9.07.2018

Pisica telefonistă ...




SEPTEMBRIE ÎNCĂ VERDE, CALD ȘI BINE !





Sanatatea ochilor







Ochii au mai mult de 2 milioane de părți componente, situându-se pe locul secund în topul celor mai complexe organe ale corpului uman, primul loc fiind ocupat de creier.







Pentru o mare parte dintre noi, sezonul alergiilor pare interminabil: primavara ne confruntam cu polenul, vara cu iarba si fanul uscat, toamna cu praful in exces. 
Oricare ar fi cauza alergiei, rezultatul rămâne acelasi: avem ochii rosii, ne ustura, simtim permanent un corp strain ce ne jeneaza, ne inteapa si ne creeaza disconfort. 
Daca ne aflam in regiuni cu multi posibili factori declansatori (cum ar fi zonele rurale de câmpie), putem suferi astfel de necazuri chiar si 9 - 10 luni pe an, in functie de conditiile atmosferice.

Reactiile alergice oculare pot fi declansate de o serie de factori, precum:
- Particule de polen;
- Praf;
- Particule de mucegai;
- Bacterii de pe suprafata blanii animalelor;
- Produse cosmetice: farduri de pleoape, mascara, creioane dermatograf, demachiante;
- Produse de ingrijire : sapunuri, creme;
- Solutii pentru lentilele de contact.

Alergiile oculare pot fi sezoniere sau perene, afectandu-ne in mod imprevizibil, de-a lungul intregului an.

1. Alergiile sezoniere apar in special primavara si toamna si sunt declansate de polenul florilor, al pomilor sau de iarbă.
2. Alergiile perene sunt permanente si se datoreaza existentei unui alergen cu care venim in contact zilnic (poate fi în casă - mucegai, praf, păr de animal sau poate fi intr-un produs de ingrijire sau produs cosmetic).

Există anumite recomandari pe care ni le fac specialistii:

1. Să limitam expunerea in zone impadurite, să stam cât mai putin pe pajisti sau câmpii primavara si vara.
2. Sa evitam să aerisim prea mult incaperile si sa folosim aparatele de aer conditionat sau ventilatoarele in lunile calde (decat sa deschidem ferestrele larg). Daca tinem ferestrele deschise exista riscul ca o mare cantitate de alergeni sa intre in camera. 
Aceasta recomandare vine insa cu o avertizare: in cazul in care alergiile sunt grave si ne aflam intr-o perioada de polenizare si inflorire masiva a pomilor si a vegetatiei, in general, particulele alergenice sunt oricum prezente peste tot. 
Daca folosim aerul conditionat le putem vehicula in intreaga casa. Deci utilizarea lui trebuie facuta doar daca nu avem alergii de intensitate mare.
3. Sa achizitionam filtre HEPA. Ele au un sistem eficient de a inaltura alergenii din aer. Putem achizitiona chiar si aspiratoare dotate cu filtru HEPA. Acestea sunt considerate a fi doar masuri preventive si constituie un prim pas in ameliorarea reactiilor alergice. 
Multi dintre noi insa trebuie sa ne adresam medicului oftalmolog pentru a ni se elabora o schema terapeutica eficenta in tratarea alergiilor.
In momentul de față exsită o serie de medicamente antialergice care inlatura cu succes simptomele oculare si ne permit să ne bucuram in voie de vremea frumoasa si de sezonul cald. 
Exista si medicamente ce pot fi eliberate fara prescriptie medicala si care sunt disponibile in farmacii. Ele sunt indicate in special in cazurile moderate. De obicei sunt utile in ameliorarea iritatiei si pruritului.
Antialergice de tipul antihistaminicelor se gasesc si in solutiile oftalmice. Exista picaturi speciale care au proprietati anticongestionante si antipruriginoase.
Antihistamincele sunt substante care blocheaza receptorii histaminici de la nivelul conjunctivei. Ca urmare, histamina nu isi mai poate realiza efectele, si iritatia nu apare. 
Astfel de substante sunt foarte eficiente in ameliorarea pruritului local insa mai putin eficiente in ameliorarea rosetii.
Substantele decongestionante amelioreaza si roseata. Ele reduc vasodilatatia conjunctivala insa nu sunt eficiente in stoparea mecanismuluui de aparitie a alergiei.
Sunt recomandate si picaturi cu antiinflamatoare nesteroidiene - ele reduc atat roseata cat si edemul.

Specialistii ne recomanda utilizarea lacrimilor artificiale daca avem probleme alergice - ele pot dilua alergenii acumulati la suprafata ochiului si impiedica aderarea lor la aceasta. Lacrimile artificiale pot imbunatati si capacitatea naturala de aparare a ochiului.

Indiferent de tipul medicamentului antialergic pe care il preferam sau care ne este prescris, trebuie sa respectam strict indicatiile de administrare. Orice reactie adversa persistenta trebuie raportata medicului sau farmacistului (in cazul preparatelor adminsitrate fara reteta).

Sanatatea ochilor este foarte importanta, iar o alimentatie echilibrata protejeaza in mod semnificativ vederea.


Multe persoane se confrunta cu probleme de vedere. 

Unele afectiuni pot fi corectate cu lentile de contact sau ochelari, in timp ce altele duc la pierderea permanenta a vederii.

Ce putem face pentru a ameliora vederea ? 

Putem să avem grijă la alimentatie si să adaugam in regimul nostru alimente care îmbunatatesc vederea.

Iata câteva alimente care protejeaza vederea :


1. Morcovii


Morcovii sunt bogati atât in vitamina A, cât si in betacaroten. Vitamina A joaca un rol esential pentru vedere.


2. Spanac


Spanacul este bogat in luteină, care este un antioxidant ce lupta impotriva miopiei, ajutând circulatia sângelui la nivelul globului ocular.


3. Pește


Pestele reprezintă o sursă bogata de acizi grasi Omega-3. 

Printre speciile de peste care contin niveluri ridicate de Omega-3, se numara: ton, somon, păstrav, macrou, sardine si hering.


4. Broccoli


Broccoli contine luteină si vitamina C.


5. Nuci


Nucile sunt bogate in Omega-3, avand totodata un nivel ridicat de vitamina E, care protejeaza ochii de deteriorarile provocate odată cu înaintarea in varstă.


6. Cartofii dulci


Acestia contin betacaroten, la fel ca morcovii.


7. Semințe, precum nucile 

Miezul de nucă este bogat în Omega-3 si reprezinta o sursa bogata de vitamina E.


8. Avocado


Este bogat in vitamina E, esential pentru sanatatea ochilor.


9. Citrice


Citricele sunt bogate in vitamina C. 
La fel ca vitamina E, vitamina C reprezinta un antioxidant recomandat de Asociatia de Optometrie pentru a lupta impotriva leziunilor oculare provocate odată cu înaintarea în varstă.


10. Ciocolata neagra


Aceasta contine flavonoide care sunt esentiale pentru protejarea vaselor de sange care irigă ochiul.


OCHII OAMENILOR, PRECUM ȘI OCHII TUTUROR VIEȚUITOARELOR PĂMÂNTULUI SUNT UN DAR DE MARE PREȚ DE LA DUMNEZEU !

SĂ AVEM GRIJĂ DE SĂNĂTATEA OCHILOR NOȘTRII !






sursa: http://www.sfatulmedicului.ro;  http://www.sanatatesistaredebine.ro

”Eilean Donan”, cel mai romantic castel din Scoția






Eilean Donan este o mică insulă din Scoția. 
Un castel pitoresc care apare frecvent în fotografii, film și televiziune domină insula, care se află la aproximativ 1 kilometru de satul Dornie. 
De la refacerea castelului la începutul secolului al XX-lea, o pasarelă leagă insula de continent.
Eilean Donan face parte din Zona Națională Kintail, din Scoția.  

În 2001, insula avea o populație înregistrată de doar o singură persoană,  dar în momentul recensământului din 2011 nu mai existau locuitori. 






Eilean Donan, care înseamnă pur și simplu ”insula Donnán”, este numită așa după Donnán de Eigg , un sfânt celtic martirizat în 617. Se spune că Donnán a înființat o biserică pe insulă, deși nu mai există nici o urmă a acestui fapt.
Castelul a fost fondat în secolul al treisprezecelea și a devenit o fortăreață a Clanului Mackenzie și a aliaților acestora Clan Macrae. 


La începutul secolului al XVIII-lea, implicarea lui Mackenzies în rebeliunile Jacobite a dus în 1719 la distrugerea castelului. 

Reluarea reconstrucției de către locotenent-colonelul John Macrae-Gilstrap, în secolul al XX-lea, a generat clădirile actuale. 






În secolul al XIII-lea, în timpul domniei lui Alexandru al II-lea (în perioada 1214 -1249), a fost construit - Eilean Donan - un castel mare care ocupa o mare parte a insulei.  






Eilean Donan a oferit o poziție puternică defensivă împotriva expedițiilor norvegiene. 

O legendă vorbește despre faptul că fiul unui șef al lui Mathesons a dobândit puterea de a comunica cu păsările. Ca rezultat, și după multe aventuri în străinătate, el a câștigat bogăția, puterea și respectul lui Alexandru al II-lea, care l-a rugat să construiască castelul pentru a-și apăra tărâmul.

La o dată ulterioară, insula a devenit o fortăreață a clanului Mackenzies din Kintail. 

De-a lungul anilor, castelul a fost deținut de mai multe familii. 

Insula mică din Loch Duich, pe care se află Castelul ”Eilean Donan”, este legată de continent printr-un pod de piatră cu trei arcuri și este amplasat într-un peisaj pitoresc ca în basmele cele mai frumoase. 
Când razele slabe ale luminii solare creează o oglindă de argint pe apă, iar briza ușoară se plimbă prin păr, cu adevărat te gândești dacă este ficțiune sau este realitate. 







Sala de încartiruiri are un tavan boltit, iar mirosul acru de șemineu arzând pătrunde în încăpere. 






Cea mai mare cameră, Sala Mare, este scufundată în istorie. Steaguri, relicve, portrete și arme scoțiene sunt peste tot.








O bucătărie frumoasă cu tot personalul de lucru a fost reconstruită. 








Coridoare foarte înguste și locuri ascunse întâlnești la tot pasul.






 
”Eilean Donan” este cel mai romantic castel din Scoția !









”Eilean Donan” - Scotia, este un loc care merită să-l vizitați !



În continuare aveți un videoclip cu ”Eilean Donan”





 surse: https://www.travellector.com; https://en.wikipedia.org