3.10.2021

ȘTIRI NOI la NTD-România

 

Cine va fi noul șef al Cancelariei prim-ministrului

 


Consiliul Naţional al PLUS a validat, miercuri, propuneri ale partidului în funcții guvernamentale. Astfel, pentru poziția de șef al Cancelariei premierului Florin Cîțu a fost nominalizat Sergiu Horia Hossu.

Sergiu Hossu are 39 de ani, este căsătorit și are un copil de 12 ani. S-a născut în Zalău, și locuiește în Cluj Napoca de aproape 20 de ani.

A absolvit Facultatea de Biologie și Geologie din cadrul UBB, specializarea Geologie, apoi un master în cadrul Facultății de Știința și Ingineria Mediului din cadrul aceleiași universități. În anul 2017 a absolvit cursurile MBA ale Universității Hull din Anglia, deținând o diplomă de Master of Business Administration, potrivit stiripesurse.ro.

În ultimii 4 ani și-a desfășurat activitatea de conducere în 2 companii cu specific IT, ocupând funcțiile de Director executiv Divizia Track la AROBS Transilvania Software și Director comercial la Evozon.

Anterior, timp de 8 ani, a ocupat funcția de Director executiv și Director pe zona Transilvania în compania Rosal, care se ocupă de salubritate, deszăpezire și curățenie stradala.

În 2011, a fost audiat la DNA Cluj, după ce procurorii au găsit, în urma perchezițiilor la locuința fostului primar Sorin Apostu, mai multe carduri pentru achiziționarea de combustibil primite de la firma Rosal.

Conform unui comunicat al USR PLUS, alte propuneri sunt:

- Tudor Oprea - subsecretar de stat pentru digitalizare la Ministerul Educaţiei; A absolvit Facultatea de Psihologie în cadrul York University (Toronto, Canada) şi un master în Sănătate Publică în cadrul Umea University (Suedia). A coordonat primul program public naţional de digitalizare a administraţiei publice (GovITHub), alături de 20 de bursieri, peste 300 de voluntari şi 1.700 de susţinători şi experţi. Este preşedintele filialei PLUS Braşov.

- Mihail David - vicepreşedinte la Garda de Mediu A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia. În prezent, este director general adjunct la o firmă din domeniul transportului de marfă şi logistică. Activează de 14 ani ca voluntar în mediul ONG, în cadrul unor proiecte sociale, culturale şi de sănătate publică. Este preşedintele filialei PLUS Alba.

- Silviu Iordache - prefect la Buzău / A absolvit Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale şi un master în Managementul Proiectelor Internaţionale în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti. A activat în mediul antreprenorial, dezvoltând afaceri în domeniul telecomunicaţiilor şi în cel al energiei regenerabile şi a fost consultant senior fonduri europene. Este membru al filialei PLUS Buzău.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/cine-va-fi-noul-sef-al-cancelariei-prim-ministrului-595629.html

Cine să-l mai oprească ?

 


Noi vești proaste pentru cei care trebuie să facă plăți în euro. Este vorba despre curs.

Euro a atins miercuri al șaselea maxim istoric la rînd pe piața din România, la 4,8863, de la 4,8849 lei marți.

Dolarul american a crescut foarte ușor la 4,1084 lei, de la 4,1036 lei, iar francul elvețian a crescut ușor la 4,4146 lei. Gramul de aur a urcat la 226,1467, de la 224,7611 lei.

Știrea inițială

Euro a atins marți al cincilea maxim istoric la rînd pe piața din România, la 4,8849 lei, de la 4,8838 lei luni. Precedenta valoare de top a fost vineri, la 4,8831 lei/euro.

Dolarul american a scăzut ușor la 4,1036 lei, de la 4,1118 lei, iar francul elvețian a crescut foarte ușor la 4,4070 lei. Gramul de aur a urcat ușor 224,7611 lei, de la 223,9171 lei.

Pe piața valutară, euro era cotat, marți la prânz, între 4,8864 și 4,8847 lei.

sursa:https://www.cotidianul.ro/cine-sa-l-mai-opreasca-2/

Dacă Iașiul nu va primi finanțare prin PNRR, nu are nici o șansă de a fi legat la viitoarea autostradă A7 până în 2026

 


Iașiul riscă să devină singurul oraș mare din România care nu va primi finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, mecanismul prin care România poate atrage aproape 30 de miliarde de euro de la UE, pentru o centură la profil de autostradă, sau pentru A8, autostrada care va lega Moldova de Transilvania.

”Transilvania și Bucureștiul vor atrage cei mai mulți bani prin PNRR. Cluj, Oradea, Arad, Sibiu, Brașov, Bacău, Constanța, Craiova și București sunt orașele din România care au sau vor avea variante ocolitoare la profil de autostradă, iar orașele din Transilvania, București, Craiova și Constanța vor fi conectate la rețeaua de autostrăzi care fac conexiunea cu cele mai importante culoare de transport europene. Spre Moldova se va începe execuția autostrăzii A7 din Muntenia cu tronsonul Ploiești – Buzău, iar până la Pașcani se va ajunge în teorie undeva în 2026, dacă se va prinde în PNRR. Suceava, Botoșani și Vaslui nu vor fi legate de A7 prin drum expres mai devreme de 2035. Șoseaua Nordului nu se va construi până în 2030 și nu se știe după… Iașul este singurul oraș mare din România care nu va primi finanțare prin PNRR pentru o centură la profil de autostradă, sau pentru A8”, susține Cătălin Urtoi, reprezentant al asociației „Împreună pentru A8”, fost consilier onorific al lui Lucian Bode pe vremea când acesta ocupa postul de ministru al Transporturilor.

Dacă Iașiul nu va primi finanțare prin PNRR, nu are nici o șansă de a fi legat la viitoarea autostradă A7 până în 2026. Fără o centură de Nord, viitorul Spital Regional de Urgență și Aeroportul vor rămâne două investiții izolate, iar circulația prin cartiere spre aceste obiective va fi un calvar pentru ieșeni, susține Urtoi. Potrivit acestuia, pe tronsonul de autostradă Tg. Mureș-Tg. Neamț, de pe A8,

se află în lucru un studiu de fezabilitate subfinanțat și cu șanse mari de a intra în blocaj. A fost o licitație organizată pe vremea PSD-ului, cu o valoare trecută la mișto și cu adjudecare în bătaie de joc. Firma din Spania dă semne de neputință”, a mai spus Urtoi. Proiectantul este compania Ingenieriaa Especializada Obra Civil e Industrial SA. Recent, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă a declarat într-un interviu acordat HotNews.ro că autostrada A8 peste Carpații Orientali este „cel mai greu proiect de infrastructură al României”, dar că vrea ca în anul 2021 să fie pornită investiția și să fie scoase la licitațiile de execuție capetele cu documentația finalizată dinspre Tg. Mureș și Tg. Neamț. Totuși, la proiectarea sectorului Târgu Mureș – Târgu Neamț ”există o incapacitate constatată, de-a lungul timpului, la firma de proiectare. Din acest motiv am luat decizia să monitorizăm permanent acest prestator de servicii. Astfel, în fiecare zi de luni, la sediul ministerului analizăm stadiul evoluției serviciilor de proiectare pe acest proiect”, potrivit Marianei Ioniță, directorul general CNAIR. ”În August 2020, fostul Ministru al Transporturilor, Lucian Bode (PNL), a refuzat să sancționeze intarzierile pe acest tronson, acordând firmei spaniole încă un răgaz de șase luni (25 Iulie 2021), iar acum această firmă gâfâie. Pe tronsonul Tg.Neamt – Iași – Ungheni avem o licitație de studiu de fezabolitate + Proiect cu multe semne de întrebare. Un caiet de sarcini prost pregătit în 2020 sub conducerea PNL și preluat de actuala conducere USR PLUS”, a mai adăugat Urtoi.

Cel mai scump proiect de infrastructură din România, Autostrada A8, care leagă Ungheni de Tg. Mureș, via Iași și Tg. Neamț, ar putea fi gata de abia în 2030 însă există destul de multe rezerve din partea oficialilor de la Ministerul Transporturilor. „Tehnic e fezabil finalizarea până în 2030, dar e cel mai greu proiect de infrastructură al României – de două ori mai greu decât Sibiu – Pitești. Aici eu am mai susținut că poate ar trebui să vedem, pe zonele foarte grele, cum putem găsi niște soluții care să fie mai ușor implementabile, mai rapid de construit, mai în buget, mai ieftine, dar care să ne ducă la același rezultat. Adică un drum neîntrerupt, care nu trece prin localități, un drum care conectează rapid Moldova de Transilvania”, este de părere Drulă. Conform acestuia, A8 se află în diferite etape de implementare, iar pe sectorul cel mai greu, pe zona montană, e în drulare o revizuire de studiului de fezabilitate care are probleme. Drulă a anunțat că vrea ca până la finalul anului să liciteze la proiectare și execuție capetele de la Tg. Mureș și Tg. Neamț, iar pe zona montană „să vedem cum putem găsi niște soluții care să fie mai ușor implementabile, mai rapid de construit”. Colegul său de partid, Iulian Bulai, a dezvăluit, după o întâlnire cu ministrul Drulă, că la A8 contractele de completare SF au fost subfinanțate până acum. ”Proiect neglijat și sabotat până acum. Mai devreme de 2024 nu estimăm să se înceapă șantierul pe segmentul Tg. Neamț – Iași. Reparăm și urgentăm acest proiect”, a notat pe pagina sa de Facebook Iulian Bulai.

Autostrada A8, Târgu Mureș – Târgu Neamț – Iași – Ungheni, de aproximativ 311 kilometri, ar putea costa 36 miliarde de lei.

Pe A8, șoseaua rapidă care pleacă de la Ungheni, trece prin Iași, ajunge la Tg. Neamț și apoi taie Carpații spre Tg. Mureș, contractul de revizuire a studiului de fezabilitate pe cei peste 200 de kilometri dintre Tg. Mureș și Tg. Neamț a început în mai 2019 și ar fi trebuit să fie gata în ianuarie 2021, însă este departe de finalizare. ”Studiile geotehnice de teren au fost realizate doar pe sectoarele ușoare, nefiind atacate zonele grele de munte.

Aproape un sfert din nevoile de investiții în infrastructura de transport a României va fi acoperit cu sumele venite din la Uniunea Europeană prin mecanismul de Redresare și Reziliență. Infrastructura din țara noastră are nevoie de 70 de miliarde de euro, în zona rutieră, feroviară și de metrou, iar portofoliul investițional al domeniului Transport durabil care îndeplinește criteriile de eligibilitate este de aproximativ 16,309 miliarde de euro. În sectorul rutier se urmărește dezvoltarea și modernizarea rețelei rutiere naționale de autostrăzi și drumuri situate pe rețeaua primară și secundară a României dublate de măsuri de creștere a siguranței rutiere, protejare a mediului și adaptare la schimbările climatice inclusiv prin realizarea/concesionarea zonelor de parcare și staționare a vehiculelor (aproximativ 8,42 miliarde euro cu TVA, pentru care se estimează aproximativ 655,4 km de autostradă și 636,2 km de drum expres și drumuri de legătură la rețeaua primară). Autostrăzile ce se vor construi cu bani europeni vor fi: sectorul de 13 km rămas din Lugoj-Deva, Centura Nord București (49,6 km), Ploiești-Buzău (65 km), Buzău-Focșani (72 km), Focșani-Bacău (109,3 km), Băcău-Pașcani plus legătura la Piatra Neamț (81,2 km), Pașcani-Suceava-Siret (101.5 km), Transilvania, cu Meseș P. Sălaj-Nușfalău plus pachet conectivitate Cluj (Gilău-Apahida) (170,7 km).

sursa:https://www.cotidianul.ro/strigat-de-disperare-din-moldova-iasiul-va-fi-izolat/

Lege pentru ruperea acordurilor petroliere cu țări/companii „indezirabile“

 


Guvernul poate aproba denunțarea unilaterală a unui acord petrolier din motive de securitate națională. 

O lege aprobată astăzi prevede, nici mai mult nici mai puțin că ,Autoritatea competentă poate refuza, din motive de securitate națională, concesionarea și executarea de operațiuni petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare a unui zăcământ petrolier de către persoane juridice care sunt efectiv controlate de țări terțe Uniunii Europene sau de resortisanți ai țărilor terțe Uniunii Europene“.

„Le mulțumesc colegilor deputați pentru că au adoptat cu unanimitate de voturi, 311 pentru, proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.27/2020 pentru modificarea şi completarea Legii petrolului nr.238/2004.

De ce este important? Prin aceste modificări am întărit siguranța națională. Astfel că am transpus în legislația noastră prevederile Directivei nr. 94/22/CE, de la art. 2, alin. (2) ”statele membre pot refuza, din motive de siguranță națională, să permită accesul la exercitarea acestor activități oricărei entități care este efectiv controlată de țări terțe sau de resortisanți ai țărilor terțe”.

De asemenea, «în cazul acordurilor petroliere în vigoare, la propunerea autorității competente, din motive de siguranță națională, prin hotărâre a Guvernului se poate aproba denunțarea unilaterală a acordului petrolier»”, scrie și ministrul Energiei pe pagina sa de FB.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.27/2020 pentru modificarea şi completarea Legii petrolului nr.238/2004 prevede:

„Art. I – Legea petrolului nr.238/2004, publicată in Monitorul Oficial al României, Partea la, nr. 535 din 15 iunie 2004, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:

După art.3 se introduce un nou articol, art. 3 1 , având următorul cuprins:

„Art. 3 1

Autoritatea competentă poate refuza, din motive de securitate națională, concesionarea și executarea de operațiuni petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare a unui zăcământ petrolier de către persoane juridice care sunt efectiv controlate de țări terțe Uniunii Europene sau de resortisanți ai țărilor terțe Uniunii Europene.

În cazul acordurilor petroliere în vigoare, la propunerea autorității competente, din motive de securitate națională, prin hotărâre a Guvernului se poate aproba denunțarea unilaterala a acordului petrolier.’ ‘

La art. 34 alineatele (1) și (2) se modifica si se introduc două noi alineate, alin. (5) și (6) cu următorul cuprins:

„(1) Titularul unui acord petrolier poate transfera altei persoane juridice drepturile dobândite și obligațiile asumate, numai după aprobarea, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorității competente.

(2) Orice transfer făcut fără aprobarea, prin hotărâre a Guvernului, este lovit de nulitate.

În situația în care are loc o operațiune de preluare a controlului titularului unui acord petrolier sau are loc o schimbare în structura acționariatului cu drept de control asupra titularului, noile condiții se notifică autorității competente în vederea aprobării prin hotărâre de Guvern, cu respectarea alin. (2) al art. 3 1 , a mențineri valabilității, a modificării sau a denunțării unilaterale a acordului petrolier, la propunerea autorității competente.

Nerespectarea prevederilor de la alin.(l) și (5) are ca efect pierderea calității de titular de acord petrolier a persoanei juridice române sau străine în cauză, în situația în care acordul petrolier are mai mulți titulari, iar în situația în care acordul petrolier are un singur titular, acesta încetează de drept”.

Art. II. – Prezenta ordonanță de urgență intră în vigoare cel mai târziu la data de 28 februarie 2020.

Prezenta ordonanță de urgență transpune ultimul paragraf al art. 2 alin. (2) din Directiva nr. 94/22/CE privind condițiile de acordare și folosire a autorizațiilor de prospectare, explorare și extracție a hidrocarburilor, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene nr. L 164 din 30 iunie 1994″

sursa:https://www.cotidianul.ro/lege-pentru-ruperea-acordurilor-petroliere-cu-tari-companii-indezirabile/

Foștii deținuți politici, în apărarea Institutului pentru Civilizația Levantului

 


Asociația Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România, intrată în istoria recentă sub denumirea prescurtată AFDPR, protestează față de intenția desființării Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului – Centru de excelență al Academiei Mondiale de Artă și Știință. 

Într-un comunicat trimis pe adresa redacției, reprezentanții acestui for amintesc faptul că, „în istoria recentă a țării, ROMÂNIA s-a făcut cunoscută în lume, în principal prin sport și cultură.

Cum sport nu mai avem, devenind CIUCA BĂTĂILOR tuturor, lucru explicabil prin faptul că tăvălugul samsarilor din imobiliare a ras cea mai mare parte a terenurilor de sport, oferind în schimb tinerilor discoteci, baruri, alcool și droguri, ne-a mai rămas doar CULTURA !

Aflăm cu stupoare cum persoane sau grupuri de persoane sunt bântuite de gândul de a desființa Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului – Centru de excelență al Academiei Mondiale de Artă și Știință!

Chiar nu realizăm că avem de-a face cu una, dacă nu chiar cu singura instituție din această țară care a adus aici universitari, academicieni, foști miniștri ai culturii, prim-miniștri și președinți de state din toată lumea, adăugând plusvaloare României ?!? Și prin acest mod România poate prezintă și mai mare interes internațional !

Chiar am uitat că întemeietorul acestui institut este fostul președinte al României Emil Constantinescu (1996-2000), cel care a luat atitudine față de evenimentele din Serbia rămasă încă sub conducere comunistă ?!?

Am uitat oare faptul că fostul președinte a interzis trecerea avioanelor militare rusești spre Serbia prin spațiul aerian al României sau că a netezit și a grăbit intrarea țării în NATO ?

Că la întâlnirile șefilor de state nu l-a văzut nimeni „gudurându-se” sau urcându-se pe borduri spre a fi băgat în seamă de ceilalți ?!?

Noi, foștii deținuți politici și deportați, putem fi considerați subiectivi pe bună dreptate, având în vedere că președintele Emil Constantinescu a fost alături de noi de peste 30 de ani, alături de aceia care au reprezentat demnitatea și moralitatea cetățenilor acestei patrii. Dânsului i se datorează monumentul național și tot dânsului „micile” reparații morale și materiale acordate nouă.

Noi toți îi suntem recunoscători și îi mulțumim !“, se arată în comunicatul semnat de subsecretarul de Stat Octav BJOZA, preşedinte al AFDPR.

sursa:https://www.cotidianul.ro/fostii-detinuti-politici-in-apararea-institutului-pentru-civilizatia-levantului/

Bărbat căzut pe stradă, inconștient, jefuit de un tânăr de 20 de ani din Capitală

 


Un bărbat căzut pe stradă, inconștient, a fost jefuit de un tânăr de 20 de ani, care a profitat de starea gravă în care acesta se afla. Evenimentul s-a produs miercuri, în Sectorul 5 al Capitalei, iar tânărul a fost prins de jandarmi.

Jandarmii au observat miercuri, pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei, un bărbat cu răni sângerânde care zăcea pe marginea trotuarului, aproape inconștient.

Jandarmii i-au acordat primul ajutor până la sosirea ambulanței.

„Între timp, incidentul a adunat mai mulți curioși care le-au oferit jandarmilor informații noi. Bărbatul rănit fusese jefuit de un tânăr, care a profitat de starea de inconștiență a victimei, luându-i banii”, transmit reprezentanții Jandarmeriei Române.

La câteva străzi de locul unde zăcea inconștient bărbatul căzut pe stradă, jandarmii au observat, într-o mașină, un tânăr care corespundea descrierilor primite de la cetățeni.

Oprit și legitimat, în urma controlului, au fost găsiți banii pe care tânărul a recunoscut că îi furase de la bărbatul rănit.

Tânărul de 20 de ani era cunoscut cu activități infracționale.

Bărbatul rănit a fost dus la spital, pentru îngrijiri medicale, iar tânărul la secția de Poliție, unde i s-a întocmit un nou dosar penal.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/barbat-cazut-strada-inconstient-jefuit-capitala-595560.html

Producătorii de pâine din România se pregatesc de scumpiri

 



.Creşterea preţului vine după scumpirea făinei, a uleiului, a curentului şi a carburanţilor.

Patronii din panificație anunță că franzela de 300 de grame se va scumpi si va ajunge până la 1,5 lei bucata de la 1,2-1,3 lei în prezent, cât plătește acum omul pe ea în magazine.

Evoluția crescătoare a prețului se datorează în principal scumpirii materiei prime principale : făina.

De la 1 ron la 1,30 ron preț actual, scumpire rezultată în urma slabei recolte de grâu în 2020.

De asemenea și celelalte materii prime au înregistrat creșteri substanțiale: drojdia +20%, uleiul de palmier +50%.

Scumpiri s-au produs și la energia electrică, gazele naturale, motorină, benzină etc.


sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/paine-franzela-300-de-grame-595557.html

Patriarhia pune piciorul în prag : „Tema imaginatelor restricţii de Paşti de anul acesta este una momentan ireală”

 


Tema imaginatelor restricții de Paști de anul acesta este una momentan ireală, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

„Nu a existat şi nici nu putea să existe anul acesta vreo discuţie oficială despre restricţii de Paşti şi nu este corect să declanşăm speculaţii în marginea unei probleme majore, imposibil de estimat acum. Indiferent de context, deciziile realiste referitoare la perioada pascală vor fi rodul exclusiv al unui dialog absolut obligatoriu dintre autorităţi şi cultele religioase. Un dialog lucid, onest, inter-instituţionalizat, căruia nu i se face niciun serviciu prin lansarea în spaţiul public a unei teme false, menită să creeze tensiuni inutile între stat şi cultele religioase (ai căror membri compun covârşitoarea societate civilă) şi să inducă un nefiresc orizont sumbru de aşteptare în societatea creştină din România”, a spus Bănescu într-o declaraţie transmisă presei.

Vasile Bănescu a arătat că „tema imaginatelor restricţii de Paşti de anul acesta este una momentan ireală, iar cei ce se căznesc să-i confere o artificială consistenţă, persoane din Biserică sau din afara ei, au fie un discutabil gust pentru situaţii limită şi conflictuale majore, fie incapacitatea crasă de a învăţa ceva din trecutul recent”.

„Altfel, cum să te trezeşti că programezi cu luni înainte restricţii imaginabile sau nu? Restricţii care raportate la cel mai ordonat şi curat spaţiu privat de utilitate publică din societate, acela al bisericilor, trebuie cântărite totdeauna de acum înainte cu cel mai fin discernământ dobândit dintr-o recentă şi dureroasă experienţă”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat marţi că autorităţile nu au în vedere un „lockdown” de Paşti, nefiind luată în considerare instituirea stării de urgenţă în perioada sărbătorilor pascale.

„Pot să vă spun foarte clar, dragi români, că nu avem în vedere un lockdown de Paşti”, a spus Klaus Iohannis.

La rândul său, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a făcut declarații după ce în spațiul public au apărut discuții despre posibilitatea instituirii unor noi măsuri de restricție din cauza înmulțirii cazurilor de infectare cu virusul SARS CoV-2.

IPS Teodosie susține că bisericile nu se vor închide deoarece autoritățile statului nu au drept de proprietate asupra acestora.

„Iată și noi suntem amenințați în aceste zile căci, cine știe, poate trebuie să se închidă și bisericile. Nu se vor închide la noi, să luptăm împreună și să ne mărturisim credința. Biserica nu-i a celor care sunt autorități vremelnice, biserica aparține lui Dumnezeu și ne aparține și nouă celor ce ne rugăm. Cei care nu pot și nu știu să se roage pot să spună orice, dar noi ne vom ține rânduiala”, a spus IPS Teodosie.

sursa:https://www.cotidianul.ro/patriarhia-pune-piciorul-in-prag-momentan-ireala/

Susținătorul fanatic al restricțiilor, pe cale să zboare din Guvern

 


Susținătorul cel mai fervent al restricțiilor, ca metodă de contracarare a pandemiei, este în pericol să-și piardă postul în Guvern.

Este vorba despre ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, iar fragilitatea poziției sale în guvern a fost dezăluită, marți, la Sinteza Zilei.

Informația circulă de ceva vreme în cercul liderilor Coaliției de guvernare. Noutatea este că, în prezent, Vlad Voiculescu pare că și-a pierdut până și sprijinul celor care l-au pus ministru: liderii USRPLUS.

Potrivit publicației PSNews, schimbarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății va fi, fără doar și poate, un prim test dificil al coaliției de guvernare PNL-USRPLUS-UDMR.

Liberalii spun că PNL va deconta gafele lui Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății

Tensiunile dintre premierul Cîțu și ministrul Vlad Voiculescu sunt tot mai evidente în ultima perioadă, semn că nervii sunt întinși la maxim în Coaliție.

Tot mai mulți liberali solicită premierului și conducerii PNL schimbarea urgentă din funcție a lui Vlad Voiculescu, pe motiv că bâlbele și gafele ministrului Sănătății aduc prejudicii mari de imagine fomațiunii liberale și-i afectează acesteia scorul din sondaje.

Necesitatea remanierii lui Vlad Voiculescu a fost adusă în discuție și de către Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, la întâlnirea pe care liberalii au avut-o la începutul lunii februarie.

Liberalul i-a avertizat atunci pe cei prezenți că păstrarea lui Voiculescu la Sănătate va reprezenta o mare problemă pentru partidul condus de Ludovic Orban și a cerut responsabilizarea premierului Cîțu pentru rezolvarea situației.

Pe cine ar vrea PNL să pună la Sănătate în locul lui Cîțu

În PNL au început deja să apară variante de înlocuire a lui Vlad Voiculescu la Minister.

Astfel, zilele acestea este vehiculat numele lui Cătălin Cîrstoiu, noul director al Spitalului Universitar din București. Cîrstoiu este finul lui Traian Băsescu și fiul lui Ion Cîrstoiu, care a fost 8 ani deputat PD de Argeș.

Este însă destul de greu de crezut că cei din USRPLUS vor ceda în fața unei numiri din zona PNL, dacă ținem cont cât dur au negociat în decembrie cu Ludovic Orban.

În plus, vicepremierul Dan Barna a spus recent că fiecare partid din coaliție își evaluează proprii miniștri, iar o decizie privind remanierea unui membru din Cabinet nu va putea fi luată de premierul Florin Cîțu fără acordul USRPLUS.

În replică, Florin Cîțu a spus că remanierea este doar decizia premierului, acesta având ultimul cuvânt.

Consultare națională - ”Nici vorbă de pandemie. Ea se corectează din pix după interesele politice. Iar ceea ce fac guvernanții total greșit este că au indus o psihoza la nivel național."

 


În ediția de marți seară a emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3, Mihai Gâdea a stat de vorba cu români din mai multe orașe ale țării și i-a întrebat dacă sunt de acord cu restricții mai drastice pentru combaterea pandemiei COVID-19, în contextul în care România se confruntă cu valul trei de infectări.

Printre românii care au intrat în direct la Sinteză Zilei, s-a aflat și Cristina, care locuiește în Timișoara și a vorbit despre situația gravă din județul Timiș, unul dintre cele mai afectate de pandemia COVID-19.

"Nu mai putem cu carantină pentru că nu avem rezultate în urma carantinarii. Este afectată economia și nu avem rezultate din punct de vedere medical pentru că nu scade rata de infectare în urma carantinei. Oamenii ăștia carantinati trebuie să lucreze, să aibă un suport financiar din partea statului. Nu putem să îi blocăm în casă și să nu îi susținem financiar, că îi omoram.", este de părere Cristina.

Pentru modul în care Ministerul Sănătății gestionează situația, Cristina a spus că ar acorda nota 2.

"Cred că 2, având în vedere situația din județul Timiș. Avem șase luni de zile de cod roșu. Am văzut restaurantele deschide ultima dată în luna martie 2020. Credeți-mă, aici se respectă toate condițiile. Pentru că lumea este înspăimântata de numărul mare de infecții raportate zilnic în acest oraș. Ceva nu merge, nu de la oameni. Nu merge din partea autorităților." a mai spus Cristina.

Aurelian, București: "Absolut împotriva carantinării"

"Un lockdown doar amână ceva ce oricum se întâmplă acolo unde există microorganisme. Nu aplatizează curbe, doar amână. Suntem în aceeași situație cum eram în martie 2020. Vine primăvară, cresc infecțiile.

S-ar putea să scăpăm de COVID cu o carantină completă și totală, dar s-ar putea să murim de foame.

Nu poți să ai pretenția ca populația să îți fie partener la testări în masă în condițiile în care aceste testări în masă duc la carantină."

Lucia, București: "Părerea mea este total contrară unor noi restricții. Asistăm la cel puțin doi ani de bâlbă guvernamentală. Ei nu au succes cu măsurile pe care ei le fac.

Există o rată de vindecare foarte mare care este raportată și pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului. Depășește 99%. Rata de mortalitate este foarte mică. Iar rata de efecte secundare la vaccinuri depășește orice așteptare. E mai dificil să te vaccinezi și să speri că vei fi ok, decât să te tratezi.

Nici vorba de pandemie. Ea se corectează din pix după interesele politice. Iar ceea ce fac guvernanții total greșit este că au indus o psihoza la nivel național."

sursa:https://www.antena3.ro/coronavirus/consultare-nationala-sinteza-zilei-mihai-gadea-romani-in-direct-se-justifica-noi-restrictii-595534.html

”A.T.I.-BOUL” - DESCOPERIREA SECOLULUI care DISTRUGE COVIȚELUL