10.30.2020

Ar trebui condamnat CTP pentru insultarea Bisericii ?

 


Patriarhul BOR a fost insultat într-un mod incalificabil, iar prin textul său – care nu este singular în acest sens – jurnalistul Cristian Tudor Popescu a jignit grav și românii ortodocși.

Într-un articol recent, cunoscutul și controversatul jurnalist Cristian Tudor Popescu l-a insultat pe Patriarhul Daniel, dar și pe credincioșii ortodocși.

Iată unul dintre pasajele din textul scris de CTP, care au șocat și revoltat românii:

”Pentru a prosti oamenii, șarlatanul Daniel n-are nevoie de matematică, nici de logică – o dă direct, ca o strigătură pentru vitele ce le păstorește”, scrie Popescu.

Insultele continuă în întreg textul lui Popescu, se referă la ”Ștăbimea Bisericii Ortodoxe Române” care ”a fost aliata lui Ucigă-l Toaca sub comunism”.

”Ba chiar a fost Răul însuși: satanele în sutană i-au turnat cuvios la Securitate pe credincioșii care li se mărturiseau, n-au zis nici bleau la toate crimele regimului, la distrugerea satelor, la dărâmarea și alungarea pe roate a bisericilor”… și așa mai departe.

Folosind pe lângă diverse alegații și speculații insulte și calomnii grosolane, Popescu jignește grav persoana Patriarhului, deci prin el Biserica Ortodoxă Română, instituția fundamentală a spiritualității românești, dar și a istoriei poporului român.

Și, desigur, jignește și insultă marea majoritate a românilor, creștin ortodocși – atât direct, numindu-i ”vite”, dar și insultându-le, așa cum arătam, instituția fundamentală a spiritualității și, implicit, credința.

Prin demersul său incalificabil, Popescu a creat și o stare de tensiune și revoltă în populație, într-un moment dificil.

Ori, în aceste condiții, fapta sa nu ar trebui pedepsită? O asemenea faptă foarte gravă poate fi asociată ”libertății de exprimare” sau ”libertății presei”?  

În cazul acesta, nu există oare referiri în Codul Penal? Pe internet s-au făcut referiri la articolul Art. 369 Cod Penal – ”Incitarea la ură sau discriminare”, care are textul următor:


”Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

În cazul de față, apare clar o incitare la ură contra clerului ortodox, în frunte cu Patriarhul -  dar o și incitare la dispreț (deci o atitudine discriminatorie) față de credincioșii ortodocși, pe care-i consideră, așa cum se poate citi, ”vite”!

Desigur, este treaba procurorilor să se sesizeze, ori a oamenilor de drept să sesizeze autoritățile – dar ne facem datoria de a cere părerea opiniei publice: pedepsit penal Cristian Tudor Popescu pentru demersul său oribil?


Vă invităm să vă spuneți opinia, răspunzând la o singură întrebare:


Ar trebui condamnat CTP pentru insultarea Bisericii și a credincioșilor?


DA – CTP ar trebui să fie anchetat de procurori și condamnat dacă e vinovat.

NU – procurorii nu ar trebui să se sesizeze, e vorba de libertatea de exprimare

Nu știu



Numărul atacurilor cibernetice a crescut cu 150% faţă de anul trecut. Producătorii de măști victime ale atacurilor

 


Restricțiile cauzate de pandemie au sporit dependența utilizatorilor de serviciile online, astfel încât în ​​primele două trimestre ale anului a existat o creștere a atacurilor de tip DDoS menite să le perturbe munca. Resursele educaționale și administrative au fost afectate în mod deosebit, arată datele Kaspersky.

Cu toate acestea, rezultatele din T3 au arătat că activitatea DDoS revine la normal.

În T3 din 2020, Kaspersky DDoS Protection a detectat cu 73% mai puține atacuri decât în ​​trimestrul anterior. Cu toate acestea, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, această cifră a înregistrat o creștere de aproximativ 150%. Aceasta înseamnă că declinul observat în timpul celui de-al treilea trimestru se explică în mare parte prin creșterea neobișnuită a atacurilor din al doilea trimestru.

Analiza comenzilor primite de boți de la serverele de comandă și control a relevat, de asemenea, o scădere a atacurilor DDoS. În medie, au fost efectuate 106 atacuri pe zi în T3, în timp ce în trimestrul anterior au fost cu 10 mai multe. Însă, chiar dacă lucrurile au fost mai liniștite - au fost raportate trei zile în care a fost înregistrat un singur atac – în unele perioade a avut loc în continuare o activitate DDoS ridicată. Cea mai relavantă din acest punct de vedere a fost ziua de 2 iulie, care a înregistrat recordul de 323 de atacuri, cel mai mare număr pentru tot anul 2020. Recordul anterior a fost de 298 de atacuri, înregistrate în aprilie.

Multe companii nu erau pregătite pentru lucrul de la distanță sau nu considerau că activele lor web sunt de importanță critică. De exemplu, am primit mai multe solicitări de la organizații, cum ar fi cele producătoarei de măști, care au fost victime ale atacurilor DDoS ", comentează Alexey Kiselev, Business Development Manager în echipa Kaspersky DDoS Protection. „Anterior, aceste afaceri nici măcar nu se gândeau la protecția DDoS. Situația se îmbunătățește pe măsură ce mai multe companii au reușit să își consolideze securitatea cibernetică pentru a atenua această slăbiciune de securitate. Prin urmare, mai puține atacuri DDoS au fost reușite în T3. Cu toate acestea, atacatorii rămân destul de activi, așa că îi sfătuim pe cei care încă nu au adoptat măsurile adecvate, să nu neglijeze această problemă."

sursa:https://www.startupcafe.ro/smart-tech/atacuri-cibernetice-crester.htm

Țara care se pregătește de „dezastre simultane”

 


Australia trebuie să se pregătească pentru un viitor „alarmant” cu dezastre simultane și mult mai grave, se arată într-un raport mult așteptat legat de incendiile de vegetație din țară.

Conform BBC, o comisie regală a investigat incendiile de vegetație devastatoare din 2019-2020, care au ucis 33 de persoane și au doborât record după record. Raportul a făcut peste 80 de recomandări guvernului australian în care au fost incluse îmbunătățirea sistemului de urgențe național, a uneltelor de răspuns și a datelor climatice.

Raportul întocmit de comisie a menționat încă o dată că schimbările climatice au exacerbat condițiile extreme care au cauzat incendiile, iar proiecțiile pe viitor au fost și mai negre de-atât. „Dezastrele amestecate” vor deveni tot mai des, adică fenomenele extreme precum incendiile, inundațiile sau furtunile se vor întâmpla simultan sau succesiv.


sursa:https://www.dcnews.ro/tara-care-se-pregateste-de-dezastre-simultane-raport-ingrijorator_781160.html

A început show-ul la Primăria Sectorului 1 !

 


Clotilde Armand a spus că a publicat imagini bombă din biroul lui Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1.

Doar că realitatea este alta. A explicat Daniel Tudorache care este adevărul despre așa-zisele imagini din biroul său.

”A început show-ul la Primăria Sectorului 1. Luați cu popcorn ! Prima inspecție la locul de muncă i-a prilejuit primarului validat și prima ocazie de a se da în spectacol. După previzibile referiri la "date importante moștenite" de la fosta administrație (e doar un început al unui serial, sunt sigur), la cererea publicului telespectator, dna Armand face un inventar al lucrurilor găsite în "biroul primarului": un distrugător de hârtie și un baston de polițist (cel puțin așa pare din imagine).

Briliant PR ! Atâta doar că:

1. Nicio poză nu este din biroul primarului, ci din secretariat.

2. Doamna venită din Franța și validată în România la Sectorul 1 ar trebui să știe că orice instituție are echipamente de distrugere a hârtiei. Așa prevede legea.

3. Noi am lăsat birourile goale. Drept pentru care, întreb: pulanul (bastonul de polițist) l-ați plantat pentru efectul dramatic al postării sau ca o amenințare pentru colaboratori?! #ClotildeLaPrimarie”, a scris Daniel Tudorache pe Facebook.


sursa:https://www.dcnews.ro/realitatea-despre-pozele-bomba-date-de-clotilde-armand-tudorache-a-inceput-show-ul-la-primaria-sectorului-1_781152.html

Alexandru Rafila spune când vom avea 10% din populație infectată cu SARS-CoV-2

 


Alexandru Rafila a afirmat, joi seară, într-o emisiune TV, că probabil în următoarea lună România va ajunge la 10% din populație care a trecut prin infecția cu noul coronavirus.

„Raportul dintre numărul de cazuri diagnosticate și numărul de cazuri care există în realitate este, în general, de la 1 la 10. Dacă o să vă uitați la numărul de cazuri din România, avem, să spunem, 200.000 sau peste, probabil că numărul de cetățeni români care s-au infectat până în acest moment se apropie de 2 milioane. Dar astea sunt forme inaparente, asimptomatice”, a declarat Alexandru Rafila, la Realitatea Plus.

Alexandru Rafila spune că și în cazul gripei numărul de cazuri diagnosticate este mult mai mic decât în realitate.

“Se întâmplă la fel și la gripă. Numărul de cazuri de gripă diagnosticate este mult mai mic decât numărul de cazuri reale de gripă și lucrul ăsta se stabilește prin studii de seroprevalență, adică studii care arată câte persoane au anticorpi din totalul populației, deci care au trecut prin boală.

S-a făcut și în România, Institutul Național de Sănătate Publică finalizează în perioada următoare un astfel de studiu și o să aflăm rezultatele acestui studiu. Opinia mea este că ne apropiem, încet-încet, de această proporție de 10% din populație. Probabil că în următoarea lună vom ajunge la 10% din populație care a trecut prin boală”, a explicat Alexandru Rafila.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/profesorul-alexandru-rafila-covid19-gripa-585305.html

Aceste lucruri nu se fac publice !

 


Medicul Monica Pop critică, pe o rețea socială, faptul că avem parte de raportări zilnice cu privire la numărul de persoane infectate cu coronavirus și numărul de morți, însă niciodată despre numărul persoanelor vindecate, care este destul de mare.

”Am aflat că "sectiile" ATI " ale spitalelor de campanie de la ELIAS ȘI GERIATRIE OTOPENI ( care nu aparțin de MINISTERUL SĂNĂTĂȚII ci de ce al ARMATEI) au funcționat în permanență, de la înființare. Toate felicitările medicilor și cadrelor medicale care lucrează din greu și cu suflet în aceste secții. Și scuze pentru neînțelegere! Am spus că în cortul de la Geriatrie nu sunt pacienți ATI ! Nu am știut că secția ATI-COVID, NU se află în cort ci a fost organizată în clădire!

Monica Pop: Nu se fac publice aceste lucruri, deși se vorbește în media mai mult decât în orice altă țară despre COVID

Dar spitalele "de campanie" aparținând de Ministerul Sănătătii ?! Au toate pacienți ? Câți ? Nu se fac publice aceste lucruri, deși se vorbește în media mai mult decât în orice altă țară despre COVID. Dacă tot se comunică zilnic despre locurile din spitale, dacă se tot " previzionează" că va veni momentul greu în care medicul va alege cine primește șansa la viață (ceea ce sper să NU SE ÎNTIMPLE NICIODATĂ), nu e normal să se stie și ce se întâmplă cu aceste spitale, la care fiecare român a "contribuit"?

"Sursele" (nu întotdeauna sigure): "în unele nu sunt pacienți din cauza unor defecțiuni sau din alte motive"!

Monica Pop: ”Nu e normal să se stie și ce se întâmplă cu aceste spitale?”

Nu e normal ca: asimptomaticii și cei cu forme ușoare să fie urmăriți și tratați în izolare, acasă, cei cu forme medii să fie tratați în aceste spitale de campanie, valorificându-le la maxim (sunt bine dotate) și locurile din spitale să fie rezervate pacienților cu forme severe de boală? Au fost și sunt sau nu valorificate aceste spitale, care au costat milioane de euro? Nu așa ar trebui?!

Monica Pop: ”Oamenii de unde să ia curaj? Că au mare nevoie!”

Nu se vorbește deloc despre asta, cum nu se vorbește nici de faptul că majoritate a acestor pacienți s-au vindecat (80-85%). Numai de numărul mare de infectați și de morți! Oamenii, prost informați, deprimați, cu comunicări zilnice de previziuni sumbre și amenințări, de unde să "ia" curaj??!! Că AU MARE NEVOIE!”, scrie Monica Pop pe o rețea socială. 

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/medicul-monica-pop-aceste-lucruri-nu-se-fac-publice-nu-e-normal-sa-se-stie-585271.html

Ofensiva pluseriștilor împotriva creștinismului, cu Cristian Tudor Popescu în frunte

 


„Pluseriștii încep ofensiva publică, dar disperată, împotriva creștinismului“. Este începutul unei postări cu mesaj dur, făcută de Cozmin Gușă pe pagina sa de socializare. Analistul politic pornește de la „ derapajul verbal intenționat al CTP-ului“ și ajunge la consilierii USR-PLUS care au depus jurămîntul, și care „ au făcut asta în mod ostentativ, REFUZÂND ÎN MOD EXPLICIT SĂ JURE PE BIBLIE.“

„PLUSERIȘTII ÎNCEP OFENSIVA PUBLICĂ, DAR DISPERATĂ, ÎMPOTRIVA CREȘTINISMULUI.
DEVIZĂ #FărăDumnezeu ÎN CAMPANIE: „FĂRĂ BIBLIE ȘI CU CĂSĂTORII LEGALIZATE ÎNTRE HOMOSEXUALI!”👎

Concluzia facilă a tuturor legată de derapajul verbal intenționat al CTP-ului împotriva Patriarhului Daniel, a fost cea conform căreia omul e evident „lovit la căpățână”, și are nevoie de cămașă de forță, ca însemn explicativ al declamațiilor sale ultramediatizate. Desigur că și-asta-i drept, numai că apare evident că rătăcitului CTP i s-a impus un asemenea mesaj anti BOR, dar de susținere indirectă a alternativei politice #FărăDumnezeu. Această alternativă e azi în România USR-PLUS-ul, singurul vehicul electoral cu șanse de peste 10% ce le-a rămas REZERVIȘTILOR STATULUI PARALEL, evident înrolați pe bani buni(!) în „ARMATA INTERNAȚIONALĂ” ANTI CREȘTINISM!

Conform unui plan bine pus la punct, ieri prin toată țara, consilierii USR-PLUS ce-au depus jurămîntul, au făcut asta în mod ostentativ, REFUZÂND ÎN MOD EXPLICIT SĂ JURE PE BIBLIE. Pluseriștii au dat astfel semnalul că au înțeles chemarea anti creștină propagată prin vocile de tipul CTP, chemare explicitată și prin alte editoriale apărute în ultimele 2 zile. Le-am studiat aproape pe toate și vă pot asigura că acestea aparțin unor jurnaliști din #EchipajulSOROS din presa românească, ziariști înrolați de către STATUL PARALEL în ultimii 15 ani și coordonați direct de către de alde COLDEA-KOVESI, oameni ce deservesc clar interesele ANTIROMÂNEȘTI în viața publică.

Este asta o strategie de campanie? Clar că da, numai că este una disperată reieșită din cele 2 neajunsuri pe care USR-PLUS le are în acest moment:

Primul este tocirea mesajului lor electoral dublat de lipsa de organizare internă, relevate prin scorul mic de la locale, război la finalul căruia au apărut în plus public și ca fiind “ursul păcălit de vulpe”, prin pierderea evidentă a lui Nicușor Dan în favoarea cuplului Iohannis-LuCOVID.

Al doilea ar fi diminuarea drastică a numărului celor din diaspora ce vor mai vota USR-PLUS, măsurile de lockdown din Europa generând în mod sigur o participare nesemnificativă la vot pentru diasporeni.

Această ofensivă electorală anti creștinism se va finaliza la vot, iar acel moment va fi unul al adevărului, prin care vom percepe, în mod util și necesar, cât de mare este armata românilor ce vor o tutelă de tip internațional, și să fie reprezentați de către politicieni #FărăDumnezeu. Iar pentru „divele media” de tip CTP, va fi o oportunitate să-și măsoare influența reală, influență pe care cei ca el o cred atât de mare, încât se-nchină zilnic în gînd la propria icoană, oameni despre care eu sunt convins că-și încep și-și termină ziua pupându-se ritualic în oglindă …🤦🏻‍♂️😉“ este mesajul integral postat de Cozmin Gușă.

sursa:https://www.cotidianul.ro/gusa-ofensiva-pluseristilor-impotriva-crestinismului/

Coronavirusul impune praguri noi

 


În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 6.546 cazuri noi de coronavirus și 103 decese. La terapie intensivă sunt 868 de pacienți. Dintre bolnavi, 917 sunt la ATI

Până vineri, 30 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 235.586 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

167.897 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.546 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.059 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 6.867 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 29.10.2020 (10:00) – 30.10.2020 (10:00) au fost raportate 103 decese (64 bărbați și 39 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Harghita, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 3 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 13 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 30 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 30 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 26 decese la categoria de peste 80 de ani.

100 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.236. Dintre acestea, 917 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.206.567 de teste. Dintre acestea, 36.335 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.342 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.993 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 254 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 30 octombrie.

Pe teritoriul României, 28.762 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.253 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 53.050 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 15 persoane.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.988 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 952 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 6.939 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 952.435 de lei.
De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 7 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

sursa:https://www.cotidianul.ro/6-546-cazuri-noi-in-ultimele-24-de-ore-si-103-decese/

Stăm bine cu ”tărtăcuţa”

 


Franţa, Spania, Germania, Portugalia, Polonia şi România au fost anul trecut principalii producători de dovleac şi tărtăcuţă din Uniunea Europeană, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), cu ocazia celebrării Halloween-ului, consultate de Agerpres.

În 2019, aproximativ 25.000 de hectare din Uniunea Europeană au fost cultivate cu dovleac şi tărtăcuţă, produse populare în special în această perioadă a anului, când sunt folosite pentru a face lanterne fantomatice sau pentru gătit.

Cei mai mari producători de dovleac şi tărtăcuţă din Uniunea Europeană au fost anul trecut Franţa (129.400 tone), Spania (129.100 tone), Germania (86.000 tone), Portugalia (72.700 tone), Polonia (68.500.000 tone) şi România (20.840 tone).

În 2019, UE a importat 31.100 tone de dovleac şi tărtăcuţă din afara blocului comunitar, cu 81% mai mult decât în 2012. Cea mai mare pondere a importurilor a provenit din Africa de Sud (17%), Panama (11%), Maroc (10%), Marea Britanie şi Argentina (fiecare cu 9%) şi Brazilia (8%).

În 2019, UE a exportat 21.700 tone de dovleac şi tărtăcuţă în afara blocului comunitar, cu 64% mai mult decât în 2012. Exporturile au fost în special pe relaţia cu Marea Britanie (63%), Elveţia (16%) şi Israel (11%).

În rândul statelor membre UE, cei mai mari exportatori de dovleac şi tărtăcuţă în afara blocului comunitar au fost anul trecut Spania (36% din volumele de export ale UE), Portugalia (30%), Franţa (12%) şi Grecia (10%).

sursa:https://www.cotidianul.ro/dovada-stam-bine-cu-tartacuta/

România poate da lovitura cu o mină care are o resursă foarte rară

 


În localitatea Baia de Fier, din județul Gorj, a funcționat până în 1994 o mină din care se extrăgea grafit. Din cauza lipsei de rentabilitate și a condițiilor grele de zăcământ, activitatea minieră a fost închisă. În ultimii ani, grafitul a căpătat o importanță uriașă la nivelul întregii planete pentru că este tot mai utilizat în construcția bateriilor, a aparatelor electrice sau a aliajelor superioare. În contextul anunțării viitoarei Alianțe Europene pentru metale și materii prime rare, s-au repornit discuțiile la nivel european despre importanța industriei bazate pe metale și materii rare, considerate a fi critice pentru economia viitorului. Astfel, România ar putea profita de foamea mondială pentru grafit, material inclus lista celor 20 de materii critice, și să redeschidă mina de la Baia de Fier.

Deocamdată, legislația actuală împiedică acest lucru. Un document semnat de Daniela Nicolescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, susține că Legea minelor din 2003 nu instituie o procedură destinată redeschiderii minelor/carierelor aprobate pentru închidere definitivă prin hotărâri de guvern. Astfel, Ministerul Economiei a inițiat un proiect de act normativ de completare și modificare a legii amintite prin care să se permită redeschiderea minelor sau părților de mină care au cantități semnificative de resursă minerală. Acest act normativ se află acum în sertarele Camerei Deputaților.

În același document, se spune că ministerul a inițiat un proiect de lege privind Programul geologic național pentru următorii cinci ani, finanțat de bugetul de stat, ce are ca scop identificarea și deschiderea unor noi exploatări de grafit. ”Legea 27/2018 pentru aprobarea Programului geologic la nivelul național constituie o bază de cercetare științifică necesară intrării României în trendul european actual de valorificare a resurselor minerale critice, în care sunt incluse și rezervele de grafit. În funcție de rezultatele cercetărilor obținute prin intermediul programului menționat anterior, rezervele respective pot fi valorificate prin intermediul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, instituție aflată în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului, care gestionează rezervele minerale naționale”, se spune în documentul semnat de Daniela Nicolescu.

Acumularea de grafit din nordul județului Gorj a început să fie exploatat încă din 1939 și s-a făcut diferențiat prin două perimetre: mina Cătălinu, respectiv cariera Ungurelașu. Sistarea activității de exploatare la mina Cătălinu, în 1994, s-a făcut în contextul scăderii accentuate a rentabilității economice datorate condițiilor grele de zăcământ. Din 1994, obținerea grafitului s-a realizat doar prin exploatarea la suprafață în cariera Ungurelașu. Din pricina pierderilor economice înregistrate și a condițiilor tot mai restrictive a obligațiilor de mediu, activitatea de la cariera Ungurelașu a fost închisă definitiv în baza HG 644/2007. Modificarea conjuncturii economice de extracție a grafitului și apariția unor noi direcții de valorificare superioară a acestuia, a făcut ca Societatea Națională a Sării, deținută de Ministerul Economiei, să solicite prelungirea licenței de exploatare, care a și fost obținută, pentru o perioadă de cinci ani. Unul dintre documentele necesare prelungirii a unei licențe este studiul de fezabilitate, înscris care se depune la ANRM. Acum se așteaptă modificarea legii minelor în sensul permiterii redeschiderii minelor care au fost definitiv închise.

Din grafit se poate obține grafen, cel mai rezistent material cunoscut. Acesta are o rezistență de până la 200 de ori mai puternică decât oțelul. În plus, este de o mie de ori mai ușor decât o foaie de hârtie. Grafenul este cel mai bun conductor de electricitate. Este utilizat la baterii și avansul tot mai agresiv al producție de mașini electrice face din grafen un material extrem de căutat.

La Baia de Fier totul zace în paragină și este locul unde hoții își fac de cap. Însă, bogăția de acolo a prezentat interes pentru diferiți oameni de afaceri. De exemplu, primarul Dumitru Turbăceanu a avut anul trecut o discuție telefonică cu afacerist din Bihor interesat de ce mai poate găsi la Baia de Fire. Edilul l-a trimis însă negocieze cu Salrom, deținătoarea concesiunii. “Dumnealui m-a sunat și a întrebat despre cine este proprietar al fostei mine. Ar vrea să vadă pentru început ce mai găsește aici și apoi e posibil să se decidă să investească. În 2013 a mai fost cineva interesat de preluarea minei și de atunci nu s-a mai interesat nimeni. Rezerve care să fie exploatate sunt în continuare acolo, dar e nevoie de investiții serioase pentru a demara un astfel de proiect”, a menționat edilul, citat de Gorjeanul. Când mina s-a închis, 800 de oameni au fost trimiși acasă.

În anii trecuți, presa a speculat faptul că firma Zagra Mining, care îl are printre acționari pe Gheorghe Vlasie, prin Mavgo Holding, a avut ca principal interes să ajungă la exploatare de la Baia Mare. Vlasie ar fi într-o relație de rudenie cu Ionel Arsene, șeful PSD Neamț.

sursa:https://www.cotidianul.ro/romania-poate-da-lovitura-cu-o-mina-care-are-o-resursa-foarte-rara/

Nouă judeţe în scenariul roşu

 


Nouă județe sunt în scenariul roșu, după ce indicele de infectare a depășit 3 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În București, rata de infectare a ajuns la 3,78.

Este vorba despre județele Alba, Arad, Bihor, Cluj, Harghita, Mureș, Sălaj, Sibiu și Timiș.

Rata de infectare în Alba este de 3,96, în Arad – 3,02, Bihor – 3,02, Cluj – 4,3, Harghita – 3,12, Mureș – 3,16, Sălaj – 4,31, Sibiu – 3,05, iar în Timiș – 4.

În București, rata de infectare a ajuns la 3,78.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor.



sursa:https://www.cotidianul.ro/noua-judete-in-scenariul-rosu/

Grecia se cutremură, Turcia se dărâmă

 


Cel puţin patru persoane au murit, iar alte 120 au fost rănite în oraşul turc Izmir, în urma cutremurului produs în Marea Egee, conform bilanţului preliminar anunţat de autorităţi.

„Potrivit datelor preliminare, patru persoane au murit, iar alte 120 au fost rănite”, a transmis Departamentul turc pentru Situaţii de Urgenţă, conform cotidianului Hurriyet.

Oameni decedați, răniți sau prinși sub dărâmături, plus multe clădiri dărâmate, în orașul turcesc Izmir. Este bilanțul provizoriu a unui cutremur produs în partea elenă a Mării Egee.

În ziua de 30 octombrie 2020, la ora 13:51:29 (ora locală a României), s-a produs în DODECANESE ISLANDS, GREECE un cutremur puternic cu magnitudinea ml 6.5, la adâncimea de 10km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 60km SV de Karabaglar, 64km SV de Izmir, 97km SV de Manisa, 103km V de Aydin, 209km V de Merkezefendi, 213km V de Denizli, 214km SV de Balikesir, 251km V de Usak, 259km E de Athens, 266km E de Piraeus, precizează INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETARE – DEZVOLTARE PENTRU FIZICA PĂMÂNTULUI

sursa:https://www.cotidianul.ro/grecia-se-cutremura-turcia-se-darama-in-actualizare/

„Coafura PNL rezistă…. Să fie alegeri”

 


Fostul premier Mihai Tudose critică PNL că nu amână alegerile parlamentare în contextul crizei generată de coronavirus: „6500 de noi cazuri azi. Coafura PNL rezistă…. Să fie alegeri”.

„Simplu. 6500 de noi cazuri azi. Coafura PNL rezistă…. Să fie alegeri! Nu contează nimic. Și atunci nu e mai bine ca PNL să facă repede alegeri? Mâine. Până pe la prânz. Ca apoi până spre seară să termine și USR de numărat/ mutat saci cu voturi. Și între timp Orban să depună jurământul. Toate până la ora 20:00 căci atunci trebuie să intre Anisie în direct la tv să spună cum noul guvern PNL decontează transportul elevilor care învață de acasă! Simplu”, scrie pe Facebook Mihai Tudose.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 6.546 cazuri noi de coronavirus și 103 decese. La terapie intensivă sunt 868 de pacienți. Dintre bolnavi, 917 sunt la ATI

Până vineri, 30 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 235.586 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

sursa:https://www.cotidianul.ro/tudose-dupa-recordul-de-cazuri-coafura-pnl-rezista-sa-fie-alegeri/

Reziliența s-a mutat la populație. I se rupe de orice mesaj venit de la București !

 


Am trecut de 6.400! Nu mai este de glumă. Cine are chef s-o țină cu scenarii, diversiuni și proteste, n-are decît. Contaminații sunt cărați cu microbuzul după ce așteaptă ore întregi să vină o salvare. După 6-7-8 ore de chin și groază, nu le mai arde de nici o glumă. Le piere optimismul definitiv. Iar cînd mai sunt repartizați la Mangalia sau la Orșova, îi apucă plînsul. Unii încearcă să își pună o pilă pentru un pat la Roșiorii de Vede și nu le vine să creadă că este mai prețios decît un altul cu aparat de respirație artificială aflat undeva pe lîngă granița cu Ungaria sau cu Republica Moldova. Destul de tîrziu, Ministerul Sănătății a început demersurile pentru înființarea de secții specializate pentru bolnavii de COVID-19 în cît mai multe spitale. Mulți manageri și doctori se tem și evită. Alții n-au resurse. Abia acum capătă sens și descoperim importanța Unifarm.

Și, tot acum, vedem ce a însemnat și mai înseamnă companiile publice, conduse de clientela politică și neasigurate de mecanisme solide de verificare și control! Cîte un nemernic nehalit poate băga o țară în bălării cu două semnături de pix pus în mîna unui dobitoc. România numără cu disperare ventilatoarele ATI și Unifarmul ține 400 de asemenea aparate cumpărate fără a fi existat o evaluare tehnică specializată a produselor achiziționate. Pe bani împrumutați de la Eximbank și tocați prin contracte cu firme de apartament au fost aduse în țară 400 de aparate de respirat cumpărate cu 50.000 de € bucata, cînd, ele, de fapt, se vînd pe piața externă între 20.000 și 30.000 de € bucata. Socotiți cît face 400 înmulțit cu 20.000!

Nouă ne arde buza după aceste aparate, iar ele stau în depozite pentru că nu știe nimeni dacă sunt bune sau nu, iar managerii de spitale nu vor să arunce banii după ceva produs la dracu-n praznic! La ce ne încălzește dosarul întocmit de DNA și eventualii ani de detenție? Căci de recuperat banii, slabă speranță! Ce-ar fi însemnat ca la achizițiile de ventilatoare ATI din acest an să numărăm 1400 de aparate în loc de 1.000? Și, să putem inventaria la sfîrșitul acestui an aproape 3.000 de asemenea aparate de ventilat. Din păcate, acesta este prețul plasării unor nemernici cu pile în tot felul de responsabilități publice.

N-am nici o îndoială că președintele și primul ministru cunosc situația în care se află populația și sistemul sanitar. Din păcate, comportamentul lor este neconvingător. La ce ne folosește înșiruirea de domenii în care vom cheltui banii care vor sosi de la Comisia Europeană? Probabil că sașii nu au glume cu țiganul care pleacă la vînătoare și își face planuri cu felurile de mîncare pe care le va înfuleca după ce împușcă un iepure! Altfel, nu se explică de ce președintele României, în ciuda faptului că este la zi cu situația existentă, inclusiv cu riscurile evoluției, ne vrăjește (de fapt, încearcă să ne anestezieze îngrijorarea!) cu proiectele pe bani europeni! El își concentrează demersul numai pe alegerile parlamentare din 6 decembrie. Nu pricepe un lucru simplu. Că pericolul este mortal. Și pentru noi și pentru el.

Discordia și obsedantul discurs cu „moarte PSD” nu mai vindecă pe nimeni și nu folosește la nimic. Nu ne duce decît în prăpastie. Mult-mult mai folositoare ar fi o implicare a sa într-o tentativă de mobilizare a populației. Nu cu sloganurile banale, de patefon stricat, ci cu dialoguri, cu întîlniri, cu mobilizarea societății civile și a personalităților din diverse domenii. O Românie cu o populație mobilizată la respectarea regulilor ar ajunge destul de repede la o stagnare și chiar la o descreștere a numărului de persoane contaminate. Ațîțarea la ură și la răzbunare politică dau situației dimensiuni de război!

Din păcate, nici Klaus Iohannis (după ieșirile fără mască de la Bruxelles), nici Ludovic Orban (după aniversarea din biroul său) și nici Marcel Ciolacu (după masa de la Buzău), nu mai sunt în situația de a inspira încredere și de a fi surse de mesaje mobilizatoare!

După ce președintele și premierul au contribuit la popularizarea și tolerarea odiosului slogan ”m…e PSD!” n-au ce face. Se trezesc acum că li se întoarce înzecit. În bîrfe, proteste, înjurături și refuzuri de respectare a regulilor de comportament în societate.
Reziliența (ce cuvînt stupid, străin de fondul principal de cuvinte) s-a mutat la populație. I se rupe de orice mesaj venit de la București!

sursa:https://www.cotidianul.ro/uraganul-covideaza-si-romania/

Veste proastă pentru bucureșteni

 


Nicușor Dan, noul primar general, a anunțat că în Capitală nu va fi târg de Crăciun în această iarnă.

„Nu o să avem târg de Crăciun în această iarnă pentru că suntem într-o situație sanitară excepțională. Suntem în situația în care mor medici și personal sanitar, nu ne permitem să amplificam această pandemie. În anii următori, când vom fi trecut prin această pandemie, așa cum se întâmplă peste tot în lume, o să avem târguri de Crăciun, (…) va fi într-un parteneriat cinstit, comercial, cu operatori privați. Primăria va pune spațiu la dispoziție, aceștia vor plăti o chirie care poate să fie mare/ mică, o sa vedem ce va sune piața în momentul acela și la rândul lor vor subcontracta, vor plăti pentru evenimente culturale”, a spus Nicușor Dan la un post TV.

Întrebat de ce la Sibiu se poate și la București, nu, primarul Capitalei a spus că în Capitală „suntem pe marginea prăpastiei”.

„Eu spun cu toată responsabilitatea: noi din punct de vedere sanitar suntem pe marginea prăpastiei, în București. Opinia fermă pe acest subiect este că nu trebuie să avem un târg de Crăciun în această iarnă”, a afirmat primarul general.

sursa:https://www.cotidianul.ro/alta-veste-proasta-pentru-bucuresteni/


Liber la eutanasiere: Încă o țară o legalizează

 


Neozeelandezii au votat în favoarea legalizării eutanasierii, dar nu şi a canabisului, potrivit rezultatelor provizorii anunţate vineri de comisia naţională electorală.

Alegătorii au avut şansa să schimbe în mod semnificativ legislaţia în privinţa celor două problematici în timpul alegerilor generale din 17 octombrie, când au votat şi pentru referendumurile referitoare la autorizarea eutanasierii şi legalizarea canabisului.

Rezultatele provizorii indică faptul că 65.2% dintre votanţi s-au exprimat în favoarea legalizării eutanasierii.

Rezultatul referendumului privind eutanasierea este obligatoriu, iar legea ce va permite unei persoane aflate în fază terminală să solicite moartea asistată va intra în vigoare peste 12 luni. Doi medici trebuie să fie de acord că pacientul este bine informat şi că sunt îndeplinite alte criterii legale. Doar o persoană cu o boală terminală şi cu o estimare a duratei vieţii mai mică de şase luni va fi eligibilă.

Liderul partidului ACT David Seymour, care a prezentat proiectul de lege în parlament, a ţinut un scurt discurs în care a mulţumit celor care l-au susţinut. El a spus că legea va face din Noua Zeelandă o societate „mai amabilă, mai plină de compasiune, mai umană”.

Criminal în libertate, caz teribil !

 


O femeie în vârstă de 38 de ani a murit pe o stradă din Timişoara, după ce persoane necunoscute i-au furat telefonul şi portofelul şi au lovit-o.

Joi seara, trecători au sunat la numărul de urgenţe 112, după ce au observat o femeie care era căzută în mijlocul drumului, în ploaie, pe o stradă întunecată, în vecinătatea unui teren viran. Poliţia şi o ambulanţă au sosit imediat la faţa locului.
S-a descoperit că femeii îi lipsesc telefonul şi portofelul şi prezenta urme de violenţă la nivelul feţei.
Medicii au resuscitat-o pe femeie, însă, în cele din urmă, aceasta a decedat. Potrivit unor informații, victima se întorcea de la serviciu.
Poliţiştii au deschis o anchetă şi caută acum atacatorii sau atacatorul.

sursa:https://www.cotidianul.ro/criminal-in-libertate-caz-teribil/