10.21.2020

Țara „arde” și președintele României se piaptănă electoral !

 


Țara „arde” și președintele României se piaptănă electoral! În ziua în care România a înregistrat un nou record de cazuri de coronavirus, Klaus Iohannis a convocat la Palatul Cotroceni o nouă conferință de presă pentru a vorbi despre necesitatea alegerilor parlamentare la termen. Nu trebuie amânate, trebuie să aibă loc la termen, este fundamental, a transmis Iohannis la începutul declarației, lansând totodată alt atac la adresa PSD și a lui Florin Iordache, numit la șefia Consiliului Legislativ.

”Mâine (joi – nr.) va fi ultima zi în care se mai pot depune candidaturile pentru parlamentare. Aceasta înseamnă că intrăm în linie dreaptă pentru scrutinul care va avea loc pe 6 decembrie. Vreau să fie de la bun început clar pentru toată lumea, pentru că am observat că unii politicieni propagă că cineva ţine neapărat la organizarea alegerilor în ciuda situaţiei epidemiologice şi că ele se pot amâna. Nimic mai fals. Alegerile reprezintă singura opţiune democratică validă care să ne permită să avem un nou Legislativ reprezentativ şi legitimat prin votul cetăţenilor. Alegerile nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit peste câteva luni. Alegerile trebuie să aibă loc la termen”, a spus Klaus Iohannis.

”Actuala majoritate PSD-istă e una ilegitimă care nu mai reflectă de mult timp voinţa reală a românilor. Ce a făcut această majoritate toxică din luna martie? A pus umărul la rezolvarea crizei sanitare, aşa cum ar fi fost firesc? Nu, dimpotrivă, a întârziat şi blocat măsuri pentru gestionarea pandemiei şi a promovat legi populiste. Pentru a vedea nivelul de toxicitate atins de această majoritate să ne uităm nu mai departe de ziua de ieri când celebrul autor al OUG 13 Florin Iordache a fost votat în funcţia de preşedinte a Consiliului Legislativ. PSD, în ciuda încercărilor disperate, de a-şi cosmetiza imaginea, rămâne acelaşi partid toxic”, a mai afirmat Iohannis.

Și, dacă tot se apropie alegerile, Iohannis a ținut să precizeze că nu dorește carantinarea Bucureștiului.

Chestionat dacă este mulțumit de activitatea ministrului Sănătății, președintele a răspuns că „nu e treaba mea să evaluez miniștri”, adăugând „ministrul Tătaru se străduiește să găsească soluții”.

Carmen Avram - intervenție care poate decide soarta întregii populații a României

 


Pe bună dreptate Carmen Avram mărturisește că nu a crezut, până ieri, că poate trăi în Parlamentul European ”cu aceeași intensitate și că pot fi implicată în momente atât de dramatice ca pe vremea în care eram jurnalist”.

Și, pe bună dreptate titrez că e vorba de o intervenție istorică, pentru că relativ timida politiciană din România intervine perfect, într-un moment istoric, în care soarta a milioane de fermieri și lucrători agricoli europeni – și a sute de mii de români - ar putea fi compromisă.

Motivul trăirii intense de care vorbește europarlamentarul este, totuși, dincolo de atenția și, din păcate, înțelegerea marelui public din România; ocupată cu frivolitatea bătăliei politice, cu cifrele și bazaconiile zilnice despre COVID, opinia publică  nu urmărește un subiect de o importanță capitală:  criza alimentară de ar putea fi generată de problemele uriașe ale agriculturii!

”De două zile, se duce o bătălie cruntă pe agricultura europeană și, din cauza mizei uriașe, spiritele s-au încins la maximum”, scrie Carmen Avram, subliniind că ”Diferențe ireconciliabile pun în pericol votul pe viitoarea Politica Agricola Comună”.

Și, atenție la constatarea care ar trebui să ne pună pe gânduri: ”Fiecare (țară) își apără poziția cu îndârjire”.

Carmen Avram, membru al Comisei pentru Agricultură consideră că ”e cu adevărat un moment istoric - pentru că, așa cum se întâmplă cu fiecare schimbare sau revoluție, aici cu toții ne luptăm, în aceste zile, să nu devenim victimele unei politici care poate ridica sau doborî fermierii europeni”.

Ei bine, în acest context, europarlamentarul român a avut o intervenție cu adevărat fulminantă, pe care o redăm integral, nu înainte de a sublinia câteva dintre ideile forță ale mesajului europarlamentarului român:

- Abuzurile asupra muncitorilor trebuie să înceteze.

- Le cerem fermierilor să facă eforturi uriașe pentru Europa neutră climatic și, totuși, vrem să impunem restricții financiare tot mai dure.

- ”Le-am promis europenilor hrană accesibilă și, totuși, aceste restricții riscă să ducă la o scădere a producției actuale”

- O invazie a importurilor, care, pe o piață mai săracă, vor dicta prețurile, ”ne vor împărți în europeni cu hrană de lux și europeni cu hrană de mâna a doua”.

- aceste amendamente ”vor alunga tinerii din sate pentru că agricultura va deveni tot mai descurajantă”.

- ”Le cerem să fie în fruntea luptei pentru biodiversitate și, totuși, îi împingem la un abandon al pământului pe care unii deja nu-l mai pot lucra din cauza condițiilor de climă și a lipsei de bani”.

- Abandonul pământului din cauza condițiilor de climă și a lipsei de bani ”se întâmplă chiar acum în țara mea, România”.

- Amendamentele introduse afectează mii de fermieri cu investiții oneste și multe datorii, ”pentru a pedepsi doi oligarhi miliardari care nu reprezintă agricultura europeană”.

Un singur comentariu: vorbeam de soarta întregii populații al României care poate fi afectată de noua politică agrară europeană; o cădere a producției agro-alimentare interne românești și europene înseamnă nu numai invazia importurilor din state cu producții imense, modificate genetic, dar și căutarea de soluții ieftine în zona înlocuitorilor. Adică o folosire pe scară largă a produselor de slabă calitate, nesănătoase, sau modificate genetic – ceea ce poate duce la o afectare gravă a populației. Despre asta e vorba – dar lumea e atentă la cu totul altceva!

Iată și textul integral al intervenției europarlamentarului Carmen Avram:

Domnule președinte, vreau să salut revoluția verde din viitorul pact și perspectiva deschisă odată cu strategiile „Farm to Fork” și biodiversitate care aduc oportunități. Felicit mai ales grupul S&D pentru amprenta pe care o va lăsa prin introducerea dimensiunii sociale. Abuzurile asupra muncitorilor trebuie să înceteze.

Amendamentele apărute peste noapte privind un subiect crucial – o și mai dură plafonare a plăților către fermieri – ne aruncă însă într-un paradox grav pe care, din păcate, nu am avut timp să-l analizăm cum ar fi fost normal.

Adică le cerem fermierilor să facă eforturi uriașe pentru Europa neutră climatic și, totuși, vrem să impunem restricții financiare tot mai dure. Le-am promis europenilor hrană accesibilă și, totuși, aceste restricții riscă să ducă la o scădere a producției actuale și la o invazie a importurilor, care, pe o piață mai săracă, vor dicta prețurile, împărțindu-ne în europeni cu hrană de lux și europeni cu hrană de mâna a doua.

Le-am promis fermierilor că-i vom ajuta să formeze o nouă generație și, totuși, aceste amendamente vor alunga tinerii din sate pentru că agricultura va deveni tot mai descurajantă. Le cerem să fie în fruntea luptei pentru biodiversitate și, totuși, îi împingem la un abandon al pământului pe care unii deja nu-l mai pot lucra din cauza condițiilor de climă și a lipsei de bani. Se întâmplă chiar acum în țara mea, România.

Aceste amendamente, pe o temă atât de importantă, afectează mii de fermieri cu investiții oneste și multe datorii, pentru a pedepsi doi oligarhi miliardari care nu reprezintă agricultura europeană”.

sursa:https://ro.sputnik.md/analytics/20201021/32101050/Carmen-Avram-interventie-fulminanta-istoric-la-Bruxelles.html


Pelerinajul de Sf.Dumitru - Anunţul făcut de Patriarhia Română

 


Pelerinajul de Sfântul Dumitru este la un pas de a se organiza, la fel ca în anii trecuți. Demersurile făcute de Patriarhia Române sunt avansate în acest sens. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhie Române, a explicat în exclusivitate la Antena 3 că pelerinaul de pe 27 octombrie este unul ''gândit şi adecvat la condiţiile actuale''.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre evenimentul religios care ar putea loc la București, însă în condiții restrictive, cu un număr mai restrâns de credincioși.

'Cred că rămânând în limitele foarte solide ale rațiunii, ale conștientizării situației reale foarte dificile cu care ne confruntăm, considerăm că un eveniment atât de important precum pelerinajul din luna octombrie la Sfântul Dimitrie Cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului, poate fi organizat și din acest sens, Patriarhia Română, Arhiepiscopia Bucureștilor au făcut demersuri oficiale pentru aducerea la cunoștință a autorităților îngrijorate firește de orice manifestare publică, a condițiilor pe care noi înșine le-am gândit, condiții limitative, condiții restrictive, condiții de maximă precauție de ordine și protecție față de credincioșii care vor veni, în așa fel încât să putem obține aprobarea necesară, organizării unui pelerinaj, nu ca în alți ani, ci a unui pelerinaj cu un număr mai restrâns de credincioși. Așa cum știm, nu se vine din afara Bucureștiului și a zonei Ilfov.

Pelerinajul acesta din București are niște particularități care îl diferențiază de pelerinajul de la Iași. De exemplu, numărul pelerinilor care participă anual la sărbătoarea din 27 octombrie e considerabil mai mic, iar prin comparație cu pelerinajul de la Iași, acest număr este în general de trei ori mai redus.

De asemenea, cei mai mulți credincioși, în majoritatea lor copleșitoare vin individual, nu vin în grupuri organizate, iar pelerinii care venea din provincie, oricum veneau cu automobilul. Nu este cazul anul acesta. Este un pelerinaj gândit și adecvat la condițiile actuale.

(...) Eu sper ca mâine după-amiază să putem emite un comunicat în care să explicăm la nivel de detaliu concret organizarea acestui pelerinaj care spre deosebire de alți ani, nu s-ar întinde mai mult de trei zile. Înainte, moaștele erau scoase cu o săptămână înainte'', a anunţat Vasile Bănescu în exclusivitate la Antena 3.

Credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir pe 26 octombrie, iar pe 27 octombrie pe Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor.

Ludovic Orban declara luni că va avea discuţii cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române cu privire modul în care ar putea fi desfăşurat pelerinajul de la Bucureşti.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/pelerinaj-sfantul-dumitru-patriarhia-romana-584644.html

Grevă generală în Italia, vineri. Atenționarea transmisă românilor

 


Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le transmite românilor care se află, tranzitează sau doresc să meargă în Italia că în cursul zilei de vineri mai multe organizaţii sindicale vor organiza o grevă generală care ar putea afecta serviciile publice şi private în domeniul transporturilor.


Potrivit MAE, sunt posibile perturbări în transportul feroviar, rutier, aerian, maritim şi în transportul public din principalele oraşe italiene.

Românii sunt îndrumați să consulte site-ul Ministerului Infrastructurii şi Transporturilor,www.mit.gov.it, precum şi site-urile oficiale ale companiilor de transport cu care intenţionează să călătorească. În cazul pasagerilor care călătoresc cu avionul, se recomandă consultarea informaţiilor existente pe site-urile aeroporturilor şi contactarea companiilor aeriene.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Roma: +390683523358; +390683523356; +390683523352; +390683523344, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României în Italia: +393451473935, respectiv al Consulatului de la Trieste: +393408821688; Consulatului de la Milano: +39366108 1444; Consulatului de la Torino: +393387568134; Consulatului de la Bologna: +393491178220; Consulatului de la Bari: +393346042299; Consulatului din Catania: +393209653137.
sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24366619-greva-generala-italia-vineri-atentionarea-transmisa-romanilor-catre-ministerul-externe.ht


Au mai rămas doar zece ani pentru salvarea Arcticii

 



După cea mai mare expediție arctică din toate timpurile, nava germană de cercetare „Polarstern” a acostat, săptămâna trecută, în portul Bremerhaven. Sute de cercetători și navigatori din întreaga lume au fost implicați în proiectul mamut, „MOSAiC”. Deoarece Arctica se încălzește mult mai repede decât restul lumii și ceea ce se întâmplă acolo afectează întreaga planetă, aceasta expediție este de o enormă importanță. Datele colectate pot anticipa schimbări în clima Pământului, care vizează toate generațiile viitoare. Süddeutscher Rundfunk oferă imagini și relatări colosale, de pe parcursul temerarei expediții.

Nava de cercetare Polarstern a plecat din Tromsø, Norvegia, pe 20 septembrie 2019, și s-a întors în portul-mamă, Bremerhaven, la 12 octombrie 2020. Polarstern a fost însoțit de alte patru spărgătoare de gheață și trei aeronave, care au asigurat și aprovizionarea. Dupa ce, timp de două-trei luni, a parcurs doar 200 de kilometri de-a lungul Polului Nord geografic, ea s-a îndepărtat până la o mie de kilometri de continent.

Pe floarea de gheață
Misiunea a mers înainte sfidând furtunile, temperaturile extreme, amenințarea coronavirusului (care, la un moment dat, amenința întreruperea expediției) și aproape șaizeci de vizite ale urșilor polari.

Traseul exact peste Cercul Polar a fost determinat și in functie de forțele naturii intervenite pe parcurs. „Ca multe lucruri din timpul călătoriei, acesta nu este planificabil în proporție de 100%”, a precizat conducatorul expediției, Markus Rex.

„Polarstern” (Steaua polară) a înghețat pe o floare de gheață și a plutit prin Arctica cu aceasta, timp de luni de zile. Nava și-a oprit motorul și a plutit în derivă cu gheața marină, atârnată de un imens plutitor. Pe acesta s-a creat o rețea de stații întinsă pe kilometri întregi, pentru a preleva mostre din apă și atmosferă. Măsuratorile cele mai înalte s-au facut la o înălțime de 35.000 de metri, iar cele mai de adâncime, la 4.000 de metri.

Cercetatorii au plecat în echipe, au înființat tabăre de cercetare în zone cu întuneric timp de 24 de ore și la temperaturi de până la minus 42 de grade. Au fost colectate date despre atmosferă, gheața marină, ocean, ecosistemul și biogeochimia Polului Nord.

Ei au colectat 150 de terabyți de date climatice și cca 10.000 de probe științifice, în scopul studierii ciclului de gheață în Arctica pe parcursul unui an întreg, de la îngheț la topire. Acum, aceste date sunt evaluate, iar rezultatele obținute ar trebui să contribuie la îmbunătățirea modelelor climatice.

MOSAiC-ul plutitor
Numele expediției conține inițialele Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate (MOSAiC), iar pe site-ul meereisportal.de a putut fi urmărit, pas cu pas, traseul navei, cu date despre expediție. Sute de oameni de știință din echipaj, proveniți din 20 de țări s-au aflat la bord sub conducerea Institutului Alfred Wegener. Au fost implicate peste 80 de institute de cercetare, iar bugetul disponibil pentru călătorie a fost de peste 140 de milioane de euro.

Misiunea a fost condusă de Institutul Alfred Wegener din Bremerhaven și Centrul Helmholtz pentru Cercetări Polare și Marine, din Potsdam. Nu numai cercetarea asupra schimbărilor climatice și impactul acesteia asupra ecosistemului sunt remarcabile în această expediție, ci și participarea internațională. Canada, SUA, Rusia, China, Japonia și UE au participat în comun la proiectul de cercetare arctică, asigurându-și acces la rezultate și datele colectate.

Ne rămâne un deceniu
S-a întors pe uscat si conducatorul expediției, Markus Rex, de la Institutul Alfred Wegener, care a relatat mass-mediei germane despre evenimentele si incidentele de pe parcursul întregii expediții. „Nu a existat niciodată o expediție arctică la această scară. Sunt sigur că ea ne va permite să facem o revoluție în cercetarea climatică", anticipa acesta, la startul de anul trecut.

„Facem asta, pentru că Arctica este epicentrul schimbărilor climatice globale”, a precizat el. „Nicăieri încălzirea globală nu avansează la fel de repede ca acolo. În același timp, Arctica este regiunea planetei noastre, asupra căreia avem cele mai sărace cunoștințe despre sistemul climatic”.

Markus Rex este în prezent în curs de a scrie o carte despre expediție, cu titlul „Înghețat la Polul Nord”. Aceasta va fi publicată de editura Bertelsmann Verlag, la mijlocul lunii noiembrie.

Evaluarea lui Rex a fost extrem de pozitivă. „Am depășit limitele a ceea ce este fezabil în cercetarea arctică”, a spus omul de știință, menționând că scopurile ambițioase ale expediției au fost atinse pe deplin. „Am reușit să acoperim întregul ciclu anual al gheții marine arctice și procesele climatice din Arctica Centrală.” Au fost colectate în total 150 de terabyți de date și au fost prelevate aproximativ 10.000 de probe științifice.

„Arctica este epicentrul schimbărilor climatice”, a spus Rex. „Niciun alt loc nu se schimbă atât de repede. Sistemul său de aer condiționat este ca un mecanism de ceas complicat. Am reușit acum să măsurăm fiecare roată dințată și fiecare șurub, iar acum înțelegem mai bine ce se petrece", a mai preccizat el.

Și descoperirile făcute au fost la fel de clare, pe cât de terifiante. „Am privit cum a murit gheața”, a spus Rex. „S-ar putea să ne rămână un deceniu pentru a salva gheața de vară.” „Dacă emisiile globale de gaze cu efect de seră nu vor fi oprite până atunci, un ocean întunecat va fi vizibil din spațiu, în loc de polul alb - cu consecințe imprevizibile pentru vreme și climă, în Europa Centrală”.

„Presupunem că acest lucru va duce, în esență, la o intensificare a vremii extreme pe latitudinile noastre. Ma doare când mă gândesc la faptul că copiii mei ar putea să nu mai poată prinde gheața marină din Arctica, cât vor trăi"”, a adaugat șeful misunii Polarstern, la întoarcerea sa în Germania.

Croaziere destructive
Înainte de începerea expediției, renumitul explorator arctic, Arved Fuchs, a menționat și un alt factor destructiv pentru Arctica. El a criticat turismul de croazieră ofensiv și poluarea pe care o aduce cu sine acesta.

„Numărul navelor de croazieră este în creștere - asta este problema“. „Cu cât navele sunt mai mari, cu atât ele devin mai problematice. Pe de o parte, sunt masele de turiști care se năpustesc pe uscat, iar pe de altă parte, este și comportamentul lor acolo“, a explicat Fuchs.

Fuchs a cercetat Arctica ani de zile și a putut vedea efectele la fața locului, ale acestui turism în plină expansiune. „Navele de party nu au ce cauta în Arctica“, spunea exploratorul, încă de anul trecut. El s-a referit în special la marile vapoare, care duc mii de pasageri în ecosistemul fragil al gheții și al urșilor polari.

sursa:https://science.hotnews.ro/stiri-terra-24366641-mega-expeditia-polarstern-polul-nord-salvarea-arcticii-mai-ramas-zece-ani.htm


Cadoul electoral al lui Cîțu pentru firme

 


Depunerea declaraţiilor fiscale de către firme va fi amânată până pe 25 decembrie, iar rambursarea TVA cu control ulterior ar putea fi prelungită până pe 25 ianuarie, anul viitor, a anunţat, miercuri, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

„Ne gândim la anul viitor pentru că se pare că această criză nu s-a terminat. Vom avea şi la anul costuri legate de această criză şi va trebui să luăm măsuri prin care să susţinem sectoare din economie. Vă pot spune în premieră că, deja, am lucrat puţin la varianta de Ordonanţă de Urgenţă care o să fie aprobată mâine pentru amânarea declaraţiilor. Vom permite ca, până la 25 decembrie 2020, să nu existe penalităţi pentru cei care nu reuşesc să plătească la timp şi, în plus, extindem rambursarea TVA cu control ulterior până în 25 ianuarie (2021 – n. r.), cred. Lăsăm lucrurile cât mai flexibile, cât mai uşoare pentru oameni, pentru companii să poată funcţiona în acest mediu dificil. Reducem cu 50% şi acea dobândă pe care o percepea statul zilnic celor care aveau întârzieri la plată. Acestea sunt lucruri pe care le-am decis ieri şi astăzi şi vor fi în şedinţa de Guvern de mâine. Poate până mâine vom veni şi cu alte facilităţi”, a spus Cîţu, la conferinţa anuală a Asociaţiei Berarii României.

Ministrul a mai declarat că „şocul asimetric” care a lovit România a fost contraatacat cu măsuri de ajutor pentru toate sectoarele, inclusiv pentru HoReCa.

„Şocul care a lovit România a lovit asimetric. Nu a lovit pe toată lumea la fel. Sunt anumite sectoare din economie, cum este HoReCa, care au fost lovite mai puternic şi atunci a fost nevoie de măsuri care să meargă exact pentru acest sector. Aici revin asupra impozitului specific, ceea ce înseamnă că măsurile pe care le vom lua în şedinţa de Guvern de mâine (joi, 22 octombrie – n. r.) efectiv înseamnă că în 2020 sectorul nu trebuie să plătească impozit specific. Am prelungit pentru autorităţile locale posibilitatea de a reduce taxele la clădiri (chirii etc.) până la finalul anului. Eu spun că IMM Invest a fost un program care, deşi a început într-un stil mai ciudat, astăzi vorbim de 20.000 de companii care au accesat credite de capital şi investiţii, iar sectorul HoReCa este între locul 3 şi 4 ca beneficiari ai acestei măsuri. Măsura de ajutor de şomaj tehnic se derulează până la finalul anului”, a afirmat Cîțu.

Potrivit acestuia, impactul măsurilor economico-sociale luate de Guvern în acest an se ridică la 7% din PIB.

„Tot până la finalul anului, cei care au fost închişi prin decizia autorităţilor pot să beneficieze de şomaj tehnic plătit cu bani de la buget şi după aceea pot să beneficieze de cei 41,5% susţinere din salariu. Ideea este că au fost deja măsuri luate şi sunt discuţii în continuare referitor la ce putem să facem în perioada următoare. Eu aş vrea să văd un pic impactul acestor măsuri. Deja vorbim de măsuri pentru întreaga economie care se ridică la 7% din PIB, măsuri pe care le-am luat anul acesta şi bani care nu erau în buget la începutul anului”, a zis Florin Cîţu.

sursa:https://www.cotidianul.ro/cadoul-electoral-al-lui-citu-pentru-firme/

Cum va fi guvernată România din decembrie ?



Consultantul politic Cozmin Gușă a identificat trei scenarii în ce privește majoritatea ce va guverna din decembrie. Gușă „pariază” pe unul dintre aceste scenarii. Iată analiza acestuia, intitulată „CUM VA FI GUVERNATĂ ROMÂNIA DIN DECEMBRIE. 3 SCENARII POSIBILE”.

„Odată cu depunerea listelor pentru alegerile parlamentare, de vineri vom intra într-o sarabandă a ofertelor, manipulărilor și loviturilor electorale. Desigur, există încă și scenariul alternativ al unui LOCKDOWN MONDIAL, impus de #stareaCOVID după jumătatea lui noiembrie, iar dacă Germaniei îi surâde economic o atare posibilitate, este posibil ca și nouă să ne fie impusă amânarea alegerilor pentru februarie-martie. Dacă alegerile se țin la termen, putem însă evalua încă de pe acum, cu suficientă precizie, care va fi majoritatea parlamentară ce va guverna România, cel puțin pe durata lui 2021, și după o scurtă evaluare a potențialului partidelor, o să descriu cele 3 scenarii posibile.
PNL
Liberalii au șanse electorale să-și adjudece locul 2 în urma votului din 6 decembrie, dar este foarte important dacă scorul lor va fi la plus-minus 30% sau mai apropiat de 35%. Handicapurile unei guvernări execrabile, listele cu vulnerabilități flagrante, atacurile tuturor împotriva lor, vor crea PNL și lui Iohannis nu doar o nervozitate vecină cu isteria, dar și nevoia implementată subteran de a frauda votul prin orice mijloace, iar ceea ce s-a produs (și nu s-a anchetat!) la locale, îi va încuraja să procedeze cu și mai multă râvnă în operațiunea de FURT ELECTORAL.
PSD
Pesediștii au prima șansă și se pregătesc serios să câștige alegerile, dar știu bine că VOR CÂȘTIGA PENTRU A … NU GUVERNA. Există doar un scenariu posibil, dar improbabil, al câștigului majorității parlamentare simple după redistribuire, dar și-acolo GARDIENII LUI IOHANNIS s-au pregătit, și vor fi cca 25-30 de parlamentari ce vor schimba tabăra pesedistă dacă va fi nevoie, imediat după depunerea jurământului, pe modelul UNPR-INTERES NAȚIONAL, patentat demult de către STATUL PARALEL.
USR-PLUS
Pluseriștii nu mai sunt considerați azi ca alternativă, căpătând în urma rezultatului slăbuț totuși de la locale, statutul de BALAMA PARLAMENTARĂ. Scorul lor va fi așezat în jurul a 10%, neputând atinge nici măcar pragul de 15%, din mai multe motive: acuzele dovedite de fraudă la locale temperează drastic entuziasmul alegătorilor lor, scandalurile interne se vor înmulți substanțial în următoarele zile, sunt dezorganizați în mediul rural, diaspora îi va vota în număr mult mai mic decât la europarlamentare, și-n fine, vedeta Nicușor Dan și-a semnat demult transferul în echipa Iohannis-PNL, dar își va oficializa statutul doar în decembrie, tocmai spre a fi mai credibil în rolul de ACUZATOR PUBLIC ANTI PSD, pe aliniamentul trâmbițării despre administrarea frauduloasă a Bucureștiului de către Gabi Firea.
PMP
Popularii conduși în această campanie de către Eugen Tomac, ce va fi sprijinit dar secondat doar de către Băsescu, are șansa mesajului național-patriotic, ce-i asigură adresabilitatea la un electorat potențial ce sare de 20%. Dacă Tomac reușește să motorizeze un echipaj parlamentar de 4-5 vectori publici credibili pentru acest electorat, apoi să spargă bariera mediatică impusă cu mai multă forță de vineri încolo de către PNL-PSD, are șanse bune să-și îmbunătățească rezultatul de la locale către un 7-8% consolidat.
UDMR
Udemeriștii se mișcă discret și eficient sub bagheta lui Hunor Kelemen, care azi apare chiar ca cel mai sofisticat lider de partid politic. Nu cred că are nicio problemă să-și atingă obiectivul de 7% ca reprezentare parlamentară.
PRO ROMÂNIA
După locale apare clar că atât lui Tăriceanu, dar și lui Ponta, li s-a „terminat benzina”, iar într-un fel asocierea lor, „nășită” de către REZERVIȘTII STATULUI PARALEL în scopul creării altei balamale parlamentare, apare azi ca o masură disperată, de UNIRE A NEPUTINȚELOR. Scandalurile de corupție dovedită ce se vor ține lanț de ei în perioada următoare, le vor mina în plus potențialul electoral, așezându-i pentru un vot ce nu va depăși 4%.
Partidele de tipul PER sau PPUSL vor genera un vot de cca 2% fiecare, și vor mai exista formațiuni ce vor câștiga în jurul a 1%, întregind tabloul electoral până la 100%.
Cum va fi deci majoritatea ce va guverna din decembrie?
SCENARIUL 1
Pentru consolidarea susținerii parlamentare și împărțirea “judicioasă” a oprobiului public din 2021, cel mai comod pentru Iohannis va fi o coaliție parlamentară de tipul PNL-USR/PLUS-PMP-UDMR, KWI atingându-și astfel scopul declarat public de izolare totală a PSD, și fără discutarea pretențiilor acestora de acces la resurse guvernamentale.
SCENARIUL 2
În cazul radicalizării (din disperare sau comandamente externe!) a mesajului USR/PLUS împotriva PNL-Iohannis, atunci se va încerca o majoritate mai fragilă de tipul PNL-PMP-UDMR, în acest scenariu fiind transferați rapid în ECHIPAJUL IOHANNIS atât pesediștii de care vorbeam mai sus, plus parlamentarii din USR/PLUS fideli lui Nicușor Dan, pe care acesta îi va momi cu sinecuri consistente ce țin de PMB.
SCENARIUL 3
În funcție de scorul PNL și obligațiile externe pe care Iohannis și le-a asumat subteran (!), putem avea și o GUVERNARE PNL DE CRIZĂ, deci minoritară, dar care va fi sprijinită la învestire pe modelul din noiembrie 2019, apoi și pe parcursul guvernamental din 2021, exact pe modelul pe care-l experimentăm în ultimul an.
Desigur că și alte scenarii sunt posibile, dar total improbabile, așa că nu le dau nicio șansă reală de materializare, tot ceea ce se va declama despre acestea vor fi simple „balonașe de săpun” dedicate mobilizării activelor de partid, ce pot acționa însuflețit doar dacă li se oferă perspectiva participării la guvernare.
Dacă m-ați întreba pe care dintre scenarii aș paria, vă răspund că îl văd cel mai probabil pe-al treilea”, a scris Gușă, pe pagina sa de Facebook.
sursa:https://www.cotidianul.ro/cum-va-fi-guvernata-romania-din-decembrie-trei-scenarii-posibile/


Când începe sezonul gripal

 


Sezonul gripal va începe în ianuarie, afirmă Alexandru Rafila, și va avea intensificări în februarie – martie. Măsurile individuale de protecție în contextul Covid au determinat întârzierea sezonului gripal, potrivit acestuia.

Întrebat, miercuri, la Digi24, dacă au fost deja raportate suprapuneri de cazuri gripă / coronavirus, Rafila a spus că nici în România, dar nici în Europa nu există cazuri.

„Este o întârziere a sezonului gripal în acest moment, din fericire. Acest lucru se datorează în bună măsură protecției individuale, ceea ce a adus la diminuarea circulației virusului gripal. O circulație mai intensă a virusului gripal probabil că va fi undeva în luna ianuarie, după părerea mea”, a declarat Rafila.

Conform acestuia, sezonul gripal poate să înceapă în ianuarie și ar putea avea intensificări în februarie – martie.

sursa:https://www.cotidianul.ro/surpriza-lui-rafila-cand-incepe-sezonul-gripal/

”Nu vă cedați identitatea de dragul UE” - Rod Dreher, creștin-ortodox, senior editor al publicației „The American Conservative”

 

Sursa foto: https://www.theaustralian.com.au/

„Vă rog nu vă cedați identitatea de dragul unei dominații din partea altei puteri străine mai soft: Uniunea Europeană ! Credeți-mă când vă spun că noi, cei din Vest, avem nevoie ca voi să fiți ortodocși. Totul depinde de asta, totul !“ Sunt ideile principale ale unui interviu interesant, oferit  r3media.ro, de scriitorul american Rod Dreher.

Rod Dreher este unul dintre cei mai importanți intelectuali de orientare conservatoare ai Statelor Unite. Este jurnalist și autor a numeroase cărți, dintre care „Opțiunea Benedict – o strategie pentru creștini într-o națiune post-creștină” a fost descrisă de către David Brooks, de la New York Times, drept „Cea mai discutată și importantă carte religioasă a ultimei decade”, precizează autorul articolului, Mihai Șomănescu.

Articolul continuă:

„Este critic de film la The New York Post și comentariile sale au fost publicate, printre altele, în „The Wall Street Journal” sau „The Weekly Standard”. A fost subiectul unui articol consistent în Washington Post.

A fost invitat la MSNBC, CNN, ABC News sau BBC. Cel mai recent a fost invitatul lui Tucker Carlson în emisiunea „Tucker Carlson Tonight” de la Fox News, unul dintre cele mai urmărite programe din America, unde a discutat despre noua sa carte „Live Not By Lies – A manual for Christian Dissidents”(care s-ar traduce „Nu trăi prin minciună – un manual pentru dizidenții creștini și care poate fi achiziționată aici ). Spre cinstea românilor, unul din eroii acestui volum este părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa.

Rod Dreher este senior editor al publicației „The American Conservative”, unde articolele sale strâng peste 1,3 milioane de vizualizări lunar și este creștin-ortodox. Acesta este un dialogul dintre noi, prin intermediul email-ului. Acest interviu oferit în exclusivitate R3Media este primul pentru presa română.

R3Media: Stimate domnule Dreher, recent v-ați lansat cel mai nou volum „Live Not By Lies”, în care îi dedicați un capitol părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa. Puteți să le explicați cititorilor noștri despre ce este vorba în acest volum?

Rod Dreher: În Statele Unite sunt imigranți care au venit aici din țările fostului bloc sovietic care ne avertizează că în America se arată semne de totalitarism – dar noi, cei născuți în America, nu le putem vedea, pentru că noi credem -, în mod fals că așa ceva nu se poate întâmpla aici. În cartea mea, explic de ce anumite mișcări sociale de stânga din America au câteva chestiuni importante în comun cu comunismul și de ce ar trebui să ascultăm avertismentele venite din partea oamenilor care chiar au trăit în comunism. Ei știu despre ce vorbesc. De asemenea, am vizitat și Rusia și câteva țări din Europa Centrală care au suferit în comunism, pentru a primi sfaturi pentru concetățenii mei americani de la creștini care au fost dizidenți sub regimuri comuniste.

Despre România, în afară de părintele Calciu, îmi pare rău să spun că nu știu mare lucru. Ani de zile am fost fascinat de familia Ceaușescu și felul în care asemenea oameni mediocri au ajuns să conducă și să chinuie o națiune măreață. Ce sistem teribil trebuie să fie comunismul pentru a face așa ceva posibil! Când am început cercetarea pentru „Live Not By Lies”, plănuiam să vizitez și România, mai ales pentru a învăța mai multe despre închisoarea Pitești. Din păcate, nu am avut destul timp înainte ca editorul meu să-mi ceară manuscriptul. Sper ca în viitorul apropiat să vin în țara voastră, să vizitez mormântul Părintelui Calciu și să mă rog în mânăstirile și lăcașurile voastre sfinte.

R3Media: În cartea dvs, „Live Not By Lies” scrieți că apostazia este mai rea decât moartea, pentru creștini. Într-o lume a totalitarismului-soft așa cum îi spuneți, probabil că nu vom fi puși în fața morții, ca pe vremea comunismului. Acum, sistemul ne abordează cu mănuși, ne oferă confort, bogăție și statut social dacă ne conformăm. Când știm, în aceste condiții, care este punctul peste care nu se mai poate trece? Când ar trebui să ne sune alarma că sistemul ne dorește și sufletul și că dorește să renunțăm la credința noastră?

Rod Dreher: În Slovacia, un preot a spus că „Într-un fel, era mai ușor sub comunism. Lumina Scripturii strălucea încât cărarea prin întuneric era evidentă. Azi, acea lumină întâlnește doar ceața”. Acest simț al confuziei îl avem toți. Oamenii care au supraviețuit comunismului și vorbesc despre situația de față sunt în aceeași situație în care se găsește un om trezit în miez de noapte de un hoț. Știe că acesta e în casa lui, dar fiind întuneric, dar nu-l poate vedea. Cred că nu este ușor să definim un astfel de punct, peste care nu se poate trece, pentru toate persoanele. Putem să fim sigur că în cele mai multe cazuri, ne va fi ușor să raționalizăm decizia, să ne spunem că acest mic compromis pe care suntem tentați să-l facem nu contează prea mult – că sigur vom face ceea ce trebuie dacă ni se cere un mare compromis. Dar trebuie să știm că putem muri din cauza a o mie de tăieturi mici la fel de bine cum o putem face din cauza unei lovituri puternice de topor.

În Polonia, câțiva catolici mi-au spus că au probleme la locul de muncă. Erau angajați la o filială locală a unei multinaționale americane care îi forța pe toți cei din birou să sărbătorească luna mândriei LGBT. Asta era clar o violare a conștiinței polonezilor, dar le era teamă să zică „nu” de frica pierderii locului de muncă. Joburile pentru companiile occidentale sunt cele mai bine plătite, în Polonia. Ce-ar fi trebuit să facă? Ce-aș fi putut să le spun? Sunt un scriitor american care nu are răspunderea acelor familii poloneze. Nu mă simt prea confortabil să le spun: „Trebuie să pleci de la acel loc de muncă!”. Asta e o întrebare mai potrivită pentru preotul lor, pentru soțiile lor și pentru prietenii lor cei mai apropiați.

Poate în aceste cazuri particulare, ar fi mai bine să pari că mergi cu valul până ce poți găsi o slujbă mai bună. Sau poate simți o răspundere față de sufletul tău ca să-ți dai demisia. Nu pot spune cu siguranță pentru fiecare caz. Dar asta voi spune: cu fiecare compromis, oricât de mic, devine mai ușor să faci următorul compromis și apoi pe următorul, până ajungi în punctul în care ai renunțat deja la credința și valorile tale. Asta e o ispită pentru fiecare dintre noi, inclusiv pentru mine. Și exact asta voia să spună preotul slovac când a spus că în trecut eram în întuneric, dar azi suntem în ceață. Este ușor să realizezi pe ce se întâmplă când Securitatea îți cere să semnezi o hârtie prin care să devii colaborator al ei. Dar este la fel de clar ce se întâmplă atunci când șeful tău îți cere să pui un mic steag curcubeu pe birou pentru a arăta că sărbătorești luna LGBT?

R3Media: Vorbeați de comunismul din trecut, dar haideți să vă spun ce se întâmplă în România zilele noastre. Cu ocazia Sfintei Parascheva, la Iași se organizează un pelerinaj tradițional la care iau parte de obicei sute de mii de oameni, atât din România cât și din alte țări ortodoxe. Dar din cauza pandemiei de coronavirus, statul a impus restricții atât de draconice, încât a limitat până la anulare pelerinajul: a permis doar cetățenilor cu domiciliul pe buletin în Iași să participe, lăsându-i pe mulți alții la porțile bisericii. În acest timp, mall-urile din Iași au fost deschise fără restricții. În acest caz, vorbim de totalitarism? Deja există o suspiciune majoră cum că statul va închide bisericile de Crăciun, așa cum a făcut-o și de Paști. Cum ar trebui ca ierarhia Bisericii să reacționeze în acest caz? Ar trebui să intre în conflict cu Guvernul?

Rod Dreher: Nu pot să comentez situația din țara voastră, pentru că nu știu toate detaliile. Ca o problemă generală, totuși, am văzut ceva similar și în câteva state americane: bisericile închise prin ordin de la Guvern, dar cazinourile și alte locuri seculare erau deschise pentru afaceri. Asta este greșit! Dar arată care este adevărata religie a statului.

Ezit să spun că ierarhia ar trebui să denunțe Guvernul pentru aplicarea măsurilor sanitare, în general. Aici în America avem creștini – ortodocși și nu numai – care cred că Guvernul ar trebui să permită totul și care cred că orice restricție, oricât de mică, înseamnă tiranie. Asta e nechibzuință! În jurisdicția canonică de care aparțin eu – Biserica Ortodoxă a Americii (OCA) – ierarhii noștri au fost rezonabili. Au redeschis bisericile sub anumite precauții de bun simț. Cred că creștinii trebuie să se gândească la binele comun, chiar dacă asta cere sacrificii temporare din partea noastră. Pe de altă parte, a închide bisericile dar a lăsa cazinourile deschise este o ipocrizie și nu trebuie să ne temem să o spunem.

R3Media: Citind cartea și articolele dumneavoastră, am înțeles cum au ajuns Vestul și America în acest punct. Problema e că România este în Est, nu în Vest. Aici, intriga devine și mai complicată, pentru că esticii au o fascinație cu Occidentul. De peste 100 de ani ni se spune că Vestul e modelul pe care trebuie să-l urmăm. Chiar și acum există teologi ortodocși care spun că „exagerăm situația”, că „lucrurile nu sunt așa de rele în Occident” și că „probabil” există un interes ascuns în spatele promovării unor știri negative pentru a „denigra” Vestul. Care este răspunsul dumneavoastră în fața unei astfel de provocări? Cum ar trebui noi, românii, să ne raportăm la Occident?

Rod Dreher: În 1978, Alexandr Soljenițân, care trăia în Occident de patru ani, a ținut celebrul său discurs de la Universitatea Harvard. El a spus atunci că disprețuiește sistemul sovietic, dar nu poate recomanda poporului rus să-l înlocuiască cu sistemul occidental. De ce? Pentru că Vestul este decadent moral și spiritual. Soljenițân avea dreptate atunci, iar diagnosticul său este de 1.000 de ori mai precis astăzi.

Iată ce ni se întâmplă nouă în Vest. Familiile se destramă. Foarte puțini dintre oameni au copii. Omul care este probabil să ne fie următorul președinte, Joe Biden, a spus la TV zilele trecute că copiii ar trebui să aibă dreptul să-și schimbe sexul. Elitele noastre promovează ideologia gender și o formă de rasism care e cunoscută sub numele Orwellian de „antirasism”. Încrederea socială se prăbușește și la fel se întâmplă cu religia. Aș putea continua la infinit. Eșuăm ca și civilizație – și motivul pentru care o facem este pentru că L-am uitat pe Dumnezeu. Sigur că sunt multe lucruri bune și oameni buni în Occident, dar așa cum avertiza Papa Ioan Paul al II-lea, popoarele din Estul și Centrul Europei nu ar trebui să dea jos jugul unei ideologii materialiste, doar pentru a accepta jugul alteia, capitalismul liberal fără Dumnezeu.

Cred că România trebuie să-și găsească propria cale. Nu suntem complet răi în Occident, dar nu suntem, așa cum îi plăcea lui Ronald Reagan să spună „orașul strălucitor de pe deal”. Îmi iubesc țara, dar nu iubesc ceea ce a devenit. Soljenițân a spus că ceea ce i s-a întâmplat Rusiei – venirea comunismului – s-a întâmplat pentru că oamenii L-au uitat pe Dumnezeu. Ei bine, ceea ce se întâmplă acum în Vest și lucrurile mult mai rele ce vor urma se petrec pentru că oamenii au uitat de Dumnezeu. Poporul român știe mult mai bine ca americanii ce înseamnă să trăiești într-o societate fără Dumnezeu. Vă rog să vă țineți minte istoria! Acum vă apare ca un dar, o ancoră mare  în fața distrugerii aduse de vântul schimbării ce bate ca un uragan de-a lungul civilizației noastre.

R3Media: Aș vrea să vă pun o întrebare destul de delicată ținând cont de contextul zilelor noastre. Ca și creștin-ortodocși, cum ar trebui să privim Rusia? Poate nu știți, dar între România și Rusia sunt niște dispute istorice, care ne împiedică să privim cu ochi buni ortodoxia rusă. Profitând de aceste probleme istorice, stânga nu pierde ocazia să-i acuze pe conservatorii români că „sunt plătiți de Moscova” pentru „a ataca valorile vestice”. Așadar, domnule Dreher, sunteți plătit de Putin să subminați liberalismul occidental? 

Rod Dreher: Ha! Este amuzant să mă gândesc cum, în tinerețea mea, în anii 70, cei de dreapta îi acuzau pe cei de la stânga că sunt agenți ruși. Acum s-a întors complet situația! Ca și creștin-ortodocși, cred că trebuie să privim Rusia cu ochi limpezi. Pentru mine, convertirea la ortodoxie a deschis o ușă nouă spre adâncimea și frumusețea culturii ruse. Sunt sigur că nu aș fi învățat asta dacă nu deveneam ortodox și pentru asta sunt recunoscător. Dar Rusia nu este Pământul Făgăduinței. Este țara Sfântului Serghie și a Sfântului Serafim, a lui Dostoievski și a lui Tolstoi, dar este și Rusia lui Lenin și Stalin, a oligarhilor de azi și a mafiei. Cu alte cuvinte, Rusia este o țară ca orice altă țară și trebuie să muncim din greu pentru a o vedea cu ochi limpezi, atât ce e bine cât și ce e rău. Nu am niciun dubiu că Guvernul Rusiei nu vrea binele Guvernului SUA și lucrează împotriva noastră. Dar sunt la fel de sigur că și Guvernul SUA face același lucru rușilor. Acesta este Marele Joc.

Aici, în SUA, câteodată poți întâlni convertiți la ortodoxie – întotdeauna bărbați – care îl idealizează pe Putin și se uită la el ca la un exemplu de ceea ce și-ar dori să avem în America. Toate păcatele Americii nu există în Rusia lui Putin și toate păcatele Rusiei nu există în Rusia lui Putin. Folosesc Rusia, sau mai degrabă versiunea lor imaginară despre Rusia, ca un mod de a înțelege propriile gânduri și sentimente despre America. Este mai degrabă o problemă psihologică personală decât o analiză geopolitică cu sens. Și nu sunt doar ei. Am o prietenă, o femeie în vârstă de stânga. Propria ei mamă, acum decedată, a făcut un așa zis „Tur de Pace” al Uniunii Sovietice în anii 80. Toată familia ei era puternic stângistă. Astăzi, prietena mea vorbește despre Rusia în același fel în care ar face-o și un conservator de modă veche din timpul Războiului Rece. În mintea ei, Putin este ceea ce era Stalin pentru un American de dreapta în anii 50. Istoria a luat niște turnuri foarte ciudate.

R3Media: Iată un subiect de gândire: România este membră a Uniunii Europene. Așa cum știți, liderii UE au adoptat deja toate punctele de pe agenda progresistă: căsătoria între homosexuali, Green Deal-ul, promovarea avortului, supra statul federal european, etc. Până acum, România a rezistat destul de bine presiunilor Bruxelles-ului care doresc schimbări sociale radicale. Dar ce-ar trebui să facem dacă UE ne va cere să legalizăm căsătoriile între persoanele de același sex, adopțiile de copii pentru aceste persoane? Putem să rămânem o națiune creștin în interiorul unui imperiu secular?

Rod Dreher: Sper să reușiți. Trebuie să reușiți! Trebuie să țineți de identitatea voastră cât este se poate de mult. Acesta este un alt exemplu al tentațiilor de care vorbeam mai devreme. Când ar trebui ca România să accepte compromisul cu Bruxelles-ul pentru că voi credeți că acest compromis este posibil fără să vă abandonați principiile și în ce punct trebuie să ziceți: „Până aici!”?

Mă tem pentru cât puteți rezista, nu doar voi românii, ci și toți cei din zonă. Când am vizitat țările din fostul bloc sovietic, am fost destul de surprins să descopăr că majoritatea tinerilor din generația post-comunistă au păreri foarte pozitive despre Europa de Vest și valorile sale seculare. În Polonia, tinerii catolici mi-au spus că se așteaptă ca în 10, maxim 20 de ani, Polonia să devină ca Irlanda: dintr-o dată foarte seculară. Dacă asta s-ar întâmpla, ar fi o catastrofă! O națiune care-și pierde memoria culturală, acele lucruri care o fac unică și care sunt înrădăcinate în religia ei și în cultura ei, este o națiune care devine deschisă dominației totalitare din exterior. Voi, în România, știți ce înseamnă să fiți dominați de către o putere străină, Uniunea Sovietică. Vă rog nu vă cedați identitatea de dragul unei dominații din partea alte puteri străine, dar mai soft: Uniunea Europeană!

R3Media: Să ne întoarcem puțin la situația din America: din ce știu eu, comunitatea afro-americană este destul de conservatoare social. De ce votează politicieni progresiști, așa cum sunt democrații? Cum se explică acest paradox?

Rod Dreher: Cred că este ușor de supra-estimat conservatorismul social al comunității afro-americane. De exemplu, rata mariajelor este scăzută și trei din patru copii se nasc în afara căsătoriei. Ce fel de cultură socială conservatoare permite familiei să se prăbușească? Și dacă nu poți conserva familia, ce poți conserva?

Motivul pentru care americanii de culoare votează cu stânga este ușor de înțeles. De fapt sunt două motive. Primul este legat de faptul că Partidul Democrat a fost cel care, în anii 60, a luat avânt în promovarea și adoptarea legislației Drepturilor Civile. Prima dată au interzis toate legile care discriminau oamenii de culoare și apoi au adoptat multe legi care au creat o birocrație de tip socialist, prin care au turnat bani în comunitățile sărace de culoare. Democrații au adoptat și legi care au permis – ba chiar au încurajat – agențiile guvernamentale și companiile să discrimineze împotriva albilor de dragul angajării persoanelor de culoare. Idea din spatele acestor acțiuni a fost că trebuie făcute pentru a anula efectele discriminării împotriva negrilor. Vă puteți imagina că mulți albi, mai ales cei din clasa muncitoare, au fost supărați din acest motiv. În timpul lui Ronald Reagan, ei au plecat din Partidul Democrat și au devenit Republicani. Au văzut că democrații sunt părtinitori împotriva lor și în favoarea celor de culoare.

Diviziunile sunt și mai puternice astăzi. Democrații cred într-un sistem social puternic pentru a transfera bani afro-americanilor săraci și cred cu tărie că discriminarea la angajare în favoarea negrilor este un lucru drept. Deci sunt destule motivații financiare pentru ca afro-americanii să voteze cu Stânga.

R3Media:Care este opinia dumneavoastră despre Covid-19? Credeți că virusul este utilizat politic? Ceea ce vreau să spun este că nimeni nu-i neagă existența, dar n-am mers prea departe cu măsurile sanitare? Ce credeți despre Bill Gates și vaccinarea obligatorie în general? Se va curma brusc pandemia dacă Trump va pierde alegerile?

Rod Dreher: Criza Covid a revelat ceva foarte răscolitor despre civilizația noastră. A arătat că suntem cu-adevărat post-moderni, adică oameni care nu se pot pune de-acord asupra unei narațiuni comune, așa că suntem dispuși să credem orice ni se pare corect nouă.

Nu știu care este adevărul despre Covid. Cine îl știe? Mi se pare evident că majoritatea oamenilor înțeleg virusul în relație față de opiniile politice pe care le aveau deja. Mama mea, în vârstă fiind, mi-a spus că nu face vaccinul atunci când va deveni disponibil. Și eu i-am spus că voi proceda la fel, cel puțin până nu se va demonstra că nu este periculos. Dar ea a zis că nu-l va face pentru că se teme că Bill Gates o va injecta cu un microcip.

„De ce ai crede asta?”, am întrebat-o. „Este o teorie a conspirației care nu are niciun sens”. Ei nu-i pasă ce cred eu. Și nici nu-i pasă de fapte. Pentru ea, este adevărat doar ceea ce simte că este adevărat.

Așa este și Stânga. Sunt foarte mânioși pe conservatori pentru scepticismul față de Covid, dar în vară, când au început protestele și revoltele cauzate de moartea lui George Floyd, și-au schimbat brusc punctul de vedere. Am avut chiar și un document semnat de sute de doctori și asistente care susțineau că este mai important să ieși în public pentru a protesta împotriva rasismului decât să te protejezi de Covid. A fost o nebunie, din punct de vedere științific! Astfel, mulți oameni și-au pierdut încrederea în autoritățile medicale, pentru că au observat că pentru acești doctori progresiști, boala a fost un fenomen politic, în primul rând.

Chiar nu știu ce să mai cred. Prietenii mei doctori spun că această boală nu este ca nimic întâlnit până acum. Nu se comportă în mod obișnuit. Nu am încredere deloc în Trump, dar nu am încredere nici în democrați. Marele erudit al totalitarismului, Hannah Arendt, spunea că în Germania pre-nazistă și în Rusia pre-bolșevică, masele și-au pierdut încrederea în ierarhii și instituții și în ideea de adevăr obiectiv. Asta a deschis ușa atât pentru totalitarismul de Dreapta cât și cel de Stânga și asta cred că ni se va întâmpla și nouă.

R3Media: Pentru încheiere, aș vrea să le transmiteți cititorilor români un mesaj și răspunsul la întrebarea: de ce ar trebui să rămânem ortodocși?

Rod Dreher: Primul răspuns ar fi: pentru că este Adevărul. Dar e mai mult de spus. Nu este adevărată doar în sens propozițional – adică la modul în care adevărul clamat de Ortodoxie are sens – dar este adevărată și într-un sens mai profund. Respectiv, ca mod de viață. Asta este ceva ce nu aș fi putut înțelege despre Ortodoxie din afară: a fost ceva ce am înțeles doar din interior, ca ortodox practicant. Să explic.

Un lucru foarte important despre Creștinismul Ortodox, ceva care îl ajută să fie în opoziție puternică față de cultura contemporană este că valorizează trupul. Paul Connerton, un antropolog cultural britanic, a scris o carte intitulată „How Societies Remember” (Cum păstrează memoria societățile – traducerea redacției). În această carte, el a examinat mai multe grupuri de oameni din toată lumea care experimentaseră modernitatea, dar își păstraseră tradițiile și identitățile. Cum au făcut asta? Connerton a spus că aveau câteva lucruri în comun. În primul rând, aveau în comun o poveste sacră. În al doilea rând, ei sărbătoreau într-un ritual comun acea istorie. În alt treilea rând, acea poveste îi transfigura în afara timpului, așa cum îl înțelegeau ei. Și în final, acest ritual sacru implica și trupul – respectiv, nu era ceva pe care cineva îl observa pasiv, ci la care participa folosind trupul.

Am citit și m-am gândit: asta este Ortodoxia, mai mult decât orice altă formă de creștinism. Noi absorbim adevărurile Scripturii și ale Bisericii în oasele noastre. Protestantismul și formele moderne de catolicism sunt foarte cerebrale. Se dizolvă. Este mult mai greu să faci asta cu Ortodoxia datorită felului în care experimentăm povestea lui Hristos, inclusiv prin folosirea corpurilor noastre (și aici includ și postirea).

Epoca modernă este o epocă gnostică, o eră în care cei mai avansați gânditori ne învață să vedem corpul și lumea materială ca pe niște piedici în calea omului care vrea să-și împlinească voia. Religia falsă a Silicon Valley propovăduiește transumanismul, care ar fi „valul viitorului”. Deja vedem puterea malefică a acestei religii în tinerii care doresc să-și schimbe sexul – ca și cum asta ar fi posibil! Este o legătură puternică și profundă între distrugerea lumii naturale și distrugerea ideii de trup. Atât cât pot eu să-mi dau eu seama, Catolicismul și Ortodoxia încă păstrează adevărurile vechi, dar Catolicismul este atât de afectat de compromisul cu modernitatea Occidentală încât nu știu cât mai poate oferi rezistență. Dar ortodoxia cunoaște Adevărul și Îl trăiește.

Dacă nu ne asumăm trăirea Ortodoxiei azi – nu doar prin a spune că credem în ea, dar mai prin viețile noastre, în trupurile noastre – atunci vom eșua în a transmite credința generației următoare. E suficientă doar ruperea transmiterii către o singură generație pentru a risca ruperea întregului lanț. Comuniștii au făcut tot ce-au putut pentru a rupe lanțul acesta, dar nu au reușit. Ce dezastru ar fi dacă bogatul și decadentul Occident post creștin ar reuși ceea ce comuniștii n-au putut! Totul depinde azi de rămânerea noastră ca ortodocși. Totul!

În timpul Războiului Rece, multe dintre popoarele captive ale Europei Centrale au privit către Vest pentru speranță, ajutor și inspirație. Acum, din ce în ce mai mulți dintre noi în Vest vom privi către voi, pentru aceleași lucruri, la un nivel spiritual. Crede-mă când îți spun că noi, cei din Vest, avem nevoie ca voi să fiți Ortodocși. Astfel, voi românii nu le veți salva viețile, din punct de vedere spiritual, doar copiilor și nepoților voștri, dar de-asemenea, și pe cele alor copiilor și nepoților mei.

sursa:https://www.cotidianul.ro/scriitor-american-nu-va-cedati-identitatea-de-dragul-ue/