2.14.2022

Ministrul Apărării al Rusiei Serghei Șoigu : ”O parte din exercițiile militare ale Forțelor Armate ale Rusiei e deja finalizată”

 


O parte din exercițiile militare ale Forțelor Armate ale Rusiei este deja finalizată, iar o parte urmează să se încheie în viitorul apropiat. Acest lucru a fost raportat de ministrul Apărării al Rusiei Serghei Șoigu la o întrevedere cu președintele Vladimir Putin care a avut loc luni.

"Unele dintre aceste exerciții se apropie de sfârșit, altele vor fi finalizate în viitorul apropiat. <...> Pe toate direcțiile [militarii] exersează cele mai diverse acțiuni ale inamicului", a spus ministrul rus al Apărării.

Exercițiile comune ruso-belaruse „Allied Resolve-2022” se desfășoară în perioada 10-20 februarie. În cadrul acestora sunt exersate acțiuni de respingere a agresiunii externe, precum și măsuri de combatere a terorismului și de protejare a intereselor Statului Unional.

Potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, în timpul exercițiilor au loc acțiuni de întărire a protecției frontierei de stat și de prevenire a invaziei grupurilor armate ale inamicului. De asemenea, este exersată blocarea canalelor de livrare a armelor și munițiilor, precum și identificarea și distrugerea grupurilor armate ilegale și a grupurilor de diversiune ale inamicului.

Aplicațiile se desfășoară pe terenurile de antrenament Domanovski, Gojski, Obuz-Lesnovski, Brest și Osipoviciski și pe aerodromurile Baranovici, Lunineț, Lida și Maciulișci.

În conformitate cu planul de pregătire al forțelor armate ruse pentru anul 2022, în ianuarie-februarie se desfășoară o serie de exerciții navale în toate sectoarele de responsabilitate ale flotelor sub supravegherea generală a comandantului-șef al Marinei Ruse, amiralului Nikolai Evmenov.

Obiectivul principal al aplicațiilor este de a exersa acțiunile forțelor marinei și ale forțelor aerospațiale pentru a proteja interesele naționale rusești în Oceanul Planetar, precum și pentru a contracara amenințările militare la adresa Rusiei.

https://ro.sputnik.md/20220214/soigu-o-parte-din-exercitiile-militare-ale-fortelor-armate-ale-rusiei-e-deja-finalizata-48917043.html

Spațiul aerian al României, plin de avioane după ce acestea au evitat să mai traverseze Ucraina

 


Spațiul aerian al României, plin de avioane. Autoritățile din Ucraina au venit cu un avertisment la adresa companiilor aeriene și le-a spus să evite spațiul aerian în această săptămână din cauza exerciţiilor navale ruseşti care au loc acolo.

Zeci de nave ruseşti au început exerciţii de antrenament în apropierea peninsulei Crimeea, ca parte a unor exerciţii navale mai ample, a anunţat sâmbătă agenţia de presă RIA.

”Începând de sâmbătă, companiile aeriene sunt sfătuite să nu zboare …deasupra acestei zone şi să planifice din timp rutele optime, ţinând cont de situaţia actuală”, a precizat duminică serviciul public ucrainean de trafic aerian.

Potrivit The Guardian, Kievul a alocat 529 de milioane de dolari pentru a garanta menținerea spațiului aerian deschis. Premierul Denis Shmihal a declarat că fondurile vor fi folosite pentru a preveni riscurile pentru companiile aeriene și vor stabiliza situația pe piața transportului aerian.

Mai mult decât atât, un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că Ucraina nu vede rostul închiderii spaţiului său aerian ca răspuns la acumularea de trupe de către Moscova, în timp ce compania aeriană olandeză KLM – parte a Air France – a anunţat că nu va mai zbura spre Ucraina, iar compania germană Lufthansa a declarat că ia în considerare suspendarea zborurilor.

Statele Unite au declarat că Rusia ar putea invada Ucraina în orice moment. Moscova neagă orice plan de a invada, spunând că îşi menţine propria securitate împotriva agresiunii aliaţilor din NATO.

Igor Abramovici, membru al partidului pro-rus „Pentru Viață”, ar fi rezervat un zbor pentru 50 de persoane, o cursă specială pentru rudele, apropiații și partenerii săi de afaceri, potrivit Moscow Times.

În aceeași zi și afaceristul Viktor Pinchuk a părăsit Ucraina. Deputatul Vadim Novinski a plecat din țară pe 10 februarie, cu un zbor spre Munchen. Tot joi a plecat și Oleksandr Yaroslavski, a cărui coloană de mașini ar fi ucis un om, potrivit sursei citate. Duminică, pe 13 februarie, Andrei Stavnitser, CEO al TransInvestService, și magnatul Vadim Nesterenko au părăsit Ucraina.

https://www.romaniatv.net/spatiul-aerian-al-romaniei-plin-de-avioane-dupa-ce-acestea-au-evitat-sa-mai-traverseze-ucraina-cum-arata-harta-zborurilor_6235973.html

Apare primul film despre viaţa lui Ilie Năstase

 


Cine îl face şi cum se va numi. Tudor Giurgiu a declarat că documentarul se va numi „Nasty” şi va fi lansat la Transilvania International Film Festival (TIFF).

„Filmăm tot anul ăsta, am mai filmat cu Boris Becker și pregătim lansarea la anul la TIFF”, a declarat Tudor Giurgiu pentru ziare.com. Regizorul a fost deja la academia lui Rafael Nadal, unde i-a intervievat pe acesta și pe unchiul lui, Toni Nadal, mare fan al lui Ilie Năstase. Și alți actuali și foști mari jucători, printre care Boris Becker şi Ion Ţiriac, vor vorbi în documentar despre ce a însemnat Ilie Năstase.

Ilie Năstase a fost primul lider ATP din istorie. În 1973 a devenit lider mondial și a reușit să se mențină pe locul fruntaș timp de aproape un an de zile. De-a lungul carierei, Ilie Năstase a câștigat două turnee de Grand Slam la simplu, în 1972 – US Open, în fața lui Arthur Ashe și 1973 – French Open (Roland Garros), contra lui Nikola Pilic. De asemenea, a fost de două ori finalist la Wimbledon, în 1972 și 1976, când a pierdut în fața lui Stan Smith și a lui Bjorn Borg. O altă finală la proba de simplu a pierdut-o în fața lui Jan Kodes, în 1971, la French Open. Alte trei trofee de Grand Slam le-a cucerit la proba de dublu. La Turneul Campionilor, Ilie Năstase s-a impus de patru ori în carieră, în 1971, 1972, 1973 și 1975.

Lovitură pentru românii care au credite pentru locuinţe. Ratele cresc cu cel puţin 300 de lei

 


Românii care plătesc rate în lei pentru credite bancare primesc o nouă lovitură. Majorarea indicelui ROBOR a dus la creșterea sumelor pe care aceștia le au de plătit băncilor. Astfel, o rată care în urmă cu un an era 1.100 de lei a crescut cu 300 lei.

Dobânda BNR, majorată peste aşteptări, şi previziunile în creştere pe rata inflaţiei ar putea conduce în 2022 la o majorare a ratelor la credite bazate pe dobânzi care includ indicele IRCC cu 300 de lei.

Conform datelor furnizate de o bancă comercială prezentă în România, pentru un credit ipotecar de 250.000 de lei, la care debitoru mai are de rambursat 23 de ani, rata anuală este în prezent de 1.343,88 lei pe lună. Dobânda este formată din indicele IRCC, în prezent de 1,17%, la care se adaugă marja băncii (în condiţii minimale de 2,5%), ceea ce reprezintă o dobândă de 3,68%, scrie ECONOMICA.NET. 

În condiţiile în care, BNR a majorat dobânda cheie la 2,5%, iar analiştii estimează că banca centrală va continua şirul de creşteri succesive ale dobânzii până la nivelul de 3,5%-4%, este foarte probabil caIRCC, care intră în componenţa dobânzilor stabilite de bănci pentru creditele ipotecare, să crească de la 1,17% cât este în prezent la 4% la finalul anului, iar ROBOR la trei luni (care intră în componenţa dobânzii la creditele ipotecare vechi) să ajungă la un nivel de 4,5% – 5% pe an.

Dacă bancherii vor avea dreptate, rata la un credit cum este cel descris mai sus va ajunge la 1.747,66 lei pe lună, majorare deloc de neglijat în condiţiile unei inflaţii previzionate de BNR la 9,6% în decembrie 2022, după un vârf de 11,4% atins cel mai probabil în trimestrul al doilea din 2022. Eventualitatea izibucnirii unui război Rusia Ucraina, la graniţa cu România este de natură să sporească riscurile ca şi aceste prognoze să fie depăşite, mai scrie ECONOMICA.NET.