8.07.2021

Zi de foc, decisivă în cazul reacției față de Iran, România este implicată

 

Marea Britanie pune azi pe masă cazul atacului asupra vasului israelian în care a murit și un român – se ia o decizie internațională extrem de importantă în context

Astăzi, Marea Britanie pune pe masa reuniunii cu ușile închise a Consiliului de Securitate al ONU cazul atacului asupra petrolierului Mercer Street, în largul coastelor Omanului.
Regatul Unit acuză Iran pentru atac, comunicând la începutul săptămânii Consiliului de Securitate că ”foarte probabil Iranul a utilizat una sau mai multe drone” în atacul asupra navei.
Dar, ca de obicei, Occidentul nu a prezentat probe concludente pe care cei 15 membri ai Consiliului să le poate analiza.
De asemenea, Iran a negat orice implicare în atac, acuzând o provocare din partea Israelului.
În acest context, Rusia a avut o poziție fermă, bazată pe analiza serioasă a unui asemenea caz.
”Sunt multe informaţii contradictorii”, a declarat presei Dmitri Polianski, adjunctul ambasadorului rus la ONU, subliniind că Rusia respinge complet formula britanică de ”analiză foarte probabilă”.
Diplomatul rus spune clar: ”Trebuie să stabilim faptele... nu trebuie să ne grăbim să tragem concluzii sau să acţionăm fără să avem dovada privind ceea ce s-a întâmplat”.
După cum se știe, Marea Britanie, Israel și SUA au anunțat că pregătesc un răspuns comun și o reacție fermă față de Iran, România anunțând că se asociază deciziei partenerilor.
MAE român l-a convocat pe ambasadorul iranian și a anunțat că ”România solicită prezentarea de explicaţii de către autorităţile iraniene, fără întârziere, şi îşi rezervă dreptul de a acţiona în consecinţă, alături de partenerii săi internaţionali, pentru un răspuns adecvat”.
Uniunea Europeană şi NATO au condamnat atacul, în timp ce Comisia Europeană a cerut ”evitarea oricărei acţiuni dăunătoare pentru pacea şi stabilitatea în regiune”.
În schimb, din Israel vin puncte de vedere belicoase – inclusiv declarații că ar fi gata să atace militar Iranul, făcute chiar de ministrul Apărării, Benny Gantz.

RUSIA se luptă cu cele mai GRAVE INCENDII

 

Peste 250 de incendii ardeau sâmbătă pe teritoriul Rusiei, distrugând mai mult de 3 milioane de hectare de teren, au raportat autorităţile din această ţară, potrivit DPA, scrie Agerpres.

Operaţiunile de stingere a incendiilor erau în curs de desfăşurare în 180 de zone afectate, acoperind o suprafaţă de circa 1,3 milioane de hectare, a precizat Autoritatea pentru protecţia pădurilor Avialesoochrana.

Incendiile sunt deosebit de violente în Republica Saha, sau Iacuţia, din nord-estul Rusiei, unde a fost declarată starea de urgenţă.
În total, a fost solicitată starea de urgenţă în opt regiuni

În Iacuţia, flăcările se îndreaptă spre zona Sangar şi spaţiile sale de stocare a petrolului, a raportat Interfax, citând apărarea civilă. Circa 400 de sate din regiunea siberiană Krasnoiarsk au fost învăluite de fum, a indicat agenţia de presă Tass. Potrivit Avialesoochrana, în total, peste 6.700 de persoane au fost evacuate pentru a aduce incendiile sub control.

Rusia se luptă cu cele mai grave incendii. Circa 14,3 de milioane de hectare au fost mistuite de flăcări în ţară de la începutul anului, conform organizaţiei de mediu Greenpeace. Recordul anterior fusese stabilit în 2012, când 16 milioane de hectare au fost devastate de incendii.

Seiful cu bani, furat de la o asociație de pensionari

 

Trei tineri cu vârste cuprinse între 25 şi 32 de ani, din Petroşani, au fost arestaţi preventiv, fiind bănuiţi că ar fi furat un seif cu peste 168.000 de lei care se afla în sediul unei asociaţii a pensionarilor din localitate, a informat sâmbătă Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Hunedoara, scrie Agerpres.
Cei trei suspecţi au fost reţinuţi în urma unor percheziţii efectuate într-un cartier din Petroşani.
Poliţiştii au stabilit că tinerii, împreună cu un complice, au forţat uşa de acces în casieria asociaţiei, în noaptea de 7 spre 8 iulie. După ce au pătruns în interior, cei patru au luat un seif cu bani, l-au încărcat în portbagajul unei maşini şi au părăsit locul faptei.
În urma cercetărilor, magistraţii Judecătoriei Petroşani au emis pe numele suspecţilor mandate de arestare preventivă pe 30 de zile pentru furt calificat, al patrulea tânăr fiind deja în arestul Poliţiei.
"Până în momentul de faţă a fost recuperat aproximativ 10% din prejudiciul cauzat, suma respectivă fiind ridicată de la locuinţa bărbatului aflat în stare de arest preventiv", a precizat IPJ Hunedoara.
Totodată, ca urmare a deficienţelor constatate, poliţiştii l-au sancţionat contravenţional pe reprezentantul asociaţiei de pensionari din Petroşani, de la sediul căreia a fost sustras seiful, cu amendă de 2.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor minimale de securitate prevăzute de lege pentru tipul de activitate pe care o desfăşura.

Proteste în Franța - 204.000 manifestanți - 150 DE ORAȘE - împotriva permisului de sănătate și a vaccinăii obligatorii a personalului medical

 

De la Toulon la Lille, francezii au ieșit în stradă, sâmbătă, pentru al patrulea weekend la rând, pentru a protesta împotriva permisului de sănătate și a vaccinării obligatorii pentru personalul medical, relatează RTS Info.
Ministerul de Interne a apreciat că pe 31 iulie au fost circa 204.000 de manifestanți. „Ne așteptăm la același număr de manifestanți” sâmbătă, a spus o sursă de poliție, proteste fiind planificate în peste 150 de orașe.
Aproape 66% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin. Protestele au loc a doua zi după un nou apel urgent lansat de Emmanuel Macron către francezi: „Vaccinează-te!”.
O bună parte a manifestanților, unii vaccinați, contestă impunerea permisului, care constituie, potrivit lor, o „obligație de vaccinare deghizată”. Ei consideră constrângerea disproporționată și sunt îngrijorați de faptul că un angajator poate avea puterea de a suspenda contractul de muncă al unui angajat care nu are un permis valabil.
Alți demonstranți spun că refuză să fie „cobaii” noilor vaccinuri, precum Martine Rodriguez, 74 de ani, profesor de yoga pensionat și „vestă galbenă”, „împotriva vaccinurilor” înainte, dar convins că „Covid a fost creat pentru a elimina oameni, pentru că suntem prea mulți pe Pământ și pentru a permite laboratoarelor farmaceutice să câștige bani”, relatează Mediafax.
Protestele din România, limitate prin lege la 500 de persoane

În România, protestele, demonstrațiile sunt limitate prin lege în perioada stării de alertă sanitară.
PSD a depus la Curtea de Apel București o cerere în anulare împotriva prevederilor din lege prin care numărul participanților la mitingurile de protest sau orice alte demonstrații în aer liber este restrâns la 100, respectiv 500 de persoane.
În cererea PSD se menționează faptul că, „dacă situația epidemiologică concretă permite relaxarea, organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale cu participarea a cel mult 75.000 de spectatori, cu purtarea măștii de protecție, este disproporționată limitarea organizării de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 500 de persoane”.
Social-democrații acuză că, printre măsurile necesare prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, Guvernul României „include și restricții destinate celor care i-ar contesta activitatea politică”.
„Faptul că, spre deosebire de mitinguri și demonstrații, în cazul evenimentelor culturale participarea este condiționată de vaccinare sau test PCR nu justifică restrângerea dreptului la întrunire, atâta timp cât, conform informațiilor oficiale, nu există date științifice cu privire la transmiterea/netransmiterea virusului de către persoanele vaccinate. În acest sens, chiar pe site-ul oficial al Guvernului României – vaccinare-covid.gov.ro – se menționează că <datele despre măsura în care o persoană vaccinată mai poate transmite virusul urmează a fi generate, colectate și analizate în perioada următoare>”, potrivit comunicatului de presă al PSD.

Asfalt distrus de caniculă bulevardele din București : șanțuri lungi de 40m și adânci de 25cm

 

Asfaltul s-a topit în unele zone pe marile bulevarde și s-au format șanțuri, cum ar fi zona Piața Națiunile Unite. Canicula face ravagii și în Sectorul 6, într-o stație de autobuz din apropierea Pieței Leu, unde s-au format dâmburi.
Emil Gâtej – expert siguranță rutieră: Parcă asfaltul a plecat de la locul lui sub greutatea autobuzelor, autovehiculelor mai grele. S-au format aceste gropi imense de-a lungul drumului, ceea ce le face extrem de periculoase la viteză. Pe porțiuni de acest tip pot să apară pierderi de aderență, în caz de ploaie abundentă, viteză și ploaie, se poate accentua fenomenul de acvaplanare și aceste oscilații ale aderenței pot duce la fenomene destul de grave.
Șoferii declară că acestă situație îngreunează extrem de mult circulația și le testează capacitățile. Cetățenii se tem că în ciuda precauțiilor, pericolul este iminent.
„Sunt destul de rele și de supărătoare pentru noi. Mai ales când plouă intens, sunt foarte periculoase.”, a declarat un șofer despre străzile din Capitală.
Experții în siguranță rutieră avertizează șoferii care circulă prin București să fie atenți la viteză și să aibă o strategie cu privire la eventualele pericole ce pot apărea din cauza asfaltului dezafectat.
„Reducem viteza foarte mult și încercăm să mergem pe zonele mai înalte, nu ne ducem pe șanțurile deja create de autoturismele grele, puțin într-o parte să nu lovim autoturismul pe dedesubt. E important să avem o strategie, e ca în off road, trebuie să gândești cu o secundă înainte pe unde vei merge. Se poate mișcă volanul, se pot întâmpla lucruri necontrolate. Un șofer neexperimentat sau agresiv fără educație pierde controlul dacă are viteză mare și mașina poate fi aruncată de pe carosabil către trotuar.” a menționat Emil Gâtej, expert în siguranță rutieră.
Ionuș Ciurea de la Asociația Pro Infrastructua a explicat procesul prin care asfaltul se deformează din cauza caniculei și astfel riscul de accidente rutiere crește.
„În momentul în care avem caniculă, bitumul se lichefiază, se topește și asfaltul devine din solid, un fel de plastilină. Un autobuz care staționează în stație sau în zone cu ambuteiaje, cu blocaje și stă bară la bară timp îndelungat, acolo asfaltul o să se deniveleze și vor apărea făgașuri, așa se numesc. Există un motiv foarte simplu pentru care se întâmplă asta, o rețetă a asfaltului care este insuficientă, nu are rezistență la caniculă.”, a explicat Ionuț Ciurea, Asociația Pro Infrastructura, potrivit Digi24.

GRECIA - ”Durerea este uriașă pentru țara noastră. Oriunde te uiți vezi doar foc. Ce mai poate arde ?”

 

Grecia se confruntă incendii teribile care au afectat o bună parte a țării. Un bărbat a surprins imagini de coșmar în care insula Evia este devastată de flăcări.
Un bărbat care se afla pe un ferryboat, a surprins imagini de coșmar în care insula Evia este înghițită de flăcări.
„Noi suntem în siguranță pe feribot, durerea este uriașă pentru țara noastră. Oriunde te uiți vezi doar foc. Ce mai poate arde?,” este mesajul care însoțește imaginile de groază.
Incendii violente continuă în Grecia sâmbătă, pentru a 11 zi consecutiv, după ce au provocat moartea a două persoane vineri. Mulţi localnici au fost evacuaţi.
Cel puţin 1.450 de pompieri greci, ajutaţi de echipe de intervenţie din alte ţări, continuă lupta cu cinci focare majore în nordul Atenei, pe insula Evia, la 200 de kilometri est de capitală, şi trei incendii în Peloponez, la vest.
În nordul Atenei, incendiile violente continuă să avanseze către est şi lacul Marathon, cea mai mare rezervă de apă a capitalei.
Aerul a devenit aproape irespirabil la Atena, din cauza fumului degajat de incendiile care au ajuns în suburbiile capitalei Greciei, relatează sâmbătă dpa.
„Închideţi toate geamurile şi nu ieşiţi din case”, le-au cerut autorităţile locuitorilor.
„Dacă nu reuşim să controlăm incendiul azi, vom avea o mare problemă”, a avertizat sâmbătă dimineaţa la televiziune Vassilis Kokkalis, viceguvernator al Atenei responsabil cu protecţia civilă.
Autostrada care leagă Atena de nordul ţării rămâne închisă din precauţie, în timp ce taberele de migranţi din apropiere au fost evacuate.
Trei persoane au fost reţinute sub suspiciunea că au contribuit la producerea de incendii, a menţionat viceguvernatorul.
Pe insula Evia, mai mult de 1.300 de persoane au fost evacuate cu bărci, noaptea, din satul Limni, înconjurat de flăcări. Alţi 20 au fost evacuaţi sâmbătă dimineaţă de pe plaja Rovies, tot pe această mare insulă din estul ţării, potrivit mass-media greceşti.
Autorităţile locale au cerut mai mult sprijin aerian pentru a lupta eficient contra incendiului puternic de pe Evia.