12.12.2020

Azi, ncepe marea împărțeală

 


Sâmbătă încep negocierile oficiale între cele trei partide – PNL, USR-PLUS și UDMR – în vederea formării unei majorități parlamentare și a guvernării comune, după ce joi dimineață liderii acestor partide au participat la o întâlnire informală cu președintele Klaus Iohannis.

Președintele PNL, Ludovic Orban, spunea despre viitorul guvern că nu vor fi înființate „ministere pentru portofolii”. El a precizat că la întâlnirea de la Cotroceni nu s-a discutat despre repartizarea portofoliilor, ci doar chestiuni care țin de cadrul general și de calendar.

„Nu a existat niciun fel de discuție legată de repartizare de portofolii. Am discutat lucruri care țin de cadrul general, de voința de a forma o majoritate de centru-dreapta și de calendar. Ne dorim să finalizăm cât mai repede aceste negocieri. Un guvern în care să nu înființăm ministere pentru portofolii și care să aibă un număr cât mai redus de ministere – 16, 17 maxim 18 ministere, astfel încât să existe cu adevărat ministere care să aibă competențe serioase și capacitatea de a pune în aplicare programul de guvernare”, a spus Ludovic Orban.

Liberalii au anunțat că îl susțin pe actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, pentru funcția de premier. Totodată, PNL vrea șefia Camerei Deputaților pentru Ludovic Orban.

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, membru al echipei de negociere a USR pentru formarea noului guvern, spune că, „într-un parteneriat adevărat” PNL nu poate avea și funcția de premier, și pe cea de președinte al Camerei Deputaților.

„Totuși, trebuie să spun că sunt două funcții foarte importante la nivelul statului, Parlament și Guvern, prim-ministru și președintele Camerei Deputaților. Într-un parteneriat adevărat nu un singur partid poate să aibă ambele funcții”, a afirmat, vineri seara, la Digi24, Dominic Fritz.

Potrivit unor surse politice, liberalii nu vor să renunțe la ministere precum Apărare, Externe, Justiție, Transporturi sau Dezvoltare, dar ar putea renunța la portofolii precum Educație, Sănătate, Muncă, Tineret și Sport, Agricultură și Cultură.

Pe de altă parte, Alianța USR PLUS vizează două ministere importante, respectiv Finanțe, unde ar putea fi ministru Claudiu Năsui sau Anca Dragu, precum și Ministerul Dezvoltării.

sursa:https://www.cotidianul.ro/incepe-marea-imparteala/

Noi acuzaţii la adresa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

 


Organizaţia Mondială a Sănătăţii a fost acuzată că a conspirat cu Ministerul Sănătăţii din Italia pentru a elimina un raport care dezvăluie gestionarea defectuoasă la începutul pandemiei de coronavirus.

Italia a fost prima ţară europeană lovită de pandemie. Raportul, realizat de omul de ştiinţă al OMS Francesco Zambon şi de 10 colegi din întreaga Europă, a fost finanţat de guvernul din Kuweit, cu scopul de a furniza informaţii ţărilor care nu erau încă afectate, relatează The Guardian.

Documentul, numit ”O provocare fără precedent: primul răspuns al Italiei la Covid-19,” a fost publicat pe site-ul OMS pe 13 mai, fiind dat jos a doua zi, potrivit sursei citate, care a semnalat acest lucuru în luna august.

Raportul de 102 pagini spunea că planul pandemic al Italiei nu a fost actualizat din 2006 şi că, din cauza nepregătirii, răspunsul iniţial din partea spitalelor a fost „improvizat, haotic şi creativ”. A fost nevoie de timp pentru ca informaţiile oficiale să devină disponibile, a adăugat raportul.

Documentul ar fi fost eliminat la cererea directorului general adjunct al OMS pentru iniţiative strategice, Ranieri Guerra.

Acesta a ocupat funcţia de director general în cadrul Ministerului Sănătăţii din Italia, între 2014 – 2017 şi, prin urmare, a fost responsabil pentru actualizarea planului de pandemie, conform noilor orientări stabilite de OMS şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Guerra se numără printre oamenii de ştiinţă din grupul de lucru Covid-19 al guvernului italian.

Planul învechit este un element crucial în anchetele preliminare desfăşurate de procurorii din Bergamo – provincia lombardă cea mai afectată în timpul primului val al pandemiei – care ar putea acuza autorităţile de neglijenţă. Decesele din cauza noului coronavirus în Italia au depăşit 60.000 duminică, cel mai mare număr din Europa continentală.

Anchetatorii folosesc, de asemenea, un raport întocmit după primul val al pandemiei întocmit de un general în retragere al armatei, Pier Paolo Lunelli, care a concluzionat că până la 10.000 de decese ar fi putut fi atribuite lipsei unor protocoale antipandemice.

Zambon, care are sediul biroului OMS în Veneţia, a fost solicitat de trei ori pentru a vorbi cu procurorii, dar a fost împiedicat să facă acest lucru de către OMS, care a insistat că el şi ceilalţi 10 cercetători implicaţi în producerea raportului ar trebui să aibă imunitate. Numai Guerra a fost audiat de procurori la începutul lunii noiembrie, dar conţinutul şedinţei nu a fost dezvăluit.

În acest context, OMS a declarat că procurorii regionali trebuie să urmeze căile diplomatice, iar cererile procurorilor să fie făcute prin intermediul Ministerului de Externe al Italiei.

Cea mai recentă convocare a lui Zambon pentru declaraţii a fost pe 10 decembrie, dar din nou i s-a interzis să meragă în faţa procurorilor, în ciuda solicitării permisiunii.

„Când am primit prima citaţie, am raportat-o la biroul legal al OMS şi, la scurt timp, au răspuns spunând că nu pot merge, fiind protejat de imunitate, în ciuda faptului că am vrut să merg, deoarece aveam ceva de spus,” a afirmat Zambon pentru The Guardian.

Zambon susţine că Guerra l-a ameninţat cu concedierea, dacă nu modifică partea textului referitoare la planul învechit. El a precizat că a informat înalţii oficiali ai OMS cu privire la ameninţările şi riscurile pe care le prezintă transparenţa şi neutralitatea organizaţiei, dar nu a fost efectuată nicio anchetă internă. La acea vreme, OMS nu a explicat de ce a fost eliminat raportul, dar a declarat săptămâna trecută că „conţine inexactităţi şi neconcordanţe”.

”Raportul nu a criticat guvernul italian, dar a evidenţiat criticile cu care se confruntă în gestionarea pandemiei, pornind de la premisa vechiului plan de pandemie, care a fost doar„ reconfirmat ”şi nu a fost actualizat în 2017”, a spus Zambon. „Echipa a verificat cu atenţie acest lucru şi a constatat că toate planurile care au venit după 2006 au fost doar copiate şi lipite – nu s-a schimbat niciun cuvânt sau virgulă în text.”

Anchetarea lui Hunter Biden, secret bine păstrat în campanie

 


William Barr, secretarul Justiţiei şi procuror general al SUA, ştia din primăvară de investigaţiile care vizau activităţile financiare ale lui Hunter Biden, fiul preşedintelui-ales Joseph Biden, dar informaţiile nu au fost dezvăluite în campania electorală, informează publicaţia Wall Street Journal.

Preşedintele Donald Trump şi aliaţi din cadrul Partidului Republican au exercitat presiuni asupra lui William Barr pentru anchetarea lui Hunter Biden, în contextul în care tatăl său, Joseph Biden, avea şanse din ce în ce mai mari de a câştiga scrutinul prezidenţial. William Barr ştia din primăvară că fuseseră lansate proceduri pentru investigarea lui Hunter Biden, dar a rezistat presiunilor de a dezvălui informaţiile înaintea scrutinului prezidenţial, afirmă un oficial de la Washington, citat de publicaţia The Wall Street Journal. Procedurile de monitorizare a activităţilor lui Hunter Biden fuseseră lansate din 2018, conform altor surse.

O investigaţie a fost dezvăluită miercuri seară, după o citaţie emisă de procurorii din statul Delaware. Ar mai exista o anchetă lansată de procurorii din Manhattan (New York).

Niciuna dintre investigaţii nu îl implică în vreun fel pe preşedintele-ales, Joseph Biden, au precizat sursele citate.

Donald Trump, preşedintele în funcţie al SUA, şi-a exprimat frustrarea că Departamentul Justiţiei şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI) nu au dezvăluit aceste anchete înaintea scrutinului prezidenţial. „De ce Presa Ştirilor False, FBI şi Departamentul Justiţiei nu au dezvăluit invetigaţia împotriva lui Hunter Biden înaintea alegerilor?”, a transmis Donald Trump, prin Twitter.

Donald Trump a evocat intenţia de a-l implica pe William Barr când i-a cerut preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în iulie 2019, să anunţe anchetarea lui Joe Biden şi a lui Hunter Biden. Departamentul Justiţiei susţine că Donald Trump nu i-a cerut lui William Barr să ia legătura cu ucrainenii. Cazul a condus la iniţierea procedurii demiterii lui Donald Trump, respinsă de Senat.

Hunter Biden a anunţat miercuri seară că activităţile sale fiscale fac obiectul unei investigaţii federale, o situaţie care generează noi semne de întrebare referitoare la afacerile financiare expuse în timpul campaniei electorale. Într-un comunicat transmis de echipa de tranziţie a preşedintelui-ales, Hunter Biden afirmă că a aflat despre această anchetă marţi. „Tratez foarte serios acest caz, dar sunt încrezător că o analiză profesionistă şi obiectivă asupra acestor probleme va demonstra că mi-am gestionat în mod adecvat şi legal activităţile, inclusiv cu ajutorul consilierilor fiscali profesionişti”, a afirmat Hunter Biden în comunicat, conform agenţiei Associated Press.

Hunter Biden a fost criticat frecvent de preşedintele Donald Trump şi de aliaţii acestuia, care l-au acuzat că a profitat de conexiunile sale politice. Donald Trump şi susţinătorii săi au denunţat, fără dovezi, presupuse acte de corupţie asociate activităţilor pe care Hunter Biden le-a desfăşurat în Ucraina în perioada în care tatăl său, Joseph Biden, era vicepreşedinte al SUA.

Ancheta federală care vizează activităţile lui Hunter Biden este coordonată de Biroul procurorului statului american Delaware. Cazul reprezintă un moment dificil pentru Joseph Biden, care îşi formează viitoarea echipă guvernamentală. Persoana pe care Joseph Biden o va numi în funcţia de procuror general ar putea supraveghea investigaţia care îl vizează pe Hunter Biden, dacă procedura va mai fi activă după data de 20 ianuarie 2021, când va începe mandatul noului preşedinte american. „Preşedintele-ales, Joseph Biden, este foarte mândru de fiul său, care s-a confruntat cu provocări dificile, inclusiv cu durele atacuri personale din ultimele luni, dar din care a ieşit mai puternic”, anunţă echipa de tranziţie.


sursa:https://www.cotidianul.ro/anchetarea-lui-hunter-biden-secret-bine-pastrat-in-campanie/

Liderii AUR se gândesc la anticipate

 


Liderii AUR vorbesc despre posibilitatea organizării alegerilor anticipate, prezidențiale sau parlamentare.

„S-ar putea să avem și alegeri anticipate, prezidențiale sau parlamentare. Noi dacă nu votăm niciun guvern și cerem suspendarea lui Klaus Iohannis să nu așteptăm până-n 2024, pentru că națiunea română are nevoie de conducători acum, nu în 2024”, a declarat George Simion, vineri, la emisiunea Marius Tucă Show.

La rândul său, celălalt copreședinte al AUR, Claudiu Târziu, a venit cu explicații.

„Vedem cu toții că alcătuirea Parlamentului e foarte diversă și se pot foarma majorități foarte greu și foarte fragil. E foarte probabil să se declanșeze anticipate dacă lucrurile vor ajunge într-o tensiune mai mare în Parlament. E normal să se întâmple asta”, menționează Târziu.

Vrem să dăm acestei țări conducătorii pe care îi merită, a mai spus George Simion

„Când plecăm de aici să discutăm azi un caz la sediu. Nu discut cine, pentru că omul poate fi nevinovat. Ni s-au adus la adresă că din cei 47 de parlamentari pe care îi avem, doi trei au fost acuzați public. În două cazuri nu se confirmă bănuielile. Nu vom ezita, că nu ne intereseză ciolanul si funcțiile, vrem să dăm acestei țări conducatorii pe care îi merită. Oamenii așteaptă să le confirmăm încrederea cu care ne-au girat”, spune George Simion, întrebat la emisiunea Marius Tucă Show despre acuzațiile potrivit cărora din partea AUR vor fi parlamentari care au colaborat cu Securitatea.

La rândul său, Claudiu Tărziu, celălalt copreședinte al formațiunii, reacționează la acuzațiile aduse lui Sorin Lavric, potrivit cărora susține în una dintre scrierile sale publicate în anul 2019 că „bărbații nu caută în femei deșteptăciunea, profunzimea sau luciditatea” și că „o mie de femei erudite strânse laolaltă nu fac cât fascinația uneia singure din cele care au privilegiul nurilor”.

„E un text literar pe care ei îl dau drept declarație politică. A ieșit și domnul Lavric și a explicat și a spus că una e ceea ce face un creator literar și alta e ce spune și susține un om politic. Vă spun cu mâna pe inimă că Lavric e departe de a fi un misogin. E un iubitor de femei, ca orice om normal. Nu e niciun rasist. L-au acuzat de tot delul de prostii… că nici nu poți să-i treci prin față”, spune Claudiu Târziu.

George Simion a completat: „Sorin Lavric are tot sprijinul nostru. Va fi senator al României”.