4.28.2021

PÂINEA cu FĂINĂ de GREIERI s-ar putea găsi în curând pe rafturile magazinelor din România

 


La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași, studenții fac produse care au la bază făină de greier. Aceștia au copt primii cozonaci, păscuțe, asta după ce s-au întrecut prin a creea și a coace diferite sortimente de pâine, tot cu făină de greier.

Produsele create în laboratorul de micro producție de la USAMV Iași au scop de cercetare, dar când va fi deschis magazinul propriu al Universității acestea vor putea fi cumpărate și de ieșeni. Înainte de toate au fost făcute o serie de probe. Totul a plecat de la lucrare de diplomă, iar luna aceasta au fost făcute primele pâini, cozonaci și păscuțe.

La prima vedere pâinea cu făină de greier nu pare foarte diferită. Însă frăgezimea produsului este mai mare decât la pâinea găsită în comerț.

Dotările adecvate îi ajută pe studenți să fie pregătiți după absolvire spun reprezentanții universității. Cunoașterea întregului flux de producție nu poate fi învățat decât în laborator.

Specialiştii susţin că pâinea cu făină de greier are o valoare nutriţională mare. 70% reprezintă proteine, vitamine, fier şi calciu.

La o franzelă se pun aproximativ 70 de greieri, ceea ce înseamnă cam trei la sută din ingrediente. Experții spun că greierii au un gust destul de neutru, aşa că nu influenţează prea mult. Are gust de pâine obişnuită, dar valoarea nutriţională este foarte mare şi este mare şi conţinutul de proteine. 

Pensionarii vor primi toți banii pierduți prin calculele greșite din vina statului

 


Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care prevede că pensionarii cărora statul le-a calculat greșit pensiile vor primi înapoi banii cuveniți pentru că termenul de prescripție va fi eliminat.

Noua lege permite ca întreaga suma sa fie plătită retroactiv, fie la solicitarea pensionarului, fie din oficiu.

”În baza vechii legi, în cazul în care unui pensionar i se calcula greșit pensia și se constata acest lucru peste 7 ani, cum a fost cazul unei pensionare din Valea Lunga, statul putea plăti retroactiv doar pentru 3 ani. Deși culpa aparținea unui funcționar, nu beneficiarului.

Aceasta lege vine sa le facă dreptate, iar în situații de calcul greșit să își primească retroactiv toți banii. Îi mulțumesc președintelui Klaus Iohannis pentru promulgarea legii”, a declarat inițiatorul legii deputatul PNL, Florin Roman.

Pensionarii vor primi toți banii pierduți prin calculele greșite din vina statului

Potrivit legii, „prin excepţie de la prevederile alin. (2), în cazul în care, din cauza unei erori materiale, de calcul sau a oricărei greşeli de redactare, omisiune sau menţiuni greşite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă”.

Potrivit articolului 107 alineatul (1) din Legea nr. 263/2010, în situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.

Alineatul (2) al articolului 107 prevede că „sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alineatului (1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor”.

Vă sunt încălcate drepturile în spitale ? Trebuie să ştiți asta

 


Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat miercuri că va lansa o aplicație prin care pacienții vor putea semnala situațiile în care nu le sunt respectate drepturile.

Președintele CNAS Adrian Gheorghe a vorbit, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, despre măsurile necesare pentru consolidarea unui parteneriat corect atât cu pacienții, cât și cu furnizorii de servicii medicale.

El a anunțat că, în scurt timp, CNAS va lansa o aplicație prin intermediul căreia pacienții pot semnala situațiile în care, la solicitarea furnizării de servicii medicale, nu le sunt respectate drepturile.

„Am sesizat o aplicare neuniformă a reglementărilor din sistem care afectează uneori accesul pacienților la servicii medicale. Încurajăm pacienții să ne semnaleze problemele pe care le întâmpină pentru a le putea remedia. Scopul nu este de a găsi vinovați, ci de a îndrepta erorile din sistem care pot afecta pacienții”, a declarat Adrian Gheorghe.

De asemenea, CNAS a anunțat că centralizează săptămânal petițiile și solicitările de informații primite la casele de asigurări de sănătate.

Șeful CNAS a spus că noul contract-cadru și normele de aplicare ale acestuia pentru perioada 2021-2022 se află acum în dezbatere publică, iar obiectivul este ca acestea să intre în vigoare din 1 iulie 2021.

„Propunerile din aceste proiecte de acte normative au ca principal scop creșterea ponderii serviciilor medicale de prevenție și reprezintă primii pași în demararea procesului de inversare a piramidei serviciilor de asistență medicală, prin creșterea ponderii serviciilor acordate în medicina primară și în ambulatoriul de specialitate și reducerea internărilor nejustificate pentru cazurile medicale care ar putea fi tratate în condiții de siguranță și în ambulatoriu sau de către medicii de familie”, a mai declarat președintele CNAS.

Acesta a informat că în 6 mai va fi organizată proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor de director general al caselor de asigurări de sănătate județene și CAS AOPSNAJ: „Am schimbat total filozofia de recrutare a managerilor de CAS. Este un concurs organizat în mod transparent, obiectiv, fără discriminare pe criterii politice sau de orice altă natură, un concurs în care vor promova acei candidați cu cele mai bune abilități de planificare, organizare, coordonare și control. După finalizarea concursului din data de 6 mai vom organiza un nou concurs pentru posturile de director general care nu s-au ocupat în urma rezultatelor obținute de candidați sau pentru care nu au existat candidați înscriși în prima etapă”, a adăugat Adrian Gheorghe.

Plată pentru vaccinare

 


Infecţionistul Octavian Jurma vine cu o idee revoluționară. În loc să fie plătiți medicii de familie pentru vaccinări, banii să fie dați persoanelor care se vaccinează.

„Am o idee mai bună decât să plătim un bonus pentru fiecare inoculare medicilor de familie. Haideți să dăm banii ăștia celor care se vaccinează!”, scrie pe Facebook infecţionistul.

Octavian Jurma crede că, până la urmă, cei care se vaccinează fac un efort mai mare decât medicul care îi vaccinează și își asumă și niște „riscuri eroice, dacă ascultăm negaționiștii”.

În opinia acestuia, este o ideea proastă să fie plătiți medicii de familie pentru vaccinare, pentru că alimentează suspiciunea că medicul îi vaccinează pentru bani și îi scade autoritatea și credibilitatea: „inhibă atât medicul, cât și pacientul. Medicii sunt deja plătiți pentru a avea grijă de sănătatea pacientului, lucru care include vaccinarea şi pentru alte boli contagioase.

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de guvern de miercuri, creșterea sumei pe care medicii de familie o primesc pentru vaccinarea împotriva COVID-19 la cabinete, de la 30 de lei/persoană vaccinată, la 40 de lei/inoculare.

„Astfel, ordonanța de urgență aprobată astăzi pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii prevede, printre altele, majorarea tarifului pentru inocularea vaccinului împotriva COVID-19 administrat de către medicii de familie, de la 30 de lei/persoană vaccinată la 40 de lei/inoculare. Acest tarif cuprinde consultația medicală realizată de medicul de familie, administrarea serului, precum și monitorizarea și raportarea reacțiilor adverse postvaccinare”, transmite Ministerul Sănătății.

Potrivit sursei citate, modificarea tarifului este justificată de suplimentarea materialelor sanitare și a echipamentelor de protecție utilizate în cabinetul medicului de familie.

Tarifele vor fi valabile până la data de 30 septembrie 2021.

Semnătura electronică va putea fi folosită la încheierea contractului individual de muncă

 


Executivul face încă un pas pentru digitalizarea raporturilor de muncă și introduce, prin ordonanță de urgență, posibilitatea folosirii semnăturii electronice avansate sau calificate la încheierea contractului individual de muncă, a actelor adiționale la acesta, dar și pentru întocmirea tuturor înscrisurilor/dcumentelor din domeniul relațiilor de muncă. Semnătura electronică va fi însoțită de marca temporală calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului.

Decizia Executivului sprijină flexibilizarea şi adaptarea relațiilor de muncă la schimbările aduse pe piața muncii odată cu apariția pandemiei de COVID – 19, când munca la domiciliu a luat amploare.

„Numărul contractelor individuale de muncă cu clauză de telemuncă a crescut semnificativ. Dacă în luna martie a anului trecut, la debutul pandemiei, în registrul general de evidență a salariaților erau înregistrate 50.577 de astfel de contracte, până la sfârșitul anului numărul a crescut la 383.300. Tendința de creștere continuă și în 2021. În luna martie erau înregistrate aproape 395.000 de contracte cu clauză de telemuncă. Câtă vreme se mențin regulile de distanțare fizică, inclusiv la locul de muncă, iar telemunca rămâne o soluție dezirabilă, angajatorii trebuie sprijiniți, prin simplificarea procedurilor specifice de resurse umane, să utilizeze forme alternative de muncă”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Actul normativ aprobat astăzi de Guvern reformulează definiția telemuncii și elimină sintagma „cel puțin o zi pe lună” în contextul în care, în momentul de față, această formă de organizare a muncii se desfășoară în mod regulat.

Acesta prevede, de asemenea, că angajatorul nu poate obliga salariatul să folosească semnătura electronică. Totuși, părțile trebuie să utilizeze același tip de semnătură la semnarea documentelor, inclusiv cea olografă, prevăzută acum de Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii.

În același timp, salariatul care își desfășoară activitatea în telemuncă are obligația de a respecta și asigura confidențialitatea informațiilor utilizate în timpul desfășurării activității. Activitatea acestuia poate fi verificată de angajator prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor, în condițiile stabilite prin contractul individual de muncă, regulamentul intern și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, în condițiile legii.

Angajatorul poate utiliza semnătura electronică avansată sau calificată și în raporturile pe care le are cu instituțiile publice, la întocmirea înscrisurilor sau documentelor din domeniul relațiilor de muncă/securității și sănătății în muncă.

Toate documentele încheiate prin utilizarea semnăturii electronice vor fi arhivate de angajator și vor fi puse la dispoziția organelor de control competente, la solicitarea acestora.

Ministrul Sănătății, o mermelește cu testarea în școli

 


Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a spus că opinia INSP este că testele de salivă pozitive trebuie să fie dublate de un test nazo-faringian sau PCR.

„Am cerut un punct de vedere la INSP legat de temele pe care le-am discutat cu ministrul Educației, iar concluziile sunt că testarea cu teste rapide antigen clasice, prin exudatul nazo-faringian rămâne opțiune pentru copiii care merg la școală. În ceea ce privește testarea cu testele din salivă, opinia redată de specialiștii de la INSP și care este concordantă cu recomandările internaționale este că rezultatul pozitiv al unui test de salivă necesită confirmare prin retestare nazofaringiană sau RT PCR. Urmează ca împreună cu Ministerul Educației să luăm decizia de oportunitate privind testarea din salivă a celor care merg la școală”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătății a mai spus că, de asemenea, cei de la INSP au făcut recomandări pentru reluarea cursurilor la clasele speciale și la clasele terminale, recomandări legate mai degrabă de măsuri de prevenție: purtarea măștii, aerisirea și păstrarea distanței fizice.

„Știi cum sunt ? Terminat ! Mă scol dimineața plângând și mă culc plângând”

 


La o lună de la moartea Corneliei Catanga, soțul artistei, Aurel Pădureanu, se pregătește pentru cele mai dureroase sărbători pascale. 

„Știi cum sunt? Terminat! Mă scol dimineața plângând și mă culc plângând. Nu numai de situația noastră, dar de ea, pentru că era o ființă fricoasă. Avea premoniții. (...) Totul se plătește pe lumea asta. Nimeni nu pleacă de aici fără să plătească. Nu am apucat nici să-i cimentez groapa”, a spus soțul Corneliei Catanga, Aurel Pădureanu, marți seară, în platoul Antena 3. „Nu-mi revin. Nu vreau să sensibilizez pe nimeni”, a continuat acesta. 

„A fost, în urmă cu mulți ani, o perioadă când a fost foarte bine. Până să facem împrumut la bancă. Am pierdut casa. Cornelia atunci s-a îmbolnăvit și a avut probleme mari de sănătate. Suferea cu inima. A avut problema și cu ochii. Nu a mai cântat o perioadă foarte lungă. Te rog să mă crezi, Mihai (n.r. i se adresează lui Mihai Gâdea), o spun cu toată responsabilitatea: nu am avut bani de pâine. A fost o perioadă când a fost adulată, a intrat după într-un con de umbră. Ea s-a îmbolnăvit”, a spus Aurel Pădureanu. 

„Am familie numeroasă și a trebuit să îi ajut pe toți. Mai am doi copii din prima căsătorie. Și mai spun ceva ce nu am spus pe niciun post de televiziune. În 1979, am fost plecat într-un turneu în străinătate. Când m-am întors... din prima căsătorie, aveam trei copii. Mi-a murit copil de 15 ani înecat. Îți poți imagina ce probleme am avut în viață. Nu cer nimic de la nimeni. Nu vreau să par așa... Mi-e rușine, am o vârstă. (...) Am pierdut tot, am pierdut casa, am pierdut tot, tot, tot! Vreau să-i cer scuze domnului Becali, pentru faptul că am îndrăznit să-l deranjez cu un lucru. Și nu vreau... Îi cer mii de scuze! Niciodată nu i-am reproșat absolut nimic. L-am sunat pe domnul Becali. Mi-a dat cineva telefonul. I-am zis, domnule Becali, am o mare rugăminte: Vă cunosc de câțiva ani, când cântam. Mi-aș dori o cămăruță mai veche, pentru că băiatul meu, un pianist excepțional... L-am rugat, repar, o cămăruță veche, să aibă unde să studieze, pentru că la bloc nu poți. Noaptea, dacă îți vine o idee, ca pianist, îți sar (n.r. vecinii) în cap și te dau afară imediat. Cer mii de scuze că am apelat. Mi-a spus nu am așa ceva, dacă vrei la cămin. Cer scuze domnului Becali, să mă ierte că am îndrăznit”, a mai spus soțul Corneliei Catanga.

"Calea Luminii". Tradiţia se reia la Târgovişte, de Paşti 2021

Pictorul Mihai Șerbănescu împreună cu Arhiepiscopia aduc vești bune pentru târgovișteni: „Calea luminii” va avea loc joi, 29 aprilie.

Situația epidemiologică în care se află județul Dâmbovița a permis reluarea evenimentului atât de cunoscut și apreciat. De această dată, însă, traseul parcurs de doritori va fi unul mai scurt. Lumânările se vor aprinde pe treptele Mitropoliei și vor fi purtate de participanți doar până în Piața „Mihai Viteazu”, acolo unde vor fi și depuse.

Chiar dacă situația din județ este una îmbucurătoare, toți cei care doresc să participe la eveniment sunt rugați să păstreze toate măsurile sanitare impuse, inclusiv purtarea corespunzătoare a măștii de protecție și păstrarea distanțării sociale.

„Calea luminii” este un eveniment care se desfășoară la Târgoviște de 20 de ani. Acesta este o tradiție apreciată nu doar la nivel local. Evenimentul strânge anual mii de oameni care străbat, cu lumânări aprinse, același traseu: Catedrala Metropolitană - Piața Mihai Viteazu - Bulevardul Carol I - zona Gării, transmite Gazeta Dâmboviţei.

Kalus Iohannis : Ce se întâmplă cu pașaportul de vaccinare în România

 


Președintele susține că se consideră reticient față de ideea unui pașaport discriminatoriu de vaccinare, considerând că nu se poate face discriminare pe baza unui vaccin. Mai mult decât atât, acesta a precizat că cetățenii nu pot fi împărțiți în două categorii.

„Trebuie să clarific. Nu am fost reticent față e ideea unui certificat, am fost reticent față de ideea unui pașaport discriminatoriu de vaccinare. Nu cred că putem să facem o discriminare pe baza vaccinării, nu putem să împărțim cetățenii europeni în două categorii: unii să meargă în concediu și alții să nu meargă. Sunt drepturi care sunt statuate și care sunt garantate pentru toată lumea”, a explicat președintele Iohannis.

Conform președintelui, certificatul de vaccinare european va putea fi folosit în scopuri medicale, pentru a demonstra că ne-am imunizat, că am trecut prin boală sau că avem un test Covid-19 negativ, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm în carantină în țările europene unde acest lucru este impus persoanelor nevaccinate.

Ce se întâmplă cu pașaportul de vaccinare în România!

„Acest certificat de vaccinare poate fi folosit pentru motive medicale. De exemplu, dacă vreți să mergeți într-o țară în concediu și aveți certificatul că v-ați vaccinat, ați făcut testul și nu sunteți pozitiv sau că ați avut boala, probabil că puteți să intrați acolo fără alte formalități și fără să trebuiască să stați în carantină, este un lucru destul de important”, a mai adăugat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a ținut să asigure românii care au ales să nu se vaccineze că pot circula în state europene, chiar și fără certificatul de vaccinare, cu condiția să respecte regulile acelui stat.

„Nu putem folosi astfel de certificate pentru a îngrădi, de exemplu, libertatea de mișcare. Dacă o persoană nu are un astfel de certificat nu i se poate spune că nu are voie să călătorească în Europa. Are voie, dar va trebui să respecte restricțiile care sunt în vigoare pentru persoanele din statul respectiv. Nu existența certificatului este problematică, ci felul în care îl folosim. Să îl folosim pentru motive medicale, dar să nu facem din acest instrument, un instrument al discriminării”, a conchis președintele Klaus Iohannis.

Medicii, atacaţi cu brutalitate de rudele victimelor răpuse de Covid

 


Într-o filmare suprinsă de camerele de supraveghere ale unui spital din capitala New Dehli se poate observa cum medicii şi agenţii de securitate sunt atacaţi de un grup de bărbați, cu un băț mare din lemn, după ce un bărbat în vârstă de 67 de ani a murit în sala de așteptare, deoarece nu mai erau disponibile paturi la ATI, potrivit Daily Mail.

Conducerea spitalul Apollo, unde s-a produs incidentul, a relatat că mai mulţi medici au fost răniți în luptă, dar au trebuit să se întoarcă imediat la serviciu din cauza numărului de pacienți care au nevoie de tratament.

Incidentul de marţi nu este însă unul singular. Într-o altă filmare, de săptămâna trecută, medicul Siddhant Totla, în vârstă de 25 de ani, a fost lovit cu pumnii, cu picioarele de rudele unui bărbat de 65 de ani care a murit tot de Covid.

Copleșite și rămase fără resurse, unele spitale refuză pacienții care nu vin cu buteliile de oxigen de acasă. Familiile bolnavilor sunt nevoite să cumpere butelii de oxigen de pe piața neagră la prețuri foarte mari. „L-am adus pe tatăl meu aici, dar nu sunt paturi. Sunt oameni pe holuri, întinși pe jos. Primele întrebări pe care ți le adresează este dacă ai testul PCR și dacă ai cilindru de oxigen. Am crezut că asta îți asigură spitalul„, a declarat fiica unui pacient. Situaţia este confirmată de medici, un director de spital din capitala New Delhi declarând resemnat: „Dacă cineva moare aici, știi că a murit pentru că nu a fost oxigen pentru el. Nu pot descrie ce simțim. Îți vine să plângi, te simți neputincios„.

Dan Bittman îi ia apărarea Dianei Șoșoacă : „E primul politician căruia i se resping drepturile”

 


Dan Bittman i-a luat apărarea senatoarei Diana Șoșoacă despre care spune că i s-au încălcat niște drepturi pe motiv că ea crede că România mai poate fi salvată.

„Trăim niște vremuri tulburi, dar cei de la putere scriu istoria. Ori o scriu strâmb, ori o scriu cum cred ei că este corect. Noi nu suntem de partea decidenților și atunci nu facem decât să stăm și să privim, Diana Șoșoacă e primul politician din istoria României căruia i se resping niște drepturi. E un senator ales, sigur că da. E un ales al poporului. A deranjat și acum sigur că există încercarea de a fi trasă pe dreapta. Azi am avut un interviu cu Șoșoacă. Am avut o discuție de aproape 3 ore, o să o vedeți cu alți ochi. Am vorbit despre cum a fost construit partidul și de faptul că a fost suspendată. E foarte interesantă discuția. Sunt puși la zid cei care încă cred că România mai poate fi salvată”, a declarat Dan Bittman, la RomâniaTv.

Diana Șoșoacă a fost exclusă din grupul parlamentar al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), după un moment petrecut în Parlament, în care susținea că vaccinul Pfizer/BioNTech „distruge matricea națională a poporului român”.

„Domnia sa a refuzat sistematic să acționeze, atât în parlament, cât și în spațiul public, în conformitate cu strategia grupului senatorial AUR, precum și cu deciziile conducerii partidului. De la data prezentului comunicat, dna senator Diana Șoșoacă Ivanovici își exercită mandatul în afara grupului senatorial al AUR”, a precizat la acea vreme Biroul Național de Conducere.

Diana Șoșoacă a susținut atunci un discurs de la tribuna Parlamentului, în care a susținut, fără să prezinte vreo dovadă, că „femeile sunt omorâte și se distruge matricea națională a poporului român! Puteți să mă amendați, puteți să faceți ce vreți, adevărul va ieși la iveală! Omorâti România pas cu pas, vaccinând femeile, care duce la sterlitate”.

Un alt incident prin care s-a făcut remarcată Șoșoacă a fost cel din Parlament, unde senatoarea a refuzat să poarte masca de protecție. În urmă cu câteva săptămâni, Diana Şoşoacă a chemat poliţia la Parlament, după ce a avut schimburi de replici cu preşedinta Comisiei juridice a Senatului, Iuliana Scântei, unde aceasta trebuia să fie audiată înainte de a fi sancţionată pentru comportamentul în Senat, la propunerea PNL. Scandalul a început de la faptul că Scântei i-a cerut acesteia să poarte mască de protecţie. Ulterior Şoşoacă a sunat la 112 după ce nu a fost lăsată în sală, susţinând că a fost „bruscată şi lovită”. Ea a precizat că va face plângere penală împotriva Laurei Scântei dar şi a câtorva angajaţi ai Senatului.

După scandalul din Parlament, senatoarea Șoșoacă a spus că vrea să-și ia permis de port-armă și că va solicita pază non-stop.

„În acest context îmi voi lua inclusiv permis de port-armă şi o să solicit pază non-stop, dacă inclusiv în Parlamentul României eşti bătut ca senator. România nu e stat de drept. În România s-a instaurat dictatura. Păi în Rusia e mai multă democraţie decât în România de o mie de ori. Şi în China e democraţie”, a declarat ea atunci.