11.18.2019

Secretele longevității japonezilor





Speranța de viață în Japonia este de 86 ani la femei şi 80.5 la bărbaţi, cifre neegalate până acum de locuitorii niciunei alte țări.

Pentru a fi sănătoși timp îndelungat și pentru a ne bucura de viață mai mult, am putea să luăm exemplul japonezilor în ceea ce privește nutriția, sportul, dar și folosofia de viață. 


Iată câteva motive pentru care niponii au ajuns de la nația cu cea mai scăzută speranță de viață în perioada post-belică, la o longevitate record în zilele noastre :


Japonezii consumă mult pește proaspăt
Deși în ultima vreme poluarea apelor marine (oceanice) face ravagii, orice medic nutriționist îți va recomanda includerea peștelui proaspăt cât mai des în meniul zilnic. 
Este cunoscut faptul că includerea peștelui în alimentația zilnică aduce beneficii majore pe termen scurt, mediu și lung. 
Dacă peștele oceanic - macroul, de exemplu - este bine să fie consumat de maxim trei ori pe săptămână, peștele autohton poate fi consumat zilnic, fără restricții. 
Japonezii consumă foarte mult pește, preparat sau crud (sashimi) și pun mare preț pe prospețimea alimentelor. 
În piețele japoneze, termenul de garanție a mâncării este exprimat nu în zile, ci în jumătăți de oră.




În Japonia se bea mult ceai
Chiar dacă, mai ales în ultima vreme s-au deschis foarte multe cafenele, mai ales în orașele japoneze mari, niponii au un adevărat cult pentru ceai (negru, verde, roșu), pe care îl consumă din abundență la orice oră din zi. 
Ceaiul japonez de calitate conține foarte mulți antioxidanți, ceea ce constribuie la încetinirea proceselor de îmbătrânire și la creșterea stării de bine. Dacă încă nu ați servit o cană de matcha, e cazul să-l încercați.


În ce privește hrana, se pune accentul pe calitate, nu pe cantitate
Japonezilor le place să consume hrană delicioasă, dar în porții mici și echilibrate. 
Tonkatsu, tenpura, shabu shabu și supa miso sunt toate feluri de mâncare ce implica fierberea, gătitul lent, fermentarea (mai puțin prăjitul în ulei), și care se consumă cu moderație. 
Supa (udon, miso soup) este nelipsită de la masa japonezilor. Carnea, grăsimile, produsele lactate și zahărul nu se află printre preferințele culinare ale niponilor, iar pâinea este înlocuită de japonezi cu orezul, care are mai puține calorii decât pâinea sau pastele.


Japonezii pun accent pe mișcare

Japonezii preferă să meargă pe jos sau să folosească transportul în comun zilnic. 
Cluburile sportive sunt arhipline, japonezii adorând baseball-ul, tenisul, fotbalul și înotul. 
De asemenea, golful și sporturile de iarnă sunt foarte populare în arhipelagul nipon. 
În afară de cluburile de sport, japonezilor le place să petreacă timp în aer liber, admirând natura, discutând cu prietenii și bucurându-se de lucrurile simple. 




Serviciile medicale sunt excelente
Un alt motiv care contribuie la longevitatea poporului japonez este sistemul excelent de servicii medicale. 
În medie, un japonez vizitează medicul de 12 ori pe an, față de un american, care se prezintă la medic doar de 3 ori pe an, sau românii care vizitează medicul numai atunci când sunt foarte grav bolnavi.

Conform unui cunoscut proverb japonez, „cine are stomacul incarcat doar 80% nu va avea nevoie de un doctor”. 

Dacă la importanța moderației în alimentație adăugăm și preocuparea japonezilor pentru mișcare și plasarea în centrul preocupărilor lor a conceptul de Ikigai (un fel de joie de vivre japonez), ne putem da seama de unde provine longevitatea și sănătatea locuitorilor din arhipelagul nipon. Studiind limba și cultura japoneză, putem afla mai multe dintre secretele modului de viață japonez, pe care-l putem considera un ideal spre care tindem.





Din păcate, în următorii ani, am putea observa câteva schimbări în topul celor mai longevive persoane de pe planetă, căci japonezii au adoptat în ultimele decenii stilul de viaţă occidental. 
Astfel, numărul fumătorilor a crescut în Japonia, la fel ca şi numărul celor care au renunţat la alimentaţia tradiţională în favoarea celei occidentale, de tip fast-food. 
Aşa se face că niponii se confruntă cu un fenomen străin lor până acum: obezitatea.