7.30.2021

Fenomene meteo extreme în România. O tornadă a fost surprinsă în Timiş

 

O tornadă a fost surprinsă pe un câmp din apropierea Timişoarei. Judeţul Timiş se află sub cod galben de caniculă până pe 1 august.
Un şofer a surpins, vineri după-amiază, o tornadă pe un câmp din apropierea localităţii Remetea Mare.
În imaginile suprinse se observă cum vartejul inalt de aproximativ 10 metri se misca ametitor pe marginea Drumului National 6 Timisoara – Lugoj, deşi vântul abia dacă adia.

Bărbatul pune fenomenul pe seama faptului ca in apropiere este un pasaj rutier, care ar putea amplifica felul in care se manifesta curentii de aer in zona, dar si prezenta unui depozit de materiale de constructie.

De asemenea, mai multi şoferi aflaţi în zonă au încetinit pentru a urmări fenomenul meteo extrem.
Potrivit meteorologilor, judeţul Timiş se află sub atenţionare cod galben de caniculă până la 1 august. Temperaturile se situeaza intre 32 si 38 de grade Celsius.
În timp ce judeţul Timiş este sub cod galben de caniculă, furtunile şi inundaţiile au făcut ravagii în judeţul Braşov. Zeci de case și gospodării au fost distruse de puhoaie, mai multe străzi au fost inundate, iar un stâlp de electricitate a luat foc din cauza trăsnetului.

Veşti proaste pentru românii care vor fi obligaţi să intre în CARANTINĂ la revenirea în ţară după concediu. Modificarea intră în vigoare de la 1 august

Românii nevaccinaţi care la revenirea în ţară din concediu sunt obligaţi să intre în carantină pentru 14 zile vor beneficia doar de 5 zile de indemnizație din FNUASS de la 1 august 2021, a anunţat CNAS
Lovitură pentru românii care vor fi obligaţi să intre în CARANTINĂ la revenirea în ţară după concediu. Indemnizația pentru concediul de carantină se modifică de la 1 august.
„Persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, deși aceste condiții erau cunoscute la momentul inițierii deplasării și care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizație suportată din FNUASS doar pentru o perioadă de 5 zile”, se arată într-un comunicat al CNAS.
Certificatele de concediu medical pentru carantină se eliberează de către medicul curant, respectiv medicul de familie.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat joi, 29 iulie, Hotărârea numărul 52 privind aprobarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. Hotărârea va intra în vigoarede la 1 august 2021.

Conform documentului, Grecia, Irlanda, Monaco, Maldive, Bahamas, Curaçao și Insulele Virgine ale Statelor Unite au fost introduse pe lista ţărilor din zona roşie.
În zona galbenă intră de la 1 august Franța, Belgia, Israel, Statele Unite ale Americii, Islanda, Honduras, Aruba și Sint Marteen.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prcizează că persoanele care sosesc în România din state aflate în zona roșie nu intră în carantină dacă sunt vaccinate.
De asemenea, copiii cu vârsta sub 6 ani sunt exceptați automat de la carantină, iar cei cu vârsta între 6 și 16 ani sunt exceptați dacă prezintă la intrarea în țară un test cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.

Părinţii Paisie Olaru, Ilie Cleopa şi Dionisie de la Colciu, propuşi spre canonizare

 

Părinţii Paisie Olaru, Ilie Cleopa şi Dionisie cel orb de la Colciu, toţi trei originari din judeţul Botoşani, vor fi propuşi spre canonizare, a declarat mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei, la ceremonia de comemorare a 14 ani de la trecerea la cele veşnice a Patriarhului Teoctist Arăpaşu. Teofan a mai spus, cu prilejul unei vizite la Biserica Sfântul Gheorghe din municipiul Botoşani, aflată în proces de reabilitare, că toţi cei trei ar urma să fie canonizaţi în anul 2025. 

„Nădăjduim, nu în cel mai scurt timp, că nu ardem etapele, să avem încă trei case memoriale legate de părintele Paisie Olaru, de părintele Ilie Cleopa şi de părintele Dionisie cel orb de la Colciu, toţi trei pornind din această zonă, trei părinţi care sunt deja propuşi pentru a fi canonizaţi în anul 2025, peste patru ani, când se împlinesc 100 de ani de la obţinerea rangului de patriarhie şi cred că 140 de ani de la obţinerea autocefaliei. Şi se va marca, dacă Dumnezeu rânduieşte acest moment, prin canonizarea mai multor personalităţi ale vieţii noastre bisericeşti, printre care cei trei pe care i-am amintit şi care s-au născut în această zonă„, a afirmat mitropolitul Teofan.
Înaltul ierarh şi-a mai manifestat speranţa că, până la momentul canonizării, toate cele trei case memoriale vor fi finalizate, pentru a se alătura astfel caselor memoriale dedicate fostului Patriarh Teoctist, de la Tocileni, şi Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, de la Crăiniceni-Horodiştea.

ÎPS Teofan a transmis un mesaj cu prilejul împlinirii a 14 ani de la moartea patriarhului Teoctist Arăpașu, din Tocileni. El a vorbit despre importanța acestei zile pentru creștinătate și mai ales pentru locuitorii Botoșaniului, pentru că Teoctist Arăpașu s-a născut în județul Botoşani

„Să nu fie botoșănean care, cel puțin o dată în viață, să nu meargă la mormântul său  de la București, să nu meargă la mormântul părinților săi de aici, din Botoșani, să nu meargă la casa memorială, pe care o vedem ca un lanț de case memoriale aici, în județul Botoșani : Casa Memorială a patriarhului Teoctist, a Sf. Ioan Iacob de la Hlipiceni și nădăjduim să avem încă trei case memoriale legate de părintele Paisie Olaru, părintele Cleopa Ilie și părintele Dionisie cel orb, toți trei pornind din această zonă, trei părinți care sunt propuși să fie canonizați”, a spus ÎPS Teofan, potrivit botosaninews.ro

Vremea face ravagii în ţară : tornade, drumuri blocate, străzi înghiţite de ape, copaci smulşi din rădăcini. Peisaj de iarnă pe platoul Bucegi

 


Vremea face ravagii în ţară. În judeţul Braşov mai multe drumuri au fost blocate din cauza aluviunilor căzute de pe versanţi şi a copacilor smulşi de vântul puternic. De asemenea, probleme au fost şi în Iaşi. În Bucegi, platoul a fost acoperit de grindină. Acelaşi lucru s-a întâmplat și pe străzile din Sinaia,

Vremea face ravagii în ţară. Mai multe drumuri din judeţul Braşov sunt blocate din cauza aluviunilor căzute de pe versanţi şi din cauza copacilor care au căzut pe şosele.

Pe DN73F – localitatea Moieciu de Sus (jud. Brașov), traficul este blocat din cauza a aluviunilor de pe versant, ajunse pe partea carosabilă. De asemenea, probleme sunt şi pe DN73, la km 103 – Fundata (jud. Brașov). Şi aici circulaţia este blocată după ce mai mulţi copaci au căzut pe şosea.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Braşov, autorităţile intervin pentru remedierea situaţiei.

„Circulația este grav afectată în acest moment pe DN73 în zona localității Fundata, județul Brașov, din cauza unei ploi torențiale care a rupt mai mulți copaci și a adus aluviuni pe partea carosabilă. Echipele DRDP Brașov intervin pentru remedierea situației dar până atunci vă rugăm să circulați cu prudență în această zona”, au transmis reprezentanții DRDP Brașov.

În Bucegi, platoul a fost acoperit de grindină, Același lucru s-a întâmplat și pe străzile din Sinaia, iar în Brașov, din cauza fulgerelor, un stâlp de electricitate a fost cuprins de flăcări.

Momente de panica au fost şi la Vatra Dornei! O tornadă a fost surprinsă de mai mulți localnici.

Vântul puternic a făcut ravagii şi în Iaşi. Mai mulţi copaci au fost smulşi din rădăcină de vântul puternic, blocând traficul.

Potrivit meteorologilor, vremea se menţine caniculară în următoarele zile, dar nu scăpăm nici de ploi şi vijelii, în special spre seară şi la noapte. Vineri se anunţă temperaturi în jur de 40 de grade în mai multe zone.

SAMBATA: Vremea se va menţine canicularã, iar disconfortul termic va fi în continuare deosebit de accentuat în cea mai mare parte a ţãrii. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 30 şi 38 de grade, cu cele mai ridicate valori în Lunca Dunãrii, iar cele minime vor fi cuprinse între 15 şi 24 de grade, mai coborâte în depresiuni, spre 12 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorãri mai ales dupã-amiaza în zonele montane şi în regiunile nordice, centrale şi nord-estice, unde pe arii restrânse se vor semnala averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului ce pot lua aspect de vijelie. Izolat vor fi condiţii de grindinã.

BUCURESTI. Vremea se va menţine canicularã, cu disconfort termic deosebit de accentuat. Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri dupã-amiaza şi seara, când vor fi condiţii sã aparã fenomene asociate instabilitãţii atmosferice. Temperatura maximã se va situa în jurul a 37 de grade, iar cea minimã va fi de 20…22 de grade.

DUMINICA: În cea mai mare parte a ţãrii, vremea canicularã va persista, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 30 şi 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în extremitatea de sud-sud-vest a teritoriului, iar cele minime vor fi cuprinse între 16 şi 24 de grade, mai coborâte în depresiuni. Cerul va fi variabil spre mai mult senin, dar dupã-amiaza şi noaptea, la munte, în regiunile nord-vestice şi pe arii mai restrânse în cele nordice şi centrale vor fi perioade cu înnorãri temporar accentuate, averse şi cu caracter torenţial, descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului, vijelii şi izolat cãderi de grindinã.

BUCURESTI. Vremea se va menţine canicularã, iar disconfortul termic va fi în continuare deosebit de accentuat. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 38 de grade, iar cea minimã va fi de 21…23 de grade.

Schengen în Balcani. Mai multe state opresc controalele la graniţe

 


Liderii din Serbia, Macedonia de Nord şi Albania au ajuns joi la Skopje la un acord ca din 2023 controalele la graniţele dintre cele trei ţări să fie complet eliminate, informează dpa şi HINA. Premierul albanez Edi Rama a subliniat, la întâlnirea cu omologul său nord-macedonean Zoran Zaev şi preşedintele sârb Aleksandar Vucic, că acordul va ajuta cele trei state să-şi realizeze obiectivul suprem de aderare la Uniunea Europeană.

"Nu avem niciun motiv să ne întoarcem spatele în interiorul propriilor noastre graniţe. Astăzi, începem să facem în regiunea noastră ceea ce vom face mâine în UE", a declarat Rama. "Dacă depăşim deficienţele administrative, din 1 ianuarie 2023 între ţările noastre nu vor mai exista frontiere. Nimeni nu ne va opri de la Belgrad la Tirana", a spus la rândul său preşedinte sârb.

Cei trei lideri sperau ca acordul să fie semnat şi de Kosovo şi Bosnia-Herţegovina, dar acestea au refuzat să participe. Premierul kosovar Albin Kurti, care anul trecut şi-a exprimat preocuparea că Belgradul intenţionează crearea unei "a patra Iugoslavii", a reiterat joi că ţara sa nu doreşte să ia parte la acord.

Reuniunea de la Skopje a reprezentat pasul următor al aşa-zisei iniţiative "Mini-Schengen", lansată în octombrie 2019 la Novi Sad. Iniţiativa a fost redenumită joi "Balcanii deschişi".

La reuniune au luat parte şi sute de antreprenori, evenimentul fiind organizat în comun de camerele de comerţ ale celor trei ţări.

Politicienii şi-au semnalat de asemenea intenţia de a-şi deschide reciproc pieţele muncii, de a facilita comerţul trilateral şi de a coopera în ce priveşte managementul dezastrelor, scrie Agerpres. 

România şi Bulgaria, cerute în Schengen 

Ylva Johnson, comisarul european pentru afaceri interne, vrea ca România, Bulgaria şi Croaţia să fie membri ai spaţiului Schengen. 

Virusul este un pericol real, dar controalele la frontierele interne nu au oprit şi nu vor opri virusul. Doar o acţiune coordonată ne va ajuta să depăşim această criză, a declarat Johansson în faţa Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Haideţi ca începutul verii, vara lui 2021, această vară a libertăţii, să ne inspire pentru a restabili deplin libertatea de mişcare şi a face Schengen pregătit pentru viitor astfel încât copiii noştri să poată de asemenea lucra, studia şi călători în întreaga Europă, oricând şi oriunde doresc. Şi să completăm spaţiul Schengen; este timpul ca Bulgaria, România şi Croaţia să-şi ocupe locul, a spus Ylva Johansson în cadrul unei dezbateri asupra raportului anual privind Schengen, elaborat de eurodeputata slovenă Tanja Fajon (S&D), conform Agerpres.

Prețul cafelei a EXPLODAT. 200.000 de hectare, DISTRUSE - EFECTELE BENEFICE ale CAFELEI

 


Prețul cafelei a explodat. Detaliul care trebuie să ne dea serios de gândit.

Prețul cafelei a ajuns la un nivel record în ultimii șase ani. S-a înregistrat o creștere de peste 30% din cauza valului de frig. Peste 200 de mii de hectare de pe teritoriul celui mai mare producător de cafea din lume au fost distruse.

Potrivit Digi24, un român consumă în medie 2,3 kilograme de cafea pe an. Ne situăm undeva în josul topului european în ceea ce privește consumul de cafea. Cu toate acestea, scumpirea de la nivel global ne va afecta și pe noi.

Asta din cauza lanțului de scumpiri ce au avut loc în ultimul an la cele mai importante produse de consum: uleiuri vegetale, carne, zahăr. Cafeaua nu a fost ocolită, asta pentru că cel mai mare producător de cafea, Brazilia, care produce peste 3,1 milioane de tone de cafea anual a fost lovită de un val de frig fără precedent, mai exact peste 200.000 de hectare de cultură de cafea.

Vorbim de un lanț de aprovizionare ce suferă deja din cauza calamităților ce s-au produs și pe continentul european, pentru că acea cafea din Brazilia ajunge în portul din Rotterdam și de aici pe Rin ajunge în restul Europei.

Ar trebui să ne dea de gândit. Culturile de cafea nu se vor reface nici în următorii 2-3 ani

Asta ar trebui să ne pună pe gânduri în ceea ce privește starea în care a ajuns clima la nivel mondial, pentru că, spun cercetătorii, culturile de cafea nu se vor reface nici în următorii 2-3 ani.

Indicele cel mai recent dat publicității de către Organizația Mondială pentru Alimente și Agricultură spune că creșteri s-au înregistrat la mai multe produse. Cafeaua este doar unul dintre ele.

Se mai înregistrează creșteri de 39,7% la toată gama de produse la nivel internațional. Carnea și zahărul sunt cele care se vor scumpi în continuare pe parcursul anului 2021, pentru că lanțul de aprovizionare a fost perturbat din cauza întreruperii căii pe care sunt aduse în Europa produsele de pe întreg mapamondul.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a spulberat mitul despre cafea.

"Cafeaua, un remediu pentru insolație și dureri de cap.

Mult timp a circulat mitul conform căruia cafeina deshidratează, deci trebuie evitată când afară este cald. Apoi s-a demonstrat că apa cu care este preparată cafeaua compensează din plin creșterea diurezei provocată de respectiva cafea. Mai nou au fost confirmate și alte efecte benefice ale cafelei:

- face vasoconstricție la nivelul circulației cerebrale, se opune dilatării vaselor de sînge care generează migrene

- are efect relaxant la nivelul musculaturii netede din pielea scalpului, înlătură tensiunea din ceafă

- menține presiunea arterială și evită hipotensiunea datorată caniculei și deshidratării", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Instagram. 

Câte cești de cafea poți consuma zilnic

"Putem consuma liniștiți 3 cești de cafea zilnic, mai ales că ajută digestia și previne constipația. Iar dacă beți cafeaua cu 30 min înainte de mișcare, veți fi bucuroși să aflați că intensifică arderea grăsimilor de rezervă și crește capacitatea de efort.

Inutil să confirm ceea ce știați deja : cafeina este un puternic antioxidant, stimulează atenția și memoria, menține funcția cognitivă și previne degradarea sistemului nervos odată cu vârsta. Rece sau caldă, simplă sau cu lapte, după masă sau în loc de masă, în cafea aveți un prieten pentru orice situație.

Și da, merge perfect cu o cupă de înghețată", a completat ea.