5.27.2021

Turiștii români pot intra liber în Bulgaria, fără un document legat de COVID-19

 


Începând de azi, 27 mai 2021, cetăţenii români care vin din România sunt autorizaţi să intre în Bulgaria prin toate punctele de trecere a frontierei.

Cetățenii români nu trebuie să prezinte un test PCR sau antigen negativ la virusul SARS-CoV-2, un certificat de vaccinare împotriva COVID-19 sau un document care să ateste că s-au vindecat de boală, se precizează într-un ordin emis de ministrul sănătăţii, Stoicio Kaţarov, transmite joi BTA, citând un comunicat al ministerului de resort.

Acelaşi ordin impune o interdicţie temporară pentru sosirile din India, Bangladesh, Nepal, Myanmar, Bhutan, Sri Lanka, Pakistan, Maldive, Brazilia şi ţări şi teritorii din Africa.

Interdicţia nu li se aplică cetăţenilor bulgari, rezidenţilor permanenţi sau deţinătorilor de permise de şedere pe termen lung şi nici membrilor lor de familie. Aceştia din urmă vor fi obligaţi să intre zece zile în carantină după sosirea în Bulgaria, se menţionează în ordinul ministerial, potrivit Agerpres.

Mariana Nikolova, ministrul Turismului din Bulgaria,  şi-a exprimat speranţa, pe data de 25 aprilie 2021, că turiştii bulgari şi români vor fi în această vară cei mai întâlniţi oaspeţi ai staţiunilor de pe litoralul Mării Negre, transmite Novinite.

"Sperăm că în această vară compatrioţii noştri vor prefera din nou staţiunile şi locurile de recreere de pe litoralul bulgar al Mării Negre, în locul vacanţelor externe", a afirmat Nikolova la deschiderea celui de-al 14 Forum turistic al Mării Negre, care are deviza: "Repornirea turismului - noi speranţe".

Criza de sănătate provocată de pandemia a afectat semnificativ economia şi în mod special sectorul turismului. Totuşi, datorită campaniei de vaccinare, este momentul să repornim acest sector", a declarat Nikolova. Oficialul a explicat că pe plan global milioane de locuri de muncă şi afaceri depind de redresarea sectorului turismului. De asemenea, turismul este forţa care conduce prezervarea moştenirii culturale şi natura, pentru viitoarele generaţii. 

"În acest scop, unele din campaniile noastre cheie de marketing au ca obiectiv ţările vecine şi pieţele noastre prioritare. Ne confruntăm cu un sezon de vară plin de provocări, dar importanţa regiunii Mării Negre pentru dezvoltarea sustenabilă a turismului în Bulgaria este imensă", a afirmat ministrul Turismului.

Oficialul şi-a exprimat speranţa că dezvoltarea unui turism competitiv în Bulgaria este legat de regiunea Mării Negre, care combină vacanţele cu oportunitatea explorării patrimoniului cultural şi istoric al ţării. De asemenea, a apreciat Nikolova, măsurile adoptate la momentul potrivit vor atrage mai mulţi oameni la hoteluri şi restaurantele din Bulgaria

Industria turistică a Bulgariei a fost puternic afectată de pandemia de coronavirus în 2020. Numărul călătorilor din străinătate, care sunt esenţiali pentru industrie, au scăzut, iar turiştii interni nu au putut compensa enormele pierderi. Înainte de pandemie, turismul a generat 12% din produsul intern brut al celei mai sărace ţări din Uniunea Europeană.

Lia Olguța Vasilescu, despre tramvaiul lovit de fulger

 

Un tramvai a luat foc, după ce a fost lovit de fulger, la Craiova. Lia Olguța Vasilescu a oferit mai multe detalii despre incident.

Un tramvai aflat la capăt de linie a luat foc în mers, la Craiova, din cauza unui fulger. Pompierii Detaşamentului 1 Craiova au intervenit pentru a stinge incendiul izbucnit. Un fulger care a lovit mijlocul tramvaiului a făcut ca acesta să se aprindă ca o torţă. Din fericire, nu se aflau călători în tramvai, vatmanul reuşind să se salveze la timp, sărind imediat ce a văzut flăcările. A sunat apoi la 112.  

Incidentul s-a produs în zona Marlorex din municipiul Craiova. 

„Din păcate, pe RO-Alert nu am avut niciun mesaj. Am avut o informare de la ISU cu vreo jumătate de oră înainte, că este un cod portocaliu de ploi și vor fi în jur de 30 – 35 l/mp. Până la urmă, s-au înregistrat 70 l/mp, este cea mai mare ploaie pe care am avut-o în ultimii zece ani. Aproape jumătate din oraș s-a inundat, inclusiv canalul râului care colectează toată canalizarea menajeră și fluvială din partea de vest a orașului a ajuns peste capacitate maximă”, a spus, joi, 26 mai, Lia Olguța Vasilescu.

„Au fost niște ore absolut incredibile”, a continuat Lia Olguța Vasilescu. „Prima oară am aflat despre acest tramvai, care a fost fulgerat, cel puțin eu nu am mai auzit să se fi întâmplat așa ceva în orașul nostru. Din fericire, nu au fost victime. Apoi, am avut acea ploaie torențială. (...) Vă dați seama că la o ploaie de 70 l/mp nu face față nicio canalizare din România.

Normativele sunt din 1983 și trebuie schimbate. În special în zona aceasta deja vorbim de o climă tropicală. Legea este depășită și degeaba face investiții în canalizare, dacă mergem tot după normativele din 1983", a explicat primarul Lia Olguța Vasilescu, la Antena 3, în cadrul emisiunii „Decisiv”.

Ilie Năstase către Cartianu : ”Jigodie ! Nemernicule ! Du-te dracu' de prost !”

 


Fostul tenismen Ilie Năstase l-a jignit pe Grigore Cărtianu, joi, în direct, la Realitatea Plus. 

Ilie Năstase își dorește amplasarea unei statui pe care a primit-o de la nașul tău de cununie, Ciprian Marica. El susține că autoritățile din România nu-i respectă pe marii sportivi. 

'Încerc să mă apropii de primarul Capitalei, vreau să-mi pun statuia...', spunea Ilie Năstase. 

Astăzi, a intrat în direct la Realitatea Plus și a precizat că nu vrea să amplaseze statuia chiar în centrul Capitalei.

'Vreau s-o pun acolo unde sunt mulți copii, să știe că au avut campioni la tenis. Sunt mândru că am putut fi numărul 1.', a menționat el. 

Năstase: Am înnebunit cu toții? Ați văzut vreo statuie a unui român la Paris?

Ilie Năstase a menționat că se gândește la Parcul Herăstrău, ca spațiu pentru amplasarea statuii sale. Acolo însă, se află o statuie a generalului francez Charles de Gaulle. 

'În față e o statuie mare de tot a unui general care nu e român, e francez. Se numește Charles de Gaulle. Am înnebunit cu toții? Ați văzut vreo statuie a unui român la Paris? Eu n-am văzut! Ne batem joc de români, ce facem?! Vreau s-o împărtășesc cu copiii', a afirmat Ilie Năstase. 'De ce nu putem pune cinci statui ale românilor (n.red. 'să le facem statui sportivilor români')? Se inaugurează străzi cu nume de străini.', a mai adăugat el. 

'Nu mă duc cu proiectul la primarul de Sector că nu e român (n.red. Clotilde Armand). Eu nu m-am dus să votez pentru că nu știu cine e personalitatea asta. A lucrat prin România?'.

Năstase, către Cartianu: Jigodie! 

Grigore Cartianu, invitat la Realitatea Plus, a intervenit în dialog și a afirmat că 'Fiecare vine cu statuia de acasă. Una e să vină o autoritate publică cu inițiativa.'

'Dacă o faceți după ce mor, nu mai contează?!', a continuat Ilie Năstase.

Grigore Cartianu: 'Statuile se fac după moarte'.

Ilie Năstase: 'Tovarășul Cartianu... Acolo, în Anglia se fac. Lui Ferguson i s-a făcut. La Australia Open sunt statui. Trezește-te la viață ! Nu mă interesează, vreau să văd acum !'

Grigore Cartianu: 'Mai e ceva, îmi pare rău pentru dumneavoastră, ați fost ca sportiv numărul 1 mondial, meritați două statui, dar la doi metri distanță, încă una pentru dosare penale, bătut neveste în public...'

Ilie Năstase: 'Hai du-te dracu' de prost ! Miroși la televizor ! Ești o jigodie ! Băi, nemernicule !'.

Dialogul a fost întrerupt din cauza limbajului licențios de moderatul Alex Ferariu.

Săptămâna de lucru cu patru zile, soluție pentru urgența climatică

 


Săptămâna de lucru cu patru zile în loc de cinci ar ajuta la reducerea amprentei de carbon.
Conform The Guardian, este vorba de Marea Britanie, unde reducerea numărului de zile lucrătoare de la cinci la patru, fără scăderea salariului, ar duce la o diminuare drastică a emisiilor de carbon ale țării și ar ajuta națiunea să-și atingă obiectivele climatice, se arată într-un raport.
Studiul demonstrează științific că trecerea la săptămâna de lucru cu patru zile până în 2025 ar reduce emisiile britanicilor cu 20%, adică 127 milioane de tone, ceea ce ar echivala cu eliminarea poluării tuturor mașinilor personale din Marea Britanie.
Tot mai mulți cochetează cu ideea săptămânii de lucru mai scurte
Economiștii, afaceriștii și politicienii au început să vadă avantajele săptămânii de lucru mai scurte în ultimii ani. Compania Unilever a anunțat testări pilot care vor ține un an în Noua Zeelandă pentru a analiza impactul reducerii zilelor lucrătoare în decembrie 2020, în timp ce Spania și Scoția au lansat programe guvernamentale pilot la nivel național.
Avocații săptămânii de lucru cu patru zile spun că acest lucru ar duce la crearea locurilor de muncă, ar îmbunătăți sănătatea mentală și fizică a angajaților și ar duce la comunități și familii cu relații mai strânse. Un raport recent arată că șomajul în masă post-Covid-19 ar putea fi evitat prin această măsură, iar cele mai multe companii mari ar putea să facă față schimbării prin ridicarea productivității sau a prețurilor.
Beneficiile sunt uriașe
Studiul de mediu a fost făcut de Platform London și 4 Day Week Campaign. Rezultatele arată că beneficiile antipoluare ar putea avea un rol cheie în combaterea crizei climatice, nu doar reducând emisiile locurilor de muncă poluante, ci și a amprentei de carbon a bunurilor produse în afara Marii Britanii și consumate local.
„Nu numai că am putea respecta promisiunea de a reconstrui țara mai bine, dar ar avea și un impact important asupra emisiilor de carbon. Va duce la îmbunătățirea sănătății oamenilor, le va înapoia timpul cu comunitățile locale și va ajuta și în cazul crizei climatice”, a transmis parlamentarul britanic al Verzilor, Caroline Lucas.

JUDECATORUL CU PATA PUSA PE LIVIU DRAGNEA

 


Conform ”luju.ro”, Claudiu Corobana de la TMB a judecat si respins eliberarea lui Liviu Dragnea, desi in 2018 a facut sesizare in nume propriu la CSM fix impotriva lui Dragnea. Lumea Justitiei cere Inspectiei Judiciare sa se sesizeze pe aspectele privind incalcarea obligatiei de abtinere si a regimului incompatibilitatilor. Corobana a infierat cu manie proletara acuzatiile liderilor PSD, inclusiv Dragnea, privind existenta unor magistrati fideli statului paralel.

A avut fostul presedinte al PSD Liviu Dragnea  vreo sansa sa fie eliberat conditionat, in contextul in care printre judecatorii care l-au tinut dupa gratii s-au numarat magistrati care l-au reclamat la CSM pentru incalcarea independentei sistemului judiciar ? Suntem convinsi ca Dragnea nu a avut nicio sansa. Iata si de ce avem aceasta convingere ferma: printre semnatarii unei scrisori prin care liderii PSD au fost infierati cu manie proletara pentru o serie de declaratii din anul 2018 (cand acestia au reclamat existenta unor magistrati aserviti statului paralel), s-a numarat si judecatorul Claudiu-Eduard Corobana de la Tribunalul Bucuresti, cel care miercuri, 26 mai 2021, a judecat contestatia lui Liviu Dragnea si a decis ca acesta trebuie sa ramana in inchisoare, in pofida recomandarilor favorabile ale comisiei de liberari conditionate din Penitenciarul Rahova. Magistratul TMB Claudiu-Eduard Corobana a semnat in nume propriu sesizarea anti-Dragnea trimisa la CSM de catre Forumul Judecatorilor din Romania (asociatie a magistratilor #rezist).

Lumea Justitiei sesizeaza Inspectia Judiciara prin prezentul articol, in vederea stabilirii daca ne aflam in fata unei abateri disciplinare constand in incalcarea regimului privind incompatibilitatile si nerespectarea obligatiei de abtinere. Publicam in continuare demersul din 2018 al magistratilor care au sarit in sus impotriva liderilor PSD care au reclamat existenta unui stat paralel in justitie. Publicam de asemenea adresa acestora catre CSM de completare a semnatarilor adresei initiale cu o noua lista de judecatori si procurori care s-au raliat in nume propriu demersului anti-PSD, lista in care la pozitia 31 se regaseste Claudiu Corobana de la Tribunalul Bucuresti (vezi facsimil 1). Practic, judecatorul Corobana si-a insusit cererea formulata de FJR, cerere in care (atentie!) se facea trimitere directa la presedintele Camerei Deputatilor de la acel moment – nimeni altul decat Liviu Dragnea. Cu alte cuvinte, se poate afirma, in opinia noastra, ca magistratul Claudiu Corobana a judecat cererea de liberare conditionata a lui Dragnea dupa ce facuse sesizare impotriva acestuia la CSM.

Iata comunicatul Forumului Judecatorilor din Romania, publicat de G4media.ro, in care se facea precizarea ca magistratii FJR cer apararea independentei sistemului judiciar fata de declaratiile lui Liviu Dragnea (vezi facsimil 2):

“Asociatia 'Forumul Judecatorilor din Romania' a trimis astazi, 11 iunie 2018, catre Consiliului Superior al Magistraturii o cerere de aparare a independentei sistemului judiciar fata de atacurile recente ale reprezentantilor de seama ai puterii legislative si ai puterii executive, materializate in discursurile unor lideri politici din data de 9 iunie 2018, respectiv data de 10 iunie 2018, in privinta carora este necesara interventia neintarziata a Consiliului Superior al Magistraturii, in calitate de garant al independentei justitiei, pentru a stopa atacurile fara precedent la adresa judecatorilor si procurorilor.

In conditiile in care organizatorii mitingului desfasurat la 9 iunie 2018 sunt persoane aflate in diverse proceduri judiciare penale, iar mesajele au vizat in mod expres justitia, cu motivarea devoalata ca puterea politica sa primeze asupra independentei institutiilor 'nereformate', apelul la incetarea asa-ziselor 'abuzuri' reprezinta o forma de presiune asupra magistratilor care au in lucru dosare penale, chiar in etapa deliberarii, ceea ce constituie un precedent extrem de periculos, ce nu poate ramane nesanctionat in conditiile legii.

Duritatea discursului politic, pornind de la catalogarea magistratilor, in cadrul unor afirmatii generalizatoare, drept „corupti”, 'stalinisti', 'securisti', 'tortionari', culminand cu denumirea absolut inacceptabila de 'sobolani', reprezinta un derapaj extrem de grav de la principiile democratiei, iar intregul 'scenariu' al mitingului politic, 'recuzita' utilizata si asa-zisa 'vointa a poporului' de a fi ocoliti 'cei alesi' de mijloacele legale de atragere a raspunderii penale, asociate cu declaratia de 'lupta in strada', 'pana la capat' contureaza imaginea unei amenintari grave la independenta justitiei.

De asemenea, intr-o emisiune de televiziune subsecventa acestui eveniment, presedintele Camerei Deputatilor a amenintat nepermis procurorii DIICOT care ancheteaza o plangere aflata pe rol, in exercitarea atributiilor de serviciu, acuzandu-i ca 'risca sa plateasca la greu' pentru solutia luata.

Independenta magistratilor nu constituie doar o garantie a statului pentru infaptuirea justitiei, ci in egala masura, un drept si o obligatie a magistratilor. Independenta este privita ca 'atribut al functiei, care ii permite judecatorului sa actioneze in realizarea actului juridic si, mai ales, sa decida doar in baza legii si a propriei constiinte, fara nici o subordonare sau influenta'.

Asa cum rezulta din discursurile liderilor politici si ale persoanelor invitate de acestia la mitingul din 9 iunie 2018, acestia au acreditat, in principal, urmatoarele acuzatii, printr-o nepermisa generalizare:

– Lipsa de integritate, de profesionalism si de independenta a unei parti importante a magistratilor ce compun sistemul judiciar, prin sustinerea existentei unui asa-zis “stat paralel”, din care fac parte magistrati 'corupti', 'stalinisti', 'securisti', 'tortionari'.

– Functionarea anormala si incorecta a sistemului judiciar, in sensul ca procurorii ar instrumenta dosarele penale in mod preferential, doar pe baza unor denunturi obtinute prin santaj sau presiuni, si nu in baza unor probe administrate legal.

De asemenea, referirile simbolice la grupari teroriste si amenintarile voalate ori care direct reprezinta o forma de presiune si o tentativa de intimidare a corpului magistratilor, nepermisa intr-o societate democratica.

Afirmatiile din cadrul mitingului 'Stop abuzurilor din Justitie', prin raportare la calitatea persoanelor care le-au facut, la faptul ca mitingul a fost difuzat pe majoritatea posturilor de televiziune si la legislatia incidenta, au avut ca urmare discreditarea modului de functionare a sistemului judiciar in ansamblul sau si compromiterea, din punct de vedere profesional si moral, a corpului magistratilor. Modalitatea de exprimare creeaza un dubiu greu de inlaturat cu privire la independenta magistratilor, cu consecinta afectarii imaginii sistemului de justitie.

O asemenea abordare, care nu poate fi circumscrisa libertatii de opinie, ca forma de manifestare a libertatii de exprimare, afecteaza atat independenta sistemului judiciar, cat si increderea pe care, intr-o societate democratica, organele judiciare si institutiile din sistemul judiciar trebuie sa o inspire opiniei publice (in competenta, corectitudinea si probitatea pe care, in mod legitim, orice persoana care incredinteaza magistratilor apararea drepturilor sale le asteapta).

Intr-un stat de drept, nimeni – si cu atat mai putin un reprezentant al uneia din celelalte doua puteri, chiar daca are calitatea de inculpat ori de condamnat penal – nu are dreptul sa extrapoleze nemultumirile referitoare la instrumentarea unei anumite cauze, asupra intregului sistem judiciar. In masura in care se procedeaza astfel, persoana care face aceste afirmatii generalizatoare aduce, inevitabil, atingere principiului constitutional al separatiei puterilor in stat, cu consecinta afectarii prestigiului justitiei si, implicit, a independentei si reputatiei magistratilor.

Puterea judecatoreasca trebuie sa fie independenta, ceea ce implica existenta unor anumite garantii fata de celelalte puteri ale statului, pentru a se evita politizarea si pentru a apara independenta si impartialitatea magistratului.

Cand, din motive infame, se urmareste diminuarea functiei si a rolului puterii judecatoresti, statul pierde calitatea de stat de drept, cu toate consecintele si implicatiile socio-economice ce decurg din aceasta.

In Raportul Singhvi catre Comisia drepturilor omului a ONU din 1987 se precizeaza ca 'principiile independentei si impartialitatii sunt pietrele de fundament ale motivarii si legitimitatii functiei judiciare in orice stat' – (pct. 75).

In Recomandarea (2000)19 a Comitetului de Ministri al statelor membre privind rolul urmaririi penale in sistemul de justitie penala, adoptata la data de 06 octombrie 2000 la cea de-a 724-a reuniune a delegatiilor ministrilor, la pct. 11 din capitolul 'Relatia dintre procurorii publici si puterea executiva si legislativa” se prevede ca „statele trebuie sa ia masurile adecvate pentru a asigura ca procurorii publici isi pot efectua indatoririle si responsabilitatile profesionale fara interventie nejustificata sau expunere la responsabilitatea civila, penala sau de alt tip'.

Consiliul Superior al Magistraturii este singura autoritate statala care gestioneaza cariera magistratilor si are obligatia constitutionala de a apara independenta acestora, interesul de a proteja reputatia si de a asigura autoritatea magistratilor fiind superior aceluia de a permite o discutie libera asupra impartialitatii acestora, chiar daca este ocazionata de discursul sau actiunile unui ministru al justitiei.Rapoartele MCV subliniaza constant faptul ca ar trebui sa se intreprinda masuri suplimentare pentru a furniza un sprijin adecvat magistratilor impotriva carora sunt indreptate critici ce submineaza independenta justitiei, nicidecum recomandarea ca ar fi necesare asalturi ale politicienilor asupra judecatorilor si procurorilor din Romania.

Pe cale de consecinta, se impune apararea justitiei ca sistem, precum si a judecatorilor si a procurorilor, intrucat afirmatiile formulate in conditiile aratate sunt de natura sa produca un impact negativ asupra sistemului judiciar, aducand atingere independentei, prestigiului si credibilitatii in ansamblul sau.

De asemenea, Asociatia “Forumul Judecatorilor din Romania” a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa sesizeze Consiliul National al Audiovizualului, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si alte autoritati publice competente, in raport de faptele relatate si de aspectele suplimentare care vor rezulta din verificarile ce vor fi dispuse”.

Pe de alta parte, cazul dezvaluit de Lumea Justitiei legat de judecatorul Corobana (care practic a facut sesizare impotriva lui Dragnea, dupa care l-a judecat pe acelasi Dragnea) reprezinta un motiv cat se poate de clar pentru admiterea cererii de stramutare a dosarului formulate de fostul lider PSD – cerere care va fi judecata la inceputul lunii iunie de Curtea de Apel Bucuresti si care, daca va fi admisa, va duce la desfiintarea hotararii de respingere a liberarii conditionate a lui Dragnea. Cazul seamana in oglinda cu cel al judecatorului George Dorel Matei, care a judecat functionari ai Primariei Sectorului 1 aflati in conflict cu tatal sau si cu care chiar el corespondase intr-un anumit litigiu care avea legatura cu tatal sau. Decizia pronuntata de Dorel Matei a fost ulterior desfiintata in calea contestatiei in anulare, tocmai pe motiv ca magistratul se aflase in incompatibilitate din cauza adversitatii cu una dintre parti”.







”Nu înţeleg de ce nu pot beneficia de dreptul de liberare. Am îmbunătăţit viaţa a milioane de români, fără să cer nimic în schimb" - Liviu Dragnea rămâne în închisoare

 


Tribunalul Bucureşti a respins cererea în care Liviu Dragnea solicita să fie eliberat din Penitenciarul Rahova, unde execută o pedeapsă de trei ani şi jumătate primită în 2019 în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Decizia este definitivă, iar Dragnea are dreptul să facă o nouă cerere de eliberare condiţionată după data de 27 august.

Audiat prin videoconferinţă, Dragnea a afirmat că a suportat „toate abuzurile” în închisoare.

„Tot ce a spus doamna avocat este susţinut de mine. Am avut o sancţiune. Este vorba despre o convorbire online dintre mine şi o persoană de pe lista suport aprobată de penitenciar. Eu trebuie să primesc o pedeapsă pentru că am criticat puterea ? Sunt o persoană relativ cunoscută. Poate să spună cineva despre mine că am avut un comportament negativ ? Am suportat toate abuzurile la adresa mea în aceste luni : dreptul la hrană, la sănătate, la muncă. Am participat la toate cursurile la care mi s-a permis. Eu am înţeles pentru ce am fost adus aici. Nu înţeleg de ce nu pot beneficia de dreptul de liberare. Am îmbunătăţit viaţa a milioane de români, fără să cer nimic în schimb", a spus Liviu Dragnea.

Amintim că Liviu Dragnea se află în penitenciar din data de 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Se anunţă dezastru: ”Vei plăti o taxă de mediu, la Uniunea Europeană, pentru că poluezi”

 


Marcel Ciolacu aruncă bomba pentru românii cu centrală pe gaze.  Social-democratul spune că ”Spania a dat şi vouchere la populaţie ca să facă investiţie în casele personale. Pentru că peste câțiva ani, dacă ai o centrală de apartament pe gaze, ca persoană fizică, vei plăti o taxă de mediu, la Uniunea Europeană, pentru că poluezi.

Spaniolii ştiu acest lucru, aşa că pentru investiţii, pentru apartamentele proprii au dat vouchere. Nu avem, nu există viziune, cap-coadă, plec de aici să ajung aici.”, a spus Marcel Ciolacu la emisiunea ”România9”, de la TVR 1, realizată de Ionuț Cristache.

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și fost partener la casa de consultanță Deloitte, a anunţat chiar ieri acest lucru, pentru Hotnews.

“Am curaj să fac un pariu. În cinci ani vom avea la Bruxelles o directivă europeană care va impune taxă pe centralele de gaz folosite la încălzire și să vedem atunci cum explicăm populației pe care o îndemnăm acum să se conecteze la gaz că va trebui să le punem taxă pe centrale. Așa cum sunt taxați cei de la Complexul Energetic Oltenia și trebuie să plătească 50-60 dolari pe tona de CO2, așa se va ajunge și la centralele de apartament.

Deci, eu vreau să facem o tranziție inteligentă. Nu vreau să fim în situația să punem populația să facă două tranziții în mai puțin de 10 ani, să-și cumpere boilere, după care să treacă pe altceva. Adică, vreau să fim inteligenți cum au fost generațiile dinaintea noastră, prin anii ’60-’70. Noi încă trăim din ce au făcut bunicii noștri prin anii ’60-’70”, a spus Nicolescu, într-un interviu acordat Hotnews.ro.

Noua directivă europeană revizuită pentru energia regenerabilă, care ar urma să fie adoptată la jumătatea acestei veri descurajează puternic folosirea gazelor pentru încălzire, pe viitor, cel puțin potrivit unor propuneri care se află pe masa Comisiei Europene.

George Simion (AUR) dinamitează PNRR. „Nu există un plan de înflorire a ţării. Există doar un plan de vânzare”

 


George Simion, copreşedintele AUR, a declarat, miercuri, în direct la România TV, că aplicarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este "forma prin care revine FMI în România", iar banii care vor fi împrumutaţi vor fi plătiţi de români la dobânzi mai mari decât cele anunţate acum.

George Simion susţine că PNRR este „doar un plan de vânzare”, pe care-l cataloghează drept „ultima mare privatizare” a României.

„Acest PNRR are 15 miliarde cu care ne împrumutăm. Doar noi şi Italia, din toate ţările UE, accesăm în întregime aceşti bani de împrumut. Da, la dobânzi mici acum, dar în momentul în care expiră aceste împrumuturi va trebui să ne împrumutăm iar ca să plătim. Atunci dobânzile nu vor mai fi mici şi va trebui să dăm ce om mai avea.

Nu există un plan de înflorire a ţării. Există doar un plan de vânzare. E ultima mare privatizare care se dă prin acest PNRR.

Este forma prin care revine FMI în România. Ştiţi când veneau şi dictau: măriţi taxele, închideţi companiile stragetice sau vindeţi-le la austrieci, la olandezi.

Acum cu USR, francezii sunt la modă. PNL, din păcate, sunt prizonieri în coaliţia maghiaro-franceză – UDRMR – USR.

Chipurile se pregăteşte o restructurare, dar domnul Drulă pregăteşte finalul Tarom, pentru că nu trebuie să avem o companie aeronautică naţională. Aeroportul probabil pentru mai târziu, la fel ca portul”, a declarat George Simion, copreşedintele AUR, la România TV, în emisiunea „Punctul culminant”, prezentată de Victor Ciutacu.

Întrebat despre reformele care ar trebui realizate prin PNRR, George Simion a afirmat că planul european de trecere pe energie verde „nu favorizează românii”.

„Ştim care e planul la nivel european. Acest plan de trecere pe energie verde nu favorizează românii. Noi mai avem lignit în Gorj şi în Hunedoara pe următorii 200 de ani înainte. Nu ne avantajează pentru încă putem să susţinem sistemul naţional energetic.

O să ajungem în câţiva ani când porneşte centrala din Ungaria, de la Pecs, să importăm energie din Ungaria. De 31 de ani există doar împrumuturi”, a spus George Simion.

„15 miliarde de euro împrumut fără sens de care beneficiază această guvernare provizorie a domnului Cîţu, validată prin Parlament inclusiv cu votul PSD care trebuia să facă opoziţie.

Nu s-a votat PNRR. S-a votat schimbarea alocării de fonduri din partea României pentru EUROATOM. Practic, nu mai dăm 1,4% către Bruxelles, ceea ce unii spun că dăm 1,6%, iar alţii spun că dăm 2%.

Banii din PNRR vin tot din partea statelor. UE se împrumută tot în numele statelor care compun Uniunea. Banii ăştia nu sunt gratis.

Jumătate sunt împrumuturi pe care trebuie să le returnăm, jumătate sunt fonduri neramburstabile pe care le-am avut la dispoziţie în ultimii ani. Problema mare pe care noi am spus-o este că noi nu am luat cele 15 miliarde din exerciţiul financiar precedent.

Am ratat cu brio, indiferent de coloratura Guvernului, să luăm bani pe degeaba. Nu alegem noi ce facem cu banii. O să vină o comisie în stil FMI. Vom fi monitorizaţi. Vin iarăşi să dicteze

În ultimii 10 ani, toate partidele spuneau nu ne mai dorim FMI în România. Astăzi, cu totul tuturor partidelor din România, cu excepţia AUR, nu am dorit să asigurăm cvorum şi să participăm la această farsă. Se întoarce FMI în România”, a conchis liderul AUR.

„E un act de tradăre naţională că faptul a trecut prin Parlament şi faptul că s-a votat EUROATOM-ul de către toate partidele, în afară de AUR.

Asta se întâmplă negru pe alb în planul trimis la Comisia Europeană. Se vor transforma termocentralele în centrale care merg pe hidrogen. De exemplu, Termo Mintia, cu banii din PNRR. Se pregăteşte înstrăinarea Termo Mintia.

Avem în fiecare judeţ nişte coloşi care ar putea funcţiona. De exemplu, mina de uraniu de la Crucea din Suceava, combinatul de oţeluri speciale din Târgovişte.

Nu a vrut domnul Năsui să facă darea în plată. Avem de recuperat 40 de milioane de euro de la firma rusească care e proprietar şi să-l luăm înapoi pentru că avem nevoie de oţeluri pentru viitoarele autostrăzi care nu o să existe. O să existe doar contracte de consultanţă pentru firma Aegis, unde a fost director general doamna Clotilde Armand.

O să aducem oţeluri speciale din Ucraina sau din China”, a mai precizat George Simion.

Scandal uriaş între George Simion şi Petre Roman. „L-aţi omorât pe Ceauşescu, v-aţi instalat la putere şi de atunci trăim pe credite”

 


Scandal uriaş între George Simion şi Petre Roman, în direct la România TV. Spiritele s-au încins, după ce Victor Ciutacu l-a întrebat de ce este nevoie ca Fondul Monetar Internaţional să monitorizeze România pentru a plăti sumele luate împrumut prin PNRR.

„În legătură cu rolul FMI, aceşti bani din PNRR ar fi bine ca lumea să înţeleagă că sunt sume foarte importante care merg către creşterea rezilienţei, creşterea economică. Rolul FMI care este asumat la cererea Comisiei Europene se referă la felul în care sumele respective sunt corelate cu ceea ce doreşte Comisia Europeană ca să fie anumite reforme justificate şi necesare în ţara noastră.

Trebuie să spunem că noi am avut o istorie nu prea bună cu FMI, mai ales în 1999 când FMI ne-a pus pe o listă că România ar fi în pericol de încetare de plăţi. A fost o minciună, dar atunci Guvernul României, la sugestia şi contribuţia lui Mugur Isărescu, am respins acea variantă şi România nu a intrat în încetare de plăţi, dar am avut de plătit o anumită sumă pe care o datoram, în condiţii grele. (…) FMI de mai multă vreme, în special de când este Christine Lagarde director şi-a schimbat orientarea”, a spus Petre Roman, în direct la România TV.

Intervenţia telefonică a lui Petre Roman a fost întreruptă de George Simion, care l-a acuzat pe fostul premier că face parte din „clasa politică ce a distrus România timp de 31 de ani”.

George Simion: Sunt destul de supărat pentru trădarea care s-a întâmplat astăzi în Parlament. Mai veniţi şi dumnevoastră care faceţi parte din clasa politică ce a distrus România timp de 31 de ani. Venea FMI aici şi dicta: închideţi fabrica aia, vindeţi asta la austrieci, la olandezi, măriţi taxele, nu mai creşteţi salariile, pensiile. De asta, România este pe ultimele locuri în UE.

Petre Roman: Vă contrazic. Am prezentat o situaţie concretă şi precisă. Dumnevoastră, în schimb, vorbiţi în dorul lelii! Vorbiţi pe deasupra doar pentru ca să vă faceţi propaganda politică, pentru că ceea ce prezintă partidul dumneavoastră acum nu este decât propagandă. Nu e decât o aşa zisă atitudine pro naţională, dar nu aveţi nicio bază serioasă, niciun fel de discurs serios, fundamentat.

George Simion: Dumnevoastră sunteţi baza noastră, domnule Petre Roman. Dumneavoastră, prin dezastrul pe care l-aţi făcut în ultimii 31 de ani. V-aţi instalat. L-aţi omorât pe Ceauşescu, v-aţi instalat la putere şi de atunci trăim pe credite. De atunci, tot împovărăm ţara cu FMI şi miliarde de euro pe care le rostogolim de la un an la altul.

N-aţi avut nicio viziune pentru România şi noi suntem vinovaţi, noi de la AUR, că avem o aşa zisă atitudine pro naţională. Suntem vinovaţi că spunem adevărul.

Petre Roman: Am o problemă şi v-am spus de când m-aţi invitat. Când noi vorbim pe telefon şi domnu acesta Simion vorbeşte…

George Simion: Domnul deputat Simion! Domnule fost prim ministru care aţi distrus România!

Petre Roman: Vreţi să vă spun domnule preşedinte Simion? Vă place mai mult?

George Simion: Sunt copreşedinte. Avem la AUR doi preşedinţi. (…) Domnule Roman, dumnevoastră nici n-ar trebui să fiţi pe scena publică. Dumnevoastră cu domnul Iliescu, cu Băsescu, cu toată şleahta (…) aţi distrus toată România.

Petre Roman: Domnule Ciutacu, e cu totul incalificabil! E incalificabil ceea ce face dumnealui.

Anthony Fauci, consilierul medical şef al Casei Albe a recunoscut că Institutul Național de Sănătate (NIH) a finanțat laboratorul din Wuhan

 


Anthony Fauci a recunoscut că a alocat 600.000 de dolari pentru ca Institutul de Virologie din Wuhan să studieze dacă există posibilitatea ca coronavirusurile de la lilieci pot fi transmise la oameni. Fondurile au fost date laboratorului chinez prin Alianța EcoHealth pentru a sprijini „o colaborare modestă cu oameni de știință chinezi, care erau experți în coronavirus”.

Cercetările au fost realizate de dr. Shi Zhengli de la Institutul Wuhan, care în lucrarea sa, ea i-a mulțumit lui Fauci și Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID), care face parte din Institutul Național de Sănătate (NIH) pe care îl conduce chiar medeicul-şef de la Casa Albă şi care este listat la sfârșitul lucrării.

Miercuri, în timpul unei audieri a Senatului, senatorul republican de Louisiana, John Kennedy, a pus la îndoială încrederea lui Fauci în oamenii de știință ai laboratorului din Wuhan. „De unde știți că nu v-au mințit și că nu folosesc banii în alte scopuri?”, l-a întrebat Kennedy pe Fauci, la care acesta a răspuns că nu există nicio modalitate de a garanta că oamenii de știință și beneficiarii nu vor minți. „Nu știi niciodată…”, a spus acesta.

În aceste condiţii parlamentarii republicani cer demiterea lui Anthony Fauci, pe care îl acuză că şi-a schimbat declaraţia cu privire la faptul că guvernul SUA a finanțat cercetarea de la Institutul de Virologie Wuhan, scrie The New York Post. În acest sens, senatorul Rand Paul a declarat la Fox News că Fauci nu are dreptul să desfășoare o investigație asupra originilor gripei chineze, afirmând că este compromis de finanțarea laboratorului. „Ar putea exista o acoperire din partea unor oameni ca dr. Fauci de a nu dezvălui nimic pentru că ar putea fi atunci vinovat şi responsabil cu finanțarea acestui laborator. El a aprobat-o personal„, a spus acesta.