8.21.2020

Tupeul lui Orban este colosal – ipocrizia și fățărnicia personajului fiind uimitoare. 96 de primari PSD au fost validați de PNL drept candidați ”liberali”

 

Intrarea în campania localelor este marcată de acuzații reciproce, la loc de frunte fiind cea de racolare de primari și de încurajare a traseismului. Ori, deși se știe că acesta este obiceiul marilor partide, Ludovic Orban NU recunoaște că este implicat în așa ceva.

Aseară, Orban făcut presei o declarație de un tupeu ieșit din comun: el nu a semnat nicio listă de candidatură pentru primari veniți de la alt partid!
”Candidaturile au fost depuse, listele au fost depuse... Asta e! Eu nu am semnat nicio listă de candidatură pentru primari veniți de la alt partid. Candidaturile sunt semnate de președinții de filiale județene”, a spus Ludovic Orban.

Cu alte cuvinte, Orban vrea să spună că nu ar avea nicio legătură cu primarii racolați din alte partide! Tupeul lui Orban este colosal – ipocrizia și fățărnicia personajului fiind uimitoare.

Să ne amintim ce spunea Orban după ședința Biroului Politic Național al PNL din 9 martie 2020, pe care îl prezidase și la care s-au stabilit candidații în fiecare județ:

„Biroul Permanent Național al PNL a validat cea mai mare parte a candidaților la funcția de primar și de președinte de Consiliu Județean (CJ). (…) nu am validat în județele unde se poarta negocieri cu alte formațiuni politice (…) restul organizațiilor județene au la dispoziție 2 săptămâni pentru a definitiva procedurile în acest sens. După împlinirea acestui termen, convocăm iar BPN, ca să finalizăm candidații și validarea acestora”, a declarat Orban.

Deci, toate candidaturile au fost validate de BPN prezidat de Ludovic Orban!

Reamintim de celebrul caz al primarului de Iași, pe care Orban l-a apărat personal împotriva propriei organizații care se opunea vehement venirii acestuia, dar și contra ”partenerilor” din USR! Reamintim că primarul în cauză este vizat și de controverse grave privind averea acumulată – dar lui Orban NU i-a păsat.

”Nu sunt de acord cu traseismul politic”, a mai spus aseară Orban – după cum se vede încă o ipocrizie majoră, în condițiile în care chiar în guvern are parlamentari ex-PSD… iar istoria guvernărilor PNL este, în mare măsură, bazată pe colaborarea cu PSD!

Potrivit datelor PSD, 96 de primari PSD au fost validați de PNL drept candidați ”liberali”.

sursa:https://ro.sputnik.md/politics/20200821/31383081/Ludovic-Orban-afirmaie-de-o-ipocrizie-total--proba-concret.html

”Cum pot pretinde acești oameni să mai guverneze când au prăbușit economia, au scos 1 milion de români de pe piața muncii și au scăzut puterea de cumpărare a cetățenilor cu 7%?”.

 


Fostul premier și ultim președinte ales al PSD, Viorica Dăncilă a transmis un mesaj incendiar, în care cere imperativ ca moțiunea să fie votată pentru că ”Guvernul Ludovic Orban trebuie demis de urgență!”.

”Votarea moțiunii PSD e soluția corectă pentru a scăpa de eșecul liberal de la Palatul Victoria, de trupa de incompetenți care a ruinat economia țării”, sune ferm fostul premier, aducând un argument forte: scăderea economică dramatică! ”-12%: aceasta este scăderea economică din al doilea trimestru al acestui an și cifra care-i îngroapă politic pe actualii guvernanți”.

Întrebarea Vioricăi Dăncilă este precisă: ”Cum pot pretinde acești oameni să mai guverneze când au prăbușit economia, au scos 1 milion de români de pe piața muncii și au scăzut puterea de cumpărare a cetățenilor cu 7%?”.

”În afară de atacurile la persoană împotriva mea și de plângerea penală de înaltă trădare pentru parteneriatul strategic pe care l-am propus cu Israelul, mai rămân deci în urma PNL doar rezultatele catastrofale la  guvernare”, punctează dur Viorica Dăncilă.

Prima femeie premier din istoria României pune față în față cifrele: ”Comparați cifrele dezastrului liberal cu cifrele guvernării PSD: creștere economică de 7% (în 2017), 4,7% (în 2018) și 4,1% (în 2019), creșterea salariului mediul net cu 53% și a punctului de pensie cu 45% în cei aproape 3 ani de guvernare PSD, reducerea șomajului la un nivel istoric (doar 3%)”.

Dar, încheie Viorica Dăncilă, din păcate însă, ”toate progresele din vremea PSD au fost anulate în doar 9 luni de guvernare orbanistă”.

”De aceea e urgent ca țara să scape de guvernarea liberală care a distrus România!”, încheie mesajul Viorica Dăncilă.

sursa:https://ro.sputnik.md/politics/20200821/31383633/Viorica-Dancila-mesaj-incendiar-Toate-progresele-PSD-au-fost-anulate.html

Astăzi s-a dovedit că statul paralel este mai puternic și că riscul ca Dragnea să fie eliberat chiar în ziua Congresului PSD li s-a părut prea mare.

 

Liviu Dragnea a anunțat de ieri că dacă se continuă detenția sa ilegală atunci înseamnă că justiția din România nu rezistă la presiunile politice. Iar astăzi se dovedește că a avut dreptate.

Ieri, Curtea de Apel Bucureşti a amânat pentru o zi pronunţarea unei decizii pe contestaţia la executare depusă de Liviu Dragnea, prin care fostul lider PSD solicita să fie eliberat din închisoare arugmentând că este deţinut ilegal.

În timpul procesului de ieri de la Curtea de Apel Bucureşti, Liviu Dragnea a arătat că, dacă va fi menţinut în închisoare, înseamnă că justiţia din România "nu rezistă la presiuni politice".

"Spun ce am mai spus. Am fost trimis la puşcărie total nevinovat. Pe fond, am fost trimis la închisoare de un complet nelegal. Avocatul a arătat că România e parte la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care e clară şi fără echivoc. Am fost trimis la închisoare prin nerespectarea legii şi, dacă voi fi menţinut în închisoare prin încălcare brutală a drepturilor omului, înseamnă că în România justiţia nu rezistă la presiuni politice. Sper că veţi adopta o decizie prin care să nu se menţină nerespectarea CEDO sau a legilor ţării", a declarat Dragnea ieri în sala de judecată.

În cererea depusă în instanţă, Liviu Dragnea a invocat un recurs în drept intitulat "habeas corpus" - o lege cu caracter constituţional, promulgată în anul 1679 de către Parlamentul englez, prin care se garantează libertatea persoanei.

Avocaţii fostului lider PSD au arătat că acesta este deţinut ilegal în penitenciar, deoarece completul de 3 judecători de la Înalta Curte care l-a condamnat nu era specializat să judece fapte de corupţie. Avocaţii au invocat în acest sens o decizie a Curţii Constituţionale din octombrie 2019.

Astăzi însă s-a dovedit că statul paralel este mai puternic și că riscul ca Dragnea să fie eliberat chiar în ziua Congresului PSD li s-a părut prea mare.

sursa:https://ro.sputnik.md/justice/20200821/31383953/Statul-paralel-a-nvins-Dragnea-ramne-in-inchisoare.htm

TRIBUNALUL BUCREȘTI a dispus : 20 de inculpaţi, CONDAMNAŢI pentru trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism

 s

Prin sentinţa penală nr. 923 din data de 18.08.2020, Tribunalul Bucureşti a dispus condamnarea unui număr de 20 de inculpaţi, la pedepse cuprinse între 3 ani de închisoare cu suspendare şi 15 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism.

În baza art. 397 alin. (1) din Codul de procedură penală, cu aplicarea art. 19 şi urm. din Codul de procedură penală rap. la art. 1357 din Codul civil, instanţa a admis acţiunile formulate de către părţile civile şi a obligat în solidar o parte dintre inculpaţi la plata unor sume de 65.000 de euro şi 10.000 de lei cu titlu de despăgubiri civile - daune morale.

Totodată, în baza art. 112 alin. (1) lit. e) din Codul penal, instanţa a dispus confiscarea specială a următoarelor bunuri şi sume de bani, aparţinând inculpaţilor, după cum urmează:

- un teren în suprafaţă de 270 mp.;
- un apartament;
- suma de 79.960 lei obţinută de ANABI din valorificarea a două autoturisme;
- sumele de 286.500 euro şi 1.246.500 lei, obţinute de către inculpaţi din exploatarea victimelor;

În baza art. 112 indice 1 alin. (1) lit. b) din Codul penal, instanţa a mai dispus şi confiscarea extinsă a unui imobil şi terenul aferent acestuia, a unui apartament, a unui număr de 23 de telefoane mobile, 2 laptopuri, 2 tablete şi o unitate centrală aparţinând inculpaţilor.

În baza art. 7 alin. (1) rap. la art. 4 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare (S.N.D.G.J.), în referire la pct. 14-15 din Anexa la Legea nr. 76/2008, a dispus prelevarea de probe biologice de la inculpaţi, în vederea introducerii pofilelor genetice în S.N.D.G.J.

În baza art. 274 alin. (1) şi (2) din Codul de procedură penală, a obligat inculpaţii la plata sumei de 143.500 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat. Inculpaţii au fost trimişi în judecată de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală la data de 02.07.2018. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este una definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie, transmite DIICOT.

sursa:https://www.dcnews.ro/20-de-inculpati-condamnati-pentru-trafic-de-persoane--trafic-de-minori-si-proxenetism_766577.html

32 de scurtmetraje în Bucharest International Dance Film Festival 2020

 


Din cele 291 de producţii înscrise în cele trei secțiuni competiționale din cadrul Bucharest International Dance Film Festival 2020 – competiția internațională, cea națională și cea dedicată musicalurilor – au fost selectate 32 de scurtmetraje, din 14 țări de pe întreg mapamondul.

Competiția internațională cuprinde secțiunile – Fictions and Frictions, Dances and Circumstances și Bodies and Fluidities – ce includ 21 de filme, din zece țări.

Din secțiunea Fictions and Frictions fac parte nouă filme de dans, din șase țări, iar scurtmetrajele surprind oameni în căutarea locului potrivit, fie el mental, emoțional sau fizic. Indiferent că se întâlnesc într-un spațiu real sau migrează pe teritorii virtuale, protagoniștii acestor călătorii oscilează jovial între ficțiune și materialitate. Filmele din această secțiune a competiției dedicată scurtmetrajelor internaționale se pot vedea pe 4 septembrie, de la 20:30, la Cinema Elvire Popesco, în aer liber.

În cadrul secțiunii Dances and Circumstances, BIDFF prezintă, pentru prima oară, o selecție de scurtmetraje în care se documentează dansul ca proces uman transformativ. Patru scurtmetraje din Hong Kong, Franța, Israel și SUA vorbesc afirmat și critic despre dans ca necesitate, ca mod de viață. Cele patru filme documentare explorează diverse modalități de a înțelege, practica și folosi dansul: pentru a ne aminti, pentru a transcende culturi și limbaje, pentru a supraviețui. Scurtmetrajele acestei secțiuni din competiția internațională rulează pe 5 septembrie, de la 20:30, la Muzeul Țăranului Român, în aer liber.

BIDFF a pregătit în ultima seară de festival o proiecție de opt filme scurte, din șase țări, care chestionează relația dintre putere și intimitate, prezentând dansul și corpul ca modalități instabile sau unificatoare. Secțiunea Bodies and Fluidities încearcă să răspundă unor întrebări dificile: Când devine dansul un mijloc de rezistență? Când se transformă într-o meditație asupra schimbărilor pe care timpul le imprimă corpurilor noastre? Cum tratăm cu umor un subiect atât de controversat precum obiectificarea corpului femeii? Vedem pe 6 septembrie, de la 21:00, la Cinema Elvire Popesco, în aer liber.

Competiția națională reunește șapte filme de scurtmetraj românesc sub tematica Mazes and Gazes. Regizori și coregrafi români problematizează corpul și (ne)mișcarea, atingerea și interacțiunea interumană, inclusiv noțiunea de realitate, așa cum este ea înțeleasă în mod obișnuit. Cele șapte filme propun, într-o manieră eclectică și detașată, o reconfigurare a privirii asupra acestor subiecte atât de dezbătute, niciodată epuizate. Scurtmetrajele românești se văd pe 5 septembrie, de la 22:00, la Muzeul Țăranului Român, în aer liber.

Lansată anul trecut, secțiunea competițională dedicată musicalurilor avangardiste continuă și în 2020, de data aceasta sub tematica Treats and TrapsCele patru filme de scurtmetraj folosesc, cu umor, alimentele ca pretext pentru a vorbi despre atitudinile negative pe care le avem față de corpurile noastre, despre anxietatea socială cu care uneori ne confruntăm, despre modul nejustificat în care uneori ne ghidează aparențele. Le vedem pe 4 septembrie, de la 22:30, la Cinema Elvire Popesco, în aer liber.

Juriul BIDFF 2020 va fi format din artistul Farid Fairuz (RO), producătorul Patrice Nezan (FR) și coregrafa Chrysanthi Badeka (GR).
Farid Fairuz a avut un rol esențial în multe dintre inițiativele care au condus la recunoașterea internațională a dansului contemporan românesc și la înființarea unor structuri și instituții devenite repere ale acestui domeniu. În prezent este Director de Programe și Proiecte în cadrul Centrului Național al Dansului București.
Patrice Nezan, producător și specialist în audiovizual, a produs numeroase filme selectate în festivaluri prestigioase. Două dintre filmele la care a lucrat au fost selectate la Premiile Oscar 2020: lungmetrajul de ficțiune CORPUS CHRISTI și lungmetrajul de animație WARDI.
Chrysanthi Badeka, coregrafă, dansatoare, creatoare de filme, editor, profesor de videodance și manager de proiect la mAPs – migrating Artists Project in Greece, s-a dedicat promovării și dezvoltării domeniului de videodance. Co-fondatoare a Mediterranean Screendance Network și MØZ PRODUCTIONS, Chrysanthi Badeka a fost curator pentru numeroase conferințe și festivaluri de profil.

BIDFF recunoaște excelența, noutatea și discursul artistic curajos, oferind premii în valoare de 2000 de Euro. În Competiția Internațională și în cursa pentru Trofeul Cel Mai Bun Film Internațional au intrat 21 de scurtmetraje, iar Conceptual Lab by Theo Nissim va oferi Marele Premiu, în valoare de 1000 euro, filmului care va avea cel mai puternic impact asupra juriului festivalului. Premiul pentru Cel Mai Bun Film Românesc, în valoare de 500 euro, este oferit de ADFR – Asociația pentru Dezvoltarea Filmului Românesc, un premiu care continuă demersul festivalului de a susține industria creativă locală. Premiul pentru Cel Mai Bun Musical, în valoare de 500 euro, oferit de Tangaj Dance, organizația fondatoare a festivalului, va fi acordat unuia dintre cele 4 scurtmetraje selectate anul acesta, în dorința de a promova noi formate de musical care abordează teme contemporane.

sursa:https://www.cotidianul.ro/32-de-scurtmetraje-in-bucharest-international-dance-film-festival-2020/

Vrei să faci bani cu imaginația ta ? Vrei să-ți vezi ideile creatoare materializate într-un „Brad de Crăciun din materiale neconvenționale“ ?

 

Autoritățile locale din sectorul 1 au soluția pentru tine. Centrul Cultural al Sectorului 1 al Municipiului București organizează în perioada următoare Concursul de Creație – ”AMBIENT URBAN”.

Acest concurs are ca scop elaborarea designului unor obiecte de mobilier urban permanente sau temporare, adecvate arhitectonic Sectorului 1 precum și crearea de artă stradală contemporană. Acest demers se circumscrie redefinirii estetice a spațiilor publice din Sectorul 1 al Municipiului București, dorindu-se totodată încurajarea și promovarea creatorilor din România.
Proiectele câștigătoare pentru fiecare temă vor fi premiate cu suma de 4.000 lei net.

Concursul de creație are 4 teme:

1. Tema 1. Suport rastel pentru biciclete.
Termen de depunere proiecte: până la data de 31 iulie 2020.

2. Tema 2. Pictură murală.
Termen de depunere proiecte: până la data de 10 august 2020.

3. Tema 3. Mobilier pentru târgurile tradiționale.
Termen de depunere proiecte: până la data de 21 august 2020.

4. Tema 4. Brad de Crăciun din materiale neconvenționale.
Termen de depunere proiecte: până la data de 10 septembrie 2020.

Concursul de Creație se va desfășura conform Regulamentului publicat pe site. Juriul va fi compus din următorii membri:
– Petre LUCACI, președinte UAP;
– Emil IVĂNESCU, președinte OAR București;
– Marian MOICEANU, rector UAUIM București;
– Cosmin PĂULESCU, decan UNARTE;
– Daniela POPA, viceprimar al Sectorului 1;
– Cristian TUDOSE, consilier al Primăriei Sectorului 1;
– Vicențiu SPERIATU, director al Centrului Cultural al Sectorului 1.

ssursa:https://www.cotidianul.ro/ideile-creatoare-puse-in-practica-in-sect-1/

„Doamna Meiroșu, politician de tip giratoriu – pleacă-vine, pleacă-vine. Acum a ales să plece. Nu o să mai vină”


PSD închide uşile pentru politicienii „de tip giratoriu”

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, îi critică pe parlamentarii care au demisionat din partid.

„Acești parlamentari îmi pare că au ales să facă acest lucru, în special de colegul meu Breaz, care a primit șansa de a-și arăta competențele din partea PSD în post extrem de important – a fost ministruL Culturii, ministru interimar al Educației. A decis brusc că nu-l mai reprezintă acest partid. Mă rog, suntem în prag de alegeri și lumea trece peste caracter și alege în funcție de interese personale”, spune purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu.

El s-a referit și la deputatul Emilia Meiroșu, care a anunțat, joi, că s-a alăturat PNL.

„Doamna Meiroșu, politician de tip giratoriu – pleacă-vine, pleacă-vine. Acum a ales să plece. Nu o să mai vină”, adaugă Romașcanu.

El spune că ultimele plecări din PSD nu vor influența rezultatul la votul moțiunii de cenzură.

sursa:https://www.cotidianul.ro/psd-inchide-usile-pentru-politicienii-de-tip-giratoriu/

Liviu Dragnea, pus în libertate !

 

”Spun ce am mai spus. Am fost trimis la puşcărie total nevinovat. Pe fond, am fost trimis la închisoare de un complet nelegal”, a declarat ieri, în fața Curții de Apel București, Liviu Dragnea.

După cum se știe Curtea de Apel judecă o contestaţie la executare, prin care Liviu Dragnea solicită să fie eliberat din închisoare pe motiv că este deţinut ilegal.

Instanța a amânat pentru azi pronunțarea – iar un verdict favorabil fostului lider ar cădea ca un trăsnet înaintea Congresului PSD.


Reamintim că liderul Ciolacu și conducerea actuală a PSD nu au susținut teza procesului politic în cazul lui Liviu Dragnea, așa cum făcuseră înainte de condamnarea fostului președinte ale PSD. Ipocrizie crasă… sau ce?!


De altfel, ”noul PSD” nu susține nici faptul că fostul lider Adrian Năstase ar fi fost o victimă politică, nici Adrian Severin, Viorel Hrebenciuc sau Miron Mitrea – și nu se opun nici acuzării lui Ion Iliescu !


Revenind la contestația lui Liviu Dragnea, acesta a subliniat că ”menţinerea sa în închisoare prin încălcare brutală a drepturilor omului” înseamnă că ”justiţia din România nu rezistă la presiuni politice”.

”Pe fond, am fost trimis la închisoare de un complet nelegal, am fost trimis la închisoare prin nerespectarea legii şi, dacă voi fi menţinut în închisoare prin încălcare brutală a drepturilor omului, înseamnă că în România justiţia nu rezistă la presiuni politice”, le-a spus Dragnea magistraților, subliniind că speră într-o decizie ”prin care să nu se menţină nerespectarea Convenției Europene a Drepturilor Omului sau a legilor ţării”.

Reamintim că, pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, într-un dosar în care practic nu există prejudiciu – iar completul de 3 judecători nu era specializat să judece fapte de corupţie, fapt care contravine unei decizii ulterioare a CCR.

Așa cum am menționat, noua conducere a PSD încearcă o totală distanțare față de fostul lider – deși toți au fost ridicați de Liviu Dragnea.


Ori, în aceste condiții, dacă Liviu Dragnea ar fi pus în libertate înaintea Congresului PSD, asta ar fi o lovitură pentru acești lideri controversați - și s-ar suprapune peste contestațiile aduse de Eugen Teodorovici și alți lideri, precum Codrin Ștefănescu.


sursa:https://ro.sputnik.md/analytics/20200821/31379341/Congresul-PSD--Liviu-Dragnea-pus-in-libertate.html

Tăriceanu arată dovada: „Sunt bani, dar îi țin dosiți pentru campanie”

 


Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că, în urma votului din Parlament, Guvernul va trebui să dubleze alocațiile, explicând că „sunt bani” pentru această majorare, doar că sunt „dosiți pentru campanie”. Liderul ALDE arată în acest sens către fondul de rezervă, unde spune că sunt „două miliarde lei destinați cumpărării de primari”.

„Ca să fiu sigur că nu cădeți pradă propagandei Iohanniste vă spun că votul din Parlament împotriva măririi alocațiilor copiilor cu doar 20% înseamnă că Guvernul va trebui SĂ DUBLEZE alocațiile așa cum prevede legea.

Aceeași soartă va avea și ordonanța care mărește pensiile cu un procent mai mic de 40%!

Stați liniștiți, sunt bani, dar îi țin dosiți pentru campanie. Uitați-vă la fondul de rezervă pe care și l-a pus Orban la rectificare: 2.000.000.000 lei! Două miliarde lei destinați cumpărării de primari de la alte partide și de voturi!

Orban și-a pus în doar 9 luni mai mulți bani la fondul de rezervă decât mi-am pus eu ca prim-ministru în 4 ani”, a scris Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

sursa:https://www.cotidianul.ro/tariceanu-arata-dovada-sunt-bani-dar-ii-tin-dositi-pentru-campanie/

Simona Halep nu merge nici la Cincinnati, nici la US Open, din cauza temerilor provocate de noul coronavirus.

 

Jucătoarea română de tenis Sorana Cîrstea participă la turneul WTA de la Cincinnati, dotat cu premii totale de 1.950.079 dolari, care are loc anul acesta la arenele Flushing Meadows din New York.

Cîrstea, 77 WTA, a trecut în primul tur preliminar de americanca Robin Montgomery (15 ani, 597 WTA) cu 6-1, 6-4. Românca a obţinut victoria într-o oră şi 22 de minute şi şi-a asigurat un cec de 5.000 de dolari şi 20 de puncte WTA.

Sorana o va întâlni pe rusoaica Ana Kalinskaia în ultimul tur al calificărilor pentru tabloul principal de simplu al turneului.

Kalinskaia (21 ani, 117 WTA) a învins-o în prima rundă a calificărilor pe românca Patricia Ţig, 86 WTA, cu 6-4, 6-2.

Cîrstea şi Kalinskaia se vor înfrunta în premieră în circuitul WTA.

Simona Halep nu merge nici la Cincinnati, nici la US Open, din cauza temerilor provocate de noul coronavirus.

sursa:https://www.cotidianul.ro/nu-i-halep-e-sorana-cirstea/

Iadul californian

 

Peste 10.000 de pompieri au continuat joi lupta cu numeroasele incendii de amploare din statul american California care au dus la evacuarea a mii de locuitori şi la moartea a cel puţin patru persoane, transmite presa străină.

Trei oameni au murit în comitatul Napa, iar unul în comitatul Solano, a relatat San Francisco Chronicle.

Peste 370 de incendii au izbucnit în acest stat în ultimele patru zile, a transmis Daniel Berlant, director adjunct în cadrul Cal Fire.

Căldura extremă, vântul şi fulgerele au contribuit la agravarea situaţiei.

Guvernatorul din California, Gavin Newsom, a numit incendiile o ”provocare fără precedent”.

”Dacă negaţi existenţa schimbărilor climatice, veniţi în California”, a spus el într-o scurtă înregistrare video prezentată la Convenţia Naţională a Partidului Democrat din SUA.

Preşedintele Donald Trump a criticat din nou măsurile luate în domeniul forestier în California în timpul unei intervenţii, joi, în Pennsylvania în cadrul campaniei electorale. ”Poate că va trebui să facem (California) să plătească pentru asta, pentru că nu ne ascultă”, a spus el,


sursa:https://www.cotidianul.ro/video-iadul-californian-in-noi-imagini/