1.17.2021

Alarmă ! Se vinde tot !

 


Semnal de alarmă tras de Cozmin Gușă pe pagina sa de socializare. Analistul politic atrage atenția asupra faptului că unele dintre cele mai profitabile active din economie ar putea fi privatizate ieftin/gratis.

Gușă face această remarcă bazându-se pe două analize realizate de Petrișor Peiu și Adrian Cîciu, specialiști care analizează „JOCUL EXTERN PERICULOS, EXECUTAT DE GUVERN SUB TUTELĂ AMERICANĂ, DAR CU COORDONARE GERMANĂ: INTERDICȚIA DE A COOPERA CU CHINA ȘI OBLIGATIVITATEA DE A PRIVATIZA IEFTIN/GRATIS CELE MAI PROFITABILE ACTIVE DIN ECONOMIE.“

În postare, Cozmin Gușă mai scrie despre „PSD și AUR AR TREBUI SĂ PREGĂTEASCĂ GREVA PARLAMENTARĂ!“ și spune:

„(…) Cei doi analiști economici sintetizează în mod complementar postura extrem de periculoasă în care ne aflăm, coordonându-ne politica internă după DICTATELE VENITE PE AXA BERLIN-WASHINGTON, dictate ce ascund strict interesele economice ale corporațiilor transnaționale, ce-au decis să se ÎNDESTULEZE din România, care trebuie să le ofere nu doar piața internă de consum, ci și activele profitabile din economie cum ar fi HIDROELECTRICA, TRANSGAZ, ROMGAZ, PORTUL CONSTANȚA, AEROPORTUL HENRI COANDĂ, etc., șmecherii de tipul CÎȚU-ISAR vrând să introducă și CEC-ul pe această listă.

Situația este criminală pentru noi, în actualele condiții de criză, când nu doar prețul acestor active poate fi lesne mult subevaluat, dar prin CLEȘTELE DATORIILOR EXTERNE CONTRACTATE ÎN AVALANȘĂ de Guvernele LuCOVID – CÎȚU, li se oferă CORPORATIȘTILOR și pârghia necesară pentru a ne obliga la aceste privatizări păguboase.

Este bine că analiști profesioniști și responsabili, precum PEIU, CÂCIU sau puțini alții, avertizează despre asta, va fi însă total insuficient pentru descurajare. Fără a enumera azi alte demersuri civico-politice, spun direct că abia pe această motivație a privatizărilor rapide și păguboase, OPOZIȚIA DIN PSD și AUR ar putea lua în calcul chiar GREVA PARLAMENTARĂ, CA MĂSURĂ DURĂ PENTRU BLOCAREA INTENȚIILOR ANTINAȚIONALE ALE COALIȚIEI MAJORITARE.

Pentru ca să vă lămuriți cât de gravă e situația și cât de înaintate demersurile, vă invit să lecturați argumentele celor două analize, din care spicuiesc câte ceva:

PETRIȘOR PEIU (spotmedia):

„Nu vi s-a părut ciudat că, la final de 2020, Ursula von der Leyen (președintele Comisiei Europene) și Angela Merkel, cancelarul Germaniei (aflată la președinția rotativă a Consiliului UE) au încheiat un tratat istoric cu China, în timp ce guvernul de la București se afla în plin proces de închidere a porților pentru chinezi ? Rând pe rând, guvernul României a refuzat tehnologia chinezească pentru sistemul 5G, s-a retras de la negocierile cu chinezii pentru reactoarele de la Cernavodă și a anulat licitațiile pentru trenuri câștigate de chinezi. În vreme ce Germania accelera negocierile cu China. Oare la București a fost cineva întrebat despre poziția față de acordul UE-China ? Sau oare știa ceva cineva de la București despre acordul plănuit ? Nu cumva ne-am trezit, precum în 2019, când încercam să oprim conducta Nord Stream II, iar Germania tocmai accelera construirea conductei ? Oare Berlinul nu a aflat că la București are cei mai apropiați auto-declarați aliați din Uniunea Europeană?”

ADRIAN CÂCIU (cristoiublog):

 „Să spui că vânzarea (chiar și pe bursa) a unor pachete minoritare de acțiuni aparținând unor companii de stat(strategice sau nu) nu este privatizare este o minciună sfruntată. Dincolo de minciună, arată o necunoaștere crasă a legislației naționale în materie de privatizare, legislație care include diminuarea participației statului prin vânzarea de acțiuni pe piețele de capital.

Este de netolerat ca un ministru să mintă și mai ales să dea de înțeles ca nu cunoaște legislația in materie. Am fost implicat in privatizarea a peste 700 de companii românești! Din această perspectivă îi spun pe această cale ministrului Popescu că manipulează ridicol populația într-o zonă din care nu a înțeles mai nimic.

(…) Îl provoc pe ministru Popescu sa spună public dacă guvernul are un „TO DO LIST” de la Bruxelles privind vânzarea unor pachete de actiuni la companii strategice precum: Hidroelectrica, Transgaz(devenită importanta pentru că există BRUA), Portul Constanța, Tarom, Romgaz etc.? Să prezinte public si din ce țări provin investitorii interesati precum si numele companiilor.

Și să recunoască că CEC Bank nu e pe acea listă dar se dorește din piața internă ca ea sa fie listată vândută! „

sursa:https://www.cotidianul.ro/gusa-alarma-se-vinde-tot/

Masca, „Obligatorie până în 2023” !

 


Medicul Adrian Streinu-Cercel a declarat, duminică, după ce a fost vaccinat cu a doua doză împotriva COVID-19, că masca va rămâne obligatorie în continuare până în 2023. Legat de vaccinare, Cercel a spus că la şapte zile după rapel nu mai există riscul să se mai dezvolte infecţii severe cu coronavirus.

„Teoretic, după a doua doză, la şapte zile deja putem fluiera liniştiţi că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecţii severe cu noul coronavirus. Dar, atenţie, masca va rămâne obligatorie în continuare (…) până în 2023, pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează şi la nivelul mucoaselor, astfel încât, dacă dăm masca jos şi renunţăm la ea, avem toate şansele să luăm un virus pe care noi pe urmă să îl dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate şi o să generăm în continuare îmbolnăviri”, a declarat Streinu-Cercel, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală.

El a comparat pandemia cu o cometă.

„Cometa ştim că are o coadă care este lungă, acea coadă este şi coada pandemiei şi ca atare vor fi cazuri până se vor împuţina suficient de mult astfel încât să putem considera că virusul a ieşit din circuitul biologic normal”, a precizat medicul, fost director al Institutului ”Matei Balş”.

Întrebat de jurnalişti ce este de făcut dacă persoana vaccinată intră în contact cu o alta infectată cu virusul SARS-CoV-2 la două săptămâni după rapel, Streinu-Cercel a răspuns: „Nu e nevoie să staţi în carantină, este nevoie să vă monitorizaţi. Măsurile de precauţie de până acum ar trebui menţinute şi chiar întărite, pentru ca aceste două elemente – imunizarea prin vaccinare, respectiv măsurile de protecţie – împreună să ducă la reducerea circulaţiei foarte rapide a acestui virus în populaţie”.

Potrivit acestui, acest vaccin ne protejează de toate tulpinile care sunt în circulaţie în acest moment.

„Ce va fi peste un an nu ştiu, de aceea trebuie să ne grăbim ca în cursul acestui an să vaccinăm tot ce se poate vaccina şi într-un pas alert în aşa fel încât să imunizăm cât mai multă populaţie şi încercăm să scoatem virusul din circulaţie”, a spus medicul.

Cadrele medicale primesc de duminică a doua doză a vaccinului anti-COVID. Printre cei care au fost vaccinaţi cu a doua doză s-a aflat şi asistenta medicală Mihaela Anghel de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ”Matei Balş” din Bucureşti, prima care a primit vaccinul la începutul campaniei de imunizare.

sursa:https://www.cotidianul.ro/streinu-cercel-iti-da-vestea-cea-mare-obligatorie-pana-in-2023/


Altă bâlbă în campania de vaccinare

 


Mai mulți constănțeni au fost programați pentru vaccinarea anti-Covid la o adresă greșită. Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a anunțat că este vorba despre o eroare a platformei de programare care va fi remediată în scurt timp.

Constănțenii care s-au programat pentru vaccinarea anti-Covid au primit prin email confirmarea și o adresă la care urmează să meargă pentru realizarea imunizării. Autoritățile au realizat că adresa trecută în email este greșită și i-au anunțat pe constănțeni unde urmează să se vaccineze.

Eroarea aparține platformei și va fi remediată rapid, au promis autoritățile.

„Din cauza unei inadvertențe tehnice, în platforma de programare pentru vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, cei care au primit confirmare de programare pe e-mail au fost informați că se vor vaccina pe Bulevardul Mamaia 96. Pentru o informare corectă și pentru evitarea unor situații neplăcute, facem următoarea mențiune: centrul de vaccinare este la Sistemul Militar Modular de Izolare şi Tratament (SMMIT) de pe Stadionul Portul, lângă spitalul CF Port (Bulevardul 1 Mai 3-5). Începând de vineri, s-au făcut demersuri pentru modificarea adresei centrului în platforma națională dedicată programării pentru vaccinare. Problema va fi remediată în scurt timp”, a anunțat prefectul județului Constanța, Silviu Coșa.

sursa:https://www.cotidianul.ro/alta-balba-in-campania-de-vaccinare/


Accident GRAV în Insula Mare a Brăilei

 


O mașină în care se aflau patru bărbați s-a răsturnat pe un drum din Insula Mare a Brăilei. 

Cei patru sunt răniți ușor, dar în zonă au fost trimise mai multe echipaje de pompieri și cadre medicale, inclusiv elicopterul SMURD de la Galați. Mașina s-a răsturnat într-un șanț de pe marginea unui drum din Insula Mare a Brăilei. Cele patru persoane aflate în interior au fost rănite, dar nici o victimă nu este în stare gravă, anunță reprezentanții ISU Brăila.

La fața locului acționează o autospecială a pompierilor, mașina de descarcerare și o ambulanță SMURD. De asemenea, elicopterul medical de la Galați a fost trimis în zonă pentru a contribui la salvarea răniților. Din primele informații, bărbații nu sunt încarcerați și au răni ușoare, transmite Mediafax.

sursa:https://www.dcnews.ro/accident-grav-in-insula-mare-a-brailei-intervine-elicopterul-smurd_796194.html

Maramureșul și Bucovina, puse de New York Times pe lista destinațiilor de vacanță în vreme de pandemie

 


Ziariștii de la New York Times au pus Maramureș și Bucovina pe lista destinațiilor de vacanță recomandate în timpul pandemiei. Principalul avantaj al regiunilor din nordul României este modul de viață care a dispărut în alte zone din lume.

„Lista, realizată pe baza recomandărilor cititorilor, are 52 de locuri din întreaga lume, iar Maramureșul, alături de Bucovina, sunt singurele zone din România aflate pe această listă. Maramureșul a fost ales pentru autenticitatea sa și pentru că aici mai poți găsi un mod de viață care a dispărut în alte zone din lume. Trebuie să profităm din plin de aceste lucruri, de unicitatea și autenticitatea Maramureșului și să dezvoltăm un turism care să păstreze acest mod de viață”, a anunțat, pe Facebook, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, potrivit Mediafax.

Avertismentul lui Raed Arafat: Se creează o piață a falsurilor

 


Secretarul de stat Raed Arafat a explicat sâmbătă, la Antena 3, ce riscuri există în legătură cu introducerea unui certificat de vaccinare care să permită mobilitatea titularului.

Pe lângă discriminarea implicită între vaccinaţi şi nevaccinaţi, există şi riscul real al apariţiei falsurilor.

„Dacă se pune ca şi condiţie de circulaţie un certificat de acest gen, automat se creează două grupuri: cei cu certificat de vaccinare, care circulă cum vor, şi cei care nu au certificat, care nu vor circula şi vor avea limitări. Asta va crea discriminări majore nu doar în Uniunea Europeană.

15 milioane de vaccinaţi pe plan mondial (situaţia curentă a numărului de vaccinări, n.r.) reprezintă o picătură într-un ocean, comparativ cu 7-8 miliarde, cât este populaţia mondială. Vom avea o situaţie în care o mică parte s-a vaccinat pentru că a avut acces la vaccin, o elită, şi o mare majoritate care, nu că refuză să se vaccineze, dar nu a avut încă acces, nu i-a venit rândul. Un vaccin care nu este accesibil tuturor.

Este un vaccin pe care îl obţinem foarte greu – şi ştim că azi Pfizer a anunţat reducerea cantităţii livrate în Europa (compania a precizat că reducerea temporară este provocată de operaţiuni menite să crească capacitatea de producţie în primăvară, n.r.).

România va primi mai puţin decât i s-a promis, urmând să se revină în februarie la o cifră care să compenseze ce nu primim acum. La acest moment o astfel de discuţie poate să pună o presiune foarte mare pe oameni şi să discrimineze. Gândiţi-vă: dacă firma de aviaţie o să spună „nu urcaţi în avion decât vaccinat” însă nu aveţi acces la vaccin nici dacă doriţi să vă vaccinaţi, asta va crea o problemă foare mare.

Mai e un risc pentru turism: să iasă certificatele false de vaccinare. Orice criză de acest gen creează o piaţă şi piaţa certificatelor false va fi, cred, una foarte prosperă dacă va fi un motiv de discriminare. Mai bine abordăm altfel situaţia. Sunt convins că la nivelul UE se vor discuta toate aceste aspecte”, a spus Raed Arafat.

Şefa Comisiei Europene susţine iniţiativa Greciei, de introducere a certificatului de vaccinare european.


UN DOCUMENT GLOBAL necesar pentru a TRĂI ”NORMAL”

 


Premierul elen Kyriakos Mitsotakis i-a cerut președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să ”standardizeze” un pașaport covid în toate țările membre UE, pașaport care le va fi necesar celor care vor dori să circule în UE.. ”Cei care s-au vaccinat ar trebui să fie liberi să călătorească”, a scris Mitsotakis, premierul unei țări îndatorate pentru mai bine de o generație creditorilor externi și al cărei PIB depinde în bună măsură de turism.

Spania, Estonia, Islanda și Belgia au semnalat că sunt pentru introducerea unui tip de pașaport pentru cei vaccinați și că accepta și un schimb de date cu alte state membre UE.

Danemarca a făcut un pas mai departe și a anunțat că se pregătește să implementeze un ”pașaport Covid” care le-ar permite celor care au fost vaccinați să participe fără restricții la viața socială. Și guvernul Poloniei a anunțat o măsură similară – un ”pașaport” sub forma unui cod QR care va fi primit de cei care se vor vaccina. Ideea a fost inclusă în Programul Național de Imunizare din Polonia, adoptat în decembrie 2020. Aici se arată că polonezii care se vaccinează vor putea să folosească sistemul public de sănătate fără a mai fi testați înainte și nu vor fi supuși măsurilor de distanțare sociala, nu vor trebui să intre în carantină după intrarea în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus.

Israelul și provincia canadiană Ontario au anunțat că studiază posibilitatea introducerii unor pașaporate de imunitate.

Rusia a introdus deja un asemenea pașaport pentru cetățenii care s-au vaccinat, pașaport care le permite să circule liber în Rusia și să părăsească țara.

Dincolo de aceste inițiative ale guvernelor, sunt esențiale măsurile pe care le iau marile companii de transport aerian. Singapore Airlines este prima mare companie care a introdus obligativitatea unui certificat digital care să ofere acces la istoricul testărilor covid-19 și al vaccinărilor pasagerilor.

Pentru toate aceste ”pașapoarte” și pentru standardizarea lor este necesară o infrastructură. La asta lucrează o alianță de mari companii tech, inclusiv Microsoft, Oracle și compania de cloud computing Salesforce. Unul dintre cele mai avansate proiecte este cel al ONG-ului The Commons Project, care este susținut de Forumul Economic Mondial. Președintele The Commons Project spune că lucrează împreună cu mai multe guverne și că se așteaptă ca revenirea la o viață socială normală să fie posibilă doar pentru cei care pot prezenta teste negative Covid-19 sau pot face dovada vaccinării.

Financial Times scrie că The Commons Project a primit finanțare din partea Fundației Rockefeller pentru dezvoltarea unui tip de pașaport covid și că acest pașaport va fi implementat de cele trei mari alianțe mondiale ale companiilor aeriene: One World, Star Alliance și Sky Team.

Fundația Rockefeller a oferit până acum 500.000 de dolari pentru acest proiect. ”Coordonarea unui asemenea program uriaș ar trebui tratată ca un efort de război”, stă scris pe site-ul fundației.

Pe zi ce trece, devine tot mai limpede că guvernele vor adopta aceste pașapoarte de imunitate. Devine tot mai limpede că cei fără asemenea pașapoarte nu vor avea libertate de mișcare și nici nu vor putea participa la o mulțime de evenimente.

Grupul britanic pentru apărarea drepturilor omului Privacy International a avertizat că, dacă guvernele vor emite pașapoarte de imunitate, asta ar semnala că ne îndreptăm spre ”scheme de identitate digitală”. ”Odată ce există mai multe utilizări (acces la servicii) în mai multe domenii (sectorul public, privat), în mai multe țări (calatorii), înseamnă că ne apropiem de introducerea unui document de identitate global, de care fiecare va avea nevoie pentru a-și putea trăi viața”.

Anna Beduschi, de la Universitatea Exeter, este îngrijorată că introducerea unui vaccin de imunitate poate crea probleme mari în protecția informatiilor cu caracter personal. ”Apare o diferențiere între indivizi plecând de la starea lor de sănătate, ceea ce poate fi folosit pentru a stabili gradul de libertate al fiecăruia și drepturile și libertățile de care să se bucure”.

În aprilie 2020, șeful Autorității europene pentru protecția datelor, Wojciech Wewiorowski, spunea că ideea unui pașaport de imunitate este „extremă” și s-a declarat alarmat de apariția unor asemenea proiecte. Acum, când un număr crescând de state membre UE se pregătesc să introducă asemenea pașaporate și solicită standardizarea lor la nivelul UE, este puțin pronbabil ca vreun oficial de la Bruxelles să mai emită asemenea opinii.

Travel and Health Inssurance Journal scrie că, „dacă UE îi va obliga pe cei care călătoresc să se vaccineze, atunci companiile de asigurări de călătorie i-ar putea refuza pe cei care nu se vaccinează”.

Schengenvisainfo.com, un site independent ce oferă informații despre vizele Schengen, scrie, la fel, că asiguratorii îi vor refuza pe cei care nu se vaccinează. ”Chiar dacă cei care nu se vaccinează vor găsi o portiță și vor reuși să intre într-un stat membru Schengen, companiile ar putea refuza să le ofere asigurare”. ”Având în vedere volumul mare de știri false și teorii ale conspirației care curg de luni de zile despre pandemie si vaccinare, provocarea pentru UE nu va fi achiziționarea dozelor necesare de vaccin, ci convingerea populației că vaccinarea este importantă”.

sursa:https://www.cotidianul.ro/catre-un-document-global-necesar-pentru-a-trai-normal/

Ipocrizia statului profund se apropie de apogeu, criminalii de război condamnându-l pe Donald Trump

 


În urmă cu mai bine de cinci ani, mai multor comentatori li s-a interzis să mai publice articole în secțiunea dedicată a ziarului britanic The Guardian. Începuse deja sindicalizarea presei de mainstream, cu articole publicate simultan de marile jurnale, cu viziuni și limbaj aproape identice. Comentatorii refuzați au înființat un site, numit sugestiv Off-Guardian. Articole de opinie și de investigație care apăreau în urmă cu nici un deceniu în paginile The Guardian sunt acum catalogate drept conspiraționiste și nu-și găsesc locul decât pe site-ul Off-Guardian.

Poate nimic nu ilustrează mai bine evoluția presei în ultimii ani decât două articole despre noul impeachment al președintelui Donald Trump și mizele sale, publicate de The Guardian și Off-Guardian. Puse cap la cap, cele două articole de analiză/opinie pot oferi o imagine edificatoare despre evenimentele din Statele Unite. Acest lucru nu mai este însă posibil pentru presa de astăzi, care le oferă cititorilor doar exerciții de propagandă.

Bucuria înfierării, voluptatea zăngănitului de cătușe, glorificarea serviciilor secrete, inventarea de eroi care să se opună anti-eroilor nu sunt o marcă românească. Este o tendință generală la care presa de mainstream se aliniază.

Off-Guardian: Ipocrizia statului profund se apropie de apogeu, criminalii de război condamnându-l pe Trump

”Congresul SUA a votat pentru impeachment-ul președintelui Donald Trump. De această dată, pentru ”incitare la violență”, deși nu a existat nici incitare și nici violență. ”Violența” (atât cât a fost) se referă la protestele de la Capitoliu, de pe 6 ianuarie. A fost o violență pe care a provocat-o poliția, care a  renunțat repede la cordoanele de securitate, permițându-le ”mardeiașilor” să intre în clădirea Congresului, unde aceștia și-au făcut selfieuri, au filmat interiorul și au furat corespondența lui Nancy Pelosi.

”Incitarea” la aceasta ”violență” este și ea o ficțiune, câtă vreme Trump a cerut pe rețelele ade socializare (mesajele au fost șterse de Facebook și de Twitter) ca protestatarii să plece acasă „în pace”. Desigur, Trump nu se poate apăra public, pentru că a fost interzis pe toate marile rețele sociale. A fost interzis împreună cu mii de susținători ai săi.

Trump nu a apărut niciodată în vreo fotografie cu capul tăiat al lui Joe Biden și nici nu a amenințat să arunce în aer Casa Albă. Iar susținătorii săi nu au dat foc niciunei clădiri.

Cu siguranță că niciunul dintre aceste adevăruri nu va fi spus în timpul dezbaterilor pentru impeachment, dezbateri care au fost dominate de o isterie cum nu s-a mai văzut de la atentatele de la 11 septemnbrie 2001 încoace.

Alexandria Ocasio-Cortez a spus că ”a crezut că va muri”. Un alt reprezentant democrat a spus că protestatarii încercau ”să distrugă guvernarea și să ne ucidă”. Un altul a spus că protestatarii au încercat să-i ”răpească” pe congresmani.

Însă nu a fost nicio răpire, nici crime (cu excepția unei femei neînarmate împușcată de poliție, însă presa este aproape sigură că femeia aceea a meritat să fie ucisă) și nu a fost nici o încercare de a distruge guvernarea.

Democrația americană, atâta câta e, este intactă. Iar miile de militari staționați acum în jurul Capitoliului și în restul Washingtonului vor menține democrația așa.

Între timp, se fac planuri pentru învestirea lui Joe Biden. Biden – care, potrivit numărătorii voturilor, este cel mai popular american care a candidat vreodată la președinție – va avea parte de o producție specială de televiziune în onoarea sa, unde gazdă va fi Tom Hanks. Este o modalitate inedită (și deloc proastă) de a-l prezenta națiunii pe noul președinte.

Se pregătește și un spectacol de solidaritate pentru a ”uni America”. Vor participa foștii președinți  Clinton, Bush jr. și Barack Obama.

Toți trei sunt responsabili pentru crime de război, inclusiv tortură, execuții extrajudiciare, vizarea deliberată a civililor, folosirea muniției cu fragmentare, detenție fără judecată pe termen nelimitat. Au mințit la ONU, a susținut supravegherea în masă a populației, au ordonat lovituri cu drone la nunți și funeralii.

Se pare însă că nimic din toate astea nu înseamnă „incitare la violență”.

Prin urmare, apar veșnicele întrebări:

De ce statul profund este atât de dornic să-l înlăture pe Trump de la putere cu doar câteva zile înainte de încheierea mandatului său?

Vom avea parte de o altă „răzmeriță” dacă Trump va fi îndepărtat?

Trump va fi oare condamnat?

Unde se va ajunge cu limitarea libertății de esprimare?

Câți dintre noi vor fi interziși pe rețelele sociale?

Asistăm la o lovitură de stat în Statele Unite?”.

 Viziunea The Guardian despre al doilea impeachment al lui Trump: urgent și necesar

”Roțile justiției se mișcă încet dar implacabil, strângând lațul în jurul lui Donald Trump și al bandei sale. Al doilea impeachment al lui Trump este fără precedent din doua puncte de vedere. Niciun alt președinte american nu a mai fost penalizat instituțional cu un al doilea impeachment. Trump trebuie să poarte acum această dublă povară a rușinii. Apoi, al doilea impeachment a fost cel mai rapid dintre toate. Asta pentru că, spre deosebire de celelalte impeachment-uri, a fost o reacție urgentă pentru a elimina un pericol la adresa democrației americane.

În urmă cu doar o săptămână, Trump folosea tribuna prezidențială pentru a-și promova minciunile despre rezultatul alegerilor din 2020 și a le cere susținătorilor săi să organizeze un marș asupra Capitoliului și să conteste votul. Astăzi, interzis pe bună dreptate pe rețelele sociale și în urma unui vot al Congresului de 232 contra 197, Trump devine un personaj umilit, deși niciodată umil. Trump a rămas sfidător și amenințător într-o intervenție de la Casa Albă, însă acum se află în fața unui al doilea proces în Senat și în fața perspectivei, dacă este găsit vinovat, de a nu mai putea deține niciodată o funcție în stat. Nu acesta este viitorul la care Trump se gândea.

În urmă cu un an, când Trump a fost supus primului impeachment, pentru abuz de putere și obstrucționarea Congresului, votul a fost unul pur partizan. Săptămâna aceasta, la al doilea impeachment, loialitatea partidului a fost puternică, însă au existat mișcări importante în rândul republicanilor, Zece reprezentanți republicani au votat împreună cu democrații, inclusiv Liz Cheney (fiica fostului vicepreședinte Dick Cheney – n.red.).(…)

Democrații sunt înfuriați pentru ce s-a petrecut pe 6 ianuarie. Însă majoritatea lor in Camera Reprezentanților s-a redus la alegerile din noiembrie, iar Senatul este și mai echilibrat. Așadar, impeachment-ul îi poate ajuta să obțină sprijin la alegerile din 2022. Democrații au tot interesul să-i pună pe candidații republicani să aleagă între condamnarea și susținerea lui Trump. Cei care îl vor condamna vor avea de înfruntat nemulțumirea alegătorilor conservatori; cei care îl vor susține vor fi acuzați că sunt lacheii unui președinte căzut în dizgrație. Este o abordare câștigătoare din partea democraților.

Au fost zece zile care au zguduit lumea. Incitarea la un asalt asupra Capitoliului din partea lui Trump, lucru ce a condus la cinci decese, a fost o faptă îngrozitoare. La acest atac ieșit din comun la adresa democrației trebuie răspuns cu o hotărâre și o condamnare ieșite din comun. Trebuie să fie un răspuns care să reflecte gravitatea a ceea ce s-a întâmplat și care să restabilească autoritatea Constituției. Camera Reprezentanților a făcut asta. A curățat grajdurile. Răspunsul reflectă forța instituțiilor publice și a valorilor americane. Acum, scena este pregătită pentru ca Joe Biden și Kamala Harris să conducă America spre un altfel de viitor – asta dacă vor putea să o facă și dacă țara va dori să-i urmeze”, încheie The Guardian.

sursa:https://www.cotidianul.ro/impeachment-ul-lui-trump-intre-necesitate-si-maxima-ipocrizie/