4.19.2021

ȘTIRI NOI la NTD-România

 

150.000 de militari ruși la granița cu Ucraina, acuză UE

 

Rusia a mobilizat peste 150.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, a declarat, azi 19 aprilie, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, scrie Mediafax. 

"Sunt peste 150.000 de militari ruşi staţionaţi în apropierea frontierelor Ucrainei şi în regiunea Crimeea. Riscul escaladării situaţiei este evident", a afirmat Josep Borrell Fontelles, conform agenţiei Reuters.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a participat, luni, prin videoconferinţă, la o reuniune a Consiliului UE pentru Afaceri Externe.

"La reuniunea Consiliului UE pentru Afaceri Externe desăşurată astăzi, le-am prezentat colegilor informaţii despre acţiunile periculoase ale Rusiei. Am propus un plan gradual pentru a descuraja Rusia să amplifice criza. Principalul element: pregătirea unui nou set de sancţiuni sectoriale. Sancţiunile individuale nu mai sunt suficiente", a afirmat Dmitro Kuleba, conform site-ului Ukrinform.net.

Totuşi, Josep Borrell Fontelles a declarat că Uniunea Europeană nu pregăteşte, pentru moment, noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Un director CNN a fost surprins de o cameră ascunsă în timp ce spunea că rețeaua de televiziune a avut drept obiectiv producerea unui conținut favorabil președintelui Biden

 


Prima înregistrare a fost publicată pe 13 aprilie de echipa de jurnaliști Project Veritas, anunță epochtimes-românia.

„Uită-te ce am făcut, l-am scos pe Trump. [...] Aș spune... 100%. Cred 100% că, dacă nu ar fi fost CNN, Trump ar fi fost votat”, a spus Chester. Obiectivul nostru a fost să-l scoatem pe Trump din funcție, nu ? Fără să o spun, asta a fost”, a afirmat Chester.

„Nu știu, când Trump dădea mâna sau orice altceva ... am adus atât de mulți oameni din domeniul medical, care spuneau că, de pildă, speculații că ar avea leziuni neurologice, că pierde, că nu este potrivit, știi, orice”, a spus Chester. „Am creat o poveste despre care nu știam nimic.”

De asemenea, CNN a arătat o serie de videoclipuri cu președintele Biden făcând jogging sau purtând articole de îmbrăcăminte de aviator, pentru „a-l face să pară un tânăr geriatric” și să arate că este „sănătos”, precizează epochtimes-românia.

Rezultatele investigațiilor ale jurnaliștilor de la Project Veritas, desfășurate încă din 2019, au demonstrat că obiectivul rețelei de televiziune a fost scoaterea lui Trump din funcție.

Un NOU CONFLICT între Europa și Rusia

 


Moscova a reacţionat cu furie, duminică, la acuzaţiile Cehiei că doi spioni ruşi, acuzaţi în 2018 că i-au otrăvit cu agentul neurotoxic noviciok pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, s-ar afla în spatele unei explozii produse acum patru ani la un depozit ceh de muniţie, în care au murit doi oameni, transmite Reuters.

Praga a expulzat sâmbătă nu mai puţin de 18 diplomaţi ruşi, determinând Ministerul Rus de Externe să promită duminică ”să îi oblige pe autorii acestei provocări să înţeleagă pe deplin responsabilitatea lor de a distruge fundamentul legăturilor normale dintre ţările noastre”.

Republica Cehă a declarat că a informat NATO şi pe aliaţii Uniunii Europene că suspectează Rusia că ar fi provocat explozia, iar miniştrii de Externe ai Uniunii Europene ar trebui să discute problema în cadrul reuniunii lor de luni.

Conflictul este cel mai grav produs între Praga şi Moscova de la sfârşitul deceniilor de dominaţie sovietică asupra Europei de Est, în 1989. De asemenea, se adaugă tensiunilor crescânde dintre Rusia şi Occident în general, provocate parţial de suplimentarea efectivelor militare ale Rusiei la graniţele sale occidentale şi în Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în 2014, după o intensificare a luptelor dintre guvern şi forţele pro-ruse din estul Ucrainei.

Rusia a declarat că acuzaţiile de la Praga sunt absurde, deoarece anterior a atribuit explozia de la Vrbetice, la 300 km est de capitală, deţinătorilor depozitului.

Acesta a numit expulzările drept ”continuarea unei serii de acţiuni antiruseşti întreprinse de Republica Cehă în ultimii ani”, acuzând Praga că ”s-a străduit să mulţumească SUA pe fondul sancţiunilor recente ale SUA împotriva Rusiei”.

Jan Hamacek, ministrul ceh de Interne şi ministru de Externe în exerciţiu, a declarat că anchetatorii au considerat că explozia ar fi trebuit să se producă într-un transport de arme după ce acesta părăsea depozitul, cu destinaţia Bulgaria.

Poliţia cehă a informat că este în căutarea a doi bărbaţi care au călătorit în Republica Cehă cu câteva zile înainte de explozie, sub numele Alexandr Petrov şi Ruslan Boşirov. Aceste nume sunt pseudonimele folosite de cei doi ofiţeri de informaţii militari GRU ruşi căutaţi de Marea Britanie pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia cu agentul neurotoxic noviciok, în oraşul englez Salisbury, în 2018.

Skripal şi fiica sa au supravieţuit, dar un om a murit. Kremlinul a negat implicarea în acest incident, iar atacatorii rămân în libertate.

În perioada 30 aprilie – 4 mai 2021, cu prilejul minivacanței de Paște și a zilei de 1 Mai, CFR Călători va suplimenta numărul de trenuri existente în programele de circulaţie

 


CFR Călători va asigura, în plus faţă de trenurile existente în programele de circulaţie, legături cu trenuri directe din Bucureşti Nord, Iaşi / Suceava, Timişoara Nord, Arad, Craiova, Baia Mare, Cluj Napoca, Brașov spre Constanţa și staţiunile de pe litoral, inclusiv Mangalia

CFR Călători va suplimenta trenurile către cele mai solicitate destinații cu vagoane clasă, de dormit și cușetă pentru asigurarea mobilității pasagerilor în condiții de siguranță și confort. Inclusiv trenul de Iași/Suceava cu destinația Mangalia și retur va avea în compunere vagoane cușetă.

CFR Călători roagă pasagerii să își planifice din timp călătoria, să folosească toate trenurile puse la dispoziție și să îşi procure din timp legitimaţiile de călătorie. Biletele pot fi achiziţionate cu anticipație, utilizând următoarele canale:

online de pe www.cfrcalatori.ro;

de la automatele de vânzare bilete din gări;

direct de la casele de bilete din gări și distribuitorii autorizați (agenții de turism), unde este recomandată păstrarea distanței față de celelalte persoane.

Facem apel la călători să nu urce în tren fără bilet de călătorie, dacă la ghișeu/casa de bilete li se comunică faptul că locurile au fost epuizate.

Klaus Iohannis, o serie de decrete promulgate

 


Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 19 aprilie 2021, următoarele decrete:

- Decret pentru promulgarea Legii privind Fondul de compensare a investitorilor;

- Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 60/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul forței de muncă;

- Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative, în vederea transpunerii unor acte juridice ale Uniunii Europene în domeniul protecției mediului;

- Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 58/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative;

- Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 69/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;

- Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 84/2019 pentru completarea art. 201 din Legea educației naționale nr. 1/2011;

- Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 76/2019 pentru prorogarea unor termene prevăzute la art. 24 alin. (51) și (61) din Legea nr. 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice, precum și a termenului prevăzut la art. II din Ordonanța Guvernului nr. 2/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor si sistemelor informatice;

- Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 86/2019 pentru prorogarea termenului prevăzut la art. 1 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 117/2017 privind stabilirea măsurilor în vederea asigurării mecanismelor și a resurselor financiare necesare returnării donațiilor colectate pentru achiziționarea unui bun aparținând patrimoniului cultural național mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural național mobil;

Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2018 pentru completarea Legii nr. 96/2000 privind organizarea și funcționarea Băncii de Export - Import a României EXIMBANK-S.A;

Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Ministerul Sănătăţii, răspuns la solicitarea lui Cîţu privind grupul de lucru paralel

 


Ministerul Sănătăţii vine cu precizări după ce premierul a cerut verificarea documentului privind grupul de lucru paralel al Sănătăţii.

"Ca urmare a solicitării Domnului Florin Cîțu, Prim – Ministrul României si ministrul interimar al Sănătății, de a verifica existența numărului de înregistrare a documentului apărut în spațiul public, cu titlul ”Decizie” nr. 578 din data 12.04.2021, Ministerul Sănătății face urmatoarea precizare:

Din consultarea registrului Intrare - Iesire a corespondenței aferent cabinetului Doamnei Andreea Moldovan, reiese faptul că numărul de înregistrare nr. 578 din data 12.04.2021 este scris de două ori și fiecare mențiune are atribuit un document distinct, dintre care unul este atribuit deciziei mai sus menționate.

Menționăm că, registrul intrări – ieșiri este un carnet în care toate înregistrările, atât numerele de înregistrare cât și documentele aferente fiecărui număr de înregistrare sunt scrise în format letric, de mână, nu în format electronic", transmite Ministerul Sănătăţii.

Orban : Când un ministru îl atacă pe premier, SĂ PLECE ACASĂ !

 


DECLARAȚII LUDOVIC ORBAN :

"Am spus foarte limpede: asta este logica de funcţionare în toate democraţiile din lumea asta. Nu există ministru care să atace premierul sau care să atace un coleg de coaliţie. Solidaritatea guvernamentală... Guvernul reprezintă o echipă, chiar dacă este o coaliţie. În momentul în care un ministru îşi atacă un coleg de Guvern, cu atât mai mult cu cât îşi atacă premierul, înseamnă că nu mai vrea să facă parte din guvernul respectiv.  Din punctul meu de vedere lucrurile sunt foarte clare.

Este total nefiresc, profund dăunător pentru funcţionarea unei instituţii fundamentale a statului român cum este Guvernul, să-şi permită unul sau altul să dea declaraţii împotriva premierului. (...) Cum să colaboreze un ministru cu premierul, atâta timp cât el îşi permite să atace public. E o chestiune care ţine de logica de funcţionare a guvernării.

În momentul în care un ministru îl atacă pe premier, trebuie să plece acasă ! Din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt simple", a declarat, luni, Ludovic Orban. 

Cine ar câștiga alegerile anticipate în România

 


Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, spune că în cazul în care s-ar ajunge la alegeri anticipate, atunci PSD și partidele din opoziție ar ajunge la peste 50 la sută, așadar ar putea da Guvernul.

”Dacă ar avea loc alegeri duminica viitoare, PSD împreună cu opoziția și cu independenții ar avea peste 50%, deci ar face majoritate. Statistic vorbind, PSD și AUR ar avea majoritatea. Asta statistic vorbind, pentru că în practică nu s-a discutat nimic. În acest moment, USR-PLUS și AUR se află la o oarecare egalitate. Am văzut statistici cu AUR la 15%, în timp ce USR ar avea 14%, dar cifrele fluctuează”, a comentat Vasile Dîncu evoluția opțiunilor politice ale românilor.

Tot Dîncu spune că PSD s-ar afla la un scor între 33-35%, și că PNL este la limita de 24-25%., dar, observă el, când mai este și câte un scandal la guvernare, scad și mai mult, doar că după ce se stinge un scandal revin la procentul de dinainte.

Procurorii au schimbat încadrarea în cazul omorului de la Pitești – doi polițiști au fost reținuți de procurori

 


Procurorii au schimbat încadrarea în comportament abuziv și lovituri cauzatoarea de moarte – și au anunțat reținerea celor doi polițiști.

Cei doi polițiști riscă pedepse între 6 și 12 ani de închisoare.

Reamintim că, premierul Florin Cîţu i-a solicitat ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, o ”anchetă foarte rapidă”.

”Am avut o discuţie cu domnul Bode şi am cerut o anchetă foarte rapidă şi i-am spus că vinovaţii trebuie să răspundă - deja înţeleg că se ocupă de situaţie”, a declarat Florin Cîţu.

Medicul șef legist din Argeș, Dan Manu, a precizat că bărbatul de 63 de ani a suferit o moarte violentă, în urma asfixiei mecanice, după comprimarea gâtului și toracelui în timpul intervenției polițiștilor.

Vineri, opinia publică a fost șocată de moartea unui bărbat de 63 de ani în urma intervenției unor polițiștii care au încercat să-l îndepărteze de pe terasa din Pitești, unde izbucnise un incendiu. Bărbatul ”ar fi fost recalcitrant”, spun unii martori, dar nimic nu justifică intervenţia în forţă a poliţiştilor, ca la un meci de rugby sau ca la lupte.

”Sunt martori care spun că omul ar fi fost imobilizat, pus la pământ şi i s-ar fi pus piciorul pe gât, alţi martori spun că bărbatul ar fi fost cumva împins şi ar fi căzut singur”, au transmis mass media.

Conflict uriaș între marile puteri !

 


Alexei Navalnîi, opozantul lui Vladimir Putin aflat la închisoare, se simte din ce în ce mai rău, după ce a început să facă greva foamei.

Principalul opozant de la Kremlin a refuzat să mai mănânce de pe data de 31 martie pentru a protesta față de condițiile precare de detenție. Navalnîi a acuzat că administrația penitenciarului i-a refuzat dreptul la un medic și la medicamente. Avocații săi au spus că are nevoie de consult fiindcă suferă de o dublă hernie de disc.

Medicul personal al opozantului, în vârstă de 44 de ani, Anastassia Vassilieva, și alți trei medici, inclusiv un cardiolog, au solicitat accesul imediat la Navalnîi, potrivit unei scrisori adresate serviciilor penitenciare din Rusia și postată sâmbătă pe contul de Twitter al lui Vassilieva.

Casa Albă a transmis duminică că vor exista consecințe dacă opozantul rus Alexei Navalnîi va muri în detenție. „Studiem diferite tipuri de costuri pe care le vom impune și nu le voi dezvălui public în acest stadiu, dar am indicat că vor exista consecințe dacă domnul Navalnîi moare”, a declarat pentru CNN Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden.

Acesta a mai spus că SUA s-a aliat cu UE și cu alte „numeroase democrații din lume” pentru a impune sancțiuni, „drept răspuns la ceea ce guvernul rus i-a făcut lui Navalnîi, drept răspuns la utilizarea unei arme chimice împotriva lui”. Potrivit lui Sullivan, administrația SUA a informat guvernul rus că „ceea ce i se va întâmpla domnului Navalnîi, pe care l-au încarcerat, va fi responsabilitatea lor și vor fi trași la răspundere de comunitatea internațională”.

Oficialul de la Casa Albă susține că mesajele au fost transmise „în privat, prin intermediul unor căi diplomatice”. El nu a spus dacă planul de organizare a unei întâlniri între Vladimir Putin şi Joe Biden va fi anulat în cazul unui deces al lui Aleksei Navalnîi.

Președintele Joe Biden a declarat sâmbătă că soarta lui Aleksei Navalnîi este „total nedreaptă”. Iar aliaţii opozantului, în vârstă de 44 de ani, bolnav şi în greva foamei, au lansat duminică un apel la ruşi să iasă şi să protesteze pe 21 aprilie, „pentru a-i salva viaţa”.

Andrei Baciu anunță relaxarea măsurilor de restricție de la 1 iunie

 


Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, susţine că restricţiile ar putea fi ridicate la 1 iunie, în contextul în care numărul infectărilor este în scădere uşoară.

„Este esenţial să le putem oferi tuturor pacienţilor din România, serviciile medicale de care au nevoie, pentru că vedem că acest virus are un impact extraordinar de mare şi practic, nu cruţă pe nimeni. Veşti bune ca urmare a acestor demersuri sunt că, totuşi, au fost identificate foarte repede câteva paturi suplimentare. În 2-3 zile au fost identificate şi operaţionalizate deja 12 paturi. Alte 73 de paturi au fost identificate şi se caută soluţii asfel încât să fie operaţionalizate cât mai repede şi toate aceste lucruri, la pachet cu ritmul accelerat cu care se desfăşoară vaccinarea.

Practic, dau un trend care s-a stabilizat. Aproape că intră pe o fază descendentă, ceea ce este îmbucurător, pentru că uşor-uşor, putem să ne apropiem de orizontul pe care domnul premier l-a dat, 1 iunie, când putem să ne gândim la o ridicare a măsurilor şi la încă un pas mai aproape de o viaţă normală pe care o aşteptăm cu toţii, de foarte mult timp”, a anunţat Andrei Baciu, duminică, în exclusivitate la Antena 3.

Vineri, Andrei Baciu spunea că relaxarea restricţiilor în termen de două luni, anunţată anterior de Florin Cîţu, este „obiectivul premierului”.

„Vorbim de obiectivul domnului Cîţu, 10,4 milioane de vaccinaţi în septembrie. Asta înseamnă că 70% din populaţia adultă este imunizată, transmisia virusului va fi mult diminuată iar fenomenul pandemic va fi încheiat”, a spus Andrei Baciu atunci când a fost întrebat despre relaxarea măsurilor anti-Covid în decurs de două luni.