6.22.2020

Rapid, moțiune de cenzură împotriva guvernului, majorarea pensiilor și dublarea alocațiilor


Paul Stănescu anunţă care va fi prima măsură care va fi luată de PSD după demiterea Guvernului Orban. 

"Ludovic Orban este primul premier care ignoră de luni de zile, cu cinism, interesele pensionarilor și ale copiilor, într-un context de criză, în care tocmai aceste categorii ar trebui protejate.

A trecut destul timp ca să înțelegem că pe agenda de guvernare liberală nu se află creșterea pensiilor, așa cum prevede legea adoptată în guvernarea PSD și nici dublarea alocațiilor. Premierul a spus astăzi, cu subiect și predicat, că va ataca la CCR legea prin care PSD a făcut posibilă dublarea alocațiilor.

Ceea ce nu înțelege acest guvern este că nu trebuie să se comporte ca și cum românii trec doar printr-o criză de sănătate. Aceștia se luptă și cu o criză economică, care le-a afectat și le-a diminuat veniturile și perspectivele. Și cine sunt cei mai vulnerabili în fața acestei crize, dacă nu marea majoritate a pensionarilor și copiilor, care sunt dependenți de veniturile familiei, la rândul lor afectate", transmite Paul Stănescu.

Stănescu: "Aceste creșteri legitime s-ar duce tot în economia națională"


"Aceste creșteri legitime s-ar duce tot în economia națională, ar consolida consumul și ar mai reduce starea de vulnerabilitate a acestor două categorii. Guvernul Orban ar face bine să nu mai amăgească nici pensionarii care sunt părinții noștri, nici copiii, care sunt viitorul nostru. Să facă bine să iasă din jocul ”ba creștem, ba nu creștem, ba ne mai gândim” sau să facă un pas în spate de la butoanele guvernării pe care o folosesc mai mult pentru interesele lor politice și electorale.

Dacă nu, după ce vom depune o moțiune de cenzură, împotriva acestui guvern cinic, care și-a administrat mai bine interesele economice și politice decât pe cele ale românilor, cele două obligații, de majorare a pensiilor și de dublare a alocațiilor, vor fi îndeplinite foarte repede", se arată în mesajul lui Paul Stănescu.




Fost prim-procuror, condamnat la închisoare


Raluca Stăncescu, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, a fost condamnată, astăzi 22.06.20, definitiv la şase ani şi zece luni. 

Raluca Stăncescu, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, a fost condamnată, luni, definitiv la şase ani şi zece luni într-un dosar în care a fost acuzată de şantaj, instigare la favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiţiei, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi conflict de interese, potrivit portalului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

ÎCCJ a admis, luni, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie în dosarul în care Stăncescu a mai fost trimisă în judecată alături de fostul său iubit, Cătălin Stavără, şi fostul şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie Botoşani, Bogdan Buliga, pentru fapte de corupţie.

Stăncescu a fost trimisă în judecată, în 2017, de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Suceava, însă fostul prim-procuror a solicitat strămutarea sa la o altă instanţă, astfel încât acesta a ajuns pe rolul Curţii de Apel Târgu Mureş. Instanţa de la Târgu Mureş a condamnat-o, în urmă cu un an, pe Raluca Stăncescu la patru ani şi o lună de închisoare, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a majorat, luni, pedeapsa la şase ani şi zece luni de închisoare şi interzicerea unor drepturi. 'În temeiul art. 38 alin. 1 cu aplicarea art. 39 alin. 1 lit. b din Codul penal contopeşte pedepsele aplicate inculpatei în pedeapsa cea mai grea, de 4 ani închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, respectiv un spor de 2 ani şi 10 luni, în final, inculpata urmând să execute o pedeapsă de 6 ani şi 10 luni închisoare', se precizează pe portalul ÎCCJ.

Potrivit DNA, în cursul lunii octombrie 2015, Raluca Stăncescu, împreună cu un apropiat al acesteia, Cătălin Stavără, folosindu-se de autoritatea conferită de funcţia sa de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane.

Concret, cei doi au încercat să determine persoana respectivă să efectueze demersurile necesare în vederea cedării în mod injust a dreptului de proprietate asupra a două imobile (apartament şi garsonieră), situate în municipiul Botoşani, în favoarea unei rude a lui Cătălin Stavără.

Ce s-a întâmplat 

'Prin constrângerea psihică exercitată, inculpaţii Raluca Stăncescu şi Cătălin Stavără au urmărit să-i inducă persoanei respective o stare de temere prin aceea că în situaţia exprimării unui refuz, va suferi repercusiuni specifice răspunderii penale prin demararea unor cercetări faţă de persoana sa şi a membrilor familiei sale, vizând săvârşirea unor pretinse infracţiuni de evaziune fiscală şi trafic de persoane', se preciza în comunicatul de presă remis, la momentul trimiterii în judecată, de procurorii DNA. Totodată, în perioada 30 octombrie 2015 - 4 februarie 2016, Raluca Stăncescu, în aceeaşi calitate, l-a determinat în mod direct pe Constantin Batcă, agent de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Botoşani - Biroul de Investigaţii Criminale, să tergiverseze cercetările pe care le efectua într-o cauză penală faţă de Cătălin Stavără, pentru săvârşirea unei infracţiuni de lovire sau alte violenţe, în scopul îngreunării cercetărilor penale şi favorizării acestuia din urmă.

În acelaşi context şi în aceeaşi calitate, la data de 4 februarie 2016, Stăncescu l-a determinat pe Constantin Batcă să-i pună la dispoziţie, fără drept, un suport optic ce conţinea înregistrări ale unor camere de supraveghere (mijloc de probă în acelaşi dosar penal menţionat mai sus) în vederea favorizării lui Stavără, lucru pe care agentul de poliţie l-a şi făcut în cursul aceleiaşi luni.

În aceeaşi calitate, la data de 22 iunie 2016, magistratul a divulgat, fără drept, lui Cătălin Stavără, date nedestinate publicităţii, cu caracter confidenţial, rezultate din supravegherea tehnică a unei persoane, realizată în contextul instrumentării unui dosar penal.

Ce hotărâre s-a luat 

Prin acest demers au fost afectate atât interesele şi activitatea Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, ca unitate de parchet pe rolul căreia se afla cauza respectivă, cât şi interesele legale ale persoanei respective, ale cărei drepturi şi libertăţi fundamentale fuseseră restrânse în contextul supravegherii sale tehnice, strict în condiţiile prevăzute de lege şi autorizate de judecătorul de drepturi şi libertăţi. În acelaşi dosar, fostul iubit al Ralucăi Stăncescu, Cătălin Stavără, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj, iar agentul de poliţie Constantin Batcă, la trei ani, şase luni şi 20 de zile de închisoare pentru favorizarea făptuitorului, fals intelectual în formă continuată şi compromiterea intereselor justiţiei.

De asemenea, fostul şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie Botoşani, Bogdan Buliga, a primit o pedeapsă de doi ani şi jumătate pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, conform Agerpres. 





Discuții despre oprirea pandemiei


Prof. dr. Alexandru Rafila trage un nou semnal de alarmă.

Prof. dr. Alexandru Rafila a afirmat azi, la Antena 3, că trasmiterea comunitară în România a infecției cu COVID-19 este deosebit de accentuată.

„Suntem pe creștere, este adevărat, așa se întâmplă cu bolile acestea înalt transmisibile, creșterea, dacă nu e controlată, este logaritmică, adică fiecare persoană infectată poate să infecteze la rândul ei mai multe persoane. Ceea ce se întâmplă în America, atât în cea de Nord, cât și cea de Sud”, a spus Rafila.

Acesta contrazice ipoteză conform căreia epidemia Covid-19 este în scădere.

„Au fost multe discuții legate de faptul că virusul își pierde capacitatea de trasmitere după un ciclu de aproximativ 10-12 săptămâni, în mare măsură, și epidemia se va opri. Se vede clar că nu este așa. 

În România, în ultimele 10-12 zile, asistăm la o creștere importantă ce ar trebui să ne dea de gândit, să respectăm acele câteva măsuri simple pentru a avea o vară liniștită. 

Ar trebui toți să milităm în acest sens”, a declarat Rafila.










Slujbă de pomenire a părintelui Iustin Pârvu la Mănăstirea Petru Vodă din Neamț



Mii de credincioși nu au mai ținut cont de distanțarea socială și au umplut curtea Mănăstirii Petru Vodă din Neamţ, pentru a-l pomeni pe părintele Iustin Pârvu. Enoriașii au venit din toată țara și s-au rugat împreună pentru odihna veşnică a „Sfântului Moldovei”. 

„Gândim acum la cel pentru care ne-am adunat, la părintele Iustin. Care ne-a fost pildă de blândeţe, de dragoste, de rugăciune, răbdare şi înţelepciune. El a aparţinut unei generaţii de mărturisitori. Aceştia s-au constituit într-o ploaie aleasă, sfântă şi curată a neamului nostru. Şi parcă părintele Iustin a fost anume pregătit de Dumnezeu să se grijească pentru a nu se pierde credinţa neamului nostru, care s-a curăţit în închisorile comuniste, în acele prigoniri, în robie şi acele chinuri grele. 
Acest slujitor al Domnului avea ceea ce alţii nu aveau, credinţa în Dumnezeul cel Adevărat. Şi asta, pentru că şi-a iubit semenii, a iubit adevărul şi ţara“.    

Acestea au fost câteva dintre cele spuse de unul dintre prelaţii din soborul care a oficiat slujba de pomenire a arhimandritului Iustin Pârvu, fost stareţ al Mănăstirii Petru Vodă, de la moartea căruia au trecut 7 ani. 

Fără măști, fără măsuri de siguranță, fără triaj sau măsurarea temperaturii. 

Printre sutele de oameni care au stat la coadă s-a numărat și prefectul județului Neamț, George Lazăr.






Ciolacu acuză PNL că jonglează cu cifrele pandemiei



Marcel Ciolacu, liderul PSD, acuză PNL că jonglează cu cifrele oficiale ale pandemiei de coronavirus. 

"Nu trebuie să minţi. Trebuie să prezinţi într-un anumit fel cifrele, astfel încât să pară când este dramatic, când nu este în funcţie de cum îţi convine. Eu nu spun că cineva zice că sunt mai mulţi îmbolăviţi sau mai puţini. Nu. Ei raportează diferit... Nu se poate, o diferenţă aşa de mare în patru zile nu există. Să vină cineva de la INS să ne explice. Nu se poate aşa ceva.

S-au raportat cu întârziere anumiţi îmbolnăviţi. Eu de ce să judec românii că nu ascultă şi aplică legea după bunul plac ? Politicienii nu au reuşit să-i convingă. Chiar şi specialiştii au avut abordări diferite. Cei mai buni specialişti au avut abordări diferite la televizor. Normal că nu a mai înţeles nimeni nimic",  a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, duminică seara, la B1.TV.


sursa: https://www.dcnews.ro/ciolacu-acuza-pnl-ca-jongleaza-cu-cifrele-pandemiei--nu-exista-asa-ceva_755238.html

RUPERE DE NORI DEASUPRA BUCUREȘTIULUI



Pompierii din București au avut 42 de intervenții, duminică seara, pentru evacuarea apei acumulate în subsoluri, locuințe și garaje, după ce Capitala s-a aflat sub avertizare Cod portocaliu de ploi.

Potrivit ISU București, au fost inundate mai multe subsoluri, locuințe și garaje. Astfel, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 28 subsoluri, 8 locuințe, o curte, 3 garaje și un apartament. De asemenea, ei au fost chemați să intervină și pentru îndepărtarea unui copac căzut.

Cea mai afectată zonă a fost Sectorul 1. Bucureștiul a fost sub avertizare Cod portocaliu de furtună, duminică, până la ora 18.30. ISU a anunțat că a transmis mesaje de informare către populație prin intermediul panourilor electronice stradale și prin retelele de socializare.

sursa: https://www.dcnews.ro/zeci-de-interventii-in-bucuresti-dupa-ruperea-de-nori_755251.html

Inundații foarte mari în Suceava și Vaslui.


Vremea severă din ultimele ore a dus la producerea de inundații rapide. Pagubele sunt însemnate. 

Zeci de gospodării au fost afectate de ploile torenţiale din ultimele 24 de ore în oraşele Gura Humorului şi Frasin şi în localitatea Doroteia, iar în Ţibeni o casă a luat foc din cauza unui trăsnet, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, Alin Găleată, scrie Agerpres. 

Pompierii militari de la subunităţile din Gura Humorului, Suceava, Câmpulung Moldovenesc şi Fălticeni intervin în zonele respectiv pentru înlăturarea efectelor produse de inundaţii.

Potrivit lui Alin Găleată, se lucrează la evacuarea apei din 20 de curţi şi cinci case care au fost inundate, cel mai afectat fiind oraşul Gura Humorului.


Inundații și în județul Vaslui 

 

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Ivăneşti şi de la Garda II Negreşti au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, în localităţile Rafaila şi Gârceni, pentru evacuarea apei din mai multe locuinţe şi curţi inundate în urma precipitaţiilor abundente înregistrate în zonă.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, în localitatea Gârceni, toate căile de comunicaţie au fost inundate, iar DJ 159 a fost distrus pe o suprafaţă de aproximativ un kilometru, asfaltul fiind rupt.

"La Rafaila s-a intervenit cu o autospecială şi o motopompă transportabilă, pentru evacuarea apei din 4 case, 11 curţi şi 12 anexe. De asemenea, din cauza inundaţiilor care au afectat localitatea Rafaila, două persoane au fost evacuate la rude. 

Echipele de intervenţie care au acţionat în localitatea Gârceni au evacuat apa din 4 case şi 20 curţi", au precizat reprezentanţii ISU Vaslui.

Intervenţia pompierilor a fost condusă de prim adjunctul ISU Vaslui, Niculae Tătaru, şi de prefectul judeţului, Mircea Gologan. 


sursa: https://www.dcnews.ro/inundatii-de-proportii-in-suceava-si-vaslui-pagubele-sunt-insemnate_755261.html

BACALAUREAT 2020. SUBIECTE ROMÂNĂ și BAREME.



Astăzi, elevii susțin prima probă la limba și literatura română la BACALAUREAT, iar miercuri se va desfășura proba obligatorie a profilului. 

Probele vor începe la ora 09:00. Subiectele la limba și literatura română vor fi publicate pe DC News din moment în moment.

Subiectele de BACALAUREAT 2020 sunt concepute de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație – instituția din subordinea Ministerului Educației care realizează subiectele tuturor examenelor naționale. Amintim că, în mod excepțional, subiectele de la Bacalaureatul de anul acesta nu vor conține subiecte din materia prevăzută în programa clasei a XII-a – al doilea semestru, deși școlile s-au închis pe 11 martie, la 2 două de la începerea semestrului, scrie edupedu.ro


BACALAUREAT 2020. CE ESTE INTERZIS 

 

Elevii care vor susţine examenul de BACALAUREAT 2020 trebuie să ştie că li se interzic mai multe lucruri pe durata examenelor: telefoane mobile, căști audio, mijloace electronice de calcul sau de comunicare, ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidați sau orice tip de document ce ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor.


REZULTATE BACALAUREAT 2020. PREMIERĂ ÎN ACEST AN 


În premieră în acest an, rezultatele de la examenul BACALAUREAT 2020 vor fi complet anonimizate, pe modelul Evaluării Naţionale. Astfel, la avizier, precum și pe pagina online dedicată rezultatelor de la BACALAUREAT 2020, vor apărea coduri în dreptul cărora vor fi afișate notele și mediile. Fiecare candidat de la Bacalaureat 2020 va primi anterior afișării rezultatelor codul specific.

Primele rezultate la probele scrise se afişează pe data de 30 iunie, până în ora 12,00, iar contestaţiile se depun în aceeaşi zi, în intervalul orar 16,00 - 20,00, dar şi pe 1 iulie, în intervalul 8,00 - 12,00. 

Contestaţiile la BACALAUREAT 2020 vor fi rezolvate în perioada 1-4 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 5 iulie. 


BACALAUREAT 2020 - TRIAJ EPIDEMIOLOGIC 

 

Exact ca la Evaluarea Naţională, elevii care vor susţine examenul de BACALAUREAT 2020, vor fi supuşi unui triaj epidemiologic, prin măsurarea temperaturii la intrarea în centrul de examen. Elevii care vor fi depistaţi cu temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius nu vor fi primiţi în sala de examen şi vor fi nevoiţi să susţină examenul de BACALAUREAT 2020 într-o sesiune specială. 

Ministerul organizează o Etapă specială a BAC-ului (în perioada 29 iunie – 2 iulie), care se adresează absolvenților de liceu care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare/carantină/au prezentat valori ale temperaturii peste limitele admise în ziua desfășurării probelor sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu au putut finaliza/participa la probele scrise desfășurate în perioada 22-25 iunie 2020, în cadrul sesiunii 3 iunie – 5 iulie.

sursa:https://www.dcnews.ro/bacalaureat-2020-subiecte-romana-si-bareme-premiera-in-acest-an-afla-tot-aici_755148.html