1.13.2021

USR-PLUS, explică de ce vrea desfiinţarea SIIJ

 


Stelian Ion, ministrul Justiţiei din partea USR-PLUS, a explicat de ce vrea desfiinţarea SIIJ. 

„Va fi desființată Secția Specială și nu va dura mult până se va întâmpla acest lucru. Secția Specială nu a fost eficientă, ne uităm la numărul de dosare soluționate, a avut în doi ani și ceva 6 rechizitorii, câteva declinari de competență și foarte multe clasări. Au fost multe probleme legate de Secția Specială. S-a pornit cu stângul de la început, era o vreme în care se dorea control asupra justiției, unii magistrați să fie descurajați și alții susținuți, astea au fost discuțiile inițiale când dl Iordache a susținut-o ca interpus al celor care l-au trimis acolo cu această misiune.

Când au fost întrebați chiar magistrații dacă e în regulă să se înfiinţeze o astfel de secţie, marea majoritate a celor care s-au exprimat au spus că nu este potrivită o astfel de reglementare. Să spui că marea majoritate a magistraților și-ar fi dorit o astfel de secție este greșit. Asta nu înseamnă că nu vor fi anchetați magistrații, dacă vorbim de un abuz într-un dosar.

Ce-mi doresc eu e cât mai repede să fie discutată această chestiune în cadrul CSM. Mă voi duce acolo, voi veni cu toate argumentele adunate în timp și voi susține această cauza a desființării Secției Speciale”, a declarat Stelian Ion la Antena 3. 

sursa:https://www.dcnews.ro/desfiintare-siij-stelian-ion-a-explicat-decizia_795432.html


Zuckerman nu pleacă cu mâna goală

 


Președintele Klaus Iohannis l-a decorat pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Adrian Zuckerman, care își încheie mandatul în fruntea Ambasadei SUA.

Administrația prezidențială a anunțat că președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 13 ianuarie, decretul de decorare a Excelenței Sale Zuckerman Adrian, Ambasador al Statelor Unite ale Americii la București. Zuckerman a primit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

„În semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate desfășurată pe parcursul mandatului său în România, precum şi pentru implicarea substanțială în dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre țara noastră şi Statele Unite ale Americii, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce Excelenței Sale domnului Zuckerman Adrian, Ambasador al Statelor Unite ale Americii la București”, a anunțat Administrația prezidențială.

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, își încheie mandatul din România. Motivele retragerii ambasadorului numit de președintele Donald Trump nu au fost anunțate.

sursa:https://www.cotidianul.ro/zuckerman-nu-pleaca-cu-mana-goala-ce-credeti/

Florin Cîţu : ”o creștere de 3% la salarii în acest an”

 


Guvernul a aprobat, miercuri, actul normativ prin care se stabileşte salariul minim brut pe ţară pentru 2021 la 2.300 de lei lunar, a anunţat premierul Florin Cîţu. Adică o creștere de doar 3% în acest an.

„Am aprobat actul normativ prin care se stabileşte salariul minim pentru 2021, ştiaţi deja, la 2.300 de lei. Ştiu că au fost discuţii în spaţiul public dacă poate să fie aplicat de la 1 ianuarie. Bineînţeles că poate să fie aplicat de la 1 ianuarie, pentru că în februarie se plătesc salariile pentru luna ianuarie. Deci, este destul timp şi, astfel, salariul minim va creşte în 2021 cu 3%, aşa cum am anunţat, peste rata inflaţiei în 2020 şi peste estimarea de rată de inflaţie în 2021, deci păstrând puterea de cumpărare a românilor”, a declarat Cîţu, la Palatul Victoria.

sursa:https://www.cotidianul.ro/o-crestere-ca-vai-de-ea/

CNA, mesaj pentru televiziuni

 


Decesul actorului Bogdan Stanoevici a amintit CNA că e o instituție care trăiește. Consiliul Naţional al Audiovizualului a transmis miercuri ‘profundul regret’ cu privire la decesul fostului ministru și manager.

‘Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului îşi exprimă profundul regret cu privire la dispariţia celui care a fost Bogdan Stanoevici, actor şi ministru delegat pentru românii de pretutindeni, şi transmit condoleanţe tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au apreciat’, se arată într-un comunicat.

În același timp, Consiliul transmite tuturor posturilor de televiziune şi de radio „rugămintea de a trata cu decenţă şi responsabilitate orice subiect referitor la decesul lui Bogdan Stanoevici, cu atât mai mult cu cât legislaţia audiovizualului cuprinde prevederi clare privind obligaţia de a respecta drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, precum şi dreptul la viaţă privată, inclusiv pentru familia aflată în suferinţă’. Actorul Bogdan Stanoevici a murit marţi dimineaţă, la vârsta de 62 de ani.

sursa:https://www.cotidianul.ro/cna-mesaj-pentru-televiziuni-dupa-decesul-lui-stanoevici/


Ce lupte se dau în interiorul PNL

 


Ce lupte se dau în interiorul PNL. Care e rolul lui Emil Boc. Dan Andronic și Mirel Curea au dezbătut în timpul emisiunii Contrapunct, de pe Evz TV, alături de Cozmin Gușă, chestiuni importante din interiorul PNL.

În ultima vreme, asistăm la formarea și ascensiunea unui nou grup politic. Dan Andronic l-a denumit ”grupul de la Cluj 2”, care îl are în frunte pe Emil Boc.

Cele două fronturi din PNL

De fapt, asistăm la o luptă dusă pe două fronturi de acest ”grup”. Primul front este împotriva celor de la USR, mai exact a lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății. Miza nu este una directă, ci mai degrabă de a arăta că PNL poate avea forță și fără Ludovic Orban.

Al doilea front se duce în interiorul PNL, pentru preluarea șefiei partidului la viitorul congres, din martie și înderpătarea lui Orban.

„Nu știu cât de liberal este Emil Boc. Cred că este liderul unei grupări din PNL, nemulțumită de modul în care a negociat Ludovic Orban cu USR. Și de fapt atacul nu este la USR, ci la Ludovic Orban. Vorbim despre etapa premergătoare a Congresului PNL, care va avea loc în martie. Acolo se va duce o bătălie destul de dură. Într-un fel le dau dreptate celor care contestă modul în care Orban a făcut această negociere. A vizat doar poziția lui, și a cedat cele mai mari importante poziții din Guvern. Poziții care mai ales în perioada asta au vizibilitate, mă refer la Ministerul Sănătății și altele”, a spus Dan Andronic.

În timpul emisiunii a intervenit și Cozmin Gușă, care crede că Boc nu este de capul lui în această luptă. Mai mult, Gușă crede că Boc este șantajat cu dosare și din acest motiv a stat mult timp departe de prima scenă a politicii.

În prezent, Boc are o singură mare miză, și anume funcția de secretar general al Guvernului. Iar pentru asta, primarul Clujului se luptă să-l impună pe Mircea Abrudean, actualul prefect de Cluj.

Ce lupte se dau în interiorul PNL. Care e rolul lui Emil Boc

„Am auzit despre Boc și vitejiile lui. Eu nu cred în vitejiile lui Boc, decât în măsura în care i se dă verde, ca să poată să se exprime. La Cluj, este o treabă mai compozită. Mai conduce și Alin Tișe, președintele Consiliului Județean. Și, din umbră, asociatul lui Florian Coldea pe diferite afaceri, Daniel Buda. Așa că și Boc are lanțul scurt, având în vedere și dosarele cu care a fost amenințat mai mereu, pentru care el a stat cuminte și nu a comentat. Acum are un interes de a fi reprezentat și Clujul la nivelul guvernarii. Dorește să își impună secretarul general al Guvernului, care este la bătaie cu Tănase Stamule, omul lui Orban”, a spus Gușă.

În jurul lui Boc, sunt mai mulți lideri importanți, despre care Gușă spune cu sunt gata de luptă. Este vorba despre Rareș Bogdan, Ilie Bolojan, Robert Sigheartău și ministrul de Interne, Lucian Bode.

Strategia lui Iohannis a eșuat

În Transilvania, PNL a obținut mult mai puține voturi decât a sperat. Exemplul este județul Bihor și Ilie Bolojan. La alegerile locale, la votul politic, Bolojan și PNL au luat 60 la sută. La generale, lucrurile au stat cu totul altfel. PNL a luat puțin mai mult de 30 la sută. Iar pentru asta singurul vinovat ar fi președintele României care a venit cu un discurs care nu a prins la public.

Dan Andronic mai are o altă teorie interesantă și anume că președintele Iohannis vrea să întărească USR pe scena politică. PNL a ajuns dintr-un partid majoritar în cadrul coaliției de guvernare, unul care trebuie să se ascundă în fața USR, care reușește să arate publicului că este partidul care contează din Guvern.

„Este interesantă ipoteza că președintele Iohannis se bazează mai mult pe USR decât pe PNL. Văzând de la alegeri încoace cum au decurs lucrurile, planul lui Iohannis s-a dus. Toată strategia pe care a avut-o a fost una falimentară. Și este responsabilă pentru eșecul PNL. Președintele a plecat pe un drum, unul corect, de demonizare a PSD-ului. Dar de la un punct încolo, ruptura între agenda oamenilor și discursul său era atât de mare, încât nu îl mai asculta nimeni. Klaus Iohannis a devenit un președinte irelevant”, a mai spus Dan Andronic.

sursa:https://evz.ro/evz-tv-luptele-din-interiorul-pnl-si-negocierile-in-genunchi-pentru-formarea-guvernului.html

Miting de protest la Ministerul Muncii. Sindicaliștii ies în stradă în mai multe orașe

 


Un miting de protest are loc, astăzi, în fața Ministerului Muncii. Sindicaliştii afiliaţi Federaţiei PUBLISIND organizează, proteste şi alte acţiuni similare în faţa prefecturilor din Bacău, Timiş şi Cluj.

Federaţia PUBLISIND include 35.000 de membri de sindicat din domeniile administraţie publică centrală şi locală, asistenţă socială, poliţie şi poliţie de frontieră, grefă judiciară, penitenciare şi probaţiune, sport şi tineret, finanţe şi control financiar, mediu şi RA-APPS, conform Agerpres.

Miting de protest din cauza înghețării salariale

Organizaţia sindicală a demarat proteste începând cu data de 31 decembrie 2020. Și asta ca reacţie faţă de adoptarea de Guvern a OUG nr. 226/2020, prin care salariile angajaţilor din sistemul public sunt plafonate la nivelul lunii decembrie 2020. Revendicările sindicaliştilor sunt eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public, aplicarea Legii-cadru privind salarizarea bugetarilor şi corelarea creşterii salariului minim cu majorarea preţurilor de consum.

Sindicaliştii Federaţiei PUBLISIND îi solicită prim-ministrului Florin Cîţu o întrevedere în vederea soluţionării revendicărilor, se menţionează în comunicat.

Federaţia PUBLISIND avertizează că, în cazul nerezolvării solicitărilor, acţiunile de stradă vor continua pe termen nedeterminat.

„Protestele vor continua pe termen nedeterminat. Nu cerem majorări salariale! Guvernul României trebuie să respecte propriile acte normative asumate la nivel de Executiv şi aprobate în Parlamentul României. (…) Pentru o salarizare decentă şi echitabilă aşteptăm cuminţi la rând încă din anul 2010, an în care mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare. Avem o nouă Lege-cadru din anul 2017 care nu a fost aplicată decât pentru anumite familii ocupaţionale. (…)

Sporurile sunt îngheţate din anul 2010. Din anul 2021 îngheaţă din nou şi salariile, după doar doi ani de aplicare a Legii-cadru, însă îngheaţă exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevăzut de lege şi care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzător până în anul 2022”, se precizează în comunicatul Federaţiei PUBLISIND.

sursa:https://evz.ro/miting-de-protest-la-ministerul-muncii-sindicalistii-sunt-nemultumiti-si-ies-in-strada-in-mai-multe-orase.html

Raluca Turcan, despre pensiile din România

 


Nu mai puțin de 78.634 de lei. Aceasta este cea mai mare pensie din România, a anunțat ministrul Muncii, într-o intervenție la Digi24. Raluca Turcan a mai precizat și că s-a ajuns la această sumă dintr-o contributivitate de 5.205 lei și 73.429 de lei din criterii favorizante obținute din mai multe legi.

Ministrul a precizat că este vorba de o persoană care a lucrat în domeniul juridic.

Ministrul spune că ministrul lucrează la o nouă lege a pensiilor, care să fie bazată pe contributivitate și să fie constituțională. În context, ministrul a admis că se va ocupa și de pensiile speciale, fără a oferi amănunte.

Ministrul a adăugat că există și pensii de 41.000 de lei sau de 17.000 de lei, dar și că 900.000 de oameni au pensii de 800 de lei.

În acest an pensiile vor fi indexate cu rata inflației, a adăugat Turcan, detalii suplimentare urmând a fi anunțate după pregătirea legii bugetului.

sursa:https://www.cotidianul.ro/turcan-a-dezvaluit-cea-mai-mare-pensie-din-romania/

S.U.A. - Vicepreședintele a anunțat deja că nu va face acest lucru

 


Camera Reprezentanților a votat rezoluția prin care îi solicită vicepreședintelui Mike Pence să-l înlăture din funcție pe președintele Donald Trump în baza celui de-al 25-lea amendament din Constituția Statelor Unite, relatează Reuters.

Vicepreședintele a anunțat deja că nu va face acest lucru.

Pentru a invoca cel de-al 25-lea amendament, Pence și o majoritate a cabinetului lui Trump ar trebui să declare că Trump nu poate să își îndeplinească atribuțiile.

Pence a respins acea cale de acțiune marți mai devreme.

Camera se așteaptă să voteze miercuri în privința acuzațiilor aduse lui Trump privind incitarea la o insurecție împotriva guvernului SUA.

sursa:https://www.cotidianul.ro/vot-pentru-inlaturarea-lui-trump-din-functie/