9.13.2021

Merkel, jignită de președintele Poloniei

 


Presa germană susține că Polonia a jignit-o pe cancelarul german Angela Merkel, în timpul vizitei de adio la Varșovia.

Varșovia a întâmpinat-o cu răceală pe cancelarul Germaniei, Angela Merkel, iar președintele polonez Andrzej Duda a jignit-o prin refuzul de a se întâlni, notează ziarul Die Welt.

Autorul articolului, Philipp Fritz, susține că potrivit unor surse, întrevederea dintre Merkel și Duda era planificată din timp, însă la sosirea în Varșovia, cancelarul german a fost nevoită să-și modifice programul vizitei.

“Desigur, ulterior ea a primit un buchet de flori din partea prim-ministrului Mateusz Morawiecki în parcul Łazienki, însă președintele Duda, care conform protocolului este prima persoană în stat, nu a salutat-o pe Merkel”, susține publicația germană.

Die Welt menționează că în ajunul vizitei lui Merkel, presa poloneză susținea că întrevederea cu Duda ar putea fi anulată, pentru că cel din urmă urmează să participe la un eveniment comemorativ în localitatea Katowice.

Autorul subliniază că în timpul “turneului de rămas bun” cancelarul a fost primită de președinții din afara UE – SUA și Ucrainei, Joe Biden și Vladimir Zelenski, în timp ce președintele unui stat UE, precum Polonia – a refuzat-o.

În opinia lui Fritz, în acest fel partea poloneză s-a răzbunat pe Merkel după ce ea nu l-a invitat pe Duda la consultări guvernamentale de la Berlin. Jurnalistul susține că nici o țară din UE nu are o atitudine atât de rece față de Polonia precum Germania, iar pasul Varșoviei reprezintă o insultă, care indică asupra unui conflict dintre cele două țări.

Autorul materialului menționează că Polonia a depășit Italia la volumul de schimburi de mărfuri cu Germania și a ocupat locul cinci în topul partenerilor ei comerciali, însă în sens politic Varșovia și Berlinul “nu au despre ce discuta”. Între cele două țări există tot mai multe divergențe, presa poloneză prezintă Germania drept un dușman, fiind tot mai frecvente discuțiile despre retragerea Poloniei din UE.

Reguli drastice pentru acordarea AJUTOARELOR SOCIALE

 


Ministerul Muncii vine cu un nou proiect de lege prin care să îi stimuleze pe cei care primesc ajutoare sociale să muncească.

Schimbare majoră pentru această categorie de români. Aceștia vor fi verificați mult mai des, vor trebui să se prezinte din șase în șase luni la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, iar dacă refuză pierd ajutoarele.

OUG-ul se referă la modificarea legii 416 care prevede venitul minim garantat. În primul rând, persoanele apte de muncă și care beneficiază de ajutorul social vor fi obligate să meargă la agențiile de ocupare a muncii din șase în șase luni, astfel încât să se reînscrie la această instituție, ori să vină de fiecare dată când sunt solicitați, astfel încât să fie stimulată angajarea. Un refuz la această chemare ar însemna ca persoanele să își piardă ajutorul social și dreptul de a cere o solicitare pentru 12 luni.

În al doilea rând, persoanele care beneficiază de ajutor social vor trebui să se înscrie în programul ”Noua șansă”. Acest program se referă la șansa participanților de a-și termina studiile de învățământ. Programul este în timpul săptămânii, în weekend sau în vacanțele de vară și va fi stabilit după posibilitatea participanților. Refuzul de a participa duce la pierderea ajutorului social și la șansa de a cere un nou ajutor social timp de 12 luni.

Ministerul Muncii oferă beneficii pentru cei care participă : decontarea transportului, în valoarea de 500 de lei, pentru cei care stau la o distanță mai mare de 5 km de locul în care se vor ține cursurile.

A treia prevedere se referă la persoanele care încheie un contract pe o perioadă mai lungă de doi ani. Aceștia vor primi ajutorul social timp de șase luni de la angajare. În prezent, venitul minim garantat este de 142 de lei.

Cătălin Botezatu : „Am plecat din ţară pentru că voiau să mă omoare”

 


Cătălin Botezatu a fost întrebat dacă a avut o relaţie cu Bianca Drăguşanu pentru a nu mai fi catalogat drept gay. Designerul a oferit un răspuns tranşant privind orientarea sa sexuală.

„Nu sunt homosexual. Nu aveam ce imagine să-mi spăl. Relaţia mea cu Bianca a pornit în Austria. A decurs foarte bine. Că lumea a crezut că e un lucru fabricat, e frustrarea unora”, a mărturisit designerul, la Kanal D.

Cătălin Botezatu, după ce a fost întrebat dacă e bisexual. „Acum mă ridic şi plec”

„Pe bune, acum mă ridic şi plec. Nu sunt bisexual. E o tâmpenie. De ce trebuie să mă justific ? Femeile au voie să spună că sunt bisexuale că e ok.

Nu avem o societate pregătită pentru aşa ceva. Am foarte mulţi prieteni bisexuali şi gay pe care-i respect. Sunt nişte oameni normali. De ce să-i catalogăm ca nişte paria ? Asta e o altă lipsă de educaţie a acestui popor balcanic”, a mai spus Botezatu.

Cătălin Botezatu a dezvăluit că a fost nevoit să fugă din România deoarece risca să fie ucis. "Am plecat din ţară pentru că voiau să mă omoare", a mărturisit designerul.

Cătălin Botezatu a fost condamnat în 2000, de instanţele româneşti, la trei ani de închisoare pentru folosirea unor credite luate de la Bancorex şi Bankcoop în interes propriu, pentru bancrută frauduloasă şi complicitate la înşelăciune. Scandalul izbucnise încă din 1996, an în care designerul a fugit din ţară. Tot atunci, el s-a predat poliţiei în Italia şi a fost încarcerat trei luni într-o închisoare de maximă securitate. Apoi, Botezatu a fost expulzat în România, unde a mai fost închis câteva luni. În decembrie 2002, Cătălin Botezatu a fost achitat.

Cătălin Botezatu: „Am făcut închisoare nevinovat. Am fost victima unei mafii politico-financiare”

„Am făcut închisoare nevinovat. Am fost victima unei mafii politico-financiare. Am luat un singur credit de 500.000 de dolari pe care l-am garantat cu nişte proprietăţi foarte mari faţă de suma împrumutată.

Atât eu, cât şi asociatul meu aveam ferme în domeniul zootehnic. Pentru că ne dezvoltam rapid, (…) au considerat că trebuie să ne închidă toate robinetele şi să ne forţeze să facem acele credite. Am luat acei bani. I-am garantat cu multe alte lucruri. Banii luaţi i-am dat asociatului meu. Mureau mii de capete de animale de foame”, a declarat Cătălin Botezatu, la Kanal D.

În 2015, Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 4 au aprobat inclusiv poprirea pe conturile lui Cătălin Botezatu.

„Am plecat din ţară pentru că voiau să mă omoare. Am plecat din ţară după asociatul meu, din acelaşi timp.

În Danemarca a început un alt travaliu. O altă grupare a vrut să ne omoare pe malul Mării Baltice. M-am predat poliţiei din Cremona”, a precizat Cătălin Botezatu.

Întrebat cine îl urmărea în străinătate, desginerul a spus că „sunt oameni politici pe care îi va judeca doar Dumnezeu”.

„Viaţa mea a fost pusă în pericol din cauza cămătarilor. Am fost nevoit să plec din ţară. Sunt oameni care trăiesc. Sunt lucruri care s-au întâmplat sub ochii poliţiei. Am fost ameninţat cu pistolul”, a spus designerul.

Cătălin Botezatu a mărturisit că nu a luat bani de la cămătari.

„Aceşti cămătari urmăreau să ne ia firmele. Într-o noapte a fost devastată o firmă din Piaţa Victoriei. Nişte cămătari mă forţau să ştampilez, ameninţându-mă că mă vor omorî. Am ieşit printr-un culoar de oameni care aveau săbii şi cuţite”, a povestit creatorul de modă.

Mai mult, Botezatu a vorbit despre perioada în care a stat la închisoare.

„Am stat în celulă cu Sever Mureşan, după care am fost mutat în celula cu Miron Cozma. Niciodată nu i-am cerut protecţie. Fiecare îşi povesteşte viaţa acolo. Nu i-am cerut protecţie niciodată lui Miron Cozma.

Am plâns o dată în celula cealaltă când eram cu Sever Mureşan”, a spus Cătălin Botezatu.

Coreea de Nord a testat cu succes „o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune”

 


Coreea de Nord a testat cu succes o nouă ”rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune” în weekend, a anunţat duminică agenţia de presă nord-coreeană ACTC, relatează AFP.

Tirurile, efectuate sâmbătă şi duminică, au avut loc în prezenţa unor înalţi oficiali nord-coreeni, potrivit agenţiei de presă nord-coreene, care afirmă că testele au avut fost efectuate succes.

Rachetele au parcurs o traiectorie de 1.500 de kilometri, înainte de a-şi atinge ţinta, care nu a fost precizată de ACTC.

Mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU interzic Phenianului să îşi continue programele de arme nucleare şi rachete balistice.

Dar, deşi este afectată de numeroase sancţiuni internaţionale, Coreea de Nord şi-a dezvoltat rapid capacităţile militare în ultimii ani sub conducerea liderului Kim Jong Un.

Coreea de Nord a efectuat mai multe teste nucleare şi a testat cu succes rachete balistice capabile să atingă SUA, notează AFP.

Testul cu rachetă efectuat în acest weekend reprezintă ”ameninţări” pentru vecinii săi, a reacţionat duminică Pentagonul, relatează AFP.

„Această activitate subliniază dezvoltarea continuă de către Coreea de Nord a programului său nuclear şi ameninţările pe care aceasta o reprezintă pentru vecinii săi şi comunitatea internaţională”, a indicat Pentagonul într-un comunicat.

Puterea americană şi-a reiterat angajamentul ”solid” de a apăra Coreea de Sud şi Japonia împotriva Phenianului. Aproape 28.500 de soldaţi americani sunt staţionaţi în sudul peninsulei.

Mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU interzic Phenianului să îşi continue programele de arme nucleare şi rachete balistice.

Dar, deşi este afectată de numeroase sancţiuni internaţionale, Coreea şi-a dezvoltat rapid capacităţile militare în ultimii ani sub conducerea liderului Kim Jong Un şi a efectuat mai multe teste nucleare şi a testat cu succes rachete balistice capabile să atingă SUA.

„Polexit” - Polonia ar putea părăsi UE

 


Recent, UE a solicitat Curții de Justiție a UE să impună o amendă Poloniei până când va garanta independența judiciară și va dizolva Camera Disciplinară, organism pe care îl consideră „incompatibil cu dreptul european”.

Fostul prim-ministru polonez Donald Tusk avertizează cu privire la un „Polexit”, deoarece majoritatea guvernului polonez consideră că UE este „o necesitate regretabilă”.

Vineri, fostul prim-ministru polonez Donald Tusk a avertizat că Varșovia ar putea părăsi Uniunea Europeană „mai repede decât se crede” și a criticat atitudinea beligerantă a guvernului polonez împotriva Bruxelles-ului, care, în opinia sa, „ruinează reputația” Poloniei în Europa.

Tusk, care conduce opoziția din țara sa, a spus că „nu va fi atât de liniştit” dacă Polonia va rămâne în UE, deoarece retorica, compararea Bruxelles-ului cu Uniunea Sovietică sau cu ocupația nazistă pe care a făcut-o un deputat guvernamental, nu sunt puţin lucru, „nu sunt fără efect”, iar vinovaţii „nu vor rămâne nepedepsiți”.

Deputatul guvernamental Marek Suski a declarat recent, într-o ceremonie oficială, în memoria rezistenței poloneze din cel de-al Doilea Război Mondial, că Bruxelles-ul vrea „să pună Polonia în genunchi”, ţară care deja „a luptat împotriva altor invadatori în timpul războiului” și a afirmat că dacă strămoșii „au luptat împotriva ocupanților sovietici, noi vom lupta împotriva ocupantului Bruxelles”.

În opinia lui Tusk, „majoritatea guvernului consideră că UE este, în cel mai bun caz, o necesitate regretabilă și se gândeşte cum să elibereze Polonia de această „ocupație de la Bruxelles”.

Provocările de la Varșovia cu privire la unele decizii ale UE fac ca pericolul unui „Polexit” să fie real pentru Tusk, deoarece „s-au întâmplat multe dezastre în istorie nu pentru că cineva le-a planificat, ci pentru că cineva a acționat iresponsabil, prosteşte, riscant. Și astăzi politica PiS, în raport cu problemele internaționale, este caracterizată de un risc constant și inutil”, a spus el despre partidul de guvernământ.

Tusk s-a arătat încrezător că „îi convinge pe acei oameni și instituții care iau decizii (în UE) să facă o distincție clară între ceea ce este un guvern rău și ceea ce este Polonia” și ca, în cele din urmă, să nu fie impuse sancțiunile economice pe care Comisia Europeană le-a cerut recent pentru a amenda guvernul polonez pentru menținerea celor mai conflictuale puncte ale reformei sale judiciare.

„Cred că s-a auzit argumentul meu că pedepsirea Poloniei ca stat în ansamblu nu va avea prea mult sens”, a spus liderul Platformei Civice, deși „ultimul lucru pe care interlocutorii mei l-au avut în vedere a fost să facă ceva care să împingă Polonia în afara Uniunii Europene”.

„Nu mă voi preface că sunt la curent cu planurile specifice ale guvernului în această chestiune, dar dezastre precum Brexit sau posibila ieșire a Poloniei din UE apar nu pentru că cineva a planificat-o, ci pentru că cineva nu știa cum să propună alternative la acele planuri”, a conchis Tusk.

Politicianul care a prezidat Consiliul European a subliniat că „este încă timp pentru a evita această rușine” și „sancțiunile legate de plângerea Comisiei către Curte pentru funcționarea Camerei Disciplinare sunt oneroase și complet inutile, dar vorbim și despre ceva mai costisitor: amenințarea cu reținerea ajutorului din Fondul european de reconstrucție”.

Recent, UE a solicitat Curții de Justiție a UE să impună o amendă Poloniei până când va garanta independența judiciară și va dizolva Camera Disciplinară, organism pe care îl consideră „incompatibil cu dreptul european”.

Polonia menține mai multe dezacorduri cu UE datorită, printre alte motive, controversatei sale reforme judiciare, chestionării preeminenței legislației poloneze asupra dreptului european, a unei reforme controversate a legii mass-media, a restricționării dreptului la avort și a atacurilor împotriva Comunităţii LGBTI.

Ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, a asigurat, vineri, în orașul german Weimar că majoritatea populației poloneze este în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană (UE), când a fost întrebat despre un posibil „Polexit”, o ieșire a Poloniei din blocul comunitar.

Ministrul s-a referit la declarațiile în acest sens ale șefului grupului parlamentar al partidului guvernamental Lege și Justiție (PiS), Ryszard Terlecki, și a asigurat că, în ciuda comentariilor sale, care erau „foarte clare”, populația poloneză „este în favoarea rămânerii în UE”.

El a adăugat că spusele lui Terlecki în timpul unei dezbateri politice au fost „o afirmație foarte ipotetică” care, totuşi, „reflectă poziția critică a unei părți tot mai mari a populației poloneze față de soluțiile propuse de autoritățile UE”.