1.28.2022

România va intra în OCDE. Cu ce preț ?

 


După 10 ani de la depunerea candidaturii la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, România a intrat în linie dreaptă pentru aderarea la organizație. Să vedem cu ce costuri pentru români.

La începutul anului, conducerea OCDE a dat undă verde pentru aderarea României, Bulgariei, Croației și Argentinei.

De asemenea, într-o vizită a secretarului general al organizației, domnul Mathias Cormann, OCDE a prezentat guvernului României rezultatele unei ample anchete și a unor recomandări economice.

Evenimentul, desfășurat la palatul Victoria, a oscilat între festivism, din partea autorităților românești, foarte încântate de eveniment, și tonul de rechizitoriu al anchetei făcute de experții OCDE.

Analiza a fost departe de a fi flatantă pentru autoritățile române și aduce aminte cu retorica superior-inchizitorială cu care oficiali europeni tratau România anii trecuți.

OCDE a criticat România pentru politica sa fiscală, pentru sistemul său de pensii, pentru lipsa investițiilor. De asemenea a sugerat creșterea impozitelor pe proprietate, pentru echilibrarea bugetului.

De asemenea a avertizat asupra clivajului dintre câteva orașe mari și puternice economic și restul României. Creșterea gradului de sărăcie este un semnal de alarmă pe care OCDE îl trage.

O altă provocare în opinia OCDE este sistemul de pensii. OCDE presupune creșterea vârstei de pensionare ca soluție dar sugerează și o amânare sine die a creșterii pensiilor, prin criticarea legii pensiilor, din 2019.

Calitatea serviciilor de sănătate, problema ratei de vaccinare, dar și situația din învățământ, au fost iar puncte negative din perspectiva analiștilor OCDE.

O altă provocare este cea cu privire la mediu. Analiștii OCDE consideră că România, deși a făcut pași în domeniu, nu tratează cu seriozitate suficientă chestiunile de mediu.

Un alt punct a fost legat de lupta anti-corupție. Aici, OCDE a venit cu retorica pe care o consideram depășită a invocării luptei anti-corupție și transformării DNA dintr-un parchet supus legii, într-o suprastructură. OCDE a menționat necesitatea desființării ”secției speciale” menite să ancheteze abuzurile comise de procurori și judecători.

https://ro.sputnik.md/20220128/romania-va-intra-in-ocde-cu-ce-pret-48397371.html

Serghei Lavrov : ”Consolidarea securității unui stat nu se poate face din contul securității altora”

 


Serghei Lavrov a comentat răspunsul SUA la garanțiile de securitate propuse anterior de Federația Rusă.

Ministrul rus de Externe a declarat că va face astăzi un demers oficial către colegii săi din alte țări prin care va solicita să se explice cum are de gând fiecare să implementeze dispozițiile OSCE privind securitatea.

„Occidentul are doar un slogan - „orice țară are dreptul să-și aleagă aliați”. Dar consolidarea securității unui stat nu se poate face din contul securității altor state. Voi face astăzi o solicitare oficială ca să explice cum au de gând să îndeplinească obligațiunile sub care au semnat țările lor. (...) Dorim să vedem cum Occidentul se va eschiva de această dată. Dar vreau să știu ce au de gând să facă sincer”, a spus Serghei Lavrov.

SUA și NATO au transmis miercuri răspunsurile la propunerile cu privire la garanțiile de securitate. Mai devreme, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că în cazul în care SUA vor solicita nedivulgarea răspunsului la propunerile rusești, Moscova va respecta această condiție.

Totodată, ministrul a adăugat că esența reacției Washingtonului, desigur, ar merita să fie cunoscută de opinia publică din Rusia și din alte țări.

La sfârșitul anului 2021 Rusia a dat publicității proiectele de tratate cu SUA și NATO cu privire la garanții de securitate. Moscova, în special, cere partenerilor occidentali garanții juridice a angajamentului de a nu extinde NATO spre Est, de a nu accepta Ucraina în blocul militar și de renunța la crearea bazelor militare în statele post-sovietice.

De asemenea, propunerea conține un punct cu privire la desfășurarea armelor ofensive ale NATO la frontierele Rusiei și retragerea forțelor alianței din Europa de Est la pozițiile de până la 1997.

Potrivit secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, documentul reflectă îngrijorările SUA cu privire la acțiunile Rusiei în sfera securității și propunerile în acele domenii, unde statele ar putea identifica puncte de tangență. Potrivit lui, în răspunsul oferit există “multe aspecte pozitive”, SUA sunt gata să avanseze în sfere unde poate exista o cooperare cu Rusia, sunt gata să discute despre securitatea colectivă, însă nu vor renunța la principiul “porților deschise” a NATO.

https://ro.sputnik.md/20220128/lavrov-consolidarea-securitatii-unui-stat-nu-se-poate-face-din-contul-securitatii-altora-48399518.html