4.20.2021

ȘTIRI NTD-România

 

Sume uriașe cerute pensionarilor în căminele de stat. Mâncarea primită nu valorează nici 20 de lei

 


Pensionarii internaţi într-un centru pentru vârstnici din județul Botoșani primesc mâncare, pe zi, de numai 16 lei. În schimb, plata lunară, pentru a sta într-o cameră de cămin, depăşeşte 5.000 de lei, o parte din bani fiind suportaţi de la bugetul de stat.

Costurile sunt duble faţă de cele percepute de majoritatea căminelor private. În Botoșani, unul dintre județele cu cea mai îmbătrânită populație din țară, cererea de locuri la căminele de bătrâni este foarte mare. Cele private sunt pline ochi, însă în centrele şi căminele pentru bătrâni aflate în grija statului, în mare parte bate vântul, scrie Adevărul.

La căminul de la Truşeşti, unul dintre cele mai mari din judeţ, doar 25 de locuri sunt ocupate din cele 60 disponibile. Reprezentanţii centrului spun că din cauza preţurilor nu au clienţi. Potrivit calculelor unui consilier judeţean, confirmate în mare parte şi de reprezentanţii din sistemul de protecţie socială, costurile de internare ale vârstnicilor sunt exorbitante şi rivalizează cu cele pentru VIP.

"Avem un tarif în anul 2021, pentru o persoană dependentă, de 5.210 lei, pentru o persoană semidependentă de 4.846 lei, iar pentru o persoană independentă de 3.850 lei. Costurile sunt mari”, spune Liliana Baltariu, şefa căminului de bătrâni din Truşeşti.

Bătrânii plătesc această taxă de cazare cu o parte din pensia lor, iar restul fie este achitat de aparţinători, fie, în cazurile sociale, de statul român, prin primăriile unde îşi are domiciliul respectivul pensionar. Din cei 5.000 de lei, pensionarul beneficiază de mâncare în valoare de numai 16 lei pe zi. Adică, la un calcul simplu, mănâncă la o masă de numai 5.33 de lei.

„La asemenea preţuri, îmi duc tatăl în Spania, la cămin de bătrâni, acolo unde lucrez”, mărturiseşte un tânăr din Botoşani.

Consilierul judeţean Viorel Iliuţă a studiat problema și a ajuns la concluzia că, de fapt, la căminul de la Truşeşti cei mai mulţi bani se duc pe salarii, iar ceea ce rămâne este cheltuit pe mâncarea pensionarilor. „Analizând datele puse la dispoziţie de DGASPC, am ajuns la concluzia că fondul de salarii, din total costuri, reprezintă 81% la sută. Iar cheltuielile cu materiale sanitare, medicamente, hrană, reprezintă doar 6% procente. Într-o zi, un pensionar primeşte materiale sanitare de 13 bani, adică nici măcar un paracetamol”, spune Viorel Iliuţă. Altfel spus, pensionarii plătesc, în cei aproximativ 1.000 de euro, mai mult personalul, adică 18 angajaţi, la 25 pensionari.

Primele mărturii : "Nu a mai rămas nimic din avion, absolut"

 


Un avion MiG 21 LanceR al MApN s-a prăbușit în județul Mureș, în apropiere de Reghin. Din fericire, pilotul a reușit să se catapulteze înainte de impactul cu solul. A fost găsit de salvatori în stare stabilă, acesta fiind conștient și cooperant.

El a fost transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul din Târgu Mureș. 

O anchetă va stabili care au fost cauzele pentru care avionul s-a prăbușit.

Cioban, mărturie de la locul accidentului: "Nu a mai rămas nimic din avion, absolut"

Un cioban, martor ocular al acestui accident povestește ce a văzut în momentul în care aparatul de zbor s-a ciocnit cu pământul.

"A luat foc. Atât am văzut. Am văzut avionul. Era de Armată. A venit dincolo dinspre pădure, mai să atingă copacii și după ce a trecut de pădure la câmp, am văzut trei parașute, încolo și pe urmă avionul a luat foc. Nu m-am gândit niciodată că o să văd așa ceva, la 70 de ani. Nu mă așteptam. Nu a mai rămas nimic din avion, absolut".

Primarul comunei Batoș: "Avea o direcție cam haotică"

Un alt martor este Dinu Dumitru Cotoi, primarul comunei Batoș. Edilul este unul dintre cei care au ajuns primii a locul impactului, pentru a-i acorda îngrijiri pilotului care s-a catapultat.

”Mai întâi am auzit un sunet mai ciudat pentru avioanele astea, era la o înălțime destul de joasă, la o altitudine joasă. Ne-am uitat în sus să vedem, eram cu domnul viceprimar, și l-am observant, avea o direcție cam haotică să zicem și pe urmă s-a îndeptat cu fața în jos, cu botul, să mă exprim așa, în jos, și în momentul acela am văzut că s-a catapultat pilotul. Am și plecat în direcția respectivă, am găsit pilotul, era încâlcit între corzile parașutei, mi-a cerut să îl ajutăm, l-am ridicat, l-am pus în mașină și l-am dus către ambulanță”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Dinu Dumitru Cotoi.

Primaul comunei Batoș, mai spune că ”accidentul a avut loc în extravilanul comunei Batoș, de fapt chiar pe pășunea comunei Suseni, și nu a afectat nicio gospodărie, nicio casă, pilotul e bine, avionul e distrus și atât.”

Începe vaccinarea prin centrele mobile şi în spitale non-COVID

 


Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că vor fi operate modificări în ceea ce priveşte modalitatea de programare pentru imunizare împotriva noului coronavirus. De asemenea, Gheorghiţă a anunţat că de miercuri începe activitatea de vaccinare prin centrele mobile și în spitalele non-COVID.

„Vor fi operate modificări în ceea ce priveşte modalitatea de programare în ideea în care extindem diverse mijloace şi căi prin care o persoană poate să acceseze un centru de vaccinare, plecând de la ideea că în mod deosebit în mediul rural este dificilă accesarea platformei de programare şi atunci trebui să găsim o serie de soluţii, de metode complementare prin care o persoană poate să beneficieze de vaccinare.

Va exista posibilitatea de programare telefonică, tot prin intermediul operatorului de call center. Persoana respectivă se va programa direct în centrul de vaccinare fără să existe nevoia creierii unui cont în platformă”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Avion prăbuşit în apropiere de Reghin

 


Un avion al Armatei Române de tip MIG 21, care decolase de pe aerodromul din Câmpia Turzii, s-a prăbuşit astăzi în apropiere de Reghin. Accidentul aviatic a fost anunţat la numărul de urgenţă 112, iar în zonă a fost trimis un elicopter SMURD.

Din primele informaţii, înainte ca avion să se prăbuşească, pilotul s-a catapultat. Ulterior, pilotul a fost găsit de salvatori, este rănit și a fost transportat la Spitalul Județean Mureș.

Clotilde Armand a pierdut alegerile, iar desființarea SIIJ e cerută pentru a îngropa ancheta

 


Clotilde Armand a pierdut alegerile, iar desființarea SIIJ e cerută pentru a îngropa ancheta, spune Marcel Ciolacu: „Tehnic, vom declanșa strângerea de semnături și referendum pentru a face alegeri în Sectorul 1”.

„Ancheta de la SIIJ, pentru că șeful biroului electoral de sector era magistrat și ancheta e dusă de SIIJ, aflăm că doamna Clotilde a pierdut alegerile. Vă dau detalii – mai sunt 220 de saci de numărat, dar trendul electoral e unul foarte clar: se va demonstra că dl. Tudorache a câștigat alegerile. În momentul în care se desființează SIIJ e desființează și această anchetă și atunci o îngropăm. Eu nu înțelegeam de ce este acest elan de desființare a SIIJ. În seara asta am aflat – au mutat numărătoarea la Poliție… Uite, oamenii aceia și-au făcut treaba”, spune la TVR Marcel Ciolacu.

Întrebat ce surse are, liderul PSD a răspuns: „Cunosc detalii”.

„Informația este că dl Tudorache a câștigat alegerile. Tehnic, vom declanșa strângerea de semnături și referendum pentru a face alegeri în Sectorul 1. Presupun că dna Clotilde nu este bolșevică, ca pe timpul lui Stalin – nu contează cine votează, ci cine numără – și-și va da demisia, va pleca. Îi anunț cu tristețe că SIIJ nu se va desființa în 15 zile până ancheta va fi finalizată”, conchide liderul social-democrat.

Bombă la sectorul 1 din București. La mai bine de șapte luni de la alegerile locale, pare că abia acum se face lumină

 


Dan Tudorache, fostul edil al Capitalei, pare că este câștigătorul scrutinului.  AR fi vorba despre o diferență de 1360 de voturi în favoarea social-democratului Daniel Tudorache, potrivit m.ziuanews.ro.

Aceasta înseamnă că, de fapt, Clotilde Armand (USR) a câștigat prin fraudă fotoliul de la cel mai bogat sector al capitalei, mai notează jurnaliștii

Decizia de renumărare a voturilor la sectorul 1 a fost luată la începutul lunii februarie, într-un dosar constituit în urma plângerii PSD privind o fraudă de cel puțin 1000 de voturi la alegerile locale de la sectorul 1. Termenul limită al acestei proceduri era 8 aprilie 2021.

În ordonanța semnată de procurorul SIIJ se dispunea „delegarea polițiștilor din cadrul Direcției Generale a Poliției a Municipiului București, desemnați de către conducerea acestei instituții pentru a proceda la efectuarea următoarelor acte:

„1. identificarea buletinelor de vot corespunzătoare fiecărei secții de votare.

2. numărarea voturilor din cadrul fiecărei secții de vot și confruntarea rezultatelor cu numărul de votanți înscriși pe listele de vot corespunzătoare fiecărei din cele 166 de Secții de votare din cadrul Sectorului nr. 1 București (cât și a votanților înscriși pe liste suplimentare), care și-au exprimat dreptul de vot.

3. confruntarea rezultatelor obținute după numărarea voturilor de la cele 166 de secții de votare din cadrul Sectorului nr. 1 București, cu datele înscrise în procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării.

4. predarea sacilor cu buletinele de vot și listele electorale de la cele 166 de secții de votare din cadrul Sectorului 1 București, la camera de corpuri delicte, unde vor fi păstrate până la finalizarea cercetărilor din prezenta cauză.

5. efectuarea și a altor acte de urmărire rezultate din context”.

Rămâne de văzut care va fi consecința concretă a acestei descoperiri de fraudă electorală la sectorul 1.

Existența vieții pe o altă planetă ar putea fi dovedită până în 2026 datorită unui nou telescop care ar putea detecta creaturi vii

 


Se așteaptă ca telescopul spațial James Webb de la NASA să fie lansat anul acesta. El poate detecta semnalele potențiale ale vieții pe alte planete în doar 60 de ore.
Existența vieții pe o altă planetă ar putea fi dovedită până în 2026 datorită unui nou telescop care ar putea detecta creaturi vii, scrie dailymail.co.uk. Cercetările efectuate de Universitatea de Stat din Ohio arată că telescopul spațial James Webb de la NASA ar putea detecta viață pe alte planete în doar 60 de ore.
Telescopul spațial James Webb nu va fi pe orbita în jurul Pământului, la fel ca telescopul spațial Hubble, ci va orbita de fapt Soarele, la 1 milion de mile de Pământ.
Telescopul spațial James Webb va fi lansat în octombrie.

Cei doi polițiști care au omorât un bărbat prin sufocare, ARESTAȚI

 


Cei doi agenți de Poliție, implicați în dosarul Pitești, au fost arestați preventiv. Decizia aparține unei instanțe și a fost contestată de avocații polițiștilor. Ei sunt cercetați într-un dosar de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.

Polițiștii care au imobilizat în mod violent un bărbat, iar ulterior acesta a decedat, au fost arestați preventiv. Decizia a fost luată luni de o instanță din București, la solicitarea procurorilor. Avocații polițiștilor au contestat măsura și așteaptă decizia Curții de Apel Pitești.

Un bărbat de 63 de ani, din Pitești, a murit după ce a fost scos de polițiști dintr-un local cuprins de un incendiu. Oamenii legii l-ar fi bruscat pe acesta când l-au scos din local, iar bărbatul a intrat în stop cardio-respirator și nu a mai putut fi salvat. Procurorul care instrumentează cazul bărbatului din Pitești decedat în timp ce era imobilizat de polițiști a anunțat duminică faptul că s-a schimbat încadrarea juridică din ucidere din culpă în loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Decizia a fost luată în urma analizării imaginilor, a declarațiilor martorilor și a rezultatelor necropsiei.

„S-a schimbat încadrarea din ucidere din culpă în loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Legea prevedea pedeapsa cu închisoare de 6 la 12 ani. Am avut în vedere toate probele administrate până la acest moment. Au fost analizate imaginile, declarațiile martorilor și raportul de necropsie. Cei doi au încercat să aducă variante, ce țin de exercitarea dreptului la apărare”, a declarat procurorul, duminică, citează Mediafax.

Ancheta va continua, a mai anunțat procurorul. Bărbatul a avut o moarte violentă, cauzată de asfixia mecanică.

Unic în Europa. Spectacol al naturii, în fiecare primăvară

 


Dacă nu ai auzit până acum despre Poiana Narciselor, trebuie să știi că este un loc deosebit din România în care trebuie să ajungi măcar o dată. Este un loc în care există milioane de narcise, fiind o rezervație naturală, protejată și de interes național, scrie bizbrasov.ro. 

Cunoscută și sub numele de Dumbrava Vadului sau Dumbrava Narciselor, această rezervație se află în Pădurea Vadului, în județul Brașov, comuna Șercaia, pe teritoriul satului Vad. 

Poiana Narciselor este cea mai mare din Europa și este arie protejată. Are nu mai puțin de 400 de hectare, iar cel mai bun moment de vizitat este în luna mai, când milioanele de narcise înfloresc. În plus, mirosul florilor se simte de la mare distanță. Rezervația este imensă și are și alte specii de plante.

ÎN TIMP CE POPULAȚIA GEME SUB RESTRICȚII, INFRACȚIUNILE ACTUALEI COALIȚII CURG RÂU

 


Mihai Gâdea a dat publicității o informație care îl vizează pe Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății demis.

"După primul mandat pe care l-a avut Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătăţii, a fost anchetat de DIICOT pentru sustragerea de documente secrete din minister. A recunoscut acest lucru pentru că a fost anchetat, a dat explicaţii în fața magistraţilor. Ei bine, acum vine marea bombă. Consilierul onorific al ministrului Sănătăţii, Cosmin Tenie, a luat din centrul de comandă al Ministerului Sănătăţii 300 de excel-uri pe care i le-a înmânat lui Vlad Voiculescu. Aceste excel-uri au informaţii cu caracter confidenţial. Este vorba de informaţii din mai multe spitale, este vorba de informaţii despre pacienţi", a spus Mihai Gâdea, la Antena 3.