5.06.2021

ȘTIRI NTD-România

 

MINCINOASA DE LA MINISTERUL ”MUCII” : Salariul minim nu mai crește în 2021

 


Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a făcut anunțul tranșant, deşi iniţial tot ea a dat de înţeles că ne-am putea aştepta la o nouă mărire în 2021.

Ministrului Muncii i s-a reamintit de o promisiune a Executivului, potrivit căreia salariul minim ar fi putut crește în luna mai a acestui an.

Raluca Turcan susține că nu a făcut niciodată o astfel de promisiune.

"Am discutat cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor, într-un termen de șase luni să facem un plan de bătaie pe termen lung, pentru o creștere predictibilă a salariului minim pe economie", a declarat Raluca Turcan.

Fiica lui Nelu Ploieşteanu le pregăteşte ceva medicilor de la Floreasca: "O să le cer cât nu pot ei să dea, pentru că tata n-are preţ pentru mine!"

 


La o lună de la decesul lui Nelu Ploieşteanu, fiica şi soţia acestuia îi învinovăţesc pe medicii de la Floreasca pentru faptul că artistul a murit.

Fiica şi soţia cunoscutului intepret spun că medicii spitalului unde Ploieşteanu a fost internat pentru COVID se fac vinovaţi de neglijenţă. Aneta Ploieşteanu, fiica artistului, spune că se va sfătui cu un avocat şi îi va da în judecată pe cei care l-au tratat pe cunoscutul interpret.

Aneta Ploieşteanu: Regret că am avut încredere în medici

"Regret foarte multe că am avut încredere în medici. Am avut foarte mare încredere, mai ales în doctorul Ţincu.

Am avut o încredere imensă, pentru că şi el îmi dădea speranţe şi îmi promitea că o să fie bine. Şi n-am cum să las lucrurile aşa.

Nu mi se pare corect ce s-a întâmplat. A fost o perioadă cu prea mult chin, şi pentru el, şi pentru noi. Au fost trei săptămâni în care tatăl meu a stat acolo.

Dacă ar fi murit acasă, înconjurat de noi, poate nu mai aveam atâtea pe suflet. Mi-au spus că i s-au administrat foarte multe medicamente.

Aneta Ploieşteanu: Am intrat la Terapie Intensivă aşa cum mă vezi. Nimeni nu purta mască

Am vorbit chiar şi cu domnul Alexe Ioan, din America. Îi mulţumesc pe această cale pentru că ne-a susţinut şi ne-a dat foarte multe informaţii.

A sunat la spitalul Floreasca şi nu l-a băgat nimeni în seamă. În ziua în care tatăl meu a murit, am intrat în Terapie Intensivă.

M-am dus la un medic, să-mi spună situația lui reală. La un medic în care eu aveam încredere. Un om în vârstă, cu experienţă mare. Nu vreau să-i dau numele.

Am intrat în Terapie Intensivă aşa cum mă vezi, ducându-mă în cabinetul acelui medic. În Terapie Intensivă nimeni nu purta mască.

Aneta Ploieşteanu: Am să le cer mai mult decât pot ei să dea

Am să vorbesc cu un avocat, să mă sfătuiască în toate lucrurile astea.

O să cer mai mult decât pot ei să îmi dea, pentru că tatăl meu n-a avut şi n-o să aibă preţ pentru mine. Este de neînlocuit", a declarat Aneta Ploieşteanu pentru Antena 3.

Soţia lui Nelu Ploieşteanu: "Am dat sute de lei infirmierelor să îl îngrijească"

"Elena Mitriţă, soția lui Nelu Ploieşteanu, a adus, într-o emisiune televizată, acuzații personalului medical care l-a îngrijit pe cunoscutul artist.

Femeia spune că, în ciuda faptului că a dat șpagă în spital, infirmierele îl tratau "cu dispreț" pe Ploieşteanu.

Mitriţă a mai acuzat faptul că la morgă personalul nu respecta regulile sanitare de care autoritățile "fac atâta caz".

„Fiica mea dădea de fiecare dată pachetul şi câteva sute de lei infirmierelor să îl îngrijească. Iar ele au început să țipe la el. Vă spun, când l-am văzut cu oxigenul la gură, a plecat să îşi caute pastilele, nimeni nu l-a ajutat iar infirmiera a început să țipe.

Mie mi s-a făcut rău, din cauza asta am ajuns la spital, nu am avut COVID”, a povestit soţia lui Ploieşteanu 

Nelu Ploieșteanu, condus pe ultimul drum

Scandal lângă sicriul lui Nelu Ploieşteanu, care a fost luat de dimineață de la Institutul de Medicină Legală.

Rudele cântărețului şi-au exprimat revolta că nu îl pot înmormânta fără reguli de COVID.

Înainte de a fi dus la cimitir, trupul a fost trecut prin fața casei în care a trăit atâtea clipe fericite alături de cei dragi.

”Tripadvisor” a blocat recenziile la castelul printului care l-a ucis pe ursul Arthur după comentariile negative ale românilor

 


Tripadvisor, un cunoscut site pe care destinațiile de vacanță sunt evaluate de turiști, a blocat joi, 6 mai, recenziile la Castelul Riegersburg, detinut de prințul care l-a ucis pe Arthur, cel mai mare urs brun din Romania.

„Datorită unui eveniment recent care a atras atenția presei și a provocat un aflux de trimiteri de recenzii care nu descriu o experiență directă, am suspendat temporar publicarea de recenzii noi pentru această listă. Dacă ați avut o experiență directă la această proprietate, vă rugăm să reveniți în curând - așteptăm cu nerăbdare să primim recenzia dvs.", anunță cei de la Tripadvisor.

Sute de români au evaluat negativ castelul prințului după uciderea ursului

Sute de români au provocat scăderea dramatică a procentului de aprecieri a Castelului Riegersburg, deținut de prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, care l-a ucis pe Arthur. 

Românii au dat recenzii negative pe aplicaţia de hărţi a motorului de căutare online Google pentru castelul care este în proprietea familei Prințului Emanuel din Liechtenstein.

Construcția medievală din Regiunea Stiria, Austria, îndeplinește în acest moment funcția de muzeu și este vizitat de un număr mare de turiști în fiecare an, conform smartradio.ro.

În acest moment, nota amintitei atracții turistice este 3,8 din 5, nota maximă.

Proprietatea prințului avea deja peste 2.000 de recenzii, majoritatea pozitive. 

IATĂ CINE A ÎNDRUMAT PAȘII PRINȚULUI UCIGAȘ DE URȘI : KLAUN W.IOHANNIS von KKT

 


Cum a ajuns prințul Emanuel von und zu Liechtenstein în Ojdula ? Există un catalog al planetei cu hărți conectate la sateliți, pe care urșii se mișcă precum steluțele luminoase?

Și România figura cu o stea mare, pîlpîitoare, pe aceste hărți, exact lîngă Ojdula? Cum a ajuns o asemenea hartă (imaginară, zic eu!), sub ochii prințului obsedat de trofee cinegetice? Oricît ne-am strădui, nu putem presupune decît două căi. Una ar fi Ion Țiriac, mare amator de partide vînătorești. Toate cercetările făcute pe internet nu ne indică un Emanuel von und zu Liechtenstein ca fiind prezent la partidele de la Balc. În schimb, Google ne pune pe o altă pistă. Nikolas Liechtenstein, tatăl prințului Emanuel von und zu Liechtenstein, este președintele comitetului de decernare a Premiului Richard Kundenhove-Kalergi.

Vai de premiul lui Klaus Iohannis!

Un asemenea premiu, sărbătorit cu mare pompă la Cotroceni, în prezența tuturor mărimilor României, a fost decernat președintelui Klaus Iohannis pentru inexistenta contribuție la „construcția europeană”. Am rîs, am scris și am uitat, bombardați de atîtea banalități politice. Cînd am comentat premiul primit de președintele Iohannis, am publicat și câteva comentarii despre cartea lui Kudenhove Kalergi intitulată „Idealismul practic”

Klaus Iohannis și Premiul Marele dezbinator

Iată ce scrie Dimitra Ekmektsis despre cartea lui von Coudenhove-Kalergi la apariția în limba engleză:

”Lectura lucrării «Idealismul practic» cere să ai nervii tari! Este cel mai detaliat și amplu plan de distrugere a națiunilor și popoarelor din Europa; Richard Coudenhove-Kalergi invită nu doar la distrugerea națiunilor europene, ci și la un genocid deliberat al rasei albe de pe continentul european. El propune ca acest lucru să se realizeze prin intermediul migrației de masă forțate, prin care să se creeze o rasă omogenă nediferențiată, dominată de o elită plutocratică care se autopropulsează”.

Nimeni nu a făcut legătura între teoria metisajului susținută de Richard Kudenhove-Kalergi și premiul acordat lui Klaus Iohannis de Nikolaus von Liechtenstein.

Bunii mei colegi de presă nu au reacționat. Probabil că mulți împărtășesc teoria diplomatului care susținea că „Rasa viitorului este euro-asiatică-negroidă, extrem de asemănătoare cu anticii egipteni și va înlocui multiplicitatea popoarelor cu o multiplicitate a personalităților”.

Probabil că nu vor face nici acum. Dar premiul primit de președintele Iohannis (se pare că un mare amator de diplome și tinichele) face legătura între familia von Liechtenstein și președintele României. Adică între prinț și trofeul său vînătoresc din România.

Cum a ajuns prințul austriac la Ojdula? A beneficiat de o invitație? Cine i-a făcut-o? Cine i-a prezenat un catalog al trofeelor existente? Cine a monitorizat ursul Arthur pentru ca „von und zu” să nu orbecăie prin pădurile Covasnei și ale Vrancei și să-l „rezolve” cu ușurință? Cine l-a primit la gară, elicotpter sau aeroport? A existat o pregătire a operațiunii de extragere a trofeului (a se citi împușcare a ursului)? Derulată de ce serviciu și condusă de ce ofițer? Cine a dat ordin sau cine a încuviințat desfășurarea operațiunii? Ce legături are președintele Klaus Iohannis cu Nikolaus von und zu Liechtenstein, tatăl prințului vînător?

Oricît ar părea de vesel, chiar anecdotic, soarta ursului Arthur pare legată de Palatul Cotroceni și de premiul primit de președintele României.

Vaccinații buni și nevaccinații răi – CNCD își dă cu părerea

 


Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, spune că eventualele măsuri privind accesul persoanelor în restaurante sau teatre doar dacă sunt vaccinate ar trebui supuse mai întâi dezbaterii publice, arătând că „pot exista probleme de încălcare a drepturilor omului”.

Asztalos Csaba a explicat ce e discriminatoriu și ce nu în deciziile pe care le are în vedere Guvernul pentru revenirea la normalitate.

„Pot să existe probleme de încălcare a drepturilor omului cu aceste măsuri. De aceea, ele trebuie dezbătute în public și pregătite de experți din toate zonele, inclusiv din zonele ce țin de drepturile omului. În primul rând, orice restricție impusă pe exercitarea unor drepturi și libertăți fundamentale, potrivit Constituției, se realizează prin lege. Anul trecut, Parlamentul a adoptat legea nr. 55, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei și acolo avem reglementări în domeniul economic, reglementări care prevăd că există posibilitatea de limitare sau suspendare a activității unor instituții sau operatori economici. Întrebarea este dacă această lege conține prevederi suficiente pentru a adopta astfel de măsuri. După care cu ce justificăm acest tratament diferențiat? În zona HORECA vorbesc acum. Dacă cei vaccinați sunt într-o situație diferită față de cei nevaccinați din perspectiva infectării, din perspectiva contagiunii lor, dacă sunt contagioși sau nu în momentul în care se infectează și la aceste întrebări trebuie să dea răspuns experții. În măsura în care sunt în situație diferită, atunci nu este o formă de discriminare acest tratament diferențiat”, a declarat, la RFI, Asztalos Csaba.

El mai spune că „vor exista procese, instanța de judecată va decide dacă suntem în cazuri de discriminare sau nu (…). Un tratament diferențiat între vaccinat și nevaccinat nu poate fi calificat din start ca fiind discriminatoriu”.

Întrebat dacă o persoană care refuză să se vaccineze, deși are acces la vaccin, ar fi discriminată în cazul în care nu i s-ar permite să meargă la teatru sau la restaurant, șeful CNCD a răspuns: „La prima vedere, nu văd o problemă de discriminare. În acest moment, accesul la vaccin s-a îmbunătățit substanțial, nu suntem în situația de acum trei luni, când programarea și numărul vaccinurilor era încă insuficient (…). Pe de altă parte, vaccinarea nu este obligatorie, dar constituțional, statul are obligația să asigure sănătatea publică și această obligație incubă două aspecte: să se abțină să facă orice de la a pune în pericol sănătatea publică, dar mai are și obligația pozitivă de a face lucruri pentru a asigura sănătatea publică. În măsura în care eu decid să nu mă vaccinez, practic, pun în pericol acele categorii de persoane din comunitate care nu au atins vârsta necesară pentru a se putea vaccina, acele grupuri de persoane care au o contraindicație la vaccinare. Deci fără a face acest efort colectiv, noi nu putem avea rezultate într-o campanie de vaccinare”.

Asztalos Csaba susține că anumite măsuri avute în vedere de ministrul Educației și care vizează studenții pot crea discriminări.

„În Educație, aș fi mai reținut. Declarațiile ministrului cum că studenții vaccinați ar putea să primească prioritate la acordarea locurilor în cămin, aici deja văd o problemă de discriminare. Sunt propuneri ca studenții nevaccinați să intre în laboratoare prin combinezoane. Și aici văd o măsură disproporționată și putem să fim în zona de discriminare”, a mai spus șeful CNCD.​

„Dacă statul nu ne mai oferă (mai) nimic, de ce am mai plăti taxe?”

 


Țara împărțită în două ! Anunțul guvernanților potrivit căruia doresc să trateze diferit persoanele vaccinate de cele nevaccinate stârnește și reacții de revoltă.  „Contractul social în care suntem toți parte spune că noi trebuie să respectăm niște reguli scrise de și pentru oameni normali la cap și să plătim taxe, impozite și contribuții pentru funcționarea statului, primind în schimb siguranță, egalitate de șanse, garanții pentru drepturi și libertăți, dreptate, asistență sanitară și socială și șansa unei slujbe decente sau a unei afaceri. Dacă statul nu ne mai oferă (mai) nimic din toate astea, de ce am mai plăti taxe, impozite și contribuții?”, explică pe înțelesul tuturor avocatul Gheorghe Piperea.

Iată mesajul avocatului, integral:

Nu mai suntem în zorii apartheidului sanitar. Soarele e deja de trei sulițe pe cer.

Hitleriștii care nu mai știu cum să convingă turmele să se înțepe profilactic, pentru o siguranță care nu există nici pe hârtia prospectelor, nici în rapoartele de farmacovigilență, au făcut din privilegiile și libertățile înțepaților principala armă propagandistică. Cea mai grotescă dudă autoritarist – iacobină este “măsura” propusă de ministrul Câmpeanu (pe care îl credeam om lucid) – condiționarea de combinezon a studenților neînțepați, care nu vor mai veni la curs sau în cămin fără zisul echipament de “protecție”.

Contractul social în care suntem toți parte spune că noi trebuie să respectăm niște reguli scrise de și pentru oameni normali la cap și să plătim taxe, impozite și contribuții pentru funcționarea statului, primind în schimb siguranță, egalitate de șanse, garanții pentru drepturi și libertăți, dreptate, asistență sanitară și socială și șansa unei slujbe decente sau a unei afaceri. Dacă statul nu ne mai oferă (mai) nimic din toate astea, de ce am mai plăti taxe, impozite și contribuții? De ce am mai folosi moneda oficială, și nu trocul sau monede proprii? De ce am mai vota, de ce am mai respecta ordinele unor asemenea autorități atât de tâmpite și iresponsabile?

Contractul, stimați mireni care nu iubiți avocații, este un document care generează drepturi și obligații reciproce ale părților – dacă o parte nu își respectă obligațiile, cealaltă parte are dreptul să înghețe contractul, suspendând executarea propriilor obligații. Regula se numește exceptio non adimpleti contractus și se găsește adânc înscrisă în Codul civil.

Tot așa, patronul se găsește într-un contract cu angajatul. Și acestui contract i se aplică regula de mai sus.

În plus, niciun regulament de ordine interioară (nici măcar cel “completat verbal”, după expresia inteligentei ministre de la muncă și protecție socială*) nu poate încălca sau completa legea. Dacă legea nu îi obligă la tratament medical decât pe cei cu probleme psihice grave (pentru asta fiind necesar, în plus, un ordin al unui judecător) și dacă legea nu permite segregarea la locul de muncă pe criterii medicale sau de orice natură, un ROI nu poate impune asta fără a încălca grav și penal legea. Salariații segregați au și dreptul la grevă, și dreptul de a-l acționa în justiție pe patronul delincvent. Oricum, în condițiile în care te plângi de un deficit de 600 sute de mii de angajați numai în sectorul construcții, trebuie să fii deosebit de prost și auto-destructiv să vrei să îi faci pe plac hitleristului Cîțu alungându-ți angajații care nu pot sau nu vor să se înțepe cu orice le trece prin căpșor “elitelor” tehno-politico-sanitare, bine remunerate de starea de teroare sanitară perpetuată chinezesc.

La fel stau lucrurile cu comercianții. Nu doar că intenția de a le face pe plac lui Cîțu si lui Arafat îi pune în dezonoranta postură a afaceriștilor americani albi sudiști din anii 50-60 ai secolului trecut, care nu permiteau accesul negrilor și al câinilor, dar îi lasă și fără 70% din potențialii clienți. Hotelurile și restaurantele de pe litoral, de exemplu, vor fi boicotate de ne-înțepați, care vor migra către particulari (ăia cu cheile zornăitoare de pe marginea drumului dintre Mamaia și stațiunile din sudul litoralului) sau către sistemul airbnb, mult mai ieftin. Faliment scrie deja pe fruntea proștilor, colaboraționiști ai hitleriștilor și ai iacobinilor sanitari din fruntea statului (în curând, un stat eșuat). Ca să nu mai vorbim de sutele de mii de potențiale procese sau plângeri la ANPC și la CNCD.

PS Disperarea cu care țin cu dinții de aceste ultime frici ale oamenilor, frica de ne-înțepați și frica de segregare și excludere socială pe motive sanitare, arată clar că piesa idioată, cu actori prost aleși, bâlbâiți și inexpresivi, la care am fost obligați să asistăm, este la final.

*oare ce-o însemna “protecție socială” a ne-înțepaților în mintea cosmică a stimabilei ministre care nu mai știa ce vârstă are? Să se culce noaptea sănătoși și să se trezească a doua zi … aruncați peste bord?

Avocatul Poporului : Dreptul şi libertatea la o viaţă normală nu pot fi îngrădite pe baza unui vaccin

 


Renate Weber, Avocatul Poporului a comentat la Antena 3 declarațiile apărute în presă ale oficialilor Guvernului care susțin acordarea de avantaje celor care se vaccinează anti-COVID-19. Potrivit acesteia orice diferențiere pe bază de vaccin poate conduce la discriminare.

Renate Weber, Avocatul Poporului, a precizat că înțelege inițiativa de a convinge oamenii să se imunizeze, dar această convingere nu înseamnă prin măsuri de constrângere pentru că totuși, vaccinarea în România nu este obligatorie.

„Cu siguranță, atunci când te gândești la niște avantaje pentru persoanele vaccinate trebuie să ai mare grijă ca asta să nu însemne în același timp o discriminare a celor nevaccinați.

Eu pot să înțeleg intenția de a-i convinge pe cât mai mulţi să se vaccineze, dar convingerea nu înseamnă prin măsuri de constrângere pentru că totuși vaccinarea în România cu acest vaccin nu este obligatorie

Ceea ce s-a spus este pe linia a ceea ce am primit și noi prin sesizări și ceea ce am văzut prin presă, sunt spitale care le cer tuturor angajaților ca să se vaccineze, sunt alte companii care iarăși vin cu astfel de mesaje interne, că obligatoriu toată lumea să se vaccineze.

Noi am avut o corespondență cu Ministerul Sănătății și răspunsul primit de acolo a fost unul absolut corect: câtă vreme în România vaccinarea aceasta nu este obligatorie nu pot să interzici unui om accesul pe piața muncii sau să îl condiționezi de efectuarea unui vaccin.

Nu poți să interzici unui om să aibă o viață socială pentru că nu a făcut un vaccin

Tot așa, nu poți să interzici unui om să aibă o viață socială pentru că nu a făcut un vaccin. Poate că unii nu fac vaccinul că nu le-a venit rândul pentru că uitați-va cum a evoluat vaccinarea, poate alții au interdicții medicale, poate alții nu vor.

Oamenii aceștia continuă să aibă drepturi și libertăți și acestea trebuie respectate. Eu pot să înțeleg că pe de o parte experții epidemiologi vin cu ideile lor, dar în același timp oamenii politici trebuie să înțeleagă că ei au responsabilitatea respectării drepturilor și libertăților tuturor.

Şi repet, a convinge pe cineva nu înseamnă să impui măsuri de constrângere, aia numai convingere este pur și simplu discriminare", a spus Renate Weber la Antena 3.

Întrebată de cazul studenților care ar putea purta combinezoane, pe tot parcursul programului didactic, în cazul în care nu sunt vaccinați, Renate Weber a precizat că speră că aşa ceva să nu se întâmple niciodată.

Persoane care se consideră vătămate, trebuie să se adreseze instanțelor

Potrivit ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, studenţii care nu se vor fi vaccinat până în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. „Sunt câteva universități şi eu personal susțin această variantă", a spus Sorin Cîmpeanu.

Referitor la această declarație, Avocatul Poporului, Renate Weber a precizat: prefer să pun accentul aici pe acest condițional optativ pe care l-a folosit domnul ministru adică "s-ar putea".

Adică eu sper că așa ceva nu s-ar putea niciodată, pentru că nu este normal, până la urmă e un drept pe care cineva la are. Când vii și condiționezi starea socială, economică a unui student este de înțeles alta e să condiționezi din cauza unui vaccin.

Dacă astfel de lucruri se vor întâmpla, așa cum este posibil să se întâmple, inclusiv desfacerea contractelor de muncă. Dacă se întâmplă așa ceva, acele persoane care se consideră vătămate trebuie să se adreseze instanțelor, pentru că nu există o altă soluție când este vorba de astfel de măsuri administrative", a mai spus Renate Weber, Avocatul Poporului la Antena 3.

Bandă de rromi din România, arestată în SUA, după ce a jefuit un templu budist

 


Potrivit unui comunicat al poliţiei locale, banda de rromi a dat o spargere într-un templu budist din statul Arkansas, SUA, folosind "metoda rugăciunilor".

Incidentul a avut loc pe 20 aprilie într-un templu budist aflat într-o casă rezidenţială din Benton County, SUA. Potrivit anchetatorilor banda de infractori acționa prin "metoda rugăciunilor".

Patru femei obișnuiau să se ducă în templele budiste pentru a solicita rugăciuni pentru un membru al familiei. Odată intrate în incintă, una din femei cerea să folosească toaleta, în timp ce celelalte trei atrăgeau atenţia celor din templu. Ultima lor tentativă, din 18 aprilie, a dat greș.

Când membrii templului le-au cerut să plece româncele rrome au devenit agitate. Două zile mai târziu, pe 20 aprilie, cinci femei şi un bărbat s-au întors şi au intrat cu forța în templu, de unde au reuşit să fure bani, bijuterii şi bunuri, mai spun poliţiştii.

Cazul nu este izolat

Detectivii cred ca templele budiste sunt vizate din cauza naturii pasive a ocupanților şi a practicii lor de a accepta donații, de obicei, în numerar.

În acest context, cei șase infractori rromi au fost arestați pentru tâlhărie şi complicitate la spargeri ale templelor budiste.

Ei vor fi trimiși în judecată pe 7 iunie la curtea din Benton County, mai ales că unii dintre suspecți au fost implicați şi în alte spargeri ale templelor budiste din California, Arizona şi Oklahoma, se mai arată în comunicatul poliţiei, citat de arkansasonline.com.

O rachetă în derivă, se va prăbuși pe Pământ. Nu va fi timp pentru evacuarea populației

 


O rachetă chinezească ce a scăpat de sub control se îndreaptă spre Pământ cu o viteză de aproximativ 27.000 de kilometri pe oră și o greutate de peste 20 de tone. 

Alexandru Mironov, scriitor, a explicat în direct la Antena 3 că nu va fi timp suficient pentru informarea populației și o eventuală evacuare în masă. Este de așteptat ca racheta să se prăbușească sâmbătă pe Terra, iar locația exactă nu poate fi încă estimată. 

Întrebat ce s-a întâmplat de s-a ajuns în această situație, Alexandru Mironov a precizat: 

”Un calcul greșit pentru momentul de întoarcere, ceea ce înseamnă că după ce și-a făcut datoria și a trimis pe orbită o parte a viitoarei stații spațiale chinezești, la revenire, un calcul greșit sau o manevrare proastă a rachetei a dus la această dezechilibrare. Ce se va întâmpla este calculul probabilităților. Să sperăm că, datorită faptului că suprafața de apă este mult mai mare decât suprafața de uscat, restul de navă se va prăbuși în ocean. Dacă se va prăbuși peste New York o să fie o bucurie uriașă pentru locuitorii americani, sau oriunde s-ar întâmpla asta. (...) Nu se mai poate face nimic”, a declarat Alexandru Mironov. 

Nu va fi timp pentru evacuarea populației

Întrebat cu cât timp înainte se va cunoaște exact unde va cădea racheta, Aleandru Mironov a susținut că nu va fi timp pentru evacuarea populației. 

”Nu suficient de multe (n.r. se referă la minute / ore) cât să putem da indicații cetățenilor să își părăsească orașul lor. De altfel, la absolut toate întoarcerile navetei spațiale, acum 10-20 de ani, erau părți din naveta spațială care se rupeau și cădeau în curțile oamenilor, ca să zic așa”, a mai declarat Alexandru Mironov. 

Racheta s-ar putea prăbuși în regiuni locuite, precum Madrid, New York, Beijing, Noua Zeelandă sau sudul statului Chille, conform unei traiectoriei. 

Miezul rachetei chineze Long March 5B a purtat săptămâna trecută „modulul de bază” al stației spațiale chineze pe orbita joasă a Pământului. Nu este clar cum va cădea racheta de 30 de metri înălțime și unde va ateriza exact, scrie independent.co.uk.

Racheta a fost trimisă pentru a transporta nucleul central al noii stații spațiale a Chinei pe orbită. Modulul stației spațiale Tianhe pare să orbiteze așa cum a fost planificat.

Este probabil să se prăbușească duminică, 9 mai, potrivit Agenției Spațiale Europene, deși a spus că există o marjă de eroare de peste o zi. Racheta se mișcă atât de repede încât chiar și o mică modificare a mișcării sale ar putea duce la o mare variație a drumului său.

Falimentul Astra Asigurări. Toți inculpații au fost achitați

 


Miercuri a fost dispusă achitarea inculpaţilor din dosarul falimentării companiei Astra Asigurări de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Instanţa supremă a admis miercuri apelurile inculpaţilor din acest dosar, fiind anulate condamnările date în iulie 2019 de instanţa de fond - Curtea de Apel Bucureşti, informează Agerpres. 

Astfel, a fost achitată Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiară), care primise la instanţa de fond o pedeapsă de trei ani închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. De asemenea, au fost achitaţi Tudor Baltă şi Constantin Buzoianu, foşti vicepreşedinţi ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Dan Constantinescu, Daniela Popa, Corneliu-Silviu Moldoveanu, membri ai Consiliului. Aceştia aveau în primă instanţă pedepse de câte trei ani şi şase luni închisoare cu suspendare.

Au fost achitate alte trei inculpate: Anabella Ruse, director general al Direcţiei Generale Autorizări; Marinela Nemeş, director general al Direcţiei Generale Juridice, şi Carmen-Gabriela Ivan, director general al Direcţiei Generale Stabilitate Financiară şi Actuariat, toate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Acțiunile civile, încă nesoluționate

Instanţa a lăsat nesoluţionate acţiunile civile înaintate de Societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA şi Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) şi Autoritatea de Supraveghere Financiară în contradictoriu cu inculpata Angela Toncescu. În cazul omului de afaceri Dan Adamescu, instanţa a dispus, încă de la fond, încetarea procesului penal ca urmare a decesului acestuia.

În decembrie 2016, DNA l-a trimis în judecată pe omul de afaceri Dan Adamescu, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA la data faptelor, în dosarul privind prejudicierea societăţii cu aproximativ 800 milioane lei. DNA susţinea că Adamescu a administrat, în perioada 2011 - 2013, în mod defectuos societatea Astra, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate.

Administrarea defectuoasă a constat, conform procurorilor, în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor.

Adamescu, favorizat din interiorul Astra Asigurări

Activitatea infracţională s-a desfăşurat şi în contextul în care anumite persoane din conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, au făcut demersuri pentru a-l favoriza pe Adamescu.

"În perioada 2011 - 2013, Adamescu, cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei aplicabile pieţei asigurărilor şi reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanţii ASF să supravegheze activitatea Astra, astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor. Drept urmare, societatea Astra a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795.387.999 lei", se arată în comunicat.

Anchetatorii au reţinut că omul de afaceri a dispus acordarea de împrumuturi societăţilor afiliate, în sumă de aproximativ 106 milioane lei, fără a manifesta vreun interes în evaluarea riscului de credit şi fără să ia măsuri prudenţiale, astfel încât să fie protejate resursele financiare ale Astra.

Cesiune ilicită în timpul falimentului declarat

Procurorii mai susţin că el a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care Astra, în calitate de cesionar, s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condiţiile în care aceasta era în procedură de faliment.

"De menţionat este faptul că firma respectivă făcea parte din grupul firmelor afiliate societăţii Astra. Datoria respectivă era de 1.594.564,89 euro şi 10.000 USD, la care se adăuga o dobândă anuală de 6%. În cadrul procedurii de faliment a firmei, Astra a încasat doar suma de 358.768 lei. Într-un alt context, în perioada iunie - iulie 2011, Adamescu (...) a folosit suma de 68.322.510 lei la achiziţionarea unor acţiuni, reprezentând 17% din capitalul social al Astra. Această sumă provenea chiar din lichidităţile societăţii de asigurare. Inculpatul a ascuns însă provenienţa banilor prin simularea unor contracte de împrumut acordate unei alte societăţi controlate de acesta (Medien Holding)", spunea DNA.

DNA menţiona că, în 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu, conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a aprobat intenţia societăţii Epsilon Estate Provider SRL de a achiziţiona un pachet de acţiuni Astra SA, deşi aceasta nu îndeplinea condiţiile financiare pentru a deveni acţionar semnificativ la o societate de asigurări.

Firma nu îndeplinea condițiile

Procurorii au constatat că achiziţionarea pachetului de acţiuni a fost aprobată de inculpaţii Toncescu, Baltă şi Buzoianu, Constantinescu, Popa şi Moldoveanu, Ruse, Nemeş şi Ivan, deşi cunoşteau că firma nu îndeplinea condiţiile.

"Cum societatea de asigurare reasigurare Astra SA a fost lipsită de o parte din lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare-reasigurare, Adamescu şi o altă persoană au transferat, în mod fictiv, riscurile de reasigurare către Panamerican Re (societate înfiinţată şi înregistrată într-un paradis fiscal în acest scop) şi, pe cale de consecinţă, au distorsionat raportarea poziţiei, a performanţei financiare şi a indicatorilor de prudenţialitate (marja de solvabilitate şi coeficientul de lichiditate). Astfel, s-a creat aparenţa de conformitate la regulile de prudenţialitate în vigoare, ceea ce a permis subscrierea în continuare de poliţe al căror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare", preciza sursa citată.

Acționari interpuși

DNA menţiona că Adamescu şi cealaltă persoană au obţinut un folos necuvenit, constând în preluarea pachetului de acţiuni de către un acţionar (pe care îl controlau) cu o situaţie financiară care nu îi permitea să îşi onoreze obligaţiile patrimoniale şi nici să asigure premisele pentru susţinerea activităţii Astra din surse proprii, în cazul în care situaţia financiară a acesteia se deteriora, fapt care s-a reflectat ulterior în dificultăţile financiare ale firmei.

"Dan Adamescu, la 14 august 2008, a solicitat şi obţinut de la CSA (actuala ASF), luarea în calculul a marjei de solvabilitate disponibile, ca rezerve nete ascunse provenite din evaluarea activelor deţinute la o altă societate de asigurare, a sumei de 118.342.090,30 lei, în vederea îmbunătăţirii artificiale a indicatorilor de prudenţialitate. În lipsa acesteia, s-ar fi impus capitalizarea reală a societăţii Astra pentru a nu se ajunge la intrarea în insolvenţă a acesteia", se mai arată în comunicat.

În acest sens, au reţinut anchetatorii, Angela Toncescu a emis o adresă prin care a acceptat solicitarea făcută de reprezentanţii Astra.

”Facebook, deși nu-i văd coarnele și codița, e Diavolul însuși"

 


Ștefan Mitroi a vorbit despre Facebook, în exclusivitate pentru DC NEWS.

"Nu vreau să vorbim de Facebook că mă întorc la ce spune Umberto Eco despre Facebook. Ce a spus săracul, că a murit. Spunea că e coleg cu idiotul satului.

Idiotul satului are impresia că poate să fie purtător de cuvânt al comunității.

Eu zic altceva, e ulița cea mare în care avem voie toți să ne punem poalele în cap, să ne închipuim că suntem prinți sau noi conducem lumea. E o prostie ! Nu ar fi rău dacă ar rămâne doar la asta Facebook-ul.

Din nenorocire, este un spațiu al manipulărilor de tot felul și ăsta e răul cel mai mare. Din acest punct de vedere, cred că Facebook, deși nu-i văd coarnele și codița, e Diavolul însuși", a spus Ștefan Mitroi, în exclusivitate pentru DC NEWS.

Născut în 5 mai 1956, Ștefan Mitroi împlinește astăzi 65 de ani.

Cu siguranță, îl cunoașteți pe celebrul scriitor din cărți precum ”Jocuri de Nenoroc” sau ”Atunci când era mereu duminică” ori ”Guantanamo”, dar astăzi, în această zi specială de 5 mai, vă invităm să-l regăsiți și-n interviul pe care l-a acordat DCNews.