5.19.2021

Afirmație șocantă despre noile măsuri de relaxare de la 1 iunie

 

Premierul Florin Cîțu a anunțat acum puțin timp că de la 1 iunie vor urma noi măsuri de relaxare și a făcut o afirmație ciudată despre condițiile necesare.

Premierul Florin Cîțu a surprins mass media printr-o afirmație cel puțin ciudată, chiar șocantă : NU mai contează rata de vaccinare !

În cadrul unei conferințe de presă susținută acum puțin timp, premierul a anunțat că vor urma măsuri de relaxare de la 1 iunie – dar a șocat printr-o afirmație:  măsurile de relaxare vor fi luate la data stabilită, chiar dacă nu se atinge obiectivul fixat – adică dacă rata de vaccinare nu depășește pragul de 5 milioane de persoane.

”Putem să atingem 5 milioane, dar nu acesta este de fapt obiectivul”, a spus Cîțu, aducând ”din condei” ideea :  ”obiectivul este să depășim pandemia - și asta se poate prin vaccinare. Eu cred că românii au înțeles mesajul și se vor vaccina în primul rând pentru sănătatea lor”.

Reamintim că, în aprilie, Florin Cîțu a anunțat că ”Obiectivul meu și al Guvernului pe care îl conduc rămâne vaccinarea cât mai rapidă a 10 milioane de români”.

”Pentru asta avem două ținte : până la 1 iunie imunizarea a 5 milioane de persoane; până la 1 august imunizarea a 10 milioane de persoane”, a transmis Cîțu pe 9 aprilie, subliniind  ”Când vom atinge pragul de 10 milioane de români vaccinați, putem lua în considerare renunțarea la masca de protecție”.

„Guvernul fantomelor” - ,,Delegare de competență“ care devine regulă ? Până unde poate merge fuga de răspundere ? Sau incompetența ? Sau ambele ?

 

Până unde poate merge fuga de răspundere? 

Numeroși miniștri nu semnează în continuare documentele aprobate de cabinet și îi deleagă pe subordonați să facă acest lucru. O dovedește, odată în plus, o hotărâre adoptată recent, situație semnalată de europarlamentarul Mihai Tudose.

„Săptămâna trecută a fost adoptată în ședința de Guvern o hotărâre pentru modificarea și completarea anexelor 2 și 3 la HG nr 531/2021.

Această HG a fost apoi publicată în Monitorul Oficial.

Până aici nimic deosebit…

Dar de aici începe ,,poza” realității incredibile în care ,,funcționează” acest guvern!!!

Actul este semnat de prim-ministru și contrasemnat de 8 (opt) miniștri. Doar că dintre cei 8 miniștri doar 1 (unu) semnează el singurel, iar pentru ceilalți 7 (șapte) semnează alte persoane de prin ministere… Și nu numai secretari de stat. Nu! Avem la semnatari și doi secretari generali și chiar și un secretar general adjunct!!! Până la ce nivel va merge această ,,delegare de competență“ care devine regulă? Până unde poate merge fuga de răspundere? Sau incompetența? Sau ambele?

De ce au dorit aceștia să fie miniștri? Devine clar că nu pentru a conduce ministerele, ci pentru a face ,,alte lucruri” pentru ei sau găștile de unde provin și care i-au susținut…..

Nu mai vorbim despre cât de șubredă este construcția juridică a unui astfel de act semnat/ contrasemnat de funcționari publici care nu prea au competența legală pentru asemenea acțiuni!

Este evident că avem un guvern de fantome gălăgioase care bântuie haotic prin ministere…

Fantome fără substanță conduse de Duhul-Rău care se dă drept prim-ministru….De ce nu vă duceți voi să vă jucați în vreun castel părăsit și să nu mai nenorociți o țară întreagă?”, a scris Tudose pe pagina sa de Facebook, vorbind despre „Guvernul fantomelor”.



La fel ca pe vremea lui Traian Băsescu, pentru Iohannis dreptul de mobilizare a unora nu mai este o problemă de Constituție

 


Dacă președintele României convoacă la Cotroceni mai mulți miniștri înseamnă că există o problemă. Pentru Klaus Iohannis, un fel de mahăr peste PNL și peste guvern, mobilizarea unora nu mai este o problemă de Constituție sau de mecanism democratic. Îi cheamă și gata! Cum și-a luat Traian Băsescu dreptul să-i dirijeze pe procurori și pe generali după cum avea el chef, așa și Klaus Iohannis. Îi convoacă și lumea politică nu mai zice nici mîc. Se conformează ! Poate unora le și place. Pentru a nu știu cîta oară, lucrul acesta s-a întîmplat și marți după-amiază. Ba la sfîrșitul întîlnirii, președintele României a făcut și o declarație (discurs în miniatură!). Asta înseamnă că a vrut să spună ceva important.

Să citim declarația făcută la sfîrșitul reuniunii (convocării, întîlnirii, frecatului de ridiche etc). Pentru a nu fi acuzat că am scos din context, pentru a nu fi beștelit de presa miluită (botezată de Ion Cristoiu), iacă reproducem tot mesajul prezidențial. Și o facem pe gratis, fără plată de la guvern sau de la servicii.

Fiți vă rog amabili și sacrificați patru minute, cît sunt necesare pentru lectura acestor două pagini dactilo.

”Tocmai am încheiat o ședință de lucru cu membri ai Guvernului pentru a discuta accelerarea campaniei de vaccinare. Este evident, campania merge bine, maratoanele de vaccinare au fost un succes, dar, pentru a continua nivelul ridicat de vaccinare, trebuie să aducem vaccinul mai aproape de oameni.

De succesul vaccinării unui număr cât mai mare de români depinde redeschiderea completă a tuturor sectoarelor socio-economice și construirea României post-pandemice.

Primarii și alte autorități locale, indiferent de culoarea politică, trebuie să se implice activ în campania de vaccinare. Succesul pe care l-am avut până acum este preponderent în mediul urban, de aceea este important să acționăm mai intens și în zona rurală pentru că acolo accesul la un centru de vaccinare este, de multe ori, mai dificil.

Oamenii trebuie să fie informați, în localitățile mici chiar să se meargă din poartă în poartă pentru a le spune oamenilor cât de important este să se vaccineze. Aici intervin centrele mobile, care sunt esențiale pentru a crește ritmul de imunizare și în mediul rural.

Este important să mergem noi către oameni, iar autoritățile locale, cu toate mijloacele pe care le au la îndemână, să le faciliteze vaccinarea. Să creăm posibilități de vaccinare atât la locul de muncă, cât și în spațiile recreative.

Obiectivul campaniei de vaccinare este, pe termen scurt, acela de a reduce numărul îmbolnăvirilor, spitalizărilor și deceselor provocate de COVID-19, iar acest lucru se întâmplă deja. Pe termen mediu, scopul este, bineînțeles, acela de atinge pragul critic de imunitate care să stopeze definitiv transmiterea comunitară a virusului.

Atrag atenția asupra unui potențial pericol, poate nu îndeajuns de bine conștientizat sau explicat. Pe măsură ce epidemia scade în intensitate, există posibilitatea ca unele persoane să considere că ce a fost mai rău a trecut și că nu mai are rost să se vaccineze.

Este însă o falsă senzație de securitate! Până când nu vom fi imunizați într-un procent semnificativ, pandemia nu se poate încheia, iar riscul pentru cei nevaccinați de a face o formă severă a bolii rămâne unul ridicat.

Așadar, dragi români, nu ezitați să vă vaccinați !

Reîntoarcerea cât mai rapidă a tuturor elevilor la școală, dar nu oricum, ci în condiții de siguranță sanitară sporite, este o prioritate. Deciziile în educație, în toată această perioadă dificilă a luptei cu pandemia, s-au luat pe baza unor scenarii legate în mod direct de incidența și rata de infectare de la nivelul fiecărei localități. Ne aflăm, iată, aproape de momentul în care majoritatea elevilor, indiferent de clasă, își pot relua orele în format fizic. Ne dorim ca acest lucru să rămână neschimbat până la finalul anului școlar, toți copiii să își poată finaliza cursurile în băncile școlilor.

În privința evenimentelor culturale, este imperativ să găsim soluții pentru redeschiderea cât mai multor tipuri de evenimente, atât în exterior, cât și în interior. Este evident rolul important pe care îl are cultura în revenirea la normalitate. Mă bucur că sunt proiecte pilot în acest domeniu și sper că în curând artiștii își vor putea relua contactul nemijlocit cu un public cât mai larg. I-am cerut în mod expres ministrului Culturii să fie deschis la toate soluțiile care sunt sigure din punct de vedere sanitar și care îi pot ajuta pe cei din industria spectacolelor, unul dintre domeniile cele mai afectate de restricțiile impuse de pandemie. Mă bucur că sunt proiecte foarte bune pregătite și sunt foarte convins că, în săptămânile care urmează, campania de vaccinare va primi noi forme atractive și sper foarte mult că putem să-i convingem pe majoritatea românilor să se vaccineze.

Vă doresc tuturor multă sănătate!

Să vedem ce semnale importante ne-a dat președintele! Citindu-i vorbele scrise de alții înțelegem că lucrurile merg bine în materie de combaterea pandemiei. Maratoanele sunt un succes. În orașe. Trebuie mers și la țară. Din poartă în poartă. Să ducem vaccinul mai aproape de oameni! (tovarăși!) Să vaccinăm și la locul de muncă și la locurile de distracție, zice Dînsul. (Poate chiar la nunți, botezuri și…, zic eu, accentuînd hei-rupismul prezidențial tare caraghios pentru un președinte cu pretenții-ifose).

Mobilizarea asta seacă este cel mult de nivelul unui premier, dacă nu putea fi făcută la fel de bine de pavoazata ministresă a Sănătății. Și ei îi putea scrie cineva un discurs ca și lui Klaus Iohannis.

Am reținut că există și pericolul ca unii să creadă că greul a trecut și să renunțe la vaccinare. Această descoperire epocală a președintelui României trebuie semnalată și promovată, mai ales că sunt destui cusurgii care ignoră sfaturile și indicațiile președintelui.

Ce-a mai spus Omul nostru din vîrful Dealului? Asta ca să întrerupem programele de radio și televiziune ca nu cumva spusele sale să se piardă în neant? Elevii încep școala, iar președintele și toți din jurul său (noi contăm mai puțin!) își doresc ca lucrurile să rămînă neschimbate pînă la sfîrșitul anului școlar. Frumoase, sincere, admirabile și aplaudabile dorinți, tocmai bune de rostit pe toate televiziunile. În plus, mai spre final, președintele și-a adus aminte de cultură. Să găsim soluții pentru cît mai multe evenimente! (tovarăși!). Și la interior și la exterior. Ba președintele a avut grijă să transmită poporului că el personal

”I-am cerut în mod expres ministrului Culturii să fie deschis la toate soluțiile care sunt sigure din punct de vedere sanitar”

Vă dați seama ce nenorocire era dacă nu-i cerea expres acest lucru inegalabilei și strălucitoarei personalități culturale a PNL plasată ca ministru al Culturii? Se răsucea Eminescu în mormînt !

Vă dați seama ce fericire a fost marți după-amiază la Cotroceni dacă în încheierea întîlnirii președintele României a spus poporului :

”Mă bucur că sunt proiecte foarte bune pregătite și sunt foarte convins că, în săptămânile care urmează, campania de vaccinare va primi noi forme atractive și sper foarte mult că putem să-i convingem pe majoritatea românilor să se vaccineze.

Vă doresc tuturor multă sănătate !

Presupun că ați înțeles toate cotloanele ascunse din mesajul președintelui.

Eu unul n-am priceput doar scopul întîlnirii și ce era așa de important de anunțat pentru a face o declarație în fața camerelor de luat vederi? În afară de mersul din poartă în poartă, nu este nimic nou.

Să fie asta principala preocupare a președintelui României?

Altceva nu știe sau n-are ce face? Sau la întîlnirea de la Cotroceni s-au discutat lucruri despre alegereile din PNL? Sau despre achiziții de măști sau de armament?

Discursul mi se pare de o goliciune cutremurătoare. Și de aceea bănui că trebuie să mai fi fost ceva pe lîngă.

Cornel Nistorescu

Baza de impozitare trebuie crescută, a afirmat Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal

 

„Baza de impozitare trebuie crescută şi la noi, alături de buna conformare şi eliminarea unor portiţe. Nu ştiu cum se va realiza pentru că sunt şi interese împotriva eliminării acestor portiţe care iar creează o mare inechitate pentru că cei care plătesc şi nu beneficiază de portiţe”, a spus Dăianu.

Președintele Consiliului Fiscal și-a dat cu părerea și despre creșterea economică.

‘Eu cred că, într-adevăr, creşterea (economică, n.r.) va fi între 6 şi 7% în 2021. Este posibil să avem şi 7%. Există rebound-ul economic, există investiţii publice în acest an alocate prin buget, de 5,5% din PIB, mai mult decât în anul trecut. Economia este mai rezilientă decât se credea. Este de văzut pentru că noi tot judecăm numai în culori negre economia românească. Iar eu observ şi o efervescenţă antreprenorială. Deci, există aşa ceva. S-a creat o masă critică în economia noastră din acest punct de vedere: deficit bugetar în jur de 7%, deficitul cash. Industria financiară poate sprijini mai mult sectoare vitale, de pildă agrobusniss-ul unde finanţarea viza mai mult nevoi de lichiditate şi nu investiţii. Aşa s-a întâmplat în anii recenţi. Trebuie să ne ghidăm după investiţii. Realitatea este că băncile preferă încă mult obligaţiunile guvernamentale. Este greu să investeşti. Asta înseamnă ‘due dilligence’, trebuie să faci analiză serioasă ca să finanţezi investiţii”, a spus Daniel Dăianu.

În opinia sa, Banca de Dezvoltare „trebuie grăbită”, Bursa poate ajuta mai mult economia prin listări noi, iar Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) poate duce investiţiile publice în România la peste 7% din PIB în anii următori.

„Trebuie grăbită Banca de Dezvoltare, prea întârziem cu constituirea acestei bănci de dezvoltare. Şi Bursa şi ea poate ajuta mai mult economia prin listări noi. PNNR-ul, care este o temă mare şi trebuie să fie şi pentru industria financiară, poate duce investiţiile publice în România la peste 7% din PIB în anii ce vin şi poate mări creşterea potenţială medie a PIB-ului între zero şi 1% din PIB. În fine, inflaţia creşte şi în România. Nu este un fenomen românesc, este un fenomen european. Se vede şi în America pentru că este un rebound care nu avea cum să nu se vadă şi în rata inflaţiei. Nu puteai să ai un rebound foarte mare şi inflaţia să scadă. Nu se putea acest lucru. Corecţia bugetară macroeconomică va fi graduală şi este important şi pentru industria financiară”, a adăugat preşedintele Consiliului Fiscal.

Spirit civic și omenie. Tânără voluntară SMURD a salvat o viață în timpul liber

 

Carmen are doar 20 de ani și este elevă a Școlii Postliceală “Gheorghe Marinescu” din Târgu-Mureș. Tânăra, care face voluntariat de trei ani, a intervenit decisiv în salvarea unui bărbat, în timp ce se îndrepta spre casă.

„Am auzit niște țipete, iar în spatele meu am observat un bărbat căzut la pământ, cu hemoragie în zona capului. Oamenii din jur spuneau că ar fi avut o altercație cu un alt bărbat. Am sunat imediat la 112, le-am spus că sunt voluntar la ISU și, până la sosirea echipajelor, voi face tot ce pot pentru a-l menține în viață. Deoarece nu aveam nimic la îndemână, am făcut semn unei mașini să oprească și i-am cerut doamnei care se afla la volan trusa de prim ajutor. Așa am reușit să îi opresc hemoragia bărbatului. Apoi, l-am poziționat astfel încât să nu sufere alte leziuni. După câteva minute, victima și-a recăpătat ușor conștiența și a întrebat ce s-a întâmplat.

– Vă rog să nu faceți mișcări bruște! În afară de zona capului, mai simțiți durere în altă parte a corpului?

– Nu îmi dau seama! Dar de ce am bandaj la cap?

– Ați suferit o lovitură la cap. Rămâneți câteva minute în poziția asta. Colegii de la SMURD sunt pe drum.

Echipajul SMURD a sosit imediat la fața locului, iar Carmen le-a oferit datele cu privire la starea bărbatului.

– Mulțumim frumos, Carmen! Ne vedem mâine la unitate! Uite niște dezinfectat să te cureți pe mâini.

După plecarea ambulanței, Carmen s-a curățat de sângele pe care îl avea pe mâini în urma îngrijirii bărbatului. A strâns tot ce era murdar și le-a împachetat pentru a le arunca, așa cum a învățat.

În liniștea așternută în jurul său, a simțit o mână pe umăr. Carmen s-a întors, iar în spatele său era femeia care i-a oferit trusa de prim ajutor.

-De la dumneavoastră am trusa medicală, nu? Promit că mâine vă aduc una nouă. Am și uitat să vă mulțumesc!

– Bravo, Carmen! Așa am auzit la colegii tăi de la SMURD că te cheamă. Nu pentru trusă te-am deranjat. Eu vreau să îți mulțumesc! E deja târziu și autobuzul poate mai întârzie. Îmi dai voie să te conduc eu acasă?

Te felicităm, Carmen! Iar pe această cale, o felicităm și pe doamna care a dat dovadă de spirit civic și omenie !

Roverul chinezesc Zhurong a trimis primele imagini de pe Marte

 


Roverul Zhurong (Zeul Focului, în mitologia chineză) va studia suprafaţa lui Marte şi atmosfera acesteia şi va căuta urme de viaţă din trecutul planetei. Una dintre fotografii prezintă separarea sondei şi a roverului. O altă imagine a fost surprinsă de acesta din urmă după amartizare, potrivit media chineze care citează Administraţia Spaţială Naţională.

China a reuşit, sâmbătă, să plaseze cu succes pe suprafaţa planetei Marte micul său robot controlat de la distanţă Zhurong, o premieră pentru ţara asiatică.

Misiunea de explorare a roverului, alimentat cu baterii solare, va dura 90 de zile, după cum transmite BBC.



China a lansat la sfârşitul lunii iulie 2020 misiunea Tianwen-1, care s-a plasat cu succes pe orbita planetei Marte în februarie, după o călătorie de aproape 7 luni. Aceasta include trei elemente: o sondă orbitală (care va rămâne pe orbita lui Marte), un modul de asolizare şi roverul autonom care va culege şi va analiza mostre din solul marţian.

Primul video de pe Marte din istoria omenirii a fost transmis în luna februarie de roverul NASA Perseverance.

Agenţia Internaţională pentru Energie propune interzicerea centralelor pe gaze din 2025

 

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a apreciat că vânzarea de centrale termice pe gaze naturale ar trebui să înceteze din 2025, pentru a respecta ținta de emisii zero până la mijlocul acestui secol, relatează BBC.

Acesta este doar unul dintre cei 400 de pași pe drumul către emisii zero, propuși de agenție într-un raport special.

Vânzarea de mașini noi pe benzină și motorină în întreaga lume se va încheia până în 2035.

AIE spune că de acum nu mai este loc pentru noi exploatări de cărbune, petrol sau gaze.

Raportul a fost văzut ca o contribuție importantă pentru COP26 - conferință a ONU pentru schimbările climatice - care va avea loc în acest an la Glasgow, când țările vor încerca să convină asupra măsurilor necesare pentru punerea în practică a Acordului climatic de la Paris.

În acest context, abordarea modului în care lumea produce și consumă energie este cel mai critic efort. Sectorul energetic, conform IEA, este sursa a aproximativ 75% din emisiile de gaze cu efect de seră care cresc temperatura globală.

Jurnalista Adina Anghelescu a fost audiată la sediul DIICOT

 

"Am fost citată telefonic de doamna procuror care se ocupă de o anchetă care a fost deschisă în urma dezvăluirilor făcute chiar la tine în emisiune. Este vorba despre ancheta privitoare la modul în care doamna Manolache Ecaterina Irina, fosta consilieră a ministrului Stelian Ion, de conveniență cu o persoană din IT, din minister, în luna ianuarie, a încercat, prin ştergerea numelui, să îşi ascundă notele foarte mici, de 2 şi 3, pe care le-a luat la un concurs din sesiunea 2017-2018 privind cele 25 de posturi vacante de la acea vreme.

"Am dat o declaraţie de martor"

Eu, astăzi, am dat o declaraţie de martor, căci aşa este cu codul ăsta de procedură - şi noi, jurnaliştii, care scriem putem fi chemaţi să ni se ceară anumite lămuriri de către doamna procuror sau domnul procuror.

Am lămurit la DIICOT, mai întâi, o inexactitate pentru că acolo era consemnat că eu aş fi făcut sesizarea către DIICOT. Ori se ştie foarte clar că, la trei săptămâni după ce am făcut dezvăluirile la tine în emisiune, la Antena 3, la Punctul de Întâlnire, am făcut o solicitare să văd dacă organele s-au sesizat şi dacă DIICOT a deschis vreo acţiune. Nu era vorba de o sesizare a mea, ci pur şi simplu era vorba despre o întrebare, dacă s-au sesizat sau nu. În data de 11 februarie, am făcut lucrul acesta. În dată de 15 februarie, DIICOT a solicitat Ministerului Justiţiei ridicarea unor înscrisuri şi aşa a pornit această anchetă in rem", a spus Adina Anghelescu, în emisiunea Punctul de Întâlnire, de la Antena 3.

Manolache Ecaterina Irina a fost demisă a doua zi după ce Antena 3 a făcut solicitarea către Ministerul Justiției. Jurnalista Adina Anghelescu voia să afle cum au fost modificate anumite fișiere de pe site care implicau ocuparea a 25 de posturi vacante de personal juridic asimilat magistraților din minister. 

Ultimii 100 de militari români, din Batalionul de Protecţie a Forţei Jderii, au plecat din Baza Aeriană Kandahar.

 


Armata României a anunțat pe pagina oficială de Facebook că nu mai sunt militari români în Afganistan. Ultimii 100 de militari au plecat din Baza Aeriană Kandahar.

”Acum, toți cei 19 ani de prezență a trupelor românești aici trec în cărțile de istorie. Militarii și-au încheiat misiunea cu succes. Recent, Baza Aeriană din Kandahar a fost predată forţelor de securitate afgane în cadrul procesului de încheiere a misiunii NATO Resolute Suport din Afganistan. Astfel, după o prezenţă de 19 ani, ultimii militari români, cei din Batalionul de Protecţie a Forţei Jderii, au plecat de pe aerodromul afgan după ce și-au îndeplinit cu succes misiunea ordonată în această zonă. Ultimii militari români și americani s-au adunat la aeroport. Mașinile de luptă au părăsit pozițiile de apărare și au fost îmbarcate în uriașele aeronave C-17 Globemaster III. Apoi, rând pe rând, americani și români au urcat în avioane. Ultimul militar român ce a plecat din Baza Aeriană Kandahar, după 19 ani de prezență continuă românească acolo, a fost comandantul Batalionului de Protecție a Forței Jderii, locotenent-colonelul Vasile Mironescu”, se arată în postare. 

NATO a decis demararea procesului de retragere a forțelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai 2021. Participarea la operațiile Enduring Freedom, International Security Assistance Force(ISAF) şi Resolute Support începând cu anul 2002, în calitate de partener, a dovedit angajamentul României în lupta împotriva terorismului și ne-a asigurat profilul de candidat dedicat valorilor comune ale aliaților, contribuind în mod semnificativ la succesul procesului de aderare a României la NATO, conform site-ului armataromaniei.ro.

Ce spune comandantul Batalionului de Protecție a Forței Jderii

”Am venit prima dată în Afganistan, în Baza Aeriană Kandahar, în 2003. Eram locotenent, comandant pluton. A fost greu, condițiile de viață erau spartane. Eram pregătiți pentru provocarea numită Afganistan, dar aici am învățat multe. Ne-am adaptat și am reușit, într-un timp scurt, să fim respectați de toți cei cu care lucram, conlucrând eficient cu partenerii americani. Am revenit pe Kandahar și în sudul Afganistanului și în alte misiuni. De fiecare dată a fost ceva de învățat, lucrurile se schimbau din mers. Erau multe lecții noi, transmise de la un batalion la altul, ce se aplicau repede. Eu și camarazii mei am învățat multe aici. Pot afirma că aici, în Afganistan, ne-am maturizat ca și profesioniști ai armelor. Am reprezentat România cu cinste și am avut-o în suflet chiar la mii de kilometri de casă. Pentru mine, Afganistanul a însemnat pași importanți în carieră. O experiență extraordinară, o școală dură, dar eficientă, care m-a ajutat mult. Am simțit din plin ce înseamnă să lucrezi în cadrul unei alianțe, să fii mândru că faci parte din NATO. Am colaborat foarte bine și eficient cu partenerii noștri americani și aliați, fiind umăr la umăr aici, în această zonă fierbinte. Nu am dat înapoi niciodată!

A fost greu, dar nu imposibil. S-a muncit enorm de mult, cu multe sacrificii. Aduc prinosul meu de recunoștință și mă înclin în fața eroilor căzuți aici la datorie. Cei răniți nu o să fie lăsați în urmă. Familiile lor și ale noastre sunt eroii din umbră ce nu trebuie uitați, ci respectați așa cum se cuvine. Ne-au susținut enorm, chiar dacă nu au fost de acord să venim aici. Au strâns din dinți și ne-au spus întotdeauna cuvinte de încurajare! Nu ne-au lăsat la greu, iar cu ajutorul tehnologiei au fost zi de zi lângă noi. Le mulțumesc din suflet!

Aici, pe pământul Kandaharului, militarii români au scris pagini de istorie. Sincer, am avut mari emoții atunci când am privit în spate și am văzut că sunt ultimul român ce pleacă de aici. Noi, militarii, ne-am făcut datoria. Jderii și-au îndeplinit misiunea primită pe Baza Aeriană Kandahar! Le doresc afganilor să aibă parte de pace, să se înțeleagă între ei, să lase deoparte orgoliile și să clădească o țară. Raportăm cu mândrie: Misiune Îndeplinită! Şi avem convingerea că angajamentul României va rămâne în analele istoriei”, a spus comandantul Batalionului de Protecție a Forței Jderii, locotenent-colonelul Vasile Mironescu.

Autoritatea Palestiniană cere asistenţă umanitară în Fâşia Gaza

 


Ambasadorul Autorităţii Palestiniene la ONU, Riyad Mansour, a declarat marţi că le-a cerut agenţiilor Naţiunilor Unite să ofere imediat asistenţă umanitară în Fâşia Gaza, informează cotidianul Le Figaro, scrie Mediafax. 

"Cerem lansarea unui apel de urgenţă pentru ajutor umanitar imediat destinat poporului palestinian din Fâşia Gaza", a declarat Riyad Mansour.

Israelul a deschis marţi punctele de trecere a frontierei Erez şi Kerem Shalom, spre Fâşia Gaza, pentru a permite transferul de materiale umanitare. Însă punctul de trecere Kerem Shalom a fost închis după doar câteva ore din cauza unor atacuri cu obuze, astfel că multe vehicule cu materiale umanitare nu au ajuns în Fâşia Gaza.

Conform celui mai recent bilanţ, cel puţin 213 persoane au fost ucise în ultimele nouă zile în raidurile aeriene israeliene efectuate în Fâşia Gaza, iar alte 1.500 au fost rănite.

În Israel, bilanţul atacurilor cu rachete lansate din Fâşia Gaza este de cel puţin 12 morţi şi peste 500 de răniţi.

În timp ce conflictul dintre Israel și grupurile  islamiste palestiniene continuă, statele lumii cer ajungerea rapidă la un armistițiu. 

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, au pledat, marţi, pentru ajungerea rapidă la un armistiţiu între Israel şi grupurile islamiste palestiniene, precum şi pentru reluarea negocierilor de pace în conflictul israelo-palestinian, scrie Mediafax. 

Angela Merkel a avut, marţi, o discuţie prin videoconferinţă cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei.

"Cancelarul Angela Merkel a discutat astăzi cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei despre actuala situaţie din Orientul Mijlociu. Amândoi au fost de acord că trebuie susţinute iniţiativele pentru un armistiţiu, dar şi că trebuie create condiţiile pentru reluarea negocierilor politice", anunţă Guvernul de la Berlin, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu, vizualizat de Mediafax.

Reuniune de urgență a Consiliului de securitate ONU

 


Consiliul de Securitate al ONU a ţinut marţi a patra reuniune de urgenţă cu privire la conflictul israeliano-palestinian în opt zile, fără o declaraţie comună, Statele Unite continuând să aprecieze că aceasta nu va ajuta la dezescaladare, potrivit diplomaţilor, notează AFP.

"Nu credem că o declaraţie publică în acest moment va contribui la dezescaladare", a declarat în cursul acestei sesiuni cu uşile închise ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, potrivit comentariilor sale raportate AFP de către un diplomat.

Potrivit altor surse diplomatice, cele trei ţări la originea reuniunii şi mobilizării ONU de peste o săptămână, China, Tunisia şi Norvegia, nu au împărtăşit în prealabil cu partenerii lor din Consiliu un proiect de nouă declaraţie care să fie adoptat pentru această nouă reuniune.

Statele Unite refuză variantele inițiale de rezoluții

De la 10 mai, Statele Unite au refuzat deja trei proiecte de texte redactate de aceste trei ţări îndemnând la încetarea violenţelor. Noua sesiune a durat mai puţin de o oră şi nu a beneficiat ca precedentele de o prezentare a ultimelor evenimente de către emisarul ONU în Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, reţinut de un alt angajament.

"În ceea ce priveşte acţiunea viitoare a Consiliului de Securitate, trebuie să evaluăm dacă o anumită acţiune sau declaraţie va face să progreseze perspectivele de a pune capăt violenţei", a reafirmat ambasadoarea americană. "Obiectivul nostru a fost şi va continua să fie un angajament diplomatic intensiv pentru a pune capăt acestei violenţe", a mai spus Linda Thomas-Greenfield, respingând criticile adresate de partenerii săi din Consiliu cu privire la blocajul american şi lipsa de acţiune a instanţei însărcinate cu pacea în lume.

"Nu am tăcut şi nici voi. Am avut o reuniune publică pentru a discuta această situaţie", duminică, a adăugat ea, citată de acelaşi diplomat.

Disensiuni în rândul reprezentanților din Consiliu

Reprezentanta americană, cu rang de ministru, a declarat că, de la începutul crizei, administraţia democrată a avut "circa 60 de discuţii telefonice la nivel înalt ale unor responsabili americani, inclusiv preşedintele Joe Biden".

Într-o declaraţie publicată după întâlnire, omoloaga sa irlandeză, Geraldine Byrne Nason, a deplâns că nici de această dată Consiliul de Securitate nu a putut să vorbească pe o singură voce.

"Conflictul s-a dezlănţuit, ceea ce are un impact umanitar extrem de devastator. Consiliul de Securitate nu a spus încă niciun singur cuvânt în mod public. Membrii Consiliului au o responsabilitate colectivă pentru pacea şi securitatea internaţională. A venit vremea pentru Consiliu să intervină, să rupă tăcerea şi să vorbească", a subliniat ea în declaraţia sa.