12.29.2020

HAZ DE NECAZ și VORBE SMINTITE

 


Streinu-Cercel : "...să-și bage mințile în cap și să se ducă să se vaccineze.

E singurul sfat pe care pot să-l dau !”


Cristian Pîrvulescu: 

”Educația religioasă prezintă riscuri serioase pentru siguranța națională”



După un 2020 crucial, Putin întâmpină Anul Nou la fel de puternic ca altădată.

 


În 2020, președintele rus Vladimir Putin a făcut mișcări îndrăznețe pentru a-și cimenta puterea și pentru a-și prelungi cele două decenii de putere, un semnal pentru anul viitor, când ar putea înăbuși opoziția internă și consolida influența Rusiei în străinătate, comentează Wall Street Journal, într-un articol intitulat ”După un 2020 crucial, Putin întâmpină Anul Nou la fel de puternic ca altădată” .

Un controversat amendament constituțional aprobat în vară îi permite lui Putin să rămână la putere până în 2036. La începutul acestei luni, președintele rus a semnat o lege care exclude foștii președinți de la urmărirea penală și permite foștilor lideri ai Kremlinului să devină senatori pe viață, odată ce părăsesc funcția, relatează cotidianul citat de Mediafax.

El a susținut restricții mai mari pe internet și a făcut mai dificilă organizarea protestelor politice. Vineri, parlamentarii ruși au aprobat un proiect de lege susținut de Kremlin care permite desemnarea persoanelor și grupurilor care desfășoară activități politice și primesc fonduri din străinătate drept „agenți străini”, ceea ce le aduce restricții mai mari.

Autocratul brutal

„Anul viitor, Putin intră ca un autocrat brutal, nu binevoitor, gata să izoleze Rusia într-o măsură și mai mare”, a spus Andrei Kolesnikov, expert în politica internă rusă la Centrul Carnegie Moscova. „Și cu cât sunt mai multe provocări pentru regimul său, cu atât este mai dur. Niciun semn de liberalizare simbolică".

Adoptarea în iulie a unor modificări ale constituției a marcat un moment esențial pentru liderul rus. Acest lucru reflectă credința în Kremlin că Putin se bucură de sprijin popular pentru o extindere a puterii sale, în ciuda sondajelor care arată o eroziune a entuziasmului pentru modul său de a conduce, a declarat Tatiana Stanovaya, fondatorul R.Politics, o firmă independentă de analiză politică.

Chiar dacă Vladimir Putin și-a consolidat puterea în acest an, disidența a luat foc. Protestele masive din orașul Khabarovsk din Orientul Îndepărtat din iulie, legate de arestarea unui guvernator regional popular, s-au transformat rapid într-o expresie a nemulțumirii tot mai mari cu privire la scăderea veniturilor, a calității serviciilor publice, inclusiv cele medicale, și față de conducerea lui Putin.

Sâmbătă, Rusia a înregistrat 29.258 de cazuri noi de coronavirus, potrivit datelor guvernului rus, numărul total de infecții la nivel național urcând la puțin peste trei milioane - al patrulea număr de cazuri din lume după SUA, India și Brazilia.

Otrăvirea lui Navalnîi

Cel mai proeminent lider al opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi, a încercat să valorifice frustrarea publică, dar în august, a fost internat într-un spital din Berlin, iar medicii europeni au spus că este vorba de expunere la Novichok. Navalnîi și susținătorii săi cred că Kremlinul a condus complotul eșuat de a-l asasina.

Moscova a negat orice implicare. Putin a spus la începutul acestei luni că, dacă agenții de informații ruși ar fi vrut să-l omoare pe domnul Navalnîi, „am fi terminat treaba”.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni apropiaților lui Putin ca răspuns. Rusia a răspuns la fel.

Pe plan mondial, Putin a oferit o mână de ajutor presedintelui belarus, Alexandru Lukașenko, care, de la votul prezidențial din 9 august s-a confruntat cu proteste, cerându-i-se să demisioneze. Liderul rus și-a asumat sprijinul militar și financiar pentru omologul său din Belarus.

Putin a încheiat, de asemenea, un acord de pace în noiembrie între Armenia și Azerbaidjan cu privire la teritoriul Nagorno-Karabakh. Acordul susține statutul Kremlinului de broker regional de putere și asigură influența acestuia asupra ambelor țări.


sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24507952-dupa-2020-crucial-putin-intampina-anul-nou-fel-puternic-oricand-cum-consolidat-pozitia.htm?pbox


Conducerea USR, dată în judecată de ​ Vlad Teohari

 


Vlad Teohari, a cărui candidatură la alegerile parlamentare a fost invalidată de către USR, a anunţat, marţi, că va cere în instanță despăgubiri de 816.000 de lei de la liderii USR responsabili pentru "invalidarea abuzivă" a candidaturii sale. El este apărat în instanță de colegul său de partid Dumitru Dobrev.

Teohari a anunțat printr-un comunicat de presă citat de News.ro că "a venit momentul" să înceapă inevitabilul proces în instanţă, care probabil se va întinde pe câţiva ani şi care se va îndrepta în special împotriva celor 20 de persoane, membri ai Comisiei Naţionale de Arbitraj şi ai Biroului Naţional care au votat pentru invalidarea candidaturii sale.

"După ce am epuizat orice cale de atac în interiorul partidului, am încercat să repar nedreptatea în justiţie. Instanţa a respins contestaţia mea la adresa listei USR PLUS, inclusiv înscrierea mea pe lista de candidaţi USR PLUS la circumscripţia diaspora. Nu mă dau bătut însă. Încerc să găsesc dreptatea, iniţiind acest nou proces, care este o acţiune în răspundere civilă", a transmis Vlad Teohari.

El spune că prin invalidarea candidaturii i s-a adus un prejudiciu cert - pierderea şansei de a fi deputat, locul său pe listă fiind 100% eligibil, aşa cum s-a şi văzut după alegeri.

Teohari mai afirmă că, dacă va câştiga în instanţă, nu va deveni parlamentar, dar ar putea câştiga "echivalentul nedreptăţii în bani”. ”Este o încercare a mea şi a avocatului care mă reprezintă, colegul meu Dumitru Dobrev, de a responsabiliza factorii de decizie din USR şi pe politicieni în general. Dacă bunul simţ nu funcţionează, măcar justiţia să le arate liderilor politici că nu se pot comporta ca nişte satrapi”, a mai afirmat Teohari.

Suma pe care acesta o cere este de 816.000 de lei.

Vlad Teohari este inginer, stabilit în Franţa din 2016. Candidatura lui la alegerile parlamentare, susţinută de USR PLUS Diaspora, a fost invalidată de Biroul Naţional în urma unui aviz negativ de integritate dat de Comisia de arbitraj a partidului, după ce acesta a semnat anul trecut o scrisoare deschisă iniţiată de Mihai Goţiu şi în care peste 100 de membri USR reclamau execuţiile din partid. Ulterior, Comitetul Politic al USR a invalidat avizul negativ, dar termenul de înscriere a candidaturilor pentru Diaspora expirase.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-politic-24511379-fara-precedent-conducerea-usr-data-judecata-vlad-teohari-pentru-invalidarea-candidaturii-sale-parlamentare-cere-despagubiri-816-000-lei.htm


Dr. Monica Pop: Campanie de amenințare, mai puțin de vaccinare !

 


Medicul oftalmolog Monica Pop susţine, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că în România se desfăşoară mai mult o campanie de ameninţare decât una de vaccinare anti-COVID.

„CAMPANIE DE AMENINȚARE, , MAI PUTIN DE VACCINARE! DE CE NU SE SPUNE ALTFEL :
„POT FI, RAR SI EFECTE SECUNDARE MAI GRAVE DAR PUNETI IN BALANȚĂ BENEFICIILE CARE , PE TERMEN SCURT, SINT MAI MARI,”! NU ASCUNDETI NIMIC! OAMENII VOR INFORMATIE SI EXPLICATII CORECTE, NU AMENINTARI SI OPRESIUNE!
Asa au ales decidentii si adeptii lor ! Amenințări cu tot ce se poate mai rău pentru sceptici, INFORMATIE ZERO, stiri controversate, propuneri punitive rele, priviri urîte, exemple neavenite , ascunderea unor elemente importante, ( se ocolesc deliberat informatiile din prospecte despre efectele mai grave, chiar daca nu sint frecvente), incercare de ingenunchere prin orice metode, bagarea pumnului in gură! La asta se pricep cel mai bine! Totul cu ură si amenințări! NU SE SPUN UNELE LUCRURI scrise in prospecte iar asta creaza suspiciune! Ascunderea este mai grava decit adevarul!
FACETI ÎN ASA FEL INCÎT OAMENII SA AIBĂ INCREDERE!!! SE POATE!”, a scris Monica Pop.


sursa:https://www.cotidianul.ro/dr-monica-pop-campanie-de-amenintare-mai-putin-de-vaccinare/



Cîțu, în corzi: Sindicatele se ridică

 


Federația Sanitas somează Guvernul să respecte promisiunile făcute angajaților din sistemul sanitar în perioada de urgență și de alertă, în ceea ce privește creșterea salariilor, amenințând că va recurge la proteste față de blocarea Legii salarizării unitare.
„BIROUL EXECUTIV al Federației SANITAS, întrunit în ședință extraordinară, astăzi, 29 decembrie 2020, a analizat proiectul Ordonanței de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare aflat în transparență decizională pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.
Din textul proiectului legislativ reiese intenția Guvernului de a bloca aplicarea etapizată a Legii salarizării unitare 153/2017 pentru categorii importante de angajați din sistemul sanitar și cel de asistență socială. În consecință, personalul tehnic-administrativ și de deservire (TESA), infirmierele, brancardierii, îngrijitoarele, asistenții sociali, salariații cu cele mai mici venituri din cele două sisteme, nu vor putea beneficia de dreptul legal de creștere a salariului de bază, începând cu 1 ianuarie 2021.
De asemenea, proiectul de ordonanță limitează veniturile salariaților cel mult la nivelul lunii decembrie 2020 ceea ce face imposibilă raportarea sporurilor și a orelor de gardă la salariul aflat în plată.
Biroul Executiv a luat act de intenția vădită a Guvernului României de a bloca pentru salariații din sănătate și asistență socială, orice posibilitate de a beneficia de drepturile legale, în condițiile în care acești salariați se află în prima linie a luptei pandemice de mai bine de 10 luni şi vor continua lupta şi în anul 2021, expunându-se pe ei şi familiile lor la riscuri enorme care deja au dus la decesul a peste 70 de salariaţi.
În aceste condiții, Federația SANITAS din România somează public Guvernul proaspăt instalat să își respecte promisiunile făcute salariaților din sănătate și asistență socială în toată perioada stării de urgență și a stării de alertă, indiferent în ce poziție s-au aflat actualii reprezentanți guvernamentali în acea perioadă.
De asemenea, atrage atenţia că nu va accepta declarația actualului premier care încearcă să ne convingă că marele câștig al acestei ordonanțe este faptul că nu se taie salariile şi îi reaminteşte premierului PNL că fostul guvern, tot PNL, și-a asumat niște angajamente față de lucrătorii din sănătate și asistență socială iar caracterul așa-zis temporar al înghețării salariilor bugetarilor nu mai convinge pe nimeni: cu siguranță el se va permanentiza!
Totodată ne asigurăm toți membrii de sindicat că nu vom accepta actuala formă a Ordonanței de urgență și vom recurge la toate mijloacele de manifestare sindicală pentru a apăra drepturile EROILOR ROMÂNIEI DE AZI!”, se menţionează în comunicatul postat pe Facebook.
Salariile şi sporurile bugetarilor se vor menţine în 2021 la acelaşi nivel cu cel acordat pentru luna decembrie 2020, se menţionează într-un proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor (MFP).
Nemulțumiri și față de salariul minim
Anterior, marți, Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa a pichetat sediul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, în semn de nemulţumire faţă de suma decisă de Guvern pentru creşterea salariului minim pentru anul 2021.
„40 de lei în plus la salariul minim, cât a anunţat Guvernul, nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măşti şi alte elemente de protecţie individuală”, se arată într-un comunicat al CNS Cartel Alfa.
Foto: Facebook Sanitas

sursa:https://www.cotidianul.ro/citu-in-corzi-sindicatele-se-ridica/


Din nou CUTREMUR MARE în CROAȚIA

 


Mai multe persoane au fost rănite în cutremurul cu magnitudinea 6,4 produs marţi la prânz în centrul Croaţiei, care a provocat ample distrugeri în oraşul istoric Petrinja, epicentrul seismului. Centrul german de Ştiinţe ale Pământului GFZ a anunţat că seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri.

Darinko Dumbovic, primarul oraşului cu aproape 25.000 de locuitori, a declarat că un copil şi-a pierdut viaţa şi că jumătate din oraş este distrus.

Premierul croat Andrej Plenkovic și alți miniștri au ajuns la Petrinja după cutremur.



sursa:https://www.cotidianul.ro/video-ravagiile-cutremurului-din-croatia/



Protest la uşa Ministerului Muncii. ”Fără măsuri de îngheţare a preţurilor, este un furt din munca lucrătorilor.”

 


Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa pichetează sediul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, în semn de nemulţumire faţă de suma decisă de Guvern pentru creşterea salariului minim pentru anul 2021.

„40 de lei în plus la salariul minim, cât a anunţat Guvernul, nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măşti şi alte elemente de protecţie individuală”, se arată într-un comunicat al CNS Cartel Alfa.

Sindicaliştii spun că menţinerea acestui nivel al salariului minim, fără măsuri de îngheţare a preţurilor, este un furt din munca lucrătorilor.

„Preţurile au crescut şi vor continua să crească. La fel şi productivitatea a crescut. În 2020 productivitatea a crescut cu 4,4%, deşi creşterea de anul trecut a salariului minim s-a bazat pe o estimare de 3,9%. În prezent, în România, productivitatea este la jumătate din media uniunii Europene, pe când salariile sunt doar la un sfert”, se mai arată în comunicat.

Guvernul a decis majorarea salariului minim brut de la 2.230 de lei până la 2.300 de lei, începând cu 1 ianuarie 2021.

sursa:https://www.cotidianul.ro/protest-la-usa-ministerului-muncii/


”Măsurile anunțate de Guvern vor duce la sărăcirea populației și la scăderea puterii de cumpărare.”

 


Prim-vicepreședintele PSD Gabriela Firea susține că „Guvernul Perdanților” recunoaște austeritatea și traiul greu pentru toți românii, în loc să stimuleze economia prin finanțarea investițiilor publice sau prin încurajarea consumului.

Prim-vicepreședintele PSD, Gabriela Firea, susține, într-o postare pe Facebook, că măsurile anunțate de Guvern vor duce la sărăcirea populației și la scăderea puterii de cumpărare.

„Doi dintr-o lovitură! Un pumn în plex de la guvern și pentru angajatul la stat, și pentru cel de la privat! Înghețarea salariilor, a pensiilor, a venitului minim de incluziune, precum și a altor beneficii muncite pentru a fi obținute, scumpirea energiei, toate vor determina o sărăcire a populației, scăderea puterii de cumpărare cu efecte directe în profitul, și-așa afectat de pandemie, al societăților private. Ca peste tot în lume, ce măsuri pot lua privații, pentru a încerca să supraviețuiască în jungla De Dreapta de la noi? Restrângeri de activități, renunțare la o parte din personal, la proiecte, contracție peste tot”, a scris marți Gabriela Firea pe rețeaua de socializare.

Ea susține că a votat împotriva „acestui guvern incompetent”.

„În loc de stimularea economiei prin finanțarea investițiilor publice, prin încurajarea consumului, prin creșterea veniturilor la bugetul național – au pârghiile puterii -, Guvernul Perdanților recunoaște austeritatea și traiul greu pentru toți românii. Când ai pușculița plină de la clienții de partid, normal că nu crezi în lacrimile medicilor și ale profesorilor sau în suferința salariaților de la stat și privat, ori în disperarea pensionarilor!
PS : Am votat motivat împotriva acestui guvern incompetent”, a mai scris Gabriela Firea.

Premierul Florin Cîțu a anunțat luni că salariile bugetarilor vor fi înghețate la nivelul veniturilor din decembrie 2020.

sursa:https://www.cotidianul.ro/firea-acuza-un-pumn-in-plex-de-la-guvernul-perdantilor/


Revelion de trei zile… acasă, cu TVR 1

 


Revelionul 2020-2021 ia startul mai devreme la TVR 1. Programele speciale încep din 30 decembrie, iar petrecerea continuă până pe 1 ianuarie!


Pentru că 2020 a adus celebra #statiacasa la statut de principiu de viață, finalul anului pandemiei și începutul noului an ne prinde, pe cei mai mulți dintre noi, așa cum ne-am obișnuit deja: în familie, în fața televizorului. Cu mult umor și muzică pentru toate gusturile, programele TVR 1 ne însoțesc în noaptea în care lăsăm în urmă dificilul an 2020, pentru a privi cu speranță spre noul an.

Premiile Masca de Aur


Gala Premiilor Masca de Aur, cu Toni Grecu, 30 decembrie, ora 21.00


Pe final de an, analizăm retrospectiv experiențele pe care le-am trăit în ultimele 12 luni, facem bilanțuri, ne amintim momentele cele mai importante din acest interval. Și tot acum, cei mai merituoși dintre noi iau premii. Miercuri seară, de la ora 21.00, la TVR 1, ne pregătim palmele pentru aplaudat și gurile pentru râs, la „Gala Premiilor Masca de Aur”. Tras la patru ace, Toni Grecu este gazda unei gale de premiere a celor mai importante, interesante sau comice întâmplări petrecute în țară și în lume în 2020, un an atipic din toate punctele de vedere.


Premiile Masca de Aur

Premiile Masca de Aur


Amfitrionul serii va comenta diferite evenimente și va dialoga, în platou sau prin videoconferințe live, cu personalități marcante sau persoane anonime, martore sau participante la diverse întâmplări relevante pentru anul care se încheie. Printre acestea, telespectatorii TVR 1 îi vor recunoaște pe Monica Anghel, Jojo – Cătălina Grama, Cătălin Neamțu, Cosmin Natanticu, Claudiu Maier, Andreea Doinea, Darie Valentin, Cătălin Cățoiu – Țeavă, Dragoș Mușat și alții.


Viața bate câmpii


Viața bate câmpii, 30 decembrie, ora 21.55


Ce, cum și cât au înțeles oamenii din anul 2020? Cum au reușit ei să se adapteze, să facă față noilor provocări și, mai ales, ce au desprins românii din acest haos planetar? Pe 30 decembrie, de la 21.55, la TVR 1, Cătălina Grama-Jojo, Cosmin Natanticu, Cătălin Neamțu, Andreea Doinea, Betty Peter, Claudiu Maier și Toni Grecu ne întăresc convingerea că… „Viața bate câmpii”!


Viața bate câmpii

Viața bate câmpii

Viața bate câmpii


Emisiunea de divertisment… de pandemie este bazată pe fapte, evenimente și întâmplări strâns legate de viața pe care suntem obligați să o ducem acum, în așa-zisa „nouă normalitate”. Ne vom regăsi, așadar, cu siguranță, cel puțin într-una dintre poveștile celor trei case, trei familii și trei situații diferite în ceea ce privește traversarea carantinei.


Dirijorul Daniel Barenboim dirijând Concertul aniversar Beethoven 250


Concert aniversar Beethoven 250, dirijat de Daniel Barenboim, 31 decembrie, ora 11.55


2020 ar fi trebuit să fie „Anul Beethoven”. La 250 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai prolifici compozitori din istoria muzicii, guvernul german a investit 27 milioane de euro pentru peste 300 de manifestări culturale de calibru, evenimente ce urmau să aibă loc atât în orașul său natal, Bonn, cât și în alte localități. Pandemia a schimbat, însă, planurile întregii planete, astfel că cele mai multe dintre concertele simfonice și alte acte artistice au fost amânate pentru anul viitor. Cu atât mai important devine, în această situație, „Concertul aniversar Beethoven 250” din 17 decembrie, ziua de naștere a compozitorului, desfășurat la Bonn, în prezența președintelui german Frank-Walter Steinmeier, sub al cărui patronaj se desfășoară programul aniversar „BTHVN2020”. Concertul va putea fi văzut la TVR 1 pe 31 decembrie, de la ora 11.55.


Evenimentul prezentat de violonistul Daniel Hope prilejuiește întâlnirea iubitorilor muzicii clasice cu celebrul dirijor Daniel Barenboim și renumita West-Eastern Divan Orchestra, care vor oferi publicului două compoziții emblematice ale lui Beethoven: Concertul nr. 3 pentru pian și Simfonia a 5-a. De asemenea, telespectatorii vor putea viziona și un montaj de imagini din spatele cortinei, cu desfășurarea repetițiilor și pregătirea producției în condiții de pandemie.


Concertul aniversar Beethoven 250, Divan. Foto: Manuel Vaca


Înființată în 1999 chiar de Daniel Barenboim, împreună cu academicianul american de origine palestiniană Edward W. Said, din dorința de a facilita, prin muzică, dialogul între diferitele culturi din Orientul Mijlociu, West-Eastern Divan Orchestra a devenit un nume sonor în muzica internațională în ultimii 20 de ani. Orchestra a interpretat simfoniile lui Beethoven pe cele mai mari scene ale lumii: în Berlin și New York, în Asia și America de Sud, la Festivalul de la Salzburg și la faimoasele BBC Proms.


Concertul aniversar Beethoven 250 își propune să atingă și o latură socială și politică. Simfonia a 5-a, în mod special, se dorește a fi un semnal al speranței, la finalul unui an 2020 marcat de pandemie, după motto-ul „Per aspera ad astra” („De la întuneric la lumină”).


Chef Alex Petricean în emisiunea Guști! Și apoi mănânci, ediția de sărbatoare


Guști! Și apoi mănânci – cu chef Alex Petricean, miercuri-joi, 13.30


Pentru noaptea dintre ani, pregătim întotdeauna cele mai gustoase și festive preparate. Dar de multe ori uităm să ne îngrijim de „dimineața de după”… Chef Alex Petricean ne propune, așadar, în ultimele două ediții ale emisiunii „Guști! Și apoi mănânci” din 2020, câteva rețete ce pot fi încercate cu succes și acasă.


Pentru meniul de Revelion, Alex Petricean îl are ca invitat pe bunul său prieten Roland Suciu, chef al unui renumit restaurant din Cluj-Napoca. „Am pregătit un meniu franțuzesc de gală: antreu – sufleu de brânză cu spianatta, bibilică Wellington și tarte tatin de mere cu smântână dulce afumată”, ne face poftă chef-ul de la TVR 1. Pentru ziua de 1 ianuarie, propunerea lui Alex este curcan la cuptor cu cartofi prăjiți în untură de porc și o ciorbă de potroace din resturile bibilicii rămase după noaptea de Revelion. Dacă vă sună apetisant cele două sugestii, sunteți așteptați în fața micilor ecrane pe 30 și 31 decembrie, de la 13.30, la două ediții speciale „Guști! Și apoi mănânci – cu chef Alex Petricean”, la TVR 1.


În noaptea de Revelion, trăim emoția Finalei „Vedeta populară”, râdem cu Mugur Mihăescu și cu actori de stand-up comedy și petrecem cu muzică bună


Vedeta populară – Finala, 31 decembrie, ora 20.40

După un sezon în care spectatorii le-au fost membrii juriului și ochii din fața micilor ecrane, cinci tinere s-au dovedit cele mai talentate și ambițioase de-a lungul edițiilor „Vedeta populară”. Începem, așadar seara de Revelion în Studioul 1 al Televiziunii Române, alături de Iuliana Tudor, cu o Finală a Fetelor! Cinci tinere își vor disputa Trofeul Vedeta Populară și Marele premiu de 100.000 de lei în Marea Finală, pe 31 decembrie, de la ora 20.40.

La fel ca în semifinală, cele cinci concurente vor trece prin două probe în drumul spre trofeu: un colind tradițional specific sărbătorilor de iarnă – care va elimina două concurente, urmat de o melodie celebră în zona pe care o reprezintă – șlagărul zonei.

Dacă Marea Finală va fi prilej de emoție pentru toți telespectatorii, cu siguranță că locuitorii din Romanați au motive duble să privească „Vedeta populară” cu sufletul la gură: două concurente – Iazmina Cojocaru, de 18 ani, respectiv Anișoara Popescu, de 25 de ani – își vor reprezenta orașul natal cu mândrie, după ce s-au calificat printre finaliste. Alături de ele, le vom recunoaște pe talentatele Mădălina Mureșan, de 28 de ani, de pe Valea Mureșului, teleormăneanca de 19 ani Maria Chivu și pe ieșanca de 18 ani Carmen Acatrinei. Care dintre ele va fi cea care, la finalul emisiunii, va ține în mână Marele Trofeu aflăm chiar în noaptea de Revelion, la TVR 1. Membrii Orchestrei Naționale Valahia, dirijor Marius Zorilă, le vor susține cu un acompaniament instrumental demn de o finală.

Și pentru că de Anul Nou se petrece, la „Vedeta populară” avem parte și de trei momente de folclor autentic, oferite publicului de membrii juriului: Grigore Leșe, Cornelia și Lupu Rednic, Niculina Stoican. Cu asemenea ingrediente, noaptea de Revelion va debuta în cel mai plăcut mod: cu emoție, muzică românească tradițională și voie bună.


Revelion la mine acas’, 31 decembrie, ora 23.00


În noaptea dintre ani – un an care a fost cum a fost și unul care va fi… cum va fi – în care petrecerile se țin în cerc restrâns și foarte restrâns, cel mai potrivit Revelion este… acasă. Acasă la noi sau la alții, cum ne e norocul. Un „Revelion la mine acas’” ne propune la TVR 1, pe 31 decembrie, de la ora 23.00, și Mugur Mihăescu, invitându-ne la el, de data aceasta, distanțați regulamentar, să ne bucurăm de încheierea unui an care a fost… așa cum a fost și să privim cu speranță spre ce ne poate aduce (sau lua) noul an.

Scris și regizat de Mugur Mihăescu, programul „Revelion la mine acas’” vine cu „un divertisment care, în condițiile pe care toți le traversăm, să ofere privitorilor sentimentul că toți suntem la fel de afectați de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, indiferent de statutul de „vedetă” sau cel de simplu spectator”, spune gazda noastră.

În Centrul Vechi din București, restaurantele sunt închise. Străzile sunt aproape pustii, așa că Mugur dă o raită să vadă cine și cum se distrează de Revelion – dacă se distrează. Îi ies în cale un cerșetor, o femeie cu preocupări îndoielnice, dar și un… guvernator. A, nu, nu unul dintre cei care-și fac veacul pe la Palatul Victoria! Altul, cu bani! Doar că nu poate ajunge la ei: bietul om a pierdut tocmai cheia de la bancă!…

La bairamul lui Mugur de sfârșit de an se adună câțiva prieteni – Radu Pietreanu, Dan Bittman și alți actori sau cântăreți, precum și un band restrâns, „de Covid”, format din două gemene talentate (atât cât se poate). De invitat, el a invitat mai multă lume, printre care Leana și Costel, Garcea… dar vom vedea dacă frica de pandemie i-a cuprins și pe ei sau dacă își vor face, până la urmă, apariția. Cert este că toți cei prezenți își împart hazul și necazul în jurul unui ceaun de fasole cu ciolan.

Cântecele live ale lor și ale invitaților, glumele sau surprizele venite de peste hotare sau din partea familiei vor încerca sa găsească un numitor comun cu telespectatorii, astfel încât aceștia să se simtă conectați la atmosfera de la petrecere. Ne distrăm, așadar, la TVR 1, de la ora 23.00, într-un „Revelion la mine acas’” – la Mugur Mihăescu, mai exact, unde ne va prinde și numărătoarea inversă a ultimelor secunde din 2020.


Un Revelion de tot râsul, 1 ianuarie, ora 0.50

Cinci artişti cunoscuţi publicului larg ne promit „Un Revelion de tot râsul” la TVR 1. În noaptea cea mai lungă, ei sunt protagoniştii unui show incendiar de comedie care ne va prezenta perspectiva românească asupra trecerii dintre ani prin momente spumoase de stand-up comedy, parodie muzicală, poezie comică sau magie. Vom râde cu lacrimi alături de umoristul, cântăreţul şi profesorul de canto Marius Gheorghiu, Magda Chihaia, actriţă a Teatrului Elisabeta din Bucureşti, Cristi Poe, umorist faimos mai ales în mediul online, Cristina Strecopitov, cea mai cunoscută femeie magician de la noi şi Vlad Gălăţianu, de la „Mondenii”. Să începem anul 2021 în hohote de râs urmărind la TVR 1 show-ul de umor programat la ora 0.50.

„Noaptea asta, nimeni să nu doarmă!” – Peste două ore de cântece de petrecere, la TVR 1 (două părţi: de la 02.10 şi de la 03.20)

Ce-ar fi noaptea de Revelion fără muzică de petrecere? Nici nu ne putem închipui… aşa că, din programul de Revelion al TVR 1 nu putea lipsi acest ingredient care să ne aducă veselie, bucurie şi bună dispoziţie. Cântece de dragoste, de sărbătoare, cântece de pahar, cântece care se ascultau şi fredonau odinioară la sărbătorile şi ospeţele boiereşti sau la târgurile de altădată ne propun realizatorii îndrăgitului „Tezaur folcloric” la trecerea către 2021. Sub genericul „Noaptea asta, nimeni să nu doarmă!”, începând cu ora 02.10, la TVR 1 avem cel mai bogat pachet muzical care să ne însoţească în noaptea dintre ani într-o atmosferă de bucurie, veselie şi voie bună.

Şlagăre de ieri şi de azi vor fi interpretate de Constantin Lătăreţu, Mioara Velicu, Ion Ghiţulescu, Alexandru Mica, Gheorghe Gheorghe, Cristina Turcu Preda, Corina Dragomir, Valentin Grigorescu, Claudia Torop, Lucica Păltineanu, Nicolae Datcu, Andra Matei, Daniel Trifu şi Gheorghiţa Nicolae. Solişti instrumentişti: Georgiana Pană (nai), Theodor Pană (vioară), Marian Pană (vioară), Petrică Pană (vioară), George Udilă (clarinet), Nelu Radu (ţambal).

„Programul special de Revelion „Noaptea asta, nimeni să nu doarmă!” valorifică Tezaurul muzical românesc, aducând publicului acele piese muzicale cântate pe la sindrofii cu ştaif sau în înalta societate, la care adăugăm creaţii contemporane, ce exprimă dorinţa oamenilor de a fi cu cei dragi, de aproape sau de departe, prin intermediul cântecului de… petrecere”, spune Gheorghiţa Nicolae, producător şi prezentator al programului muzical alături de Andra Matei şi Daniel Trifu.

Darurile muzicale sunt pentru toate vârstele şi pentru toate gusturile, ca gen, ritm şi melodie, atmosfera de petrecere fiind întreţinută şi de tarafuri tradiţionale renumite: Taraful tradiţional „Constantin Lătăreţu”, coordonator Constantin Lătăreţu; Taraful „Târgoveţii de odinioară”, coordonator Daniel Trifu; Taraful „Tudor Pană”, coordonator Petrică Pană.

Costumele vii, strălucirea din priviri, glasurile şi instrumentele acordate pentru muzica de petrecere a românilor recreează aşadar, în studioul 3 al Televiziunii Române, atmosfera Revelioanelor de altădată de la TVR, cu un program de înaltă clasă, pentru românii de pretutindeni. La mulţi ani tuturor românilor!

Ca în fiecare an, Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena este în direct de TVR 1, pe 1 ianuarie 2021, la ora 12.15

La capătul unui an în care întreaga lumea muzicală a fost suspendată, Concertul de Anul Nou va fi adaptat condițiilor pandemice. Pentru prima oară în istorie, ritualul în ritm de vals al începutului de an de la Viena ar putea avea loc cu sala goală! Oricare ar fi situația desfășurării lui, însă, cel mai mediatizat concert al tuturor timpurilor este şi anul acesta la TVR 1, de la ora 12.15, în prima zi a lui 2021.

După toate probabilitățile, spectacolul muzicii familiei Strauss și al contemporanilor ei va avea loc fără public în impunătoarea Sală de Aur de la Musikverein Viena. Concertul de Anul Nou susținut de Orchestra Filarmonicii din Viena, cel mai important ambasador muzical al Austriei și al Europei, va fi dirijat anul acesta de Ricardo Muti, șeful de orchestră italian aflându-se pentru a șasea oară la pupitrul filarmonicii vieneze, într-o relație de colaborare care durează de peste 50 de ani. În program vom urmări fragmente celebre semnate de Johann Strauss, tatăl și fiul, dar și câteva lucrări de Franz von Suppè și Carl Zeller, cu câteva prime audiții surpriză semnate Karl Komzák și Carl Millöcker.

Baletul de Stat din Viena va încânta telespectatorii din întreaga lume cu creațiile coregrafului Carlos Martinez, pentru a doua oară prezent în feeria valsantă a Concertului de Anul Nou, cu momente filmate în decorul impunător al Grădinii Palatului Lichtenstein și în așa numitul „Looshaus”, o structură modernă a arhitectului Adolf Loos, amplasată vizavi de Palatul Imperial din Viena. Costumele corpului de balet vienez sunt create pentru această ediție de designerul francez Christian Lacroix, și el invitat să asigure vestimentația pentru a doua oară în istoria evenimentului, iar regizorul Henning Kasten va coordona imaginea spectacolui filmat cu 17 camere. Concertul de Anul Nou este televizat în peste 90 de ţări de pe mapamond şi va fi urmărit de mai mult de 40 de milioane de telespectatori.


„Vă așteptăm să fiți alături de Televiziunea Română, atunci când, alături de Orchestra Filarmonică din Viena şi dirijorul Riccardo Muti, vom spune împreună cu dumneavoastră „La Mulți Ani, 2021!”, cu speranța unui an mai bun, în care lumea va redeveni așa cum o știam”, ne invită Cătălin Sava, muzicolog și jurnalist TVR, cel care va asigura comentariul în direct pentru telespectatorii TVR 1.


21.10 Nu uita că ești român – Anul Nou cu bucurie (partea I, iar partea a doua, pe 3 ianuarie, la 21.10)


Începutul de an a fost întotdeauna prilej de bucurie şi petrecere la români. Anul acesta trăim un altfel de început şi ne rugăm ca 2021 să alunge tot ce a fost rău şi greu din anul ce a trecut. Tradiţia românească spune că veselia, cântecele, zgomotele zurgălăilor şi „Pluguşorul” sau „Sorcova” sunt aducătoare de bine, de belşug, pace şi împăcare, iar relele toate sunt alungate de bucuria noastră de a fi şi de a petrece împreună.

Aşadar, în prima zi a Noului An, de la ora 21.00, Iuliana Tudor ne aşteaptă la TVR 1 să petrecem „Anul Nou cu bucurie”, într-un program în care mari artişti ai muzicii populare româneşti vin să ne ureze „La mulţi ani!”, să ne transmită urări de An Nou şi să sărbătorească alături de toți românii. Petrecerea are loc într-o zonă de basm, la Gura Râului din judeţul Sibiu, iar gazde ne sunt membrii Ansamblului Junii Sibiului, astfel că putem fi fără grijă: vom petrece şi ne vom veseli între prieteni.

Vin alături de Iuliana Tudor, să ne ureze „Anul Nou cu bucurie” în prima seară a anului 2021, Nicolae Furdui Iancu, Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Florica Zaha, Alexandru Pugna, Matilda Pascal Cojocărița, Andreea Voica, Mariana Deac, Viorica Macovei, Mariana Ionescu Căpitănescu, Aurel Tămaș, Petrică Mâțu Stoian, Elena Pădure, Ovidiu Homorodean, Alina Pinca, Tudor Furdui Iancu, Angelica Flutur, Robert Târnăveanu, Ancuța Corlățan, Gabriel Dumitru, Stana Stepanescu, Daniel Pop, Oana Tomoiagă, Codruța Rodean, Alexandru Brădățan, Izabela Tomița, Paul Ananie, Andra Matei, Florin Boita, Iulia Mihai, Bogdan Cioranu, Andreea Haisan, Cătălina Rotaru, Vlad Sărmaș, Simona Alexandru, Raluca Radu, Ștefan Negru, Alexandra Chira, Mihai Teacă și Sînziana Ştefan.


sursa:https://www.cotidianul.ro/revelion-de-trei-zile-acasa-cu-tvr-1/

Soţul Alinei Gorghiu devine sfătuitor al premierului

 


Premierul Florin Cîţu l-a numit pe Lucian Isar, reprezentantul României la BERD, consilier onorific, o poziţie care nu este remunerată.

Florin Cîţu, în calitate de ministru al finanţelor, l-a numit la începutul anului pe Lucian Isar în poziţia de la BERD – Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare -, unul dintre cei mai mari creditori ai României.

Lucian Isar este soţul Alinei Gorghiu, membru marcant al PNL, iar în 2010 a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare de la Bucureşti şi ale Academiei Naţionale de Informaţii Mihai Viteazul.

Lucian Isar a fost ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri în guvernul Ponta, de unde a plecat extrem de rapid, după o dispută cu premierul.

sursa:https://www.cotidianul.ro/sotul-alinei-gorghiu-devine-consilier-onorific-al-premierului/