1.10.2021

Ştefan a fost cel Mare, cel Bun, cel Sfânt. Nu doar al Ţării Moldovei, ci al întregului neam românesc.

 


Domnitorul Ştefan cel Mare a fost comemorat la Vaslui cu ocazia împlinirii a 546 de ani de la victoria de la Podul Înalt.

Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui a organizat, duminică, manifestarea cultural-ştiinţifică "Biruit-au Ştefan Vodă la Vaslui. 10 ianuarie 1475", dedicată împlinirii a 546 de ani de la bătălia câştigată de domnitor la Podul Înalt, pe 10 ianuarie 1475, împotriva armatei otomane, scrie Agerpres. 

Un sobor de preoţi în frunte cu protopopul de Vaslui, Adrian Chirvasă, a oficiat o slujbă de pomenire a ostaşilor care şi-au dat viaţa pentru apărarea ţării.

"În viaţa Sfântului Ştefan găsim şi bune, găsim şi rele, pentru că el, asemenea tuturor sfinţilor, nu este un înger care a venit din cer pe pământ, ci e un om care a urcat de pe pământ la ceruri. (...) Sfântul Ştefan este cel care ne arată în calitate de conducător, demnitate foarte multă, credinţă fierbinte pentru Hristos şi pentru Biserică. A semănat sămânţă de credinţă, de cultură, de vitejie, în toate hotarele Moldovei şi nu numai, prin toate bisericile şi mănăstirile pe care le-a ctitorit. Şi în felul acesta vedem că memoria colectivă a poporului este cea care a cerut ca din loc în loc, şi nu sunt puţine, să fie ridicate statui care aducă aminte tot timpul, tuturor şi celor care conduc poporul şi tuturor celor care trec pe lângă ele, de ceea ce înseamnă un conducător de stat şi un om care a nu a tratat conducerea ţării ca pe un job, ci ca pe o misiune primită de la Dumnezeu", a spus protopopul de Vaslui, Adrian Chirvasă.


Reper pentru actualii conducători


Autorităţile prezente au evocat personalitatea domnitorului Ştefan cel Mare, vorbind despre rolul său în epocă dar şi despre faptul că acesta sa ar trebui să reprezinte un reper pentru actualii conducători.

"În istoria poporului român, domnia lui Ştefan cel Mare ocupă un loc important, datorat atât personalităţii excepţionale a domnitorului, cât şi neobişnuitelor înfăptuiri ale domniei sale, ceea ce a determinat admiraţia unor iluştri contemporani. Este uşor de înţeles cum a putut rămâne personalitatea sa aşa vie în sufletul poporului său, care l-a înălţat la proporţii mitice. Din generaţie în generaţie, Ştefan a fost cel Mare, cel Bun, cel Sfânt. Nu doar al Ţării Moldovei, ci al întregului neam românesc. Numele lui a însufleţit eforturile românilor în momentele de răscruce ale istoriei noastre. A unit românii de pretutindeni, a inspirat literatura şi folclorul cu o pildă de vitejie şi demnitate şi noi, cei de astăzi, avându-l înainte ca model, ne recâştigăm încrederea în forţele noastre şi ştim că Dumnezeu nu lasă în popor să piară", a afirmat prefectul judeţului Vaslui, Mircea Gologan.

La Ansamblul monumental Podul Înalt din Băcăoani au avut loc depuneri de coroane în memoria voievodului şi un ceremonial militar.

sursa:https://www.dcnews.ro/stefan-cel-mare-comemorat-la-546-de-ani-de-la-victoria-de-la-podul-inalt_794663.html

Avarie majoră în Capitală

 


Mii de bucureșteni nu au apă caldă și căldură, duminică, din cauza unei avarii majore la sistemul de termoficare care s-a produs la Magistrala I – Cet Sud. Sunt afectați cei care locuiesc în blocurile din sectoarele 3, 4 și 5.

Termoenergetica a anunțat că problemele la rețeaua de termoficare se vor prelungi, în unele cazuri, după miezul nopții.
Avaria a avut loc la Magistrala I – Cet Sud, în Sectorul 2.

Reprezentanții Primăriei București nu au emis un punct de vedere până la ora transmiterii știrii.

Temperatura maximă în București nu depășește, duminică, 1 – 2 grade, iar în timpul nopți, maximele vor fi negative.

sursa:https://www.cotidianul.ro/avarie-majora-in-capitala/

TikTok, maşinăria de „spălat creiere”

 


Scandalul de zilele acestea privind pervertirea elevilor online pe TikTok nu este întâmplătoare. Este rezultatul unui învăţământ online, în care distanţarea şi renunţarea la învăţământul clasic, faţă în faţă, a dus la la scălâmbăeala de pe TikTok. După ce 900.000 elevi români nu au avut acces tehnologic nici măcar la distopicul învăţământ online, iată că, circa 500.000 tineri frecventează aplicaţia comunistă chineză TikTok, în care se propagă ura faţă de şcoală şi pervertirea sufletească.

Toată Europa a menţinut deschise şcolile pentru a nu se distruge educaţia, fiind resursa de bază a dezvoltării unei naţiuni, în România, în schimb, se incită la menţinerea şcolilor închise pentru ca tinerii români să ajungă poate analfabeţi reali şi funcţionali sau mână de lucru ieftină pentru marile puteri? Chiar şi Ungaria sau Bulgaria, după o testare masivă anticovid, au început deschiderea şcolilor. Liderii lor ţin la educaţie. La noi, nici măcar grădiniţele şi şcolile primare nu se deschid, aşa cum cer cercetătorii şi specialiştii de la UBB. Dar iată că a venit reversul medaliei. Elevii care stau online acasă înnebuniţi de singurătate şi nesupravegheaţi de părinţi nu mai intră pe calculator la orele online, ci pe TikTok, maşinăria de „spălat creiere” a partidului comunist chinez. Deputatul liberal Pavel Popescu a făcut un apel public, de data aceasta pentru reglementarea spatiului social media, astfel încât acesta sa fie ferit de prezenţa si manifest[rile unor „descreieraţi” de genul lui Alexandru Cumpanasu, care influenţează zilnic destinele copiilor din România? Datele copiilor noştri nu ar mai fi transmise către serverele companiilor controlate de Partidul Comunist Chinez şi nu ar mai fi folosite într-un mod abuziv în scopuri comerciale si de „cercetare”, îşi explică demersul acesta, într-o postare pe reţeaua Facebook. Parlamentarul liberal îl critică dur pe Alex Cumpănaşu, care are un cont pe această aplicaţie, pe care-l numeşte „un descreierat care instigă la ură, abandon şcolar şi care în mod indirect le face avansuri elevilor minore în discuţiile publice cu ele, în văzul nostru, al tuturor.”

Alexandru Cumpănaşu este urmărit 500.000 de elevi pe TikTok, de acei elevi pe care autorităţile şi politicienii îi ţin acasă în aşa-zisa şcoală online, ca să intre să vizioneze filmuleţe ale uri faţă de şcoală? Elevii se dau pe TikTok cu o grămadă de „cumpănaşi”, că Alexandru nu e singurul care se „scălămbăie” pe reţeaua chineză de pervertit suflete. Privind contul „proful online”, administrat de Alexandru Cumpănaşu, fost candidat independent la alegerile prezidenţiale, părinţii sunt şocaţi de conţinutul extrem de dur la care au acces copiii lor, postările de pe TikTok. De multe ori pe ritmuri de manele, fetiţele dansează. Poliția verifică dacă discuțiile lui Alexandru Cumpănașu se pot încadra la incitare la ură față de profesori, iar pe de altă parte, sunt și alte discuții, cu tentă sexuală, care ar putea friza coruperea de minori. Alexandru Cumpănașu a purtat mai multe discuții cu aluzii sexuale pe platforma TikTok, potrivit Aktual24. Astfel, unei minore i-ar fi spus: „tu ai un păr frumos, ești o fată destul de dezvoltată”, iar în alte discuții a vorbit despre „dotările” sale naturale, iar cu o altă minoră discută despre potență?




Singurul antidot al scăderii interesului elevilor pentru TikTok ar fi deschiderea fizică a şcolilor, ]n format tradiţional. Învăţământul online a dus la migrarea a 500.000 elevi pe TikTok ca să se înjure şcoala cu profesorul online Ciumpalacu? Principalii vinovaţi de situaţia gravă a alienării elevilor pe TikTok sunt politicienii şi autorităţile, care ţin şcolile închise. România e singura ţară europeană cu şcolile închise. Dacă mai continuă politica îndepărtării elevilor de şcoala tradiţională, viitorul şi „educaţia” ţării va cădea pe mâna „profesorilor” şi elevilor de pe TikTok, care ne vor plăti pensiile şi salariile, la anu` şi la mulţi ani. Deschideţi şcolile imediat, în condiţii igenico-sanitare sigure! Deja e foarte târziu. Educaţia e la pământ şi pe mâna „cumpănaşilor”?

sursa:https://ziarulnatiunea.ro/2021/01/08/scoala-online-preambul-la-scalambaiala-tiktok-ului/

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat icoana acestui an omagial

 


Un eveniment cu adevărat magnific a trecut aproape neobservat în spaţiul public: Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat icoana acestui an omagial, invocînd trei Sfinţi părinţi ai ortodoxiei noastre: Sfântul Cuvios Ioan Casian, Cuviosul Dionisie Exiguul şi Sfântul Cuvios Ioan Iacob.

Doi dintre aceştia vin din străvechimea bisericii: Sfântul Cuvios Ioan Casian şi Cuviosul Dionisie Exiguul, ambii fiind originari din Dobrogea, a căror lucrare duhovnicească s-a făcut în marile capitale creştine ale lumii, fiind azi sărbătoriţi de întreaga lume creştină.



Sfântul Cuvios Ioan Casian a trăit la sfârşitul secolului al 4-lea şi în prima jumătate a secolului al 5-lea (n. circa 360, Dobrogea – d. 435, Marsilia), fiind hirotonit diacon de către Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, care era arhiepiscop al Constantinopolului.
„Sfântul Ioan Casian este un părinte al Bisericii nedespărţite, el cunoştea foarte bine limba latină, pentru că provenea din populaţia daco-romană din Dobrogea”, a spus PF Daniel, adăugînd: „a călătorit în Egipt şi în părţile Răsăritului şi apoi s-a stabilit în Galia, Franţa, şi a întemeiat două mănăstiri la Marsilia”. În anul 415 este trimis de Papa Leon să continue creştinarea galilor şi înfiinţează două mănăstiri la Marsilia, într-una avîndu-şi sfîrşitul în anul 435, moaştele sale fiind şi azi păstrate cu sfinţenie. A fost canonizat la Marsilia în sec. V, fiind pomenit în calendarul creştin în ziua de 23 iulie. Abia în 20 iunie 1992, şi Sinobul BOR a decis canonizarea sa, numele său fiind pomenit în ziua de 29 februarie în ani bisecţi sau în 28 februarie în ceilalţi ani.

Cuviosul Dionisie Exiguul sau Dionisie cel Smerit (n. cca 470, Dobrogea – d. cca 545, Roma) este unul dintre cei mai mari teologi ai lumii creştine. Astăzi, întreaga omenire numără anii după calendarul propus de Dionisie Exiguul, adică de la naşterea lui Isus Hristos, sistem utilizat atît de calendarul iulian, cît și de cel gregorian!



Era unul dintre cei mai mari învăţaţi din vremea sa, fiind păstrat consilier de către 10 papi şi este cel care „a organizat biblioteca Bisericii Romane”, cunoscută azi ca Biblioteca Vaticanului. „Când Sfântul Sinod l-a trecut în rândul sfinţilor, i-a păstrat numele aşa cum l-a dorit el, Exiguul”, scrie PF Daniel în documentul citat.
Sfîntul Sinod al BOR l-a canonizat pe Dionisie Exiguul în şedinţa din 8-9 iulie 2008, stabilind data prăznuirii sale la 1 septembrie.

PROIECT NAŢIONAL: REÎNFIINŢAREA MITROPOLIEI TOMISULUI
Organizarea de azi a BOR are o mare lacună: lipsa între mitropolii a celei mai vechi dintre ele: MITROPOLIA TOMISULUI. Un prim pas în vederea realizării acestui deziderat este chiar cuvîntul de la începutul acestui an al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cînd a a prezentat icoana acestui an omagial prin invocarea celor trei Sfinţi Părinţi proveniţi din Dobrogea!

Reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului poate fi un adevărat Proiect naţional al României în perioada următoare, un proiect spiritual la care trebuie să se alăture toate instituţiile statului: BOR, Academia Română, Preşedinţia României, Parlamentul României, Institutul Cultural Român şi, desigur, întreaga comunitate ortodoxă din România.

Un prim pas l-a făcut Arhiepiscopia Tomisului şi ÎPS Teodosie care au lansat la sfîrşitul anului trecut, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, două volume colosal de importante, care oferă, prin documente adunate din marile arhive ale lumii, argumente solide pentru acest proiect.

Primul volum este „Mitropolia Tomisului. 2000 de ani de viaţă creştină la Tomis”, realizat de ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, George Daniel Petrov, de la „Universitatea Ovidius” din Constanţa şi Constantin Barbu de la „Universitatea Dimitrie Cantemir” din Bucureşti:



Practic, aşa cum scrie ÎPS Teodosie în „Introducere”, acest volum este cel care deschide o colecţie fundamentală de documente adunate din cele mai mari biblioteci ale lumii (cele mai multe inedite pentru România), care arată că „Tomisul este cel mai vechi scaun mitropolitan şi că, fără Dobrogea, Biserica Ortodoxă Română nu ar fi avut pecetea de „biserică apostolică”:



Cel de-al doilea volum, „Paternus. 1.500 de ani de la întronizarea mitropolitului Tomisului”, este dedicat celui de-al treilea mitropolit al Scythiei, după Theotimus I şi Theotimus II. Sînt publicate documente excepţionale din Biblioteca Vaticanului despre acest Paternus, mitropolit al Tomisului şi mitropolit al Scythiei:



Ambele volume au fost tipărite în condiţii grafice excepţionale şi conţin fotocopii ale unor lucrări aflate în Biblioteca Vaticanului. Mai mult ca sigur, ele vor constitui materiale bibliografice pentru tinerii cercetători şi vor genera subiecte pentru doctoratele acestora.

Dar, mai presus de orice, aceste volume, precum şi cele care vor urma, vor pune bazele acestui deziderat al ortodoxiei româneşti care este reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului!

DIONISIE EXIGUUL – CĂRTURARUL ROMÂN CU CARE AR TREBUI SĂ NE MÎNDRIM
În opinia noastră, orice istorie a literaturii, a culturii sau a spiritualităţii româneşti ar trebui să înceapă cu Dionisie Exiguul! A fost în vremea lui, sec. VI e.n., unul dintre cei mai mari cărturari ai lumii, păstrat la curtea a 10 Papi, fiindu-i apreciat erudismul, astfel încît este inexplicabil faptul că toate cărţile de istorie a culturii noastre ignoră nu numai lucrările lui Dionisie Exiguul, ci şi textele lui Nicetas de Remesiana sau Aeticus Histricus, despre care Franz Brunhölzl scria în „Zur Kosmographie des Aethicus” că „a fost un scit care a trăit în regiunea din zilele noastre Dobrogea, România”!

Din fericire, prin grija omului de afaceri Mihai Anghel, proprietarul „Domeniului Coroanei” din Segarcea, au apărut primele opt volume din colecţia „Monumenta Romaniae Historica”, în care sînt incluse şi două volume masive care conţin lucrări ale lui Dionisie Exiguul! Poate că nu este o întîmplare că „Domeniul Coroanei”, înfiinţat de Casa Regală a României, administrat azi de un patriot român, este cel care a finanţat publicarea unor asemenea lucrări monumentale:



Nu trebuie uitată nici contribuţia excepţională a fostului Mitropolit al Olteniei, Nestor Vornicescu, cel care publica în 1984 o lucrare expţională, „Primele scrieri patristice în literatura noastră. Sec IV-XVI”, în care scria pentru prima oară despre aceşti sfinţi părinţi care proveneau din Dobrogea şi care au contribuit la sporirea patrimoniului cultural al creştinismului:



Toate acestea sînt doar cîteva firave argumente care vorbesc despre necesitatea reînfiinţării Mitropoliei Tomisului, fără de care Biserica Ortodoxă Română este mult mai săracă.

Acesta este un „Proiect de ţără”, unul cu valoare spirituală uluitoare, pentru care merită să luptăm cu toate forţele, aşa cum fac toate marile ţări ale lumii cu spiritualitatea lor. Bibliotecile şi arhivele lumii sînt pline de documente şi mărturii despre cine au fost oamenii acestui pămînt numit azi România. Noi, cei de azi, nu avem dreptul să stăm cu mîinile în sîn ca şi cum nu ne-ar interesa cine am fost la începutul erei noastre şi ce contribuţie avem tocmai prin aceşti sfinţi părinţi la ceea ce este creştinismul.

Acolo, la gurile Dunării, unde a venit Sfîntul Andrei să ne creştineze, s-au bazele unei spiritualităţi care se întinde pînă azi. Sînt 2.000 de ani de creştinism pe care-i datorăm în principal acestor sfinţi dobrogeni. Ei ne obligă în acest an, declarat de PF Daniel, Patriarhul BOR, „Anul comemorativ al celor adormiţi în Domnul”, să facem ceva pentru ca Mitropolia Tomisului să fie reînfiinţată.

Este un „Proiect naţional” pe care ziarul „Cotidianul” îl va susţine cu toate forţele într-o campanie fără precedent, chemîndu-i alături pe toţi cei care înţeleg că o ţară care nu-şi respectă trecutul şi valorile spirituale va avea totdeauna de suferit un handicap în faţa altor ţări, pentru care arhiva spirituală este fundamentul existenţei lor.

Nu trebuie să facem nimic special, ci doar ce fac toate marile popoare cu istoria şi trecutul lor spiritual.

sursa:https://www.cotidianul.ro/pf-daniel-deschide-calea-spre-cel-mai-mare-proiect-spiritual-al-romaniei/

Asociația Municipiilor din România solicită Ministerului Sănătății asumare de responsabilități, nu doar transfer de atribuții

 


Asociația Municipiilor din România solicită Ministerului Sănătății asigurarea resursei financiare aferente pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor.

Asociația Municipiilor din România arată, într-un comunicat, faptul că bugetele administrațiilor publice locale se vor adopta la 45 de zile de la adoptarea legii bugetului de stat pentru anul 2021 (cel mai probabil martie, aprilie, 2021). De asemenea, cheltuielile aferente procesului de vaccinare transferate fără resursă financiară în sarcina administrațiilor publice locale vor împiedica administrațiile locale să asigure finanțarea corespunzătoare a altor obligații și servicii legale oferite cetățenilor.

Avand in vedere prevederile proiectului Ordonantei de urgenta inițiat de către Ministerul Sănătății cu privire la unele măsuri pentru organizarea, dotarea și operationalizarea centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, asociația constată ignorarea de către Ministerul Sănătății a principiului potrivit căruia nici o alocare de atribuții în sarcina administrației publice locale să nu fie realizată fără o alocare financiară corespunzătoare.

Potrivit art. 6 din proiectul OUG, pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, din bugetul autorităților administrației publice locale se asigură fondurile necesare asigurării finanțării următoarelor categorii de cheltuieli: a. pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare; b. pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate cu această destinație în alte locații în afara unităților sanitare.

Asociația Municipiilor din România spune că susține principiul european al subsidiarității, potrivit căruia decizia trebuie să fie luată de către autoritatea administrației care se află cel mai aproape de cetățean, cu descentralizarea și alocarea resurselor financiare aferente.

Asociația solicită Ministerului Sănătății asumare de responsabilități, nu doar transfer de atribuții către administrația locală, fără asigurarea resursei financiare aferente.

sursa;https://www.cotidianul.ro/vaccinarea-starneste-nemultumirea-primarilor/


Joi, căprarul politicii românești s-a întîlnit cu Florin Cîțu și cu miniștrii propuşi de USRPLUS

 


Subiectul, conform anunțului din presă, prioritățile de guvernare. 

Comunicat despre conținutul discuțiilor ? Cu-cu ! Singurul care a semnalat comportamentul neobișnuit a fost Ion Cristoiu. În rest, pauză. Nici partidele care n-au încăput în buzunarele președintelui (le zicem opoziție), nici ziarele nu s-au zburlit. Au tăcut chitic ! Ce-i asta ? Democrație, orchestrare de curvăsăreală politică, afaceri, ce? Vineri s-a produs același lucru cu PNL. Iată textul publicat de Agerpres:

”Este vorba de ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, şi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu”.

Am așteptat un comunicat despre conținutul discuțiilor purtate la întîlnirile cu liberalii. Cu-cu! N-a venit nici  sîmbătă cînd am purces la redactarea editorialului. Chiar așa, ce s-a discutat la Cotroceni ? 

Din cite înțeleg eu ca bun și biet cetățean, prioritațile de guvernare au fost stabilite într-un program de guvernare votat în parlament. Pe baza acestuia a și trecut la vot hiper-moșita coaliție de guvernare și există acest scremut guvern Cîțu.

De ce să se mai întîlnească peședintele cu membrii guvernului? Prioritățile erau în așa-zisul Program de guvernare, dacă nu cumva este o gogoaşă, o adunătură de minciuni de luat fața populației! Nu a ajuns și la Cotroceni? Era oricum și pe net. Putea să-l citească pe bancheta din spate a Mercedesului său blindat, într-un dus sau întors spre sau de la Sibiu.

Dacă i-ar fi fos lene și n-ar fi rezistat la zecile de pagini aiureli, ar fi putut să roage un consilier să i-l povestească. Sau să-i prezinte măcar domeniile care îl intereseau și pentru care avea cunoștințele necesare pentru a le pricepe! De ce era nevoie de o discuție suplimentară despre priorități? Există și altele decît cele puse la dispoziția publicului larg? Adică legi, arestări, asfaltări de drumuri, achiziții de armanent, atribuiri de contracte? Este vorba de proiecte și inițiatve care au în spatele lor sume importante din buget și despre care președintele nu vrea să se știe că își bagă și el nasul. Sau că le conduce autoritar. Despre ce au discutat? Despre care? Si a purces Klaus Iohannis la o ”asortare” a priorităților din Programul de guvernare cu cele ale sale? Le-a transmis verbal sau pe bilețele? Asta ar înseamna că are și el altele decît cele trecute prin Parlamentul României!

Sau îi consideră pe membrii guvernului atît de proști încît trebuie să le reamintească prioritățile sau să îi amenințe că dacă nu le respectă îi dă pe mîna DNA-ului? Sau politica Romaniei are și componente secrete majore, care nu trebuie cunoscute de populație? Toate acestea sunt niște supoziții. Vom vedea ce se confirmă și ce nu.

Oricum, faptul că aceste întîlniri lasă loc unor speculații ar trebui să ne pună pe gîduri. Absența comunicatelor de presă nu poate fi întîmplătoare. Cînd miniștrii sau responsbilii din ”comitete și comiții” cu pandemia erau invitați la Cotroceni ni se spunea măcar despre conținutul discuțiilor, iar la sfîrșit aveam parte de conferințe de presă. Vorbea Klaus Iohannis 5 minute și urmau alte 45 de minute de întrebări. Sigur, atunci era campanie electorală și președintele era interesat să se tăvălească în lumina reflectoarelor. Acum, pauză! A tras draperiile și a stins lumina să nu vedem nimic!

A intrat Klaus Iohannis în etapa în care nu-i mai pasă de nimic? Cheamă membrii guvernului la Cotroceni de parcă ar chema femeile de serviciu sau secretarele? Sigur, acest mod de a se purta al președintelui ne arată o înclinație spre abuz sau, şi mai rău, o incapacitate funciară de a înțelege atribuțiile sale, inclusiv esența democrației.

Am scris acest comentariu înaintea întîlnirii cu miniștrii propuși de UDMR. Nu am nici o îndoială că ea va avea loc. Luni-marți-miercuri sau săptămînile viitoare. Poate va fi anunțată măcar data și ora întîlnirii, ca în cazul celor pomenite mai sus. Sau nu vom avea parte nici de asta. Cine știe!

De ce mă întreb? Aici este aici! Ce va discuta Klaus Iohanis cu miniștri propuși de UDMR? Să sperăm că măcar în acest caz vom avea parte de un comunicat cît de cît detaliat. Se va rățoi președintele la cei la care se referea cînd acuza PSD-ul că vrea să dea Ardealul ungurilor? Sau va discuta cu UDMR despre regionalizarea României? De ce avansez o asemenea ipoteză? Pentru că din surse am aflat despre surpriza enormă a maghiarilor cînd Ludovic Orban le-a propus Ministerul Dezvoltării. Nu l-au cerut și nici prin vis nu le zbura o asemenea solicitare! Ne aflăm în fața unei mișcări de șah de importanță europeană? Sau în fața unui proiect românesc de aplicare a unui concept UE? Sau este doar un proiect Iohannis, mai simplu de realizat cu mîna UDMR? Încă nu știm!

Un lucru rămîne de neînțeles. De ce a oferit Ludovic Orban Ministerul Dezvoltării la UDMR? Nu-mi imaginez că este o gafă sau o inițiativă proprie!

Fără îndoială, de asta trebuie să fi știut și Klaus Iohannis. Şi nu poate fi vorba de o banală împărțire de portofolii!

sursa:https://www.cotidianul.ro/intilnirile-dubioase-ale-presedintelui-iohannis/