6.09.2021

Carmen Avram, în plenul PE : Dreptul de a investiga nu trebuie să devină abuz de putere

 


Europarlamentarul Carmen Avram a făcut apel în Parlamentul European pentru o mai bună legiferare a modalităţilor de investigare. 

Consiliul și Parlamentul European au în mod clar o interpretare diferită a procedurii legislative speciale prevăzute la articolul 226 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. De 7 ani, există un conflict între cei doi colegislatori, Consiliul nerecunoscând limitele până la care Parlamentul European dorește să meargă în investigațiile sale, pe diferitele teme abordate în timpul mandatului. Parlamentul vrea, de exemplu, să aibă posibilitatea de a chestiona statele membre, de a sancționa refuzul lor de a răspunde la interpelări, de a chema comisari și oficiali să explice modul în care își exercită atribuțiile și de a aduce dovezi în acest sens. 

În Plen, eurodeputata Carmen Avram a solicitat să se ajungă la un compromis urgent, în beneficiul cetățenilor europeni: „Dreptul Parlamentului European de a conduce investigații e mai mult decât o prerogativă a acestei instituții în care ne aflăm și mai mult chiar decât dreptul meu de a mă exprima, acum, pe acest subiect. E, de fapt, dreptul la informație al celor 450 de milioane de europeni, care și-au dat votul direct pentru acest Parlament. Iar o lipsă de comunicare între Parlament și Consiliu nu trebuie decontata pe seama cetățenilor. 

Prin urmare, după 7 ani de blocaj, consider urgentă reluarea discuțiilor pe acest subiect și găsirea unui compromis ferm, pentru că, în caz contrar, eșecul nu va fi doar al uneia dintre aceste două instituții, ci al Uniunii Europene per ansamblu, al societății noastre și al valorilor europene. Cu toate acestea, consider că o dată cu dreptul la investigație, Parlamentul European trebuie să-și stabilească și responsabilitățile. Adică, să definească foarte clar modul în care trebuie conduse aceste anchete. Pentru că, fără un echilibru absolut între drepturi și responsabilități, limitele riscă să fie încălcate, iar când se întâmplă acest lucru, apare și tentația de a abuza o putere vremelnică. 

Ca fost jurnalist, știu că scopul nu scuză mijloacele, dacă asta înseamnă încălcarea adevărului și ignorarea faptelor, iar abuzul de putere nu înseamnă investigație și viceversa.

Datoria noastră supremă este față de cei care ne-au trimis să-i reprezentăm în Parlamentul European și lor le datorăm nu numai adevărul, dar și o înțelegere clară a realității lor și, mai ales, soluții adaptate la această realitate” 

Un urs și-a făcut apariția în județul Galați, în căutare de hrană

 


O prezență mai puțin obișnuită a fost semnalată în nordul județului Galați. Localnicii din Satul Nou (Cosmești) și apoi cei din Buciumeni au văzut un urs și numeroase urme ale trecerii acestuia, atât în apropierea zonelor locuite, cât și în pădure, informează Viața Liberă. 

Specialiștii spun că urșii nu sunt o prezență obișnuită în județul Galați și cred că ursul observat la Cosmești și Buciumeni a migrat din Vrancea, un județ cu zonă montană, care are o populație de urși estimată la 400 de exemplare, în zona Oituz. Biologii susțin că urșii migrează în căutarea hranei și ajung în zonele locuite fiindcă le-a fost distrus habitatul natural, ca urmare a tăierilor masive de păduri.

"Ursoaica a tranzitat judeţul Galaţi. Din toate informaţiile noastre ea este localizată în prezent pe un fond privat din judeţul Vrancea. Este prima dată când se semnalează prezenţa unui urs în judeţul Galaţi", a declarat, luni, Adrian Alexandru, de la AJVPS Galaţi, citat de Agerpres. 

Forțe de ordine detașate în zonă

Au fost mobilizați polițiști, jandarmi și paznici de vânătoare în zona respectivă. În cazul în care ursoaica va fi găsită, forțele de ordine detașate în zonă vor încerca să o determine să se retragă în zona ei din Vrancea. 

"Au fost semnalate urme de urs de urs în zona pădurii Buciumeni. Până la momentul actual în literatura de specialitate nu există semnalări de urs brun în Galaţi. Mai ales că nu este zonă montană. Practic, este posibil ca ursul să ajungă şi în zona Galaţiului deoarece zona Buciumeni este foarte aproape de munţii Vrancei. Acum este vară, ursul este în căutare de hrană, de zone de reproducere pentru creşterea de pui, şi atunci, probabil, nefiind foarte populată zona Buciumeniului a găsit şi liniştea necesară. Este prima dată, eu nu ştiu în secolul nostru să fi fost urşi în libertate în judeţul Galaţi", a declarat directorul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, Mădălin Şerban, conform Agerpres. 

Problema urșilor, motiv pentru braconaj

Reamintim că ursul uriaș Arthur ar fi fost împușcat la Ojdula, Covasna, pe 13 martie 2021, potrivit Organizației Agent Green. Reprezentanții ONG-ului îl acuză pe prințul Emanuel von und zu Liechtenstein de braconaj după ce ar fi profitat de o derogare dată de ministrul Mediului pentru uciderea unei ursoaice cu pui care a produs mai multe pagube în ferme din regiune. Ursul Arthur nu avea vreo legătură cu acea ursoaică. Prințul ar fi plătit 7.000 de euro pentru vânătoare și ar fi plecat cu trofeul.

Românii din Diaspora, contracte și condiții de Evul Mediu

 


Cosmin Boiangiu, şeful ELA, a vorbit despre muncitorii sezonieri, în exclusivitate pentru DC NEWS.

"Care sunt principalele sectoare de activitate în care această agenție europeană își va desfășura activitatea, pentru că sunt sectoare economice în care această mobilitate a muncitorilor este mult mai extinsă", a întrebat Claudia Țapardel. 

Muncitorii sezonieri, pe primul loc în proiectele ELA

"Într-adevăr, o să cuprind toate sectoarele. Orice sector este important pentru noi în măsura în care există oameni care să se miște între un stat și altul sau între companii, dar sunt zone în care această mobilitate a muncii este mai pregnantă și am ales deja să ne concentrăm în acest an pe aceste zone prioritare, zone de mare risc cum le considerăm noi, pentru că foarte multe neregularități, abuzuri se întâmplă în aceste zone. Ne vom concentra pe patru mari direcții sau sectoare în acest an.

Primul deja am început să luptăm foarte puternic de la începutul anului, este cel al lucrătorilor sezonieri, al muncitorilor sezonieri, o problemă care a fost evidențiată anul trecut de această criză, de această pandemie. S-a văzut că lucrătorii sezonieri, cei care muncesc pentru un sezon și lucrează în alt stat membru pentru doar un sezon, de obicei în agricultură sau turism, sunt foarte vulnerabili", a declarat Cosmin Boiangiu, în exclusivitate pentru DC NEWS, în emisiunea "Din Culisele Europei".

Românii care au plecat la sparanghel în plină pandemie, contracte și condiții de Evul Mediu

"Eu o să dau un exemplu concret, pentru că sunteți român și cunoașteți povestea de anul trecut a muncitorilor sezonieri români care în plină pandemie au plecat să muncească în agricultură, în Germania și nu numai în agricultură, ci și în producția de alimente sau să spunem în sectorul de asistență socială sau turism: Germania, Austria și alte state membre mult mai dezvoltate. Dar, în momentul în care au ajuns în aceste state membre am observat cu toții că drepturile lor nu au fost respectate. Pornind de la contractele necorespunzătoare de muncă, nici legislației naționale din România, dar nici a celei din Germania, cu atât mai puțin corespunzătoare principiilor europene. Acele contracte de muncă prevedeau niște condiții care se apropiau mai mult de Evul Mediu decât de societatea modernă în care trăim acum, niște condiții de cazare improprii pentru un stil de viață sănătos și la momentul respectiv, evident să noi ne-am auto-sesizat, statul român s-a auto-sesizat, au existat niște discuții bilaterale la nivel de Guvern, între ministrul Muncii și Guvernul german. 

Cred că în momentul de față, având această Agenție Europeană pentru Muncă, cred că avem un instrument în plus ca astfel de situații să nu se repete și cetățeanul român care lucrează în Germania să aibă aceleași drepturi ca un cetățean german care lucrează în același domeniu", a mai spus Claudia Țapardel. 

De ce vor beneficia muncitorii sezonieri care pleacă din România în alte țări

"Acesta este exemplul cel mai bun pentru a ilustra esența mandatului ELA. Acest gen de situații ne motivează pe noi, sunt la baza mandatului nostru și le vom adresa din ce în ce mai multe pe măsură ce ne operaționalizăm capacitatea. De aceea am și început anul și este prima operațiune de anvergură a autorității noastre, cu toate că funcționăm doar la o treime din capacitatea proiectată pe viitor. Dar am ales acest domeniu pentru că a arătat că este o categorie de muncitori foarte vulnerabilă și este necesară o acțiune completă și acțiune cât mai rapidă.

Este și va fi din ce în ce mai bine cu ajutorul ELA. Am mobilizat deja cooperarea a 15 state membre și vom avea acțiuni  multiple, simultane pe toate palierele pentru a ne asigura că drepturile lucrătorilor sezonieri sunt respectate. Vom începe, și acesta este avantajul pe plan european, cu statele de origine de unde pleacă acești muncitori și vom termina cu statele gazdă.

Vom acoperi întregul lanț, de la momentul în care un om decide să plece, până la momentul în care este angajat și începe să-și desfășoare activitatea într-o fermă sau fabrică dintr-un alt stat.

Vom încerca în primul rând să ne asigurăm că toate statele membre oferă informațiile adecvate, despre condițiile de angajare, condițiile de muncă, condițiile contractuale acestor oameni, că cei care intermediază activitatea o fac în mod corect și furnizează aceste informații la timp, înainte să plece muncitorii", a mai spus Cosmin Boiangiu.

Sancțiuni pentru statele care nu respectă drepturile românilor

"Nu, nu avem acest instrument. Nu putem să sancționăm statele membre. Noi lucrăm și vom lucra foarte strâns cu Comisia Europeană, lucrăm deja în acest domeniu și evident că dacă vor fi cazuri în care vom observa să legislația europeană nu este respectată, Comisia Europeană se va sesiza", a spus șeful ELA.

Pentru cine lucrează ELA şi ce drepturi garantează

„Misiunea ELA este aceea de a se asigura că libertatea de mișcare a cetățenilor din Uniunea Europeană, mobilitatea muncii, este efectuată într-un mod eficient, într-un mod sănătos, lipsit de abuzuri și răspunde nevoilor economiilor europene. Acesta este lucrul pe care ni-l dorim, să facilităm un cadru uniform, un cadru coerent de aplicare a legislației europene în domeniul mobilității muncii”, a declarat Cosmin Boiangiu, şeful ELA în cadrul unui interviu acordat Claudiei Țapardel. 

Oana Lovin, reclamată de Clotilde Armand la poliţie. Prima reacţie: "O invit la un poligraf"

 


Oana Lovin este acuzată în prezent că i-ar fi tăiat cauciucurile mașinii actualului primar Clotilde Armand. Protestatara neagă cu vehemență și o invită pe Clotilde Armand la un test poligraf. 

„Am avut o părere bună, până la un punct despre doamna Clotilde, doar ca să fiu acuzată că i-am tăiat cauciucurile depășește, efectiv, este de bezna minții. 

Doamna Clotilde cred că nu a fost foarte atentă, pentru că ea când a acuzat această faptă, eu nu eram în localitate. Eram la mine, în Valea Jiului, la o nuntă. Ea a spus că a fost deja la poliție, mai are un precedent cu un domn, care s-a dat inspector și venea să îi ia apărarea. Doamna Clotilde are deja niște precedente”, a declarat Oana Lovin într-o intervenție televizată la România TV. 

„Eu o invit pe doamna Clotilde la un test poligraf, dacă nu are nimic de ascuns. Eu o las pe doamna Clotilde să îmi pună absolut toate întrebările pe care le dorește. Este deja prea mult, o să mă sfătuiesc cu avocatul meu ca să pornesc și eu niște acțiuni împotriva dumneaei, pentru că ce face dumneaei este linșaj mediatic, este hărțuire, este calomnie.

Eu nu am făcut nimic altceva decât să prezint niște date din dosarul pe care îl am, pentru că doamna m-a dat în judecată. Eu nu am făcut decât să prezint și să repet vreo 50 de titluri de ziare, pe care le-am avut în liveurile mele. Nu am scos nimic din context, nu am inventat nimic, au fost pur și simplu informații din spațiul public. De ce doamna Clotilde nu s-a adresat în instanță împotriva acelor publicații?”, a mai spus aceasta.

Premierul armean Nikol Pashinyan îşi dă fiul la schimb pentru prizonierii din Azerbaidjan

 


Premierul armean în exerciţiu, Nikol Pashinyan, a propus Baku să-l dea pe fiul său, Ashot, la schimb pentru toţi prizonierii armeni deţinuţi de Azerbaidjan de la încheierea violenţelor în Nagorno-Karabah în noiembrie trecut, relatează miercuri Agerpres, citând agenţiile de presă EFE şi RBC.

'Am dat ordin organismelor corespunzătoare să propună oficial părţii azere ca fiul meu să fie predat drept ostatic Baku în schimbul prizonierilor noştri', a spus Pashinyan la un miting electoral în regiunea Shirak, în nordul ţării.

Dincolo de contextul electoral, propunerea neobişnuită a lui Pashinyan pentru un tată, citată de portalul armean Mamul.am, intervine după ce fostul preşedinte Serj Sargsyan i-a adus critici premierului interimar pentru lentoarea eforturilor de eliberare a prizonierilor armeni deţinuţi de Azerbaidjan, sugerând că altfel ar fi fost situaţia dacă printre prizonieri s-ar fi aflat şi fiul acestuia.

Fiul premierului, luptător antrenat

Fiul lui Pashinyan însuşi, care a luptat anul trecut alături de voluntarii armeni în războiul din Nagorno-Karabah, s-a declarat dispus să fie predat Azerbaidjanului dacă Baku promite eliberarea tuturor celorlalţi prizonieri armeni.

'Sunt pregătit să fiu predat Azerbaidjanului în schimbul returnării prizonierilor de război armeni şi a celorlalţi cetăţeni armeni deţinuţi cu un alt statut', a scris Ashot Pashinyan pe pagina sa de Facebook.

În luna mai, peste 120 de europarlamentari, între care nouă spanioli din cinci grupuri politice, au trimis o scrisoare comună preşedinţilor Consiliului şi Comisiei Europene, Charles Michel, şi, respectiv, Ursula von der Leyen, cerându-le să contribuie la eliberarea prizonierilor de război armeni încă deţinuţi de Azerbaidjan.

Prizonierii de război armeni ar putea fi eliberați

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), Peter Stano, a lansat un apel similar la 28 mai, cerând autorităţilor azere 'eliberarea imediată' a prizonierilor de război armeni. În aceeaşi zi, un apel asemănător a fost lansat de Ambasada SUA la Baku într-un mesaj publicat pe contul de Twitter al misiunii diplomatice.

Eliberarea prizonierilor armeni se înscrie printre temele actualei campanii electorale în Armenia, unde alegeri legislative anticipate sunt preconizate pentru 20 iunie, primul scrutin după înfrângerea suferită de Erevan în conflictul reizbucnit în Nagorno-Karabah în toamna trecută.

La alegerile parlamentare participă 22 de partide şi patru blocuri electorale.

Potrivit unui recent sondaj, formaţiunea lui Pashinyan, Pactul civic, este creditată cu 22,4% din intenţiile de vot, în timp ce principalul rival al acestuia, blocul 'Armenia', condus de fostul preşedinte Robert Kocearian, ar obţine 20,6%. Spre deosebire de Pashinyan, fost ziarist venit la putere în 2018 pe valul unor proteste antiguvernamentale la Erevan, Kocearian este considerat un politician apropiat de Kremlin şi prieten al preşedintelui Vladimir Putin, potrivit presei ruse.

Cetatea Eternă înecată sub ape

 


O furtună violentă a făcut ravagii pe străzile Romei marți după-amiază, producând inundații pe scară largă, în special în partea de nord a capitalei Italiei.

Una dintre cele mai afectate zone a fost Ponte Milvio, unde a fost inundată o școală locală, pompierii intervenind pentru salvarea a 40 de copii și șase aflați în interior. Canalizarea din Roma nu a mai făcut faţă, iar apa s-a revărsat pe străzi, astfel că maşinile au rămas în mijlocul bălţilor imense, iar pubelele de gunoi au fost purtate de ape.

Au fost raportate inundații severe în mai multe districte, printre care Corso Francia, Prati, Monte Mario și Nomentano. Au afectat mai multe linii de autobuz și stații de metrou din centrul capitalei Italiei.

O persoană cu dizabilități care conducea Ford Fiesta a fost blocată în pasajul subteran inundat al stației San Paolo și a fost salvată de carabinieri, scrie Corriere della Serra. „În câteva minute, au căzut 80 mm de apă, în special în zona de nord a Romei, de trei ori mai mult decât ceea ce fusese estimat de alerta meteo„, a spus un consilier din cadrul primăriei Romei.

Apa a inundat şi centrul istoric al oraşului, inclusiv zona Foro Italico și Farnesina, până la Prati.

150 de intervenții ale pompierilor au fost consemnate în numai câteva ore, iar cea mai mare a acestora a implicat inundații, copaci căzuţi, alunecări de teren și asistență pentru șoferii rămaşi mașinile lor.

Preşedintele PSD spune că nici Orban, nici Cîţu nu sunt premieri buni pentru România.

 


„Propunerile PSD nu au fost asculate. Banii europeni din PNRR  se duc către firmele de consultanţă ale vicepremierului Dan Barna. Moţiunea de cenzură împotriva guvernului Cîţu ar fi victorie uriaşă pentru Ludovic Orban. Florin Cîţu nu i-a făcut opoziţie serioasă lui Orban.

Cred că nici domnul Orban şi nici domnul Cîţu nu sunt doi premieri buni pentru România. Orban e unul dintre vechii brontozauri. Nu cred că a avut performanţă Orban şi schimbarea lui Cîţu nu a fost benefică. Nu au depăşit nivelul liderilor de partid şi a demnităţii reprezenzentate de cea de premier. Funcţia de premier trebuie să aducă mult mai multe abilităţi pentru a sluji România. Nu cred : nici nu cred că îşi doreşte domnul Orban pentru că nu am comunicat de mult. Nu cred că e o problemă că acest Guvern cade. Nu mă interesază jocul lor intern. Congresul lor e inoportun”, a declarat Marcel Ciolacu.

Biroul Executiv al Partidului Naţional Liberal a decis declanşarea procedurilor de alegeri în partid, iar data propusă pentru congres este 25 septembrie, a anunţat, marţi, preşedintele liberalilor, Ludovic Orban.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat că el l-a susținut pe Florin Cîțu să avanseze în cariera politică, de aceea și la Congresul PNL l-ar dori în echipa lui. În PNL se discută foarte serios despre faptul că Florin Cîțu va fi contracandidatul lui Ludovic Orban la Congres.

„Biroul Executiv a luat decizia de a declanşa procedurile de alegeri în PNL. Data propusă pentru congres este 25 septembrie. Numărul total de delegaţi va fi de 5.000. Am stabilit calendarul de alegeri. Congresul PNL nu înseamnă doar alegerea conducerii naţionale, înseamnă alegerea conducerii la toate nivelurile. Ca şi calendar propus: în perioada 1-15 iunie vor avea loc adunările generale ale organizaţiilor locale, care vor alege conducerile PNL la nivel local. În perioada 1 iulie – 10 august vor avea loc conferinţele judeţene de alegeri, conferinţe la care se vor alege conducerile judeţene ale PNL. Între data de 10 august, termenul prevăzut pentru finalizarea alegerilor la nivel judeţean, şi data de 25 septembrie este prevăzută o perioadă de 45 de zile, conform statutului, pentru campania pentru congres”, a precizat Orban.

Medic din Germania, judecat pentru vaccinarea cu Pfizer a unui copil de 9 ani

 


Un doctor din oraşul german Augsburg a fost concediat de la un centru de vaccinare şi a fost adus în faţa instanţei după administrarea unui vaccin împotriva coronavirus la un copil cu vârsta de 9 ani.

Poliţia bavareză a declarat marţi că au fost deschise proceduri împotriva unui medic din Germania sub suspiciunea de vătămare fizică rezultată din neglijenţă şi membrii personalului la centru vor fi interogaţi cu privire la incident.

Fata de 9 ani şi-a însoţit tatăl la centru pentru vaccinare. Un avocat de la centrul de vaccinare a declarat că respectivul medic a apreciat în mod greşit că copilul era un pacient cu risc ridicat care avea nevoie de vaccin şi că incidentul a fost un eşec individual din partea medicului, fapt ce a stârnit polemici în Germania.

Potrivit tatălui, copilul nu a avut până acum niciun efect advers. ”Nu este nimic în neregulă cu ea”, a spus el, potrivit publicaţiei Augsburger Allgemeine.

În Germania, numai copiii cu vârste de peste 12 ani pot fi vaccinaţi cu BioNTech /Pfizer. Producătorul vaccinului efectuează în prezent studii clinice cu privire la limita vârstei de vaccinare. Anterior, la finalul săptămânii trecute, Comisia Permanentă pentru Vaccinare din Germania (STIKO) a transmis că argumentele în favoarea vaccinării copiilor de peste 12 ani nu sunt suficiente şi ezită să dea o recomandare în acest sens. „Toate rezultatele sunt de așa natură încât cu siguranță nu se poate obține un argument în favoarea unei vaccinări generale a tuturor copiilor sănătoși„, spunea Thomas Mertens, directorul acestei autorităţi.

Consiliul Legislativ a dat AVIZ NEGATIV proiectului de interzicere a cumulului pensie-salariu la stat

 


Proiectul de interzicere a cumulului pensie-salariu, aviz negativ de la Consiliul Legislativ. Proiectul va fi discutat, miercuri, şi în Consiliul Economic şi Social, acolo unde urmează a fi dat un alt aviz. Dacă și acesta va fi negativ, Guvernul poate merge, totuşi, mai departe cu acest proiect, întrucât e vorba de un aviz consultativ.

Aviz favorabil cu observații și propuneri nr. 410/08.06.2021 referitor la proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni

Aviz favorabil nr. 411/08.06.2021 referitor la proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Memorandumului de Înţelegere privind cooperarea între Ministerul Justiţiei din România şi Ministerul Justiţiei din Regatul Haşemit al Iordaniei semnat la Amman, la 4 aprilie 2021.

Aviz favorabil nr. 412/08.06.2021 referitor la proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Acordului între Ministerul Apărării Naţionale din România, reprezentat prin Statul Major al Apărării şi Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii, reprezentat prin Comandamentul Central al SUA privind statutul ofiţerilor de legătură, semnat la Tampa, la 5 februarie 2021 şi la Bucureşti, la 11 martie 2021.

Aviz negativ nr. 413/08.06.2021 referitor la proiectul de Lege privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare.

Guvernul va discuta, în ședința de miercuri, un proiect de Lege privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare.

-Angajații la stat și la privat pot opta, după ce împlinesc vârsta de pensionare, să muncească în continuare până la vârsta de 70 de ani.

-Posibilitatea muncii până la 70 de ani nu este o obligație pentru angajați, ci doar o opțiune de care beneficiază aceștia

-Bugetarii care aleg să muncească după ce ies la pensie nu vor mai primi pensia pe perioada în care muncesc. Nu același lucru se întâmplă în sectorul privat, unde angajații pot cumula pensia cu salariu.

-Angajații care au optat să muncească până la 70 ani pot să renunțe în orice moment la alegerea făcută și să rămână la pensie.

„Rușine ție, Brăila !” Scenă de groază la Grădina Zoologică din Brăila

 


O scenă de groază a fost suprinsă de un vizitator al Grădinii Zoologice din Brăila. Persoana a fotografiat un leu și o leoică, îngrozitor de slabi, care zăceau pe cimentul unei cuști de doar câțiva metri pătrați, în condiții precare. Imaginea, care le înfățișează pe cele două animale sălbatice emaciate, a fost postată pe social-media și a stârnit un val de revoltă printre internauți.

„Prima oară la zoo Brăila…dezamăgită”, a afirmat persoana care a făcut poza. Majoritatea celor care au comentat la imaginea cu cei doi lei subnutriți fac apel la Poliția Animalelor. Oamenii cer instituției să investigheze situația de la Grădina Zoologică din Brăila.

„Faceți reclamație la Politia Animalelor! ! De ce s-a înființat ?”, îndeamnă un utilizator.

„Apelati la Partidul Verde Brăila să vă sprijine și anunțați și Poliția Română Veterinară!!!” a comentat o altă persoană, oripilată de imaginea celor două animale chinuite.

Alții, care au văzut imaginea leilor înfometați, îndeamnă cetățenii să nu viziteze deloc Grădinile Zoologice, în speranța că această atitudine va duce la interzicerea acestor instituții în România.

„Ce rușinos, cum să te duci la Zoo, sa vezi, ce? Suferința bietelor animale? Nu mai duceți copii la Zoo, ce pot sa vadă, doar nepăsarea oamenilor vis-a-vis de animale. Rușine ție, Brăila!”, a fost reacția vehementă a unei femei de pe un grup pentru Protecția Animalelor.

Nu este prima dată când Grădina Zoologică din Brăila este criticată pentru condițiile în care animalele sunt ținute. În urmă cu un an, Tudor – Tim Ionescu, fostul iubit al Oanei Zăvoranu, a postat o filmare de la Grădina Zoologică din Brăila, cu un leu subnutrit și neîngrijit, care răgea de foame. Tudor – Tim Ionescu se pronunța la acea vreme în favoarea unui proiect de lege care ar desființa grădinile zoologice tradiționale.

„Ascultați strigătul disperat a unui leu de la #Zoo #Braila, unde animalele suferă de lipsă de îngrijire, atenție, mâncare și mai ales spațiu suficient. Aceste locuri nu fac onoare civilizației pe care o pretindem, iar eu unul vreau să ducem în Parlament un proiect pentru desființarea acestor închisori de animale și captivitate să mai fie permisă doar în parcuri naturale.”, a postat Tudi pe pagina de socializare.