8.26.2021

Mega-afacerea E-Facturare, O MARE MINCIUNĂ

 


Premierul Florin Cîţu a declarat joi că proiectul e-Facturare va avea rezultate bune, nu doar pentru mediul de afaceri, ci pentru toată lumea pentru că vor fi venituri mai mari la buget, va fi combătută evaziunea fiscală. De asemenea, premierul anunţă o mai bună transparenţă în cheluirea banilor publici datorită acestui proiect.

Florin Cîţu a stat interimar la ministerul de Finanţe pentru a pregăti rectificarea bugetară, prin care să-şi asigure votul aleşilor locali la alegerile interne din PNL, dar şi pentru un proiect, e-facturare, care sunt bine în teorie, dar are multe necunoscute în spate şi este promovat agresiv. Firmele favorite să realizeze proiectul e-facturare, potrivit unor surse din Guvern, sunt Citizen next, smartbill, Facturează.ro şi Facturis.

„Am analizat astăzi, împreună cu ministrul Finanțelor și specialiștii din domeniu, stadiul proiectului e-Facturare. Este un proiect așteptat de mediul de afaceri, dar e-Facturare va avea rezultate bune pentru noi toți: venituri mai mari la buget, combaterea evaziunii fiscale și transparență în cheltuirea banilor publici”, a anunţat joi premierul Florin Cîţu.

Proiectul e-facturare, prezentat drept o soluţie de a scăpa de birocraţie şi cozi, scoate la iveală luptele de culise pentru interese şi bani mulţi între PNL şi USR. Baieţii destepti de la firmele “prietene” mai nou nu mai aranjează licitaţii, ci se oferă să facă gratis “un favor” statului din care ulterior pe piaţa liberă, având monopol, urmând să câştige milioane de euro cu informaţiile şi datele pe care le obţin “pro bono” de la stat. Proiectul E-facturare s-a dovedit o piatră atât de tare încât a stârnit conflicte puternice în Guvern după ce toată lumea implicată şi-a cam dat seama cam ce se urmăreşte de fapt. Chiar dacă este cerut de urgenţă de premierul Florin Cîţu, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, cel care coordonează proiectul, şi Ministerul Finanţelor nu s-au înţeles de mai multe luni asupra responsabilităţilor. 

Detalii exclusive în ancheta de mai jos:

Şeful Executivului a anunţat că „în perioada următoare vom pregăti în detaliu aplicarea primei etape a proiectului, facturarea electronică în relația B2G (business to government), urmând ca următorul pas să fie B2B (business to business)”.

„M-am implicat foarte mult în acest proiect în calitate de ministru al finanțelor, îl voi duce la bun sfârșit ca prim-ministru!”, a mai anunţat Florin Cîţu, la nici o lună de la lansarea proiectului, în condiţiile în care altele stau la sertar cu anii.

Factura electronică va fi introdusă la jumătatea lunii septembrie, fiind modalitatea prin care Guvernul vrea să elimine fraudele şi evaziunea fiscală, precum şi să scape procedura de infringement pe care Comisia Europeană ar putea să o aplice României pentru acest proiect restant ce datează din 2019.

Iulian Popescu, consilierul lui Florin Cîţu pentru digitalizare, a explicat într-un interviu acordat in exclusivitate Romaniatv.net că plaforma E-facturare este un proiect dezvoltat de Ministerul Finanţelor prin Centrul Național pentru Informații Financiare, împreună cu Autoritatea pentru Digitalizarea României şi Secretariatul General al Guvernului. Consilierul de stat a afirmat că nu a fost nevoie de alocare specială de la buget pentru dezvoltarea platformei naţionale pentru facturi digitale.

„Dezvoltarea va fi una internă, aşa că nu au fost alocaţi bani de la buget distinct pentru acest lucru.

Momentan, discutăm ca în septembrie să avem un proof of concept pentru ceea ce înseamnă facturarea elecronică B2G (Business to government, facturile emise între firme în relaţia cu autorităţile statului, n.red) , urmând ca imediat să extindem către B2B (Business to Business, facturile emise între firme, n.red) şi B2C (Business to client, facturile emise de firme pentru clienţi), adică absolut toate facturile emise în România vor fi înregistrate în acest sistem.

Odată cu scalarea sistemului, probabil vor mai trebui aduse nişte upgrade-uri la ceea ce înseamnă echipamentele hardware. Momentan, acestea sunt disponibile pentru prima etapă a proiectului, ceea ce are deja infrastructura hardware Ministerul Finanţelor”, a declarat Iulian Popescu, consilierul lui Florin Cîţu pentru digitalizare, pentru Romaniatv.net.

Popescu, care este fondatorul firmei de IT „Soft Tehnica”, a precizat că proiectul pentru platforma e-facturare este dezvoltat „de la zero” de specialişti din cadrul CNIF şi de la ADR, iar „sistemul de facturare electronică în marea sa majoritate este configurat, dat de servicii de tip back-end business care permit interconectarea altor sisteme existente: soluţiile de facturare, ERP, sistemele de gestiune, softurile folosite în general pe piaţa privată de către firme, dar şi de către administraţia publică”. Potrivit unor surse, cei cinci oameni de la ADR alocaţi acestui proiect nu au fost cotactaţi niciodată.

Peste 1,6 milioane de doze de vaccin Moderna sunt suspecte de a fi contaminate

 


Corpuri străine au fost descoperite în fiolele sigilate, Japonia le retrage de pe piaţă.

Japonia a anunţat joi suspendarea utilizării a 1,63 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 produse de compania americană Moderna, după semnalarea prezenţei unor impurităţi în trei loturi distribuite în ţară.

Grupul farmaceutic nipon Takeda, care importă şi distribuie în Japonia vaccinul Moderna, a declarat într-un comunicat că a primit „sesizări de la mai multe centre de vaccinare, potrivit cărora corpuri străine au fost descoperite în fiolele de vaccin sigilate care proveneau din loturi specifice”.

„După consultări cu Ministerul Sănătăţii, am decis să suspendăm utilizarea vaccinului” din loturile vizate începând de joi, respectiv 1,63 de milioane de doze în total, a adăugat Takeda, citat de BBC.

Grupul japonez a cerut Moderna să efectueze „o anchetă urgentă” pe această temă. Contactată de AFP, compania americană nu a răspuns până acum la aceste informaţii.

Fără a detalia natura impurităţilor detectate, Takeda a precizat că nu a primit până acum sesizări privind eventuale riscuri pentru sănătate legate de dozele afectate.

La rândul său, Ministerul japonez al Sănătăţii a precizat că va coopera cu Takeda pentru a distribui doze alternative, în scopul evitării unei întreruperi a programului naţional de vaccinare, care accelerează în ultimele luni, după ce a pornit mai lent.

Circa 43% din populaţia Japoniei e vaccinată cu schema completă.

Cea mai mare parte a arhipelagului este acum vizată de restricţii împotriva COVID-19, dar acestea rămân limitate şi eficacitatea lor îndoielnică, în condiţiile în care mijloacele coercitive ale guvernului pentru a le impune sunt restrânse.

Ce se întâmplă cu părinţii care nu semnează FORMULARELE

 


Deschiderea anului şcolar va avea loc în 13 septembrie cu prezenţa fizică pentru toţi elevii, iar părinţii îşi vor exprima sau nu acordul de vaccinare al copiilor de peste 12 ani, prin completarea unor formulare, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației recunoaște însă că părinții nu o să fie sancționați dacă nu răspund la chestionarul legat de vaccinare. „Şcolile se deschid în format normal. Nu există sancțiuni pentru părinții care nu răspund la formularul care prevede intenția de vaccinare. Intenția este să știm câți vor să se vaccineze, astfel încât să știm cum să ne împărțim.  Să vedem și noi cum stăm, am așa un puseu de sinceritate. Riscul e să răspundă mulți părinți cu nu. Nu știm câți profesori sunt vaccinați, deoarece din platformă nu le putem extrage datele. Formularele vor fi distribuite în şcoli din 13 septembrie”, a spus Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Noul AN ŞCOLAR, detalii despre prima zi de şcoală. „Ceremonia de deschidere va avea o durată limitată de o oră şi jumătate, masca de protecţie fiind obligatorie (…) Am agreat cu titlu de certitudine că şcolile vor rămâne deschise până la incidenţa ratei de infectare de 6 la mie. Mă adresez cu precădere inspectorilor şcolari generali care sunt prezenţi în această videoconferinţă alături de prefecţii din fiecare judeţ pentru a acorda atenţie maximă respectării măsurilor de protecţie sanitară. Avem o listă cu persoanele desemnate din fiecare şcoală (…) pentru a fi facilitată legătura cu părinţii înainte de începerea anului şcolar, legătura pentru întâlniri interactive între părinţi şi reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică”, a spus Cîmpeanu, marţi, la o videoconferinţă cu prefecţii.  Cîmpeanu a explicat că întâlnirile sunt menite să ofere răspunsuri părinţilor referitor la vaccinarea copiilor, astfel încât părinţii să se poată exprima „în cunoştinţă de cauză în formularele care le vor fi transmise pentru acordul de vaccinare al elevilor cu vârsta de peste 12 ani”.

„Vor fi chestionaţi dacă au trecut sau nu prin boală, dacă au fost sau nu vaccinaţi, iar următoarea rubrică va fi cu da sau nu – acordul părinţilor pentru vaccinare. E un demers pe care îl facem în toate şcolile din România şi sperăm să avem un rezultat care să arate responsabilitate din partea părinţilor care doresc siguranţă în şcoli. Acest demers va fi iniţiat în prima zi de şcoală. Până atunci vom avea acţiuni de pregătire la nivelul fiecărei şcoli”, a afirmat ministrul.

Cursurile se vor desfăşura cu prezenţa fizică până la o rată de infectare de 6 la mie.

George Simion, preşedinte AUR : „Vrem moţiune de cenzură acum !. Nu e normal ca profesorii să pledeze pentru vaccinarea copiilor”

 


Preşedintele AUR, George Simion, a intervenit telefonic în emisiunea Punctul Culminant, moderată de Victor Ciutacu la România TV, şi a făcut un apel la PSD şi la preşedintele social-democraţilor, cărora le cere să grăbească depunerea moţiunii de cenzură.

George Simion a declarat că parlamentarii şi susţinătorii AUR nu mai au răbdare cu guvernarea lui Florin Cîţu, care, în viziunea sa, face tot posibilul pentru a impune vaccinarea copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani, profitând de începutul anului şcolar şi folosindu-se de profesori.

„Daca se mai uita cineva in gura autoritatilor. In mod categoric din ce in ce mai putini romani au incredere in acest guvern care ne-a mintit de atatea ori. In mod clar nu restrictiile sunt solutia, in mod clar inchiderea economiei nu este solutia. Singura solutie este sa lucram la imunitatea romanilor si sa ne ducem viata in mod normal, pentru ca altfel o sa ne omoare guvernul Citu si cu restrictiile si cu criza economica si cu cresterile de preturi.

Mai multe restrictii se vor aplica abia dupa congresul PNL. Noi, spre deosebire de domnul Ciolacu si PSD, nu mai vrem sa asteptam, nu mai avem rabdare cu acest guvern si vrem ca motiunea sa fie depusa inaintea congreselor PNL si USR PLUS, nu dupa ce isi negociaza ei functii.

George Simion: „Nu mi se pare normal ca profesorii să pledeze pentru vaccinarea copiilor, ei nu sunt cadre medicale”

Acesti oameni nu merita sa ne conduca si acum e momentul sa le spunem acestor conducatori ca nu ii mai vrem, sa nu mai impinga vaccinarea la copii, pentru ca am vazut ca au efecte daunatoare la copii.

Statistici din SUA la copii intre 12 si 15 ani care au facut pericardita si alte probleme. Nu mi se pare normal ce se vrea, ca profesorii sa pledeze pentru vaccinare, dar ei nu sunt cadre medicale, ci cadre didactice. Dar de cand a venit domnul Citu nimeni nu isi mai face meseria lui, d-aia apar si accidente ca domnul Vîlceanu la Ministerul de Finanţe.”, a spus George Simion la România TV.

Barna : „Cel mai simplu e să trântim uşa şi să plecăm acasă”

 


TRÂNTIȚI UȘA și LĂSAȚI ROMÂNIA să RESPIRE !

Copreşedintele USR-PLUS Dan Barna afirmă că a guverna în coaliţie e „mult mai greu decât s-ar fi aşteptat să fie”, însă susţine că USR-PLUS va rămâne la guvernare „până la momentul în care va fi evident că nu se pot face reforme”. Vicepremierul admite că există în USR-PLUS „un filon, o grupare” care doreşte ieşirea de la guvernare a formaţiunii.

„Cel mai simplu e să trântim uşa şi să plecăm acasă. E un filon, un grup în partidul nostru care spune: dom-le, să ieşim de la guvernare, să plecăm acasă, nu se poate, ori facem reformele noastre, ori plecăm. Asta e varianta cea mai facilă, este escape-ul, dar este o scăpare care nu ajută cu nimic România, pentru că dacă noi am ieşi de la guvernare am face ştiri două-trei zile, dramatism, burtiere însângerate, jale, după care România e aceea dinainte de USR-PLUS”, a declarat, miercuri seară, la TVR, Dan Barna.

El a menţionat că are „şi energie, şi viziunea” de a duce proiectul USR-PLUS „mai departe”.  Barna a reafirmat decizia USR-PLUS de a rămâne în coaliţia de guvernare cât timp se pot face reforme, chiar dacă e „mult mai greu decât s-ar fi aşteptat să fie”.

Scandal în Coaliţie. „Suntem hotărâţi să stăm în această coaliţie până la momentul în care va fi evident că nu se pot face reforme. Eu cred că acel moment nu va veni pentru că am văzut şi la colegii din PNL şi la colegii din UDMR deschidere şi o responsabilitate în ceea ce înseamnă necesitatea de reforme în România”, a adăugat el.

Barna a subliniat că guvernarea se desfăşoară în prezent, „într-un context electoral”, arătând că toate formaţiunile din coaliţie au alegeri interne.

Dan Barna o apără pe Clotilde Armand în contextul semnăturilor adunate de PSD pentru demitere ei: „Gabriela Firea nici nu stă în București, dar e prima la semnături. Ponta s-a grăbit şi el, deşi stă în alt sector. PSD vrea înapoi la butoane”

În ceea ce priveşte „scenariile” conform cărora şefii celor două camere ale Parlamentului vor fi schimbaţi sau vor fi „rediscutate” ministere după alegerile interne din PNL, Barna a negat această ipoteză.

„Nu se va întâmpla acest lucru. (…) Ce vor face colegii de la PNL nu comentez, e dreptul lor, nu e rolul meu să intervin. Ceea ce vreau să spun este foarte clar: această coaliţie, această echipă de guvernare – Cătălin Drulă, Claudiu Năsui, Cristian Ghinea, Ioana Mihăilă, Ciprian Teleman, Stelian Ion şi eu – am venit ca să asigurăm îndeplinirea programului de guvernare. Aceea este miza reală”, a mai spus Berna.

Potrivit surselor G4Media.ro, liderul USR, Dan Barna, le-ar fi transmis partenerilor de coaliție că ”varianta în care voi treceți prin Guvern tot ce vreți voi și noi aplaudăm ca pinguinii nu are cum să reziste”.

În acel moment, premierul Florin Cîțu a spus că nu acceptă să fie șantajat. De aici până la un scandal serios în interiorul coaliției a fost doar un pas. A intervenit și ministrul Justiției, Stelian Ion, dar și președintele UDMR, Kelemen Hunor. Motiv pentru care planul de investiții Anghel Saligny nu a fost aprobat, iar rectificarea bugetară e în aer.

Fabrică de diplome false făcută de o profesoară de religie din Iaşi

 


O profesoară de religie din judeţul Iaşi şi-a făcut o asociaţie fantomă care eliberează adeverințe și diplome pentru proiecte despre care spune că sunt avizate ISJ. Taxa de înscriere este de 220 de lei, iar banii se trimit direct în plic prin poştă.

Profesoara de religie Adriana Nastasă de la Școala „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Tătărași a făcut o asociație prin care organizează proiecte – fantomă, prezentându-le drept evenimente foarte serioase, unde pot fi obținute diverse hârtii pe care profesorii participanți le atașează ulterior la dosarele de la școlile în care activează.

Un astfel de proiect prezentat drept „internațional” se numește „File De Tradiție Multiculturală În Spațiul Românesc”, Ediția a  IV-a, și are loc la Iași, într-o perioadă nespecificată clar în documentație.

Profesorii care vor să participe la sesiunea de comunicări științifice „desfășurată online” trebuie să plătească 220 de lei. Banii sunt puşi într-un plic şi trimişi profesoarei prin firmele de curierat sau prin poştă, fără a fi menționat un cont bancar pentru operațiune, potrivit ReporterIs.ro.

„Prefer colaborarea cu poșta privată”, scrie chiar profesoara Adriana Nastasă în prezentarea proiectului „File De Tradiție Multiculturală În Spațiul Românesc” , Ediția a  IV-a.

Deşi „Asociația Specialiștilor în Educație Magistrum” a fost înfiinţată pe 3 martie 2020, profesoara spune că a ajuns deja la a patra ediţie.  Proiectul este exclusiv online, pe motiv de pandemie. Există concurs internațional online, simpozion internațional online, conferință internațională online și chiar schimb de experiență transfrontalier, tot online.

„Din cauza pandemiei am apelat la această modalitate. Există și schimb de experiență transfrontalier online, chiar dacă se desfășoară pe aplicații de calculator”, mai explică Adriana Nastasă.

În cadrul proiectului inițiat de Adriana Nastasă și asociația ei, profesorii se înscriu la câteva concursuri, seminarii, simpozioane, sesiuni de lucru și schimburi de experiență, denumite pompos „internaționale”, primind bonus publicarea de articole în două reviste ale asociației: „Magistrum” și „Venit-au zilele Învierii”. Deocamdată suntem în luna august.

Ambele publicații au coduri ISSN, ceea ce înseamnă că articolele publicate pot fi următire cu ușurință de specialiști, contând astfel la dosarul participanților.

„Articolele publicate de către profesori sunt muncite de aceștia. Oamenii chiar își dau interesul la proiect. Iar elevii, pentru că este și secțiune de elevi, deprind diverse abilități și află care sunt tradițiile românești”, spune Adriana Nastasă.

Adriana Năstase oferă 26 de adeverințe fiecărui participant.

Lista completă a documentelor emise cuprinde adeverință de membru al comisiei de organizare la concurs extrașcolar etapa națională, adeverință de participare la schimb de experiență cu alte unități de învățământ, adeverință de participare la proiect internațional, adeverință de participant la proiect extrașcolar internațional ce vizează  prevenirea și combaterea abandonului școlar și multe-multe altele, într-o înșiruire delirantă. Enumerarea tuturor celor 26 de secțiuni, pentru care fiecare primește 26 de adeverințe, denotă o deviație schizofrenică a sistemului de educație.