3.25.2021

Sărbătorile sunt ale sufletelor noastre. ”Sufletul fără trup rămâne viu. Trupul fără suflet este mort”

 


Slujba de Paști va fi restricționată. Decidenții o limitează în intervalul 20:00 - 02:00. ÎPS Teodosie a reacționat față de aceste hotărâri. 

”Ora 02:00 mi se pare o restricție nejustificată, nelogică, pentru că nu se compară slujba noastră ortodoxă, care are o lungime deosebită, cu alte slujbe. Această restricție este o rănire a sufletului credincioșilor la cea mai mare sărbătoare. cum să fie până la ora 02:00? Nu se poate! Noi la 12:00 dăm Lumină, trebuie să facem Slujba Învierii și Slujba Sfintei Liturghii. Nici Liturghia nu putem s-o facem în două ore. Cred că vom fi înțeleși și am văzut că dl. președinte Iohannis a avut o atitudine mai blândă și mai îngăduitoare. Sper să primim drepturile acestea, sunt drepturile noastre, ale credincioșilor, și trebuie să fie respectate. Acest atac la adresa sufletului nostru nu trebuie să se producă, este nefiresc. Cum să restricționăm cea mai mare sărbătoare, să-i punem ore? Noi nu putem să tăiem Slujba, avem canoane, sunt de la Dumnezeu. Dumnezeu nu poate fi restricționat, să fim înțeleși, orice până la Dumnezeu, cu Dumnezeu nu negociem.” a spus ÎPS Teodosie, la Antena 3, în emisiunea ”Decisiv” cu Cătălina Porumbel. 

”Sufletul fără trup rămâne viu. Trupul fără suflet este mort”

Întrebat dacă va încheia Slujba de Înviere la ora 02:00, ÎPS Teodosie a răspuns: ”Imposibil! Cine o să ne alunge? Nu cred așa ceva, suntem sub ocupație? Nu este nicio logică, e de neînțeles, respectăm regulile sanitare, dar nu există o acțiune a virușilor de la ora 02:00 mai accentuată, nu înțelege nimeni așa ceva. De ce să fim obstrucționați, de ce să ni să pună sabia? Trebuie să avem sărbători!”. 

Arhiepiscopul Tomisului a mai spus că ”Sufletul fără trup rămâne viu. Trupul fără suflet este mort. Ne îngrijim doar pentru trup sau și pentru suflet? De ce această obstrucționare a sufletului, a sărbătorilor? Sărbătorile sunt ale sufletelor noastre, vă rugăm să ne lăsați Paștile libere și sufletele noastre să fie libere să-și poată manifesta religiozitatea.”, exprimându-și speranța că autoritățile vor înțelege. 

ÎPS Teodosie a cerut ”liniște în post, nu tot felul de zvonuri și săgeți, pentru că acestea nu sunt bune nici pentru cei care le dau”. 


sursa:https://www.dcnews.ro/restrictii-de-pasti-ips-teodosie-dumnezeu-nu-poate-fi-restrictionat-sarbatorile-sunt-ale-sufletelor-noastre_810164.html

Avocatul Poporului cere clarificări privind plata gărzilor efectuate de medici

 



Renate Weber, Avocatul Poporului cere miniștrilor Sănătăţii, Educaţiei şi Muncii, Vlad Voiculescu, Sorin Cîmpeanu şi Raluca Turcan, dar și Colegiului medicilor explicații despre plata gărzilor efectuate de medici. 

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu după ce medicul Marian Stamate şi-a exprimat o serie de nemulţumiri privind plata gărzilor într-o postare pe reţele de socializare, informează Agerpres. 

"Un medic angajat cu contract de muncă cu normă întreagă într-o unitate sanitară are veniturile raportate la două salarii de bază diferite, respectiv până la ora 14,00 este remunerat cu un salariu corespunzător Legii 153/2017, iar în următoarele ore, cele de gardă, munca sa este remunerată corespunzător unui alt salariu de bază respectiv OUG 114/ 2018. (...) S-a ajuns astfel la o situaţie discriminatorie, medicul de aceiaşi specialitate, cu aceiaşi vechime, să fie remunerat diferit, în funcţie de raportul pe care acesta îl are cu unitatea sanitară, adică, dacă este angajat cu normă întreagă, va avea gărzile mai prost plătite decât acelaşi medic care nu are contract de muncă cu normă întreagă", a explicat medicul Marian Stamate.

Explicații cerute despre programul și salarizarea medicilor

Avocatul Poporului solicită clarificarea mai multor aspecte: în ce măsură drepturile salariale aferente activităţii prestate de medici în linia de gardă pot fi actualizate la nivelul anului 2021; analizarea oportunităţii ca gărzile efectuate de personalul sanitar în afara normei legale de muncă şi a programului de lucru de la funcţia de bază în zilele lucrătoare să fie salarizate la nivelul salariului stabilit pentru norma de bază; ce măsuri se întreprind pentru eliminarea inechităţilor determinate de aplicarea neunitară a sporului de până la 75% sau 100% din tariful orar al salariului de bază, procent stabilit trimestrial de comitetul director, după consultarea organizaţiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate sau a reprezentanţilor angajaţilor.

Avocatul Poporului mai solicită să i se comunice dacă există situaţii în care au fost efectuate gărzii obligatorii şi nu au fost plătite şi ce măsuri s-au luat pentru preîntâmpinarea unor astfel de cazuri pentru viitor, precum şi care este modalitatea de plată a medicilor rezidenţi pentru munca prestată, inclusiv în privinţa gărzilor efectuate.

sursa:https://www.dcnews.ro/avocatul-poporului-ager_810169.html

SFÂNTA LITURGHIE - Buna Vestire, 25 martie 2021 / Biserica ”Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”

 



Buna Vestire, praznic închinat Maicii Domnului, sărbătorit de Biserică la 25 martie, are loc în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care se dă dezlegare la peşte, în oricare zi din săptămână ar cădea.

Sărbătoarea Bunei Vestiri este legată de vestea adusă de Arhanghelul Gavriil Fecioarei din Nazaret. Evanghelia Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca istoriseşte despre evenimentele care stau la originea praznicului de astăzi (Luca, cap. 1).

Evanghelia Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca istoriseşte despre evenimentele care stau la originea praznicului de astăzi (Luca, cap. 1).

Arhanghelul Gavriil a fost trimis de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, către o fecioară logodită cu un bărbat care se numea Iosif, din casa lui David; iar numele Fecioarei era Maria.

Intrând îngerul la Sfânta Fecioară, a spus: "Bucură-­te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei" (Luca 1, 28). Dar fecioara s-a tulburat la auzul cuvintelor lui: "Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui şi cugeta în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta?" (Luca 1, 28) şi Arhanghelul Gavriil, văzând-o pe dânsa aşa de tulburată, i-a liniştit sufletul spunând: "Nu te teme, Marie, căci ai aflat har de la Dumnezeu şi, iată, vei lua în pântece şi vei naşte Fiu şi vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt Se va chema" (Luca 1, 30-32).

Arhanghelul Gavriil i-a lămurit Sfintei Fecioare şi felul în care se va întâmpla această mare taină (din veac ascunsă şi de îngeri neştiută): "Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema" (Luca 1, 35).

Sfânta Fecioară Maria s-a făcut ascultătoare poruncii lui Dumnezeu, trimisă ei prin Arhanghelul Gavriil, şi în mare smerenie a spus: "Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!" (Luca 1, 38). În clipa când Fecioara Maria a acceptat cuvântul îngerului şi a rostit aceste cuvinte, S-a şi zămislit Iisus Hristos în preacuratul ei pântece.

"Cine poate înţelege adâncimea smereniei care a fost în inima Preasfintei Fecioare Maria?", se întreabă arhimandritul Ilie Cleopa ("Predici la praznicele împărăteşti şi la sfinţii de peste an", Ed. Episcopiei Romanului, 1996). Că ea, înţelegând de la Arhanghelul Gavriil că va zămisli şi va naşte pe Fiul lui Dumnezeu, nu s-a înălţat cu inima, ci cu mare smerenie s-a lăsat pe ea în voia lui Dumnezeu, numindu-se roabă.

Întâmplările acestui eveniment al Bunei Vestiri sunt redate de către un singur evanghelist din cei patru, Sfântul Evanghelist Luca.

Despre această mare sărbătoare părintele Ilie Cleopa spunea că: "Astăzi răsună glas de bucurie în tot pământul. Astăzi Arhanghelul Gavriil îi vesteşte Fecioarei Maria că va lua în pântece şi va naşte în lume pe Fiul lui Dumnezeu, mântuirea întregului neam omenesc. Ziua de astăzi este mai sfântă şi mai veselitoare decât toate zilele veacurilor, căci aduce bucurie şi vesteşte mântuirea în toată lumea. Astăzi, Dumnezeu a căutat cu milă şi cu îndurare din cer spre pământ şi a auzit suspinele strămoşilor noştri şi plângerea tuturor celor ce se chinuiau în iad de la începutul lumii". (sursa: volumul "Predici la praznicele împărăteşti şi la sfinţii de peste an", arhimandrit Ilie Cleopa, Ed. Episcopiei Romanului, 1996).

sursa:https://www.dcnews.ro/live-sfanta-liturghie-buna-vestire-25-martie-2021-biserica-sfantul-nicolae-dintr-o-zi-video_810068.html

Islanda, prima țară din Europa care a scăpat de Covid-19: Oamenii de știință au creat regulile aici, nu politicienii!

 


Islanda a devenit prima țară din Europa care aparent a scăpat de coronavirus. Tinerii merg noaptea la karaoke în centrul Reykjavik, strigând la microfon. Se îmbrățișează și se sărută, în timp ce picături de salivă zboară prin aer.

Nopți albe, restaurante deschise, concerte și tot ce tânjește restul Europei găsim acum în Islanda. În Islanda, au murit doar 29 de persoane de la începutul pandemiei, iar numărul infectărilor a fost de 6.144.

"Mă pregătesc pentru această pandemie de 15 ani", a spus Thorolfur Gudnason, epidemiologul șef al Islandei, scrie BBC. Gudnason a fost responsabil de găsirea unui răspuns la această criză în Islanda.

"Am decis imediat ce vom face: efectuăm teste, urmărim contactele și izolăm pe toți cei diagnosticați. Am făcut acest lucru agresiv, încă din prima zi", a spus el.

Dar Islanda a mai fost aici. A avut rapid primul val sub control și, în mai 2020, oamenii începuseră să declare țara liberă de coronavirus. Lucrurile au continuat așa o vreme, dar la sfârșitul verii, Islanda a fost lovită în mod neașteptat de un alt val mai aprig, după ce doi turiști, cu teste pozitive, au încălcat regulile de izolare. Din iunie anul trecut, toți pasagerii care au sosit în țară au intrat în carantină. Există teste obligatorii la aeroport.

Când Thorsteinsson a fost întrebat despre această regulă strictă a controlului oamenilor veniți în țară, a zis: "Oamenii de știință au creat regulile, nu politicienii. Asta contează. Ei știu despre ce vorbesc, politicienii nu". La fiecare pas, Islanda a urmat știința, condusă de profesorul Gudnason și echipa sa, fără ca politicienii să participe la briefing-urile zilnice.

În plus, este imposibil să ignorăm rolul pe care geografia unică a Islandei l-a jucat în succesul său. Această insulă vulcanică, cu toate erupțiile și avalanșele sale, este obișnuită să facă față dezastrelor. Cu toate acestea, specialiștii din Islanda nu pot încă să facă petreceri de adio ale coronavirusului. Din păcate, lucrurile se pot schimba oricând.

sursa:https://www.dcnews.ro/islanda-prima-tara-din-europa-care-a-scapat-de-covid-19-oamenii-de-stiinta-au-creat-regulile-aici-nu-politicienii_810057.html

PROTEST 25 martie 2021. Polițist, legat cu lanțurile. ”Guvernul minte !”

 


Un polițist s-a legat cu lanțurile la protestul de astăzi. 

Mai mulți polițiști protestează joi, 25 martie.

„Vă văd cu lanțuri la picioare, de ce, ce semnifică ?”, l-a întrebat Roxana Ciucă pe unul dintre polițiști. „Protestăm astăzi cu lanțuri la picioare pentru că polițiștii se simt prizonierii incompetenței Guvernului României. Minte când spune că noi protestăm pentru măriri. Nu e vorba de așa ceva. Noi vrem doar respectarea legii, vrem să muncim în condiții optime, ca să vă putem asigura dumneavoastră un serviciu de calitate! Ne-am săturat să fim bătaia de joc a politicienilor!”, a răspuns acesta. 

Mașinile și echipamentele vechi sunt doar câteva dintre motivele pentru care reprezentanți din toată țara s-au adunat la MAI.

sursa:https://www.dcnews.ro/protest-25-martie-2021-politist-legat-cu-lanturile-scene-incredibile_810081.html

BUNA VESTIRE. Tradiții și obiceiuri

 


Buna Vestire este prima sărbătoare din calendarul ortodox închinată Maicii Domnului, ce se celebrează, în fiecare an, pe 25 martie, în amintirea momentului anunţării Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gabriel că va concepe şi va deveni mama lui Iisus din Nazaret.

Ziua de 25 martie marchează momentul în care Fecioara Maria din Nazaret, crescută în templu până la 15 ani şi apoi dată în tutela dreptului Iosif, a fost aleasă de Dumnezeu să-l nască pe Fiul Său şi a primit înştiinţare prin Arhanghelul Gavriil: „Bucură-te, ceea ce eşti plină de har! Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei... Şi iată, vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus".  

Tradiţia spune că de Buna Vestire oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat. Străbunii credeau că cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul. 

În Bucovina nu se pun ouă la cloşcă de Buna Vestire, deoarece se consideră că puii ar putea ieşi cu două capete şi patru picioare.

De Buna Vestire se poate ara, însă nu se poate semăna, ca să nu mănânce păsarile boabele de sub brazdă. Tot atunci, gospodinele din Maramureş adună lucrurile care nu mai sunt de folos de prin curţi şi le dau foc.

Pe langa semnificatia religioasa, in ziua de Buna Vestire în unele zone din țară se spune că atunci cântă cucul prima oara. În tradiția populara cucul este vestitorul de lucruri importante din viata de zi cu zi a omului. In trecut se credea ca in momentul in care o persoana il auzea pentru prima oara cantand in acel an, omul trebuia sa numere de cate ori acesta canta. Astfel, omul afla cati ani mai are de trait.

Conform unei superstitii de Buna Vestire este bine sa se puna in pragul casei sare si paine pentru hrana ingerilor. In vestul tarii, Buna Vestire mai este cunoscuta si sub denumirea de Zamislirea Domnului. In calendarul popular, Buna Vestire mai poarta si numele de Blagoveștenii sau Ziua Cucului.

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire. Ce se întâmplă cu cei care mănâncă pește în această zi 

Datorită faptului că în această zi este dezlegare la pește, o superstiție spune că persoana care gustă în această zi pește se va simți întregul an precum peștele în apă.

Tradiţia creştină spune că de Buna Vestire se mănâncă peşte, deoarece este alimentul pe care Iisus Mântuitorul l-a mâncat. ”După Înviere, Iisus a mâncat peşte fript şi fagure de miere ca să-şi încredinţeze ucenicii că a Înviat.

Peştele are o simbolistică aparte în lumea creştină. În tradiţia bisericii, în primul secol, atunci când creştinii erau prigoniţi, ei puneau simbolul peştelui pe case sau porţi pentru a se recunoaşte unii pe alţii”, spune părintele Paul Tudorache, potrivit Adevărul.ro.

sursa:https://www.dcnews.ro/buna-vestire-traditii-si-obiceiuri-ce-nu-ai-voie-sa-faci-in-aceasta-zi_810022.html

Câine mort după ce a înghițit mai multe măști aruncate pe stradă

 



Alfie, un Samoyed de 3 ani, perfect sănătos, a murit după ce a înghițit mai multe măști medicale aruncate pe stradă. Veterinarii la care stăpâna a ajuns cu el au comis greșeli după greșeli. Ce i-au spus medicii de la Clinica Facultății de Medicină Veterinară, când au văzut în ce stare era câinele.

"Plimbarea de seară, mirosit peste tot, inclusiv niște tufe de ienupăr din fața unui magazin din care a înghiţit, într-o fracțiune de secundă, măști de protecție medicală, aruncate de românii noștri aiurea pe stradă, că doar nu au venit străinii sau Bill Gates să arunce măști în orașul nostru. Am apucat să vedem doar elasticul măștilor, nu am reușit să i le scoatem rapid din gură. Cățelul a început să verse, dar măștile nu le scotea.

"Mergeți acasă, daţi-i ficățel de pui"

Am sunat veterinarul 1, care nu răspundea la telefon. Am sunat veterinarul 2, care ne-a chemat la cabinet. Povestit întâmplarea, ecografie (se vedeau gaze şi un eventual blocaj undeva în stomac), prescris laxativ pentru a elimina măștile. Cumpărat laxativ, dat, cățelul vărsa. Sună veterinarul 1: "e foarte bun tratamentul, daţi-i şi mâine laxativ, trebuie să le elimine". Asta se întâmpla marți seara", a povestit Luminița Bob, stăpâna animalului, pe Facebook.

"Miercuri: dat laxativ, cățelul vărsa, nu mânca nimic, vorbit vet 1 - "țineți-l sub observație". Joi: vet 1 nu e. Mers la vet 3 (cu foarte bune recomandări). Povestit că a înghițit măști și ce a urmat, luat temperatura - cam mică - făcut ecografie. Stomac mărit, fierea mărită, intestinele păreau ok. Făcut spălături gastrice cu diluție apă oxigenată. Vărsături. Iar spălături, iar vărsături. Nu vărsa nicio mască, iar ecografia... "hai că arată mai bine". Dat un fel de anghirol de uz veterinar că avea fierea mărită.... "Mergeți acasă, daţi-i ficățel de pui. Dacă nici mâine nu mănâncă, veniți să îi mai facem o eco și vedem". Mers acasă, nu mânca, se simțea din ce în ce mai slăbit....

Vineri, cu noaptea în cap, am plecat cu el la București, la Clinica Facultății de Medicină Veterinară, de capul nostru, pentru că nu mai știam altceva ce să facem.. Dezastru: înghițirea oricărui corp dur sau metalic de către un câine este de URGENȚĂ ZERO!  Adică te duci imediat cu el la o radiografie și, dacă corpul străin este încă în stomac, se scoate endoscopic. Dacă a trecut în intestin, se operează de urgență, deoarece poate perfora intestinul, face peritonită (caz în care îi scade temperatura corpului) și moare. În niciun caz nu provoci laxație sau vomă, deoarece contracțiile stomacului pot împinge corpul străin prin duoden în intestin care poate fi perforat", a mai scris femeia.

"Doctorii de la Facultatea de Medicină Veterinară s-au crucit"

"În urbea noastră niciun cabinet veterinar nu e dotat cu aparat de radiografie sau cu endoscop. Sunt scumpe.. Dar să îndrumi URGENT un pacient către calea corectă nu costă! Doar trebuie să îți pese de pacient și nu de banii pe care îi încasezi tu, ca medic, pe tot felul de tratamente aiuristice. Și nu, nu se fac spălaturi gastrice cu diluție de apă oxigenată, dragă vet 3, deoarece irită extraordinar de mult mucoasa gastrică, există alte soluții speciale. Și tot dragă vet 3, o temperatură a corpului scăzută la căini indică o infecție puternică, nu trece cu anghirol și ficăței de pui!

Cert este că doctorii de la Facultate s-au crucit când au auzit prin ce a trecut cățelușul nostru 2 zile. Urmează operația. Intestinul era rupt, necrozat. Măștile trecuseră în intestin și sârmulița aia metalică perforase intestinul. Septicemie. Am aflat că erau 3 măști înnodate. Organismul foarte slăbit după două zile de laxative, vomitive și anghirol veterinar date aiurea. Și s-a dus. Am ajuns mult prea târziu. AR FI TREBUIT SĂ FIE URGENȚĂ! Asta e povestea neașteptatului sfârșit al lui Alfie...

Nu suntem medici veterinari, dar am fost la medici veterinari. Da, trebuia ca noi să știm ce ar fi trebuit să știe ei și să ne îndrume de urgență. Și ne dorim pe această cale ca voi, cei interesați, să știți. Cum pandemia asta ne va bântui multă vreme, cum măști aruncate aiurea pe stradă vor mai fi, sper ca cele scrise să ajute la prevenirea unor situații similare. Este singurul lucru pe care îl mai putem face acum", a scris pe Facebook stăpâna lui Alfie.

sursa:https://www.dcnews.ro/caine-mort-dupa-ce-a-inghitit-mai-multe-masti-aruncate-pe-strada-veterinarii-eroare-grava-cei-de-la-clinica-facultatii-de-medicina-veterinara-s-au-crucit_809916_galerie.html?imagine=1

"Musulmanul Arafat vrea să ne interzică să mergem la biserică în noaptea de Paște"

 


Raed Arafat a dezmințit zvonurile apărute potrivit căruia, fiind musulman, ar vrea să închidă bisericile și oamenii să nu mai poată merge la Înviere.

"Cea mai periculoasă manipulare şi cea mai murdară minciună pe care am văzut-o, în ultima perioadă, vehiculată este cea legată de faptul că "musulmanul Arafat vrea să ne interzică să mergem la biserică în noaptea de Paşte şi să ne închidă bisericile". Asta este dovadă de o manipulare şi de instigare la intoleranţă religioasă extrem de periculoasă", a spus Radu Tudor, în emisiunea Punctul de Întâlnire, de la Antena 3. 

"Chiar dacă aceste afirmaţii afectează, supără, eu rămân şi cred în ideea că această abordare este a unui număr foarte mic de oameni şi a unora care încearcă să inducă acest mod de gândire. Nu îmi vine să cred, după atâţia ani, trăind în România, că aceasta este gândirea unei majorități sau a unui număr semnificativ de români. Eu nu cred acest lucru. Cred că sunt unii care folosesc social media, folosind conturi false, folosind diferite comenzi care se dau pe o anumită linie pentru a arăta că acesta ar fi curentul în România", a spus Raed Arafat.

sursa:https://www.dcnews.ro/musulmanul-arafat-vrea-sa-ne-interzica-sa-mergem-la-biserica-in-noaptea-de-paste-arafat-nu-imi-vine-sa-cred-se-dau-comenzi_809973.html

Ce secrete ascunde gaura neagră uriaşă M87. Studiu recent

 


Astronomii care au dezvăluit prima gaura neagra ochilor lumii au reuşit să surprindă imaginea câmpului magnetic din jurul marginii sale, o etapă crucială pentru o mai bună înţelegere a acestor misterioşi monştri cosmici, conform unui studiu publicat miercuri, relatează AFP, scrie Agerpres. 

La data de 10 aprilie 2019, gigantica gaură neagră din centrul galaxiei Messier 87 (M87), situată la o distanţă de 55 de milioane de ani-lumină, ne-a fost prezentată sub forma unui cerc întunecat în mijlocul unui halou.

Imaginea istorică, obţinută prin intermediul proiectului internaţional Event Horizon Telescope (EHT), a reprezentat cea mai directă dovadă obţinută vreodată despre existenţa găurilor negre, obiecte atât de masive şi de compacte încât nimic nu le scapă, nici măcar lumina.

Doi ani mai târziu, oamenii de ştiinţă de la EHT cunosc mai multe despre mecanica obiectului supermasiv, cu o masă de câteva miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui. Lucrarea lor a fost publicată în The Astrophysical Journal Letters.

Descoperim o nouă imagine a obiectului în lumină polarizată - ca printr-un filtru - ce permite astronomilor să "înţeleagă mai bine fizica din spatele imaginii vazute în aprilie 2019", după cum a subliniat Ivan Marti-Vidal, coordonatorul unui grup de lucru de la EHT.

"Observăm în realitate ceea ce preziceau modelele teoretice; este incredibil de satisfăcător!", a declarat pentru AFP Frédéric Gueth, director adjunct al Institutului de Radioastronomie Milimetrică (Iram), al cărui telescop face parte din reţeaua EHT.

Imagine exactă a formei sale

Polarizarea a dezvăluit structura câmpului magnetic situat la marginea găurii negre şi a făcut posibilă producerea unei imagini exacte a formei sale.

Acest câmp magnetic extrem de puternic opune rezistenţă forţei de gravitaţie a găurii negre, "un fel de echilibru între cele două forţe, ca o luptă, chiar dacă în cele din urmă gravitaţia este cea care câştigă", a explicat astronomul.

Câmpul magnetic permite nu doar extragerea materiei, ci şi ejectarea, la viteze imense, a unor puternice jeturi de radiaţii care se extind până la distanţe de ordinul miilor de ani lumină faţă de gaura neagră sursă.

sursa:https://www.dcnews.ro/ce-secrete-ascunde-gaura-neagra-uriasa-m87-studiu-recent_810012.html

Carmen Tănase dezvăluie că a tratat-o dr. Flavia Groșan: În trei zile eram pe picioare. Asta deranjează

 


Actrița Carmen Tănase a dezvăluit că a fost tratată de dr. Flavia Groșan. 

”În clipa în care a apărut articolul (n.r. cu opiniile care au dus la audierea  de la Colegiul Medicilor) despre doamna doctor (Flavia Groșan n.r.), eu am simțit un gol în stomac, pentru că știam ce va urma”. a spus Carmen Tănase, la Antena 3.

Tratament după un apel pe Facebook: În trei zile eram pe picioare

Celebra actriță a dezvăluit: ”Eu nu o cunosc personal pe doamna doctor, dar doamna doctor m-a ajutat într-un moment în care eram puțin derutată, a răspuns extraordinar apelului meu, pe Facebook, pentru că nu aveam numărul dânsei de telefon, o urmăream, îmi plăcea modul de a gândi și modul de a scrie, și, atunci când am avut nevoie, am spus că dânsa este medicul la care voi apela. În 10 minute mi-a dat numărul de telefon și am vorbit cu dânsa la telefon, mi-a dat un tratament, după ce i-am explicat despre ce este vorba, și în trei zile eram pe picioare”. 

”Important este că am câștigat un prieten, un om deosebit, un medic excepțional, care, pe lângă știință, are empatie, bunătate, este solară și este normală și văd că asta deranjează foarte tare” a spus Carmen Tănase. 

sursa:https://www.dcnews.ro/carmen-tanase-dezvaluie-ca-a-tratat-o-dr-flavia-grosan-in-trei-zile-eram-pe-picioare_809990.html