3.03.2021

ȘTIRI NOI la NTD-România

 

Xi Jinping, discuție cu Andrzej Duda : Suntem gata să livrăm vaccinuri chinezești în Polonia

 


Președintele de la Beijing spune că Polonia și China ar trebui să își consolideze comunicarea strategică și să aprofundeze cooperarea pragmatică, precum și să răspundă în comun la diferite amenințări și provocări.

China acordă o mare importanță relațiilor cu Polonia și este pregătită să le întărească, inclusiv livrarea vaccinurilor COVID-19 în Polonia și sprijinirea importului de produse agroalimentare poloneze, a declarat președintele chinez Xi Jinping într-un apel telefonic cu președintele Andrzej Duda. Potrivit rapoartelor agenției de informații guvernamentale chineze Xinhua, președintele Xi a subliniat că Polonia este o țară importantă din Europa Centrală, membru esențial al UE și este conectată cu Republica Populară Chineză printr-un parteneriat strategic.

China poate livra și vaccinuri

Liderul de la Beijing a evaluat că, în situația actuală, China și Polonia ar trebui să își consolideze comunicarea strategică și să aprofundeze cooperarea pragmatică, precum și să răspundă în comun la diferite amenințări și provocări.

"China este gata să coopereze cu Polonia în vederea stabilizării și dezvoltării pe termen lung a relațiilor bilaterale", a Xi Jinping. Acesta a declarat că țara sa este pregătită să sporească schimbul de experiență în ceea ce privește combaterea pandemiei și să reînnoiască călătoriile între cele două țări în mod ordonat. El a declarat că Republica Populară Chineză este dispusă să livreze vaccinuri coronavirus în Polonia în măsura capacității sale și în funcție de nevoile părții poloneze.

De asemenea, Xi a subliniat că transportul de mărfuri prin legături feroviare între China și Polonia și Europa a atins niveluri record în timpul pandemiei. El a spus că acesta este un semn al co-dependenței lanțurilor de aprovizionare între China, Polonia și alte state UE. Președintele Chinei a declarat că țara sa va promova o creștere a importului de produse agricole de înaltă calitate din Polonia prin crearea de mecanisme de cooperare între China și Europa Centrală și de Est, precizează RMX.

sursa:https://www.dcnews.ro/xi-jinping-discutie-cu-andrzej-duda-suntem-gata-sa-livram-vaccinuri-chinezesti-in-polonia_805429.html

Bază aeriană americană din Irak, lovită de cel puțin 10 rachete

 


Miercuri, 3 martie 2021, aproximativ 10 rachete au lovit într-o bază din Irak, avanpost care adăpostea trupele SUA, dar și unități aliate, au declarat oficialii militari. Nu se știe dacă au existat victime, dar armata irakiană a spus că nu există pierderi semnificative.

A fost primul astfel de atac de când SUA a lovit țintele iraniene de-a lungul frontierei Irak-Siria săptămâna trecută, ucigând un polițist și provocând temeri legate de un alt ciclu de atacuri, așa cum sa întâmplat anul trecut. Atunci, atacurile au culminat cu eliminarea generalului Soleimani.

Nimeni nu și-a asumat răspunderea pentru atacul de miercuri, care vine cu două zile înainte ca Papa Francisc să viziteze țara, pe fondul îngrijorărilor legate de securitate și de pandemia de coronavirus. Călătoria Suveranului Pontif va include opriri în Bagdad, sudul Irakului și orașul Irbil din nord.

Rachetele au lovit baza aeriană Ain al-Asad din provincia Anbar, a declarat purtătorul de cuvânt al coaliției conduse de SUA, colonelul Wayne Marotto. Pe lângă trupele americane, danezii și britanicii se numără printre cei staționați la bază. Este aceeași bază pe care Iranul a lovit-o în ianuarie anul trecut, ca represalii pentru uciderea lui Soleimani. 

Ambasadorul britanic în Irak, Stephen Hickey, a condamnat atacul: „Forțele coaliției sunt în Irak pentru a lupta împotriva Daesh la invitația guvernului irakian”, a scris pe Twitter, folosind acronimul arab pentru IS. „Aceste atacuri teroriste subminează lupta împotriva Daesh și destabilizează Irakul”, a mai adăugat acesta potrivit ABCNews.

sursa:https://www.dcnews.ro/baza-aeriana-americana-din-irak-lovita-de-cel-putin-10-rachete-papa-francisc-urmeaza-sa-viziteze-zona_805423.html

Administraţia Putin avertizează UE şi SUA

 


Administraţia Vladimir Putin a avertizat, miercuri, că va riposta la sancţiunile „absolut inacceptabile” impuse de Uniunea Europeană şi de Statele Unite din cauza condamnării la închisoare a disidentului Aleksei Navalnîi.

„Considerăm aceste restricţii absolut inacceptabile. Generează daune considerabile asupra relaţiilor noastre, care sunt deja într-o situaţie deplorabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, Dmitri Peskov. Oficialul rus a explicat, conform agenţiei Tass, că se referă la relaţiile Rusiei cu Statele Unite şi Uniunea Europeană.

„Sancţiunile nu sunt altceva decât interferenţe în afacerile interne ale Rusiei”, a subliniat Dmitri Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a avertizat că Administraţia de la Moscova pregăteşte măsuri de retorsiune. „Vom coordona propriile sancţiuni. Agenţiile responsabile vor propune conducerii politice măsuri de retorsiune. Măsurile vor fi aprobate, vor fi făcute publice şi îi vom anunţa pe oponenţii noştri din acest caz. Există principiul reciprocităţii şi nu poate fi evitat în relaţiile interstatale”, a subliniat Dmitri Peskov.

Consiliul Uniunii Europene a decis, luni, sancţionarea a patru oficiali ruşi implicaţi în procedurile judiciare împotriva liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi. Conform unor oficiali de la Bruxelles, cei patru oficiali ruşi sancţionaţi sunt Aleksandr Kalaşnikov, directorul Serviciului penitenciarelor, Aleksandr Bastrîkin, directorul Comitetului rus de investigaţii, procurorul general Igor Krasnov şi Viktor Zolotov, şeful Gărzii Naţionale.

La rândul său, Administraţia Joseph Biden a anunţat sancţiuni împotriva a şapte oficiali ruşi şi asupra a 14 entităţi din industria chimică şi biologică. Printre oficialii sancţionaţi de SUA se numără Aleksandr Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB).

O instanţă judiciară din Moscova a decis, la începutul lunii februarie, condamnarea la trei ani şi şase luni de închisoare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare. Instanţa a dispus scăderea din sentinţă a zilelor petrecute de Aleksei Navalnîi în arest la domiciliu. Aleksei Navalnîi a fost arestat preventiv pe 17 ianuarie, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020.

Serviciul rus al Penitenciarelor a comunicat că Aleksei Navalnîi a încălcat termenii unei sentinţe cu suspendare. Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru furt, un caz din 2014 pe care disidentul îl consideră ca având motivaţie politică. Un termen al controlului judiciar expirase pe 30 decembrie 2020, iar Navalnîi ar fi trebuit să se prezinte la o secţie judiciară.

În plus, Comitetul rus pentru Investigaţii a anunţat recent că Aleksei Navalnîi este vizat de o anchetă privind „fraude de amploare”. Liderul opoziţiei ruse este suspectat că ar fi utilizat în scopuri personale fonduri colectate pentru organizaţiile civice pe care le conduce, valoarea presupuselor fraude fiind de 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro). Aleksei Navalnîi conduce mai multe organizaţii nonguvernamentale pentru drepturile omului şi combaterea corupţiei.

sursa:https://www.cotidianul.ro/administratia-putin-avertizeaza-ue-si-sua/

APEL NAȚIONAL : DUMINICĂ, pe 7 Martie 2021, protest masiv împotriva legii vaccinării obligatorii. Toată țara la București !

 


Apel Național ! 🇷🇴

Duminică, 7 martie suntem OBLIGAȚI  să ne prezentăm cu toții în alveola Parcului Izvor de lângă Casa Parlamentului la ora 15:00, dacă mai vreți să câștigăm lupta împotriva vaccinării obligatorii !

Toată țara trebuie sa vină împreună cu noi în București, nicidecum în alte orașe, fiindcă Legea vaccinarii obligatorii va intra la vot în max. 2-3 săptămâni !

7 martie este o zi simbolică pentru toți românii care NU doresc sa fie vaccinați cu forța împotriva voinței lor.

Anul trecut, la această dată, aprox. 6500 de români adevărați au făcut un lanț uman în jurul Casei Parlamentului, încercuind la propriu fortăreața parlamentarilor și atunci am reușit cu toții să oprim Legea vaccinării obligatorii, nemaifiind votată în Camera Deputaților, în ciuda tuturor presiunilor făcute din interior de agenții Big Pharma.

Anul acesta, contextul este cu mult diferit, dar avem aceeași misiune de îndeplinit și va trebui să ne unim din nou cu toții pentru a-i opri pe deputații care vor vota Legea vaccinării obligatorii în Plen în jurul datei de 15-20 martie.

Acum NU mai este loc pentru alte orgolii si avem obligația de a ne întâlni din nou pe 7 martie în alveola Parcului Izvor, pentru a reuși să strângem rândurile, în așa fel încât Legea vaccinării obligatorii să NU treacă.

Oameni buni, aceasta este ultima noastră șansă de a-i opri pe guvernanții vânduți care au misiunea de a duce până la capăt agenda companiilor Big Pharma pentru a impune în cele din urmă vaccinarea obligatorie a copiilor si a adulților.

Iar dacă această Lege va trece, atunci trebuie să știți de acum că toți romanii vor fi obligați să se vaccineze împotriva Covidului, indiferent de optiunea lor, mai ales că ne regăsim în acest moment într-o situație epidemiologică deosebită.

Dumitru Bălan

Iar părinții care vor refuza actul vaccinării obligatorii vor plăti amenzi de până la 10.000 RON, urmând ca în final să fie decăzuți din drepturile părintești dacă nu își vor vaccina copiii.

Asta vă așteaptă dacă nu vă treziți și dacă nu scăpați mai repede de frica care v-a luat mințile în acest an !

Acum un an i-am oprit ! O putem face din nou, dar depinde numai de voi daca deputații vor vota în cele din urmă Legea vaccinării obligatorii !

Nu faceți prostia de a nu veni, fiindcă acest moment nu se va mai repeta prea curând și o să vă pară rău mai târziu dacă veți boicota protestul nostru.

Împreună putem face din nou istorie, nu uitați asta niciodată !

sursa:https://ortodoxinfo.ro/2021/03/01/apel-national-pe-7-martie-protest-masiv-impotriva-legii-vaccinarii-obligatorii-toata-tara-la-bucuresti/?fbclid=IwAR2E8OE-mIzMa51OK_wrlzzkKwA416Fhn6k4kRt4setwSCuWaELw619vDh0

Cum rezolvi o conexiune slabă la internet

 


Dacă ai o conexiune slabă la internet, trebuie să fii atent la câteva aspecte. Iată cum o poți rezolva.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să verifici ce viteză ai în contractul pe care l-ai semnat cu providerul de internet. Asigură-te că viteza conexiunii este cea pe care o credeai.

De asemenea, trebuie să verifici viteza conexiunii la internet, pentru a fi sigur ca nu are o problemă computerul tău. Viteza conexiunii la internet se poate testa folosind site-urile speedtest.net, fast.com sau speedtest.googlefiber.net. 

Dacă motivul pentru care conexiunea slabă la internet este din cauza unui modem de proastă calitate, trebuie să ceri companiei la care eşti abonat un echipament mai nou. Dacă ai deja un modem de ultima generaţie, înseamnă că router-ul este de vină şi îţi va trebui unul mai performant. 

sursa:https://www.dcnews.ro/cum-rezolvi-o-conexiune-slaba-la-internet-ce-trebuie-sa-faci-4-pasi-simpli_805272.htm

Oamenii de știință au creat o gaură neagră în laborator. Care este scopul

 


Cercetătorii de la Technion - Institutul Israelian de Tehnologie din Haifa au reușit să creeze o micro-gaură neagră pentru a testa teoria astro-fizicianului Stephen King, informează Live Science. Acesta a emis o ipoteză în 1974, conform căreia găurile negre nu sunt niște gropi astronomice întunecate care înghit stele și galaxii, ci niște formațiuni care emit lumină în mod spontan, numită acum radiație Hawking. 

„O gaură neagră ar trebui să emită lumină asemenea unui obiect negru, care în mod normal este un obiect cald care emite în mod constant o radiație infraroșie. Hawking a sugerat că găurile negre sunt asemenea stelelor normale, care emit un anumit tip de radiație mereu. Asta am vrut să confirmăm cu studiul nostru și am reușit”, a declarat co-autorul studiului Jeff Steinhauer, profesor asociat al Institutul Israelian de Tehnologie.

sursa:https://www.dcnews.ro/gaura-neagra-in-laborator_805270.html

Comisia Europeana : Statele membre UE vor decide singure cum folosesc certificatul digital de vaccinare

 


Comisia Europeană a oferit clarificări suplimentare după ce preşedintele instituţiei, Ursula von der Leyen, a anunțat, luni, un proiect legislativ al certificatului medical european. C.E. a precizat că statele membre vor trebui să stabilească singure utilitatea potenţialului document.

"Noi pregătim un document la scară europeană, care va include date foarte obiective. Dar statele membre vor decide care va fi utilizarea precisă a documentului", a explicat Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil de Promovarea Stilului de Viaţă European, potrivit Mediafax.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat că potenţialul certificat medical nu va include doar date despre vaccinare, ci şi alte date medicale.

"Documentul ar putea arăta şi dacă o persoană este imunizată datorită situaţiei medicale personale şi a prezenţei anticorpilor", a subliniat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Tema certificatului medical digital va fi analizată în Consiliul European pe 25 martie. Pentru a intra în vigoare, propunerea Comisiei Europene privind certificatul medical digital trebuie aprobată de Parlamentul European şi de statele membre.

Subiectul a fost abordat săptămâna trecută, la summitul Consiliului European. Liderii statelor membre UE au cerut Comisiei Europene să definească norme comune pentru recunoaşterea reciprocă a certificatelor de vaccinare, dar nu există un acord asupra drepturilor pe care le-ar conferi un astfel de certificat.

Consiliul European a anunţa în Declaraţia comună oficială adoptată la summit: "Cerem continuarea eforturilor asupra unei abordări comune privind certificatele de vaccinare şi vom reveni asupra acestui subiect".

Ursula von der Leyen: Vom prezenta luna aceasta o propunere legislativă pentru un permis verde digital

În acest context, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat luni că a discutat cu parlamentari din cadrul formaţiunii germane Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU) despre o serie de teme europene, inclusiv despre un "permis verde digital".

Ursula von der Leyen a explicat că documentul nu va conţine doar date despre vaccinare, ci şi despre testele anti-Covid-19 şi despre vindecarea de boală.

"Vom prezenta luna aceasta o propunere legislativă pentru un permis verde digital. Scopul este să furnizăm dovada că o persoană a fost vaccinată, rezultatele testelor în cazul persoanelor care nu au putut face încă vaccinul, informaţii despre recuperarea medicală post-Covid-19.

Documentul va respecta protecţia datelor, securitatea şi sfera privată. Permisul verde digital ar trebui să faciliteze vieţile europenilor. Scopul este să permitem gradual deplasările în interiorul Uniunii Europene şi în afara acesteia, pentru muncă şi turism", a transmis Ursula von der Leyen prin Twitter.

Rugată să ofere detalii despre acest document, Ursula von der Leyen a precizat, conform postului France24: "Vom prezenta o propunere legislativă în martie".

sursa:https://www.antena3.ro/coronavirus/comisia-europeana-statele-membre-vor-decide-singure-cum-folosesc-certificat-digital-vaccinare-594965.html

Germania se pregăteşte să relaxeze restricţiile

 


Germania se pregăteşte să relaxeze restricţiile legate de pandemie şi să redeschidă anumite afaceri, mizând pe milioane de teste pentru a încerca să evite un al treilea val de contaminare.

Cancelarul german Angela Merkel va propune, miercuri, şefilor de regiuni să relaxaze restricţiilor privind contactele sociale, începând cu 8 martie, relatează Le Figaro.

Merkel a recunoscut că populaţia doreşte cu „înflăcărare” întoarcerea la o viaţă normală, potrivit participanţilor la o şedinţă parlamentară, care a avut loc marţi.

„Ieşim dintr-o perioadă lungă de blocare şi acum trebuie să avansăm pas cu pas”, a spus Merkel, potrivit aceloraşi surse.

De luni, 8 martie, vor fi posibile întâlnirile între „două gospodării”, dar nu vor depăşi în total cinci persoane, copiii sub 14 ani nefiind incluşi, potrivit unui proiect. Până acum, contactele între gospodării trebuiau limitate la o singură persoană din afară.

În ultimele săptămâni, Germania a autorizat treptat redeschiderii şcolilor după două luni în care au fost închise. De asemenea, de luni, saloanele de coafură au fost deschise.

Strategia de redeschidere a ţării se va baza pe testarea masivă cu teste rapide.Scopul este ca până la începutul lunii aprilie întreaga populaţie să se poată testa în mod regulat şi gratuit. Tot personalul şcolilor şi grădiniţelor, precum şi elevii, vor primi, de asemenea, teste antigene gratuite în fiecare săptămână.

Numărul de cazuri a crescut cu 3.943 în 24 de ore în Germania, potrivit datelor de la Institutul de Supraveghere a Sănătăţii Publice REQUIS marţi, în timp ce numărul morţilor a depăşit pragul total de 70.000 în acest weekend.

sursa:https://www.cotidianul.ro/germania-se-pregateste-sa-relaxeze-restrictiile/

Peste 10.000 de abuzuri sexuale comise de preoții catolici din Franța

 


Preoții catolici francezi ar fi abuzat peste 10.000 de minori și alte persoane vulnerabile din anii ’50 încoace, se arată într-o investigație independentă a Bisericii Catolice, în Franța.

Conform CNN, Comisia independentă a abuzurilor sexuale din Biserică (CIASE) „estimează că numărul victimelor ar putea să atingă «cel puțin zece mii»”, se arată într-un comunicat de luni. Comisia a transmis că a primit până acum 6.500 de mărturii care au în vedere cel puțin 3.000 de victime diferite.

Președintele CIASE, Jean-Marc Sauve, a transmis că nu se știe în acest stagiu ce procent din toate victimele au depus mărturie. Comisia a fost creată în 2018 de Biserica Catolică  a Franței, după mai multe scandaluri legate de abuzuri au apărut în spațiul public. Chiar dacă este finanțată de episcopii francezi, membrii nu sunt plătiți și nu primesc indicații de la Biserică. Raportul final va sosi în toamna anului 2021.


sursa:https://www.dcnews.ro/ancheta-independenta-peste-10-000-de-abuzuri-sexuale-comise-de-preotii-catolici-din-franta_805227.html

Ambasadoarea Uniunii Europene în Venezuela, Isabel Brilhante Pedrosa, a părăsit marţi această ţară după ce fusese declarată "persona non grata"

 


Ambasadoarea Uniunii Europene în Venezuela, Isabel Brilhante Pedrosa, a părăsit marţi această ţară după ce fusese declarată "persona non grata" de guvernul preşedintelui Nicolas Maduro, notează AFP.

Ea s-a îmbarcat la bordul unui avion al companiei Turkish Airlines, a confirmat pentru AFP o sursă din cadrul delegaţiei diplomatice a UE. Autorităţile de la Caracas au decis la 24 februarie să o expulzeze pe Isabel Brilhante Pedrosa ca represalii la o nouă serie de sancţiuni decretate de UE împotriva a 19 responsabili şi înalţi funcţionari ai guvernului.

Diplomata de naţionalitate portugheză a primit un termen de 72 de ore pentru a părăsi ţara, dar, "din motive pur logistice din cauza disponibilităţii zborurilor" de la Caracas, plecarea a fost posibilă abia marţi, indicat sursa.

UE a răspuns cu aceeași monedă

Ca răspuns la această expulzare, Uniunea Europeană a răspuns declarând-o "persona non grata" pe ambasadoarea Venezuelei pe lângă UE, Claudia Salerno Caldera. În total, 55 responsabili şi înalţi funcţionari ai guvernului venezuelean sunt sancţionaţi de UE, cu interzicerea călătoriilor şi îngheţarea activelor pe teritoriul Uniunii. UE nu îi recunoaşte nicio legitimitate preşedintelui Nicolas Maduro şi nu a recunoscut rezultatele alegerilor legislative din decembrie 2020.

"Le mulţumesc mult tuturor venezuelenilor pentru grija, recunoştinţa şi afecţiunea lor. Vă voi purta pe toţi cu mine în atâtea amintiri frumoase. Inima mea rămâne aici. Te iubesc #Venezuela", a scris ambasadoarea pe Twitter.

Venezuela, zguduită de o profundă criză politică şi confruntată cu cea mai gravă criză economică din istoria sa recentă, a devenit în 2017 prima ţară din America Latină sancţionată de UE.

De trei ani, Statele Unite au mărit, de asemenea, presiunea diplomatică şi sancţiunile economice pentru a încerca să-l alunge de la putere pe Nicolas Maduro, a cărui realegere în 2018 a fost considerată frauduloasă de o parte a comunităţii internaţionale.

Isabel Brilhante Pedrosa se afla în post în capitala Venezuelei din 2017. La 29 iunie 2020, după o serie precedentă de sancţiuni europene, Nicolas Maduro o expulzase deja, acordându-i 72 de ore pentru a părăsi ţara. Cu toate acestea, la expirarea termenului, guvernul a dat înapoi, cerând în schimb "gesturi" din partea UE, potrivit Agerpres.

sursa:https://www.dcnews.ro/ambasadoarea-ue-expulzata-din-venezuela-a-parasit-tara_805236.html