3.31.2021

ȘTIRI NOI la NTD/România

 

Adrian Năstase despre ”Tembelismul administrației Iohannis și mai ales deserviciile majore pe care le aduce României”

 


Iohannis și Aurescu sunt ridicoli în atitudinea față de Rusia și păguboși pentru România – o dovedesc chiar ultimele demersuri din Europa ”civilizată”.

Fostul premier și șef al diplomației îl ironizează pe Iohannis și întreaga situație a blocării relațiilor româno-ruse de către puterea ”de dreapta” de la București.

Plecând de la vestea că Austria, unul dintre statele care fac ”jocurile” în Europa, negociază cumpărarea unei mari cantități de vaccin Sputnik V, Năstase îl ironizează pe Iohannis: ”Va cere Iohannis sancțiuni împotriva Austriei?”, întreabă fostul premier.

Evident, ironia îl vizează și pe Bogdan Aurescu, un adevărat ”campion” al cererilor de sancțiuni contra Rusiei, în ciuda faptului că aceste demersuri nu aduc nici un avantaj României, care NU este în nici un fel afectată de faptele de care este acuzată superputerea de la Răsărit.

”Ieri s-a anunțat ca guvernul austriac negociază cu Rusia achiziționarea unui milion de doze de vaccin anti-COVID-19 Sputnik V, a cărui utilizare nu a fost încă aprobată de Agenția Europeană a medicamentului”, scrie Năstase.

Fostul premier arată că deocamdată este vorba de ”un schimb de documente referitoare la vaccin și la efectele sale” și subliniază că aceste aspecte au fost discutate ”într-o convorbire telefonică din 26 martie între cancelarul austriac Sebastian Kurz şi preşedintele Vladimir Putin.

Pe de altă parte, Adrian Năstase atrage atenția asupra diferenței dintre atitudinea Austriei și discursul aberant al lui Klaus Iohannis, cel care, în ciuda multiplelor probleme ale României, respinge idee vaccinurilor din Rusia si China:

”Noi avem doze suficiente și campania de vaccinare merge foarte bine. Valul 3 nu a putut fi prevenit de nimeni, nici măcar de țările care au un număr mai mare. Noi folosim, ca și stat membru al UE, vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului. Sunt convins că vom reuși, la sfârșitul lunii martie și în aprilie să vaccinăm sute de mii de oameni și atunci va fi mai bine. Nu se ia în calcul să importăm nimic din ceea ce nu este recomandat de Agenția Europeană a Medicamentului”, a declarat Iohannis.

Ironic, Năstase consideră că ”apar câteva întrebări”:

-”a cerut voie Kurz la Bruxelles să vorbească cu Putin?”

-”Austria negociază cu Rusia importul de vaccinuri pentru UE sau pentru sine?”

-”când se va accepta vaccinul rusesc de către UE, vor mai fi doze și pentru cetățenii romani?”

-”importul se va face centralizat sau, cum bănuim, de către fiecare țară în parte?”

Și, în fine – ”va cere Iohannis sancțiuni împotriva Austriei pentru această acțiune unilaterală de dialog cu Rusia?”.

Desigur, ironia lui Adrian Năstase îmbracă un adevăr trist: tembelismul administrației Iohannis și mai ales deserviciile majore pe care le aduce României.

Pentru că atitudinea de acum a lui Iohannis, Aurescu și a altor personaje de frunte din ”colonie” nu fac decât să lovească în interesele României prezente, dar și cu consecințe pe viitor.

sursa:https://m.ro.sputnik.md/politics/20210331/34201909/Adrian-Nstase-il-face-praf-pe-Iohannis-arata-cat-de-ridicol-e-prseedintele-.html

Kremlinul a comentat raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului

 


Kremlinul a comentat raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului și a declarat că nu este de acord cu tezele prezentate despre Rusia.

Kremlinul nu este de acord cu tezele despre Rusia prezentate în raportul anual al Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Marți, Departamentul de Stat al SUA și-a prezentat raportul anual privind drepturile omului, în care a criticat în mod tradițional Rusia printre alte țări. Anul acesta, criticile aduse de Departamentului de Stat s-au încadrat în peste 100 de pagini, iar o simplă listare a revendicărilor împotriva Rusiei a ocupat mai mult de o pagină. În special, Departamentul de Stat spune că cetățenii ruși „nu își pot schimba guvernul în mod pașnic prin alegeri libere și corecte” și că sunt extrem de limitați în ceea ce privește drepturile politice.

Departamentul de Stat susține că disidența, minoritățile religioase, etnice și sexuale sunt persecutate în Rusia, iar corupția este răspândită și infracțiunile nu sunt investigate. Crimeea și Cecenia au fost selectate printre regiunile rusești criticate. În plus, Departamentul de Stat critică legile anti-extremiste și legea privind agenții străini, cărora le atribuie suprimarea libertății de exprimare.

"Desigur, nu suntem de acord cu acest lucru. Tratăm acest lucru în consecință", a declarat Peskov reporterilor la întrebarea dacă Kremlinul a citit raportul și dacă este de acord cu acesta.

"Acest document cu regularitate constantă reproduce teze foarte similare practic în fiecare an. În funcție de perioada în care se află relațiile noastre bilaterale, severitatea acestor fraze fie crește, fie scade", a adăugat secretarul de presă al liderului rus.


sursa:https://m.ro.sputnik.md/Rusia/20210331/34200534/Kremlinul-a-comentat-raportul-Departamentului-de-Stat-al-SUA-privind-drepturile-omului.html

Ciolacu, împotriva restricţiilor „fără logică”

 


Președintele PSD, Marcel Ciolacu, cere guvernanților să renunțe la ultimele restricții impuse, între care închiderea magazinelor la ora 18.00, și să testeze mai mult, pentru a se putea reveni la viața normală.

Ciolacu scrie, miercuri, pe Facebook, faptul că noile restricții nu au nicio logică și cere să se renunțe la ele.

„Renunțați la restricțiile fără logică, gen închis magazinele la ora 18.00 ! Aceasta este condiția obligatorie pentru orice dialog cu Guvernul despre preluarea controlului pandemiei. Fiindcă noi avem soluții eficiente, voi știți să provocați doar haos și tensiune socială”, spune Ciolacu.

Alte măsuri cerute de liderul PSD sunt deducerea din impozit a costului testelor rapide achiziționate de orice companie din țară pentru testarea regulate a angajaților, redeschiderea restaurantelor, teatrelor sau muzeelor, iar cei care merg în aceste locuri să intre doar după test rapid negativ. Acestor instituții ar fi necesar să li se deconteze costurile cu testarea.

De asemenea, o altă măsură cerută de liderul PSD este testarea prin sondaj a profesorilor și a elevilor suspecți sau contacții lor pentru a păstra școlile deschise și în cazul apariției unor infectări în sălile de clasă.

„Despre asemenea măsuri cu impact concret putem discuta dacă ați avea un dram de rațiune ! Înainte, însă, anulați aceste restricții care fac oamenilor mai mult rău decât bine. Și, mai presus de orice, încetați să-i mai jigniți și amenințați pe românii care protestează când voi, de la Voiculescu la Turcan, sunteți primii care nu respectați regulile elementare anti-COVID”, mai spune Ciolacu.

sursa:https://www.cotidianul.ro/ciolacu-impotriva-restrictiilor-fara-logica/

O femeie a fost găsită inconștientă pe o bancă, la 20 de minute după vaccinarea cu AstraZeneca

 


ÎN ROMÂNIA DE CE NU SE FACE AUTOPSIA CELOR DECEDAȚI DUPĂ VACCINARE ?

DE CE SE INSISTĂ CA POPULAȚIA SĂ SE VACCINEZE ?

Ministerul Sănătăţii din Grecia a dispus să se facă autopsia unei femei în vârstă de 63 de ani care a murit marți după ce a fost vaccinată cu serul AstraZeneca.

Vaccinată marţi după-amiază în dispensarul din Ilion, o suburbie în vestul Atenei, femeia a fost găsită inconştientă 20 de minute mai târziu pe o bancă dintr-un parc din apropiere. Ea a fost transferată la dispensar, unde a fost constatat decesul.

Autopsia îşi propune să stabilească dacă există o legătură între deces şi vaccinare, existând suspiciunea că serul ar fi putut duce la formarea unor cheaguri fatale de sânge, așa cum s-a mai întâmplat în cazul folosirii vaccinului AstraZeneca, notează AFP. 

Potrivit unor informaţii din presa locală, femeia decedata suferea de diabet dar şi de alte boli cronice.

Vaccinul AstraZeneca a fost restricţionat temporar în mai multe ţări, dar până acum Grecia nu s-a numărat printre statele care au limitat accesul la serul produs de Oxford. Grecii nu se pot vacina însă cu acest vaccin decât dacă au sub 65 de ani. 

Aproape toate cazurile de tromboză ulterioare vaccinării cu AstraZeneca au apărut la femei tinere sau de vârstă mijlocie.

Suedia, Finlanda, Islanda, Franţa şi Canada au suspendat vaccinarea cu acest ser pentru grupele de vârstă mai mici.


sursa:https://www.antena3.ro/coronavirus/grecia-reactie-vaccin-covid-deces-astrazeneca-597450.html

Bărbat pus la pământ şi reţinut de jandarmi la Constanţa, în cea de-a patra zi de proteste

 



Un tânăr participant la protestele anti-restricţii de la Constanţa a fost pus la pământ, încătuşat şi dus în duba Jandarmeriei, transmite Antena 3.

Constanţa, incident în cea de-a patra zi de proteste

Din primele informaţii, tânărul ar fi refuzat să se legitimeze. După stabilirea identităţii, el a fost eliberat.

Martori la scenă spun că tânărul ar fi informat protestatarii că forţele de ordine îi împiedică pe oameni să se adune pentru manifestaţia din această seară.

La rândul său, tânărul imobilizat de jandarmi spune că n-a refuzat sa se legitimeze, dar a reacționat întârziat iar oamenii legii n-au mai aşteptat şi l-au pus la pământ.

Renate Weber cere Guvernului să explice de ce hotărârile CNSU nu au fost publicate în Monitorul Oficial

 


Avocatul Poporului, Renate Weber, îi cere premierului Florin Cîţu să-i comunice motivele pentru care cele 20 de hotărâri adoptate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) de la începutul anului 2021 până în prezent nu au fost publicate în Monitorul Oficial.

"Având în vedere că publicarea în Monitorul Oficial este o condiţie de intrare în vigoare a unui act normativ şi că prin această operaţiune se asigură accesul publicului la conţinutul acestuia, vă rugăm să ne comunicaţi motivele de fapt şi de drept pentru care, pe de o parte, hotărârile adoptate de acest organism de la începutul anului 2021 şi până în prezent nu au respectat condiţia publicării în Monitorul Oficial şi pe de altă parte anumite hotărâri adoptate tot în acest an de către CNSU (nr. 12/2021, nr. 13/2021 şi nr. 14/2021) nu au fost publicate nici pe site-urile gov.ro şi stirioficiale.ro", prevede solicitarea postată, marţi, pe site-ul Avocatului Poporului.

Conform acesteia, deşi conform legii publicarea în Monitorul Oficial a actelor normative este obligatorie, hotărârile adoptate de CNSU de la începutul anului şi până în prezent, având ca obiect fie starea de alertă, fie măsurile luate pe durata acesteia, nu au respectat regimul publicităţii actului normativ.

Avocatul Poporului menţionează că s-a sesizat din oficiu pe această temă.

sursa:https://www.stiripesurse.ro/scaparea-care-ar-putea-anula-toate-restrictiile-avocatul-poporului-cere-guvernului-sa-explice-de-ce-hotararile-cnsu-nu-au-fost-publicate-in-monitorul-oficial_1716545.html

ÎN ATENȚIA ”FORMELOR de VIAȚĂ” din POLITICA ROMÂNEASCĂ și de pe la COLȚURILE ȚĂRII

 


În atenția ”formelor de viață” din politica românească și de pe la toate colțurile din țară :

NU VĂ FACEȚI ILUZII ! 

PROTESTELE PENTRU LIBERTATE și ANTIRESTRICȚII vor ÎNCETA doar DUPĂ INSTAURAREA STĂRII de LIBERTATE și DUPĂ ÎNCETAREA RESTRICȚIILOR !

După 3 ZILE CONSECUTIVE  de PROTESTE, BUCUREȘTIUL și ÎNCĂ 70 de ORAȘE din ROMÂNIA PROTESTEAZĂ !

NU VĂ FIE FRICĂ, PANDEMIA PICĂ !

Protestatar bătut de poliție și jandarmi la Brăila, lăsat să zacă leșinat pe asfalt într-o baltă de sânge

 

Un adolescent care a participat marți seară la protestele de la Brăila a fost bătut cu bestialitate de către jandarmi. Tânărul a fost lăsat leșinat pe asfalt lângă o mașină de poliție, într-o baltă de sânge, transmite Recent News. În timp ce un tânăr încercă să îl trezească lovindu-l ușor peste față cu palma, un jandarm stă nepăsător lângă tânărul leșinat fără să-i acorde primul ajutor (VIDEO mai jos).

Imagini terifiante au fost filmate în urmă cu puțin timp la Brăila. Forțele de ordine au bătut un copil care ulterior a leșinat într-o baltă de sânge.

Un alt tânăr care a fost martor la incident a filmat cu telefonul mobil însă, un jandarm în loc să îi acorde primul ajutor copilului leșinat pe asfalt, s-a năpustit asupra celui care filma să-i ia telefonul. Acesta a continuat să filmeze și pe înregistrare se aude cum este luat pe sus de jandarmi și târât în dubă doar pentru că și-a permis să filmeze ce se întâmpla pe stradă cu copilul bătut și leșinat pe jos.

Alt tânăr prezent la proteste a declarat în direct la România TV că jandarmii s-au năpustit asupra lor și i-au băgat în dube unde i-au agresat și înjurat.

Recent News

Nota red.: Într-o a doua filmare, realizată de un ziarist din Brăila, se poate vedea scena de la Secția de Poliție unde au fost duși tinerii bătuți și momentul târziu - de peste o oră - de când cel care și-a pierdut cunoștința este luat de o Ambulanță de la Secție.

Ce mai putem observa: că este vorba de un grup de tineri de origine romă, țigani, pe românește, pe care îi întâlnim în număr vizibil și la demonstrațiile din București, strigând și ei pentru Libertate. Aceștia sunt Domnule Președinte „xenofobii” „extremiștii” de care vorbiți? Sau românii care mărșăluiesc umăr la umăr cu ei? Nu sesizați o imensă fractură de logică?


sursa:https://www.activenews.ro/stiri/RECENT-NEWS-Tanar-protestatar-batut-de-politie-si-jandarmi-la-Braila-lasat-sa-zaca-lesinat-pe-asfalt-intr-o-balta-de-sange.-JURNALIST-catre-JANDARM-Romanii-va-platesc-salariile-si-Dvs-ii-omorati-in-bataie.-VIDEO-cu-tineri-tigani-%E2%80%9Eextremisti-%E2%80%9Efascisti-166004

NATO: Avioane de război ruseşti interceptate în apropierea teritoriului său, într-un număr neobișnuit

 


'Avioane de vânătoare NATO au acţionat luni de 10 ori pentru a urmări bombardiere şi avioane de luptă ruseşti în cursul unui vârf neobişnuit de zboruri peste Atlanticul de Nord, Marea Nordului, Marea Neagră şi Marea Baltică', a declarat Organizaţia într-un comunicat.

'În total, avioanele NATO au interceptat şase grupuri diferite de avioane militare ruseşti lângă spaţiul aerian al Alianţei în mai puţin de şase ore', a precizat documentul. Avioanele ruseşti identificate includeau bombardiere supersonice Tupolev Tu-160 Blackjack şi bombardiere Tupolev Tu-95 cu rază lungă de acţiune, potrivit Alianţei. Piloţi din Norvegia, Marea Britanie, Belgia, Turcia, România, Bulgaria şi Italia au efectuat manevre de interceptare.

'Aeronavele ruseşti interceptate luni NU au pătruns niciodată în spaţiul aerian al Alianţei, iar interceptările au fost efectuate în condiţii de siguranţă şi de rutină', a adăugat documentul. 'Protejarea integrităţii spaţiului aerian al membrilor Alianţei este o sarcină pe timp de pace care contribuie la apărarea colectivă a NATO', potrivit sursei. În comunicat se subliniază că 'aeronavele militare ruseşti nu transmit frecvent un cod transponder care să indice poziţia şi altitudinea lor, nu înregistrează un plan de zbor sau nu comunică cu controlorii de trafic aerian, reprezentând un risc potenţial pentru avioanele civile'.

Avioanele de vânătoare din ţările NATO efectuează sute de misiuni în fiecare an pentru a identifica şi monitoriza aeronave ruseşti care se află în spaţiul aerian internaţional. Generalul de brigadă Andrew Hansen, şef adjunctul şefului operaţiunilor Comandamentului Aerian Aliat din Ramstein (Germania), a menţionat că aceste operaţiuni demonstrează 'disponibilitatea şi capacitatea forţelor NATO de a monitoriza cerul aliat 24 de ore pe zi, 7 zile din săptămână şi 365 zile din anului', informează Agerpres.

sursa:https://www.dcnews.ro/nato-avioane-de-razboi-rusesti-interceptate-in-apropierea-teritoriului-sau-intr-un-numar-neobisnuit_811294.html

Irlanda abordează o relaxare treptată a restricţiilor

 


Irlanda, în lockdown de trei luni pentru a lupta împotriva coronavirusului, îşi va relaxa treptat restricţiile cu începere de la 12 aprilie, înainte de a lua în considerare redeschiderea treptată a magazinelor neesenţiale în luna mai, a anunţat marţi premierul Micheal Martin, notează AFP.

Confruntată cu un val atribuit mutaţiei apărute în Marea Britanie, mai contagioasă, ţara cu cinci milioane de locuitori a intrat în al treilea lockdown după Crăciun. Cu începere de la 12 aprilie, şcolile se vor redeschide complet, persoanele din familii diferite se vor putea întâlni în exterior, iar călătoriile neesenţiale vor fi permise pe o rază de 20 de kilometri sau în departamentul de reşedinţă. Dar cele mai importante restricţii vor rămâne în vigoare cel puţin până la 4 mai.

'Suntem în ultima etapă a acestei teribile călătorii', a declarat şeful guvernului într-un discurs televizat. 'În momentul în care vă vorbesc, au fost administrate mai mult de 800.000 de doze de vaccin', a adăugat el, ceea ce înseamnă că persoanele în vârstă de peste 80 de ani şi personalul medical din prima linie au primit cel puţin o primă doză.

'Până la jumătatea lui aprilie, toate persoanele în vârstă de peste 70 de ani vor fi primit prima doză, iar între mijlocul şi sfârşitul lui mai, toţi cei peste 70 de ani vor fi complet vaccinaţi', a adăugat el.

'În pofida dificultăţilor de aprovizionare, programul nostru de vaccinare este pe drumul cel bun', a mai spus premierul irlandez.

Guvernul va lua în considerare în mai redeschiderea treptată a magazinelor neesenţiale, saloanelor de coafură, bibliotecilor şi muzeelor. Ţara, care deplânge, conform ultimelor date, 4.481 de decese cauzate de COVID-19, a înfruntat primele două valuri ale pandemiei cu un număr relativ scăzut de cazuri şi decese.

Jumătate din decesele provocate de coronavirus în Irlanda au avut loc de la începutul anului. Dar după o relaxare a restricţiilor în perioada Crăciunului, Irlanda a înregistrat o explozie a numărului de cazuri, încât în prima săptămână a lui ianuarie a avut cea mai mare rată de contaminare din lume, potrivit datelor recoltate de Universitatea Oxford.

La începutul lui ianuarie, s-a înregistrat un vârf de peste 8.000 noi cazuri cotidiene. În ultimele săptămâni, numărul a scăzut, rămânând însă la 500-600 pe zi, în pofida restricţiilor dure aflate în vigoare, notează Agerpres.

sursa:https://www.dcnews.ro/irlanda-abordeaza-o-relaxare-treptata-a-restrictiilor_811284.html

"Arafat, judecat pentru cei legaţi de pat !" În Bucureşti, protestatarii au ajuns la Cotroceni. Craiovenii l-au ”incendiat” pe Arafat

 


”PAS cu PAS” bucureștenii își RECUPEREAZĂ orașul. CRAIOVENII l-au ”incendiat” pe ARAFAT

Oamenii au ieşit în stradă, pentru a treia zi la rând, în România pentru a protesta faţă de noile restricţi dispuse de autorităţi la nivel naţional în contextul pandemiei de coronavirus.

Protestatarii din Bucureşti au ajuns la Palatul Cotroceni

Protestatarii care s-au adunat, marţi după-amiază, în Piaţa Universităţii au ajuns în jurul orei 22.35 la Palatul Cotroceni.

Sutele de oameni scandează "Libertate" şi "Demisia!"

Înainte de Cotroceni, manifestanţii au mers la Ministerul de Interne, unde au cerut, de asemenea, demisia ministrului, apoi s-au deplasat în Piaţa Victoriei.

La sediul Preşedinţiei României, cei mai mulţi dintre participanţii la acţiunea de protest au stat şi au scandat circa 20 de minute, după care au început să părăsească zona.

Manifestaţia a fost paşnică şi fără incidente, cu excepţia unui moment în care doi protestatari au fost ridicați de jandarmi pentru a fi legitimați, după cum relatează Mediafax.

Protestatarii din Craiova au incendiat fotografia lui Raed Arafat

Peste 300 de persoane care participă la protestele de la Craiova au pornit într-un marș prin centrul vechi al orașului.

Cei mai mulți dintre participanți sunt membri ai galeriilor de fotbal, care au venit și cu recuzita cu care merg pe stadioane.

Unii dintre ei au dat foc unor fotografii cu secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, în centrul Craiovei.

Oamenii strigă „Libertate” și îi cheamă pe toți craiovenii să iasă în stradă.

Ei au încercat să rupă cordoanele de jandarmi și să pornească pe traseul pe care au mers și luni, fără să poată trece, însă, de membrii forţelor de ordine, care au venit, marţi, mai bine pregătiți și mai mulți, echipați în costumele speciale de intervenție.

Protestatarii s-au încolonat spre Palatul Cotroceni

Cele câteva sute de oameni care participă la protestele anti-restricţii din Bucureşti au început să părăsească Piaţa Victoriei. Ei s-au încolonat pe Calea Victoriei şi s-au îndreptat spre Palatul Cotroceni în jurul orei 21, transmite Antena 3.

Oamenii din coloană scandează "Demisia".

20.40: Protestatarii au ajuns în Piaţa Victoriei

Jandarmii au intervenit pentru a-i calma pe protestatarii implicaţi într-o altercaţie, transmite corespondentul Antena 3. 

Într-un incident separat, un bărbat dintr-un bloc situat pe traseul protestatarilor i-a admonestat pe manifestanţi.

Bărbatul le-a strigat celor din stradă că în urmă cu două zile i-a murit tatăl, în urma infecţiei cu COVID.

În replică, protestatarii l-au huiduit.

20.15 Protestul din Bucureşti s-a împărţit între M.A.I. şi Piaţa Universităţii

Protestatarii din Piaţa Revoluţiei cer demisia Ministrului de Interne iar cei rămaşi în Piaţa Universităţii scandează "Arafat, judecat pentru cei legaţi de pat !".

S-a format o colană de manifestanţi care se îndreaptă spre Piaţa Victoriei.

20.00 Protestatarii din Piaţa Unversităţii au pornit în marş pe bulevard

Manifestanţii anti-restricţii adunaţi în Piaţa Universităţii au pornit în marş spre Ministerul de Interne şi cer demisia ministrului.

Sute de persoane care participau la acest protest, în Bucureşti, în jurul orei 20, transmite corespondentul Antena 3.

Oamenii au ieşit împotriva restricţiilor şi la Vaslui şi la Braşov

Câteva sute de oameni au ales să conteste în stradă noile restricţii, marţi, şi la Vaslui şi la Braşov.

La Vaslui, participanţii, mulţi dintre ei foarte tineri, s-au adunat în faţa sediului Prefecturii, strigând, la fel ca la Constanţa şi la Bucureşti, "Ieşiţi din casă dacă vă pasă" şi "Libertate".

Protestatari cu mască strigă "Libertate" în Piaţa Universităţii din Bucureşti

Protestatarii anti-restricţii s-au adunat, marţi seară, în Piaţa Universităţii scandând "Libertate", transmit corespondenţii Antena 3.

Oamenii spun că nu înţeleg utilitatea noilor restricţii, care, în funcţie de rata de infectare, îi pot obliga pe cetăţeni să intre în case la ora 20 şi impun magazinelor să se închidă la ora 18.

De asemenea, unii dintre participanţii la manifestaţia de protest se declară împotriva aşa-numitului paşaport COVID, dar şi împotriva vaccinării.

În Piaţa Universităţii este reprezentat şi sectorul HoReCa, grav afectat de restricţiile pandemice. Până la ora 19.30 nu au fost semnalate incidente între cei câteva zeci de protestatari şi jandarmi.

Protestatarii poartă, în general, mască iar unii dintre ei au venit cu familia. Ei spun că se delimitează categoric de violenţele înregistrate în Capitală la finalul protestelor de luni.

Proteste în România, marţi după-amiază. Oamenii au ieşit în Botoşani, Constanţa şi Cluj-Napoca

Sute de oameni purtând steaguri tricolore mărşăluiau, marţi după-amiază, pe străzi la Botoşani în timp ce la Cluj protestatarii se adunaseră deja, înainte de ora 19, în faţa Prefecturii.

Doar câteva zeci de oameni erau semnalaţi aici, în condiţiile în care, luni, clujenii participanţi la proteste erau peste 1000.

Foarte probabil, numărul manifestanţilor va creşte în orele următoare. Cei veniţi mai devreme erau "înarmaţi" cu fluiere şi steaguri şi afişau pe pancarte lozinci împotriva restricţiilor şi în sprijinul HoReCa. 

Oameii cer să fie stopată "minciuna" şi se declară hotărâţi să iasă în stradă în continuare, până la ridicarea restricţiilor.

Jandarmii supraveghează grupul cu atenţie şi merită precizat că, în contextul protestelor de luni, au dat 63 de amenzi în valoare de peste 30 de mii de lei.

La Constanţa, participanţii la protestele anti-restricţii au pornit în marş pe străzile din municipiu. Ei scandau "Ieşiţi din casă dacă vă pasă" şi "Haideţi la protest!"


sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/proteste-anti-restrictii-romania-cluj-napoca-constanta-botosani-597364.html