10.15.2020

OARE DE CE, în ultimele 2-3 săptămâni, POLITICIENII din ROMÂNIA și DE AIUREA, DAU NĂVALĂ, din senin, LA TESTĂRI COVID și TOATE IES NEGATIVE ? O FI VORBA DE VREUN COD DE COMUNICARE ÎNTRE GLOBALIȘTI ?

 


ÎN TIMP CE OAMENII DE RÂND își PETREC ZIUA AȘEZÂNDU-ȘI MASCA CORECT sau HOLBÂNDU-SE la GRAFICELE CU INFECTAȚI și DECEDAȚI sau ASCULTÂND cu ATENȚIE ULTIMELE RESTRICȚII care LE MAI TAIE din DREPTURILE și așa DESTUL DE FRANJURATE, MARILE PUTERI ALE LUMII se PREGĂTESC DE RĂZBOI, probabil ULTIMUL RĂZBOI ! 

ÎN NICIUN CAZ NU SE VOR LUPTA CU COVIDUL, ASTA E SIGUR !

Avertizare: dialogul între Rusia și UE se va încheia

 


Referindu-se la oficialii occidentali de politică externă, despre care a spus că „nu înțeleg necesitatea de a manifesta respect reciproc”, ministrul rus de Externe a sugerat posibilitatea ca dialogul dintre Rusia și UE să se sfârşească.

Moscova ar putea să înceteze să mai comunice cu Bruxelles-ul dacă țările europene nu vor să mențină un dialog bazat pe respect reciproc, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov în cadrul prezentării, de către clubul internațional de discuții Valdai, a noului său raport intitulat „Utopia unei lumi diverse: cum continuă istoria”.

„Cei responsabili de politica externă occidentală care nu înțeleg necesitatea unui dialog bazat pe respect reciproc – probabil că ar trebui să încetăm să mai discutăm cu ei o vreme. Cu atât mai mult cu cât Ursula von der Leyen afirmă că actuala putere rusă nu ajunge la un parteneriat geopolitic. Aşa se va întâmpla dacă doresc acest lucru”, a declarat diplomatul rus, citat de Sputnik France.

În special, Serghei Lavrov s-a referit la atitudinea Uniunii Europene în cazul Navalny, atitudine pe care acesta a considerat-o nepotrivită.


„Să ne uităm la modul cum s-a desfășurat ședința Consiliului UE privind politica externă și care au fost maximele morale, declarațiile potrivit cărora Rusia nu a profitat de ocazie pentru a explica ce s-a întâmplat cu Navalny (…). Nu voi intra în detalii, care sunt abundente, despre modul cum se comportă Uniunea Europeană, într-un mod total inadecvat și inacceptabil în legătură cu cazul Navalny”, a declarat șeful diplomației ruse.

Potrivit ministrului, Moscova vrea să ştie dacă, dată fiind situația, este posibil să aibă „cel puțin orice afacere” cu Bruxelles-ul. Deși a sosit timpul ca Rusia să nu se mai concentreze asupra partenerilor săi europeni, „să se raporteze la acest criteriu de referință” și să revizuiască declaraţiile acestora, a mai spus Serghei Lavrov.


UE susține întărirea cooperării în interes comun


Uniunea Europeană dorește să mențină deschise canalele de comunicare cu Rusia și să consolideze cooperarea în chestiuni de interes comun, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, după întâlnirea sa cu ministrul rus de Externe, care a fost a avut loc în aceeași zi.


„Înaltul Reprezentant a confirmat că UE dorește să mențină canalele de comunicare deschise cu Rusia și să extindă cooperarea în probleme de interes comun”, potrivit unui document publicat de serviciul de politică externă.

Șeful diplomației europene a adăugat că UE își va apăra în continuare interesele și valorile, printre care „respectarea dreptului internațional și a drepturilor fundamentale”.

Pericolul războiului nuclear, mai mare ca niciodată

 


Forţele Aeriene germane participă împreună cu partenerii lor NATO la exercițiile secrete Steadfast Noon cu scopul de a se antrena pentru apărarea unei zone în caz de război nuclear, relatează Bild și DPA.

Cotidianul german Bild dezvăluie desfășurarea, în această săptămână, a exercițiilor secrete Steadfast Noon la care vor participa Forțele Aeriene germane și partenerii lor NATO, cu utilizarea bombardierelor de luptă care ar putea transporta arme nucleare în caz de război.

Agenția de presă DPA scrie că aceste exerciții, în care vor fi utilizate bombardiere Tornado capabile să transporte arme nucleare, au loc la baza aeriană Nörvenich (Renania de Nord-Westfalia), considerată ca o posibilă locație alternativă pentru armele nucleare tactice americane de tip B61.


Potrivit informațiilor care nu au fost confirmate încă oficial, aceste bombe sunt depozitate în Büchel (Renania-Palatinat), unde se desfășoară exercițiul Gărzii rezistente, în timpul căruia forțele aeriene se antrenează pentru a contracara un atac asupra bazei aeriene, fiind utilizat sistemul de rachete antiaeriene americane Patriot, potrivit Sputnik France, care citează presa germană.


Potrivit experților militari, în timpul manevrelor Steadfast Noon, soldații transportă în siguranță armele nucleare americane din depozitele subterane și le instalează în avioane de luptă. Totuşi, în timpul zborurilor de antrenament, avioanele nu transportă bombe.


Pericolul războiului nuclear, mai mare ca niciodată


Ziarul indică faptul că pericolul unui război purtat cu utilizarea armelor nucleare este considerat în prezent ca fiind semnificativ mai mare decât în ultimele trei decenii. Principalul motiv este ieșirea Statelor Unite din Tratatul INF privind rachetele cu rază intermediară de acțiune, precum și situaţia incertă privind extinderea Tratatului New Start.


Experții militari se așteaptă la o altă cursă a înarmărilor. Statele Unite lucrează deja la un nou sistem mobil de rachete cu rază medie de acțiune, care ar fi fost ilegal în perioada cât a fost valabil Tratatului INF. Potrivit planurilor actuale, acesta ar trebui să poarte doar focoase convenționale, adică non-atomice, fără să se știe însă dacă planul va rămâne așa, scrie Bild.


De asemenea, ultimul acord major de dezarmare dintre Rusia și Statele Unite, tratatul New Start privind limitarea armelor nucleare strategice, se încheie la 5 februarie 2021. Cele două țări discută despre o prelungire a acordului, deși Moscova şi-a exprimat recent neîncrederea într-un rezultat favorabil sub președintele Donald Trump.

sursa:https://ro.sputnik.md/International/20201015/32044260/Germania-si-NATO-se-pregstesc-pentru-un-rszboi-nuclear.html

”Mi-a cerut demisia la Colectiv, azi mor 60 pe zi ”

 


Liderul Pro România, Victor Ponta, a atras atenția că președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia după tragedia de la Colectiv, în urma căruia au murit 60 de oameni, dar acum mor 60 de oameni pe zi

Liderul Pro România a arătat diferența de tratament pe care Iohannis a avut-o față de el, căruia i-a cerut demisia după Colectiv, unde au murit 60 de oameni, în timp ce în mandatul lui Orban mor aproape 60 de oameni în fiecare zi, dar pentru Iohannis toate lucrurile sunt în regulă.

"Dacă asta e soluţia, într-un spital, un etaj din cinci, din şapte, îl faci de COVID, trebuia să faci chestia asta în ultimele opt luni. De ce faci acum, când sunt cu apa peste gură. De ce spun de ei că sunt criminali. Eu am voie să spun chestia asta, eu, Victor Ponta, singurul din ţara asta. Mie, domnul Iohannis mi-a cerut demisia, mi-am dat demisia, pentru că au murit 60 de oameni nevinovaţi, într-o tragedie la Colectiv. Azi, mor pe zi mai mulţi de 60. În fiecare zi şi nu e nimeni vinovat”, a declarat Victor Ponta.

El a atras atenția că nimeni nu e tras la răspundere și că acum nu mai cere Iohannis nicio demisie.

”Totul e perfect şi mor în fiecare zi mai mulţi decât au murit la Colectiv. Nu mai protestează nimeni, nu mai e nimeni supărat", a mai declarat Victor Ponta.

El a insistat pe absurdul situației declarațiilor președintelui, observând că după opt luni Iohannis spune în fiecare zi că e bine.

”Avem mai mulţi morţi ca la Colectiv în fiecare zi şi ne-am descurcat bine? Dacă se descurcau rău ce însemna, însemna să murim toţi, nu? Şi nimeni nu-i de vină, nimeni nu e responsabil”, și-a continuat tirada Victor Ponta.

sursa:https://ro.sputnik.md/politics/20201015/32040737/Ponta-Mi-a-cerut-demisia-la-Colectiv-azi-mor-60-pe-zi.html

Mihai Fifor, atac la Guvern - ”Au închis şcolile pentru educaţie şi vrea să le deschidă din nou pentru alegeri

 


PSD consideră că în stabilirea datei alegerilor trebuie să primeze interesul sănătăţii şi siguranţei publice şi abia apoi interesul politic.

"Guvernarea PNL a demonstrat că nu are soluţii şi nici vreun plan coerent de combatere a pandemiei şi nici nu are cu cine. Am văzut cum au pregătit deschiderea şcolilor, cum au pregătit ATI-urile, cum au pregătit alegerile locale. Consecinţele le vedem cu toţii: aproape 800 de şcoli închise, peste 4.000 de copii infectaţi în doar o lună, capacitatea de spitalizare la ATI-uri nu a crescut deloc, explozia de cazuri după alegerile locale.

Fără controlul pandemiei, nu vom mai putea vorbi nici despre locuri de muncă, despre economie, siguranţă sau democraţie. Economia distrusă de PNL mai poate fi redresată, dar viaţa sau sănătatea distrusă nu mai pot fi luate înapoi.

Explozia la peste 3.000 - 4.000 de cazuri noi COVID pe zi coincide cu termenul de incubaţie la cei care au contactat virusul în ziua alegerilor locale. Nu e nevoie să fii medic pentru a vedea legătura directă dintre alegerile locale şi creşterea pandemiei.

 Fifor: Au închis şcolile pentru educaţie, dar le-a deschis şi vrea să le deschidă din nou pentru alegeri

Este un cinism inacceptabil din partea acestui guvern, care nu a făcut nimic pentru a pregăti anul şcolar în pandemie, dar s-a ocupat intens de alegeri şi campanie electorală. Au închis şcolile pentru educaţie, dar le-a deschis şi vrea să le deschidă din nou pentru alegeri. Am văzut câte cazuri noi în plus ne-au costat alegerile locale. Decidenţii politici trebuie să cântărească foarte bine dacă îşi asumă o creştere şi mai mare a numărului de cazuri grave care va depăşi capacitatea sistemului medical.

Îşi asumă aceşti decidenţi, în frunte cu Iohannis, scenariul în care, din cauza scrutinului din decembrie, vom avea pacienţi COVID în stare severă care nu vor putea fi trataţi? Îşi asumă domnul Iohannis un genocid de sănătate publică în România, în urma unui nou scrutin electoral, după ce am văzut efectele alegerilor locale?", se întreabă senatorul PSD Arad Mihai Fifor.


sursa:https://www.dcnews.ro/mihai-fifor--atac-la-guvern--cinism-inacceptabil-isi-asuma-acest-scenariu_777935.html

Medicul Alexandru Rafila, şi-a anunțat candidatura pe listele PSD la alegerile parlamentare.

 


Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, şi-a anunțat, joi seara, candidatura pe listele PSD la alegerile parlamentare.

„Vă mulțumesc că ați dat curs invitației noastre și sunt convins că veți face ce trebuie în Parlament”, a spus Marcel Ciolacu, liderul PSD.

„Așa cum am promis de când am preluat funcția de președinte al PSD, am spus foarte clar că partidul trebuie să se deschidă în primul rând pentru specialiștii din prima linie. Îi mulțumesc că s-a alăturat echipei noastre și sunt ferm convins că această luptă cu pandemia nu e una de conjunctură. E o luptă de durată. România și românii au nevoie de specialiști în Parlament care să facă legislația în această luptă cu pandemia. Guvernul nu gestionează această luptă cu pandemia. Gravitatea situației parcă nu reușește să-i capaciteze în direcția în care trebuie să acționeze niște demnitari și să se oprească din această campanie electorală”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Alexandru Rafila a spus că unul dintre obiectivele lui este o legislație care să garanteze accesul universal la servicii de sănătate.

„A fost un pas dificil pentru mine, dar având în vedere că am avut o carieră administrativă în spate, am considerat că am suficient de multă experiență încât să pot să ajut nu neapărat PSD, ci această țară, să avem o legislație care să facă posibil un deziderat pe care nu l-am atins – accesul universal la servicii de sănătate”, a spus Rafila.

„Cunosc PSD, nu-l cunosc de mult pe domnul Ciolacu, și a fost o întâlnire deschisă, sinceră, fără condiții. (…) Dânsul a înțeles un lucru: eu mai întâi sunt medic și voi respecta toate lucrurile care țin de conștiința mea profesională și în al doilea rând voi fi membru al PSD”, a mai spus medicul.

sursa:https://www.cotidianul.ro/alexandru-rafila-a-facut-pasul-spre-politica/

Medicii de familie refuză să intre în focare

 


Nu pot fi emise ordine către medicii de familie pentru a face, în afara negocierilor contractului cu CNAS, alte acte medicale, susțin reprezentanții Colegiului Medicilor din România. Astfel, medicul de familie poate monitoriza de la distanță pacienții COVID-19, dar nu vor intra în focar.

„Văzând declarațiile din spațiul public a unor oficialități guvernamentale precum primul ministru, ministrul Sănătății, consilieri ministeriali etc, cu privire la soluții la care se gândesc pentru monitorizarea și controlul pacienților cu SARS-CoV-2, Colegiul Medicilor din România privește cu mare îngrijorare declarațiile respective. Decidenții trebuie să înțeleagă că activitatea cabinetelor de medicina familiei se desfășoară în baza unor contracte de furnizare de servicii cu casele de asigurări sociale de sănătate; aceste contracte se încheie respectând o Hotărâre de Guvern care aprobă un Contract Cadru și Norme de aplicare pentru furnizorii de servicii medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate”, au transmis, joi, reprezentanții Colegiului Medicilor de Familie (CMR).

Potrivit acestora, Hotărârea de Guvern de aprobare a Contractului Cadru și Normele de aplicare, respectă sau ar trebui să respecte rezultatul negocierilor dintre CNAS și CMR.

„Nu se pot emite ordine directe către medicii de familie pentru efectuarea unor servicii în afara negocierilor și fără cuprinderea lor în Contractul Cadru și Normele de aplicare a acestuia. Fără parcurgerea acestor etape, orice declarație în spațiul public creează confuzie majoră în rândul populației și îngrijorarea justificată a medicilor de familie. Medicilor de familie nu li se poate solicita să facă servicii medicale pentru care nu există posibilitatea de asigurare a protecției împotriva contaminării așa cum s-ar întâmpla la pătrunderea în focarul infecțios cunoscut. Echipamentul de protecție – chiar dacă ar exista – nu poate fi folosit pentru că nu există spații și condiții de echipare-dezechipare, decontaminare (duș imediat), de neutralizare a echipamentului, condiții de transport la domiciliu în focar și de la domiciliul pacienților izolați”, spun reprezentanții CMR.

CMR atrage atenția că un medic de familie infectat sau bolnav, indisponibilizat pentru pacienții de pe lista sa, ar crea consecințe dezastruoase în lanț privind furnizarea de servicii pacienților respectivi.

„S-ar crea un dezechilibru major privind accesul pacienților la servicii medicale în asistența medicală primară, având consecințe și pentru celelalte paliere ale sistemului, mai ales pentru unitățile de primire urgență și așa sufocate de solicitări. Absența medicul de familie din mediul rural ar crea efecte și mai dramatice pentru accesul la servicii medicale asiguraților. Medicul de familie poate asigura supravegherea de la distanță a pacienților asimptomatici sau cu simptome minore de pe lista proprie, deci pacienți cunoscuți care nu necesită evaluarea primară a comorbidităților”, mai arată CMR.

Despre atribuirea unui număr de 30 de puncte pe persoană infectată urmărită sau monitorizată, CMR atrage încă o dată atenția că Guvernul nu a găsit nici până acum soluții să plătească medicilor de familie și personalului angajat stimulentul de risc prevăzut în lege.

„Propunerea celor 30 de puncte este chiar ofensatoare, pentru că din aceeași sumă alocată pentru servicii s-ar plăti și surplusul de puncte, scăzând astfel valoarea punctului per serviciu”, spun reprezentanții medicilor de familie.

Concluziile trase de CMS sunt că medicul de familie nu va pătrunde în focar pentru evaluare primară. El poate face și deja face monitorizarea la distanță pentru pacienții cu COVID 19 izolați la domiciliu și, dacă va dori, ar putea face și anchetă epidemiologică pentru pacienții suspecți și confirmați COVID 19 înregistrați pe platforma DSP. Însă, spun reprezentanții CMR, orice modificare a pachetului de servicii trebuie negociată cu reprezentanții legali ai medicilor (CMR), pentru că serviciile propuse trebuie însoțite de finanțare adăugată fondurilor CNAS.

sursa:https://www.cotidianul.ro/medicii-de-familie-refuza-sa-intre-in-focare/

Promisiuni de campanie

 


România ar putea avea în următorii patru ani ceva mai bine de 1.500 de kilometri de autostradă și 300 de kilometri de drum expres dacă spusele ministrului Lucian Bode se vor materializa. Se vor adăuga practic 700 de kilometri la cei 873 de kilometri de autostradă existenți în acest moment și se vor pune în funcțiune primele șosele expres din țară. Conform ministrului Transporturilor, până în 2024 vor fi gata lotul 1 și lotul 5 din autostrada Sibiu-Pitești (cele din zonele cele mai ușoare), autostrada Lugoj-Deva, autostrada Transilvania integral, cu excepția tronsonului care cuprinde tunelul Meseș, autostrada A7 Ploiești-Siret, mai puțin loturile Pașcani-Suceava și Suceava-Siret. La acestea se adaugă A0, centura de nord și sud a Capitalei.

„Sunt 700 de kilometri de autostradă aflate unele tronsoane în lucru, altele vor intra în lucru în perioada următoare, dar cert este că pot fi finalizate, conform contractelor, până în 2024”, a declarat Bode în cadrul conferinței online RoInvest. În ceea ce privește drumurile expres, este vorba de Craiova-Pitești, Brăila-Galați, Focșani-Brăila și Buzău-Brăila. „Sunt aproximativ 300 de kilometri de drum expres care pot fi finalizați în următorii patru ani”, a mai spus Bode.

Anul acesta s-au pus în fucțiune 37,3 kilometri, însă 10,1 kilometri, dintre Ogra și Ungheni, au fost finalizați în 2018, însă nu au putut fi utilizați pentru că nu au existat legături. Cel mai nou tronson de autostradă este cel dintre Iernut și Chețani, de pe autostrada Transilvania, de 18 kilometri. Lotul leagă de loturile de autostradă Iernut-Ogra (3,6 km) și Ogra-Ungheni (10,1 km). Anul acesta s-au mai pus în funcțiune 5,35 km. dintre Biharea-Borș, la granița de vest a României.

Până la finele lui 2020 am putea avea gata 17 km. din lotul 1 Sebeș-Turda și 16 km. din autostrada ocolitoare a municipiului Bacău, practic prima șosea rapidă din Moldova. Dacă facem un calcul, rezultă că anul acesta ar putea fi dați în trafic aproximativ 56 de kilometri noi de autostradă. Anul trecut au fost dați în trafic doar 43 de km (loturile 3 și 4 ale Autostrăzii Lugoj-Deva), în condițiile în care pe lotul 3 s-a circulat cu restricții de viteză pentru că a fost construit prost.

sursa:https://www.cotidianul.ro/promisiuni-de-campanie-700-de-km-noi-de-autostrada-pana-in-2024

„Vom trăi câte un COLECTIV în fiecare zi”

 


PSD invocă drama de la Colectiv și arată, ca reacție la numărul de noi cazuri de persoane cu coronavirus, că într-o singură zi au pierit mai mulți oameni decât în dezastrul de acum cinci ani:

„Drama este că, din cauza iresponsabilității guvernării, vom trăi câte un Colectiv în fiecare zi”.

„De ieri până azi încă 4.000 de români au primit vestea că sunt infectați cu COVID. Alte zeci de familii își plâng pe cineva drag care a dispărut după ce a pierdut lupta cu virusul. Într-o singură zi au pierit mai mulți semeni de-ai noștri decât acum cinci ani, în dezastrul de la Colectiv. Drama este că, de azi înainte, din cauza iresponsabilității acestei guvernări, vom trăi câte un Colectiv în fiecare zi! Câți români mai trebuie să moară pentru ca Iohannis și Orban să-și satisfacă obsesia de a obține puterea totală?”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a PSD.

Joi este a doua zi în care se înregistrează peste 4.000 de cazuri noi de COVID-19 în România. Sunt 4.013 cazuri și 73 de decese în ultimele 24 de ore, iar în secțiile de terapie intensivă sunt peste 720 de pacienți.

În incendiul de la Colectiv, din 2015, și-au pierdut viața 64 de tineri, iar alte câteva sute au fost rănite.

sursa:https://www.cotidianul.ro/psd-vom-trai-cate-un-colectiv-in-fiecare-zi/

„Ne așteptăm la o creștere a șomajului”

 


Orice lună de carantină mai taie încă un punct procentual din creșterea PIB, a declarat Ciprian Dascălu – Economist Șef și Director de Cercetare, Banca Comercială Română, la evenimentul BCR Expert Hub, pe tema “Perspective macroeconomice în condiții de incertitudine ridicată”.

Activitatea economică, potrivit indicelui activității zilnice calculat de BCR, a ajuns, în aprilie, la 26 din nivelul activității economice pre-criză, dar și revenit rapid, ajungând la 63% în luna iulie. În schimb, în august și septembrie redresarea economică a fost mai lentă. În prezent, putem spune că economia funcționează cam la trei sferturi din capacitate, comparativ cu perioada anterioară pandemiei, a spus Dascălu.

BCR estimează pentru acest an o contracție economică de 4,7%. „Avem această prognoză încă din luna martie, când eram priviți ca fiind optimiști, în contextul în care alte prognoze mergeau spre -8%. Dacă luăm în calcul un scenariu alternativ, în care am mai avea încă un episod de lockdown de două luni, similar cu cel din primăvară, am avea o scădere de -7% anul acesta și de -1% în anul următor. Nu vedem însă o probabilitate foarte mare ca acest scenariu să se întâmple”, a adăugat economistul șef al BCR.
Pe de altă parte, contracția din România și Europa Centrală și de Est este semnificativ mai mică decât în vestul Europei tocmai datorită faptului că piața forței de muncă era foarte tensionată înainte de criză, ceea ce a permis cererii să se mențină la niveluri destul de ridicate. „Ne așteptăm însă la o creștere a șomajului în prima jumătate a anului viitor. Sectoarele economice au avut evoluții diferite. Sectorul construcțiilor este în creștere, stimulat de lucrările din sectorul public, în timp ce serviciile și retailul își revin mai greu”, spune Dascălu.

Specialistul spune că stimulul fiscal nu s-a ridicat la nivelul pachetelor de sprijinire din Europa Centrală și de Est.

„Dacă ne uităm la împrumuturile în moneda locală, România se împrumută de trei ori mai scump decât Polonia. Agențiile de rating sunt îngrijorate de profilul de creștere a datoriei publice. Pe de altă parte, având în vedere că următoarele anunțuri vor fi înainte de alegerile parlamentare, cred ca vor amâna orice decizie privind ratingul. În decursul anului 2021 agențiile de rating vor aștepta de la Guvernul României să vadă un plan credibil de ajustare fiscală pe termen mediu și lung pentru a menține ratingul neschimbat. Nu cred că se vor precipita să ia o decizie până nu vor vedea instalat un guvern după alegeri. Dacă se mențin deficite ridicate și datoria ajunge la 60-65% din PIB, ne putem aștepta însă la downgrade”, apreciază Dascălu.

sursa:https://www.cotidianul.ro/economist-ne-asteptam-la-o-crestere-a-somajului/

Cum putem reduce factura la gaze

 


Consumatorii casnici care folosesc gazele naturale pentru încălzire ar putea plăti facturi mai mici cu sume cuprinse între 60 și 150 lei/lună de iarnă în situația în care schimbă contractul sau furnizorul, estimează Consiliul Concurenței în urma finalizării primei etape a analizei derulate în contextul liberalizării activității de furnizare a gazelor naturale către clienții casnici. Evaluările autorității de concurență indică faptul că unii consumatori casnici ar putea beneficia de reduceri și mai importante, de peste 200 lei/lună de iarnă. Este vorba de gospodării cu consum mai ridicat de gaze naturale, de exemplu locuințe situate în zone mai friguroase ale țării.

Analiza Consiliului Concurenței a evidențiat faptul că, până la acest moment, procesul de liberalizare a furnizării gazelor naturale consumatorului casnic nu a generat un interes semnificativ în rândul clienților casnici: în prima lună de la debutul liberalizării, o mare parte dintre clienții casnici au fost pasivi, iar cea mai mare parte a celor care au trecut în regim concurențial au făcut acest lucru fără a schimba furnizorul curent de gaze naturale.

La sfârșitul lunii iunie 2020 (înainte de a fi demarat procesul de liberalizare), clienții casnici cărora li se furnizau gaze naturale în regim concurențial reprezentau 12,1% din totalul consumatorilor casnici, ajungând la circa 19% în iulie 2020. Cu toate acestea, doar 2% dintre clienții casnici care au trecut în regim concurențial în luna iulie au făcut acest lucru concomitent cu schimbarea furnizorului de la care achiziționau gaze naturale în regim reglementat.

„Credem că acest lucru este rezultatul unui cumul de factori. Pe de o parte, în perioada verii, volumul redus al gazelor naturale consumate nu a generat un interes deosebit pentru schimbarea furnizorului, așa cum s-ar putea să fie cazul în timpul sezonului rece, când consumatorii ar putea fi mult mai interesați de prețul gazelor naturale și de diferențele de preț ale diverșilor furnizori. Pe de altă parte, ofertele de gaze naturale realizate la debutul procesului de liberalizare s-ar putea să nu fi fost suficient de atractive pentru a determina schimbarea furnizorului curent de gaze naturale de către clienții casnici. Nu în ultimul rând, nivelul de informare a consumatorilor cu privire la procesul de liberalizare, în general, și la modalitatea de schimbare a furnizorului, în particular, ar putea fi mai redus decât cel dorit” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Ca urmare, Consiliul Concurenței consideră că, cel puțin până în iulie 2021, este necesară desfășurarea unei campanii intense de informare publică, axată pe mai multe direcții (de exemplu, cu privire la rolul diverșilor operatori activi în sectorul gazelor naturale, cu privire la elementele ce formează prețul final al gazelor naturale, cu privire la modalitatea de schimbare a furnizorului de gaze naturale etc.). De asemenea, eforturile de informare și popularizare făcute la debutul liberalizării ar trebui intensificate și continuate pe parcursul întregului proces, presiunea concurențială exercitată de consumatorii casnici bine informați fiind esențială pentru succesul liberalizării.

Autoritatea de concurență a analizat o parte a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial elaborate de titularii licențelor cu ocazia liberalizării, precum și a proiectelor de contracte propuse de aceștia spre a fi încheiate cu consumatorii casnici pe piața concurențială.

O mare parte a furnizorilor au inclus în ofertă un abonament, stabilit în sumă fixă/zi/ loc de consum. Acest lucru, în principiu, permite furnizorului să oferteze clienților casnici un preț unitar al gazelor mai mic decât cel din alte oferte proprii (care nu conțin un abonament) sau față de prețul propus de alți furnizori pe piața concurențială.

Cu toate acestea, ofertele de gaze naturale cu abonament reprezintă produse care asigură avantaje în cazul clienților cu un anumit nivel de consum, astfel că, pentru o parte dintre clienții casnici (cei cu un consum relativ scăzut), s-ar putea dovedi dezavantajoase.

Ca urmare, consumatorii ar trebui să aleagă dintre ofertele propuse de furnizori după efectuarea unei evaluări privind avantajul sau dezavantajul achitării unui abonament.

În cadrul analizei, Consiliul Concurenței a constatat că, deși majoritatea furnizorilor au respectat reglementările specifice ale ANRE (care prevăd un nivel minim de informații ce trebuie comunicate clienților în etapa precontractuală sau, după caz, contractuală), unele oferte și contracte cuprind și clauze care, în anumite situații, pot genera bariere în calea clienților casnici de a alege în deplină cunoștință de cauză cele mai potrivite condiții de furnizare sau care pot bloca, fie și temporar, posibilitatea clienților casnici de a schimba furnizorul de gaze naturale.

Consiliul Concurenței atrage consumatorilor să fie atenți și clauzele contractuale, de exemplu la cele ce privesc garanțiile solicitate de furnizor, termenul de plată a facturii, penalitățile de întârziere, precum și eventuale clauze care ar putea îngreuna o schimbare ulterioară a furnizorului de gaze naturale.

„Vom colabora cu Autoritatea de reglementare în domeniu și cu Autoritatea pentru Protecție Consumatorilor pentru a verifica condițiile generale de furnizare a gazelor naturale și/sau a contractelor de furnizare și pentru a identifica posibilele clauze abuzive sau practici înșelătoare. Trebuie descurajat orice comportament incorect al furnizorilor de gaze naturale, deoarece poate submina întregul proces de liberalizare a activității de furnizare de gaze naturale către clienții casnici” a mai declarat președintele Consiliului Concurenței.

ANRE a pus deja la dispoziția clienților o aplicație web menită să ofere informații comparative privind ofertele-tip ale furnizorilor de gaze naturale (comparatorul ofertelor de furnizare). Această aplicație a fost revizuită recent, modificările aduse de autoritatea de reglementare vizând o mai bună comparabilitate a ofertelor furnizorilor de gaze naturale. Consiliul Concurenței îndeamnă consumatorii casnici să folosească noile facilități ale comparatorului ANRE pentru identificarea celor mai potrivite oferte. De asemenea, autoritatea de concurență încurajează consumatorii casnici să parcurgă cu atenție ofertele furnizorilor și să solicite clarificări acestora cu privire la clauzele contractuale.

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor casnici, autoritatea de concurență consideră oportună introducerea unui contract standard de furnizare, care să prevadă clauze și condiții unice, prezentate într-o manieră clară, transparentă și completă, singurul parametru ce poate diferi de la un furnizor la altul fiind prețul final al gazelor naturale.

Astfel, toți operatorii ar asigura o ofertă de gaze naturale care să aibă la bază același tip de contract, fără a limita, însă, libertatea comercială a furnizorilor de a oferi clienților casnici și alte contracte în regim concurențial. Scopul acestui contract standard este de a asigura un set de condiții de bază (minime) în relația furnizor/client final de gaze naturale.

La sfârșitul lunii mai 2020, deci cu o lună înainte de debutul liberalizării, comparatorul ANRE al ofertelor de gaze naturale includea oferte-tip pentru 46 de furnizori, societăți care aveau deja în portofoliu clienți casnici cărora le furnizau gaze naturale în regim concurențial, precum și furnizori care încercau să atragă astfel de consumatori. În prezent, 62 de furnizori au oferte publicate în comparatorul ANRE, ceea ce arată interesul crescut al furnizorilor de gaze naturale pentru clienții casnici.

sursa:https://www.cotidianul.ro/cum-putem-reduce-factura-la-gaze/

Restaurantele și cafenelele din Capitală se redeschid

 


Restaurantele și cafenelele se redeschid în București, rata de infectare cu COVID fiind de 2,82 cazuri la mia de locuitori, anunță, joi, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana Stancu-Țipișcă, după ședința Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență.

„Au trecut în scenariul roșu 15 unități școlare, iar alte trei unități au trecut din scenariul roșu în scenariul galben. S-a constatat încetarea de drept a hotărârilor 19, 20 și 21 din 2020”, anunță purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana Stancu-Țipișcă, care a precizat că restaurantele și cafenelele se redeschid „în condițiile legii”.

De asemenea, Mariana Stancu-Țipișcă a spus că, joi, rata de infectare cu COVID-19 este de 2,82.

O altă decizie a CMSU este invitarea Societății patronale a restaurantelor și cafenelelor din România, la solicitarea reprezentanților acesteia, la ședințele Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență.

„Această asociație patronală dorea să fie membru în Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență. În acest comitet s-a convenit ca această asociație patronală a restaurantelor și cafenelelor din România să fie doar invitată la deciziile Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență. Nu vor participa la vot, dar vor fi invitați punctual în ședințele Comitetului Municipiului București, atunci când se va discuta o problemă care îi privește în mod direct”, menționează Stancu-Țipișcă.

Ea a mai precizat că prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, este în concediu de odihnă.

sursa:https://www.cotidianul.ro/restaurantele-si-cafenelele-din-capitala-se-redeschid/

Președintele Chinei, Xi Jinping, le cere militarilor să se pregătească de război

 


Xi Jinping, președintele Chinei, le-a cerut militarilor să-și „concentreze toată mintea și energia pentru pregătirea războiului”. Declarația a fost făcută în timpul unei vizite la o bază militară din provincia sudică Guangdong, potrivit agenției de știri de stat Xinhua, citată de CNN.

Xi Jinping le-a spus soldaților „să mențină o stare de alertă maximă” și le-a cerut să fie „absolut loiali, absolut puri și absolut de încredere”.

Scopul principal al vizitei lui Xi în Guangdong a fost să țină un discurs de aniversare a 40 de ani de la înființarea Zonei Economice Speciale Shenzhen, care a fost creată în 1980 pentru a atrage capital străin și a jucat un rol vital în ridicarea Chinei pe locul al doilea între economiile lumii.


Însă vizita militară are loc într-un moment în care tensiunile dintre China și Statele Unite sunt la punctul lor culminant din ultimele decenii. Casa Albă a anunțat luni Congresul SUA că intenționează să avanseze cu vânzarea a trei sisteme avansate de arme către Taiwan, inclusiv sistemul avansat de rachete de înaltă mobilitate (HIMARS).

Într-un răspuns dur, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Zhao Lijian, a cerut Washingtonului să „anuleze imediat orice plan de vânzare a armelor către Taiwan” și să întrerupă toate „legăturile militare SUA-Taiwan”.

Chiar dacă Taiwanul nu a fost niciodată controlat de Partidul Comunist din China, autoritățile de la Beijing insistă că insula democratică și autoguvernată este o parte integrantă a teritoriului lor, Xi însuși refuzând să excludă forța militară dacă este necesar, potrivit Digi24.


sursa:https://www.dcnews.ro/presedintele-chinei-xi-jinping-le-cere-militarilor-sa-se-pregateasca-de-razboi_777759.html

Ofensivă PSD în Parlament

 


Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a condus o ofensivă de amploare a PSD în Parlament. Ca urmare a eforturilor social-democrate, ieri au fost adoptate mai multe legi prin care PSD caută să repună oamenii în centrul preocupărilor politice. Actul este în antiteză totală cu un Executiv care a scăpat pandemia de sub control, dar care are tupeul de a critica oamenii pentru că nu ar respecta măsurile specifice de protecție anti-COVID.

Concret, social democrații au adoptat o lege care prevede stimulente lunare de 2.000 de lei pentru profesori, în contextul pandemiei, dar și stimulente de 1.500 de lei pentru personalul auxiliar din unitățile de învățământ. Măsura a venit ca un răspuns prompt la declarația lui Orban care, pentru a ”stimula” profesorii să predea, i-a amenințat cu întocmirea de dosare penale. Măsura stimulentelor financiare oferă profesorilor un plus de venituri pentru a se putea proteja în această perioadă complicată, dat fiind faptul că asigurarea măștilor zilnice și a produselor de igienizare nu este deloc ieftină. Totodată, social democrații au considerat că măsura este necesară întrucât un număr din ce în ce mai mare de dascăli sunt puși în fața situației de a se testa pentru Coronavirus date fiind infectările din școli Cum testele la stat durează foarte mult, testarea privată rămâne singura soluție pentru a nu bloca procesul de predare, o soluție care costă enorm pentru salariul unui profesor debutant, spre exemplu.

PSD nu s-a oprit aici și a continuat seria măsurilor îndreptate către oameni prin adoptarea unui pachet minim de servicii pentru copii. Legea, dezvoltată în parteneriat cu UNICEF, urmărește să reducă distanțele sociale și de oportunitate între media statistică a copiilor și copiii care se zbat în neajunsuri sau sunt sub risc de sărăcie și excluziune socială.

Nu în ultimul rând, Marcel Ciolacu a susținut, alături de PSD, o lege privind confiscarea extinsă a averilor nejustificabile, care vine ca un răspuns la solicitările cetățenilor, a ONG-urilor, dar și a partenerilor europeni. Scopul este unul pro-activ, acela de a asigura instrumentele necesare pedepsirii până la capăt a faptelor de corupție, dar și unul preventiv, acela de a construi premisele pierderii averilor ilicite ca factor de descurajare pentru implicarea în varii scheme de corupție.

Măsurile luate de social democrați vor trece prin lupa prezidențială, conform declarațiilor lui Klaus Iohannis, care s-a arătat sceptic că ar exista suficienți bani la Guvern pentru a acorda stimulentul pentru profesori și personal auxiliar din unitățile de învățământ. Este deja al treilea caz important în care PNL refuză aplicarea unor legi explicit votate de Parlament pentru sprijinirea directă a unor categorii sociale ample. Ludovic Orban continuă să tergiverseze dublarea alocațiilor, în ciuda mai multor decizii CCR, dar și măsura creșterii pensiilor cu 40%, conform unei legi promulgate de președinte.

sursa:https://www.cotidianul.ro/lista-cu-masuri-adoptata-de-psd-investitii-in-oameni-nu-in-pacanele/

”Față de America presa noastră se poartă mai slugarnic decît presa comunistă față de URSS pe vremea lui Leonte Răutu“.

 


„E presa noastră capabilă să apere interesele României în fața intereselor americane? Răspunsul e negativ. Față de America presa noastră se poartă mai slugarnic decît presa comunistă față de URSS pe vremea lui Leonte Răutu“. Este obsevația lui lui Ion Cristoiu după conferința de presă de marți seară de la Cotroceni. Concluzia jurnalistului a pornit de la un dialog sub forma întrebare-răspuns, între un coleg de breaslă și președintele Iohannis. și pate fi citită pe blogul său.

Tudor Curtifan, DCNews: În urmă cu cîteva zile, ambasadorul Statelor Unite a declarat sprijinul SUA pentru două proiecte de infrastructură. E vorba de o autostradă și o cale ferată care vor lega portul Constanța de portul Gdansk din Polonia. Sînt două proiecte care fac parte din Inițiativa Celor Trei Mări, vor fi străbătute țări din NATO și din Uniunea Europeană, va fi legat practic flancul estic de flancul sudic, atît sau din punct de vedere civil cît și militar. Întrebarea mea este care va fi sursa de finanțare a acestor proiecte şi orizontul de timp?

Klaus Iohannis: Sunt două mega-proiecte de infrastructură, care au fost discutate și la întrunirea din 2018, care a avut loc exact în această sală aici la București. Între timp s-au făcut pași importanți, s-au asociat camere de comerț, s-a început construirea unui fond de investiții și eu cred că săptămîna viitoare, cînd vom avea de data aceasta o întrunire în format videoconferință vom face noi pași în direcția realizării acestor proiecte. Fiind proiecte foarte mari nu m-aș aventura să spun cam în ce interval de timp ar putea fi realizate, dar este important de înțeles că aceste proiecte sunt vitale pentru regiunea noastră, fiindcă ele vor face legătura pe axa nord-sud, care este de mare interes şi pentru țara noastră și eu voi pleda pentru pași hotărîți în direcția realizării acestor două proiecte.”

Priceperea momentului reclamă un scurt istoric al tărășeniei. Vineri, 9 octombrie 2020, a fost semnat la Washington un acord pentru finanțarea cu 8 miliarde de dolari a construirii reactoarelor 3 și 4 ale Centralei nucleare de la Cernavodă.

România a cunoscut de-a lungul istoriei sale relații cu o mare putere a clipei numite asimetrice de cercetători și de propagandiști Prietenii de nezdruncinat pe vremuri și parteneriate strategice mai nou. Specialiștii numesc o astfel de relație asimetrică, deoarece ea se întîmplă între o Mare Putere și o Mică Putere. Aceiași specialiști semnalează pericolul mortal pentru Mica Putere de a fi, în această relație asimetrică, o mîrțoagă la căruța Marii Puteri. Relații asimetrice a avut România cu Imperiul Otoman, cu Franța, cu Germania lui Hitler și cu URSS-ul lui Stalin. La vremea respectivă Marile Puteri cu pricina au fost alintate drept Soră mai mare sau Soră pur și simplu, Franța, de exemplu. După 1990, Sora Mai mare a devenit Partener strategic. Schimbarea poreclei n-a însemnat și dispariția problemei, a marii probleme cu care se confruntă o țară precum România în cadrul unei relații asimetrice:
Posibilitatea de susținere și a intereselor proprii în confruntarea cu interesele Marii Puteri.

(…)

Un rol însemnat în promovarea unei relații cît de cît echitabile îl joacă presa din țara mică. În anii interbelici presa noastră, dependentă de capitalul național, nu s-a sfiit să susțină interesele românești în relația cu Franța sau cu Anglia. Chiar și în timpul Războiului, presa noastră, fără a fi antigermană, a tratat Germania ca un partener egal al României și a reacționat la derapajele Berlinului.

(…)

E presa noastră capabilă să apere interesele României în fața intereselor americane?
Răspunsul e negativ.
Față de America presa noastră se poartă mai slugarnic decît presa comunistă față de URSS pe vremea lui Leonte Răutu.

Tărășenia cu calea ferată și autostrada dintre Portul Constanța și Portul Gdansk e un exemplu.
În cursul unei vizite la Washington, ministrul economiei, Virgil Popescu, a semnat cu secretarul Departamentului Energiei al SUA un acord interguvernamental pentru finanțarea cu 8 miliarde de dolari a construirii reactoarelor 3 și 4 ale Centralei nucleare de la Cernavodă. Presa noastră s-a grăbit să ridice în slăvi generozitatea americană, prezentînd Acordul ca un document prin care America ne va da 8 miliarde de dolari ca să ne construim cele două reactoare. Așa, pe ochi frumoși!

În realitate, e vorba de facilitarea de către SUA a unui împrumut de 8 miliarde de dolari de la Exim Bank (Banca de Import- Export a Americii). Evident, cu condiția ca mari companii americane să primească de la noi comenzi pentru construcție.

Unde e generozitatea?
Nicăieri.
Acordul, cîntat de ambasadorul american, face parte din campania electorală a lui Donald Trump. Președintele american și-a făcut un temei de fudulie din realitatea că, bun negustor fiind, a adus companiilor americane multe comenzi de la aliații americani. Dînd o șapcă de un dolar a obținut de la Klaus Iohannis pentru companiile americane o comandă de armament de cîteva miliarde de dolari

La Washington a fost și ministrul Apărării. Aceasta a primit laude pentru că România se numără printre membrele NATO care au asigurat 2% pentru Apărare din Buget. Nu de dragul Apărării noastre ne-au mîngîiat americanii pe creștet, ci de dragul lor, mai precis al companiilor americane, de la care noi cumpărăm armament pe rupte.

Cu prilejul semnării, Adrian Zuckerman a declarat următoarele:

„Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”.

Imediat în presa noastră s-a declanșat un entuziasm isteric. Titluri precum Americanii ne construiesc cale ferată și autostradă între Constanța și Gdansk au dominat site-urile, ziarele și televiziunile.

O presă profesionistă ar fi primit declarația ambasadorului american drept ceea ce este de fapt:
O fantezie propagandistică.

Pînă și Klaus Iohannis, la Conferința de la Cotroceni, a simțit nevoia să arunce o găleată cu apă rece în țestele prea înfierbîntate ale jurnaliștilor români care s-au manifestat ca simpli propagandiști americani.

Acesta este un fragment din articolul De la Mărețul Plan stalinist de plantare a peste treizeci de miliarde de arbori la Mărețul Plan trumpist de construire a autostrăzii și căii ferate Constanța – Gdansk, postat de jurnalistul Ion Cristoiu pe blogul său. 

Articolul integral poate fi citit aici,

sursa:https://www.cotidianul.ro/presa-romaneasca-si-interesele-americane/