7.26.2020

EDITORIAL DE CORNEL NISTORESCU - ”De la Brătieni, la bieții liberali de azi”


Pe zi ce trece mă coving că echipa de acum de la conducerea PNL este o adunătură marcată de foamea de bani și putere. Atît! Dincolo de numele partidului, nu-i nimic! O tristă spoială politică! Cum să nu-i cred mediocri cînd ei sunt lipsiți de anvergură, chiar și atunci cînd este vorba despre ei și despre înaintașii lor?

La mijlocul săptămînii, liberalii au transmis unora dintre ei următorul anunț:

”Vă informam ca sunteti convocat joi, 23.07.2020, ora 18.30, la Vila Florica – Stefanesti ( Muzeul National Bratianu), unde are loc sedinta BPJ avand urmatoarea ordine de zi:
Situatia politica actuala la nivel judetean si national;……”

Cu o simplă invitație, liberalii au arătat cam tot ce sunt și tot ce pot ei. Prima chestiune: Liberalii români nu mai scriu cu diacritice. Sunt dați Dracului!? S-au internaționalizat! Codițele și căciulile de la literele alfabetului limbii române le stau în gît și-i chinuie!

A doua: Liberalii de azi, județeni sau naționali nu mai pot ține ședințe decît în muzee. Şi nu în oricare, ci în cel dedicat Brătienilor ! La prima vedere, ședința de la Muzeul Naţional Brătianu pare o racordare la istorie. Nici vorbă ! Este un soi de hoție. Sau de fandoseală. Muzeul de la Florica este o instituție publică, făcută cu eforturi și pe bază de priorități și cu bani de la bugetul public, nu de la PNL ! Culmea, nici exponatele nu sunt ale partidului, ci ale muzeelor și colecțiilor de obiecte istorice din România. A fost inaugurat în acest an cu un simulacru de festivitate (la care Ludovic Orban s-a prefăcut că sădește un stejar) și, în loc să devină un spațiu dedicat evenimentelor legate de istoria României, inclusiv a liberalilor, a devenit sală de ședințe pentru Stolojan, Țurcanca, Orban și Rareș Bogdan. Adică o locantă politică! Au închiriat liberalii județeni sălile Muzeul National Brătianu de la amărîtul acela de ministru de la Cultură ? Nu cred! Înseamnă că mîine-poimîne vor face o ședință de partid și la Muzeul Peleș sau la Muzeul National de Artă ?

Ăștia nici nu-și dau seama ce caraghioși sunt cînd încearcă să bage capul într-o secvență de isotrie a Romaniei!? La cît de flămînzi sunt de recunoaștere publică, nu m-ar mira s-o văd și pe asta! Mîine-poimîne se adună la ședință în holul Palatului CEC pentru că ei sunt și nepoții Regelui Carol I!

Nu mă grăbesc să fac trimitere la masa și cheful de la vila Florica, pomenit de un site de bîrfe. Poate a avut loc, poate nu.Tot atîtea spune despre liberali, din moment ce în biroul premierului au tras o băută ”nemascată” și au etalat trabuce cît știuletele de porumb!

Mie îmi spune suficent această invitație la ședință în Mecca Liberalilor, cum zicea Constantin Argetoianu despre Florica! Paparudele de liberali de azi au făcut Muzeul National Brătianu ca să se arate că au istorie și că o respectă, că vin din trecutul glorios al României și, în același timp, să aibă un loc mai ferit în care să pună țara la cale și să mai petreacă.

În rest, numai spoială! Îmi vine să cred că au accelerat inaugurarea Muzeului Național Brătianu numai pentru a le scoate ochii adversarilor lor, mai ales că aceștia n-au cum deschide un muzeu Gheorghiu Dej sau Alexandru Drăghici!

De ce am afirmat că ne aflăm în fața unei spoieli (caricaturi) de liberali și că nu sunt în stare să ducă nici istoria lor?

Pentru că și Muzeul Național Brătianu nu are cum să-i ridice, cîtă vreme echipa de vîrf a partidului rămîne dominată de mize mici. Liberalii s-au adunat la Florica să tragă o ședință și un șpriț, nu să participle la lansarea celei mai solide cărți despre Florica și despre Brătieni. Cel mai de ispravă istoric roman, Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Peleș a publicat un tom de o frumusețe unică pentru dinastia Brătienilor. În imagini salvate ca prin minune și strînse cu strădanii demne de toată considerația, istoricul Narcis Dorin Ion publică un volum excepţional intitulat ”Florica-Vatra Brătienilor”.

Cred că ne aflăm în fața celui mai bine făcut volum de istorie dedicat unei personalități din istoria României. De la arborele genealogic al Brătienilor la fotografii ale bunicilor și copiilor, de la imagini de familie, la oaspeți și momente solemne, de la acte și scrisori la documnte de o valoare excepționalătoate sunt reunite într-o biografie scrisă cu rigoare, dar și cu admirație și respect față de subiect.

Biografia și povestea Brătienilor alcătuiesc un capitol cheie din istoria României. Tot ei reprezintă și un model moral, de ținută intelectuală și de aleasă simțire românească. Ceea ce liberalilor de astăzi, care nu depășesc comportamentul de adunătură, le lipsește cu desăvîrșire. Asta îi și face un partid mediocru, amenințat de un crepuscul accelerat.

Cine are răbdarea și privilegiul de a călători printre paginile cărții lui Narcis Dorin Ion poate fi încercat și de cîteva lacrimi. Să nu vrei și te apucă plînsul, cînd înțelegi ce bărbați au fost cei care au clădit România modernă și ce caricaturi o conduc astăzi!

În loc să mai povestesc despre conținutul acestei lucrări monumentale, o adevărată saga a familiei Brătianu, aleg să semnalez nepăsarea liberalilor de acum. N-au organizat nici măcar o lansare a ei!

Iar în final de articol, prefer să reproduc un fragment dintr-o scrisoare a lui Ion I. C. Brătianu:

”…Si,tot astfel,gîndul m-a dus de la trecut și de la prezent la viitor, în Ajunul Anului Nou, m-am cutremurat în fața acelor ce ne așteaptă. Nu că mă îngrijorează amenințările și ura vrăjmașilor, dar răspunderea cade asupră-mi din încrederea prea mare a celor ce așteaptă prea mult de la mine. Nu e om conștient în țară care să nu privească cu grijă anul care începe, nimeni însă nu poate resimți mai greu decît mine sarcina ce el ne impune. Cînd m-am supus altora și am renunțat la hotărîrea de a nu mă înhăma la noi datorii de asemenea gravitate, am socotit că se cuvine, ca orice jerfă pentru țară.Dar, mă întreb continuu, fiind date lipsurile și osteneala mea, ieși-va vreun folos din această jerfă? Așa închei anul și încep pe cel nou, singur în casă, dar cu gîndul la voi, îmbrățisîndu-vă cu dragoste!” Ion I. C. Bratianu (31 decembrie 1921).

Această carte spune totul despre un mare român și despre neamul său și ne trimite cu gîndul la nefericitele sale umbre de astăzi !


Cum s-au schimbat obiceiurile consumatorilor


Păstrarea distanţei sociale şi numărul mare de persoane care muncesc de acasă şi nu mai merg zilnic la birou, a dus la o scădere a vânzărilor de deodorant la nivel mondial, arată un studiu citat de CNN.

Compania de bunuri de consum Unilever a publicat un raport care arată că în perioada pandemiei a scăzut cererea pentru produse de îngrijire personală. Compania, care deţine mărci precum săpunul Dove şi deodorantul Axe, a spus că blocajele impuse de guverne au dus la scăderea vânzărilor.

Totuşi, Unilever nu a pierdut pe toate palierele, dimpotrivă. Compania deţine şi mai multe mărci de îngheţată, iar vânzările pentru aceste produse au crescut pe măsură ce oamenii consumă mai multe alimente acasă.

„Consumatorii au mâncat mai multe supe şi au adăugat la masă mai multe maioneze şi sosuri, iar ca desert au ales îngheţata”, a declarat CEO-ul Unilever, Alan Jope, citat de CNN Business.

Vânzările de îngheţată consumată acasă au crescut cu 15% în prima jumătate a anului, iar în lunile aprilie şi iunie, creşterile au fost chiar cu 26% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.


Vreme rea în toată ţara


Meteorologii au emis o informare de instabilitate atmosferică valabilă în toată țara de duminică seara până luni, la ora 23.00. Sunt anunțate averse, vijelii și izolat grindină.

Potrivit ANM, informarea meteorologică intră în vigoare duminică, la ora 23.00, și este valabilă până luni, la ora 23.00.

Conform specialiștilor, în acest interval, la început în regiunile vestice și nord-vestice, apoi în special în cele nordice, centrale, precum și la deal și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Se vor semnala averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp și pe arii restrânse 35-40 l/mp.

În regiunile estice și sud-estice, în cursul după-amiezilor de duminică și luni, vremea va fi călduroasă, disconfortul termic ridicat și local indicele de confort temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

sursa:https://www.cotidianul.ro/vreme-rea-in-toata-tara-2/

Uraganul Hanna, primul din sezonul 2020 format în Atlantic, a atins sâmbătă seara zona de uscat de-a lungul coastei statului american Texas, provocând ploi abundente şi vijelii ce ar putea conduce la inundaţii foarte periculoase, relatează duminică AFP şi Reuters.


Hanna, încadrat în categoria 1, a lovit insula Padre la ora 22:00 GMT, fiind însoţit de vânturi care suflau cu până la 145 de kilometri pe oră, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC).

Uraganul era aşteptat să se îndrepte duminică spre nord-estul Mexicului.

"Hanna urmează să producă ploi abundente în anumite zone din sudul Texasului şi nord-estul Mexicului. Aceste ploi vor provoca inundaţii grave, reprezentând un pericol mortal", au avertizat meteorologii.

Pentru moment nu au fost semnalate victime sau pagube importante, însă se aşteaptă ca uraganul să aducă 45 de centimetri de ploaie până luni în sudul Texasului şi în statele mexicane Coahuila şi Nuevo Leon, precum şi în nordul Tamaulipas.

Zonele de coastă vor fi în continuare afectate de furtună, valurile urmând să depăşească 1,8 metri înălţime, au adăugat meteorologii, relatează Mediafax.


Orașul Făget intră în carantină de la ora 19:00


Autoritățile au cerut Comitetului Național pentru Situații de Urgență declararea carantinei în orașul Făget, unde au fost înregistrate 47 de cazuri de coronavirus. Astfel, Făget ar putea deveni primul oraș care intră în carantină după aprobarea noii legi.

Până acum, în orașul Făget au fost depistate 47 de cazuri de COVID-19, dintre care 8 sunt cadre medicale de la spitalul din Făget.

Propunerea de instituire a carantinei a fost votată în Comitetul local pentru situații de urgență și a fost trimisă Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

În România, alte două localități sunt în carantină. Este vorba de localitatea Gornet din județul Prahova, au fost înregistrate 15 cazuri noi între 8 și 20 iulie, și localitatea Cartojani din comuna Roata de Jos, județul Giurgiu, unde au fost înregistrate 32 de cazuri de COVID-19 la o populație de 3.600 de locuitori.

Bombardierele rusești, escortate de MiG-urile românești deasupra Mării Negre



Avioanele de luptă românești au escortat bombardierele rusești deasupra Mării Negre, anunță Ministerul Apărării al Rusiei.

Forțele aeriene ale României au ridicat în aer două avioane de luptă pentru a escorta bombardiere rusești Tu-22M3 în cadrul unui zbor programat deasupra Mării Negre, a anunțat joi Ministerul Apărării al Rusiei.

“Două bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, au efectuat un zbor programat deasupra apelor neutre ale bazinului Mării Negre. În timpul zborului echipajele avioanelor au parcurs o distanță de peste 4,5 mii de kilometri, aflându-se în zbor peste cinci ore. În anumite segmente ale traseului avioanele au fost escortate de avioanele MiG-21 ale forțelor aeriene ale României”, anunță ministerul rus într-un comunicat.

De asemenea, Ministerul Apărării al Rusiei a menționat că piloții aviației de cursă lungă zboară regulat deasupra apelor neutre ale Arcticii, Atlanticului de Nord, Oceanul Pacific, Marea Neagră și Baltică. Aceste manevre sunt efectuate “în strictă conformitate cu regulile internaționale”, se spune în comunicat.

Totodată, luni, în partea de Nord-Vest a Mării Negre au demarat exercițiile comune Ucraina – NATO "Sea Breeze-2020". Militarii ruși au anunțat că flota navală de la Marea Neagră urmărește atent navele și aviația NATO, implicate în manevre.


sursa:https://ro.sputnik.md/Rusia/20200723/31039792/Bombardierele-rusesti-escortate-de-MiG-urile-romanesti-deasupra-Marii-Negre.html


În Italia s-a lansat PARTIDUL ITALEXIT


Senatorul italian Gianluigi Paragone a lansat partidul Italexit, care este dedicat ieșirii Italiei din Uniunea Europeană.

Gianluigi Paragone, un senator italian fost membru al Mişcării 5 Stele, a lansat astăzi partidul suveranist Italexit, care îşi propune să scoată ţara sa din UE după modelul Brexit-ului britani. De altfel, Paragone și-a anunțat formaţiunea la două zile după o întâlnire avută la Londra cu şeful partidului Brexit, Nigel Farage, care a jucat un rol hotărâtor în decizia Marii Britanii de a părăsi UE.

"Aderarea la mişcare nu va face decât să crească, în acelaşi ritm ca minciunile pe care Europa ni le spune", a declarat Paragone joi într-o conferinţă de presă.

Și în interviul acordat cotidianului La Repubblica Paragone a afirmat că "cetăţeanul european nu există", prezicând "apropiata prăbuşire" a UE și a atras atenția că de noul acord de relansare europeană vor beneficia doar băncile.

Noi confruntări violente în SUA


Poliţia a utilizat sâmbătă grenade cu efect acustic şi luminos şi spray-uri iritante cu jet de ardei iute împotriva manifestanţilor la Seattle, care s-au alăturat mişcării iniţiate la Portland împotriva rasismului şi desfăşurării de agenţi federali la ordinul preşedintelui Donald Trump, potrivit France Presse.

În paralel, ciocniri între manifestanţi şi poliţişti au fost din nou înregistrate în noaptea de vineri spre sâmbătă în oraşul Portland, în Oregon, scena de peste două luni a unor astfel de acţiuni.

Dar la Seattle, în statul Washington, noaptea de sâmbătă spre duminică a fost în mod special agitată, cu o replică poliţienească la o tentativă a manifestanţilor de a declanşa un incendiu în faţa unui centru de detenţie pentru minori.

Unii manifestanţi au încercat să se protejeze de gazele iritante cu jet de ardei iute recurgând la umbrele, potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului, martor şi al detunăturilor grenadelor cu efect de orbire.

Potrivit Seattle Times, 16 persoane au fost reţinute.

La Portland, epicentrul protestelor, unii manifestanţi au încercat să dărâme o barieră de securitate în faţa tribunalului federal.

Forţele de ordine au replicat cu tiruri abundente cu gaze lacrimogene şi au dispersat mulţimea.


Polițiștii federali, o nouă scânteie



Mişcarea de protest în acest oraş din nord-vestul SUA începuse, la fel ca în alte părţi în ţară şi în lume, după moartea la sfârşitul lunii mai a unui afro-american, George Floyd, sub genunchiul unui poliţist alb la Minneapolis.

Ea s-a amplificat când la mijlocul lunii iulie la Portland au sosit poliţişti federali.

În numeroase înregistrări video publicate pe reţelele de socializare, pot fi văzuţi aceşti agenţi în ţinută paramilitară şi fără însemne de identificare, utilizând vehicule fără însemne instituţionale pentru a reţine manifestanţi, turnând astfel gaz peste foc.

O anchetă oficială a fost deschisă joi de Ministerul Justiţiei cu privire la modul foarte controversat în care au acţionat poliţiştii federali la faţa locului.

Preşedintele Trump, care îşi bazează campania pentru realegere în noiembrie în special pe restabilirea "ordinii", a anunţat miercuri întărirea efectivelor de agenţi federali la Chicago şi în alte oraşe, după o recrudescenţă a criminalităţii şi a focurilor de armă, relatează Agerpres.


TUTUROR, VĂ DORESC SĂ AVEȚI O DUMINICĂ PLĂCUTĂ, LINIȘTITĂ, AȘTEPTÂND CU SUFLETELE PLINE DE SPERANȚĂ, O NOUĂ SĂPTĂMÂNĂ !💗💗💗



💗💗💗