8.12.2021

Rusia l-a arestat pentru înaltă trădare pe șeful unității de cercetare a rachetelor hipersonice

 


Rusia l-a reținut pe directorul unei unități de cercetare specializată în tehnologiile hipersonice din Moscova, suspectat de înaltă trădare, relatează agenția de presă TASS, potrivit Reuters.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei va cere unei instanțe să-l țină în arest pentru două luni, potrivit unei surse citate de agenția TASS. Potrivit acesteia, este vorba despre Alexander Kuranov, al cărui profil pe site-ul unității de cercetare a sistemelor hipersonice arată că este specialist în tehnologie hipersonică. Rusia a dezvoltat în ultimii ani o serie de arme hipersonice despre care președintele Vladimir Putin spunea că sunt unice în lume.

Arestări similare și cu alți oameni de știință

Avocatul lui Kuranov nu a putut fi contactat pentru comentarii, scrie Reuters. Mai mulți oameni de știință, soldați și oficiali ruși au fost acuzați de înaltă trădare în ultimii ani, după ce au fost învinuiți că au transmis materiale sensibile în țări străine. Criticii de la Kremlin spun că acuzațiile sunt adesea nefondate și nu pot fi examinate, deoarece sunt clasificate.

Rusia a testat în luna iulie o nouă rachetă de croazieră hipersonică „Tsirkon”. Racheta a fost lansată dintr-o navă care se afla în Marea Albă, a anunțat un amiral rus.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a transmis că Moscova dezvoltă rachete hipersonice pentru a răspunde inclusiv riscurilor generate de SUA şi NATO în domeniul stabilităţii strategice şi pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse, ţinând cont de  scuturile antirachetă instalate pe teritoriul României şi al altor ţări din apropierea frontierelor ruse.

Într-un discurs susținut în martie 2018, Vladimir Putin preciza că rachetele hipersonice fac parte dintr-o „nouă generație de arme rusești capabile să lovească aproape orice țintă de pe planetă și să evite scuturile anti-rachetă americane”, potrivit Deschide.

Germania a arestat un angajat al ambasadei britanice din Berlin pentru spionaj în favoarea Rusiei

Poliția germană a arestat un cetățean britanic care lucra la ambasada Marii Britanii din Berlin, acesta fiind suspectat că a transmis documente serviciilor secrete ruse în schimbul unor recompense financiare, relatează Reuters.

Procurorii germani au anunțat miercuri că au efectuat percheziții la apartamentul și biroul bărbatului, identificat doar drept David S., și că acesta urmează să fie adus în fața unui judecător mai târziu în cursul zilei de miercuri. Poliția britanică afirmă că bărbatul ar fi în vârstă de 57 de ani, potrivit BBC.

„În cel puțin o ocazie acesta a transmis unui reprezentant al serviciilor secrete ruse documente pe care le-a obținut în timpul activităților sale profesionale”, afirmă un comunicat remis de parchetul de la Berlin. „Acuzatul a primit în numerar o sumă care deocamdată nu a fost stabilită în schimbul transmiterii acestor informații”, a adăugat comunicatul.

Marea Britanie a anunțat în luna mai un plan de a lua măsuri împotriva acțiunilor ostile întreprinse de țări străine, introducând o nouă lege care acordă serviciilor de securitate și informații noi puteri pentru a face față provocărilor în creștere.

Efectul de LUPĂ al geamurilor termopan. Incendii la bloc provocate de geamurile termopan. Persoane evacuate

 


Un incendiu a izbucnit joi în balconul unui apartament din Cluj-Napoca. Potrivit pompierilor, flăcările ar fi pornit ca urmare a efectului de lupă al geamului termopan, care ar fi dus la aprinderea unor obiecte depozitate în balcon.

Potrivit ISU Cluj, pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit joi într-un balcon de pe strada Observatorului din Cluj-Napoca. Incendiul a fost lichidat în scurt timp de pompieri și nu au fost înregistrate victime.

Au ars mai multe bunuri de pe balcon, însă incendiul nu s-a extins spre cameră. Cu toate acestea au mai fost distruse geamul și pereții interiori ai apartamentului. Conform pompierilor clujeni, flăcările au pornit ca urmare a efectului de lupă al geamului termopan, care a dus la aprinderea unor obiecte depozitate pe balcon.

Incendiu într-un apartament din Sfântu Gheorghe

Un incendiu a izbucnit într-un apartament situat la parterul unui bloc din Sfântu Gheorghe. 14 persoane au fost evacuate. Două persoane au ajuns la spital. Pompierii militari covăsneni au fost solicitați să intervină la incendiul izbucnit la un bloc de locuințe din municipiul Sfântu Gheorghe.

Incendiul a izbucnit la un apartament situat la parter și se manifesta cu flăcări violente, inundând cu un fum dens casa scării. Pompierii au intervenit pentru stingerea incendiului, concomitent cu evacuarea tuturor locatarilor din blocul de locuințe.

Echipajele de căutare-salvare au evacuat 14 persoane, printre care și un copil de aproximativ 1 an. Două persoane au fost transportate la spital de echipajul SMURD ca urmare a expunerii la monoxid de carbon și cu atac de panică. Nicio persoană nu a suferit arsuri. Incendiul a fost stins în mai puțin de o oră, iar cauza probabilă de producere a incendiului este în curs de stabilire, transmite Mediafax.

Incendiu în Hunedoara

Pompierii Detașamentului Petroșani şi ai Gărzii Lupeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu la un apartament din Uricani. Aceștia au dislocat o autospecială de stingere, o ambulanţă şi o autoscară pentru gestionarea incendiului produs într-un apartament situat la etajul 1 al unui bloc.

Imediat, au demarat procesul de evacuare a locatarilor aflaţi la această ora în apartamentele de pe scara afectată de incendiu, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

Alin Mastan este noul șef al Jandarmeriei Române


Colonelul Alin Mastan este noul șef al Jandarmeriei Române, aceste fiind la conducerea instituției prin împuternicire printr-un ordin al fostului ministru de Interne, Marcel Vela, din data de 20 octombrie, 2020.  
Colonelul Alin Mastan s-a aflat la conducerea Jandarmeriei din București inclusiv în timpul protestului din 10 august 2018, dar nu a coordonat operativ intervenția, pentru că s-ar fi aflat în concediu. De altfel, el a și fost audiat ca martor în dosar de procurorii DIICOT.
Colonelul Alin Mastan a fost până în februarie 2017 şef al Serviciului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sălaj, când a fost detaşat la Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.
Jandarmeria Română se află în centrul unui scandal, după ce mai mulți șefi  au fost puși sub urmărire penală pentru infracțiunea de uzurpare a funcției din Codul penal coroborate cu articolul 13 indice 2 din legea 78/2000 privind sancționarea faptelor de corupție.
Fostul șef al Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu, și foștii șefi, colonelul Ionuț Cătălin Sindile și generalul Constantin Florea, au fost puși sub acuzare de DNA pentru că ar fi încasat ilegal sute de ore suplimentare, prejudiciul fiind de peste 80.000 de lei.

Certificat digital COVID, din 13 august, la frontierele UE. Pt. BULGARIA, NU este nevoie de certificat covid sau pt.țările din lista verde

 


De vineri, 13 august 2021, pentru a trece la frontierele de stat din UE, aveți nevoie de certificatul digital COVID-19. 

Certificatul digital COVID-19 se obține accesând https://vaccinare-covid.gov.ro și este necesar indiferent dacă v-ați vaccinat, ați trecut prin boală sau aveți rezultatul negativ al unui test RT-PCR. Certificatul digital COVID este GRATUIT. Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări. La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. 

Certificatul digital conține un cod QR. Tranzitarea frontierelor este posibilă și fără existența acestor certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat, conform informării oficiale. 

Aceste prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021 și sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu și pentru activitățile desfășurate în interiorul teritoriului național al României.

Certificatul digital COVID, vaccinare-covid.gov.ro, pași: 

1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.

2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.

3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.

4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.

5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit. Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: ”Țara care a emis pașaportul”, numărul ”pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.

6. În funcție de categorie, se completează:

- Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.

- Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.

- Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.

7. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.

8. Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

Certificat digital COVID. Sună la 021.414.44.25 dacă ai nevoie de suport 

Pentru suport în emiterea certificatelor sau obținerea altor informații privind utilizarea lor, a fost operaționalizat un Call Center la numărul de telefon 021.414.44.25. De asemenea, certificatul poate fi obținut în format letric prin intermediul primăriei în raza căreia își are domiciliul persoana, direcției de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidență a persoanelor.

În situațiile în care apar inadvertențe între informațiile completate de o persoană și cele înregistrate în bazele de date conectate cu platforma https://certificat-covid.gov.ro trebuie realizate corecții de date. De aceea, solicitarea de eliberare a certificatelor de vaccinare trebuie realizată cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării, iar pentru cele de testare cu cel puțin 12 sau 48 de ore, în funcție de tipul de test efectuat - rapid sau PCR.

Doar certificatele COVID recunoscute ca doveditoare

Astfel, pentru trecerea frontierelor în statele Uniunii Europene care solicită la intrare adeverinţă de vaccinare, test negativ sau dovada trecerii prin boală, doar certificatele digitale vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale acestora, potrivit unui comunicat remis joi de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT).

În Bulgaria, fără certificat COVID

Totuşi, pentru ţările care nu solicită la intrare adeverinţă de vaccinare, test negativ sau dovada trecerii prin boală, precum Bulgaria, sau pentru ţările aflate pe lista verde şi din care călătorii români se întorc în ţară, prezentarea certificatului digital nu este obligatorie, subliniază ANAT, arată Agerpres. 

Practic, certificatul digital este necesar numai acolo unde la trecerea frontierei unui stat UE se solicită adeverinţă de vaccinare, test sau dovada trecerii prin boală, se menţionează în comunicatul ANAT.

"Începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul ţărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală şi ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conţin un cod QR şi care pot fi eliberate foarte uşor accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/. Tranzitarea frontierelor este posibilă şi fără existenţa acestor certificate, dar cu respectarea normelor naţionale de carantină din fiecare stat. Aceste prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021 şi sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu şi pentru activităţile desfăşurate în interiorul teritoriului naţional al României", se precizează în comunicatul ANAF.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism subliniază că obligativitatea prezentării certificatului digital se referă numai la ţările care cereau astfel de documente, precum adeverinţă de vaccinare, teste PCR/antigen sau dovada imunizării, precum şi la întoarcerea în România din state aflate pe listele galbenă şi roşie, se menţionează în comunicat.

Turiştii care se întorc dintr-o ţară aflată în lista verde nu trebuie să prezinte certificatul digital şi nici nu intră în carantină, potrivit ANAT.

Pepeni româneşti, cu doar 50 de bani kilogramul

 


Pepeni româneşti, cu doar 50 de bani kilogramul. În Buzău, în comuna Vâlcele, recolta de pepeni din acest an a fost una impresionantă. Cultivatorii se confruntă însă cu marea problemă a vânzării pepenilor.

Foarte mulți producători vor să renunțe la cultivarea pepenilor pentru că nu au unde să îi vândă.

”Pepenii noștri sunt foarte buni, dulci, zemoși, de o calitate extraordinară. Sunt bio, pentru că noi nu prea folosim produse chimice. În schimb, prețul e de râs. Aproape că nu ne mai convine să-i rupem de pe câmp”, spune un fermier din Pogoanele.

Producția este atât de mare, încât sunt nevoiți să scadă prețul sub 50 de bani kilogramul, acum, când mai e mult din sezonul de recoltare. Pe câmp urmează să se coacă sute de tone de pepeni. Vor ajunge la gunoi, spun fermierii revoltați, dacă rămân cu ei și în următoarele zile.

”La gunoi, băgăm discul în ei! E păcat că avem atâta marfă și nu o putem distribui. Foarte multă marfă vine din import iar noi nu avem unde să ne vindem marfa și cred că am ajuns la capătul răbdării să ne mai putem vinde marfa”, se plânge un producător de pepeni din Pogoanele.

Fermierii buzoieni spun că se gândesc să renunțe la tradiția cultivării pepenilor, dacă statul nu le va asigura piețe de desfacere în rețelele de magazine, care, spun ei, sunt aprovizionate mai mult din importuri.

Lucian Bode, luat la întrebări după ce un avion ucrainean cu ţigări de contrabandă a pătruns în România

 


Asociația civică "Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei" i-a adresat o scrisoare deschisă ministrului de Interne prin care îl întreabă cât de sigură este graniţa de est a României, în contextul în care un avion ucrainean a pătruns ilegal în România, fără a fi depistat de sistemul radar. 

Organizaţia îi cere lui Lucian Bode să răspundă public de ce nu a fost reperată aeronava şi dacă incidentul este subiectul vreunei anchete privind activitatea grupărilor transfrontaliere care folosesc judeţele Suceava, Botoșani și Iași ca rampă de lansare pentru contrabandă.

Lucian Bode şi reprezentanţii Ministerului de Interne nu au reacţionat, nici după aproape o săptămână de la momentul în care forțele aeriene ucrainene au interceptat vineri spre sâmbătă o aeronavă An-2 a contrabandiștilor care a intrat ilegal în România și care apoi s-a întors pe unul dintre aerodromurile din districtul Kosiv (Cosău).

Grănicerii ucraineni au precizat că agenți ai Serviciului de Poliție al Frontierei de Stat și militari ai unității speciale DOZOR au reținut 4 persoane care sunt suspectate de contrabandă.

Asociația civică „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” susţine că „statul român nu a dat nicio informare, niciun comunicat, nicio precizare până la această oră, în condițiile în care suntem o țară membru al UE și NATO, cu angajamente ferme în fața partenerilor noștri de protejare a frontierelor”.

„Evenimentul menționat, pe lângă devoalarea unor extrem de grave probleme privind apărarea teritoriul românesc, aduce majore prejudicii de imagine regiunii, afectând potențialul investițional. Ce investitori străini vor veni într-o zona unde granițele sunt permeabile oricăror infractori – de la traficanți de țigări sau droguri, până la contrabandă de arme de foc? Regiunea Moldovei, cu granițele sale de est si nord, merită o atenție specială pentru a proiecta imaginea unei Românii sigure si cu frontiere impenetrabile”, arată comunicatul Asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei.

În acest sens, Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei îi solicită ministrului Bode în mod public răspunsuri la patru întrebări:

1. Care au fost motivele pentru care aeronava nu a putut fi reperată și identificată de sistemul românesc de supraveghere aeriană? Care sunt motivele pentru care polițiștii de frontieră nu au sesizat această trecere ilegală extrem de gravă?

3. Ati pornit o anchetă a Ministerului de Interne pentru a lămuri întrebările de mai sus? Daca da, cine se ocupă de aceasta – nume și grad – și care este termenul de raportare?

3. Aveți cunostiință de evenimente similare întâmplate în trecut? În anul 2019, un elicopter neidentificat, de fabricație rusească, venit de asemenea din Ucraina, s-a prăbușit in apropiere de localitatea Săpânța, județul Maramureș. Aveți rezultatele anchetei privitoare la acel incident?

4. Am dori, de asemenea, să știm câte anchete a lansat Ministerul condus de dumneavoastră pe tema grupurilor infracționale transfrontaliere ce folosesc județele Suceava, Botoșani și Iași ca rampă de lansare pentru contrabanda cu mărfuri ilegale destinate spațiului Uniunii Europene, nu doar teritoriului românesc – având în vedere cantitățile de mărfuri traficate – și dacă există o strategie de investiții în infrastructura de ordine publică în această parte a Moldovei.

”Având în vedere evenimentul extrem de grav petrecut, cu consecințe majore privind asumările din condiția de țară de graniță a Uniunii Europene și de partener NATO, sunteți obligat să răspundeți public la întrebările de mai sus”, se arată în scrisoarea adresată lui Lucian Bode de către asociaţia „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”.