11.21.2020

Opt obiceiuri numai bune de inclus în rutina matinală

 


Viața vine repede peste tine. Știm cu toții că poate fi stresantă, uneori copleșitoare. Te trezești obosit ca de obicei și simți cum corpul intră în modul autopilot, parcurgând pașii rutinei matinale. Poate ai făcut duș aseară și ai mai mult timp să pregătești micul dejun. Dar poate te-ai trezit târziu și trebuie să te grăbești ca să începi munca...


Indiferent de cât timp ai dimineața, este important să incluzi cât mai multe obiceiuri sănătoase în rutina zilnică. Poate că timpul pe care-l ai la dispoziție dimineața este nesemnificativ în comparație cu ziua de muncă, dar cu cât mai mult te vei strădui să creezi o rutină matinală care să te ajute, cu atât mai mult vei obține.

Dimineața este diferită pentru fiecare dintre noi, programul unei bone nu se aseamănă cu cel al unui inspector de asigurări sau bancar. Unele dimineți pot fi dificile și ți-e aproape imposibil să te dai jos din pat. Alteori te trezești în plină formă, gata să muți munții din loc. Indiferent cât de mult timp ai dimineața ca să te pregătești, sunt multe obiceiuri pe care e bine să le adaugi rutinei obișnuite. Poate că nu vei putea să le incluzi pe următoarele opt, dar este cel mai important să încerci.

1. Evită tehnologia
Este ușor să te trezești și să înșfaci imediat telefonul ca să vezi ce ai ratat peste noapte, dar procedeul îți poate ruina productivitatea matinală. Dacă primul lucru pe care-l vei vedea este un Twitter plin de vești proaste sau postări pe Instagram care-ți vor stârni FOMO (Fear of missing out – anxietatea celui care crede că alții se distrează în lipsa lui) îți vei crea un cadru mental reactiv în locul unei dispoziții proactive.

Știrile sunt rareori pozitive, așa că văzând un articol despre război, crime sau corupție după ce tocmai ai deschis ochii te va pune într-o dispoziție defensivă. Așa că în loc să pui mâna pe telefon sau laptop fă-ți timp să stai întins pe spate cu ochii deschiși, gândind la ce ai de făcut peste zi. Astfel îți vei trezi corpul în liniște și cu o dispoziție constructivă.


2. Ridică storurile
Soarele nu este o armă foarte secretă. Este unul din cele mai bune moduri de a trezi natural corpul, așa că există un motiv pentru a-l trece pe listă. Dacă ții jaluzelele coborâte vei constata că e mai greu să te trezești. Să deschizi ușa și să pășești direct în bătaia soarelui poate fi deranjant după ce ai stat scufundat mai bine de jumătate de oră în întunericul din apartament.

Este valabil și pentru telefoane sau computere. Un ecran strălucitor de telefon nu este o priveliște binevenită, așa că mai bine închide-l când te duci la culcare. Pentru a evita un start abrupt dimineața, lasă storurile puțin ridicate, astfel ca soarele să se strecoare natural și să te ajute să te trezești.


3. Bea un pahar plin cu apă
Au trecut cel puțin șase ore de când ai luat ultima gură de apă, așa că e timpul să te hidratezi. Urmărește să bei cel puțin 200 ml de apă la începutul zilei pentru o maximă împrospătare. Senzația plăcută a apei coborând pe gât și prin piept este bine primită de corp.

Poți practica și tehnica de a adăuga zeamă de lămâie într-un pahar cu apă caldă. Aceasta ajută la eliminarea toxinelor din tubul digestiv care s-au acumulat peste noapte, stimulează digestia și metabolismul.

4. Reflectează
Poate suna ca un clișeu, dar reflecția și meditația te pot ajuta să te reconcentrezi pe obiective. Chiar dacă ai numai două minute la dispoziție, o poziție relaxată și concentrarea pe resetarea cadrului mental pot limpezi ziua și regla tonusul.

În acest timp îți poți stabili intențiile pentru întreaga zi. Poate că trebuie să te concentrezi pe terminarea unui proiect sau pe munca cu un nou membru al echipei. Când te concentrezi pe ce ai de făcut toată ziua, de fapt te ajuți să-ți atingi obiectivele.


5. Fă mișcare
Da, este greu să găsești motivația de a merge la sală de cum te-ai trezit. E mai ușor să eviți și să spui că te vei duce mâine, dar nu toate exercițiile sunt intense și nădușitoare. O simplă plimbare în cartier, zece minute de yoga, sau un set de ridicări/flotări te pot pune în mișcare pentru toată ziua.

Practica exercițiilor nu este aceeași pentru fiecare. Gândește la ce merge pentru tine și pune în calendar ca să te obișnuiești. Nu trebuie să fie ceva intens și nici să te scoată din casă! Pune-ți doar corpul în mișcare și sângele în circulație ca să te ajute să treci de grijile de peste zi.


6. Pregătește un mic dejun sănătos
Ai auzit-o de un milion de ori. Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Ca și exercițile fizice de dimineață, breakfastul nu trebuie să fie ceva pretențios. Făcându-ți timp să pregătești un mic dejun sănătos cu grăsimi bune, proteine slabe și cereale integrale, îți asiguri o sursă de energie pentru a începe ziua cu abilitate de concentrare și eficacitate.

7. Fă-ți timp să te aduni
Când te simți bine pentru cum arăți, simți cum radiezi încredere. Alocând timp pentru pregătire îți clădești autoîncrederea și te ajută să treci peste grijile zilei. Fă un duș fierbinte, curăță-ți fața, piaptănă-te, spală-te pe dinți și alege o ținută care să te facă să te simți bine.

O idee bună este ca seara să-ți pregătești hainele, să împachetezi prânzul și să aduni tot ce va trebui să iei la lucru a doua zi. Asemenea lucruri mici pot reduce stresul și face dimineața de zece ori mai plăcută.


8. Deschide o listă de obiective
Când începe dimineața, gândește la lucrurile pe care le ai de făcut peste zi. Pot fi orice, de la organizarea unei ședințe amânate, la dusul câinelui la veterinar sau la invitația la o întâlnire de seară. Încearcă să limitezi lista la cinci obiective principale, astfel va fi mai puțin intimidantă și mai realistă.

Odată stabilite, scrie obiectivele într-un carnet sau într-o aplicație digitală, unde-ți va fi mai la îndemână. Clasifică-le după prioritate ca să începi cu cele mai importante. A le nota în loc de a le păstra în minte creează obiective fizice în loc de gânduri abstracte. Vei avea senzația unei motivații când pleci de acasă și începi ziua. În plus, când le vei tăia de pe listă după ce le-ai făcut este întotdeauna o satisfacție.

Așa că dă-i drumul, începe furtunos ziua! Nu contează dacă vei include toate aceste opt obiceiuri în rutina matinală sau doar câteva, ești de pe acum în câștig. Dimineața trebuie să fie un timp pentru reflecție și motivație. Un început bun al dimineții îți va spori productivitatea pe parcursul zilei. (CMX Hub)

sursa:https://life.hotnews.ro/stiri-natural-24432160-nutritie-sanatate-opt-obiceiuri-numai-bune-inclus-rutina-matinala-mai-ales-evita-fomo.htm

Pollypill, o pilulă „inovatoare” și ieftină ar putea reduce atacurile cardiace și cerebrale cu 40%

 


În ceea ce unii cercetători numesc „o abordare inovatoare a prevenției bolilor de inimă”, o pilulă (polypill) ieftină, împreună cu o aspirină, reduce accidentele cardiace și atacurile cerebrale cu 40%, conform unui articol publicat în New England Journal of Medicine. Cercetarea a fost prezentată și în sesiunile de vineri ale American Heart Association, informează CNN.


Polypill este o doctorie care combină trei medicamente pentru tensiunea arterială (atenolol, ramipril și "pilula apei" - hidroclorotiazida, un diuretic) și o statină pentru scăderea colesterolului, simvastatin. Toate sunt medicamente generice. Polypills pot fi luate singure sau cu o aspirină.

Polypills sunt larg utilizate în Europa, dar nu și în SUA. Pilula specifică acestui studiu a fost produsă în India.

Studiul a inclus peste 5.700 de voluntari din toată lumea, pe care cercetătorii i-au urmărit aproape cinci ani. Bărbații aveau 50 de ani sau peste, iar femeile 55 sau mai mulți. Toți voluntarii erau considerați a prezenta un risc moderat de probleme cu inima din cauza unor condiții asociate, ca diabet sau hipertensiune.

Grupul a fost împărțit în oameni care au luat: o doză mică de aspirină; polypill; polypill plus o aspirină; un placebo.

Polypill cu aspirină a redus problemele cardiace și decesele cu 31%, cu minime efecte secundare. Acestea au inclus amețeli sau tensiune scăzută. Cei care au continuat fără întrerupere să ia pilula au prezentat un risc de probleme cu inima scăzut cu 40%.

Doar aproximativ 4% din grupul care a luat polypill cu aspirină au avut probleme ca accident cerebral sau infarct, sau alte probleme cardiace urmărite în studiu, sau au murit, în comparație cu 6% în grupul care a luat placebo.

Rezultatele studiului sunt similare cu cercetări anterioare. Un studiu din 2003 a constatat că polypill poate preveni 88% din infarcturi și 80% din accidentele cerebrale.

Bolile de inimă sunt ucigașul nr. 1 în SUA și însumează până la un sfert din totalul deceselor.

„Am putea salva milioane de oameni de riscul unor boli serioase de inimă sau accidente vasculare cerebrale în fiecare an prin folosirea eficace de polypill și aspirină”, a declarat Salim Yusuf, co-investigator principal pentru studiu și profesor de medicină la McMaster University din Canada.

sursa:https://science.hotnews.ro/stiri-stiinte_fundamentale-24423286-science-report-pollypill-pilula-inovatoare-ieftina-putea-reduce-atacurile-cardiace-cerebrale-40-arata-nou-studiu.htm

Cercetătorii israelieni afirmă că au reușit să inverseze procesul de îmbătrânire

 


Oamenii de știință afirmă că au reușit să inverseze procesul biologic de îmbătrânire într-un grup de adulți vârstnici, anunță Neuroscience News.

Un nou studiu realizat la Universitatea Tel Aviv (TAU) și Centrul Medical Shamir din Israel arată că tratamentele cu oxigen hiperbaric (HBOT) în rândul adulților sănătoși poate opri îmbătrânirea celulelor sanguine și inversa procesul de îmbătrânire.

Din punct de vedere biologic, celule sanguine ale adulților chiar întineresc odată cu progresarea tratamentelor, afirmă cercetătorii.

Aceștia susțin că au descoperit un protocol unic de tratamente cu oxigen într-o cameră hiperbarică, acesta putând inversa două din procesele majore asociate îmbătrânirii și bolilor: scurtarea telomerilor (regiunile protective aflate la ambele capete ale fiecărui cromozom) și acumularea de celule bătrâne în organism.

Studiul s-a concentrat pe celulele imunitare care conțin ADN obținut din sângele subiecților, descoperind o alungire cu 38% a telomerilor precum și o scădere cu 37% a prezenței celulelor îmbătrânite.

„Echipa noastră a fost implicată de mulți ani în cercetări și tratamente hiperbarice - tratamente bazate pe protocoale de expunere la oxigen de înaltă presiune în diferite concentrații în interiorul unei încăperi hiperbarice”, afirmă profesorul Shair Efrati de la Universitatea de Medicină Sackler și directorul departamentului de medicină hiperbarică de la Centrul Medical Shamir.

„În studiul actual am dorit să examinăm impactul HBOT asupra unor adulți vârstnici sănătoși și să descoperim dacă astfel de tratamente pot încetini, opri sau chiar inversa procesul normal de îmbătrânire la nivel celular”.

Cercetătorii au expus 35 de indivizi sănătoși cu vârsta de peste 64 de ani unor serii de 60 de sesiuni hiperbarice pe parcursul a 90 de zile.

Fiecărui participant i-au fost prelevate mostre de sânge înainte de începerea tratamentului, pe parcursul acestuia și la o perioadă de timp după încheierea sesiunilor.

Cercetătorii au analizat apoi diferitele celule imunitare din sânge și au comparat rezultatele.

Rezultatele au indicat că tratamentul a reușit inversarea procesului de îmbătrânire în două aspecte majore: telomerii de la capetele cromozomilor s-au lungit cu 20-38% în loc să se scurteze și procentul celulelor îmbătrânite a scăzut între 11 și 37%, în funcție de tipul celulei.

„Scurtarea telomerilor este considerată în prezent 'Sfântul Graal' al biologiei îmbătrânirii”, afirmă profesorul Efrati.

„Cercetătorii din întreaga lume încearcă să dezvolte intervenții farmacologice și de mediu care să permită alungirea telomerilor. Protocolul nostru HBOT a reușit să facă acest lucru, dovedind că de fapt procesul îmbătrânirii poate fi inversat la nivel celular-molecular”, a subliniat Efrati.

„Trei luni de tratament HBOT au reușit să alungească telomerii la rate cu mult peste orice este disponibil în prezent prin intervenții asupra stilului de viață”, afirmă și dr. Amir Haddani, co-autor al studiului și ofițer medical principal la departamentul de medicină hiperbarică al Centrului Medical Shamir.

sursa:https://science.hotnews.ro/stiri-stiintele_vietii-24431621-cercetatorii-descoperit-inverseze-procesul-imbatranire.htm

Vezi imagini cu ninsorile din țară. Iarna și-a intrat oficial în drepturi !

 


A nins din abundență în mai multe zone din țară. La Rânca, stratul de zăpadă era cuprins între cinci și opt centimetri sâmbătă dimineață.

„La Rânca ninge, stratul de zăpadă este de 5 – 8 centimetri în decor. Se acţionează permanent cu lamă şi material antiderapant”, au informat reprezentanţii SDN Târgu Jiu.



CLUJ 



SIBIU

Drumarii din Braşov au împrăştiat peste 200 de tone de antiderapant după ninsorile din centrul țării, în special la munte, unde s-a depus un strat consistent de zăpadă.

„Iarna și-a intrat oficial în drepturi ! Utilajele DRDP Brașov acționat în toate județele din centrul țării, în special în zonele montane unde s-a depus un strat consistent de zăpadă. În acestă dimineață (sâmbătă- nr.) pe drumurile naționale și autostrăzi au intervenit 73 de utilaje dotate cu lamă și răspânditor de sare și s-au răspândit 222 de tone de material antiderapant”, anunță reprezentanţii DRDP Braşov.

sursa:https://www.cotidianul.ro/video-vezi-imagini-cu-ninsorile-din-tara/

„Nu vi se pare penibil” asta ?

 


Călin Popescu Tăriceanu, candidat Pro România la alegerile parlamentare, compară îndemnul președintelui Klaus Iohannis de a merge la vot cu cel din starea de urgență,  de Paște, când numărul de cazuri era încă mic,  întrebând: „Nu vi se pare penibil”?

„Dacă situația nu ar fi atât de gravă cred că aș zâmbi apăsat gândindu-mă la măsurile luate de guvernul Orban la începutul epidemiei! După ce au negat existența acestei epidemii în speranța unor alegeri anticipate, au sărit direct în starea de urgență și bolnavii au început să fie cărați cu celebrele izolete! Acum, când vă gândiți la fazele alea cu izoleta, nu vi se par de un ridicol absolut?
Nu vi se pare acum penibil că, la 328 de infectări pe zi, 23 decese și 174 infectați la ATI dl Iohannis ne spunea că Învierea se amână, că nu putem lua lumină și nici nu ne putem întâlni cu rudele? Nu vi se pare la fel de ridicol că acum, la peste 10.000 infectați pe zi, cu 178 decese/zi și cu ATI supraaglomerat, același personaj ne spune „mergeți la vot”!?
Chiar ar merita ca pe 6 decembrie românii să meargă la vot în număr mare și să le dea o lecție acestor îngâmfați și manipulatori!”, a scris Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

sursa:https://www.cotidianul.ro/tariceanu-nu-vi-se-pare-penibil-asta/

Iată cum va fi vaccinarea !

 


Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: „Vaccinarea va fi gratuită și voluntară”Strategia campaniei de vaccinare anti-COVID 19 va fi făcută publică săptămâna viitoare, documentul fiind în acord cu recomandările internaționale, a declarat sâmbătă la Digi 24 Valeriu Gheorghiță.

România este parte a demersului european, ca parte egală, iar distribuția vaccinului va începe simultan pentru toate statele, a precizat Gheorghiță. „Vaccinarea va fi gratuită și voluntară”, a spus medicul, care a precizat că, pentru pregătirea campaniei trebuie realizate trei obiective: o campanie de comunicare, organizarea logisticii necesare vaccinării, precum și pregătirea actului medical ce rezidă în campania de vaccinare.

Strategia definește și grupele de vârstă și prioritățile, acestea fiind în primul rând lucrătorii din sistemul de sănătate public și privat, îngrijitorii din centrele pentru bolnavii cu dizabilități, creșe sau căminele de bătrâni, urmate de grupele vulnerabile și în cele din urmă populația generală.

Comunicarea va fi realizată prin intermediul unei platforme online dedicată, prin social media, prin toate mijloacele disponibile, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE ar putea da undă verde comercializării vaccinurilor dezvoltate de Moderna şi Pfizer / BioNTech la mijlocul lunii decembrie. Totul depinde de rezultatele evaluării pe care Agenţia Europeană a Medicamentelor o va face celor două vaccinuri anti-COVID.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) ar putea autoriza punerea pe piaţă a vaccinurilor Pfizer / BioNTech şi Moderna din a doua jumătate a lunii decembrie a anului 2020, a spus von der Leyen.

Comisia Europeană a semnat până acum cinci contracte pentru precomanda posibilelor vaccinuri: cu AstraZenaca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer / BioNTech şi CureVac. După un memorandum de înţelegere încheiat în august cu firma americană Moderna, „continuăm discuţiile şi suntem în discuţii şi cu Novavax,” a adăugat Ursula von der Leyen.

sursa:https://www.cotidianul.ro/gheorghita-face-lumina-cum-va-fi-vacinarea/

Scandalos sau revoluționar ?

 


Într-un experiment care ar putea transpune în viața reală situații din filmul „Planeta maimuțelor”, oameni de știință au inserat gene umane în fetusul unei maimuțe pentru a mări substanțial creierul primatei. Și a funcționat.

Cercetători de la Institutul Max Planck pentru Biologie Celulară Moleculară și Genetică din Germania și de la Institutul Central pentru Experimente pe Animale din Japonia au introdus o anumită genă umană, ARHGAP11B, în fetusul unei maimuțe marmoset comune, conducând la mărirea neocortexului din creierul acesteia. Oamenii de știință au publicat descoperirile lor în revista Science.

Neocortexul este cea mai nouă parte din creier care evoluează, o arată și numele: „neo” înseamnă nou, iar „cortex” – coroana exterioară a unui arbore. Acest înveliș exterior înseamnă peste 75% din creier și este responsabil pentru multe din caracteristicile unice care ne fac umani, inclusiv rațiunea și limbajul complex.

Nu mult după ce strămoșii noștri hominizi au pornit pe o ramură separată în arborele evoluționar de verii noștri actuali cimpanzeii, creierele lor au parcurs o expansiune rapidă, crescând de aproape trei ori în mărime pe durata a trei milioane de ani. Creierele hominizilor au crescut atât de repede încât au devenit înghesuite în craniile în evoluție lentă, căpătând deformațiile specific umane ale neocortexului în pliuri.

Oamenii de știință cred că acesta a fost rezultatul unui număr de factori ai evoluției, dar că rolul lui ARHGAP11B, ceva unic la hominizi, ar fi impulsionat creierele strămoșilor noștri și ale rudelor noastre apropiate, dar extincte, Neanderthalienii și Denisovanii.



Comparație între două creiere de marmoset în aceeași fază de evoluție. În dreapta se observă influența genei ARHGAP11B (Foto: Heide et al. / MPI – CBG)

Studii anterioare au arătat că ARHGAP11B a provocat măriri ale cortexului și la șoareci și dihori. Totuși, aceasta a fost prima oară când gena a fost utilizată la o primată non-umană și cu nivele de exprimare tipic umane, sugerând că gena a jucat un rol-cheie în evoluția noastră.

ARHGAP11B a apărut la strămoșii noștri acum vreo cinci milioane de ani, când un mic accident fericit a avut loc în reproducerea obișnuitei gene ARHGAP11A. Într-o greșeală evoluționară, o singură substituție a unei baze nucleotide ((moleculele care codifică ADN) cu o alta a dus la pierderea a 55 de nucleotide din ARHGAP11B. Ca un calculator care citește o linie incorectă de cod, mutația a făcut ca celulele din creier producătoare de neuroni să facă mai multe din ele însele mai mult timp, rezultând un neocortex mai mare.

„Am aflat că într-adevăr neocortexul creierului maimuței maromoset comune a fost mărit și că suprafața creierului s-a pliat”, a transmis într-un comunicat de presă Michael Heide, principalul autor al studiului.

Oamenii de știință numesc acești hibrizi om-maimuță „primate transgenice non-umane”, ceea ce poate fi suficient pentru a declanșa un semnal de alarmă pentru prevestitorii apocalipsului. Se pun cu siguranță multe întrebări etice când se fac experimente pe primate, cu atât mai mult când sunt introduse gene umane altor animale.

Din acest motiv, cercetătorii și-au limitat studiul la fetuși de maimuță, care au fost extrași după ce au crescut 100 de zile. A fi permis experimentului să treacă de faza fetală și să să fi permis nașterea maimuțelor purtătoare de gene umane ar fi fost iresponsabil și imoral, a declarat în comunicatul de presă Wieland Huttner, coautor al studiului.

„Ne-am restrâns analiza la fetuși marmoset, deoarece am anticipat că exprimarea acestei gene specific umane ar fi afectat dezvoltarea neocortexului la marmoset”, a spus Huttner. „În vederea unor consecințe potențial imprevizibile cu privire la funcționarea postnatală a creierului, am considerat ca o precondiție – obligatorie din punct de vedere etic – să determinăm efectele lui ARHGAP11B în dezvoltarea fetală a neocortexului marmoset”. (Popular Mechanics )

sursa:https://science.hotnews.ro/stiri-creierul-24432432-science-weekend-scandalos-sau-revolutionar-savantii-folosit-gene-umane-pentru-mari-creiere-maimute.htm

”Cum mama Dracului am putut să văd o minune de om în pocitania asta periculoasă ?”

 


Am stat cîndva la masă în fața unui actor cunoscut. Jucase mai mult roluri negative. Într-un film făcuse un rol de groază, în altul, de ofițer facist. Într-o piesă a jucat chiar rolul criminalului. Culmea, la masă omul rîdea molipsitor, spunea bancuri și avea un haz nebun, neobosit și degaja un aer nespus de prietenos.  Ce mai, bun de pus pe pîine! La cîteva minute, nu m-am mai putut abține și i-am împărtășit surprinderea mea.
– Domnule, eram gata să te înjur și cînd colo mă cucerești și sunt gata să îți cer iertare pentru că te-am judecat nedrept.
Și el mi-a mulțumit pentru compliment și a adăugat cu un surîs superior:
– Mi s-a mai întîmplat să mi se spună asta. Rolurile mele i-au păcălit pe mulți!

Mult mai rău m-am simțit însă cînd am descoperit că un om care îmi plăcuse o vreme se comportă ca o lepră, că are trăsături de oportunist flămînd, de egoist împuțit.
– Îți aduci aminte ce om extraordinar era?
Cu întrebarea aceasta am început de multe ori o discuție despre un ticălos. Ea mă paraliza cel puțin pentru cîteva clipe. Parcă aș fi fost vinovat de o schimbare a mea. Parcă aș fi trădat pe cineva, parcă aș fi alunecat periculos pe o gheață subțire a caracterului. Adică un om în care am crezut, pe care l-am admirat, pe mîna căruia eram gata să mă las, acum, pe neașteptate, mi se pare că este un nemernic. Doamne, Dumnezeule, cum s-a mai schimbat! Sau Doamne, ce se întîmplă cu mine? Ieri-alaltăieri eram aproape de o prietenie cu el. iar acum mă îngrozește! Mă uit la el și nu îmi vine să cred. Arată cu totul altfel. Nasu-i atîrnat este borcănat și lung. Parcă și puțin înclinat spre dreapta. Și respiră greu, fornăit, ca un porc în paie. Iar gura-i este mărginită de buze subțiri, încrețite, de om rău. Și ochii îi clipesc rar, de parcă ar împunge lame de cuțit gata să spintece. Mă simt ca în preajma unui pericol. Mai mai să o iau la fugă ca să găsesc un loc în care să scap. Numai amintirea omului frumos pe care îl știu mă mai ține locului. Contrariat, prostit și descumpănit rămîn încremenit minute întregi mai mult ca să-mi închei socoteala cu mine însumi. Și îmi zic în sinea mea:

– Cum mama Dracului am putut să văd o minune de om în pocitania asta periculoasă?

Nu se poate să nu fi trăit și alții o asemenea stare contradictorie, perplexantă. Prima dată este mai șocant. Pe urmă te obișnuiești. Te întîlnești cu al doilea om care a stat ascuns atîta vreme într-unul singur. Și n-ai încotro, trebuie să recunoști că arată altfel. De multe ori te învinovățești singur. Te mai și suspectezi de lipsă de fler, de neatenție sau chiar de slăbiciuni mai adînci.

În anii 90, cînd ne strîngeam în Piața Universității, am cunoscut o mulțime de entuziaști de toate vîrstele și profesiile. Redacția revistei Expres era improvizată în două camere din spatele clădirii Arcub de pe strada Batișei și toată ziua ne învîrteam prin Piață. Uneori ne întindeam cu orele la povești și așteptam să înceapă discursurile din balcon. Toți visam la o lume nouă, eram optimiști și înjuram de mama focului la comuniștii din FSN.

A fi jurat că suntem prieteni și că ne leagă aceleași aspirații. Din două-trei vorbe legam o discuție și ne apropiam unii de alții cu o ușurință dezarmantă.Uneori intram în vorbă, așa, hodoronc-tronc, chiar fără să ne spunem ”bună ziua” și continuam minute în șir, chiar ore întregi, vorbind despre lucruri mari, despre țară, Europa, America, democrație, libertate etc. Adică despre valori importante care ne uneau într-o clipă. O vorbă bună, o judecată dreaptă ni se păreau ca o bucată de cer. Nu peste mulți ani, pe unii i-am rentîlnit pe cine știe unde, prin diferite instituții. Nu mai arătau la fel.

Unii dintre demonstranții din Piața Universității au apărut prin guvernul CDR. Nu mai arătau la fel. Prinseseră un soi de importanță, de morgă stupidă. Nu mai aveu timp de povești, le știau pe toate, își măsurau cuvintele și se încruntau gînditor ca niște demnitari proecupați și suspicioși. Ba atunci cînd am mai scăpat cîte o ironie într-un articol despre ei m-am trezit întîmpinat cu o privire disprețuitoare și cu un salut rostit cu jumătate de gură. Uneori chiar fără.

Atunci am avut sentimentul că puterea începe să urîțească omul, să-l închidă, să-i răpească din frumusețe și să-arate o altă față. Nu doar caracterul unora părea schimbat, ci și anatomia. Defectele fizice ieșeau la vedere parcă mai puternice, ca niște negi care se umflă și înegresc în cîteva ore. Nu l-am văzut bine? M-am înșelat? S-a schimbat el atît de tare? Cum de-și ascunsese urîțenia atît de bine și cît naiv am putut fi?

Viața m-a învățat că același om arată diferit în funcție de împrejurări. Mai exact spus, în funcție de cauza pentru care luptă, de idelaul pentru care se jertfește, de valorile morale pe care își rînduiește viața. Și omul cu defectele fizice stridente pare frumos cînd slujește o cauză nobilă, cînd apără un nedreptățit, cînd se bate pentru un adevăr. Cînd se sacrifică sau își rupe din sărăcia lui să ajute un semen aflat la încurcătură începe să aibă ceva măreț, de erou chiar. Capătă o frumusețe dumnezeiască. Și de îndată ce se lasă dominat de slăbiciunile sale sau se înhamă la regulile unui clan sau grup de putere începe să se urîțească. Și din clipa în care dă să susțină lucruri comandate, în care nu crede, din clipa în care se depărtează de valorile morale care au ținut lumea pe temelii și pentru care a renunțat să lupte începe să-și etaleze urîțenia.
În slujba binelui, omul este frumos și mîndru. În bandă și copleșit de ambiții nu-i decît un animal urît și diform care începe să pută!

sursa:https://www.cotidianul.ro/uritii-minunati-si-frumosii-nemernici

”Nu sunt președintele României, dar sunt alături de toți românii !”

 


Ilie Năstase l-a criticat în termeni duri pe Klaus Iohannis, într-o declarație pentru ProSport, după ce președintele României a ales să nu meargă la locul tragediei de la ATI din Piatra Neamț, transmițând doar mesaje de condoleanțe la TV.

L-ai văzut dumneata pe președintele României să se ducă la Piatra Neamț? Eu luni merg cu soția mea la Piatra Neamț! Îmi iau toate hainele vechi pe care le am și le dau copiilor din Piatra Neamț.

Îmi pare tare rău pentru ce s-a întâmplat, tatăl soției este de lângă Piatra Neamț! Mă duc și îmi donez hainele, dau și bani dacă e nevoie. Dar nu dau la spital, ci la copiii amărâți de acolo. Nu sunt președintele României, dar sunt alături de toți românii!”, a declarat fostul jucător.

L-ai văzut dumneata pe Iohannis acolo? Că la Colectiv s-a dus! Atunci și-a dat interesul. Ee, aici nu își mai dă! Că e partidul lui, domne ! Adică e țara lui, partidul lui, spitalele sunt ale lui !

E o jignire! Jignește poporul! Eu nu cred că este președintele românilor. Cum să nu te duci tu acolo? Ce avea altceva de făcut!? Apare la televizor și spune că îi pare rău. Dacă îți pare rău, de ce nu te-ai dus, frate, acolo unde s-a întâmplat!?”, a spus Ilie Năstase.

Năstase i-a adresat lui Klaus Iohannis și o întrebare retorică: Vreau să îi pun o întrebare, atât: ‘Dacă se întâmpla treaba asta la Sibiu, se ducea tovarășul președinte la Sibiu?’ Că e tovarăș el… Au confiscat țara, domne! Că înainte au confiscat-o ceilalți, cât au stat 4 ani.

Acum o confiscă și el cât va mai sta! Ați văzut ce se întâmplă în Franța? Că anulează alegerile parlamentare cu 3 luni sau cu 5 luni? Asta face Macron, că e deștept! La noi, nu! trebuie să facem alegerile, domne! Nu putem să lucrăm altfel, că pierdem 3 luni de furat!”, a mai afirmat fostul tenisman.

sursa:https://www.cotidianul.ro/ilie-nastase-il-face-praf-pe-iohannis-e-o-jignire-jigneste-poporul/