11.26.2020

De ce sistemul HIMARS e un pericol pentru România, nu pentru Rusia

 


De ce sistemele HIMARS nu reprezintă un pericol atât pentru Rusia, cât pentru România și statele din regiunea Baltică.

Statele Unite și aliații lor din NATO nu dețin arme care cu adevărat și în mod ultimativ ar amenința Rusia în peninsula Crimeea și regiunea Kaliningrad. Numărul aliaților NATO nu poate fi convertită în calitatea operațiunilor militare, chiar și în Afganistan (talibanii nu sunt un adversar dotat cu tehnologii). Americanii nu sunt jenați de rămânerea în urmă față de Rusia la capitolul tehnologiilor militare (rachete hipersonice, sisteme de apărare antiaeriană și luptă radioelectronică, sisteme submarine robotizate). Exersând tactica “desfășurării războiului hi-tech”, trupele terestre ale SUA au transferat, săptămâna trecută, în câteva ore, pe calea aerului din Germania în România două sisteme de lansare multiplă a rachetelor HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), au efectuat câteva lansări de rachete în direcția Mării Negre și operativ au readus lansatoarele pe baza Ramstein.

Potrivit publicației Forbes, scurta misiune cu lansări în România a devenit o demonstrare de forță a armatei americane, „un mesaj pentru Moscova” și o „surpriză cu rachete” pentru grupul de forțe ale armatei rusești din Crimeea. Altfel nici nu se putea, pentru că Marea Neagră „se transformă rapid într-un lac rusesc”, fapt care amenință interesele Statelor Unite.

Desigur, două lansatoare HIMARS nu schimbă mult lucrurile în regiune, însă în 2018 în Germania a revenit brigada americană 41 de artilerie, în dotarea căreia sunt două baterii ale HIMARS (36 de lansatoare cu suma salvelor de 216 cu rachete de 227 milimetri).

Americanii consideră că vitează mare de desfășurare a HIMARS va complica contraatacul inamicului: “E dificil să lovești un lansator care se află la sol doar câteva ore” și efectuează atacuri asupra câteva puncte.

Exerciții similare Rail Gunner Rush, cu sistemul HIMARS, au avut loc mai devreme în Estonia, la o distanță de 110 de kilometric de frontiera rusă. În acest fel, în septembrie 2020, SUA și-au demonstrate “adeziunea față de securitatea regiunii Baltice”. Moscova, la rândul ei, a calificat Rail Gunner Rush “provocatoare și extrem de periculoasă pentru stabilitatea regională”.

Spectacol pentru Europa

Armata SUA din Europa are tendința de a ignora interesele aliaților și chiar geografia. Publicația Forbes menționează: “De la țărmul românesc, până în Crimeea sunt doar 250 de mile (400 kilometri) prin Marea Neagră. Sistemele HIMARS, transferate în România reprezintă o amenințare serioasă și impredictibilă pentru trupele rusești din regiune”. Comandantul trupelor terestre ale României, generalul maior Iulian Berdilă, confirm: “Fatalitatea, demonstrată astăzi la distanță, utilizată în exercițiile de la Marea Neagră, e de la sine înțeles”. Apropo, România se află în plin proces de achiziționare din SUA a propriilor sisteme HIMARS și planifică să încheie procesul de pregătire a exploatării armei în 2022.

S-ar părea că în România a avut loc o demonstrație reușită a compatibilității operative cu sistemele românești, NATO și-a format un mediu operational și a exersat o variantă eficientă a unei descurajări în teatrul de acțiuni militare. În realitate, personalul american al două M142 High Mobility Artillery Rocket (HIMARS) din cadrul brigăzii 41 de artilerie s-a ambarcat în avioanele MC-130J, au sosit pe baza aeriană românească Kogălniceanu, au interacționat formal cu militarii unității 352 a operațiunilor speciale ale SUA și cu unitățile trupelor terestre ale României. Au tras în gol în Marea Neagră și au revenit în Germania.

Probabil, observăm doar exersarea logisticii, iar într-o luptă reală, brigada de artilerie 41 a armatei SUA va ateriza în Georgia sau Ucraina, mai aproape de inamic. Chiar și în acest caz sistemele HIMARS pot fi distruse în aer sau în aerodromuri, în timpul descărcării, mijloacele rusești de spionaj spatial, sistemele de apărare antiaeriene S-400 și sisteme operativ-tactice de rachetă “Iskander-M” nu vor permite acest lucru. În orice situație, astfel de operațiuni (spectacole) ale armatei SUA în Europa amenință nu atât Rusia, cât România, statele baltice și alte platforme de amplasare temporară sa permanentă a sistemelor HIMARS, ale căror muniții reactive și rachete pot fi dotate cu focare tactice nucleare. Moscova este nevoită să reacționeze, elaborând măsuri de răspuns.

Posibilitățile reale

În condițiile de război, sistemul american HIMARS a fost testat pentru prima dată în februarie 2010, în Afganistan. Au fost efectuate după lansări a rachetelor, care s-au abătut semnificativ de la traiectoria stabilită și au căzut departe de țintă (fapt care a provocat decese în rândul civililor). Pe perioada de anchetă, exploatarea HIMARS a fost suspendată, însă astăzi armata SUA are în dotare peste 400 de lansatoare. În Irak sistemele HIMARS erau utilizat în luptele cu teroriștii începând cu noiembrie 2015. Au fost efectuate câteva sute de lansări a rachetelor de diverse tipuri asupra diverselor obiecte. Nu există informații cu privire la eficiența acestor acțiuni.

High-Mobility Artillery Rocket System reprezintă un sistem de artilerie cu rachetă de o mobilitate înaltă a armatei SUA, plasat pe șasiurile FMTV, poate transporta șase muniții reactive de 227 milimetri (similare sistemelor rusești „Uragan” și „Smerch”) sau o rachetă operativ-tactică ATACMS (similară rachetei rusești “Tocika-U”). Poate fi transportat cu avionul C-130 Hercules.

Absența propriilor dispozitive de orientare, mașina o compensează cu un spectru de containere cu muniții reactive de diverse tipuri și calibre. Sistemul autopropulsat de lansare poate purta rachete cu diverse caracteristici (neghidate și ghidate). La întreprinderile producătoare, munițiile și rachetele sunt amplasate în containere de transportare și lansare ermetice, fără a fi prevăzute serviciile de mentenanță până la tragere.

Masa de luptă a sistemului autopropulsat de lansare cu setul de muniții este de aproximativ 11 tone. Mașina are capacitatea să atingă o viteză de până la 85 kilometri pe oră, să parcurgă până la un punct de alimentare până la 480 de kilometri. Sistemul este dirijat de un echipaj din trei persoane, care se află în interiorul cabinei. Tragerea este posibilă în orice direcție, din unghiuri până la +60 de grade.

sursa:https://ro.sputnik.md/analytics/20201126/32654525/De-ce-sistemul-HIMARS-pericol-pentru-Romania-Rusia.htm

DNA a "descins" pe Facebook

 


DNA şi-a făcut intrarea pe reţelele sociale. 

"Vă facem cunoscut că începând de azi, 26 noiembrie 2020, Direcţia Naţională Anticorupţie are pagină oficială şi pe o reţea de socializare la care vă puteţi abona şi pe care vor fi postate comunicatele de presă precum şi alte anunţuri de interes public.

Totodată, pe site-ul instituţiei, www.pna.ro, în dreapta sus, a fost postată o scurtătură către pagină", transmite Direcţia Naţională Anticorupţie.

sursa:https://www.dcnews.ro/dna-a-descins-pe-facebook_786573.html

S-au virusat relațiile cu principalul partener comercial al României

 


Volumul schimburilor comerciale dintre România și Germania a scăzut puternic pe fondul actualei crize provocate de coronavrius. Minimele au fost atinse în luna aprilie, exporturile germane către România coborând cu 36,5% față de aceeași lună a anului precedent; importurile au scăzut și mai puternic (-53%). În total, exporturile către România s-au ridicat la 11,5 miliarde de euro (-8,8%) în primele nouă luni ale acestui an, în timp ce importurile au fost de doar 9,8 miliarde de euro, cu 18% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut, conform cifrelor publicate de Institutul Federal de Statistică (Destatis). Aceste date sunt extrem de importante pentru că Germania este cel mai important partener comercial al României.

După scăderea schimburilor comerciale în aprilie și mai, a început o redresare semnificativă a schimburilor comerciale în luna septembrie. Exporturile au trecut pe plus, fiind cu 6,52% mai mari față de aceeași lună a anului precedent, în timp ce importurile din România au scăzut „doar” cu 7,7%. Per total, T3 indică o redresare a comerțului exterior, dar pentru T4 incertitudinile sunt încă mari din cauza creșterii cazurilor de coronavirus și a noilor restricții, aplicate atât în România, cât și în Germania. „Ne aflăm într-un an extrem de dificil, nu doar pentru relațiile comerciale româno-germane, ci și pentru economie în general. Dar suntem încrezători că vom face față provocărilor generate de criza Corona”, spune Sebastian Metz, director general AHK România.

În ansamblu, volumul schimburilor comerciale bilaterale a scăzut cu 13,4% în perioada ianuarie-septembrie 2020 față de aceeași perioadă a anului trecut la 21,3 miliarde de euro. „Ne așteptăm la o scădere a schimburilor bilaterale cu același procent pe întregul an 2020, ceea ce înseamnă că în loc de 33 de miliarde de euro cât a fost în 2019, volumul schimburilor comerciale bilaterale va fi de 28 de miliarde de euro în acest an. O bună parte din evoluția viitoare a relațiilor comerciale româno-germane va depinde de modul și, mai ales, de cât de repede se va redresa economia germană”, declară directorul general al AHK, Sebastian Metz.

sursa:https://www.cotidianul.ro/s-au-virusat-relatiile-cu-principalul-partener-comercial-al-romaniei/

Găleţi de bani găsite într-o anchetă de corupţie cu polițiști, funcționari publici etc.

 


Procurorii DNA au găsit, în urma zecilor de percheziții de joi de la Serviciul Permise Suceava, RAR și locuințele angajaților, bani și bunuri în valoare de peste 1.000.000 euro. Banii erau ascunși în genți și găleți.

Conform DNA, în urma finalizării perchezițiilor efectuate de către procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Suceava în cele trei dosare penale, au fost ridicate sume de bani și bunuri în valoare de peste 1.000.000 euro, după cum urmează:
– 1.225.000 euro;
– 790.000 lei;
– 12.000 dolari;
– 1.500 lire sterline;
– 37 ceasuri de lux;
– 21 brățări;
– 18 lanțuri și 4 pandantive de aur;
– 8 autoturisme de lux.

Procurorii fac cercetări în legătura cu comiterea, de către mai mulți funcționari publici, printre care și polițiști și alte persoane, a următoarelor infracțiuni: luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, constituirea unui grup infracțional organizat și spălarea banilor.

Concret, spun procurorii DNA, în perioada 2018 – 2020, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională în care, alături de polițiști și funcționari, au fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român.

Gruparea ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani, pe două paliere: în legătură cu susținerea și promovarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

Modul de funcționare al acestui grup s-ar fi axat în primul rând pe coordonarea și planificarea activității de examinare practică a candidaților într-o asemenea manieră încât să asigure promovarea contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică. Concret, persoanele care nu aveau acces direct la examinatori, în cazul în care doreau să le fie facilitată promovarea probei practice pentru un anumit candidat, trimiteau în dimineața zilei de examinare sau anterior numele persoanelor care urmează să susțină proba practică pentru permisul de conducere, însoțite de o copie/fotografie a cărții de identitate. Ulterior, un angajat al serviciului permise – S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava centraliza datele acestor persoane și, după imprimarea efectivă a tabelelor cu programarea, de către unul din șefii Serviciului, se deplasa în biroul agenților de poliție unde se desigilau plicurile în vederea identificării atât a persoanelor cu privire la care a primit datele, cât și cu privire la identitatea lucrătorului de poliție care îl va examina. După identificare, se lua legătura cu examinatorul căruia i-a fost repartizat candidatul. În cazul în care examinatorul se afla în aceeași încăpere, angajatul de la serviciul permise îi comunica în mod direct numele candidatului și îi făcea o scurtă prezentare a persoanei acestuia, oferindu-i detalii referitoare la filiera din partea căreia vine, unde locuiește acesta, dacă aptitudinile sale referitoare de conducerea autovehiculului sunt corespunzătoare, ș.a.. În cazul în care se afla în teren, examinatorul primea datele cu privire la candidat prin mijloace de comunicare cât mai conspirate, respectiv prin intermediul diferitelor aplicații telefonice. Simpla menționare a numelui unui candidat presupunea automat faptul că acesta urma să remită o sumă de bani cu titlu de mită (care nu era standardizată, ci varia, în funcție de profilul candidatului).

În ceea ce privește cel de-al doilea palier infracțional, în legătură cu înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau/facilitau/asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea/verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor.

Practic, aceștia, în timp, și-au făcut chiar un „renume”, în sensul că puteau facilita cu succes omologarea/verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor, cu complicitatea unor funcționari publici, contra unor sume de bani, cu atribuții în ceea ce privește aceste activități (ingineri RAR precum și agenți de poliție, respectiv, ofițeri de poliție cu atribuții de aprobare a documentelor din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava).
Urmare a acestor demersuri, omologarea/verificarea tehnică, respectiv înmatricularea autoturismelor erau realizate rapid fără a mai fi nevoie de programare, iar în unele cazuri, chiar în condițiile în care documentele nu erau complete sau nu erau în regulă ori autoturismele prezentau defecțiuni tehnice majore.

sursa:https://www.cotidianul.ro/galeti-de-bani-gasite-intr-o-ancheta-de-coruptie/

Tensiuni între Guvern şi Biserică

 


UPDATE Patriarhia face apel la autorități ca în 30 noiembrie să permită pelerinajul la Peștera Sfântului Apostol Andrei, din comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, spunând că în comună este un număr mic de locuitori (1.992 de oameni) și manifestația se poate organiza, „având în vedere caracterul excepţional al acestei sărbători pentru poporul român”.

„Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este singurul sfânt din Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a cărui pomenire este declarată sărbătoare naţională bisericească de către Sfântul Sinod, prin hotărârea nr. 4972 adoptată în şedinţa din data de 14-15 noiembrie 2001.De asemenea, începând cu anul 2012, în Codul muncii, ziua de 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este inclusă între sărbătorile legale în care nu se lucrează. Ţinând cont de recunoaşterea de către Statul Român a rolului excepţional avut de către Sfântul Apostol Andrei în viaţa poporului român, este necesar ca autorităţile de stat competente să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sfântului Apostol Andrei”, spun reprezentanții Patriarhiei Române.

Reprezentanții Bisericii spun că vor fi respectate toate normele sanitare și de distanțare socială impuse.

Patriarhia Română a reacționat după ce solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a permite pelerinajul de Sfântul Andrei a fost respinsă, susținând că Secretariatul de Stat pentru Culte trebuie să implice.

„Este foarte bine cunoscută poziția publică a Patriarhiei care pledează ferm pentru respectarea cu rigoare a tuturor regulilor sanitare, pentru ordine, echilibru și dialog instituționalizat cu autoritățile, pentru împrietenirea credinței cu rațiunea, pentru discernământ personal și instituțional. Ceea ce pot adăuga este că, într-o situație cu potențial conflictual ca cea apărută la Tomis, așa cum este firesc să o facă în orice perioadă de criză care suscită discuții și momente tensionate în spațiul de intersectare a cultelor cu statul, organismul care trebuie să se implice ca mediator în inițierea și întreținerea unui dialog instituționalizat între guvern și Cultele religioase este Secretariatul de Stat pentru Culte”, transmite Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Acest organism guvernamental are ca datorie fixată de lege inclusiv amenajarea acestui necesar și firesc dialog în vederea identificării unor soluții adecvate realității create de o criză și a obținerii predictibilității legate de măsurile ce se impun și trebuie aplicate în ea. Pentru că este o datorie a statului să fie predictibil în relația cu cultele și să protejeze libertatea religioasă de orice posibilă lezare a acesteia sau de suspiciunile ce pot apărea in legătura cu ea, spune Vasile Bănescu.

„Inclusiv în acest caz concret, nu Patriarhia Română, din care Arhiepiscopia Tomisului este parte constitutivă, ci „Secretariatul de Stat pentru Culte” are obligația onorantă de a se implica în medierea unei situații în care trebuie deplin lămurită atât responsabilitatea Arhiepiscopiei Tomisiului de a respecta măsurile sanitare impuse în contextul carantinei locale, cât și a autorităților care aplică aceste măsuri. Sunt convins că Biserica/ Ahiepiscopia Tomisului va fi prezentă și deschisă oricând la acest dialog pentru care a pledat constant chiar de la începutul pandemiei”, adaugă sursa citată.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române încheie mesajul spunând că statul are mandatul de a garanta libertatea religioasă, nu cultele, nu Biserica, nu Patriarhia:

„Cultele și credincioșii sunt beneficiarii libertății religioase garantată prin Constituție. Greutatea responsabilității de a proteja pacea socială, oferind condiții și soluții în perioade de criză, se află în primul rând pe umerii statului, care are obligația să motiveze limpede restricțiile și, într-o asemenea situație de dureroasă criză comunitară, să invite cultele religioase la dialog. Acestea, în orice democrație autentică, nu sunt nici anexe ale statului, nici adversare ale acestuia, ci, așa cum bine s-a văzut în contextul crunt al pandemiei, partenerele sale sociale cele mai eficace. Dialogul care trebuie purtat cu reprezentanții cultelor, ai Bisericii, este prin natura și intenția lui firească unul benefic pentru toate părțile implicate în el. Deci pentru sănătatea democratică și socială a întregii noastre societăți”.

Premierul Ludovic Orban i-a răspuns arhiepiscopului Tomisului, după ce acesta i-a scris că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie călcat în picioare.

„Sfatul meu sincer către Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie este să îndemne credincioșii la respectarea regulilor, pentru că aceste reguli nu sunt făcute ca să împiedice credincioșii să se roage sau să participe la pelerinaje sau la alte activități, ci să apere sănătatea. Eu cred că orice om trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor”, spune Ludovic Orban.

El reamintește că la Constanța e o situație specială, pentru că municipiul Constanța e în carantină.

„În decizia de carantinare este și o prevedere legată de desfășurarea cultelor, pelerinajelor. Nu se interzic slujbele, ci se organizează în anumite condiții”, transmite premierul.

ÎPS Teodosie i-a scris premierului că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie călcat în picioare: „Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa?”. ÎPS Teodosie a amintit și de revoluția din 1989: „Nu subestimați dorința oamenilor de a striga în stradă”.

sursa:https://www.cotidianul.ro/tensiuni-intre-guvern-si-biserica-patriarhia-cere-mediere/

Acuzaţii de malpraxis în cazul unui pompier mort de Covid

 


Soţia pompierului infectat cu SARS CoV-2 care a murit la Spitalul Râmnicu Vâlcea îi acuză pe medici că nu au luat nicio măsură pentru a-i salva viaţa. Plângerea de malpraxis a fost depusă la Colegiul Medicilor.

Femeia spune că bărbatul ei suna după asistente pentru că i se terminase oxigenul. De asemenea, medicul curant a cerut familiei medicamente de acasă pentru a-l trata pe pacient. La fel de grav, bărbatul a fost ţinut într-un salon neîncălzit, iar la Terapie Intensivă a fost trimis când era prea târziu.

Acuzațiile grave vin la aproximativ o lună de la decesul bărbatului. Alida Banu susține că soţul ei a fost ţinut în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului din Râmnicu Vâlcea 13 zile. Desi abia respira, paramedicul de 46 de ani, primea oxigen printr-o mască obişnuită, de la o butelie. Erau seri în care oxigenul se termina şi, pentru că nu trecea nimeni pe la el, bolnavul suna, de pe mobil, la camera de gardă a asistentelor, pentru a cere ajutor.

„În primele două zile a fost într-un salon fără căldură. Mi-a dat mesaj pe telefon să-i trimit o pătură. (…) Soţului meu i-am trimis medicamente de acasă, despre ce vorbim. I-am trimis fiole de algocalmin, i-am trimis medicamente pentru ficat, pentru protecţia ficatului pentru că el a avut o hepatită când a fost mic. Un alt medicament pentru detoxifierea plămânilor, ceva de genul”, a povestit Alida Banu.

Alida Banu mai spune că medicul discuta cu soţul ei mai mult prin mesaje, iar pe durata spitalizării nu i-a făcut nicio investigaţie la plămâni, deşi starea lui se deteriora de la o zi la alta.

„Nu a luat nicio măsură pentru a salva viaţa lui. S-a văzut, sănătatea lui s-a deteriorat. A aşteptat până în ultima zi, când el era legumă, ca să-l trimită către ATI. Plămânii lui, pe data de 13, când a făcut testul COVID-19, erau în parametri normali. Am documente. Plămânii lui la CT, pe data de 26 octombrie, erau atrofiaţi. Sunt albi, doar cu câteva pete”, a precizat Alida Banu.
Femeia mai consideră că toţi angajaţii Secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea sunt vinovaţi de moartea soţului ei. Ea a făcut o plângere de malpraxis la Colegiul Medicilor şi aşteaptă răspuns.

sursa:https://www.cotidianul.ro/acuzatii-de-malpraxis-in-cazul-unui-pompier-mort-de-covid/

Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare al Ţării

 



Strategia de vaccinare anti-COVID-19 în România va fi aprobată joi, 3 decembrie, în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, convocată de președintele Klaus Iohannis, cu trei zile înaintea alegerilor parlamentare.

„Joi, 3 decembrie, începând cu ora 15:00, la Palatul Cotroceni, va avea loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele Klaus Iohannis, în sistem de videoconferință. Pe ordinea de zi a ședinței este inclusă tematica referitoare la Strategia de vaccinare anti-COVID-19 în România”, transmite Administrația Prezidențială.

Intenția a fost anunțată de miercuri de președintele Klaus Iohannis, care preciza grupurile prioritare: personalul medical din centrele rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției și personalul din domenii cheie.

„Avem o strategie de vaccinare anti-COVID, care va fi aprobată în zilele următoare și avem organizată o structură clară – Comitetul Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS COV 2. Au fost stabilite toate mecanismele de aprovizionare, stocare și implicarea resurselor urmare, precum și planul de acțiune, cu cu etape clare”, afirma Klaus Iohannis.

sursa:https://www.cotidianul.ro/iohannis-a-convocat-consiliul-suprem-de-aparare-tarii

L-a grațiat, dar nu oricum

 


Președintele Donald Trump a anunțat că l-a grațiat pe Michael Flynn, fostul său consilier pentru securitate națională, care a pledat vinovat după ce ar fi mințit FBI-ul în timpul anchetei privind amestecul rus în alegerile prezidențiale din 2016, transmite Reuters.

„Îmi revine marea onoare să anunț că generalului Michael T. Flynn i-a fost acordată grațierea. Felicitări lui și minunatei sale familii, știu că acum veți avea o Ziua Recunoștinței cu adevărat fantastică!”, a scris Donald Trump pe Twitter.

Michael Flynn a fost primul consilier de securitate națională al lui Trump, dar președintele l-a concediat după doar 24 de zile pentru că l-ar fi mințit pe vicepreședintele Mike Pence, în controversa privind contactele fostului general cu ambasadorul rus de atunci.

Flynn a pledat vinovat că a mințit FBI cu privire la interacțiunile pe care le-a avut cu ambasadorul Rusiei în Statele Unite în săptămânile care au precedat învestirea lui Trump în ianuarie 2017. Ulterior, acesta și-a schimbat poziția.

sursa:https://www.cotidianul.ro/l-a-gratiat-dar-nu-oricum-cu-mare-onoare/

Tovarășa jeg, directoare & prof.univ.dr. etc Carmen Dorobăț a fost condamnată definitiv

 


Despre puroiul tupeist din capul mesei chirurgicale

Anul ăsta, după ce pandemia virusului chinezesc era deja prima spaimă a zilei, ministrul liberal al sănătății, Nelu Tătaru, spunea poporului, la televizor, la o oră de maximă audiență, că directoarea Spitalului de Boli Infecțioase Iași, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, e o eroină a luptei cu pandemia.

Pauză de respirație și de vomă.

Deși evident că nu m-a-întrebat nimeni (nici atunci, nici acum), eu cred că tovarășa prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, directoare a Spitalului de Boli Infecțioase Iași, tovarășă de ghișefturi dubioase cu tov. director &  prof. univ. dr. Streinu-Cercel și șefă a tot felul de fundații, comitete & comiții, e un jeg uman și profesional. Iar tovarășul ministru liberal Nelu Tătaru e un politruc dobitoc, rezultat din alienarea politică a unui medic decent din Huși.

Dacă v-a trecut cumva indignarea vizavi de această opinie ( plătită de propaganda rusească, evident … ), vă amintesc un lucru simplu de înțeles, pentru oamenii care nu gîndesc cu stomacul, cu fesele ori cu un creier afectat de propaganda aia bună, de-a noastră : la data cînd ministrul o eroiza la televizor, tovarășa directoare & prof. univ. dr. Carmen Dorobăț era deja condamnată ( la cîțiva ani de închisoare cu suspendare ) pentru fapte de corupție. Adică după ce fusese prinsă și arestată, la pachet cu niște teancuri de euro mînjiți, mită de la studenți, ca să-i treacă examenul de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. La pachet și cu soțul ei, tot profesor la aceeași universitate ieșeană de medicină. Și tot arestat și el, în același dosar de corupție.

Zilele trecute, tovarășa jeg, directoare & prof. univ. dr.  etc Carmen Dorobăț a fost condamnată definitiv la cîțiva ani de închisoare cu suspendare. La fel ca soțul ei. Iar dacă sînt cititori idioți care se indignează de tonul acestui articol, le fac un desen simplu, ca pentru idioți : tîmpiților, studenții care i-au dat șpagă tovarășei madam eroina Dorobăț au plătit mită pentru examenul de ” boli infecțioase „. Deci tu, dobitocule care te indignezi de tonul acestui articol, ai șanse să fii tratat de Covid de un medic care a fost studentul șpăguitor al marei profesoare Dorobăț. Adică vei fi tratat de un doctor care știe despre Covid sau alte boli infecțioase cam ce știe tovarășa madam Dorobăț despre morală, deontologie sau jurămîntul lu’ fraieru’ ăla … Hipnocat, sau cum i-o mai fi zis .

Acum e clar de ce tovarășa madam eroina prof. univ. dr. Carmen Dorobăț e un jeg uman & profesional ? Și de ce tovarășu’ ministru liberal Nelu Tătaru e un dobitoc politic ?

Tot zilele trecute, o funcționară din Iași a fost condamnată fiindcă a emis niște acte false. Pentru niște cai. La patru ani de închisoare. Cu executare. În timp ce tovarășa jeg, directoare & prof. univ. dr. Carmen Dorobăț a fost condamnată doar la închisoare cu suspendare. Și n-a primit interdicție să ocupe funcții publice. Deci poate fi în continuare, fără griji, șefă a Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Doar e eroina ministrului Tătaru, ce naiba … Și eroina lu’ ” justițea ” lu’ Iohanis. Și subalterna lu’ ex-ministrul liberal Costel Alexe, actual șef al CJ Iași.

Izvinite, da’ ies să vomez. Chiar dacă am stomac de propagandist al Moscovei. Doar toate astea nu-s adevărate, sînt numai propagandă rusească, nu …?

Lucian Postu

Articolul a fost preluat integral și fără nicio adăugire de pe 7iasi.ro

sursa:https://www.cotidianul.ro/l-postu-eroina-ministrului-tataru-infractoare-cu-condamnare-definitiva

Cel mai mare importator a clacat ! Nu mai poate onora contractele de furnizare.


 Compania AIK Energy LTD, cu activități în piața de import și trading de gaze naturale precum și în cea de furnizare a energiei electrice, și-a anunțat clienții că nu mai poate onora contractele de furnizare, fiind primul mare eșec al liberalizării pieței de gaze naturale. Practic, AIK Energy este în incapacitate de plată urmare a blocării conturilor de către mai multe bănci și nu mai poate derula plăți respectiv nu mai poate cumpăra și vinde gaze. În acest sens, pentru ca toți clienții acestuia să nu rămână fără gaze în plină iarnă, conform legislației în vigoare, se prevede să existe un Furnizor de Ultimă Instanță (FUI) numit de Autoritatea Națională de Reglmenetare în Domeniul Energiei, care urmează să livreze gaze naturale timp de 3 luni, timp în care consumatorii trebuie să și caute un alt furnizor de gaze. AIK și-a notificat clienții că sunt transferați, în regim de furnizare de ultimă instanță, la Prermier Energy.

Conform Focus Energetic, activitatea AIK Energy a fost suspendată pe mai multe platforme de tranzacționare cu energie electrică ale Operatorului Pieței de Energie și Gaze de la București (OPCOM). Pe18 noiembrie a fost suspendată de pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) de energie electrică și de pe piața intrazilnică (PI), motivul fiind încetarea valabilității înregistrării într-un PRE (parte responsabilă cu echilibrarea). Pe 19 noiembrie, AIK a fost suspendată și pe Piața Centralizată cu negociere dublă continuă. pentru “nerespectarea prevederilor art. 6.5.1. și ale punctului 3 din Anexa 4 din Procedura privind înregistrarea participanţilor la pieţele centralizate de energie electrică administrate de OPCOM SA”.

Compania AIK Energy LTD a pătruns pe piața autohtonă în toamna lui 2018 și a reușit de atunci și până de curând să devină principalul importator intern de gaze, cu ceva mai bine de 50% din piață, să achiziționeze importatorul local Valahia Gaz, să devină unul dintre principalii furnizori autohtoni de gaze și în același timp să își propună investiții în sistemul energetic național. Compania, care este înregistrată în Londra, este condusă pe plan local de către Harald Kraft, fost director general al producătorului de gaze Stratum Energy și fost președinte al Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție
Petrolieră (ROPEPCA). De asemenea, Kraft a fost și directorul OMV Petrom Gas. AIK Energy a făcut primele tranzacții cu gaze la finele lui 2018, iar în 2019 a intrat și pe piața de furnizare de energie electrică. Începând de anul trecut, AIK Energy a devenit unul dintre cei mai activi importatori de gaze, câștigând o cotă de piață de 35% iar în acest an a ajuns la 50,27%, conform
raportului din luna mai al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. Sub AIK Energy se situau Engie, cu 19,6% din piață, OMV Petrom, cu 7,76%, Chemgas Holding Corporation, cu 6,19%, Wiee România, cu 5,92%. Creșterea aceasta vine și ca urmare a achiziției în 2019 a companiei Valahia Gaz, unul dintre principalii importatori interni de gaze naturale.

Dumitru Chisăliță, expert pe piața de gaze, susține că eșecul AIK Energy pe piața de gaze poate fi în avantajul clienților. ”Prețul pe care-l vor plăți consumatorii la gaze la noul furnizor – FUI (dacă clientul este din partea de sud a țării) este de 106,23 lei/MWh în luna noiembrie 2020, probabil cca. 109 lei/MWh în luna decembrie 2020 și probabil cca. 111 lei/MWh, în luna ianuarie 2021 (prețuri fără TVA). Un consumator care a încheiat contract cu AIK în luna iunie 2020, are un contract un preț de cca 112 lei/MWh. Astfel, în perioada următoarelor 3 luni, consumatorii casnici care au fost notificați de AIK de rezilierea contractului, probabil vor avea un preț mai bun decât îl aveau la AIK și vor avea de câștigat. Important este că în această perioada de 3 luni fiecare consumator să-și caute un alt furnizor de gaze și să încheie un alt contract. În momentul de față prețurile la gaze sunt sub 100 lei/MWh, astfel încât se poate obține pentru următoarele luni un preț mai mic decât cel avut în contractul cu AIK”, a spus Chisăliță.

sursa:https://www.cotidianul.ro/cel-mai-mare-importator-a-clacat-tot-raul-spre-bine/