11.09.2020

Putin nu l-a felicitat pe Biden, dar l-a felicitat pe Donald Trump

 


Rusia consideră corect să aștepte rezultatul oficial al alegerilor prezidențiale din Statele Unite pe tema felicitării câștigătorului votului, a declarat secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov.

Marția trecută au avut loc alegeri prezidențiale în Statele Unite. Candidatul democratic Joe Biden și-a anunțat victoria ca președinte al Statelor Unite sâmbătă, aceasta fiind raportată anterior de marile instituții mass-media americane. Președintele în exercițiu, Donald Trump, a declarat că alegerile sunt departe de a se termina, intenționând să-și apere propria victorie în instanță. O serie de șefi de stat și politicieni de rang înalt l-au felicitat deja pe Biden pentru victoria sa electorală, deși rezultatele oficiale nu au fost încă totalizate.

"Anticipând posibila dvs. întrebare despre felicitarea lui Putin pentru președintele ales al SUA, considerăm corect să așteptăm anunțarea oficială al rezultatelor alegerilor", a declarat Peskov reporterilor.

Dmitri Peskov a explicat de ce liderul rus, Vladimir Putin, l-a felicitat pe Donald Trump imediat după alegeri, în timp ce Joe Biden nu a fost felicitat, spunând că acum a fost anunțată o contestare legală a rezultatelor alegerilor.

"Diferența este destul de evidentă. Vedeți că urmează anumite proceduri legale, care au fost anunțate de președintele în funcție, prin urmare situația este diferită. Astfel, considerăm corect să așteptăm până la urmă anunțul oficial ... Apoi (la alegerile prezidențiale anterioare din Statele Unite - ed. .) nu au existat anunțuri de contestație legală", a spus el.


Dacă Trump nu luptă, nu va mai fi niciun președinte republican

 


Senatorul republican Lindsey Graham îl avertizează pe Donald Trump să nu-și recunoască înfrângerea în alegeri și le cere republicanilor să schimbe sistemul electoral din SUA. Altfel, spune Graham, republicanii ar putea să nu mai aibă un președinte al Statelor Unite.

Graham este un veteran al politicii americane. A fost un prieten apropiat al lui John McCain, cu care a lucrat în comisiile de politică externă și apărare ale Senatului SUA. Dacă zona sa de interes ar fi fost Europa (Graham a lucrat mai mult pe zona asiatică), s-ar fi vorbit despre Graham aproape la fel de mult ca și despre defunctul John McCain sau despre Victoria Nuland, mai cu seamă că Graham are înclinații neoconservatoare. Republicanul Graham, congresman în mod neîntrerupt din 1995, nu a avut o relație caldă cu președintele Donald Trump. Ba chiar au ajuns la o dispută urâtă în presă, după ce președintele a spus că McCain nu este un ”erou” al războiului din Vietnam.

Ei bine, Lindsey Graham nu vrea să accepte victoria lui Joe Biden. ”Dacă republicanii nu contestă și nu schimbă sistemul electoral american, nu va mai exista un președinte republican”, a spus, duminică seara, Graham, la FoxNews. ”Președintele Trump nu trebuie să-și recunoască înfrângerea. Suntem la mai puțin de 10.000 de voturi în spatele lui Biden în Georgia. Va câștiga în Carolina de Nord. Am ajuns de la un handicap de 93.000 de voturi în Arizona, la doar 20.000 de voturi și continuă să fie numărate voturi”.

Graham, care este acum președintele comisiei juridice din Senat, a avut și el o cursă electorală, pe care a câștigat-o greu în fața contracandidatului democrat în Carolina de Sud, in cele mai disputate și mai scumpe alegeri pentru Senatul SUA. Acum, Graham promite că va cere comisie juridice din Senat să abordeze situația alegerilor prezidențiale.

”Ce s-a întâmplat? Echipa lui Trump a analizat voturile prin corespondență în Pennsylvania și a descoperit peste o sută de oameni despre care se crede că sunt decedați. 15 sunt cu siguranță oameni care au murit, care au fost înregistrați ca alegători și au votat. În Pennsylvania nu cred că lucrurile s-au terminat pentru noi”, a spus Graham.

”Le spun colegilor mei republicani că fie luptăm, fie ne acceptăm soarta. Vreau ca Pennsylvania să le explice americanilor cum au votat morții. Vreau să fie verificat sistemul computerizat din Michigan care a transferat voturi de la republicani la democrați”, a mai spus Graham. ”Sunt multe escrocherii. Dacă aș fi în locul președintelui Trump, aș merge în justiție, aș lupta. Din punctul de vedere al republicanilor, votul prin corespondență este un coșmar”.

”Nu acceptați proclamațiile presei despre Biden. Ripostați”, i-a cerut Graham președintelui Trump.

Senatorul a avut un sfat și pentru senatorul republican de Michigan, pe care l-a sfătuit să nu abandoneze lupta cu rivalul democrat. ”Poșta a devenit noua secție de vot. Este ca în Vestul Sălbatic atunci când vine vorba despre votul prin corespondență. Toate lucrurile de care ne-am temut au devenit realitate, deci trebuie să ripostăm acum, în 2020, pentru că altfel nu vom mai câștiga vreodată președinția. Miza este mare”, a spus Graham.

”Vom coopera cu Biden, dacă câștigă. Însă Trump nu a pierdut”, a spus Graham pentru Fox.

sursa:https://www.cotidianul.ro/daca-trump-nu-lupta-nu-va-mai-fi-niciun-presedinte-republican/

Orange preia divizia de servicii fixe a Telekom România

 


Orange România a semnat acordul pentru achiziţia pachetului majoritar de 54% din acţiunile operatorului de servicii fixe Telekom Romania Communications, preţul de achiziţie fiind de 268 milioane euro. Orange va plăti un preţ de achiziţie total de 268 milioane euro, fără exces sau deficit de trezorerie netă şi considerând ajustările ce au loc de regulă la finalizarea tranzacţiei, ce corespunde unei valori economice a companiei de 497 milioane euro, reprezentând 100% din capitalul Telekom Romania Communications şi incluzând baza de clienţi convergenţi”, au anunțat reprezentanții cumpărătorului. Grecii de la OTE îşi păstrează statutul de acţionar majoritar al Telekom Romania Mobile Communications (TKRM). „La valoarea agreată de 497 milioane euro pentru întregul pachet de acţiuni (100%), valoarea acţiunilor deţinute de OTE este de 268 milioane euro, valoarea putând fi supusă unor ajustări, la încheierea tranzacţiei, pentru a balansa modificările anumitor elemente, precum datoria netă sau capitalul circulant”, anunţă OTE, la rândul său.

TKR este al doilea cel mai mare jucător de pe piața de servicii fixe de telecomunicații din România, cu o cifră de afaceri de 622 milioane euro, raportată în 2019. TKR oferă servicii de telefonie fixă, internet în bandă largă și televiziune pentru 5 milioane de clienți, în timp ce 90.000 km de rețea de fibră optică conectează aproximativ 3 milioane de gospodării. De asemenea, oferă servicii convergente fix-mobil pentru aproximativ 881.000 de clienți, la 30 iunie 2020, ca urmare a unui contract MVNO cu Telekom Romania Mobile. Acești clienți vor migra către rețeaua mobilă Orange România după finalizarea tranzacției.

Achiziţia Telekom Romania Communications de către Orange România va determina o creştere a competitivităţii în piaţă, securizând totodată viitorul companiei prin investiţii pe termen lung, prin sprijinirea transformării digitale a economiei şi societăţii româneşti, oferind astfel perspective stabile şi pozitive pentru angajaţii săi, spun reprezentanţii OTE.

„Vânzarea participaţiilor deţinute în Telekom Romania Communications este o decizie strategică luată în contextul redefinirii priorităţilor şi planurilor de creştere ale Grupului OTE, pentru a sprijini dezvoltarea grupului şi a genera valoare pentru toate părţile implicate. OTE a investit semnificativ de-a lungul anilor pentru a sprijini performanţa Telekom Romania şi rămâne pe piaţă prin Telekom Romania Mobile Communications. Achiziţia TKR de către Orange România va asigura creştere pe viitor. Aceasta setează premisele consolidării competitivităţii pe piaţă în beneficiul clienţilor şi pe cele ale transformării digitale ale economiei şi societăţii româneşti”, spune Michael Tsamaz, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al OTE.

Orange România a raportat o cifră de afaceri de 1,1 miliarde euro în 2019 şi este operatorul mobil numărul 1 în România. „Graţie acestei achiziţii, Orange va accelera strategia sa de dezvoltare a serviciilor convergente, care, prin integrarea reţelei fixe a TKR, va consolida infrastructura sa convergentă de comunicaţii, ce va deservi pieţele B2C, B2B şi IT&C”, mai arată operatorul.

”Doresc să salut parafarea acordului privind achiziția de către Orange a participației majoritare de 54% deținute la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) de către grupul OTE. Aceasta este fără îndoială cea mai importantă tranzacție din piața de telecomunicații din România din ultimii ani. Desigur, semnarea acordului între cele două parți este un pas deosebit de important, iar finalizarea efectivă a tranzacției va fi posibilă după aprobarea autorităților europene din domeniul concurenței.
Date fiind implicațiile strategice ale acestui demers pentru România, vă asigur că statul român a fost foarte activ în acest proces și nu am fi ajuns în punctul în care ne aflăm astăzi fără consultarea statului român. Participația noastră are o importanță deosibită și am tratat lucrurile cu foarte mare seriozitate. Deși statul român nu a fost parte a tranzacției, a fost tratat ca un partener serios și credibil de dialog și a avut un cuvânt foarte important de spus. Până la urma, asta ar trebui să fie normalitatea și nu excepția de la regulă”, a declarat Lucian Bode, ministrul Transporturilor și Comunicațiilor.

sursa:https://www.cotidianul.ro/orange-preia-divizia-de-servicii-fixe-a-telekom-romania/

Apelul ”Vigano” nu e propagandă ! ”MAREA RESETARE” din primăvara 2021 se apropie.

 


Fost ambasador (Nunţiu Apostolic) al statului Vatican în SUA, Carlo Maria Vigano a semnat, în mai 2020, un apel prin care atrăgea atenţia că, în primăvara lui 2021, are să fie operaţionalizată o mare resetare globală. La Forumul Economic Mondial din 2020 a avut loc o planificare (o calendarizare) ce a fost botezată chiar aşa: Marea Resetare (Great Reset). Înfrângerea lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie era condiţia de posibilitate numărul 1 pentru concretizarea planului. La noi, în primăvara lui 2020, înainte de conştientizarea pericolului COVID-19, Iohannis vorbea despre resetarea jocului politic intern. Tocmai citise vreun raport despre discuţiile de la Davos? O fi citit, dar acolo a fost vorba despre un plan de resetare economică pentru a da globalizării noi impulsuri. Cheia acestor impulsuri noi ar consta dintr-o nouă viteză a creşterii economice prin împrumuturi de stat masive. Aşadar, resetarea ar ţinti felul în care ar fi tratată în viitor datoria suverană a statelor. Datoria perpetuă – o nouă conceptualizare propusă de George Soros. Monarhia băncilor ar primi şi ea, astfel, atribute de perpetuitate.

Carlo Maria Vigano este îngrijorat, desigur, de soarta civilizaţiei creştine în acest context şi constată că globalizarea are un target anticreştin aproape explicit. Dacă nu era explicit, a devenit în mişcarea BLM, care pleacă de la presupoziţia că omul alb e vinovat de toate relele istorice, religioase şi climatice.

Biden apără viziunea celor care susţin teza încălzirii globale. UE are deja un grandios Plan Verde. Ecologismul, cu siguranţă, face parte din Marea Resetare.

Dar ce se întâmplă în adâncul ştiinţelor tari (relativitatea şi cuantica)? Nu energia, ci entropia conduce lumea, spune cel care e considerat noul Hawking, italianul Carlo Rovelli. Într-un context în care suntem invitaţi să devenim climatologi diletanţi şi virusologi lăutari, fizicianul Rovelli reaminteşte că energia totală se conservă, iar ceea ce creşte este entropia, nu căldura de pe Pământ. Entropia… Adică? Adică gradul de dispersare către rece al căldurii. Dacă n-ar fi această dispersie, n-am putea mânca niciodată supe, ciorbe etc.

Aşadar, pe dos decât susţin climatologii de azi. Nu ar fi prima oară când o pseudoştiinţă ar fi pusă să întemeieze politici. S-a mai întâmplat aşa ceva cu economismul lui Marx. Care încă şi azi mai are adepţi.

Noul ecologism are potenţialul de a reseta lumea? Are, desigur. Plantele se hrănesc cu dioxid de carbon şi eliberează oxigen în natură. Respiraţia animalelor şi a omului este cea mai mare fabrică de dioxid de carbon de pe planetă. Noii ecologişti visează să elimine toate emisiile tehnologice de dioxid de carbon. Producţia de oxigen pe planetă are să scadă. Fără acest aprinzător al reacţiilor din sânge (cu el diminuat, de fapt), sănătatea omenirii va fi în pericol. Marea Resetare s-ar putea să fie mai puţin anticreştină decât antiviaţă.

sursa:https://www.cotidianul.ro/apelul-vigano-nu-e-propaganda/

Starea de alertă va fi prelungită

 


Premierul Ludovic Orban spune că la nivelul Guvernului se pregătește hotărârea pentru prelungirea stării de alertă.

„Starea de alertă se instituie pe 30 de zile și se prelungește prin hotărâre de guvern pentru o perioadă de maximum 30 de zile. Pregătim hotărârea pentru prelungirea stării de alertă. În ceea ce ne privește, nu ne dorim să luăm alte măsuri care să instituie alte restricții. Vrem ca situația să evolueze, să scadă numărul de infectari și treptat, pe măsură ce numărul de infectări scade, să revenim la o activitate cât mai aproape de normalitate”, spune Ludovic Orban.

Întrebat dacă va fi carantinată Capitala, el spune că decizia carantinării marilor orașe „e mai dificil de luat”.

„Sunt extrem de multe considerente. Noi nu ne dorim să ajungem aici. Obiectivul nostru este de a stăvili creșterea numărului de cazuri. De altfel, în București a existat o tendință ascendentă, dar care nu s-a încadrat în specificul creșterii din marile metropole din țările europene, unde progresia a fost mai degrabă una de tip geometric”, adaugă premierul.

sursa:https://www.cotidianul.ro/starea-de-alerta-va-fi-prelungita/

Melania Trump ce zice ?

 


Prima doamnă a SUA, Melania Trump, a luat atitudine pe Twitter la mai bine de 24 de ore după ce proiecțiile media au indicat că soțul său a pierdut cursa pentru un nou mandat la Casa Albă.

Poporul american merită alegeri corecte. Orice vot legal – nu ilegal – trebuie să fie numărat. Trebuie să protejăm democrația prin transparență totală”, a scris Melania Trump.

Surse citate de CNN  declarau, înainte de acest mesaj, că Melania Trump ar fi încercat să-l convingă pe soțul  său să-și accepte public înfrângerea.

Afacerea moartă de la Certej a canadienilor

 


Compania canadiană Eldorado Gold, în spatele căreia s-ar afla omul de afaceri Frank Timiș, au anunțat că intenționează să-și vândă participația la proiectul minier cu cianuri de la Certej după ce Curtea de Apel Cluj a dat o sentință prin care proiectul de exploatere a aurului a fost blocat definitiv. Investiția de la Certej s-ar fi realiza prin firma Deva Gold, compania este deținută de Eldorado Gold România, Compania Națională a Cuprului Aurului Fierului Minvest și Cartel Bau.

Potrivit ultimelor informații din spațiul public, în raportul trimestrial către investitori, compania minieră canadiană a calificat activitățile și concesiunile miniere din România drept active neesențiale. Această nouă poziționare față de proiectul minier cu cianuri de la Certej vine la scurt timp după ce Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv planul urbanistic zonal (PUZ). „Punerea la vânzare a minei de la Certej ne arată că Eldorado Gold nu mai vede nicio soluție legală pentru continuarea proiectului. Deși acesta este în avizare de la începutul anului 2000, compania nu a reușit timp de 20 de ani să obțină autorizațiile necesare pentru demararea exploatării aurului și argintului. Valoarea zăcământului de la Certej, estimat la 3,5 miliarde de dolari, s-a dovedit o investiție fără perspective în condițiile în care societatea civilă românească a fost vehementă și a respins categoric mineritul cu cianuri în România,” a declarat Roxana Pencea, din partea Mining Watch România.

Proiectul de la Certej a fost o continuă sursă de îngrijorare, în principal din cauza distrugerilor masive pe care le-ar provoca.

Începuturile proiectului sunt legate de controversatul om de afaceri Frank Timiș, despre care mass-media a relatat că, la acel moment, în 2000, ar fi avut acces la datele estimative privind resursele de aur de la institutul de cercetare pentru mineralogie din România. În 2012, proiectul a fost cumpărat de Eldorado Gold pentru 2,5 miliarde de dolari, care și-a propus să înceapă exploatarea în 2015.

Inspectoratul de Stat în Construcții și Prefectul Județului Hunedoara au oprit organizarea de șantier din Cariera Coranda. Instanța a confirmat că se lucra fără autorizație de construire în 2015. Compania minieră a retras zăcământul Teascu de la avizarea de mediu, în 2016, după ce Mining Watch a semnalat că nu s-a procedat la evaluarea cumulată a impactului de mediu.

În 2017, o anchetă parlamentară a dus la sesizarea organelor de urmărire penală. Un an mai târziu, în 2018, Ministerul Mediului a oprit scoaterea definitivă din fondul forestier național a unui teren de peste 56 de ha pentru construirea iazului de decantare. Iar în același an, Obștea Agricolă a reluat în instanță solicitările de restituire a pădurilor pe al căror amplasament s-ar construi iazurile de decantare. Dar cea mai sumbră perspectivă asupra proiectului a apărut după ce Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv planurile de urbanism ale proiectului minier în vara acestui an. „Investitorii Eldorado au fost continuu ținuți la curent cu riscurile sociale, de mediu și juridice pe care proiectul de la Certej le-a presupus. În cele din urmă nu au mai putut să ignore evidența, avizarea nu respectă legislația românească, iar societatea civilă nu va accepta niciodată aceste exploatări în carieră deschisă. Mai mult, mobilizarea Obștei Agricole Măcrișul arată că nici localnicii nu sunt dispuși să renunțe la pădurile lor, ce reprezintă o sursă de bunăstare pe termen mult mai lung,” a declarat Tudor Brădățan, reprezentantul Declic.

sursa:https://www.cotidianul.ro/canadienii-isi-vand-afacerea-moarta-de-la-certej/

Nelu Tătaru, prins în „flagrant”

 


Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a petrecut cu alte cinci persoane într-un balon de plastic al unei terase din Iași cu o zi înainte ca Guvernul să închidă piețe, teatre, cinematografe și alte unități care-și desfășoară activitatea în spații închise, relatează site-ul local 7iasi.ro, prezentând fotografii.

Duminică, la orele amiezii, Tătaru însoțit de o consilieră a sa, președintele CJ Iași, Costel Alexe, și familia acestuia (soția și doi copii minori) s-au închis într-un iglu din material plastic de doar 5 metri pătrați.

Au stat unul lângă celălalt, la mai puțin de 1 metru.

sursa:https://www.cotidianul.ro/foto-nelu-tataru-prins-in-flagrant/

Protestatarii de la ușa lui Orban, amendați

 


Câteva zeci persoane s-au adunat, duminică după amiază, în Piaţa Victoriei din Bucureşti pentru a protesta faţă de noile măsuri luate de Guvern în cazu COVID, care ar urma să intre în vigoare luni. Unii dintre manifestanţi s-au arătat nemulțumiți de obligativitatea purtării măştii de protecţie, iar alţii vor ca pieţele agro-alimentare să rămână deschise.

Jandarmeria Capitalei a anunțat că au fost aplicate 15 amenzi în valoare de 7.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului la protestul organizat duminică seara în Piața Victoriei din București.

Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București susține că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, pe timpul stării de alertă, organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații sau orice alte întruniri sunt permise, cu participarea a maximum 100 de persoane.

Jandarmii au discutat cu organizatorii și cu persoanele prezente la protestul de duminică din Piața Victoriei pentru a le aduce la cunoștință prevederile legale și măsurile care vor fi luate în cazul nerespectării acestor prevederi, a transmis Jandarmeria.

„Până în prezent, au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 7000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de Covid-19 și 29 de persoane au fost avertizate”, au transmis reprezentanții Jandarmeria Capitalei.

Conform acestora, continuă activitățile de identificare și sancționare și a altor persoane care au încălcat prevederile legii.

De asemenea, jandarmii anunță că au sancționat o persoană care a folosit o dronă în zonă.

Raed Arafat despre protestele faţă de noile măsuri

„Eu cred că în acest moment înţelepciunea trebuie să fie de a lucra împreună pentru a reduce impactul virusului. Înţeleg foarte bine că fiecare persoană care este afectată de o măsură este nemulţumită şi fiecare persoană care are, poate, o activitate care este afectată nu doreşte ca activitatea sa să fie afectată, dar la un moment trebuie să înţelegem: dacă continuăm cu excepţiile în sensul eu nu, celălalt nu, celălalt nu, la un moment nu vom mai avea măsuri care să putem să le implementăm pentru a reduce impactul virusului. Deci aceste măsuri sunt foarte importante şi aici este nevoie de colaborarea tuturor pentru a reuşi. Nu e suficient să avem măsurile scrise într-o Hotărâre de Guvern, nu e suficient să le aplice 10% din populaţie. Dacă nu le aplicăm cu toţii, vom vedea că ulterior vom ajunge să luăm măsuri şi mai multe dacă vedem că lucrurile nu se îmbunătăţesc şi de aici cred că este nevoie de înţelegere şi de colaborare. Cu siguranţă, vom încerca tot posibil ca impactul să fie cât mai mic pe populaţie şi mai ales din punct de vedere economic” a declarat Raed Arafat duminică după amiază, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Plus.
Secretarul de stat din Ministerul de Interne a precizat că luna decembrie va fi şi ea „sub influenţa virusului” şi că va fi nevoie în continuare de măsuri preventive.
„Cu siguranţă, luna decembrie nu va fi o lună de întoarcere la normalitate” a adăugat Arafat. Acesta a evitat să avanseze o cifră cu privire la evoluţia epidemiei, susţinând că nu poate face speculaţii în această privinţă.

Orban a găsit țapul ispășitor

 


Premierul Ludovic Orban a susținut duminică seară că adolescenţii sunt „răspândaci” de virus.

„La şcoală nu se infectează, dar se infectează în alte locuri. Când nu sunt sub supravegherea părinţilor, bunicilor sau a profesorilor. Şi, slavă Domnului, sunt destule ocazii în care tinerii sunt liberi, se întâlnesc… Adolescenţii, nu numai la noi, în foarte multe ţări din Europa- astea sunt analize făcute- adolescenţii sunt… cum să zic… sunt răspândaci de virus, pentru că ei nu dezvoltă forme grave, marea majoritate sunt asimptomatici, nu prezintă simptome vizibile, cu toate astea ei transmit virusul. Şi nenorocirea este că primii către care transmit virusul sunt părinţii, bunicii, care pot fi afectaţi într-o măsură foarte mare”, a spus Orban la B1 TV.

Întrebat despre interzicerea deplasărilor în intervalul orar 23,00 – 05,00, Orban a susținut că s-a urmărit evitarea aşa-ziselor „petreceri” de pe timpul nopţii.

„Aceste restricţii nu le-am introdus numai noi. Noi chiar am aşteptat o perioadă să vedem în alte ţări dacă dau efecte. Şi se pare că dau efecte, pentru că, pe timpul nopţii, foarte mulţi tineri, adolescenţi şi nu numai, petrec. (…) Se făceau (petrecerile de noapte- n.r) în toate locurile posibile. Eu n-am fost convins de la început de utilitatea acestor restricţii. Până într-o seară, când m-am întors pe la 12 noaptea acasă, în Dobroeşti, (…) şi în două locuri am văzut grupuri de adolescenţi care pe stradă stăteau. Nu era nici măcar în parc sau… pur şi simplu stăteau pe stradă împreună, beau o bere… Fără mască, fără nimic. Acolo, cum erau aşa grupaţi, dacă era unul singur dintre ei bolnav, cu siguranţă îi îmbolnăvea pe jumate din ceilalţi. Ei se duceau acasă şi-şi îmbolnăveau părinţii, bunicii. E un factor de risc major”, a explicat Orban.

Premierul a mai spus că deschiderea şcolilor depinde de evoluţia pandemiei.

„Totul depinde de evoluţia pandemiei. Noi ne dorim ca toţi elevii să se întoarcă în clasă, noi ne dorim ca învăţământul să se desfăşoare în clasă. Pe de altă parte, nu putem să facem abstracţie de ceea ce se întâmplă în România din punct de vedere pandemic”, a mai spus Ludovic Orban.

Despre închiderea piețelor acoperite

Ludovic Orban a susținut că suspendarea activității piețelor care funcționează în spații închise se justifică prin faptul că acestea „nu sunt foarte bine amenajate”, iar cei care merg la piață sunt persoane în vârstă, mult mai vulnerabile.

„În general nu sunt piețe foarte bine amenajate, Nu au sisteme de ventilație, nu au avut un sistem de a asigura măsurile de protecție sanitară. Cei care merg la piață sunt mai în vârstă, mult mai vulnerabili”, a spus Ludovic Orban, la postul B1Tv.

„Ne cerem scuze pentru inconvenientele pe care le creăm printr-o astfel de măsură, dar măsura în sine este o măsură care dorește să păstreze la minimum riscurile de contaminare, mai ales ale persoanelor în etate care sunt cei mai mulți dintre cei care beneficiază de acest serviciu”, a mai spus el.

Premierul a adăugat că a avut discuții cu peste 100 de primari din țară ca să se găsească soluții astfel încât producătorii români să aibă unde să își vândă marfa. În acest sens, el a spus că unele piețe au pereții reatractabili, iar altele au parcări în care pot fi mutate tarabele.

sursa:https://www.cotidianul.ro/orban-a-gasit-tapul-ispasitor-sunt-raspandaci-de-virus

ROMÂNIE, E TIMPUL SĂ NE UNIM într-o solidaritate de criză !

 


ROMÂNIE, E TMPUL SĂ NE UNIM !

De luni, 9 noiembrie 2020, începe o perioadă cumplită. Nu doar de restricții. Se amplifică și neîncrederea în cei care ne conduc. Și teama celor care trebuie să se protejeze. Și numărul celor bolnavi. Inclusiv personalul medical va fi supus unor încercări care, în multe cazuri, vor merge pînă la limita suportabilității. În mod normal, ar trebui să ne unim într-o solidaritate de criză. Așa ne-am strîns la cutremurul din 1977, la diferite inundații, la invadarea Cehoslovaciei de către trupele sovietice. La fel, România s-a strîns ca o mînă încleștată în decembrie 1989.

Mă tem că de data aceasta nu are cine ne uni. Ne lipsește omul. Perioada de criză oricît ar fi de periculoasă nu ne solidarizează. Mai degrabă ne desparte. Președintele Klaus Iohannis a pompat în societatea românească atît dihonie încît nu a mai rămas energie nici pentru speranță.

Poate că numai o nenorocire mai mare decît o asemenea pacoste să ne miște simțămintele patriotice și să-i trezească pe cei care să vorbească în numele compatrioților noștri. Iohannis și Orban, oricîte microfoane și camere ar avea în față, vorbesc numai pentru ego-ul lor chinuit. Mă îndoiesc și de coerența măsurilor luate de guvernul Orban. Ne aflăm în fața unei cete încropite, nu a unui guvern cu un program benefic și mobilizator. Măsurile scremute de o gîndire îngustă și egoistă stau la baza stării de neîncredere. Sporesc mînia și dihonia. Închiderea piețelor a stîrnit mai multă mînie decît defilările cu cătușe și arestările programatice.

În toată Europa, măsurile luate de guverne mai deștepte sau mai proaste decît al nostru bagă groaza în populația bătrînului continent. Ce este de făcut ? Circulă tot soiul de idei, de soluții năstrușnice, de ipoteze care mai de care.

Nu ne rămîne decît un lucru simplu. Să ne străduim a ne păstra luciditatea necesară supraviețuirii și să încercăm să ne protejem după toate regulile și cu toate mijloacele existente. Și, în egală măsură, să încercăm să-l protejăm și pe aproapele nostru, indiferent că este din familie, un trecător necunoscut sau un dușman încrîncenat.
Ar fi o soluție la îndemîna fiecăruia și punctul de pornire al unei solidarități de popor dezbinat de politicieni.

sursa:https://www.cotidianul.ro/solidaritate-de-popor-dezbinat/