11.04.2020

Mii de buletine de vot nu sunt numărate în Pennsylvania. Vezi de ce

 


Continuă numărătoarea voturilor în Statele Unite ale Americii. Întreaga omenire urmărește atent rezultatul luptei electorală dintre Donald Trump și Joe Biden. 

Grefierul șef al comisiei electorale Lee Soltysiak din Montgomery, Pennsylvania, a mărturisit astăzi că 2.700 de buletine de vot au fost considerate a avea probleme și probabil că nu vor fi numărate, scrie CNN. 

Unele au fost cu adevărat buletine de vot defecte, cu plicuri de secretizare lipsă sau alte probleme, în timp ce marea majoritate au fost buletine de vot care nu au ajuns niciodată la un alegător și care au fost returnate în consiliul electoral.

Când se știe câștigătorul?
 

Alegerile sunt departe de a se termina și toate privirile sunt îndreptate spre SUA chiar acum. Există milioane de voturi restante în state cheie, cum ar fi Pennsylvania, Wisconsin și Michigan, buletine de vot care au fost exprimate înainte de ziua alegerilor, care încă nu au fost numărate.

Guvernatorul din Pennsylvania, Tom Wolf, a declarat miercuri că „s-ar putea să nu cunoaștem rezultatele astăzi”.


sursa:https://www.dcnews.ro/alegeri-sua-cel-putin-2-700-buletine-de-vot-nu-au-fost-numarate-in-pennsylvania_782095.html

Trei persoane au fost înşelate într-o săptămână cu COVIDUL

 


Infractorii s-au adaptat vremurilor actuale şi au transformat metoda accidentul în metoda COVID-19 pentru a obţine bani de la victimele lor.

"Metoda Accidentul” consta în apelarea unor persoane, în numele unor presupuse rude care ar fi avut un accident, pentru a le cere bani. Acum, escrocii folosesc aceeași metodă pentru a cere bani în numele unor pretinși bolnavi de Covid-19.

Potrivit poliţiştilor în decurs de câteva zile, trei gălățeni au fost sunați de persoane necunoscute pentru a li se cere bani. Motivul: o rudă ar fi fost infectată cu virusul SARS-Cov2 și ar avea nevoie de un dispozitiv medical foarte scump.

În două cazuri, infractorii au reușit să obțină diferite sume de bani de la victimele lor, a precizat IPJ Galaţi.

Pentru a evita astfel de situaţii poliţiştii le recomandă cetăţenilor să nu ofere date personale la telefon şi să nu trimită bani unor necunoscuţi.

Mai mult, oamenii legii fac apel la populaţie să sesizeze autorităţile dacă simt ceva suspect şi să verifice la rudele lor informațiile primite de la posibilii infractori.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/metoda-accidentul-covid19-infractori-victime-585618.htm

Prăduitorii nu se lasă

 


Legea protejării avuției naționale a fost din nou atacată de PNL la CCR „ca să câștige timp să poată prădui ce mai e de prăduit”. Este afirmația dură făcută de senatorul PSD Daniel Zamfir. Politicianul scrie pe pagina sa de Fb:

 „(…) Manevra are drept scop menținerea în vigoare a Ordonanței care le permite să vândă CEC-ul, Hidroelectrica, Portul Constanța și tot ce mai are de preț țara asta. Noi am respins această Ordonanță în Parlament, iar ei o atacă la CCR ca să câștige timp să poată prădui ce mai e de prăduit. O manevră josnică, de neiertat”.

Guvernul a atacat la CCR legea pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învățământ în contextul epidemiei COVID-19, precum și legea care respinge OUG care permitea Guvernului să vândă acțiunile unor companii de stat.

sursa:https://www.cotidianul.ro/daniel-zamfir-praduitorii-nu-se-lasa/

Puterea politică a ciumei

 


Viitoarele alegeri parlamentare vor avea loc după graficul stabilit, indiferent de evoluțiile situației sanitare. 

Sistemul nostru public este unul lipsit de resorturile integrității morale și ale responsabilitații integrate. Este un moment de criză pe care participanții  la alegeri îl exploatează într-o contradicție totală cu însuși obiectivul alegerilor, umbrit în totalitate. Urmând exemplul Franței, și mai nou al SUA, Guvernul Orban și clasa politică își pun agenda electorală deasupra siguranței publice. In fond, nu atât programarea alegerilor într-o perioadă supusă unor proceduri speciale, ar fi problema de fapt, ci anarhia publică declanșată implicit, în sensul  neîncrederii în măsurile coercitive.

Funcționând într-un fel de interimat, al deresponsabilizării, Guvernul nu gestionează criza din sănătate, preferând să o plaseze în sarcina constatatorilor. In varianta Guvernului, lupta cu epidemia este una împotriva cetățenilor români, atât de neglijentă și ineptă îi este atitudinea. Adăugat crizei  economice, ce își lărgește aria de cuprindere locală și europeană, un asemenea mod de eludare pune în dificultate absolută nu sistemul public, dar și funcționarea tarabelor în piață.

Amânarea alegerilor ar fi fost obligatorie fie și  ca măsură în consecința obligațiilor impuse până acum. A vota pe un fond de teroare internă și internațională, într-o expunere mediatică destabilizantă până dincolo de absurd, este un risc generator de totalitarism în căutarea legitimării. Criza din sănătate este plasată tot mai mult în alte direcții, dovadă că propaganda specifică și-a stabilit comandamentele. Nici ministerul de resort, nici Guvernul nu se mai află în prima linie, de parcă epidemia ar fi exterminat aceste entități iar soluțiile sunt lăsate exclusiv pe seama medicilor care, epuizați, uzați de  o administrație  incalificabilă sunt deja transformați în responsabili.

Vina Guvernului în gestionarea crizei epidemice este o realitate. Insă Parlamentul, parlamentarii au o vină de netrecut, obturând orice perspectivă. In această perioadă critică era și este nevoie de o revizuire legislativă, de legi noi care să dinamizeze reacția instituțională în plan general. In aceste condiții, de ce atâta grabă pentru alegeri într-un teritoriu asediat? Pentru un supliment de legitimitate a unor abuzuri care altminteri încă nu se pot desfășura în toată gravitatea lor?

sursa:https://www.cotidianul.ro/puterea-politica-a-ciumei/

Ministrul Sporturilor, cel mai tare anunț

 


Ministrul Sporturilor, cel mai tare anunț din Guvern. Într-o Românie în care coronavirusul este pe buzele tuturor și în care președintele Iohannis, premierul Orban și ministrul Tătaru se chinuie parcă să ia fața cu declarații pe acest subiect, crema a luat-o ministrul Sporturilor. Ionuţ Stroe a anunţat, nici mai mult, nici mai puțin, că România va avea acces la teste rapide pentru depistarea COVID-19.

Am o veste bună. Lucrăm la modificarea ordinului care reglementează modul de testare a sportivilor din România. În România de curând au fost certificate acele teste ieftine şi rapide care funcţionează în Uniunea Europeană.

Iar sportivii din România vor putea folosi aceste teste mult mai ieftine pentru competiţiile noastre interne. Eu ştiu că preţul lor este undeva la 5 euro.

Chiar în aceste momente am modificat şi am trimis la Ministerul Sănătăţii noul ordin care practic dă posibilitatea sportivilor să folosească aceste teste ieftine şi eficiente. Deblocăm astfel şi competiţiile pentru copii şi juniori, pentru că asta era marea problemă, nu îşi permiteau testele PCR.

Acum putem debloca şi ligile inferioare. Deci e o chestiune de o zi sau două… voi anunţa public atunci când va veni şi de la Ministerul Sănătăţii acest ordin modificat„, a afirmat Stroe, la digisport.ro.

Luați-o p-asta!

sursa:https://www.cotidianul.ro/covid-19-ministrul-sporturilor-cel-mai-tare-anunt/

Localitățile unde carantinarea este inevitabilă !

 


Mai mult orașe din România se închid, rând pe rând. Gherla intră în carantină mâine, timp de două săptămâni, după ce rata de infectare se apropie de 9 cazuri la mia de locuitori. Și în județul Timiș sunt 11 localități unde rata de infectare a depășit 6 cazuri la mia de locuitori. Primarul orașului a anunțat că închiderea orașului va fi greu de evitat. De asemenea, sunt probleme la Bistrița, unde incidența a depășit 5 cazuri la mia de locuitori.

O situație extrem de dificilă este la Gherla, unde rata de infectare a depășit 8 la mia de locuitori. Aici, în următoarele două săptămâni, toate terasele, restaurantele, localurile de interior sau de exterior vor fi închise. 

Spectacolele în aer liber vor fi anulate iar slujbele religioase se vor ține doar în aer liber, cu o prezență de maximum 20 de persoane. 

Cursurile se vor desfășura exclusiv online, deoarece toate unitățile de învățământ au intrat în scenariul roșu. 

Dej, la un pas de carantină

Din păcate, același lucru s-ar putea întâmpla și la Dej, acolo unde localitatea are o rată de infectare de peste 7 la mia de locuitori. 

Tranzitarea localităților va fi permisă, însă nu și oprirea. De asemenea, va fi permis transportul de marfă iar oamenii vor putea ieși din localitate doar cu o declarație pe proprie răspundere. 

Rata de infectare se apropie de 6 la Cluj Napoca

Și la Cluj situația este asemănătoare. În municipiul Cluj Napoca, rata de infectare este de 5,9%, iar în județ este de 5,08. În aceste condiții prefectul de Cluj a anunțat că județul este mai aproape de o carantinare decât de o măsură de relaxare

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/carantina-localitati-rata-mare-infectare-585580.html

Numărul de infectări raportat astăzi depășește 8.000 de cazuri!

 


Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că numărul persoanelor confirmate pozitiv raportat astăzi va depăși 8.500.

Astăzi (n.r. miercuri, 4 noiembrie) cred că vor fi peste 8.500 de infectări. Din păcate, și numărul de decese va crește”, a spus Marcel Ciolacu, miercuri, la DCNews.

„Repet: eu cred că astăzi vor fi peste 8.500 de cazuri! E îngrijorător. Săptămâna viitoare, categoric, vom depăși 10.000!”, a adăugat liderul PSD.

Coronavirus în România, 3 noiembrie 2020

Până ieri, 7.273 de  persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 02.11.2020 (10:00) – 03.11.2020 (10:00) au fost raportate 120 decese (70 bărbați și 50 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

7.733 cazuri noi de infectare - 30.336 teste

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 3 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 7 decese  la categoria de vârstă 50-59 de ani, 34 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 38 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 37 decese la categoria de peste 80 de ani.

114 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 2 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.897. Dintre acestea, 974 sunt internate la ATI. 

120 decese - 974 la ATI

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.305.309  teste. Dintre acestea, 30.336 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 17.698 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.638 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 103  teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 3 noiembrie.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/marcel-ciolacu-raportare-coronavirus-infectari-8-000-585585.html

Trump: Ne pregătim pentru o sărbătoare foarte mare.

 


”Ne pregătim pentru o sărbătoare foarte mare. Vreau să mulțumesc poporului american pentru sprijinul minunat”, a declarat președintele american Donald Trump într-o declarație la Casa Albă.

”Rezultatele din această seară sunt fenomenale și suntem pregătiți să ieșim în stradă și să sărbătorim ceva minunat, acest succes”, a spus Trump.

”Sunt state unde nu ne așteptam să câștigăm, dar am câștigat”, a declarat președintele american.

”Am câștigat marele stat Ohio, am câștigat Texas. Este clar că am câștigat în Georgia”, a adăugat acesta.

”Foarte important, câștigăm în Pensylvania, cu un număr mare de voturi. Câștigăm în Wiscounsin”, a susținut Trump, făcând referire la un stat cheie pentru alegerile prezidențiale.

De asemenea, el a acuzat din nou "o fraudă foarte mare", spunând că se va adresa Curții Supreme.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-international-24395911-trump-pregatim-pentru-sarbatoare-foarte-mare-sunt-state-unde-nu-asteptam-castigam-dar-castigat.htm

China a redevenit motorul de creştere al lumii

 


Economiile Americii şi zonei euro sunt încă mai mici decât erau anul trecut, în timp ce China a depăşit deja nivelul avut în ultimul trimestru din 2019 şi a redevenit motorul de creştere al economiei mondiale.

În timp ce zona euro se ajută de revenirea Chinei prin relaţiile comerciale pe care Germania le are cu aceasta, SUA, autoizolate prin războaiele lor comerciale, se bazează mai mult pe energia internă.

Când viitorul preşedinte al SUA va prelua şefia guvernului, el va conduce o economie care şi-a revenit cu o viteză supersonică în al treilea trimestru. Totuşi, economia SUA este cu 3,5% sub cota de la sfârşitul anului trecut, scrie Financial Times. Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro este cu 4,3% mai mic, în timp ce economia chineză este deja cu circa 3% mai mare decât era în 2019. SUA sunt cea mai mare economie a lumii, iar zona euro este pe locul doi, însă aceasta din urmă este una fragmentată, care merge în direcţii diferite şi cu viteze diferite. Concurentul direct al SUA este China, care în unele privinţe, cum ar fi mărimea economiei raportat la paritatea puterii de cumpărare, este pe primul loc la nivel mondial.

Deşi recesiunea înseamnă cel puţin două trimestre consecutive cu scădere economică, dimensiunile ei – dar şi viteza revenirii – se văd cel mai bine atunci când evoluţia economiei dintr-un trimestru este comparată cu cea din aceeaşi perioadă a anului anterior. Urmărind acest criteriu, economia americană s-a prăbuşit cu aproape 31% în trimestrul doi. PIB-ul zonei euro a scăzut atunci cu 15%. Acestea sunt cele mai adânci recesiuni din istoria recentă a Americii şi Europei. Statistica guvernului chinez, a cărei acurateţe este pusă uneori sub semnul îndoielii, arată pentru trimestrul doi o creştere anualizată de 3,2%.

Spre deosebire de restul lumii, China, de unde a început să se răspândească pandemia de Covid-19, a fost lovită de criză cu forţă maximă în primul trimestru al acestui an, dar nici atunci scăderea n-a trecut de 10%, situându-se la minus 7%. Trimestrul trei a adus recuperări puternice în Occident: PIB-ul american a sărit în sus cu 33%, în ritm anualizat – singura măsură a evoluţiei economice pe care o oferă statistica guvernului de la Washington. Însă analiştii au calculat o creştere trimestrială de 7,4%. An la an, economia zonei euro şi-a încetinit scăderea, ajungând la minus 4%, însă în ritm trimestrial a avansat cu 12%. America a reuşit astfel să recupereze două treimi din ce a pierdut în criza provocată de pandemie.

Revenirile din SUA şi Europa s-au datorat în principal redeschiderii afacerilor şi reluării activităţilor economice închise prin măsurile de lockdown aplicate de guverne pentru a încetini răspândirea coronavirusului. În zona euro, recuperarea reflectă şi legăturile comerciale strânse ale Germaniei cu economia chineză, care a depăşit faza de revenire. De aceea, creşterea în intensitate a pandemiei este mai periculoasă pentru SUA şi Europa decât pentru China.

Pentru unii observatori, cum ar fi comentatorul pe teme economice John Plender de la Financial Times, situaţia de acum de pe scena economică globală este ironică.

În timp ce Donald Trump şi Joe Biden, care s-au bătut în ultimele luni pentru funcţia de preşedinte al SUA, s-au întrecut în a se arăta cât mai duri faţă de China, economia chineză a redevenit motorul de creştere al economiei lumii.

Constructorii auto şi companiile de inginerie din Germania au arătat clar acest lucru. China este singura dintre economiile mari ale lumii care va avea o evoluţie pozitivă anul acesta. FMI proiectează o creştere a PIB de aproape 2% pentru 2020 şi de peste 8% pentru 2021.

Însă întreţinerea tensiunilor comerciale dintre cele mai mari două economii înseamnă că SUA nu vor putea beneficia de piaţa chineză aşa cum a făcut-o în criza din 2007-2008, când economia Chinei a fost impulsionată puternic fiscal şi prin politici monetare, remarcă Plender.

Chad Bown de la Institutul Peterson pentru Economie Internaţională arată că importurile Chinei din SUA acoperite de acordul de comerţ din ianuarie nu au reuşit să atingă nivelurile de dinainte de războiul comercial, fiind cu 16% sub cele din 2017. Spre comparaţie, importurile Chinei din restul lumii sunt cu 20% mai mari.

Totodată, spune Bown, angajamentul asumat de Beijing de a cumpăra în plus produse şi servicii americane de 200 de miliarde de dolari prin acordul comercial descris ca „istoric“ de Trump este doar pe jumătate respectat.

Un studiul realizat de New York Federal Reserve şi Universitatea Columbia a găsit că războiul comercial a redus capitalizarea de piaţă a companiilor americane listate la bursă cu 1.700 de miliarde de dolari, echivalentul a 6% din valoarea acţiunilor incluse în indicele principal american S&P 500. Acest lucru reflectă cum ameninţările cu tarife de import făcute de Trump au redus aşteptările de profit ale companiilor expuse. Analiza nu a identificat niciun efect benefic pentru afacerile care au primit protecţie faţă de tarifele comerciale. Adevărul este că reacţia Beijingului a produs haos în exporturile SUA. Tarifele americane au forţat companiile americane să accepte marje de profit mai mici, să reducă salariile şi personalul din SUA şi să majoreze preţurile pentru piaţa americană.

sursa:https://www.cotidianul.ro/china-a-redevenit-motorul-de-crestere-al-lumii/

Telegrame Cotroceni. Clasament bun mortalitate. Stop ! România 10 milioane cotă vaccinuri nedescoperite. Stop !

 


Președintele Iohannis convocat urgență întîlnire Cotroceni. Participat ministru, experți, băgători seamă, pază. Stop! Ieșit frică. Inventat motiv. Stop! Raportat situație. Nasol Europa. Stop! Nasol România. Stop! Situație tensiune populație. Risc major infectare SARS COV 2. Stop! Popor nervi înjurături. Stop! 

România a atins 7.800 contaminați. Stop. Toți „ciuma roșie”. Stop! Discutat distribuție vaccin anticovid. Promis data. Stop. Lu-gu-lugu speranța! Stop. Pregătit teren apariție. Stop! 

Cerut ministru programat resursă umană! Stop! Planuri raportat succes vaccinare cînd prindem vaccin. Stop. Europa făcut plan vaccin bun nedescoperit. Stop! Plan înțepat populație etapizat. Stop! Americani vaccin canci. Stop! Vize- Canci! Avioane, rachete, trupe. Stop! Discutat depozitare, rețea, instruire, ordine. Stop. România normală-succes! Stop! 

Călărași 9 testați-sigur aprox. 500 contaminați, restul morți. Stop. Prefect Sibiu contaminat. Doamna sănătoasă. Stop. Pericol!!!! Stop! Nevoie continuat navetă! Hermannstadt-Keine Tîrg Crăciun. Stop. 

Președinte convocat conferință presă. Stop! Discurs ioc. Stop! Măsuri ioc. Promisiuni vaccin vindecare popor. Clasament bun mortalitate. Stop. Încurajat popor-egal danke vot, liebe România (nicht liber!)! Stop. Trimis pupici americani. Stop! Ziariștii întrebat carantină. Iohannis răspuns alegeri 6 decembrie. Stop! 

Băgați propagandă net și tel. Stop! Vîndut speranță populație. Stop! Bombă! Stop! Institut Cantacuzino mort. Armata înviat! Produs vaccin Polidin iarnă cîrnat Crăciun. Pastile. Stop! Cutremur filmat cadou. Stop! Viitor luminos. Stop! România 10 milioane cotă vaccinuri nedescoperite. Stop. Valoare preț blana ursului pădure. Stop. Cerut plan stocuri materiale. Unifarm arest. Stop! Simultan, vaccin țări Uniunea Europeană. Stop! Egali Germania!!! Stop restul! Sistem sanitar vinovat. Stop. Responsabil PSD. Ziaristi pus întrebări. Președinte bătut cîmpii, lăudat, ocazie bună ”muie PSD!”. Stop. Relansat mască, distanță, spălat mîini. Stop! Ziariști repetat întrebări. Stop. Președinte fentat răspunsuri.

sursa:https://www.cotidianul.ro/telegrame-bomba-conferinta-cotroceni/

Alegeri in SUA. Cu un pas mai aproape de ”scenariul de coșmar”

 


Există un lucru în privința căruia polarizata Americă este de acord: ”scenariul de coșmar” al alegerilor prezidențiale este un rezultat strâns, confuzie pe durata mai multor zile în care se vor număra voturile record exprimate prin corespondență, iar pe acest fond ambii candidați revendică victoria.

Este un scenariu care are un precedent în alegerile primare democrate din chiar acest an. Cursa electorală democrată a debutat în statul Iowa cu un mare fiasco: rezultatele au întârziat cu mai bine de o zi, victoria a fost revendicată de mai mulți candidați, iar organizatorii alegerilor au invocat mai multe ”inconsistențe”, fără a explica despre ce este vorba.

Noaptea alegerilor prezidențiale ne aduce cu un pas mai aproape de un asemenea scenariu. În primele lor mesaje de după alegeri, Donald Trump și Joe Biden revendică practic victoria.

”Răbdarea voastră este lăudabilă. Știm că a durat mult și știm că va dura până mâine dimineață, poate și mai mult. Însă stăm bine. Sunt aici pentru a vă spune că sunt încrezător că vom câștiga aceste alegeri. Cred că ne îndreptăm spre câștigarea alegerilor. Așa cum am spus, nici eu si nici Donald Trump nu suntem cei care să putem spune cine a câștigat, asta depinde de poporul american. Fiți încrezători! Vom câștiga”, a spus Joe Biden.

Replica lui Donald Trump a venit pe Twitter. ”Am câștigat mult, însă ei încearcă să FURE alegerile. Nu-i vom lăsa să facă asta. Nu se mai poate vota dupa închiderea secțiilor!”. Apoi, Trump a anunțat că va face o declarație și a mai scris: ”O mare victorie!”.

Au votat anticipat prin corespondență circa 100 de milioane de americani – circa 75% din numărul total al alegătorilor care au votat la alegerile din 2016. Este o cifra record pentru votul prin poștă. Aceste voturi sunt mai dificil de contabilizat decât cele exprimate la secțiile de vot – se verifica data poștei, semnăturile. Cel mai important este că puține state numără voturile prin corespondență înainte de ziua alegerilor prezidențiale.

Deja, autoritățile din Wisconsin, un stat în care lupta este deschisă între Trump și Biden, au anunțat că rezultatele nu vor fi anunțate în noaptea alegerilor. Rezultatele din Michigan vor fi anunțate abia vineri. Pennsylvania este un stat crucial anul acesta, iar rezultatele nu vor veni în cursul acestei zile. Se adaugă la această listă și Georgia. Rezultatele din aceste patru state pot fi decisive.

Datele pe baza cărora se fac proiecțiile prezentate acum de presa americană provin în majoritate de la votul la secțiile de vot. Pe cine favorizeaza votul în persoană? În mod tradițional, votul fizic i-a favorizat pe democrați, însă se estimează că anul acesta mulți democrați au votat anticipat (în timp ce republicanii au fost avertizați de președintele Trump să nu facă acest lucru, din cauza posibilelor fraude cu voturile prin poștă). Din acest motiv, situația poate fi inversată, iar rezultatele preliminare pe care le vedem îi pot avantaja pe republicani.

Este ceea ce analiștii din SUA numesc ”mirajul roșu”. Însă în zilele ce vor urma, pe măsura numărării voturilor prin corespondența, se poate întâmpla un ”viraj albastru”, cu înclinarea balanței spre candidatul Joe Biden.

Din cauza confuziei generate de întârzierile provocate de numărul record de voturi prin corespondență, ambele echipe de campanie recurg la o aceeași strategie: revendică victoria, dar încearcă să-și pregătească susținătorii și pentru un scenariu sumbru și pentru contestarea unui rezultat nefavorabil, în special prin argumente despre fraudarea votului prin corespondență.

Unde pot duce asemenea acuzatii si revedicarea victoriei de catre ambii candidati? Ne poate oferi un indiciu prezența Gărzii Naționale în mai multe orașe din SUA, inclusiv la Washington, desfășurarea militarilor în zonele comerciale și în preajma sediilor instituțiilor, sutele de protestatari din fața Casei Albe.

sursa:https://www.cotidianul.ro/alegeri-in-sua-cu-un-pas-mai-aproape-de-scenariul-de-cosmar