2.26.2021

Fosta polițistă Irina Alexe, pensionată la 42 de ani a fost numită în funcţia de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne

 


Fosta polițistă Irina Alexe, pensionată la 42 de ani a fost numită în funcţia de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne printr-o decizie a prim-ministrului Florin Cîţu publicată, joi, în Monitorul Oficial. Propunerea aparține USR-PLUS.

În 2016, Irina Alexe a fost în centrul unui scandal după ce s-a aflat că s-a pensionat la doar 42 de ani, cu o pensie de 13.000 de lei în acea perioadă. Ea primise gradul de chestor la doar 35 de ani.

Irina Alexe este membră PLUS și a mai fost secretar de stat în MAI în Guvernul Cioloș.

Numirea făcută de către actuala guvernare este criticată dur de Sindicatul Europol, care subliniază că odată trecută campania electorală, nu mai contează etica, moralitatea, principiile pentru partide.

„Cum e să fii la 35 de ani chestor (general) iar la 42 să te pensionezi din poziția de secretar de stat cu aproximativ 13.000 lei pensie militară?

Pensiile militare au fost intens folosite în campania electorală, evident prin denaturarea realității și prezentarea unor excepții care să lase impresia că TOȚI polițiștii/militarii se pot pensiona la 43-45 ani cu pensii de 15.000 lei.

Una dintre aceste excepții este Irina Alexe, de ieri secretar de stat în MAI, care a fost propunerea USR-PLUS, partid al coaliției de guvernare, și care reprezintă exact întruchiparea tuturor exemplelor negative prezentate de politicieni. Stimabila doamnă s-a pensionat în 2016 la 42 de ani profitând de o prevedere reglementată cu dedicație pentru „top managementul” MAI, iar acum, ca secretar de stat va mai adauga vreo 15.000 lei salariul de secretar de stat.

Din cauza acestor personaje care au „fentat” sistemul, pensionarii sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională, cu pensie medie de 4000 lei și cu speranța de viață de 10 ani după pensionare, sunt puși la zid de către societatea civilă care crede că toți suntem precum Irina Alexe.

Acum însă, că a trecut campania electorală, nu mai contează etica, moralitatea, principiile. Singurul obiectiv este ca fiecare partid din coaliția de guvernare să se conecteze la mufa bugetului de stat și la funcțiile din instituțiile publice pentru a putea începe să-și „recompenseze” oamenii pentru afișele frumos lipite și pentru dedicarea cu care au susținut partidul!”, au scris sindicaliștii pe pagina de Facebook.

sursa:https://www.cotidianul.ro/personaj-controversat-la-butoanele-mai-cum-e/

Florin Cîţu le-a pus gând rău liderilor de sindicat

 


Premierul Florin Cîţu a declarat, vineri, întrebat despre protestul unor reprezentanţi ai poliţiştilor de săptămâna aceasta, că nu înţelege rostul acestor manifestaţii și le-a pus gând rău liderilor de sindicat.

„În 2017 au fost foarte mulţi oameni în stradă pentru că Guvernul PSD a dat OUG 13. În 2020, România a trecut prin cea mai mare criză din ultima sută de ani. Salariile din sectorul public au crescut în medie cu 8% faţă de creşterea din UE, de 3%. În sectorul privat am 1,4 milioane de oameni în şomaj tehnic, niciun protest. Am reuşit, prin măsurile pe care le-am luat, să păstrăm locurile de muncă ale celor 1,4 milioane de oameni, care au reuşit să se întoarcă şi împreună am reuşit cea mai mare creştere economică în trimestrul 4 din UE. În 2021, veniturile din sectorul bugetar rămân la nivelul anului 2020, cu acea creştere din 2020, cu o inflaţie în scădere. Nu înţeleg rostul acestor proteste. Deci veniturile rămân la nivelul anului 2020. Asta a fost decizia. Mai mult de atât nu am ce să vă spun”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat la Parlament în legătură cu protestul unor reprezentanţi ai poliţiştilor de la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că în 2021 nici în sectorul privat nu vor exista creşteri salariale, pentru că este în continuare o criză economică.

„Deci mi se pare necinstit faţă de ceea ce se întâmplă în sectorul privat ceea ce se întâmplă cu aceste proteste. În sectorul privat avem oameni care plătesc taxele, ne plătesc salariile şi totuşi au trecut printr-o perioadă dificilă şi merg mai departe”, a mai spus Cîţu.

Premierul a menţionat că este nevoie de o discuţie în societate despre faptul că liderii de sindicat sunt singurii care au rămas în funcţie de 30 de ani.

„Aş vrea să revin asupra acestor proteste. Aici cred că putem să avem o discuţie onestă noi în societate. Singurii oameni care au rămas în funcţie 30 de ani sunt liderii de sindicat. Este în regulă, în timp ce în restul societăţii se mai fac schimbări? Haideţi să mai discutăm şi despre această lege, să vedem cum ajung şi acele cotizaţii, sunt automat făcute din conturile oamenilor. Este ok să se ia automat din conturile oamenilor?”, a adăugat Cîţu.

El a mai spus că se va modifica şi numărul membrilor consiliilor de administraţie ale companiilor de stat, menţionând că va veni săptămâna viitoare cu ordonanţa în acest sens.

„Aşa cum vom discuta în societate şi vom modifica numărul membrilor din consiliile de administraţie ale companiilor de stat. V-am spus că vom face acest lucru şi cred că săptămâna viitoare venim cu ordonanţă. Cinci este limita pe care o propun eu. (…) Companiile de stat au 63 de miliarde lei pierderi. Pierderile în 2014, nu aveam noi nicio treabă cu acest lucru, erau de 53 de miliarde. Atunci au fost băgate aceste companii în insolvenţă. De atunci s-au acumulat dobânzi, penalităţi şi am ajuns la 63 de miliarde. Bugetul pentru investiţii este de 62 miliarde lei. Nu putem să facem investiţii pentru că avem pierderi la aceste companii. Trebuie să facem restructurare şi această restructurare începe cu conducerea acestor companii”, a adăugat premierul.

Cîţu a mai spus că vor fi adoptate mai multe ordonanţe pe această temă.

„Este anul reformelor şi al investiţiilor. Sunt propuneri pe care le voi face eu şi vom vedea în coaliţie. Vor fi şi modificări în ceea ce priveşte mandatele directorilor generali, secretari generali. S-ar putea să fie mai multe ordonanţe, începem cu ordonanţa 109. În acest moment, membrii consiliilor de administraţie sunt numiţi pe două luni, pe patru luni. Aşa ceva nu se poate, nu poţi să ai performanţă când numeşti oameni pe două luni, patru luni şi apoi să pui pe altcineva. Va fi un mandat poate mai mare ca să poţi să faci performanţă, dar în acelaşi timp maxim cinci membri”, a menţionat Florin Cîţu.

Miercuri, reprezentanţii Federaţiei Publisind și Europol au protestat la sediul Administraţiei Prezidenţiale faţă de îngheţarea salariilor şi sporurilor şi a neindexării pensiilor cu valoarea inflaţiei, cerând şi o majorare a salariului minim corelată cu creşterea preţurilor. Unii participanți la protest au aruncat cu fumigene.

sursa:https://www.cotidianul.ro/citu-pus-pe-decapitat-liderii-de-sindicat/

De unde atîta tupeu de a înfrunta evidența și de a nega adevărul ? Despre marele pericol progresist în România.

 


Prima dată cînd am auzit de duduia care trîmbița pe net o renunțare la proprietate și o promovare a vieții în comun, am crezut că este vorba despre o dumă scăpată de o persoană pusă pe șotii sau pe dat în dodii. Ține și o bagă lumea în seamă, este ok. Nu ține, scoate alta dumă pînă se alege cu  puțină vizibilitate. 

Pe urmă, am citit despre Cioloș și MISA lui Bivolaru. Nici atunci nu m-am grăbit să cred. În față român, în spate, francez sau filofrancez ! Fantezii pe ale tinereții valuri. Am făcut ochii mari cînd Cosette Chichirău a depășit limitele comportamentului din mahala în Parlamentul României. Asocierea celor din USR cu circul întreținut în Piața Victoriei mi-a luat orice speranță.

Ca niște mercenari ai unor idei stranii, useriștii și pluseriștii se rățoiau la lună și la putere într-un fel neobișnuit, străin, neromânesc, de animale politice rapace și cu un discurs al urii pe care nu l-am mai auzit de la activiștii fanatici din filmele cu khmerii roșii. Am mai dat peste tot felul de declarații ale celor din USR și peste decizii luate de miniștrii acestora prin tot felul de locuri și instituții. Tupeul lui Vlad Voiculescu de a se prezenta în fața presei și a cetățenilor români cu un fel de adeverință din Austria cu care să-și echivaleze un master, care adeverință includea și studiile de diplomă, m-a pironit pe gînduri.

De unde atîta tupeu de a înfrunta evidența și de a nega adevărul ? De unde atîta curaj și de unde suportul moral, financiar și politic pentru o beizadea de profitor comunist ? Același aer îl respiră și Ilie Dan Barna. Iliuță, reformatorul USR-ist, este expert în tocat bani europeni și vrea felia lui din guvernare. Adică banii lui din buget, pe care să decidă singur sau cu ai săi. Dacă le-ar face cineva o observație sau dacă un ministru al său este pe cale de a fi remaniat, el, în calitate de proprietar al tarlalei, trebuie să fie de acord. Altfel, crapă Coaliția!

Ce este mai important ? Guvernul sau Coaliția ? Unii spun că pretenția USR de a decide pe remanierea unui ministru este un drept incontestabil. Constituția României zice altfel. Premierul propune și președintele decide schimbarea ministrului. Este la mintea copiilor că postul unui ministru PNL, USRPLUS sau UDMR este mai puțin important decît un domeniu, un județ sau un obiectiv economic. Mai bine, pierdem un guvern de coaliție decît să nenorocim o pădure, un oraș, un domeniu. Aș zice că judecata este valabilă și pentru nenorocirea unui singur om. Fie se trezește partidul care l-a desemnat, fie țara își caută altă formulă de guvernare. Din acest punct de vedere, măcar, teoretic, Vasilică Florin Cîțu și Ludovic Orban au dreptate. Teoretic zic, pentru că, practic, oricît de sonoră este vocea guriștilor liberali, ei n-au zis nici mîc atunci cînd Vlad Voiculescu și-a prezentat țidula pe post de diplomă de universitate și de master.

În mod normal, ar fi trebuit să îi solicite actul în original, prezentarea publică a diplomei și, după două zile acordate cotrobăielii prin dosare, Vasilică Cîțu ar fi trebuit să-l demită. Ce atîtea angoase! Mîine, băieții din USR vînd șinele, locomotivele, vagoanele și închiriază șoselele! La cîtă foame au, sunt în stare de orice. Pot da și Dobrogea sau Maramureșul, dacă se găsesc clienți.

Sentimentul pericolului în fața agresivității acestei grupări vine și de la refuzul cetei progresiste de a vota ajutorul acordat schitului românesc de la Muntele Athos.

Probabil că progresiștii lui Ilie Dan Barna și Dacian Cioloș nu știu nici istoria Muntelui Athos, nici rolul domnitorilor și al boierilor români la propășirea credinței ortodoxe. Și, nici n-au fost la Sfîntul Munte pentru a afla că, în acest mare stat al ortodoxiei, România este aproape peste tot și se bucură de o considerație pe care n-o pot știrbi nici tupeul și nici prostia unora din noua ceată politică.

Începe să se contureze un soi de politică neghioabă, adusă cu bursierii și cu acoperiții de la import. Useriștii și pluseriștii sunt făcături morale și intelectuale după model american, dar, cu asimilări parțiale, pe măsura sferto-culturii sau chiar a inculturii lor. Ei vor proprietate de grup, viață la grămadă, control total, logică puțină, drepturi importate fără a ține cont de istoria locului, de tradițiile și obiceiurile părinților lor.

Așa cum mulți ne-am înșelat în 1990, luînd democrația americană drept model suprem, cu detalii și nuanțe, fără să ne dăm seama ce patinaje și aberații poate produce, ne-am trezit la această societate, cu o corcitură ridicolă de democrație. Așa și acum, imitînd prostește, fără discernămînt și cu traduceri neghioabe, există riscul să le îngăduim acestor juni isterici să impună reguli trăznite și comportamente importate sau prost înțelese, de la sex la îngenunchiat în Piața Universității, de la minimalizarea Bisericii Ortodoxe la importul masiv de credințe străine poporului nostru și pînă la ignorarea valorilor românești din toate timpurile și domeniile.

Mă tem că puțina luciditate, cîtă mai există în societatea noastră, ar trebui îndreptată spre această grupare politică. Momentan, este mai mult o adunătură contradictorie și obraznică. Dar, pericolul cel mare vine de la inconștiența ei care ar putea duce la o năruire a temeliilor pe care mai stă civilizația și societatea românească!

sursa:https://www.cotidianul.ro/despre-marele-pericol-progresit-in-romania/

Consiliul General al Municipiului Bucureşti s-a întrunit în şedinţă vineri, pe ordinea de zi figurând cinci proiecte privind suspendarea unor PUZ-uri coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6

 


Potrivit proiectelor, pe perioada de suspendare, certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire sau desfiinţare emise de primarul Municipiului Bucureşti şi de primarii sectoarelor vor respecta prevederile documentaţiilor de urbanism anterioare. Prevederile se aplică inclusiv certificatelor de urbanism şi autorizaţiilor de construire sau desfiinţare aflate în curs de emitere la data intrării în vigoare a hotărârii.

Amendamente  - Ședința CGMB din data de 26.02.2021 

„Art. 1

(1) H.C.G.M.B. nr. 68/ 14.02.2020 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) – Modificare și Actualizare PUZ Coordonator Sector 6 și H.C.G.M.B. nr. 336/ 13.08.2020 privind rectificarea Hotărârii C.G.M.B.  nr. 68/ 14.02.2020 se suspendă începând cu data adoptării prezentei hotărâri.

(2) Pe perioada suspendării HCGMB nr. 68/14.02.2020, Primarul și direcțiile din cadrul aparatului de specialitate al Primarului General vor analiza neconcordanțele cu legislația aplicabilă în domeniul urbanismului la nivel de Unitate Teritorială Reglementată (U.T.R.), în vederea identificarii situațiilor neconforme.

(3) În termen de 90 de zile de la adoptarea prezentei hotărâri, Primarul General și aparatul de specialitate vor comunica public Unitățile Teritoriale Reglementate in care au fost identificate neconcordanțele cu legislația aplicabilă în domeniul urbanismului. 

(4) La expirarea celor 90 de zile, mentionate la alin (3), Primarul General și aparatul de specialitate vor organiza dezbateri publice in vederea identificarii soluțiilor optime de reglementarea urbanistica.         

Art. 2 

(1) Prevederile Art. 1, alin (1) nu se aplică certificatelor de urbanism emise anterior adoptării prezentei hotărâri si autorizațiilor de construire/ desființare aflate in curs de emitere  si pentru care au fost deja emise certificate de urbanism.

(2) Cererile pentru emiterea certificatelor de urbanism depuse anterior momentului adoptarii prezentei hotari si nesolutionate, se vor solutiona conform legislatiei specifice in vigoare .

(3) Primarul General si Primarii de sector au obligatia de a comunica CGMB, pana luni 01.03.2021, ora 16 lista tuturor cererilor depuse pentru emiterea certificatelor de urbanism si autorizatiilor de constructie/desfiintare formulate pana la data prezentei hotarari, aflate in curs de solutionare.

(4) Pe perioada suspendării H.C.G.M.B., certificatele de urbanism și autorizațiile de construire/ desființare care vor fi emise de primarul Municipiului București și de primarii sectoarelor Municipiului București, vor respecta prevederile documentațiilor de urbanism anterioare HCGMB.”

sursa:https://www.dcnews.ro/puz-final-amendamente-din-sedinta-cgmb-la-cel-mai-asteptat-proiect_804433.html

Directorul general al Metrorex, Gabriel Mocanu, demisionează din funcție, anunță Radio România

 


Vineri are loc ședința Consiliului de Administraţie, în urma căreia ar urma să se desemneze un nou director general interimar.

Gabriel Mocanu a preluat funcția în vara anului trecut.

Plecarea sa vine pe fondul criticilor ministrului Transporturilor privind majorările de salarii aprobate anul trecut și situația financiară generală a companiei, notează Mediafax. 

sursa:https://www.dcnews.ro/directorul-metrorex-pleaca-din-functie_804366.html

O decizie a Consiliului Local din Cernăuți a denumit un scuar cu numele lui Mihai Eminescu

 


În urma unei inițiative a Consiliului Național al Românilor din Ucraina, un scuar din orașul Cernăuți a fost denumit „Mihai Eminescu”. Consilierii locali au susținut acest proiect de decizie în cadrul ședinței din 25 februarie a.c., notează Agenția BucPress.

În afară de scuarul „Mihai Eminescu” în centrul orașului Cernăuți a apărut și scuarul „Ferenc Liszt”, compozitor care a susținut un concert în 1847 în capitala Bucovinei istorice. Inițiativa aparține Consulatului General al Ungariei la Ujgorod.

Așadar, Cernăuțiul are un scuar denumit în cinstea poetului nepereche, Mihai Eminescu. Este vorba de scuarul de pe strada Universității 7, pe teritoriul căruia se află monumentul Luceafărului poeziei românești.

Proiectul de hotărâre cu privire la atribuirea denumirii scuarului a fost înregistrat inițial la Secția de Protecție a Patrimoniului Cultural a Primăriei Cernăuți și a trecut prin procedura de dezbateri publice. De menționat că inițiativa cu privire la atribuirea denumirii de „Mihai Eminescu” pentru scuarul de pe strada Universității 7 aparține Consiliului Național al Românilor din Ucraina, care reunește peste 20 de asociații național-culturale și organe de presă din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Kiev și Odesa.

Comitetul coordonator al Consiliului Național al Românilor din Ucraina aduce mulțumiri Secției de Protecție a Patrimoniului Cultural a Primăriei Cernăuți și consilierilor locali pentru susținerea acestei inițiative, precizează Bucpress.

sursa:https://www.dcnews.ro/un-scuar-din-cernauti-a-fost-denumit-mihai-eminescu_804363.html

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că va dura aproximativ trei luni pentru a crea un certificat de vaccinare COVID-19

 


Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi că va dura aproximativ trei luni pentru a crea un certificat de vaccinare COVID-19, la încheierea unei întâlniri virtuale cu cei 26 de omologi ai săi din statele membre UE, informează dpa. 

O parte din aspectele tehnice preliminare au fost deja întreprinse de Comisia Europeană, dar va mai dura trei luni pentru a dezvolta un certificat digital. Acesta ar putea constitui baza deplasărilor în statele membre UE pentru resortisanţii din statele terţe, a mai spus şefa executivului german.

Chiar dacă faza cea mai acută a pandemiei de COVID-19 ar trebui să se încheie până în vară, vaccinările ar trebui să continue din cauza mutaţiilor care apar, a opinat Angela Merkel. Cancelarul german a avertizat că ţările trebuie să fie pregătite 'să efectueze vaccinările anti-coronavirus mulţi ani de acum înainte', scrie Agerpres.

sursa:https://www.dcnews.ro/merkel-estimeaza-ca-un-certificat-de-vaccinare-ar-putea-fi-gata-peste-3-luni-tarile-trebuie-sa-fie-pregatite-sa-efectueze-vaccinarile-anti-covid-multi-ani-de-acum-inainte_804304.html

Sfântul Sinod al BOR, decizie privind BOTEZUL

 


Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a explicat în exclusivitate pentru DC News decizia luată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, privind Taina Botezului. 

”Sfântul Sinod a luat o decizie legată de botez. Nu se schimbă nimic, dar este în spiritul ortodox, în spiritul acestei Taine. Va fi nevoie de mai multă atenție din partea tuturor, a nașilor, părinților, preoților. Copilul va fi examinat medical. E ca și cum ai circula cu același automobil cu care s-a întâmplat un accident, dar cu mai multe verificări tehnice. Mașina rămâne aceeași. Este în spiritul ortodoxiei, nu se schimbă nimic, ci se îmbunătățește modul de administrare a acestei Taine, prin care ajungi creștin. Sinodul a procedat foarte bine și nu își avea rolul o anumită ieșire a unui episcop care își căuta reclamă. Taina rămâne așa cum a fost. Administrarea, în esență, este aceeași. Nu se putea o rezolvare mai bună”, a declarat Dan Ciachir pentru DC News. 

Sfântul Sinod al BOR, din care fac parte 55 de episcopi, arhiepiscopi și episcopi vicari, s-a reunit, iar primul subiect discutat a fost modul în care se va desfășura în continuare Taina Botezului, după incidentul grav de la Suceava. 

Amintim că, la Suceava, un copil a murit după ce a fost botezat, iar la autopsie medicii au găsit lichid în plămâni.

În urma celor publicate de DCNews, Patriarhia Română a confirmat decizia printr-un comunicat de presă.

”Sfântul Sinod a reamintit obligaţia statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune şi unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) şi canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toţi slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârşirea Sfintelor Taine şi ierurgii.

În acest sens, luând act de discuţiile, îngrijorările şi neînţelegerile apărute în spaţiul public pe tema Botezului copiilor cu sănătate precară, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări:

1) înainte de săvârşirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligaţia de a se întâlni cu părinţii şi naşii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat;

2) în cadrul Facultăţilor de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenţie sporită practicii liturgice referitoare la săvârşirea actului întreitei "afundări" din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenţii teologi din anii terminali ai secţiilor de Teologie Pastorală;

3) în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârşirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susţinute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine”, se arată într-un comunicat de presă. 

sursa:https://www.dcnews.ro/sfantul-sinod-al-bor-decizie-privind-botezul-dan-ciachir-nu-se-putea-o-rezolvare-mai-buna_804256.html

Statele Unite au atacat, în cursul nopţii de joi spre vineri, poziţii militare din Siria ale unor grupuri islamiste proiraniene

 


Acestea sunt primele raiduri aeriene efectuate de Statele Unite în Siria de la începutul mandatului preşedintelui Joseph Biden.

Departamentul american al Apărării a comunicat că bombardamentele sunt o reacţie la atacurile cu rachete care au vizat în ultimele săptămâni obiective americane din Irak.

"Raidurile aeriene au distrus mai multe poziţii situate la un punct de control utilizat de grupuri militante susţinute de Iran, inclusiv Kait'ib Hezbollah şi Kait'ib Sayyid al Shuhada. Această ripostă militară proporţionată a fost efectuată alături de măsuri diplomatice, inclusiv consultări cu parteneri din coaliţie", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

"Operaţiunea transmite un mesaj clar: preşedintele Biden va acţiona pentru protejarea personalului militar american. În acelaşi timp, am acţionat în mod deliberat pentru a reduce tensiunile în estul Siriei şi Irak", a subliniat John Kirby, citat de agenţia Associated Press şi de postul CNN.

În ultimele două săptămâni, obiective americane din Irak, inclusiv Ambasada SUA din Bagdad, au fost vizate de atacuri cu rachete, atribuite unor grupuri islamiste proiraniene. Un civil american a fost ucis, iar alţii au fost răniţi în atacuri.

Bombardamentele americane intervin în contextul în care Statele Unite şi Iranul depun eforturi pentru relansarea negocierilor pe tema Acordului nuclear iranian, precizează Mediafax.

sursa:https://www.dcnews.ro/statele-unite-au-bombardat-pozitii-ale-grupurilor-islamiste-proiraniene-din-siria_804299.html

Joe Biden şi regele Salman au discutat despre securitatea regională şi alte subiecte

 


Joe Biden a discutat, joi, telefonic pentru prima oară cu regele Salman al Arabiei Saudite, căruia i-a transmis că va lucra pentru legături bilaterale puternice şi transparente, conform unui comunicat al Casei Albe, informează Reuters. Convorbirea a avut loc înaintea publicării preconizate a unui raport sensibil despre asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în 2018. 

Raportul este o versiune declasificată a unei evaluări top-secret care, potrivit unor surse, evidenţiază faptul că fiul regelui, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, a aprobat uciderea lui Khashoggi în consulatul regatului din Istanbul. Preşedintele american a comunicat monarhului saudit că 'va lucra pentru ca relaţia bilaterală să fie cât mai puternică şi cât mai transparentă posibil', potrivit Agerpres.

Totodată, Joe Biden şi regele Salman au discutat despre securitatea regională şi alte subiecte. Preşedintele Biden a 'subliniat importanţa pe care SUA o acordă drepturilor universale ale omului şi statului de drept', menţionând în acelaşi timp 'angajamentul SUA de a ajuta Arabia Saudită în a-şi apăra teritoriul în faţa atacurilor grupărilor pro-iraniene', conform aceleaşi surse, citate de AFP.

Totodată, 'cei doi lideri au afirmat natura istorică a relaţiei' bilaterale. Ulterior, Joe Biden a declarat reporterilor că a avut o convorbire 'bună' cu regele saudit. O persoană familiarizată cu dosarul a declarat pentru Reuters că publicarea raportului va fi făcută după acest apel telefonic. Un alt motiv al întârzierii a fost operaţia chirurgicală la care a fost supus la începutul acestei săptămâni prinţul moştenitor, conducătorul de facto al regatului. Publicarea acestui raport declasificat face parte din strategia preşedintelui Biden de a recalibra relaţiile cu Arabia Saudită, în parte din cauza asasinării lui Khashoggi, ţară cu care SUA urmăreşte în acelaşi timp să menţină legături strânse.

'Administraţia noastră se concentrează pe recalibrarea relaţiei', a declarat anterior, într-un briefing, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.'Şi cu siguranţă există domenii în care ne vom exprima îngrijorarea şi vom lăsa deschisă opţiunea responsabilităţii'. 'Există, de asemenea, zone în care vom continua să colaborăm cu Arabia Saudită, având în vedere ameninţările cu care se confruntă în regiune'.

Khashoggi, care a lucrat pentru Washington Post, era rezident american. Ademenit în interiorul consulatului saudit din Istanbul pe 2 octombrie 2018, jurnalistul a fost ucis de persoane care aveau legături cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite. A fost dezmembrat, iar cadavrul său a dispărut.

sursa:https://www.dcnews.ro/joe-biden-discutie-cu-regele-salman-al-arabiei-saudite-inainte-de-aparitia-raportului-privind-asasinarea-jurnalistului-jamal-khashoggi_804301.html