4.13.2017

MARIUS MINA, românul din S.U.A. cu sufletul și la București

MARIUS MINA, românul din S.U.A. cu sufletul și la București
”Viitorul României ? Aș vrea să dau un răspuns optimist, dar nu am argumente. Să așteptăm alegerile din Franța, acolo se joacă soarta Europei. Dacă Le PEN câștigă, și cred că are șanse... Europa va reveni la ceea ce a fost cândva, o piață comună și nimic mai mult.
Atunci da, România are o șansă ... Eu sper doar că Tsunami-ul care a lovit Washington-ul în 8 noiembrie 2016 să ajungă cât mai repede în Europa... Adică revenirea la statul națiune.

Orice s-ar spune, deocamdată, destinul României este legat de cel al Statelor Unite ale Americii și pare că aproape orice mișcare de peste Ocean are o reverberație și pe malurile Dâmboviței. Opinia publică din România stă cu ochii la ceea ce se întâmplă în America - poate prea mult !, și încearcă să înțeleagă ce se petrece în sânul singurei superputeri a planetei.
Așa că, pentru a înțelege puțin ce ni se întâmplă, ce poate fi mai potrivit decât un interviu cu un român care trăiește în Statele Unite ? Și nu orice român, ci un român care trăiește pe propriile picioare în State, dar cu sufletul (și) la București.
Dialogul s-a concretizat greu, mai ales că zilele de la New York sunt nopți la București, dar până la urmă a meritat efortul și așteptarea.

Reporter: Domnule Marius Mina, ce faceți în Statele Unite ? Cum și de ce sunteți tocmai acolo ? Când ați plecat din țară și de ce ? Ce v-a făcut să luați această decizie drastică ?

Marius Mina: Am plecat în ”90, după evenimentele din 15 iunie. De copil visam să ajung, să fug, să mă relochez în America.  După spectacolul oferit de noua putere instalată în urma loviturii de stat din decembrie ”89, scârbit, am decis că locul meu nu mai era acolo….După ce participasem activ, zi de zi la fenomenul Pieței Universității, unde am avut o prezență de 100%. Credeam că mai există o șansă după cea ratată în sfârșitul lui decembrie 89…

Cum ați găsit Statele Unite atunci, acum 27 de ani ? Era cum v-ați așteptat ?

Am ajuns întâi în Germania. Am locuit acolo 3 ani si jumătate.Apoi am obținut dreptul de a mă stabili legal în America. După Germania, contactul cu New York-ul a fost destul de „dur”: străzi murdare, gunoaie peste tot, diferență mare. În Germania, curățenia se făcea în jur de 5 AM, în America, regulile impuse de sindicate nu permiteau ca lucrătorii de la salubritate să fie „abuzați”. Deci, începeau târziu munca și evident, calitatea prestației m-a dezumflat. Am intrat în normalitate...

Pe mine mă interesează mai mult percepția dvs personală despre America, a unui om venit dintr-o Românie ce tocmai ieșise din comunism.  Era senzația de libertate pe care o receptam noi în filme, reală ?

Libertatea exista, dar cu limitele impuse de lege, dacă îți vezi de treabă și nu sari peste cal, nu ai probleme. Dacă nu te încadrezi ești sancționat imediat. Între timp, lucrurile s-au mai schimbat, în special după 11 Septembrie 2001. Ca exemplu, înainte de septembrie 2001, posibilitatea ca o patrulă de poliție să te tragă pe dreapta fără să încalci legea circulației era aproape imposibilă, acum e permis, a devenit rutină. În concluzie, filmele rămân filme, realitatea e o altă poveste. 

Că veni vorba de realitate versus  ficțiune, cu cine ați votat la ultimele alegeri din SUA ?

Cu singurul candidat perceput ca outsider, singurul care nu era racordat la sistemul de „valori” Washington-iene, Donald Trump.

Păi în cazul acesta, dacă ar fi să cităm presa care se laudă că-i „pro americană" din România, înseamnă că ați fi un rasist, homofob, extremist și sărac... ce le răspundeți acelor ziariști ?

Presa din România, ca și o bună parte a presei/mediei europene și americane a pierdut meciul, argumentele lor sunt goale, false și pline de frustrare. Mașina de propagandă a mediei corporatiste a fost învinsă și dacă nu vor reuși să se reinventeze, vor muri pe limba lor, scrisă sau televizată.

Așa este în America, dar în România încă mai au succes. De ce credeți ? Chiar așa, cum au votat românii din State ? Cu Trump sau Hillary ?

Războiul nu s-a terminat. După alegeri, după inaugurare continuă în speranța că pot să-i submineze autoritatea și să compromită noua administrație de la Washington. Majoritatea românilor a fost de partea lui Trump, cel puțin din verificările pe care le-am făcut în timpul campaniei.

De ce-au votat românii cu Trump ? Nu e Trump împotriva străinilor așa cum ne spun deontologii de la București ?

Nu, declarațiile lui Trump au fost mereu „prelucrate” de media, mesajul a fost cât se poate de clar, el s-a pronunțat împotriva emigrației ilegale și în special împotriva ilegalilor care comit infracțiuni. Cifrele demonstrează că foarte multi emigranți au votat cu Trump, mult mai mulți în comparație cu candidații republicani de la alegerile precedente.

Și atunci, cine protestează împotriva lui Trump ? Care e profilul protestatarului anti-Trump ? 

Activiști profesioniști sprijiniți financiar de multe ONG-uri, care la rândul lor primesc ajutor din partea unor cercuri obscure, corporații, oameni „de bine” care își simt status-quo-ul amenințat de Trump. Cel mai cunoscut nume implicat în producerea turbulențelor și haosului este „filantropul” George Soroș. Generația „Snowflakes” protestează… 

Puteți detalia...Ce înseamnă snowflakes ?

Tinerii proveniți din centre universitare cu prestigiu care, în ultimii opt ani s-au transformat în centre de pregătire și propagandă neomarxistă. Noi îi definim în engleză așa „Generation Snowflake…hysterical cry babies - millennial activists” (Generația fulgi de nea - bebeluși plângăcioși, activiști millenial -n.n). Tineri cărora viața nu le-a zâmbit destul, au terminat sau termină o facultate după care nu sunt capabili să-și găsească un job pe măsură și rămân să locuiască cu părintii. Atunci se înrolează în astfel de activități și probabil, consideră că haosul este un mod de viață. Sunt oameni spălați pe creier în școli, îndoctrinați că totul li se cuvine -gratis - au derapat de la realitate.

După cum știți, în România există o anumită categorie cărora li se spune tineri frumoși și liberi…(nu apuc să termin...)

Același produs cu alt ambalaj, sloganele folosite însă, sunt copiate după cele produse de ONG- urile lui Soroș, #resist etc…

...doar că la noi ei sunt mai degrabă oameni care muncesc în corporații, totuși realizați, dar înclinați spre o viață de consum și mai puțin spre familie sau națiune. Cum vă explicați asemănarea între snowflakes și TFL-iști ?

Sunt produsele aceluiași flux „tehnologic” ,corporații sau ONG uri, fiecare cu interesul propriu, ONG-urile sunt finanțate tot de corporații sau de cei care profită din activitatea corporatistă. Activiștii plătiți angrenează un număr mare de „cavaleri ai dreptății sociale" și îi atrag în lupta de clasă prin social media.

Apropo de „cavaleri ai dreptății sociale”. Cum s-a văzut din America protestul anti PSD de la București ? 

Protestul de la București a fost destul de firav prezent în media americană, ei fiind ocupați cu Trump nu-și puteau permite să schimbe subiectul. A apărut în Nytimes și alte organe pe care americanul conștient le consideră drept „fake news”.

Dar dvs cum l-ați privit ? Sunteți un român popular pe rețelele de socializare, urmărit de multe persoane. 

L-am perceput ca pe o mascaradă  ieftină, o încercare disperată a puterii oculte reprezentată de zona gri a serviciilor secrete să pună gheara pe putere, pentru că asta a fost inițial scopul acelor diversiuni. Nu le-a ieșit, probabil s-a pus batista pe țambal, s-au înțeles la masă verde și coabitează.
Nimic nou în alchimia politică dâmbovițeană.
Sunt foarte rare cazurile în care copiii românilor americani vorbesc și scriu românește. 

După ce o să citească acest interviu, cei de la Digi 24 o să spună că sunteți putinist. Ce le răspundeți ? 

Scuzați-mi indiscreția, Cine este DIGI 24 ?

(Pauză de râs) Altă întrebare, deci …Dacă în America, naționaliștii au ajuns la putere, în România nu au reușit să între în parlament. Care să fie explicația ?

Există naționaliști în România ? 

Au fost partide asumat naționaliste la ultimele alegeri... 

Glumiți, nimic serios capabil să-mi rețină atenția, or fi dar încă nu s-au născut sau cel puțin, nu s-au remarcat pe măsură pretențiilor mele. Dacă va referiți la tentativa de partid condus de filfizonașul acela dezertat din PSD, o glumă penibilă. 

Să trecem la lucruri mai serioase acum.. Cum e comunitatea românească din America ? Am văzut un interviu cu fiul unui cuplu de români stabiliți acolo și băiatul nu vorbea deloc românește...Care-i explicația ? Așa fac și grecii, bulgarii sau italienii ? 
Grav ! E o mare greșeală să abandonezi limba maternă. Am întâlnit multe situații similare în comunitatea românească, cred că ține de educație și caracter. Grecii sunt campioni, a cincea generație născută în America, vorbește și scrie perfect în limba greacă. Sunt foarte rare cazurile în care copiii românilor americani vorbesc și scriu românește. 

De ce oare ? De ce românii se leapădă de propria lor identitate și ceilalți nu ? 

Mi-e greu să dau un răspuns clar, mulți consideră că sunt mai ușor absorbiți, integrați în societatea americană, mulți pur și simplu, frustrați de handicapul limbii, ca noi emigranți își îndrumă odraslele să consume o singură limba, cea locală. Deși sunt destule studii pe piață care indică faptul că cei care vorbesc mai multe limbi sunt mult mai inteligenți, mai pregătiți pentru viață și absorb mai ușor informațiile.

Poate le e rușine că sunt români ? 

Mi-e greu să apreciez dar poate fi o cauză (face cu ochiul)... Să-ți povestesc o secvență: eram la începuturi și merg la biserică de PAȘTI. Acolo, evident numai români, îmbrăcați care mai de care, unii cu același țoale cu care au emigrat dar vorbeau între ei numai engleză… M-a apucat damblaua... Evident vorbeau o engleză pe care putini o înțelegeau, probabil doar ei între ei.

Groaznic… 

De atunci m-am dus doar la catedrala grecească, măcar nu mai am motive să mă enervez inutil ! 

De ce oare suntem așa complexați ? Poate de-aia am ales un etnic german drept președinte al românilor ?

Probabil. Eu l-am votat pe Iohannis în speranța că e puțin mai deosebit decât alții, puțin nu mult. M-am înșelat, e mai toxic decât Băsescu. 
După alegeri am fost primul dintre suporteri care l-au înjurat în direct pe FB, la doar 4 săptămâni după alegeri, atunci am realizat că individul e un „FAKE". Regret timpul pierdut la coadă, la consulat, să votez. 
I-am scris pe pagină de Facebook : „V-am votat, regrete profunde, merg să urinez pe mâna cu care am pus ștampila pe numele tău, să mă dezleg de blestem” (râde).

Încheind...cum vedeți viitorul României ?  Ce va aduce administrația Trump pentru țara noastră ? 

Viitorul României ? Aș vrea să dau un răspuns optimist, dar nu am argumente. Să așteptăm alegerile din Franța , acolo se joacă soarta Europei. Dacă Le PEN câștigă, și cred că are șanse... Europa va reveni la ceea ce a fost cândva, o piață comună și nimic mai mult. Atunci da, România are o șansă ... 
Administrația Trump e ocupată deocamdată cu problemele „domestice",  războiul cu establishement-ul care nu e nici pe departe încheiat. Din informațiile mele  95% din administrație sunt „left overs” (rămășițe, resturi - n.n) de la vechea administrație, nu poți lucra cu „piese ostile”, care te sabotează 24 din 24. Întâi schimbarea aici și pe urmă putem discuta despre efectul Trump asupra României. 
Eu sper doar că Tsunami-ul care a lovit Washington-ul în 8 noiembrie 2016 să ajungă cât mai repede în Europa... 
Adică revenirea la statul națiune.

Amin ! Hristos a Înviat !
Adevărat a Înviat !

sursa : http://www.activenews.ro/stiri-diaspora/Marius-Mina-romanul-din-SUA-cu-sufletul-la-Bucuresti