11.13.2020

ÎPS Teodosie începe LUPTA cu statul pentru libertatea religioasă

 


Ortodocșii se confruntă, în continuare, cu limitarea drepturilor religioase de către guvernul condus de Ludovic Orban și miniștrii PNL! Fără dreptul la Sfânta Împărtășanie la comun, ortodocșii au fost lăsați și fără accesul la pelerinaje. Din aceste motive, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, anunță că va da statul în judecată pentru ridicare interdicției participării la pelerinaje.

Este primul ierarh care are curaj să înfrunte statul și care ia o astfel de poziție față de interferențele guvernamentale în spațiul privat al bisericilor.

”Eu voi începe demersurile, îmi caut niște avocați foarte serioși, pentru că, nu putem să fim împiedicați să mergem la vatra noastră părintească, la originea noastră spirituală. Vom ține toate regulile, este un loc atât de larg acolo. Cum să nu ajung eu la peșteră în ziua Sfântului Andrei. Este imposibil! Și cum să nu ajungă constănțenii acolo? Dar, eu cred că pot să ajungă toți românii. Este adevărat Apostolul tuturor românilor. Aici nu este o sărbătoare locală, este o sărbătoare națională, și chiar a fost pusă în calendar ca sărbătoare națională, sărbătoarea Sfântului Andrei, alături de 1 decembrie, de asemenea sărbătoare națională, care ține de unirea tuturor românilor într-o singură țară.

Eu voi face toate demersurile. De azi într-o săptămână când ne vedem trebuie să avem deja… vom merge chiar să ne susținem drepturile noastre de închinători, în instanță. Eu nu mă mulțumesc cu niște restricții care n-au logică și care ne restrâng drepturile noastre de închinători.

Vreau ca toți cei care întrebați să ajungeți la Sf. Andrei, cred că sunteți de acord cu acest demers, prin juriști, să nu ne trezim cu o zi înainte că n-avem voie. Trebuie să avem o sentință în sensul acesta, de mâine voi vorbi cu cei mai iscusiți juriști și care mă vor ajuta să avem sărbătoarea Sfântului Andrei.”, a spus arhiepiscopul Tomisului.

sursa:https://www.stiripesurse.ro/video-ips-teodosie-incepe-lupta-cu-statul-pentru-libertatea-religioasa-cum-sa-nu-ajung-eu-la-peste_1528120.html

Orban suferă de Sindromul Ceaușescu

 


Mihai Tudose spune că Ludovic Orban suferă de „Sindromul Ceaușescu”.

„ Am văzut destui politicieni apucați de paranoia autoritară. Deveneau brusc alți oameni, odată intrat demonul puterii în ei. Ultimii au fost Ponta și Dragnea. Nu credeam să-l văd și pe Ludovic Orban căzând în boala asta. Din păcate, derapajul lui, ca orice manifestare a sindromului Ceaușescu, dăunează grav democrației și cooperării loiale între instituțiile statului”, scrie pe Facebook Mihai Tudose.

Tudose afirmă că „lichidarea Curții Constituționale și boicotul activității Senatului sunt ultimele aberații ceaușiste venite dinspre PNL”.

„Mai întâi, supărat pe Curtea Constituțională, premierul PNL a amenințat cu schimbarea componenței acestui for. Enervat de lipsa de obediență a Curții, dl Orban cere acum desființarea ei și trecerea controlului de constituționalitate la Înalta Curte de Casație și Justiție. Deci, dacă-ți stă în cale o instituție fundamentală a statului, soluția e să o desființezi. Lichidarea Curții Constituționale și boicotul activității Senatului sunt ultimele aberații ceaușiste venite dinspre PNL. Distrugerea Opoziției (”dispariția PSD ca partid”) e, de asemenea, un periculos element constant al discursului pretins liberal… De ce faceți, d-lor peneliști, exact ceea ce nu v-a plăcut la Dragnea? Mă așteptam să învățați ceva din greșelile altora și, mai ales, din modelul pozitiv al unora din Popularii Europeni. E groaznic că, în loc să urmați deschiderea d-nei Merkel pentru cooperare în interesul țării, dincolo de socotelile meschine de partid, voi îl copiați pe Viktor Orban în marșul lui autoritar!… E blestem pe țara asta, să-i “crească” un mic nou Ceaușescu și nici ăla cu bune și cu rele?!? Doar cu apucăturile cele mai rele….. Și culmea coincidenței: vine Decembrie… Voturile pot avea puterea gloanțelor”, conchide Mihai Tudose.

sursa:https://www.cotidianul.ro/tudose-orban-sufera-de-sindromul-ceausescu/

IN MEMORIAM Vladimir Găitan, la TVR

 


În semn de omagiu adus actorului Vladimir Găitan care ne-a părăsit în această săptămână, Televiziunea Română schimbă grila de programe a posturilor sale pentru a difuza două filme artistice şi un spectacol de teatru reprezentative pentru Vladimir Găitan, precum şi două emisiuni dedicate lui, despre personalitatea şi activitatea sa profesională.

Astfel, sâmbătă, 14 noiembrie, de la 21.10, TVR 1 a programat filmul Reconstituirea, în regia lui Lucian Pintilie, cu: Vladimir Găitan, George Constantin, şi George Mihăiţă în rolurile principale.

În 2008, Asociația Criticilor Români de Film a desemnat „Reconstituirea” drept cel mai bun film românesc din toate timpurile.

Reconstituirea are la bază nuvela omonimă a lui Horia Pătraşcu, pornind de la un fapt real petrecut în anii ’50 pe malul Timişului. Vuică şi Ripu, doi elevi de la „seral”, și-au sărbătorit absolvirea printr-o beție de pomină, după care s-au încăierat și au spart capul ospătarului care încerca să-i despartă, dărâmând și un șopron. Dacă s-ar da curs plângerii, tinerii ar risca doi-trei ani de închisoare. Procurorul preferă o altă pedeapsă: vinovaţii vor reconstitui evenimentele, într-un film educativ, pentru ca publicul să tragă învățăturile necesare. În loc de asta, „publicul” prezent la reconstituire va fi martorul unui tragic şi stupid accident.

Tot la TVR 1, duminică, 15 noiembrie, de la ora 18.00, descoperim la Dosar Romania detaliile realizării filmului Reconstituirea – cel mai bun film românesc din toate timpurile. Urmăriţi un documentar road-movie cu întoarcere la locul naşterii unui mare film românesc, filmul fără interioare. Cornel Mihalache a realizat dosarul Reconstituirii într-un document de televiziune care ne dezvăluie câteva din culisele filmării desfășurate într-un singur loc, la Sinaia, la intersecţia Valea Prahovei cu Valea Rea. Vladimir Găitan, George Mihăiţă, Ileana Popovici, George Constantin, Ernest Maftei ne fac din nou să râdem cu o lacrimă în colţul ochilor. Producător Răzvan Butaru.

TVR 2 vă invită să revedeţi duminică, 15 noiembrie, de la ora 11.00 o ediţie a emisiunii Destine ca-n filme în care Iuliana Marciuc a stat de vorbă cu regretatul actor.

A fost pentru prima dată când Vladimir Găitan a povestit despre boala teribilă de care a suferit încă de când avea 38 de ani, despre tratamentul urmat de-a lungul zecilor de ani, dar şi despre felul în care a fost privit când afecţiunea sa a devenit publică. „A fost o întâlnire emoționantă, la el acasă, unde a primit ehipa „Destine ca-n filme”, dar şi la Teatrul de Comedie, unde a slujit foarte mulți ani și de unde a ieșit la pensie” îşi aminteşte Iuliana Marciuc.

Tot la TVR 2, de la 20.10, la Duminica filmului românesc, urmăriţi filmul Ultima noapte de dragoste, drama în regia lui Sergiu Nicolaescu inspirată de romanul lui Camil Petrescu, film ce îl are în rolul principal pe Vladimir Găitan.

Duminică, de la ora 16.00, TVR 3 a programat spectacolul de teatru Poker, de Adrian Lustig, în regia lui Alexandru Tocilescu, o piesă cu Vladimir Găitan, George Mihăiță, Valentin Teodosiu şi Simona Stoicescu – care s-a jucat ani la rând, seară de seară, cu casa închisă.

sursa:https://www.cotidianul.ro/programe-in-memoriam-vladimir-gaitan-la-tvr/

Polonia urmează exemplul Ungariei

 


Guvernul Poloniei a semnalat Uniunii Europene că nu este de acord cu noul mecanism privind respectarea normelor statului de drept, anunţă premierul Mateusz Morawiecki, sugerând că ar putea bloca aprobarea bugetului UE.

Premierul Mateusz Morawiecki a declarat, potrivit publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, că le-a trimis o scrisoare liderilor Uniunii Europene. „Am prezentat perspectiva noastră privind condiţionalităţile introduse în proiectul bugetului UE”, afirmă Mateusz Morawiecki.

„Mecanismul privind statul de drept se axează pe criterii arbitrare, cu motivaţie politică; ar fi o legitimare a standardelor duble”, a argumentat premierul Poloniei.

Ungaria le-a transmis celorlalte state membre ale Uniunii Europene că va bloca aprobarea bugetului multianual comunitar şi a Fondului de relansare economică din cauza mecanismului privind statul de drept.

Preşedinţia germană a Consiliului UE tocmai a ajuns la un acord cu Parlamentul European privind bugetul comunitar pentru perioada 2021-2027. Dar, pentru a intra în vigoare, proiectul de buget multianual, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, şi Fondul de relansare de 750 de miliarde de euro trebuie aprobate formal de Parlamentul European şi de Consiliul UE. Votul în Consiliul UE este prin unanimitate, astfel că un singur stat membru poate bloca adoptarea deciziei.

Potrivit unor surse UE citate de agenţia DPA, reprezentantul permanent al Ungariei în Consiliul UE a semnalat că ar putea să nu voteze bugetul UE, din cauza introducerii mecanismului privind condiţionarea accesului la fonduri europene de respectarea normelor statului de drept. Gergely Gulyás, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a confirmat iniţiativa. Proiectul privind Mecanismul statului de drept este inacceptabil şi, dacă va fi menţinut, vom bloca bugetul UE, a declarat Gergely Gulyás, potrivit site-ului Portfolio.hu.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat săptămâna trecută, într-o scrisoare trimisă liderilor Uniunii Europene, că va bloca aprobarea proiectului de buget multianual dacă va fi introdusă clauza privind respectarea normelor statului de drept. „Deşi Ungaria se simte obligată să coopereze, în contextul noilor evoluţii, este posibil să nu asigurăm unanimitatea care este necesară pentru aprobarea formală a proiectului bugetar decis în iulie”, a transmis Viktor Orban în scrisoare. Viktor Orban consideră că mecanismul privind respectarea statului de drept conţine „definiţii neclare privind încălcarea normelor”, astfel că „pot apărea abuzuri politice”.

Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu negociatorii Parlamentului European privind un mecanism de condiţionare a accesului la fonduri comunitare de respectarea normelor statului de drept, un sistem care ar putea funcţiona prin majoritate calificată. Acordul provizoriu a fost obţinut pe baza recomadărilor formulate la summitul Consiliului European desfăşurat în iulie şi trebuie aprobat formal de Consiliul UE şi de Parlamentul European. Conform unor oficiali UE citaţi de publicaţia germană Der Spiegel, Comisia Europeană va formula propunerile oficiale de sancţionare a unui stat care nu respectă normele statului de drept. Decizia de sancţionare va fi luată de Consiliul UE prin majoritate calificată: voturile a 15 state UE, reprezentând 65% din populaţia UE (o procedură numită şi regula „dublei majorităţi”).

ssursa:https://www.cotidianul.ro/polonia-urmeaza-exemplul-ungariei

NU distrugeți viitorul copiilor noștri !

 


Redeschideți școlile ! NU distrugeți viitorul copiilor noștri ! Este rugămintea pe care o adresează, prin intermediul online, ALDE și Pro România. Reprezentanții celor două formațiuni politice consideră că „Instituind o falsă stare de urgență, guvernul a închis școlile, cu toate că ministrul Educației însuși, Monica Anisie, a recunoscut că rata de infectare cu Covid-19 în școli este de sub 1%. Printr-o scamatorie logică și bizară, același ministru a declarat că închiderea școlilor ar fi, de fapt, „o măsură de solidaritate cu medicii din spitale”.“

În aceeași postare, se mai precizează că „Rata de infectare “sub 1%” dovedește ceea ce spun OMS și toți specialiștii internaționali – că școlile trebuie să rămână deschise / că nu școlile sunt focare de infectare.

În cadrul congresului reunit ALDE – PRO România, s-a decis ca reprezentanții PRO România din Parlament să susțină ca școlile să rămână deschise, personalul didactic și nedidactic să fie testat, condițiile de igienă și protecție implementate, dar școlile să rămână deschise (doar acelea în care se constată un număr semnificativ de infectări se suspendă pe durată determinată necesară pentru procedurile sanitare)!

PRO România propune un pachet de măsuri susținute de ALDE pentru a redeschide școlile în siguranță:

Testarea săptămânală a tuturor profesorilor și a personalului auxiliar din școli.

Redeschiderea în toate școlile a cabinetelor medicale pentru trierea, testarea și supravegherea elevilor.

Închiderea școlilor doar atunci când rata de infectare este de peste 10% din totalul elevilor și personalului. În județul Satu Mare, această rată de infectare este chiar sub media națională de 1%..
Reducerea, pe perioada de crizei medicale, a numărului de materii școlare predate pentru a reduce timpul petrecut în școală și pentru a diminua numărul de elevi din clase.

În PROmisiunea noastră de a scoate țara din criză, redeschiderea școlilor este una dintre cele 5 măsuri pe care le aplicăm DIN PRIMA ZI!

sursa:https://www.cotidianul.ro/apel-nu-distrugeti-viitorul-copiilor-nostri/

Germania va trebui să sacrifice UE, de dragul unității atlantice

 


Autoritățile germane sunt atât de fericite în legătură cu victoria lui Biden, încât se aud deja voci cu privire la pericolul iluziei germane.

Nu, Berlinul nu este atenționat că este încă totul incert și Trump ar putea câștiga, deși este posibil și acest lucru. Conducerii Germaniei i se atrage atenția că își face iluzii în raport cu America, care i-ar putea face un deserviciu nu doar Germaniei, ci și întregii Uniuni Europene. Mai mult, acest lucru nu este sugerat de opoziție, ci de principalul aliat în construirea Europei unite - Franța. Într-adevăr, autoritățile germane au declarat recent lucruri care contrazic direct ideea suveranității europene. Dar tocmai consolidarea acesteia era numită la Paris drept principalul obiectiv strategic - și Berlinul, deși cu o anumită reținere, dar a fost de acord cu acest lucru. Și ce auzim acum?


Totul a început odată cu publicarea articolului din ”Politico” în ajunul alegerilor americane „Europa are încă nevoie de America - oricine ar veni la Casa Albă, trebuie să fim împreună”. A fost semnat de ministrul Apărării și de liderul oficial al CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer (ACC), succesorul eșuat al lui Merkel (ea a demisionat acum aproape un an din funcția de lider al partidului de guvernământ, dar din cauza pandemiei CDU nu poate să se reunească la congres și să-și aleagă înlocuitorul) ... Patosul articolului constă în faptul că în Germania și Europa per ansamblu sentimentele anti-americane sunt în creștere (despre politica anti-europeană a lui Trump nu se menționează - toată lumea înțelege acest lucru), dar „există o stringentă nevoie de o strategie pentru consolidarea relațiilor transatlantice atât din partea noastră, din Europa, cât și, sunt ferm convins de asta, de la Washington". Și în ajunul alegerilor din SUA Europa trebuie să arate Americii că, indiferent de cine va câștiga, europenii sunt „gata să consolideze și să apere moștenirea noastră comună atlantică”. Cam așa arată jurământul de loialitate - doar cu o listă a celor mai importante trei domenii ale acestei lupte comune a SUA și Europei pentru unitatea lor. Toate cele trei sunt foarte revelatoare.

Primul este de a spori potențialul militar al Germaniei și al întregii Europe, în pofida convingerilor și obiecțiilor, deoarece „noul mediu strategic global va cere europenilor să rezolve mult mai multe probleme de securitate decât înainte, mai ales este necesar să facem față oricăror provocări pentru puterea noastră în imediata vecinătate a Europei”. ... ACC le enumeră chiar - „europenii sunt capabili să-și consolideze prezența și, dacă este necesar, să demonstreze forța în Marea Baltică și Marea Nordului, Europa Centrală și de Est, Balcani, Orientul Mijlociu, Mediterana și Africa Subsahariană”.


Adică Europa ca și cum își asumă mai multă responsabilitate pentru propria securitate? Dacă va fi mai implicată în Orientul Mijlociu și Africa Centrală, atunci își va asigura cu siguranță propria securitate, chiar și în cadrul NATO? Nu, nu este nevoie să ne grăbim să facem concluzii - ACC bate într-o cu totul altă direcție.

Pentru că al doilea pas este un îndemn la o consolidare și mai mare a Occidentului și la încheierea acelui parteneriat transatlantic de comerț și investiții, care s-a încercat fără succes să fie încheiat în anii celui de-al doilea mandat al lui Obama. Acest acord, „al unui NATO comercial-financiar”, ar cimenta în cele din urmă Occidentul unit, întrucât ar fi un pas uriaș către crearea unei piețe unice pentru toți și pentru toate, în plus, o piață care ar fi reglementată mai mult de corporațiile globale decât de guvernele naționale. Negocierile s-au prăbușit în timpul mandatului lui Obama, deoarece guvernele europene erau reticente în a preda prea multă putere forțelor transnaționale.


Dar acum ACC propune „să dea dovadă de ambiție la încheierea acordului comercial”, deoarece este necesar „să înarmăm Occidentul cu pârghiile economice comune de care are nevoie în actuala concurență globală și în lupta pentru piețe, reguli, valori, norme și influență”. Și, în general, „nicio altă politică nu va da un impuls mai puternic creșterii și va trimite un semnal mai clar către Beijing și întregii lumi că suntem gata să ne apărăm valorile și regulile noastre de a face business. Este clar că nu este vorba despre business, ci despre o confruntare geopolitică, despre o încercare de a consolida Occidentul fărâmițat, și încă de a-l reuni în cel mai radical mod. Piața unică în epoca actuală este aproape un analog al unui stat unitar, adică Uniunii Europene i se propune să fie lipsită de propria sa suveranitate (care nu a fost încă finalizată nici de jos, de către statele naționale, și nici din partea alianței militaro-politice cu SUA) în favoarea unui singur stat transatlantic. 


Și pentru a elimina toate visele suveranității europene, ACC vorbește despre cea de-a treia direcție: "Iluziile independenței strategice a Europei trebuie să înceteze. Europenii nu vor putea înlocui America în rolul său cel mai important de țară care ne asigură securitatea. <...> America și Europa trebuie să recunoască pe deplin realitatea că SUA sunt obligate să pună în aplicare o politică de descurajare nucleară pe continentul european".

Da, totul este extrem de simplu - „pentru SUA, acest lucru înseamnă că trebuie să continue să acopere Europa cu umbrela lor nucleară. Germania, la rândul său, trebuie să decidă urgent să rămână în programul nuclear al NATO și să continue să fie un partener nuclear de încredere alocând fondurile bugetare și militare necesare pentru aceasta. "

Nu contează că patru cincimi dintre germani susțin retragerea armelor nucleare americane de pe teritoriul german - elita atlantică a RFG intenționează să continue să ignore opinia propriei populații.

Nu trebuie să credeți că aceasta este doar poziția lui Annegret Kramp-Karrenbauer. Nu, aceasta este și poziția Angelei Merkel, cât și, în general, poziția consolidată a întregii elite germane sistemice (căreia i se opun contra-elitele de stânga și de dreapta sub forma „Stânga” și „Alternativa pentru Germania”). Felicitându-l pe Biden, Merkel a spus același lucru - „nu este nimic care să înlocuiască prietenia transatlantică dacă vrem să facem față provocărilor vremurilor”, „aceasta este valoarea noastră comună; trebuie să continuăm să lucrăm împreună, să unim constant noi generații de germani și americani, europeni și Americani”.

Da, Merkel menționează și despre o responsabilitate europeană mai mare: „trebuie să ne asumăm mai multă responsabilitate în acest parteneriat, <...> America a fost și rămâne cel mai important aliat al nostru, dar suntem așteptați - și pe bună dreptate - să facem pași mai activi pentru a asigura siguranța și protecția principiilor noastre în lume". Dar aceasta este o responsabilitate în cadrul Alianței Atlantice și chiar mai strânsă, având în vedere îndemnul Berlinului pentru o mai mare integrare comercială și financiară a celor două părți ale Atlanticului.

Nu în zădar americanii și-au crescut elita germană timp de 75 de ani - acum își demonstrează disponibilitatea de a fi chiar mai pro-atlantici decât americanii, bucurându-se de plecarea lui Trump. Se bucură devreme? Desigur, pentru că Trumpismul, sau mai bine zis naționalismul american, care vede un competitor în Europa și vrea să slăbească structurile transnaționale, nu va dispărea nicăieri și își va lua o revanșă. Dar chiar și acum în Europa mulți sunt nemulțumiți de dorința germanilor de a „întări frăția atlantică” - de exemplu, aceeași Franță, care insistă asupra necesității de a merge spre suveranitatea europeană.


Emmanuel Macron deocamdată nu i-a răspuns ACC, dar a apărut un articol în Le Figaro, „Iluzia periculoasă a Germaniei”, care critica apelul ministrului german de a risipi „iluzia autonomiei strategice europene”:

"Este vorba despre o lovitură puternică pentru doctrina franceză, care a susținut întotdeauna independența strategică a Europei. Emmanuel Macron a subliniat în repetate rânduri că Uniunea Europeană ”nu își mai poate încredința securitatea doar Statelor Unite".


ACC nu menționează în mod deschis Franța și președintele acesteia, dar încearcă să submineze inițiativele franceze de formare a „suveranității europene”. În timpul unui discurs la Academia militară din februarie 2020, Macron a oferit un „dialog strategic” partenerilor europeni ai Franței pentru a discuta „rolul politicii de descurajare a arsenalului nuclear francez în cadrul politicii de securitatea comună”.


Ministrul german al Apărării este gata să împartă portavionul francez și locul Parisului în Consiliul de Securitate al ONU, dar în profunzime nu este interesat de cocoșul gal, care continuă să se umfle în pene, chiar dacă sunt cam rare. Ea crede doar într-o mare America cu scutul său nuclear. Nu înțelege că într-o zi americanii ar putea pur și simplu să o abandoneze, așa cum au făcut cu Franța în perioada interbelică. Ea nu vrea să consolideze în mod independent apărarea cu ajutorul celor mai apropiați vecini.


Acestea sunt concluzii absolut corecte - deoarece chiar și actuala elită politică franceză, crescută și în spiritul loialității față de „solidaritatea atlantică”, păstrează rămășițele gândirii geopolitice independente și ale memoriei istorice. La Berlin, majoritatea clasei politice este complet lipsită de acest lucru, ceea ce, de altfel, face să se îndoiască puternic de capacitatea elitei germane actuale de a conduce cu succes procesul de integrare europeană. Pentru că, dacă nu construiești un „al patrulea Reich”, și nici „casa comună europeană”, ci aripa din spate a turnului Babel al imperiului transatlantic, cine te va urma?


Editorial de Piotr Akopov

sursa:https://ro.sputnik.md/columnists/20201113/32439365/germania-sacrifica-ue-unitate-atlantica.htm

Minori violați în București

 



Mai mulți băieți cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani ar fi fost violați de către trei bărbați. 

Poliția Capitalei anunță că a făcut patru percheziții în acest caz, trei suspecți au fost duși la Poliție, iar doi au fost reținuți, scrie Mediafax. În perioada iulie-noiembrie 2020, polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale Sector 1, în baza unei sesizări din oficiu, au făcut investigații cu privire la un bărbat în vârstă de 56 ani, suspect de săvârșirea mai multor infracțiuni de viol, act sexual cu un minor și agresiune sexuală, fapte ce ar fi fost săvârșite asupra mai multor minori, proveniți dintr-o familie dezorganizată.

În timpul verificărilor au fost obținute date și indicii cu privire la alți doi bărbați, de 45 și respectiv 48 de ani, cercetările fiind extinse față de aceștia pentru act sexual cu un minor.

Suspecții, conduși la audieri
 

Astfel, joi au fost puse în aplicare 4 mandate de percheziție domiciliară, la locuințele bărbaților, aceștia fiind depistați și conduși la sediul Poliției Sectorului 1 pentru cercetări.

Au fost identificate și ridicate mai multe medii de stocare, telefoane mobile și obiecte de îmbrăcăminte.

„Din probatoriul administrat în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că aceștia, profitând de starea familială a minorilor, băieți cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, i-ar fi agresat sexual. Cercetările sunt continuate, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de viol, agresiune sexuală și act sexual cu un minor, cu bărbații de 56 și respectiv 45 de ani în stare de reținere, urmând a fi prezentați magistraților cu propunere legală”, transmite Poliția Capitalei.


sursa:https://www.dcnews.ro/minori-violati-in-bucuresti-trei-suspecti-dusi-la-politie_783803.html

Trump a luat la ţintă Fox News

 


Preşedintele în funcţie al SUA, Donald Trump, a criticat dur, joi, postul de televiziune Fox News, acuzându-l că anul acesta a avut o atitudine diferită faţă de scrutinul prezidenţial din 2016 şi, potrivit unor surse de la Washington, vrea să creeze un grup mediatic concurent.

„Audienţa zilnică a Fox News s-a prăbuşit complet. Iar în weekend-uri este chiar mai rău. Foarte trist să văd că se întâmplă acest lucru, dar au uitat ce le-a adus succesul. (…) Cea mai mare diferenţă dintre alegerile din 2020 şi 2016 a fost Fox News”, a declarat Donald Trump, prin Twitter. De asemenea, preşedintele în funcţie al SUA a distribuit o serie de mesaje critice la adresa Fox News.

Donald Trump este puternic nemulţumit că Fox News a difuzat imediat după scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie proiecţii electorale care arătau că statul Arizona va fi câştigat de Joseph Biden. În ultimele luni, Donald Trump a criticat sondajele de opinie difuzate de Fox News, acuzând că îi afectează imaginea în campania electorală prezidenţială, potrivit publicaţiei The Hill.

Donald Trump nu a recunoscut încă victoria lui Joseph Biden, echipa sa contestând rezultatele în state decisive.

Conform unor surse citate de site-ul Axios.com, Donald Trump le-a spus apropiaţilor că vrea să lanseze o companie media digitală pentru a intra în concurenţă cu Fox News pe segmentul publicului conservator. Unii dintre consilierii lui Trump cred că Fox News a făcut o greşeală difuzând imediat proiecţii care prefigurau victoria lui Joe Biden în statul Arizona.

„Vrea să distrugă Fox. Nu există niciun dubiu în acest sens”, a declarat o sursă din anturajul lui Trump. Preşedintele în funcţie al SUA ar intenţiona să lanseze un post de televiziune digital care să emită online.

sursa:https://www.cotidianul.ro/trump-a-luat-la-tinta-fox-news/

A doua creştere a alocațiilor pentru copii urmează de la 1 ianuarie.

 


Premierul Ludovic Orban a declarat, referindu-se la „dublarea” alocaţiilor pentru copii că a doua creştere urmează de la 1 ianuarie.

„Cu alocaţiile pentru copii, daţi-mi voie să spun câteva lucruri. Din 2007 singura formaţiune politică ce a crescut alocaţiile pentru copii a fost PNL. 2007, 2008, 2015, când eram în opoziţie, martie 2019, când s-au dublat iar alocaţiile, când eram în opoziţie, la Legea bugetului de stat. Noi am fost partidul care a crescut alocaţiile. PSD după ce în 2019 se dublaseră alocaţiile a profitat de un moment în care au obţinut sprijinul unor parteneri care au vrut să câştige gratis voturile, care nu erau în mod tradiţional cu ei, şi au trecut încă o dublare a alocaţiilor în 2019. Le-am spus că nu există resurse financiare. Am spus: dublăm alocaţiile, dar ţinând cont de situaţia economică şi de încasările reale pe care le previzionăm la bugetul de stat, adică o facem în cinci trepte, cu câte 20%, creşterea şi am şi făcut deja prima creştere şi a doua creştere urmează de la 1 ianuarie. Nu poţi să generezi cheltuieli fără să ai venituri”, a afirmat Orban joi la Realitatea Plus.

Chestionat ce părere are despre motivarea Curţii Constituţionale potrivit căreia această cheltuială bugetară constând în majorarea alocaţiilor are stabilită sursa de finanţare, şi anume, contul din care se plătesc alocaţiile pentru copii, Orban a răspuns: „Cum poţi să spui aşa ceva într-o motivare? Pentru orice cheltuială, când se votează o lege, trebuie să fie prevăzută sursa de bani. Ei trebuiau să spună din bugetul de stat luăm bani de la investiţii şi punem la alocaţii sau luăm bani de la cofinanţarea proiectelor cu finanţare europeană şi dăm bani să creştem alocaţiile şi nu mai absorbim fonduri europene, că nu avem nevoie de ele. Nu poţi să îţi baţi joc. Dar ce să vorbim, că e o iresponsabilitate la nivelul parlamentarilor PSD şi al multor altor parlamentari care parcă au înnebunit, au dat pe bandă rulantă sporuri, au generalizat sporul de condiţii deosebite, au vrut să dea şase salarii la angajare, trei salarii la căsătorie, încă trei salarii în plus la pensie, a fost un izvor nesecat de populisme care riscă să pună România în genunchi”.

Ludovic Orban a mai susținut că „niciun leu împrumutat de Guvern nu a fost împrumutat degeaba”, aceşti bani fiind folosiţi la susţinerea investiţiilor, la cofinanţarea proiectelor cu finanţare europeană, la plata şomajului tehnic, la măsurile pentru readucerea în activitate a angajaţilor la companiile lor după ieşirea din şomajul tehnic.

sursa:https://www.cotidianul.ro/ce-mai-zice-orban-despre-cresterea-alocatiilor/

Atenție, măști proaste: „Poartă marcajul CE” - necertificate

 



Paul Anghel, director general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a anunţat, vineri dimineaţa, pe Facebook, că România a emis, prin sistemul RAPEX, o alertă pentru măşti neconforme aflate pe piaţă, care poartă marcajul CE.

„Alertă emisă de România – RAPEX: Produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecţie de către un organism competent. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerinţele în materie de sănătate şi siguranţă şi, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător în cazul în care nu este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149”, a scris Anghel, şef al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC.

Recent, ANPC a retras de la comercializare peste 31 de milioane de măşti de protecţie, în urma controalelor realizate la nivel naţional pe piaţa acestor produse.

sursa:https://www.cotidianul.ro/atentie-masti-proaste-poarta-marcajul-ce-dar-nu-este-certificat/

Vaccinul anti-Covid e obligatoriu ?

 


Alexandru Rafila a declarat, joi seara, că sub nicio formă vaccinul anti-COVID-19 nu va fi obligatoriu pentru populație.

Vaccinul anti-COVID-19 nu va fi obligatoriu, el își va dovedi capacitatea și apoi va câștiga încrederea oamenilor, a spus la Antena 3, prof. Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare.

„Cu siguranță acest vaccin nu va fi obligatoriu. Sau aceste vaccinuri, că nu discutăm doar de unul singur. Aceste vaccinuri sunt vaccinuri noi și una este să discuți despre vaccinuri DTP, cunoscute de zeci de ani și se cunoaște foarte bine eficacitatea sa, eventualitatea unor reacții adverse și așa mai departe și altceva e să discuți despre un produs nou, despre care lumea nu știe nimic și care a trecut doar prin niște studii clinice. Cu siguranță acest vaccin nu va fi obligatoriu nici pentru copii, nici pentru adulți, nici pentru altcineva și în mod evident încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă, așa că eu sunt convins că această discuție legată de obligativitate cel puțin dacă discutăm de aceste vaccinuri noi nu este actuală”, a spus Rafila.

Potrivit acestuia, OMS a făcut sondaje, inclusiv pentru România, iar un institut al Academiei Române a făcut un studiu și, în general, acceptabilitatea pentru acest vaccin e în jur de 50% din populație.

„Important e ca prin vaccinarea medicilor, a categoriilor la risc, încrederea în vaccin să crească, dar aceasta e condiționată de o foarte bună campanie de informare a populației care trebuie să fie sinceră, trebuie să fie transparentă, trebuie să fie profesionist făcută și atunci sigur că oamenii dacă văd că aceia care au primit vaccinul nu au dezvoltat reacții adverse, devin protejați în fața bolii, cu siguranță vor avea și ei încredere să se vaccineze”, a mai spus reprezentantul României la OMS.

Rafila a precizat că abordarea corectă asupra vaccinurilor aanti-COVID-19 o putem avea după ce acestea vor fi evaluate și autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului.

„Până atunci, noi avem doar niște declarații ale companiilor producătoare, care au încheiat faza a treia a studiilor clinice, dar toate aceste documente urmează să fie evaluate de experți independenți de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) sau FDA din Statele Unite. Abia ulterior putem să avem informațiile pe care toți încercăm să le cunoaștem. Deocamdată sunt doar declarații ale producătorilor și pe baza declarațiilor nu se pot administra vaccinuri”, a mai spus Rafila.

La rândul său, directorul institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel a spus la Antena 3 că o persoană care refuză vaccinarea pune în pericol sănătatea unei persoane care s-a vaccinat între timp. 

(Mihai Gâdea) „Vreau să îl întreb pe domnul Streinu-Cercel: dacă avem cazul în care Ionescu s-a vaccinat iar Popescu nu e vaccinat şi nu vrea să se vaccineze, atunci Popescu îl pune în pericol pe Ionescu?”
(Adrian Streinu-Cercel) „O întrebare foarte bună. Dacă persoana care nu e vaccinată se infectează şi devine purtator sănătos pe termen lung, atunci îl pune în pericol şi pe cel vaccinat, pentru că datele referitoare la anticorpi şi la durata în timp a acestor anticorpi nu sunt foarte bine precizate. În decurs de şase luni nu poţi să-ţi faci o idee pe termen lung. Şi atunci este evident că există acest risc potenţial.Dar ce vreau să spun este următorul lucru: când se ia decizia unei vaccinări, este o decizie politică în acceaşi măsură în care este şi socială. Niciun guvernn nu îşi permite să facă vaccinare dacă problema de sănătate publică nu este o problemă majoră de sănătate publică. În cazul de faţă vorbim de o problemă de sănătate publică majoră, care a cuprins această planetă de la nord la sud şi de la est la vest. Cred că va fi o dezbatere publică cu privire la alocarea vaccinului, în primul rand. A 2-a problemă se referă la cine va fi în primul rând la vaccinare. Nu trebuie să uităm că, dacă lucrurile o vor lua pe o pantă aiurea, va trebui să ne gândim la apă potabilă, la cine strânge gunoiul şi unde-l duce şi la electricitate (…) Dacă nu rezolvăm aceste lucruri, degeaba avem vaccin şi ne vaccinăm noi, cei care dorim dacă, cei care trebuie să ne asigure viaţa de zi cu zi nu mai sunt (…) Pe vremea mea, se făceau planuri de intervenţie în pandemie şi luptă în focar Şi lupta în focar se planifica cu creionul pe hârtie şi se stabileau obiectivele, unde te duci, cum te duci etc. Aceşti oameni au ieşit  la pensie, au ieşit din joc. Cei care sunt în locul lor ştiu să folosească foate bine laptop-ul. Dar oamenii nu se uită, toţi, la laptop pentru că, deşi există şi viruşi de calculator, virusul acesta afectează vieţile oamenilor iar pe unii îi mai şi omoară. Şi-atunci (…) trebuie să luăm măsuri pentru oameni. Şi atunci, ne îndreptăm către ei, le explicăm că e bine să îi testăm, venim şi cu ajutor clar pentru aceste persoane, dacă se va pune problema să stea izolaţi (…) Lucrurile sunt complexe şi trebuie făcută de cei care se pricep la pandemie”, a concluzionat medicul Adrian Streinu-Cercel.

sursa:https://www.cotidianul.ro/rafila-face-lumina-vaccinul-anti-covid-e-obligatoriu/

Mormane de bani în casa unui dealer de droguri

 


Procurorii DIICOT au găsit acasă la un traficant munți de bani ascunși în lenjeria de pat, în valize, în cutii de pantofi. Bărbatul de 33 de ani e acuzat că furniza droguri în cluburi exclusiviste din București, fiind reținut.

Procurorii DIICOT- Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO București au desfășurat activităţi procedurale în cadrul operațiunii “THE FLAG”, probând activitatea infracționala a unuia dintre cei mai importanţi dealeri de droguri de risc şi de mare risc care distribuia în zonele exclusiviste ale municipiului Bucureşti.
Finalizarea operațiunii a a avut loc în noaptea de 09/10 noiembrie 2020, prin organizarea unei acțiuni complexe in zona Baneasa- Pipera- Otopeni, ocazie cu care inculpatul a fost prins in flagrant, pe raza orasului Otopeni, Ilfov, in timp ce transporta, pregătite pentru vânzare, cantitățile de 20 grame de cocaină, 59 comprimate de ecstasy, 150 gr. cannabis şi 15 gr hașiș.
Asupra inculpatului s-au găsit și ridicat și sumele de 12.728 lei și 300 leva despre care se dețin date că provin din traficul de droguri.
În urma percheziţiei domiciliare efectuate la locuinţa inculpatului situată pe raza oraşului Otopeni a fost găsită şi ridicată cantitatea de aproximativ 17 de cannabis, 3928 comprimate de ecstasy, 10 grame amfetamină, sumele de 1.698.970 lei și 4070 euro despre care se dețin date că provin din traficul de droguri.
Suma de bani totală indisponibilizată şi cu privire la care există indicii că provine din traficul de droguri este în valoare de 1.700.000 lei.
La data de 11.11.2020 Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.






sursa:https://www.cotidianul.ro/foto-ca-n-filme-mormane-de-bani-in-casa-unui-dealer-de-droguri/