12.03.2021

SUVERANIȘTII dau frisoane instituțiilor europene. Sunt al DOILEA GRUP ca mărime în Parlamentul European

 


Liderii partidelor suveraniste din UE se întâlnesc vineri și sâmbătă la Varșovia, iar o unificare a grupurilor conservatoare ar putea duce la depășirea socialiștilor în Parlamentul European

Jarosław Kaczyński, care conduce partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) din Polonia, va găzdui astăzi și mâine, la Varșovia, o întâlnire a liderilor conservatori europeni, într-un moment în care conducerea Poloniei a intrat în conflict direct cu Germania pe care o acuză de construirea celui de-al 4-lea Reich și de la care cere despăgubiri însemnate de război.

Mișcarea de unificare a suveraniștilor de la Varșovia ar putea avea consecințe importante în Europa. Până acum, suveraniștii erau împărțiți în două grupuri politice, fiind 63 de europarlamentari la Grupul ECR (Conservatorii și Reformiștii), și 70 la Grupul ID (Identitate și Democrație). PPE, primul grup ca mărime și ca influență, are 178 de locuri, iar Grupul socialiștilor (S&D), al doilea ca mărime din PE, are în acest moment 146 de locuri.

Suveraniștii le suflă în ceafă socialiștilor

La un calcul simplu, se vede că din unirea celor două grupuri suveraniste ar rezulta 133 de locuri, la doar 13 locuri distanță de al doilea grup. Dar la această grupare nouă s-ar adăuga Fidesz, care a plecat din PPE cu scandal și care participa la reuniunea de astăzi de la Varșovia, neaparținând unui grup în acest moment, ci fiind în căutare de casă, și nu doar în căutare, pentru că Viktor Orban este direct implicat în crearea unui super grup suveranist în UE. 12 europarlamentari neafiliați are în acest moment Fidesz în Parlamentul European, așadar noul grup ar fi la un europarlamentar distanță de socialiști, o diferență care poate fi ușor rezolvată.

Ca suveraniștii să aibă al doilea grup ca putere din Parlamentul European ar fi o lovitură dată eurocraților. Iar viitoarele alegeri, influențate de pandemie, vor aduce și mai multe voturi pe masa suveraniștilor, aruncându-i în competiție directă cu PPE, adică în bătălia pentru primul loc. Un scenariu care dă frisoane de pe acum celor care conduc instituțiile europene !

BRIGADA RUTIERĂ : Restricții de circulație în București, în weekend. Ce zone să evite şoferii

 


Brigada Rutieră anunță restricții de trafic în Capitală, sâmbătă și duminică, pe Podul Pipera și Podul Basarab. Totodată, începând de sâmbătă și până în decembrie 2022, vor fi instituite restricții de circulație pe Centura Capitalei în zona lucrărilor la pasajul Olteniței - Popești Leordeni.

Restricţii de circulaţie pe Centura Bucureşti în zona lucrărilor la pasajul Olteniţei – Popeşti Leordeni.

Sâmbătă, începând cu ora 10:00, se vor institui restricţii de circulaţie pe Centura Bucureşti în zona lucrărilor la pasajul Olteniţei – Popeşti Leordeni, respectiv contractul de „Lărgire la 4 benzi a centurii rutiere a Municipiului Bucureşti Sud între A2, km 23+600 şi A1, km 55+520 – Lot 1: Amenajare nod rutier DN CB – DN 4 (Olteniţa) km 29+500 – km 33+190”.

Restricţiile vor fi instituite pentru perioada 02.12.2021 – 01.12.2022, potrivit CNAIR.

Autorităţile roagă conducătorii auto care doresc să tranziteze Centura Bucureştiului şi DN4 să circule cu atenţie sporită, având în vedere că traficul va fi deviat în totalitate, pe toate sensurile de mers, şi să urmărească şi să respecte cu atenţie semnalizarea rutieră din zona lucrărilor.

„Restricţiile de circulaţie se impun pe fondul lucrărilor care se desfăşoară pe şantier, respectiv asamblarea tablierului metalic. Până în prezent, au fost montate grinzile de beton pe 5 deschideri, aferente rampelor de urcare dinspre Berceni şi coborâre spre Glina.

Se lucrează, în continuare, la cofrarea, armarea şi turnarea riglelor peste pilele deja executate şi se continuă cofrarea, armarea şi turnarea radierelor şi elevaţiilor pilelor rampei de urcare-coborâre dinspre Bucureşti.

De asemenea, se avansează cu devierea utilităţilor şi realizarea canalizării pluviale aferente pasajului”, a mai transmis CNAIR.

De asemenea, Brigada Rutieră anunţă restricţii în trafic pe Podul Pipera şi pe Podul Basarab. În data de 04.12.2021, în intervalul orar 15.00-23.00, se vor realiza filmări dinamice pe Podul Pipera, segmentul de drum cuprins între Bd. Nicolae Caramfil și Orașul Voluntari, cu întoarcere sub pasajul de la linia de tren, fără închiderea circulației, prin limitarea traficului cu sprijinul poliției rutiere.

De asemenea, în noaptea de 04 spre 05.12.2021, în intervalul orar 22.00-03.00, se va restricționa circulația autovehiculelor pe Podul Basarab, pe sensul dinspre Calea Plevnei către Calea Griviței, pe durata realizării dublelor, cu sprijinul poliției rutiere.

Brigada Rutieră solicită conducătorilor de autovehicule să circule cu prudență, să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frâna în condiții de siguranță, să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate și să respecte semnificaţia indicatoarelor rutiere montate temporar în zonă, precum şi semnalele polițiştilor rutieri.

AFRICANII acuză Europa de apariţia şi răspândirea Omicron

 


Preşedintele Botswanei, Mokgweetsi Masisi, susţine că unii dintre cei patru diplomaţi străini care au fost testaţi pozitiv în ţara sa la varianta Omicron a noului coronavirus au venit din Europa. El a cerut astfel să se renunţe la interdicţiile de călătorie impuse împotriva ţărilor sud-africane.

„Diplomaţii au venit din câteva ţări şi au trecut prin mai multe ţări înainte de a ajunge în Botswana”, a spus Mokgweetsi Masisi. Acesta a refuzat să le dezvăluie cetăţenia, afirmând doar că „unii au fost în Europa, iar alţii în altă parte”. Întrebat dacă unii dintre diplomaţi au venit în Botswana din Europa, el a replicat: „Într-adevăr”.

Statul african a anunţat săptămâna trecută că investighează în legătură cu anumite mutaţii ale coronavirusului descoperite în cazul a patru străini veniţi în ţară într-o misiune diplomatică pe 7 noiembrie. Aceştia ar fi plecat din Botswana pe 11 noiembrie. Până acum, Botswana a raportat peste 20 de cazuri ale noii variante.

Purtătorul de cuvânt prezidenţial Batlhalefi Leagajang a declarat pentru Reuters că Masisi nu va dezvălui ţările prin care au trecut respectivii diplomaţi ori ţările de origine ale acestora pentru că „virusul nu ar trebui niciodată geopolitizat„.

Până acum, prezenţa variantei Omicron a fost raportată în peste 20 de ţări.

Deşi nu s-a stabilit deocamdată cum şi unde a apărut Omicron, pe 25 noiembrie Republica Africa de Sud, urmată de Botswana a doua zi, a raportat detectarea unei noi variante de coronavirus cu mutaţii diferite de varianta Delta, considerată dominantă. Şi Africa de Sud s-a plâns că a fost pedepsită pentru că a identificat din timp noua variantă, menţionează Reuters.

Interdicţiile de călătorie sunt „nenecesare şi, dacă mă întrebaţi pe mine, în lipsa unei expresii mai bune, iresponsabile”, a declarat Masisi într-un interviu acordat CNN joi seara.

Nicușor Dan, întâlnire de lucru cu premierul Ciucă și ceilalți miniștri pe tema prețului gigacaloriei și a preluării ELCEN

 


La discuțiile cu Ciucă și Nicușor Dan vor mai participa ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, și ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Costul termoficării, dar şi intenţia Primăriei Capitalei de a prelua ELCEN se numără printre subiectele care vor fi abordate.

Nicușor Dan s-a întâlnit și pe data pe 27 noiembrie cu premierul Nicolae Ciucă pentru a discuta despre ajutorul cerut de Municipalitate pentru termoficare, adică o subvenție de 968 de milioane de lei. La final, primarul i-a asigurat pe bucureșteni că nu au de ce să își facă griji în acest moment pentru plata întreținerii fiindcă vor plăti în continuare 164 de lei pe gigacalorie.

Nicușor Dan a scris pe Facebook, pe 28 noiembrie, că după întrevederea cu Ciucă „îmi doresc să am în perioada următoare și o întâlnire cu domnul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu”.

„Sunteți doar la un telefon distanță pentru a stabili o întâlnire” și aș fi preferat să mă sunați, dumneavoastră ati preferat marketingul”, i-a răspuns Adrian Câciu la postare. Cu o zi mai înainte, ministrul PSD de Finanțe a avut o altă replică tăioasă pentru Nicușor Dan. El a spus la finalul ședinței de Guvern, după ce Nicușor Dan a cerut subvenție pentru acoperirea costurilor la căldură, că primăria are suficienți bani, dar că „cineva nu e gospodar”, cu trimitere la primarul Capitalei.

Noul ministru al Finanţelor aruncă bomba : Nicuşor Dan nu mi-a solicitat niciun leu pentru subvenţia la gigacalorie

Adrian Câciu, noul ministru al Finanţelor, a declarat marţi seară, la România Tv, că primarul Capitalei nu a depus nicio cerere pentru a primi subvenţie la gigacalorie.

„Nicusor Dan nu a depus nicio hartie la Ministerul Finantelor pentru subvenţia la gigacalorie şi nici nu m-a sunat. Restul este o reinventare a domnului Nicusor Dan.

La ora de iarna, cand maine-poimaine ninge, dansul face meciuri de ping-pong pe Facebook cu ministrul Finantelor. Eu îl aştept să avem o discuţie. La Ministerul Finantelor sunt toti banii necesari. Nicuşor Dan nu mi-a solicitat niciun leu pentru subvenţia la gigacalorie”, a explicat Adrian Câciu.

Nicolae Ciucă : Trebuie să avem bugetul finalizat şi aprobat până la 24 decembrie

 


Guvernul Ciucă discută, astăzi vineri, în şedinţă despre proiectul de buget pe 2022, a anunţat premierul Nicolae Ciucă. De asemenea, se va discuta şi despre prima tranşă de bani din PNRR. Nicolae Ciucă a atras atenţia că Executivul este în urmă cu elaborarea OUG-ului privind stabilirea cadrului de implementare a PNRR.

Şeful Executivului a spus că a avut deja o discuţie cu  ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, pe acest subiect.

”Unul dintre subiectele incluse pe ordinea de zi este proiectul de buget pe anul 2022. Am discutat cu domnul ministru Adrian Câciu. O să stabilim liniile de efort astfel încât să avem toate demersurile întreprinse pentru ca până la 24 decembrie să avem bugetul aprobat”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că Uniunea Europeană a transferat joi prima tranşă de bani din PNRR, echivalentul a 13% din granturile alocate ţării noastre, însă a precizat că Executivul este în urmă cu elaborarea OUG-ului privind stabilirea cadrului de implementare a PNRR.

„Doresc doar să subliniez că revizuind ceea ce înseamnă partea de responsabilitate guvernamentală, avem în cadrul PNRR 15 componente, care acoperă 6 piloni prevăzuţi la nivel european. Ceea ce este foarte important de menţionat este că avem 507 de jaloane şi ţinte pe care fiecare dintre ministerele responsabile trebuie să şi le extragă şi să le urmărească în îndeplinirea lor, şi 171 de măsuri, iar din aceste măsuri, 64 sunt reforme şi 107 sunt investiţii. (…) Aş dori să avem o dezbatere să vedem cât de repede avem această ordonanţă pe masă şi să o aprobăm”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.