8.27.2020

Actrița Carmen Tănase, cel mai demn și frumos mesaj către Iohannis și Orban !

 


Un mesaj superb, cu reverberații în toate domeniile, nu doar în teatru și spectacol: ”Haideți să nu mai fim spectatori la propria noastră viață; noi suntem actorii principali și cerem respect, demnitate”

Una dintre cele mai apreciate actrițe ale momentului, Carmen Tănase, a publicat o ”Scrisoare deschisă adresată domnului președinte al României Klaus Iohannis, domnului prim-ministru Ludovic Orban, domnilor senatori și deputați, domnilor miniștri, vouă tuturor spectatorilor”.


De fapt, Carmen Tănase îi ridică pe toți la rangul de ”spectatori”, deci de iubitori de artă. 


”Salut, dragă spectatorule, sunt Carmen Tanase”, scrie simplu artista.

 ”Mă adresez ție, dragă spectatorule, pentru că numai cine n-a plâns sau n-a râs niciodată într-o sală de spectacol, își poate imagina că actul cultural este doar un lux de care lumea se poate lipsi - el există de mii de ani și este esențial în evoluția civilizației umane”, subliniază de la început artista.

Într-o formulare subtilă, Carmen Tănase subliniază că se adresează ”spectatorului” pentru că ”fără tine spectacolul nu există”.

 ”Mă adresez ție, dragă spectatorule, pentru că trecem împreună printr-o perioadă tulbure, în care societatea riscă să rămână fără cultură, iar o societate fără cultură riscă să se prăbușească”, scrie Carmen Tănase.

Vă imaginați cumva că urmează cunoscuta cerere de subvenții, de finanțare, cu care v-au obișnuit mai tinerii actori sau interpreți? Nu, nici pomeneală, Carmen Tănase nu cere bani, ci dreptul la profesie !

 ”Mă adresez ție, dragă spectatorule, pentru că cei care conduc îți permit accesul în mall-uri, în biserică, la casino, în mijloacele de transport în comun, în piețe și în multe alte locuri aglomerate, dar nu și în sala de spectacol - cei care conduc interzic artiștilor drepul la muncă, iar nouă tuturor dreptul la cultură”.

În acest sens, artista se adresează spectatorului în ideea ”să ne unim vocile și să cerem celor care ne conduc să explice aceste decizii dramatice și, mai ales, să redeschidă cât mai curând sălile de spectacol”.


Și urmează un mesaj superb, cu reverberații în toate domeniile, nu doar în teatru și spectacol:

 ”Haideți să nu mai fim spectatori la propria noastră viață; noi suntem actorii principali și cerem respect, demnitate, dreptul de a munci și dreptul la educație și cultură”, scrie Carmen Tănase, încheind acest mesaj superb cu cuvintele cele mai potrivite: ”Avem nevoie de spectacol, avem DREPTUL la cultură!”.

Ca un post script, atât președintele României cât și ministrul Culturii au reacționat la scurt timp după scrisoarea artistei, anunțând – deocamdată destul de vag – redeschiderea teatrelor după 1 septembrie sau după 15 septembrie. E un prim pas.

sursa:https://ro.sputnik.md/analytics/20200827/31455387/Actrita-Carmen-Tanase-mesaj-Iohannis-Orban.htm

O demisie de top la Bruxelles dă peste cap totul

 


Oare Orban și Iohannis vor spune ceva despre această situație ? Sau va ieși din nou Florin Cîțu anunțând că vom avea ”o explozie” economică ?!

Aseară, Comisarului pentru Comerț, irlandezul Phil Hogan, și-a dat demisia, în urma unui scandal privind ieșirea din izolare și participarea la un dineu. 


Pe 19 august, Phil Hogan a participat la un dineu organizat de un club de golf în Irlanda, încălcând regulile privind autoizolarea la revenirea din Bruxelles. La eveniment au participat aproximativ 80 de persoane. De menționat că, în prealabil, Hogan a făcut un test Covid-19, care a ieşit negativ – și numai după asta a ieşit din izolare.


Multă lume a asociat gafa Comisarului Hogan, cu gestul premierului Ludovic Orban. Dar chestiunea e mult mai serioasă și gravă pentru Guvernul României – iar Carmen Avram scoate asta în evidență.

 Europarlamentarul român arată că Phil Hogan, ”unul dintre cei mai apreciați membri ai Comisiei Europene”, a demisionat pentru că a încălcat măsurile anti-covid și ”ca un politician adevărat, Hogan a recunoscut că a greşit şi că îi e ruşine”.

Carmen Avram întreabă ironic ”Vă mai amintiți fotografia cu guvernul la whisky, în Palatul Victoria ?”.


Dar, lăsând ironia la o parte, situația e mult mai gravă – fondurile pentru redresare vor întârzia !

”Partea proastă e că, în plină agitație legată de pandemie şi criză economică, va fi nevoie de o remaniere a Comisiei Europene, fapt care ar putea întârzia măsurile pentru redresarea Europei”, scrie Carmen Avram !


De fapt, apare și o altă întrebare – Orban și Iohannis vor spune ceva despre această situație? Sau va ieși din nou Florin Cîțu anunțând că vom avea ”o explozie” economică ?!


Iar apropo de Orban și miniștri prezenți la cheful din Guvern (nu la un club de golf!), exemplul Irlandei este edificator:

 ”În urma scandalului, botezat de presă "golfgate", şi-a dat demisia şi ministrul irlandez al agriculturii, iar câțiva politicieni de top au fost excluşi din partidele din care făceau parte”, scrie Carmen Avram. Dar, evident, Orban, Aurescu, Popescu și ceilalți nu le pasă de Europa decât atunci când le convine !

Și nici PSD nu pare să reacționeze la această situație.


sursa:https://ro.sputnik.md/analytics/20200827/31456500/Carmen-Avram-veste-cumplit-Guvernului-O-demisie-de-top-la-Bruxelles-d-peste-cap-totul.html

Maimuțe, girafe, rinoceri, struți și tigri cu dinți-sabie - Fosilele descoperite într-un sit din VÂLCEA arată ce faună diversă exista în urmă cu două milioane de ani

 


Maimuțe mari, girafe cu gât scurt, tigri cu dinți-sabie, rinoceri sau pangolini. Pare o enumerare dintr-un film de animație, însă este vorba de fosile descoperite într-un sit paleontologic din Vâlcea, numit Grăunceanu și re-analizate în SUA. O echipă de la University of Arkansas studiază de 8 ani sit-ul și spune că este unul dintre cele mai valoroase din Europa, dând o colecție uimitoare de fosile din pleistocen. Grăunceanu este cel mai mare sit fosilifer din Europa de Est.

O analiză a fosilelor descoperite în anii 60 la sit-ul Grăunceanu de pe valea râului Olteț, în Vâlcea, arată o diversitate uimitoare a faunei. În afara de animalele exotice enumerate mai sus, au fost descoperite și fosile de struți, elani, bizoni și cerbi sau specii înrudite cu acestea.

Toate aceste animale au trăit acum două milioane de ani, la începutul perioadei denumită pleistocen de către geologi. Fosilele au fost descoperite în anii 60 în urma unor alunecări de teren cauzate de tăierea pădurilor dintr-o zonă în care s-au intensificat atunci activitățile agricole.



Arheologi și paleontologi de la Institutul de Speologie Emil Racoviță din București au făcut cercetări, au prelevat fosilele și o serie de lucrări au fost scrise în anii 70 și 80. Apoi, explică cei de la University of Arkansas, s-a pierdut interesul timp de 20-30 de ani pentru aceste sit-uri și fiindcă o parte din fosile nu au mai putut fi găsite. La fel, s-au rătăcit și o parte dintre documentele întocmite de cercetătorii români acum peste 50 de ani.

Din 2012 însă o echipă internațională din SUA, România, Suedia și Franța a re-analizat și re-catalogat fosilele stocate la București, s-au făcut noi identificări și au urmat și runde noi în teren. Au fost identificate și fosile de pangolin, un animal care în prezent este pe cale de dispariție, fiind vânat fără milă pentru solzii folosiți în medicina tradițională asiatică

”Era o comunitate faunistică extrem de diversă. Am descoperit mai multe animale a căror prezență nu fusese până acum asociată cu această zonă și multe dintre ele nu se mai găsesc în prezent în Europa. Evident că sunt importante chiar și numai aceste descoperiri, însă au implicații și asupra oamenilor timpurii care migrau spre continent în acele vremuri”, spune Claire Terhune, profesor de antropologie la University of Arkansas.

Sit-ul arheologic a fost descoperit în anii 60 de o echipă condusă de arheologul Constantin S. Nicolaescu - Plopşor și se găsea pe Valea Oltețului, în comuna Tetoiu, sat Bugiulești.

Lucrarea a fost publicată în revista Quaternary International sub titlul ”Early Pleistocene fauna of the Olteţ River Valley of Romania: Biochronological and biogeographic implications”.

sursa:https://science.hotnews.ro/stiri-arheologie-24250570-maimute-girafe-rinoceri-struti-tigri-dinti-sabie-fosilele-descoperite-intr-sit-din-valcea-arata-fauna-diversa-exista-urma-doua-milioane-ani.htm

Ministrul Sănătăţii se aşteaptă la o scădere treptată a numărului de cazuri de COVID-19

 


Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că se aşteaptă la scăderea numărului de cazuri de COVID-19, dar că scăderea nu va fi una rapidă, ci treptată, de la o săptămână la alta. Alte 1.504 de cazuri noi de coronavirus - un record absolut - au fost raportate în România în ultimele 24 de ore, în urma a peste 25.000 de teste efectuate.

"Ne aşteptăm la o scădere a numărului de cazuri. Nu foarte rapidă, dar va fi o scădere de la o săptămână la alta. Am simţit acest lucru în ultimele două săptămâni, dar nu am scăpat de pericol. Condiţiile rămân aceleaşi. Nu în spital se tranşează această pandemie", a declarat ministrul Sănătății, la Digi 24.

Potrivit acestuia, în jur 150 - 170 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus sunt ventilaţi mecanic.


"Avem în acest moment în jur de 1.050 de paturi de terapie intensivă COVID complet utilate, dedicate patologiei COVID. Avem până în 500 de cazuri zilnic aflate în această terapie intensivă şi până în 150 - 170 de cazuri care necesită ventilaţie mecanică invazivă", a explicat Tătaru.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24254467-ministrul-sanatatii-asteapta-scadere-treptata-numarului-cazuri-covid-19-cati-pacienti-sunt-ventilati-mecanic.htm

130 de puncte de sutură la față și mai are un singur dinte

 


Ciclistul Fabio Jakobsen (Deceuninck Quick Step), care a suferit un accident grav în Turul Poloniei şi a fost în comă, a avut nevoie de 130 de puncte de sutură la faţă, mai are un singur dinte şi o coardă vocală încă îi este paralizată, a anunţat managerul său, Patrick Lefevre, care l-a vizitat pe sportiv la spital, relatează Le Figaro.


“Medicii au scos 130 de puncte de sutură de pe faţa sa. Mai are un singur dinte şi o coardă vocală încă îi este paralizată. Încă nu ştie să respire corect.

Este într-o stare mai proastă decât Remco Evenepoel (care a căzut în urmă cu zece zile în Turul Lombardiei). Fracturile lui Remco ar trebui să se vindece în şase săptămâni, însă în cazul lui Fabio Jakobsen, medicii vorbesc despre o convalescenţă de câteva luni”, a explicat Lefevre.

Un accident grav a avut loc, la 5 august, în etapa I a Turului Poloniei, desfăşurată între Chorzow şi Katowice (195 de kilometri), cu doar câţiva metri înaintea liniei de sosire.

Doi ciclişti olandezi au fost implicaţi în acest accident, Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma), în vârstă de 27 de ani, şi Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step), 23 de ani.

La sprint, pe un fals-plat în coborâre, la viteza de aproximativ 80 de kilometri/oră, Groenewegen era la conducere cu câţiva metri de linia de sosire când i-a tăiat calea lui Jakobsen, care încerca să-l depăşească prin dreapta.


Jakobsen a fost reanimat pe loc, apoi transportat la spital în stare gravă. La spital, rutierul a fost operat la faţă timp de câteva ore şi a fost plasat în comă artificială.

sursa:https://sport.hotnews.ro/stiri-alte_sporturi-24254359-fabio-jakobsen-ciclism-accident-grav-turul-poloniei-mai-are-singur-dinte.htm

Clotilde Armand ia dreptul copiilor la educație !

 


Clotilde Armand, fost consilier al Primăriei Sectorului 1 și actual candidat la funcția de primar la aceeași Instituție, din partea USR Plus în alianță cu PNL, a pornit într-un război halucinant împotriva copiilor. Aceasta nu doar contestă oferirea tabletelor elevilor, pentru școala online, în mod gratuit, ci anunță că depune o plângere la Parchet.

Primarul Dan Tudorache a anunțat încă de la sfârșitul anului școlar, care s-a desfășurat cu greutăți mari în plină pandemie, că va face toate eforturile necesare pentru achiziționarea de tablete electronice, astfel încât, dacă noul an va debuta tot în pandemie, elevii să-și poată continua studiul prin programele online.

Explicația pentru care Primăria Sectorului 1 a luat decizia de a oferi tablete gratuite tuturor celor 45.000 de elevi din teritoriul său este simplă: copiii din mediile defavorizate trebuie ajutați, dar mai mult, toți școlarii trebuie să aibă acces la educație în mod egal. În spatele proiectului s-au aflat și argumente date de informaticieni, care susțin că degeaba unii copii au deja tablete, dacă acestea nu au specificațiile necesare bunei funcționalități, să fie compatibile cu programele și aplicațiile. În asentiment au fost și părinții, dar și cadrele didactice, care au făcut solicitări în acest sens.

Proiectul a fost pus pe roate, prin negociere directă, iar suma alocată este de 16 milioane de euro. După un simplu calcul, o tabletă ar ajunge să coste circa 355 de euro per bucată, adică circa 1.700 de lei/tableta. Un preț decent pentru un gadget de ultimă generație, dotat corespunzător (procesor optim, tastatură externă, cartelă SIM cu abonament etc). Cele cu un preț mai mic intră la categoria „chinezării”, iar funcționalitatea lor lasă de dorit.

Totodată, surse din Primărie spun că licitația este în plină desfășurare, deci nu a ajuns la final, iar prețul per tabletă ar putea să fie chiar mai mic!

Clotilde Armand lovește în aliații ei de la PNL: „N-am să-i las să facă asta!”

sursa:https://www.qmagazine.ro/clotilde-armand-ia-dreptul-copiilor-la-educatie-vrea-sa-interzica-acordarea-de-tablete-elevilor/

Se prăbușește atotputernicul dolar ?

 


”Veștile despre moarte mea sunt mult exagerate”, spunea Mark Twain, în 1897, după ce un ziar american i-a publicat necrologul. Acum, veștile despre moartea dolarului sunt și ele mult exagerate, consideră Nouriel Roubini, profesor de economie la New York University.

Recenta depreciere a dolarului a generat temeri că și-ar putea pierde rolul de valută de rezervă a lumii. Apoi, pe lângă relaxarea cantitativă puternică făcută de Federal Reserve – care amenință să devalorizeze și mai mult cea mai importantă monedă a lumii – prețul aurului și inflația au crescut și ele.

Însă, pentru a-l parafraza pe Mark Twain, veștile despre moartea dolarului sunt mult exagerate. Recenta vulnerabilitate a dolarului este dată de factori ciclici și pe termen scurt. Pe termen lung, situația se complică: dolarul are atât puncte tari, cât și puncte slabe care pot sau nu pot să-i submineze poziția globală”, scrie Roubini pentru Project Syndicate.

Printre factorii negativi pe termen lung se numără politica monetară extrem de laxă a Federal Reserve. SUA monetizează deficite bugetare tot mai mari, iar Federal Reserve acceptă asta mult mai ușor decât alte mari bănci centrale. Dolarul tinde să crească înainte de crize și viceversa. De aceea valoare lui a crescut în timpul panicii legate de covid, în februarie-martie, iar din aprilie a început să scadă.

În plus, unele state dezvoltate din Europa și unele țări în curs de dezvoltare (precum China și alte state din Asia) reușesc să lupte cu covid-19 mai bine decât SUA, iar asta poate însemna că refacerea lor economică va fi mai solidă. Problemele din sectorul sănătății publice și viitoarele vulnerabilități economice ale SUA sunt factori care contribuie la slăbiciunea actuală a dolarului.

Mai trebuie să repetăm că, înainte de pandemie, dolarul s-a apreciat cu peste 30% față de 2011, ținând cont de inflație. Această apreciere a dolarului a fost necesară pentru a menține competitivitatea comerțului american, pentru că SUA au un deficit extern tot mai mare și dobânzile nu sunt suficient de mari pentru a finanța injecțiile de capital.

Chiar dacă dolarul se poate aprecia din nou – așa cum arată ultimele date – el poate fi lovit de un al doilea val al pandemiei care nu ar putea fi controlat și care ar face mai multe victime, în lipsa unui vaccin eficient.

Și acum despre factorii care pot duce la menținerea dominației globale a dolarului pe termen mediu și lung. Dolarul va continua să beneficieze de un sistem foarte flexibil al ratelor de schimb, de controlul limitat al capitalului și de niște piete ale obligațiunilor foarte mari și lichide. Mai simplu spus, nu există o alternativă limpede la dolar care să servească drept monedă de schimb, de rezervă.

Apoi, cu toată lovitura dată de pandemie, rata potențială de creștere a economiei SUA este de 2%, ceea ce este mai mult decât în cazul altor economii dezvoltate, unde ea abia se apropie de 1%. Economia SUA rămâne dinamică și competitivă în multe ramuri industriale cheie, precum tehnologia, biotehnologia, industria farmaceutică, sănătatea, serviciile financiare. Toate aceste ramuri vor atrage influxuri de capital din străinătate.

Orice țară care își dorește să ia locul SUA ar trebui să se întrebe dacă vrea să ajungă să aibă o monedă puternică și niște deficite de cont curent pe măsura puterii acestei monede, deficite care să satisfacă cererea globală pentru obligațiunile suverane ale acestei țări. Acest scenariu nu este atractiv nici pentru Europa, nici pentru China și nici pentru Japonia, pentru că toate sunt mari exportatori și ar fi dezavantajate de o monedă puternică.

În condițiile actuale, SUA își poate menține ”privilegiul exorbitant” de a emite cele mai sigure obligațiuni suverane pe termen lung, pe care orice investitor vrea să le aibă în portofoliul lui.

Întrebarea este ce factori ar putea submina poziția mondială a dolarului. În primul rând, dacă SUA își va monetiza în continuare deficitele bugetare tot mai mari, asta ducând la deficite externe tot mai mari, atunci dolarul va fi devalorizat din cauza inflației și nu va mai fi atât de atractiv ca rezervă valutară. Acesta este un risc tot mai mare.

Un alt risc este pierderea hegemoniei geopolitice de către SUA, hegemonia care acum este principalul motiv pentru care multe țări folosesc în primul rând dolarul. Nu este nimic nou ca moneda unui hegemon să fie moneda în care sunt denominate rezervele valutare ale lumii. Așa a fost cu Spania în secolul 16, cu Olanda în secolul 17, cu Franța în secolul 18 și cu Marea Britanie în secolul 19.

Dacă următoarele decenii vor aduce ceea ce deja unii numesc ”secolul chinesezc”, atunci dolarul va cădea, în timp ce yuanul (renminbi) va fi în ascensiune.

Tranformarea dolarului în armă, prin intermediul sancțiunilor comerciale, tehnologice și financiare, ar putea grăbi o asemenea tranziție către yuan. Iar aceste sancțiuni vor continua, cel mai probabil, chiar dacă americanii vor alege un alt președinte în noiembrie. Asta pentru că Războiul Rece dintre SUA și China este o tendință pe termen lung, iar rivalii strategici ai SUA (Rusia și China), la fel ca și aliații SUA, încep deja să recurgă la alte monede, pentru a se feri de activele în dolari care pot fi sancționate sau sechestrate de Statele Unite.

În același timp, China a făcut ca rata de schimb a yuanului să fie mai flexibilă, a redus controlul capitalului și a creat niște piețe pentru obligațiuni mai mari. China a convins mai mulți parteneri să folosească moneda chineză ca mijloc de plată și de rezervă valutară.

China construiește o alternativă la sistemul dominat de Vest SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) și vrea să aibă și o moneda digitală care să poata fi extinsă la nivel internațional în cele din urmă. Giganții chinezi din domeniul hight tech creează deja platforme de comerț online și plăți digitale pe care sa le poată adopta și alte țări.

Așadar, pentru moment, poziția dolarului este asigurată, însă în anii și în deceniile ce urmează dolarul va înfrunta provocări semnificative. Este adevărat, nici sistemul economic al Chinei (capitalism de stat cu control financiar) și nici regimul politic tehnocratic-autoritar nu este atrăgător pentru Vest.

Însă modelul chinez a devenit deja atractiv pentru multe țări în curs de dezvoltare care nu sunt chiar democratice. Cu timpul, puterea economică, financiară, tehnologică și geopolitică a Chinei se va extinde, iar moneda chineză va ajunge în tot ai multe părți ale lumii.”

sursa:https://www.cotidianul.ro/roubini-se-prabuseste-atotputernicul-dolar/

Arafat traduce bilanțul zilei: „E îngrijorătoare”

 


Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a comentat joi la Digi24 bilanțul cazurilor de coronavirus din ultimele 24 de ore, care e de 1.504 de noi îmbolnăviri, un record pentru țara noastră.

Situația încă nu este sub control, chiar dacă în ultimele zile a fost un trend ușor descrescător, iată că sunt momente în care este depășit recordul din raportările de la ora 13.00. Asta arată că încă mai avem de lucrat împreună ca să menținem situația sub control, să menținem un platou sau o descreștere ușoară, cel puțin în următoarea perioadă. Asta înseamnă automat respectarea regulilor care au fost recomadte sa impuse, de către noi toți, împreună”, a spus Raed Arafat.

El a explicat că scenariul cel mai grav ar fi să rămânem fără paturi disponibile de terapie intensivă, ceea ce ar însemna o capacitate limitată de internare a pacienților care au nevoie de oxigen.

Cifra de 1.500 pentru noi e îngrjorătoare pentru că fiecare cifră, un procent din ea, înseamnă internare îterapie intensivă. .Lfiecare 1000 de cazuri, aproape 50 ajung la terapie intensivă. Încercam în acest moment să creștem numărul de locuri de terapie intensivă”, a spus el.

Arafat a mai zis că există echipamente pe stoc pentru dotarea acestor paturi, dar că problema cea mai serioasă e a resursei umane.

Chiar dacă faci sute de paturi, dacă nu ai resursa umana necesară, nu ai cum să le operezi. Noi încercăm să găsim soluțiile care, pe lângă creșterea numărului paturilor, să rezolvăm și partea de personal, folosind rezidenții de ani mari, detașând personal medical între unitățile sanitare, lucru pe care l-am făcut în ultima perioadă”, a spus Arafat.

El speră că numărul testelor făcute zilnic să rămână ridicat, chiar dacă se termină perioada de concedii și există posibilitatea ca mai puțini oameni să facă teste la cerere.

Testele ne ajută dă depistăm persoanele infectate și să carantinăm sau să le izolăm, să nu intre în contact cu alții”, a spus el.

Eu sper totuşi că o să vedem că testele nu scad, ci cresc în continuare, mai ales dacă intră noile tehnici de teste rapide care se bazează pe antigen, nu pe anticorpi şi care să ne permită să punem diagnosticul într-un sfert de oră, 20 de minute sau 30 de minute, nu în câteva ore, cum se întâmplă acum”, a adăugat Arafat.

sursa:https://www.cotidianul.ro/arafat-traduce-bilantul-zilei-e-ingrijoratoare/

„E greu să justifici acum, după ce 3 săptămâni te-ai ascuns“

 


Sindicaliştii Europol consideră că  reprezentanţii IGPR au dat prea târziu explicaţii cu privire la întâlnirea de taină, în miez de noapte, dintre şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, şi liderii Clanului Duduianu. „Pentru igiena morală a instituţiei Poliţiei Române, cineva trebuie să îşi asume percepţia negativă a opiniei publice faţă de acest incident şi să facă pasul înapoi!”, arată reprezentanţii Europol.

Sindicaliştii spun că în trei săptămâni imaginea Poliţiei a fost pătată, timp în care cei implicaţi direct au tăcut.   „Ce pot să înţeleagă poliţiştii care îl văd pe şeful Poliţiei Române în imaginile video cum se plimbă alături de un membru al unui clan, noaptea târziu, pe o stradă oarecare, păzit de subalternii săi, şi discută probabil aplicarea legii. Poate au vorbit despre apicultura la greci, poate au depănat amintiri, poate au vorbit despre iminenţa unui masacru în rândul clanurilor. 

Nici nu mai contează despre ce au vorbit, greşeala impardonabilă peste care nu se poate trece, este faptul că au lăsat mass media şi opinia publică timp de 3 săptămâni să facă praf imaginea şi autoritatea Poliţiei Române, în timp ce responsabilii şi aparatul de comunicare au adoptat poziţia „struţului” în speranţa că va trece de la sine”, se arată într-un comunicat al Europol.   

Sindicat: „Vasilescu drege cu busuiocul  întâmplarea”   Sindicaţiştii afirmă că Liviu Vasilescu încearcă să „dreagă cu busuioc toată întâmplarea” şi să-şi justifice prezenţa sa în acel loc şi gestul pe care l-a făcut.    „Dar răul s-a produs. Nicio poveste, legendă şi nici măcar ipotezele în care existau informaţii că sute de interlopi urmau să se masacreze, că mii de membri ai clanurilor vor veni la Bucureşti sau că sunt ucigaşi dispuşi să încaseze recompensa pusă pe capul autorului nu mai poate spăla mizeria aruncată pe instituţie. Nimic nu mai poate spăla ruşinea pe care poliţiştii au îndurat-o în aceste zile în care au fost făcuţi în toate felurile de opinia publică, pentru că dacă „şeful” lor se întâlneşte noaptea ca…cu interlopii, înseamnă că toţi facem acelaşi lucru”, scriu sindicaliştii.   Ei sunt de părere că „mediatizarea excesivă” a evenimentului înmormântării liderului clanului Duduienilor, obliga Poliţia Română „să comunice şi să justifice orice demers pe care îl făceau”.  

„E greu să justifici acum, după ce 3 săptămâni te-ai ascuns. E greu să explici de ce te-ai întâlnit noaptea şi nu ai făcut-o ziua în timpul programului de lucru, de ce întâlnirea nu a avut loc într-un cadru instituţional, poate chiar pe raza Secţiei 19 Poliţie şi s-a întâmplat pe stradă, care este teritoriul clanurilor, sau de ce a fost nevoie ca ditamai şeful Poliţiei Române să coboare la nivelul la care să ajungă în faţa unui membru al unui clan interlop pe care să îl „roage” să respecte legea”, sunt de părere sindicaliştii.   Europol dă ca exemplu cazul din Caracal, atunci când adjunctul inspectorului şef a fost condamnat şi destituit când a cerut informaţii pentru a identifica autoturismul criminalului, de la un individ cunoscut în lumea interlopă.    

„Aici vedem aceeaşi scenă, însă la un alt nivel, şi parcă doare mai tare când o asemenea gafă afectează zecile de mii de poliţişti care îşi fac serviciul cu bună credinţă şi care îşi pun viaţa la bătaie pentru a o salva pe cea a semenilor lor. Nu vrem ca poliţiştii să deconteze greşelile şefilor din Poliţia Română, şi nici nu vrem ca voi, cei pentru care suntem în stradă să ne puneţi la un loc cu asemenea personaje. Pentru igiena morală a instituţiei Poliţiei Române, cineva trebuie să îşi asume percepţia negativă a opiniei publice faţă de acest incident şi să facă pasul înapoi!”, mai arată Europol.    

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat, miercuri, la întâlnirea dintre şefii Poliţiei şi reprezentanţi ai clanului Duduianu după ce Adevărul a publicat în exclusivitate imagini care au dovedit că întâlnirea a avut loc. Şeful Statului a explicat că „este nevoie de explicaţii” şi a subliniat că va solicita ministerului de Interne să explice despre ce a fost vorba.

Poliţia Română renunţă la „omerta”. 

Ce au spus reprezentanţii IGPR   Reprezentanţii Poliţiei Române au prezentat, joi la prânz , explicaţii publice cu privire la imaginile video publicate de „Adevărul” de la întâlnirea şefilor din IGPR cu membri ai Clanului Duduianu.    

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu a afirmat că „nu fugim de responsabilitate”.    

De cealaltă parte, Inspectorul General al Poliţiei Române Liviu Vasilescu a subliniat că acţiunea a fost oficială şi că „a condus la un rezultat bun”.   

Despescu: „Analizele de risc arătau un pericol”   „Evenimentul din Bucureşti de la începutul lunii august a fost permanent monitorizat de mai multe structuri din cadrul MAI, misiunea nostră fiind aceea de a prevenit apariţia unor incidente grave. Prin urmarea analizelor de risc a rezultat că era pusă în pericol sănătatea persoanelor din Municipiul Bucureşti. Existau date şi informaţii că era pusă în pericol sănătatea persoanelor din Bucureşti. Erau date şi informaţii că la procesiunea de duminică 9 august erau aşteptate să participe aproximativ 3.000 de persoane”, a spus Bogdan Despescu. 

Secretarul de stat al MAI: că această situaţie putea să conducă la răspândirea infecţiei cu noul coronavirus prin încălcarea normelor sanitare.   

„În săptămâna respectivă, structurile MAI au organizat la nivel naţional mai multe acţiuni pentru descurajarea escaladării conflictului. Nu fugim de resonsabilitate. (…) Modul în care ne-am îndeplinit misiunea a fost asumat, fiind cel mai eficientă soluţie legală pentru a proteja sănătatea cetăţenilor şi pentru a preveni incidente violente. În nicio clipă poliţia nu a negociat siguranţa cetăţenilor cu nicio persoană, indiferent de calitatea acestora. Nu s-a negociat aplicarea legii. Repet, nu fugim de responsabilitate. Dimpotrivă. Încercăm să fim raţionali şi să punem pe primul loc siguranţa cetăţeanului şi nu imaginea noastră”, a declarat Bogdan Despescu. 

Explicaţiile lui Liviu Vasilescu 

La rândul lui, Liviu Vasilescu a vorbit public despre operaţiune: „A fost o acţiune oficială a Poliţiei pentru a asigura prin toate mijloacele legale siguranţa cetăţeanului. Această abordare, atât de  contestată de mulţi, a condus la un rezultat bun, pentru că acum nu avem alte victime şi nu avem imagini cu sute de persoane şi un potenţiale în stradă care ar fi făcut mult rău nu doar Poliţiei Române, ci chiar şi României. Pentru mine sănătatea şi liniştea locuitorilor Capitalei a cântărit mai mult decât faptul că ulterior că acţiunea mea ar fi putut fi interpretată greşită. Am făcut un demers legal, cu bună credinţă că aşa vom reuşi să rezolvăm lucrurile. Noi poliţiştii avem de-a face în fiecare zi cu oameni certaţi cu legea, potenţiale pericole. Primele arme pe care le folosim înainte de a-i aduce pe toţi în faţa procurorului sunt prevenirea, dialogul, convingerea şi forţa graduală. Nu direct pistolul. Asigur cetăţenii şi pe toţi cetăţenii că nu am negociat şi nu o să negociz niciodată siguranţa cetăţeanului şi demnitatea poliţistului”.  

sursa:https://adevarul.ro/news/eveniment/sindicatul-europol-despre-intalnirea-sefului-politiei-interlopii-e-greu-justifici-acum-3-saptamani-te-ai-ascuns-1_5f47ac975163ec427160c11c/index.html

În acest moment sunt suficiente voturi ca moţiunea să treacă. Şi fără UDMR avem suficiente voturi

 


Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că există suficiente voturi ca moţiunea de cenzură, care va fi votată în plenul reunit de luni al Parlamentului, să treacă. El a precizat că şi fără aleşii UDMR, există numărul necesar pentru ca Guvernul Orban să pice. Acesta nu a exclus depunerea unei alte moţiuni de cenzură din septembrie, pentru că este o altă sesiune parlamentară.

„În acest moment sunt suficiente voturi ca moţiunea să treacă. Avem discuţii în continuare şi cu UDMR, dar şi fără UDMR avem suficiente voturi ca moţiunea să treacă”, a declarat Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă susţinută joi, la finalul Consiliului Politic Naţional al PSD.  Chestionat dacă PSD va depune o altă moţiune de cenzură în septembrie, dacă cea de acum nu trece, Ciolacu a răspuns: „Este posibil să mai depun o moţiune de cenzură deoarece este o altă sesiune parlamentară”. Liderul social-democraţilor a acuzat că sunt date telefoanele parlamentarilor PSD pentru a îi convinge să treacă la PNL sau să nu voteze moţiunea. Ciolacu a adăugat că până acum niciun preşedinte al vreunei filiale a PSD nu a anunţat că vreun ales al partidului şi-a schimbat orientarea politică.  „Nu e niciun anunţ de la niciun preşedinte de organizaţie, că vreun parlamentar şi-a schimbat orientarea politică. Avem informaţii că parlamentarii PSD sunt deja sunt sunaţi de celebrul domn secretar de stat Costel Barbu care îii invită pe parlamentari să bea cafele. Îl anunţ că nu va reuşi pe ultima sută de metri să fure parlamentari de la PSD”, a completat Marcel Ciolacu.  Întrebat ce îşi propune PSD să schimbe la guvernare, în cazul în care trece moţiunea de cenzură, Marcel Ciolacu a replicat: „Ţinând cont că mai sunt 3 luni până la alegeri, preşedintele României să înţeleagă necesitatea unui guvern care să organizeze imparţial alegerile. Avem un nume de premier. Sunt ferm convins că premierul pe care o să îl propune va avea şi libertatea de a îşi face lista de miniştrii. Nu (întrebat dacă a discutat la telefon cu preşedintele României – n.r.)”.

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis că va fi un plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatulului luni, 31 august, de la ora 14.00, pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban. Guvernul a sesizat la CCR un conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi Parlament din cauza depunerii moţiunii de cenzură în perioada vacanţei parlamentare. Părţile implicate în conflict trebuie să transmită până la 1 septembrie punctele de vedere, urmând ca CCR să stabilească o zi pentru şedinţa în care vor fi susţinute opiniile.

sursa:https://adevarul.ro/news/politica/marcel-ciolacu-In-moment-suficiente-voturi-motiunea-treaca-Si-udmr-suficiente-voturi-1_5f47a71a5163ec4271609fad/index.html

Încrederea în guvern, LA PĂMÂNT.

 


Încrederea românilor în guvern este la pământ când vine vorba despre organizarea anului școlar 2020-2021, se arată într-un sondaj IRES.

Conform edupedu.ro, partener al Institutului în realizarea sondajului, școala în sine se bucură de cea mai multă încredere din partea părinților. 61% dintre aceștia au multă sau foarte multă încredere în faptul că școala va lua cele mai bune decizii privind desfășurarea anului școlar. Asociația de părinți și Primăria ocupă locurile 2 și 3 ale clasamentului, urmate de ISJ-uri, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

48% dintre părinți au încredere foarte mică sau deloc în Guvern, înainte de începutul anului școlar. În schimb, 4 din 5 respondenți sunt de părere că ei ar trebui să decidă dacă copiii lor merg sau nu la școală, în clasă, chiar dacă nu se realizează cursuri online.

Pentru detalii privind metoda de cercetare, eșantion și mai multe răspunsuri, vizitați sursa citată ori site-ul IRES.

Vești proaste până la 31 decembrie

 


Cancelarul german Angela Merkel este în favoarea aplicării la nivel naţional a unei amenzi minime de 50 de euro pentru persoanele care sunt prinse fără mască în magazine sau în transportul public, au declarat surse pentru DPA. 

De asemenea, Merkel susţine introducerea unei interdicţii asupra unor evenimente de proporţii precum concerte, festivaluri sau întreceri sportive până la 31 decembrie, au afirmat aceleaşi surse. Ar putea exista excepţii pentru regiunile cu rate foarte mici de infectări, dacă este clar că participanţii sunt exclusiv din acea regiune sau din regiuni cu evoluţii pozitive similare.

Merkel se declară totodată în favoarea unei limitări a numărului de persoane în adunări private la 25, sau la 50 dacă acestea sunt organizate în locuri publice precum restaurantele.

Aceste poziţii ar fi incluse într-un document al guvernului său pregătit pentru discuţiile dintre cancelar şi liderii celor 16 landuri ale Germaniei, în contextul eforturilor de a coordona regulile privind coronavirusul în faţa creşterii ratei de infecţii.

Conform aceluiaşi proiect de acord între guvern şi landuri, obţinut şi de AFP, autorităţile îşi vor înăspri controalele pentru a se asigura că perioadele de carantină sunt bine respectate şi vor impune amenzi dacă nu se va întâmpla aşa. Chiar dacă răspândirea virusului este 'în prezent încă net mai redusă decât vârful atins în martie şi aprilie', autorităţile evidenţiază faptul că, 'în ultimele săptămâni, numărul de infecţii a crescut din nou'.


Germania înregistrează circa 1.500 de noi cazuri zilnic, cel mai mare nivel de la sfârşitul lunii aprilie

 

Recordul a fost de circa 6.000 de cazuri şi a fost înregistrat la început de aprilie. 'Locuinţele colective, evenimentele, celebrările şi mobilitatea legate de vacanţe sunt în mod special propice pentru răspândirea virusului', se arată în proiectul de acord, care reaminteşte că 'această înmulţire din lunile de vară trebuie luată foarte în serios'. Germania se aşteaptă de asemenea la o înmulţire suplimentară a cazurilor în timpul lunilor de toamnă şi de iarnă.

Germania număra joi 237.936 de cazuri de COVID-19 (dintre care 1.507 în ultimele 24 de ore) şi 9.285 de decese (dintre care cinci noi), conform Institutului Robert Koch.

În contextul continuării pandemiei, guvernul a anunţat de asemenea miercuri o prelungire a ajutoarelor pentru companii şi salariaţi în faţa impactului economic, în special prin prelungirea dispozitivului de şomaj parţial la doi ani, scrie Agerpres.

sursa:
https://www.dcnews.ro/merkel-vrea-sa-taie-in-carne-vie-vesti-proaste-pana-la-31-decembrie_767638.html

Nouă linie STB, în Bucureşti. Firea: Facilitate pentru mii de locuitori ai Capitalei

 


Primarul General, Gabriela Firea: ”Am infiintat o nouă linie de autobuz în cartierul Apărătorii Patriei, din sectorul 4 al Capitalei ! 

Va avea indicativul 241 si va asigura transportului cetățenilor din cartierele rezidențiale contruite în zona cuprinsă între Șos. Berceni – Bd. Metalurgiei – Str. Turnu Măgurele.  Am discutat despre necesitatea infiintarii acestei noi linii de autobuz cu Daniel Băluță primarul sectorului 4 al Capitalei. Amandoi suntem preocupati sa oferim conditii civilizate de transport public in comun si pentru locuitorii din cartierele noi”.

Linia 241 va funcţiona de la Cartierul Apărătorii Patriei pe Şos. Berceni, Bd. Metalurgiei, Drumul Binelui, Str. Aurel Perşu, Drumul Dealul Aluniş, Str. Poştalionului - Biserica „Sfinții Brâncoveni”, cu întoarcere pe Drumul Binelui, Bd. Metalurgiei, Drumul Jilavei, Str. Turnu Măgurele, Şos. Berceni. Prin dezvoltarea rețelei de transport către noile cartiere rezidențiale, mii de locuitori vor putea accesa mult mai ușor mijloacele de transport în comun, fără a mai fi nevoiți să se bazeze exclusiv pe autoturismul personal.

Primăria Capitalei și Societatea de Transport București STB SA se implică activ în dezvoltarea unui plan integrat de transport public în comun, astfel încât toți cetățenii să beneficieze de servicii fiabile și calitative.

sursa:https://www.dcnews.ro/noua-linie-stb--in-bucuresti--firea--facilitate-pentru-mii-de-locuitori-ai-capitalei_767647.html

Programul stagiunii estivale VăraTIC

 


Programul stagiunii estivale VăraTIC a Teatrului Ion Creangă continuă în luna septembrie cu patru weekend-uri bogate în evenimente dedicate celor mai mici spectatori din Capitală. Nu mai puțin de 16 spectacole pot fi urmărite în amfiteatrul în aer liberamenajat în grădina Casei Eliad – Bd. Mircea Vodă nr. 5, printre pernuțe și umbreluțe colorate.

Cu o paletă diversă de spectacole, de la povești clasice din literatura națională și universală, la piese scrise special pentru a fi montate pe scena Teatrului Ion Creangă, programul oferă titluri potrivite pentru fiecare segment de vârstă și nivel de înțelegere.

Spectacole pentru bebeluși și copii mici (sub 3 ani)

Încă de la cele mai fragede vârste, înainte de a împlini un an, copiii diferențiază stări afective diverse și experimentează emoții complexe. Înțelegând rolul pe care arta și teatrul îl joacă în dezvoltarea cognitivă, psiho-emoțională și socială a copilului, Teatrul Ion Creangă produce spectacole pentru o categorie de public cu totul aparte: bebeluși și copii mici (sub 3 ani). În cadrul acestui program de creație sunt realizate proiecte inovative, cu un format redus și o structură axată pe valorizarea potențialului celui mic de a se implica, de a participa și de a învăța din interacțiuni.

Două dintre aceste spectacole – Bună dimineața! și Pernuța somnoroasă – pot fi urmărite în luna septembrie în Amfiteatrul VăraTIC. Adaptate pentru scena în aer liber, producțiile își păstrează caracterul jucăuș și aplică tehnici specifice educației timpurii unor teme inspirate din universul copiluluiritualurile de dimineață, la trezire și jocurile de dinainte de culcare.

Spectacole pentru preșcolari (3-6 ani)

Perioada vârstei preșcolare este o perioadă deosebit de importantă pentru dezvoltarea capacității de comunicare și afirmare a copilului, pentru exprimarea și gestionarea propriilor emoții, dar și pentru înțelegerea emoțiilor celor din jur în diferite contexte sociale. Încurajarea acestor competențe este stimulată de apropierea de teatruexperiența vizionării unui spectacol contribuind atât la îmbogățirea limbajului și imaginației, cât și la deprinderea unor noi manifestări comportamentale. Astfel, piesele propuse de Teatrul Ion Creangă pentru preșcolari se află la convergența dintre estetic și educativ, cu personaje care constituie un model pentru cei mici și subiecte adecvate sferei de interes a copilului în această etapă de dezvoltare.

Printre titlurile programate în septembrie în Amfiteatrul VăraTIC se regăsesc Prostia omenească și Punguța cu doi bani – spectacole care reîmprospătează poveștile moralizatoare ale lui Ion Creangă sau De-a Micul Prinț – o adaptare plină de sensibilitate după „Micul Prinț, de Antoine de Saint-Exupéry. O categorie distinctă, foarte îndrăgită, este cea a textelor create special pentru Teatrul Ion Creangă, cu personaje antropomorfizate: iepurașii-protagoniști din spectacolul Fără frică le vorbesc copiilor despre curaj și prietenie, în timp ce Pinguinii melomani din spectacolul cu același titlu descoperă, cu ajutorul muzicii, cel mai potrivit loc pe care să-l poată numi acasă.

PROGRAM – Luna Septembrie

05/09, orele 10:00 și 19:00 – Prostia omenească

06/09, orele 10:00 și 19:00 – Bună dimineața!

12/09, orele 10:00 și 19:00 – Pernuța somnoroasă

13/09, orele 10:00 și 19:00 – Fără frică

19/09, orele 10:00 și 19:00 – Amintiri într-o valiză

20/09, orele 10:00 și 19:00 – Pinguinii melomani

26/09, orele 10:00 și 19:00 – Punguța cu doi bani

27/09, orele 10:00 și 19:00 – De-a Micul Prinț


Spectacolele au loc în Amfiteatrul VăraTIC din grădina Casei Eliad
 (Bd. Mircea Vodă nr. 5, Sectorul 3), cu respectarea măsurilor de prevenție impuse de autorități pentru organizarea evenimentelor culturale în aer liber.

sursa:https://www.cotidianul.ro/programul-stagiunii-estivale-varatic/