9.25.2020

Cristoiu, fulminant: CE a aranjat Iohannis pentru Nicușor

 


Un editorial – avertisment al lui Ion Cristoiu, în care dă în vileag CE, CUM și DE CE a intervenit și aranjat Nicușor Dan .

Ion Cristoiu amintește că, recent, a scris că ”Bătălia de la Bucureşti se duce între Klaus Iohannis şi Gabriela Firea şi nu - cum s-ar crede - între Nicuşor Dan şi Gabriela Firea” ceea ce, atrage el atenția este o ”realitate stranie, nemaiîntâlnită nici măcar în democraţiile de hârtie creponată din Caraibe, unde statul de drept ţine de lumea fantasmagorică din proza lui Gabriel Garcia Marquez”.

”Pentru că doar într-o asemenea lume cu democraţie de faţadă, e posibil ca şeful statului să se angajeze într-o confruntare electorală pentru locale, mai precis să se coboare la nivelul de competitor al Gabrielei Firea”, subliniază celebrul jurnalist.

Faptul că Iohannis folosește tribuna de la Cotroceni pentru a face campanie electorală sau, cul spune Cristoiu, ”angajarea preşedintelui ca un mărunt chibiţ electoral într-o confruntare de nivelul unei localităţi” este ”nu doar o încălcare gravă a Constituţiei (a câta?!) dar şi o compromitere a celei mai înalte funcţii în stat prin coborârea preşedintelui pe maidanul păruielilor moldo-valahe tipice unei campanii pentru locale”.

Asta și în condițiile în care au apărut înregistrări care-l surprindeau pe cel susținut de Iohannis ”apărând până-n pânzele albe cu ghearele şi cu dinţii un reprezentant de seamă al mafiei imobiliare”.

Și, constată surprins Cristoiu, lui nu i-au sărit în ajutor lui Nicuşor Dan Ludovic Orban, Dan Barna sau Dacian Cioloş, liderii partidelor care-l sprijină, ”cât mai ales Klaus Iohannis”.


”Cei trei au evitat să se angajeze prea tare de partea lui Nicuşor Dan în acest scandal, deoarece, oricât de politruc ai fi, ţi-a mai rămas un minim bun simţ care te obligă să taci decât să intri în rahat apărând ceva care nu se putea apăra”, scrie Cristoiu, subliniind că ”din toţi politicienii din România s-a găsit unul care nu s-a dat în lături să intre în rahat”.

Da, ”în rahat”, aceasta e expresia dură folosită de Cristoiu pentru cel care s-a băgat să-l sprijine pe Nicușor Dan – ”Numele lui Klaus Iohannis. Funcţia lui: Preşedintele României”.

Întrebarea este firească: ”De ce s-a vârât Klaus Iohannis într-un asemenea rahat, mergând de-a dreptul acolo unde alţi politicieni ai Dreptei, alţi lideri de opinie anti-Gabriela Firea au ezitat s-o facă?”

Răspunsul inițial al lui Cristoiu a fost unul șocant: ”Oricât ar părea de neverosimil, Nicuşor Dan e candidatul lui Klaus Iohannis, Candidatul Meu”.


”Nu ştiu dacă el l-a impus sau doar l-a sugerat conducerii PNL. Ştiu sigur însă că preşedintele are propriul candidat la alegerile locale pe Bucureşti. Un candidat cu valoare de nepoţel iubit, pentru care e în stare de orice, inclusiv de a încălca grav Constituţia, de a coborî Preşedinţia României la nivelul cel mai de jos, cel al angajării în bătălia pentru localele dintr-un oraş”, scrie Ion Cristoiu.

Dar, observă Ion Cristoiu, la ultimele două conferinţe, ”preşedintele a avut prudenţa de a nu-i pronunţa numele lui Nicuşor Dan”. ”Altfel spus, ipostaza lui Nicuşor Dan de Candidatul Meu se desprindea din analiza textului”.

”Ştiind că implicarea preşedintelui în bătălia pentru primăria unei localităţi e nu numai o gravă încălcare a Constituţiei, dar şi un evident derbedeism politic (buna cuviinţă cere ca la un asemenea nivel să se păstreze măcar aparenţele), eram sigur că joi, 24 septembrie 2020, Klaus Iohannis va dezminţi acuzaţiile – care nu erau numai ale mele – de proclamare a lui Nicuşor Dan drept Candidatul meu la primăria Bucureşti”, scrie Cristoiu.

Și, iată că ieri ”a venit bomba”, mai exact a apărut dovada… inclusiv de ”derbedeism politic”: Iohannis s-a întâlnit cu Nicuşor Dan la Palatul Cotroceni, însoţit de Ludovic Orban.


”Joi, 24 septembrie 2020, cu câteva zile înainte de scrutin, el lasă deoparte minima prudenţă cerută de Constituţie şi de civilizaţia politică europeană şi spune bucureştenilor să meargă să-l voteze pe Nicuşor Dan asumându-şi-l drept Candidatul Meu”, scrie Ion Cristoiu.

O observație de bun simț și o palmă dată opiniei publice: ”într-o altă ţară o asemenea implicare a preşedintelui în bătălia pentru locale ar fi stârnit o reacţie inversă decât cea dorită - trăim însă în România, ţara democraţiei babuiniere”.

Altfel spus, ”românii s-au obişnuit cu încălcarea Constituţiei de către Klaus Iohannis aşa cum se obişnuiseră cu Cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu”.

Mai mult, Cristoiu nu e de acord cu cei care spun că a fost ”o reacţie de disperare”, că Iohannis ar fi văzut că Nicuşor Dan stă prost în sondaje şi ”i-a sărit în ajutor declarându-l oficial Candidatul Meu”. NU, ”nu e vorba nici de o reacţie de disperare”, consideră Cristoiu.


”Klaus Iohannis ştie că intervenţia sa (…) are semnificaţia unei indicaţii date sistemului de se da peste cap pentru a-l face învingător pe Candidatul Meu”, scrie Cristoiu.

Și, atenție la concluzia lui Iohannis: ”După opinia mea rezultatul votului e ştiut de Klaus Iohannis. Sistemul l-a încredinţat că Nicuşor Dan va învinge”.

În al doilea rând, Cristoiu are încă un răspuns la faptul că Iohannis ”a vrut să arate românilor că Nicuşor Dan e candidatul său”.

”Deşi Nicuşor Dan e şi candidatul USRPLUS, la Cotroceni el a fost însoţit doar de Ludovic Orban. Prin aceasta s-a dorit să se dea un semnal românilor încă de pe acum: Nicuşor Dan e candidatul PNL şi nu al USRPLUS”, scrie Cristoiu.

Sau, altfel spus, fiind sigur că Nicuşor Dan va învinge, ”Iohannis vrea să-i ia de pe acum lui Dan Barna dreptul de a proclama victoria lui Nicuşor Dan drept victoria USRPLUS. Victoria lui Nicuşor Dan e victoria PNL”.


”Sau mai precis victoria lui Klaus Iohannis. V-aţi mira dacă duminică seara va ieşi la declaraţii şi Klaus Iohannis, fudulindu-se cu o nouă victorie a sa împotriva PSD?”, încheie Ion Cristoiu editorialul – avertisment de pe blogul personal – acolo unde puteți citi editorialul integral.

sursa:https://ro.sputnik.md/politics/20200925/31798736/Cristoiu-fulminant-CE-a-aranjat-Iohannis-pentru-Nicusor.html

SAVALIUC: Impunerea lui Nicușor Dan din afară, ca un pas esențial în preluarea completă a României !

 


Un text fulminant, care scoate în evidență ceea ce nimeni nu are curaj să spună și să analizeze – impunerea lui Nicușor Dan din afară, ca un pas esențial în preluarea completă a României!

Cunoscutul jurnalist de investigații Răzvan Savaliuc aruncă o adevărată ”nucleară”: Nicușor Dan ar reprezenta interese străine României - iar acesta ar fi motivul pentru care este susținut în pofida defectelor sale vizibile, cât și a dezvăluirilor din ultima vreme.

Într-un fulminant editorial, Savaliuc îl definește pe ”specimenul” Nicușor Dan în termeni extrem de duri: un notoriu chiulangiu pe bani publici, care se îmbracă neglijent, are blocaje lingvistice și i se taie ideile în timp ce se produce public.


Pe de altă parte, Savaliuc subliniază că Nicușor Dan e un individ ”extrem de dubios, care a primit în trecut bani de la fundațiile afaceristului George Soros și care s-a consacrat în viața publică operand pe zeci de ONG-uri tot felul de acțiuni dubioase de blocare a investițiilor imobiliare și de alta natură a unor antreprenori români”.

”E bine ca românii – înainte de a apleca urechea la propaganda mincinoasă și antiromânească a ONG-urilor finanțate din afara tarii, care inoculează în mințile slabe idei precum că orice politician sau înalt funcționar român este prezumtiv corupt – să deschidă ochii și să gândească puțin înainte de a se radicaliza împotriva țării în care s-au născut și a propriilor conducători pe care i-au votat”, scrie Savaliuc.

Savaliuc spune, în acest sens, că nu vor veni niciodată cei din afară să ne facă nouă bine, să ne învețe de bine, ci doar să ne dezbine, să distrugă ideea de autoritate naționala și să scoată cât mai multe profituri din una dintre cele mai bogate țări ale lumii în materie de resurse”.

În acest sens, investigatorul pune o întrebare cheie: ”cine putea să impună o caricatură ca Nicușor Dan partidului de guvernământ și să-l determine să renunțe la un candidat propriu pentru Primăria Capitalei? Răspunsul meu: a fost impus din afară!”

Prin celebra sa publicație, ”Lumea Justiției” și prin cea nouă, ”Lumea banilor”, Savaliuc a prezentat activitatea uluitoare a lui Nicușor Dan, printr-un lanț de ONG-uri, în primul rând un mare număr de acțiuni în instanță.  Și de aici apare o mare ciudățenie!

”A susține vreo 400 de procese înseamnă bani mulți de tot, timp și resurse uriașe. 400 de procese, calculat la numai un termen pe lună, înseamnă peste 16 procese/zi lucrătoare, adică o adevărată industrie”, consideră Savaliuc, atrăgând atenția: ”Chiulangiul avea însă timp și resurse. De unde, nea Nicușor? De unde? Pentru ce stai tu toata ziua în sala de judecată?”.

Savaliuc pune punctul pe „i”, ca vechi jurnalist de investigație: ”Mergeți prin târg la investitorii blocați în instanțe de “salvatorul Nicușor Dan”, să vedeți ce vorbe i s-au scos. De aici i se trage și porecla “Pliscușor Ban”. Lucrurile astea se știu de ani de zile”.

Dar, spune Savaliuc, investitorii calcați de Nicușor nu vor să vorbească public ”pentru că Nicușor are protecție - Parchetele îl protejează, în sensul că nu îl anchetează”.

Interesant, nu? Dar, o altă întrebare cheie este cine profită de blocarea unor investiții românești?

”Cumva unor multinaționale?”, pune problema Savaliuc. ”S-ar putea să găsim exact aici marele răspuns la întrebarea legată de cei care îl finanțează pe Nicușor, marele “salvator”. Evident, aici apare problema donațiilor primite (peste 50.000 euro). ”Se apuca domnii procurori să ancheteze finanțările interne și externe primite de ONG-urile lui Nicușor în ultimii ani? Nici vorba. Caci Nicușor este un pion important”, spune Savaliuc.

Dar al cui pion? Răspunsul lui Savaliuc – opinia investigatorului – este unul incendiar: ”Nicușor Dan este, în opinia mea, o unealtă în mâna celor care vor să aducă USR la putere”.

”Daca Nicușor va câștiga Capitala, USR va avea șansele să ajungă în iarnă la un procentaj suficient de mare cât să-i asigure intrarea la guvernare”, spune Savaliuc, explicând că ”aici e și jocul gândit de cei care “ne vor binele””.

Savaliuc trage un semnal clar: ”Praf se va face România daca aceste elemente ONG-iste vor ajunge să conducă destinul națiunii române”.

”Dereglații ăștia care contesta religia și Biserica, care spun că trebuie abolită proprietatea, căci se poate trai și la comun, care clamează că a fi patriot, naționalist este un comportament extremist în societate, care desfid familia tradiționala și fac apologia “culturii gay”...” – așa descrie Savaliuc pericolul care vine odată cu Nicușor Dan.

Mesajul final al investigatorului este ferm: ”Atenție, români, la pericolul Nicușor! Gândiți puțin înainte de toate!”.

Cert este că, dincolo de episodul alegerilor locale, problema impunerii din afară a ceea ce se petrece în politica internă este din ce în ce mai gravă! Este suficient să urmăriți activitatea lui Adrian Zuckerman pentru a vedea că niciodată, cu excepția unor scurte perioade din momente critice ale istoriei noastre (războaiele mondiale, Revoluția de la 1848), nu s-a mai petrecut așa ceva în România, asemenea impuneri externe.

sursa:https://ro.sputnik.md/politics/20200925/31802298/Savaliuc-da-NUCLEARA-Nicusor-Dan-si-interesele-din-afara.html

Sute de bucureșteni cu teste negative la COVID au primit mesaje că sunt infectați

 


Sute de pacienţi ai unui centru medical din Capitală au primit în ultimele zile mesaje SMS ''mincinoase'' care îi anunţau că sunt infectaţi cu noul coronavirus, în condițiile în care testele pe care le făcuseră erau negative, spune conducerea centrului, care a anunțat DIICOT.

Managerul Centrului Caraiman, Livia Gomes, a declarat vineri, pentru Agerpres, că începând cu 22 septembrie o parte dintre pacienţi au început să primească SMS-uri de la un număr format din patru litere, prin care erau anunțați că au rezultat pozitiv la testul COVID făcut la centru.

"O parte dintre cei care au primit acest SMS într-adevăr au efectuat analiza de COVID în cadrul centrului, dar rezultatul îl primiseră sub formă scrisă de la un angajat de-al nostru medical şi în regim confidenţial. Noi nu dăm mesaje cu rezultate pacienţilor. Cealaltă categorie de pacienţi care au primit acest mesaj sunt pacienţi care au accesat alte servicii medicale din cadrul centrului şi nu efectuaseră vreun test COVID", a spus managerul.

Ea a spus că a aflat despre această situaţie de la pacienţi ai centrului care primiseră mesajul.

"Noi avem patru numere de fix. Am aflat de acest lucru sunându-ne pacienţii. Câţiva pacienţi ne-au trimis pe număr de Whatsapp acest sms, iar de la restul primim doar apelurile telefonice, care ieri erau în număr de 10, astăzi poate sunt sute", a spus Livia Gomes.

Managerul a precizat că mesajul este unul "mincinos", el nefiind generat de Centrul Multifuncţional.

"Important este ca noi să liniştim comunitatea şi să le spunem oamenilor că este un mesaj mincinos, nu este un mesaj generat de Centrul Multifuncţional Caraiman, ei să ia în considerare doar apelurile noastre telefonice de la numerele fixe şi mesajele prin sursele acreditate", a mai susţinut Livia Gomes.

Cel mai probabil, baza de date a centrului a fost spartă, astfel că reprezentanții unității au anunțat anchetatorii.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24307948-sute-bucuresteni-teste-negative-covid-primit-mesaje-sunt-infectati.htm

Alegeri locale 2020: Pe 900 de liste de candidați nu figurează nicio femeie

 


În 900 de cazuri nu există nicio femeie pe listele de candidați la consiliul local, la alegerile locale de duminică, iar în 36 de situații pe listele de candidați nu figurează niciun bărbat, fiind încălcată legea în ambele cazuri, potrivit Expert Forum.
  • Legea 115/2015, art 7: Listele de candidați pentru alegerea consiliilor locale și a consiliilor județene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe, cu excepția acelora care conțin un singur candidat.
Conform Expert Forum, Biroul Electoral Central nu a publicat sexul candidaților, iar ONG-ul a reconstruit această bază de date pornind de la numele candidaților. Practic, aceste liste de candidați vor fi folosite în alegeri, deși nu sunt conforme legislației.

"Acest fapt ne arată că filtrele de acceptare a candidaturilor trebuie îmbunătățite în același timp cu o colectare mai eficientă a datelor despre candidați, care să permită membrilor birourilor de circumscripție să verifice mai ușor aceste liste. De asemenea, ne arată că legislația trebuie modificată pentru a permite mai ușor și într-un termen mai îndelungat contestarea candidaturilor, precum și pentru a sancționa acest tip de abatere", afirmă reprezentanții Expert Forum.

Cele mai multe liste fără nicio femeie se regăsesc la Pro România, urmat îndeaproape de ALDE, PMP și PSD.

Localitatea din România cu cele mai multe liste de candidați fără nicio femeie

Localitatea Dumbrava din județul Timiș are cele mai multe liste fără nicio femeie, provenind de la patru partide diferite: Pro România, PSD, PER și PNȚCD.

Exppert Forum spune că procentul de femei care candidează în alegerile locale a crescut faţă de iunie 2016, însă nesemnificativ, doar cu 1.5%, de la 21.4% la 22.9%.

Principalele concluzii ale analizei Expert Forum:

  • Situația cea mai disproporționată se întâlneşte la funcția de primar, unde sub 10% sunt candidați femei. Poziţia de preşedinte de Consiliu Judeţean are un procent similar. Cu alte cuvinte, funcţiile alese direct şi care dau legitimitate şi putere executivă reală rămân în continuare cele mai inaccesibile femeilor.
  • Proporţia cea mai mare de candidaţi femei este în municipii (32.3%), ceea ce era cumva de aşteptat, iar cea mai mică la nivelul comunelor rurale. Cele mai multe femei pe listele electorale pentru consiliul local se regăsesc la Sectoarele 1, 2, 3 și 6 din Bucureşti, precum și în Constanța, Galați, Iași și Brașov.
  • Dacă pe listele pentru consiliile locale aproape 50% din femei sunt pe locuri eligibile (peste locul 8), la consiliile județene situația se prezintă diferit, doar 21% din consilierii peste poziția 8 fiind femei. Asta confirmă observaţia de la punctul (3) mai sus: cu cât importanţa funcţiei e mai mare, cu atât şansa ca ea să fie ocupată de o femeie e mai mică.
  • Analiza distribuţiei pe partide arată că formaţiunle cele mai mari, cu cei mai mulţi candidaţi cu şanse reale în cursă, adică PNL şi PSD, au procentele cele mai mici de femei pe liste: sub 20%.
  • Partidele nou-venite în viaţa politică, USR şi Plus, sunt în pluton, oscilând în jurul mediei de 25%. Între candidaţii independenţi, puțin peste 10% sunt femei.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24308018-alegeri-locale-2020-900-liste-candidati-nu-figureaza-nicio-femeie-localitatea-din-romania-cele-mai-multe-liste-candidati-fara-nicio-femeie.htm

„Doamne, unde s-a ajuns !!!”

 


Doctorița Monica Pop se arată oripilată de cazul de la complexul Caraiman – unde mai mulţi pacienţi au fost informaţi că ar fi pozitivi la COVID, după ce s-ar fi furat baza de date, medicul oftalmolog fiind de părere că totul ar fi făcut pentru a nu se merge la vot.

„S-A TOT SPUS CĂ VIRSTA CELOR POZITIVI SCADE ! TINERI TOT MAI MULTI! ACUM, SPUN CA E VORBA APROAPE DOAR DE VIRSTNICI! CLAR DE CE!
PROTEJATI-VĂ SI IESITI TOTI LA VOT! CU PARINTII SI BUNICII!
Ati auzit?! S-a ” furat ” o bază de date ( ” Caraiman) si cei inclusi primesc tel si mesaje ca sint pozitivi, desi NU FACUSERĂ NICI UN TEST! DESIGUR, CA SĂ NU MEARGĂ LA VOT!
Doamne, unde s-a ajuns!!!
MERGETI LA VOT! ORICE VIRSTĂ ( legală) ati avea!”, a scris Pop pe pagina sa de Facebook.

O anchetă a fost declanșată la Complexul Multifuncţional Caraiman, după ce mai mulţi pacienţi au primit un SMS fals în care erau anunţaţi că sunt pozitivi la testul pentru COVID-19.

În realitate, oamenii aveau test negativ sau nici măcar nu făcuseră testul pentru COVID-19.

sursa:https://www.cotidianul.ro/monica-pop-doamne-unde-s-a-ajuns/

Cât costă 6 ani de contribuţie la pensie

 


Guvernul a aprobat un proiect de OUG prin care persoanele care au vârsta de pensionare dar au stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra ”vechime” în limita a maximum şase ani şi raportat la nivelul salariului minim brut pe economie.

Cei care nu au un stagiu complet de cotizare la asigurările sociale de stat pentru pensie – minimum 15 ani şi maximum 35 de ani, îşi pot cumpăra între 1 şi 6 ani de vechime.

În acest moment, contribuţia din salariul minim pe economie reprezintă aproximativ 500 de lei pe lună, pentru un singur an fiind necesari aproximativ 6.000 de lei.

Aproximaiv 23.000 de lei pentru toţi cei şase ani de vechime

Cum în ultimii 10 ani, salariul minim brut a crescut de aproximativ trei ori, sumele variază foarte mult de la un an la altul.

Raportat de la anul 2011 încoace, sumele cresc progresiv, un total aproximativ al cotizării pentru toţi cei şase ani ajungând în jur de 23.000 de lei. 

Noua ordonanţă a executivului vizează implementarea unor măsuri de lărgire a sferei de asigurați ai sistemului public de pensii prin includerea persoanelor care nu au avut calitatea de asigurat şi care optează să achite contribuția de asigurări sociale pe o anumită perioadă având astfel posibilitatea să acceadă la sistemul de pensii.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/cat-costa-6-ani-de-contributie-la-pensie-582675.html

Părinţii nu pot avea libere plătite pentru aceste zile

 


Începând de vineri şi până marţi inclusiv, elevii şi profesorii din şcolile în care au fost amenajate secţii de votare susţin cursurile exclusive online, similar scenariului roşu. Părinții însă nu pot cere libere plătite de la serviciu, pe baza OUG 147, pentru a sta cu copiii în aceste trei zile.

Potrivit unui ordin de ministru al Educației și hotărârii nr 46 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, de vineri, 25 septembrie 2020 și până marți 29 septembrie 2020, inclusiv, cursurile din toate școlile care au secții de votare în incintă se organizează online.

Deocamdată autoritățile nu au anunțat câte școli exact sunt în această situaţie la nivel naţional, dar 76% din totalul secțiilor de votare din ţară sunt organizate în unităţi de învăţământ.

Părinţii nu îşi pot lua liber pentru a sta cu copiii

Potrivit Ministrului Muncii, Violeta Alexandru, în această situaţie nu se aplică prevederile ordonanței 147/2020 care ar fi permis părinţilor să aibă libere plătite pentru a sta cu copiii, scrie edupedu.ro.

Măsura trecerii pe online a elevilor din aceste şcoli este legată atât de chestiunile organizatorice ale scrutinului de duminică, cât şi de timpul necesar dezinfectării sălilor de curs după afluxul de persoane care intră duminică.

După ce vineri, luni şi marţi elevii vor învăţa la distanţă, de miercuri, 30 septembrie, vor reveni în sălile de curs, ţinându-se cont în continuare de scenariul specific fiecărei zone şi unităţi de învăţământ.   

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/social/elevii-si-profesorii-din-scolile-in-care-se-voteaza-cursurile-exclusiv-online-pana-marti-parintii-582681.html

Vești bune pentru bucureșteni

 


Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, pe o rețea socială, că încă 23 de autobuze Mercedes-Benz Citaro Hybrid, din totalul de 130 achiziționate de Primăria Capitalei, au fost puse în circulație.

Oxigen pentru Bucuresti! Inca 23 de autobuze Mercedes-Benz Citaro Hybrid, din cele 130 achiziționate de către Primăria Capitalei, circula în București, pe linia 133, între zona Tineretului și Gara Basarab.

În prezent, 51 de autobuze hibrid se află deja în circulație pe liniile 131, 105 și 178. Autobuzele ultramoderne sunt prevăzute cu funcții special destinate persoanelor cu dizabilități, au instalație de climatizare, prize USB pentru încărcarea rapidă a dispozitivelor mobile, precum şi un sistem informatic performant care permite furnizarea informațiilor despre călătorie pasagerilor, în timp real.

Cele 23 de autobuze de pe linia 133, vor circula pe traseul Șoseaua Mihai Bravu, Bulevardul Timpuri Noi, Bulevardul Unirii, Foișorul de foc, Piața Romană, Calea Victoriei.

Intervalul de succedare pe această linie este de 5-7 minute în orele de vârf și 8-10 minute în restul zilei.

- Autobuzele au o capacitate de până la 107 de pasageri, 27 aşezaţi şi 80 în picioare.
- Motorul este Euro 6, cu emisii scăzute de noxe.
- Autobuzele respectă normele de poluare fonică, valoarea nivelului sonor în mers fiind mai mica de 77 dB(A).
- Noile autobuze Mercedes-Benz Citaro hibrid au o garanție de tip Full Warranty, de 8 ani şi 480.000 de km”,
 a scris Gabriela Firea pe o rețea socială. 

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/vesti-bune-pentru-bucuresteni-gabriela-firea-a-facut-anuntul-cu-putin-timp-in-urma-582672.html

Zile furtunoase până la alegeri

 


Meteorologii anunță că de vineri, de la ora 23.00 până duminică la ora 6.00, aproape toată țara este sub cod portocaliu de ploi, vijelii și grindină. Vremea se va răci, sâmbătă mai ales în jumătatea de vest a țării, iar duminică și în rest.

Potrivit ANM, în zona de munte, precum și în Maramureș, Transilvania și local în Oltenia, Muntenia și Moldova, va ploua abundent și vor fi intervale în care se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată (vijelii puternice, grindină și frecvente descărcări electrice).

Cantitățile de apă vor depăși 50 – 60 l/mp și izolat 70 – 90 l/mp.

În județele unde nu va fi cod portocaliu, va fi cod galben de ploi, vijelii și grindină.

Va ploua în toate regiunile, iar cantitățile de apă vor depăși 25 – 35 l/mp.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă în regiunile vestice, sâmbătă în nord-vest, centru, sud și la munte, iar seara și în prima parte a nopții de sâmbătă spre duminică, în jumătatea de est a țării.
Se vor semnala averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină.

Vântul se va intensifica treptat în toată țara, cu viteze la rafală în general de 45 – 60 km/h, iar în zona montană înaltă de peste 100 – 110 km/h.

În Moldova, Muntenia și Dobrogea, începând din după-amiaza zilei de sâmbătă, vor fi rafale de 60 – 80 km/h.
Vremea se va răci, sâmbătă mai ales în jumătatea de vest a țării, iar duminică și în rest.

Vremea se menține caldă, dar va deveni instabilă, în București, în zilele de vineri și sâmbătă, anunță meteorologii. Pentru noaptea de sâmbătă spre duminică sunt prognozate ploi torențiale.

Potrivit ANM, vineri, în Capitală, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura minimă va fi de 16 și 18 grade.

Vremea se va menține caldă pentru ultima decadă a lunii, dar va deveni instabilă. Sâmbătă, cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și în prima parte a nopții, când probabilitatea pentru vijelii puternice, frecvente descărcări electrice, grindină și averse ce vor avea și caracter torențial, va fi ridicată.

Cantitățile de apă vor fi, în general, între 10 și 20 l/mp.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 29 de grade, iar cea minimă va fi de 14 – 15 grade.

sursa:https://www.cotidianul.ro/zile-furtunoase-pana-la-alegeri/

”Faza e în memoria hard-ului. Nu poate fi ştearsă. Faptele, ca şi probele încriminează. Nu şterg memoria.”

 


Candidatul PSD la primăria Sectorului 3, Aurelian Bădulescu, face noi dezvăluiri despre afacerile prin care s-ar fi sifonat bani de la primăria condusă de Robert Negoiţă. Bădulescu susţine că printr-un om de casă a lui Negoiţă s-au spălat sume mari de bani.

„𝐏𝐚𝐫𝐭𝐢𝐝𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̧𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫𝐚𝐥 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭̧𝐢𝐚 𝐒𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫 𝟑 – 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐥𝐢𝐜𝐞𝐥𝐞 𝐠𝐫𝐮𝐩𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐍𝐞𝐠𝐨𝐢𝐭̧𝐚̆
Dovezile aici
Procurorii nu fac nimic pentru destructurarea grupului de criminalitate organizată din jurul lui Robert Negoiţă, deşi probele sunt la îndemână.

Peste 20 de milioane de euro, aşa cum am prezentat ieri, în schema de crimă organizată, s-au sifonat din bugetul primăriei sectorului 3 pe amenajările spaţiilor verzi, printr-o suveică de firme controlată de omul de casă al primarului, Florentin Corbuleanu, directorul ADP sector 3.

Astăzi, pentru a le uşura autorităţilor calea spre decaparea grupului infracţional organizat, mergem mai departe pe firul spălării banilor.

Intră piese noi în jocul prezentat ieri.

Pe Bogdan Popa, DNA îl ştie de când îl denunţa pe Sorin Oprescu. Şi firma fratelui său Mihai a participat la caruselul financiar al tocatului ierbii din parc. Urban Design Construct SRL primea prin 2015 contracte pe bandă rulantă de la ADP sector 3. Silviu Popa, tatăl celor doi, Bogdan şi Mihai, era director adjunct la Direcţia Administrarea Domeniului Public – Sector 3 (direcţia care se ocupa de monitorizarea contractului acordat firmei fiilor). Plăţile nu plecau din conturile ADP până ce unul dintre ei nu trecea pe la fratele, fost patron al lui Dinamo. La un moment dat bătrânul a clacat. S-a terminat şi cu relaţia contractuală dintre ADP SA şi URBAN DESIGN CONTRUCT SRL.

Nu toţi rezistă presiunii financiare a şefului grupului.
⚠️ Terenurile de joacă au fost amenajate, mai mult de o treime, de către firma lui Silviu Eana, membru PNL Sector 3, Sigma Design Construct SRL. ⚠️
Pentru că banii se cimentau în jardiniere de beton, Societatea Ara Marab Construct Srl, administrată de Florin Mihăilă, a primit de la Florentin Corbuleanu diverse lucrări de amenajare florală şi de montat sisteme de irigaţii, dar pentru că nu era un cotizant serios, relaţia contractuală nu a fost de lungă durată. Şi aşa Mihăilă nu s-a lăsat până nu a ajus la barosan, pe care l-ar fi uns, prin frate la încheietorile de conturi.
Sinel Anton, patronul AZOCHIM SRL, prieten de familie cu Florentin Corbuleanu, plătea mese grele la un restaurant din Calea Dudeşti, pentru a-şi lua mai rapid banii.
Merită ştiut că toate firmele subcontractoare se subcontractau unele pe altele, astfel ca urma banilor să dispară. Caz tipic de spălare de bani.
Numai că înregistrările de la Monza duc spre barosanul grupului, acolo unde directorul ADP, Florentin Corbuleanu, a făcut imprudenţa de a scrie cifra de 200.000 de lei, pe care i-ar fi dat şpagă direct lui Negoiţă. Faza e în memoria hard-ului. Nu poate fi ştearsă.
Faptele, ca şi probele încriminează. Nu şterg memoria.”, a scris pe Facebook Aurelian Bădulescu.

sursa:https://www.cotidianul.ro/badulescu-caz-tipic-de-spalare-de-bani/

Fecioarele fac bani, Vărsătorii au parte de mai mult timp liber

 


A venit toamna și odată cu ea noi planuri pentru mulți dintre noi. Luna octombrie vine cu provocări noi pentru toate zodiile. Unii dintre nativi câștigă mai mulți bani, în timp ce alții au mai mare grijă la timpul liber sau la prietenii pe care îi au în jur.

Berbec

O lună plină de provocări. În această lună înveți că spui tot ceea ce gândești, fără să îți fie teamă. În plus, începi să acorzi mai multă atenție detaliilor.

Taur

Vrei să crești pe plan profesional și, prin urmare, începi să faci mai multe eforturi în ceea ce privește locul de muncă. În plus, înveți să îți organizezi mai bine programul, astfel încât să ai timp și pentru persoanele importante din viața ta.

Gemeni

Îți descoperi noi pasiuni și chiar îți perfecționezi o serie de pasiuni mai vechi. Vrei să te dezvolți pe toate planurile, astfel încât începi să îți acorzi mai multă atenție. Ai din ce în ce mai multă încredere în propria persoană.

Rac

Luna octombrie este despre timp de calitate petrecut în compania persoanelor importante din viața ta. Începi să apreciezi mai mult lucrurile mărunte, iar acest lucru te ajută să privești cu alți ochi lumea. Îți schimbi perspectiva și începi să treci printr-un filtru mai critic lucrurile care se întâmplă în jurul tău.

Leu

Reușești să rezolvi cu ușurință orice problemă îți apare în cale și, în plus, începi să vezi progresele pe care le faci pe plan profesional. De asemenea, pasiunea pe care o ai începe să fie apreciată și de persoane din afara grupului tău de prieteni.

Fecioară

Te-ai confruntat cu tot felul de probleme financiare în ultima perioadă, iar acum începi să le acorzi mai multă atenție și cauți rezolvări. Este recomandat să discuți cu cineva în care ai încredere, înainte să iei o decizie care să se dovedească nu tocmai eficientă.

Balanță

Luna octombrie este una plină de oportunități. Fie că vorbim de oportunități pe plan sentimental, fie că vorbim de oportunități pe plan profesional, încearcă să analizezi bine toate opțiunile pe care le ai înainte să iei o decizie care va avea un impact considerabil în viitor.

Scorpion

O lună plină de energie pozitivă. Începi să acorzi mai multă atenție stilului de viață pe care îl ai, iar deciziile pe care le iei și modul în care îți schimbă viața,  vin însoțite de mult optimism. În plus, ești în centrul atenției peste tot pe unde mergi.

Săgetător

Ai muncit mult în ultima vreme și, în sfârșit, simți că ești apreciat pentru tot efortul depus. În plus, reușești să acorzi mai multă atenție unor proiecte importante pentru tine, dar pe care le-ai lăsat în umbră de ceva timp.

Capricorn

Vrei să analizezi cu atenție tot ce se întâmplă în jurul tău și, în plus , vrei să renunți la persoanele toxice care au intrat în viața ta de-a lungul timpul. Găsești curajul pentru a face aceste schimbări.

Vărsător

Călătorești mai mult și petreci cât de mult timp poți în natură. În plus, reușești să strângi oameni de calitate în jurul tău. Vrei să începi să privești lucrurile altfel.

Pești

Luna octombrie este despre timp petrecut în compania persoanelor importante din viața ta, despre pasiunile pe care le ai și despre o analiză mai atentă a deciziilor pe care le-ai luat de-a lungul timpului. Începi să te gândești mai mult la viitor.

sursa:https://www.antena3.ro/horoscop/horoscop-luna-octombrie-2020-fecioarele-fac-bani-varsatorii-au-parte-de-mai-mult-timp-liber-582354.html?utm_source=slidebox&utm_medium=website&utm_campaign=antena3.ro

Mare atenție ! Pâinea neambalată, contaminată cu COVID

 


Pâinea neambalată poate fi contaminată cu COVID, arată studiile. Cercetătorii se așteptau ca virusul să fie distrus de procesele chimice din pâine, dar spre surprinderea lor, virusul a fost detectat ore bune după contaminare. 

Același studiu arată că virusul poate rămâne și pe ambalaj, însă nu a fost decoperit și la interiorul ambalajului, pe suprafața pâinii.  Autoritățile ar trebui să ia măsuri având în vedere că mai bine de jumătate din cantitatea de pâine din țară este neambalată. Cercetătorii susțin că aceste descoperiri ar putea să facă autoritățile să ia măsuri urgente când vine vorba de securitatea alimentară.

”Noi, românii, avem o meteahnă de a pune mâna pe pâine, așa cu mâna goală! Și după ne răzgândim”

"Painea neambalata ar trebui sa se vanda ambalata sau in mod asistat de un vanzator care sa aiba manusi si toate celelalte echipamente de protectie (si care sa ii puna omului paine intr-o punga - n.red.). Noi, romanii, avem si o meteahna de a pune mana pe paine, asa cu mana goala! Si dupa ne razgandim. Luam alta paine. Luam o chifla. Luam o bagheta. Si asa mai departe... Dupa parerea mea, fie se va vinde ambalat totul, fie - daca nu se poate vinde ambalat - sa se vanda asistat de o persoana. Asta, la sectorul de bake off (unde exista paine proaspata, care nu a fost ambalata deja de producator - n.red.) unde ar fi mai bine sa fie infoliat, in tipla sau in orice alta forma, in asa in fel incat mana mea, a consumatorului, sa nu ajunga in contact direct cu alimentul, fara manusa", a spunea Paul Anghel, directorul executiv al ANPC, la începutul pandemiei.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/mare-atentie-painea-neambalata-contaminata-cu-covid-582649.html

Legătura neașteptată dintre transformarea Saharei în deșert și o mega-secetă de un mileniu la multe mii de kilometri depărtare

 


Analiza stalagmitelor din peșterile aflate în Laos a dus la stabilirea unei legături dintre sfârșitul perioadei în care Sahara era un loc plin cu verdeață și o secetă ce a durat un mileniu și a afectat viața celor care locuiau la 8.000 km depărtare, în Asia de Sud-Est. Deșertificarea Saharei a afectat acum patru - cinci milenii numeroase zone ale lumii, iar specialiștii se referă la această perioadă de referință ca la ”sfârșitul Saharei verzi” sau sfârșitul ”perioadei africane umede”.

Practic, ideea cercetării publicate în revista Nature este că o secetă ce a durat peste un mileniu în Asia de Sud-Est a fost amplificată de transformarea Saharei din stepă, în deșert, acum peste patru mii de ani.

Această secetă a forțat oamenii să se mute în alte zone și să adopte alte strategii de subzistență, pentru a mai rezista schimbărilor.

Climat de acum câteva milenii a fost ”reconstruită” analizând nivelul izotopilor de carbon și de oxigen din stalagmitele ce se găsesc în peșterile din nordul statului Laos. Aceste date au fost combinate cu simulările climatice computerizate ce le-au permis să estimeze impactul pe termen lung al procesului de transformare a climei în nordul Africii (într-o zonă aridă).

Concluzia este că reducerea numărului de plante ce creșteau în nordul Africii acum patru milenii a dus și la o creștere a concentrației de praf atmosferic, acest praf răcind Oceanul Indian și ajungând spre est până în zona Laos-ului și comportându-se precum un fenomen de genul El Nino din ziua de azi. Praful a modificat acțiunea musonului, reducând mult cantitatea de precipitații ce a căzut în aceea zonă. Musonul este un vânt tropical periodic care bate alternativ în regiunea Oceanului Indian, iarna dinspre continent și vara dinspre ocean. Musonul de vară aduce precipitații puternice între aprilie și septembrie, dar în anii când este ”dereglat”, oamenii au de suferit.

Studiul oferă prima dovadă puternică a faptului că există o legătură între deșertificarea Saharei și seceta care s-a produs 8.000 km mai la est.

Această secetă prelungă ar putea corespunde cu ceea ce istoricii numesc "missing millennia" (mileniul lipsă) din Asia de Sud-Est, o perioadă din care lipsesc aproape total dovezile arheologice în interiorul acelei zone, comparativ cu alte perioade istorice.

Antropologii și arheologii au studiat efectele pe care transformarea Saharei într-o zonă aridă le-a avut asupra diverselor civilizații, ipotezele indicând că a avut un cuvânt de spus în prăbușirea Imperiului Akkadian, în reducerea urbanizării în zona de nord a Indiei și Pakistanului și în răspândirea pastoralismului în regiunea Nilului.

Studiul a fost realizat de cercetători de la University of California, Irvine, University of Pennsylvania, University of New Jersey și instituții din afara SUA.

sursa:https://science.hotnews.ro/stiri-terra-24243664-legatura-neasteptata-dintre-transformarea-saharei-desert-mega-seceta-mileniu-multe-mii-kilometri-mai-est.htm

Mai mulți pacienți ai unui centru medical au fost anunțați, prin SMS, că au COVID-19, deși nici nu se testaseră pentru așa ceva

 

Este anchetă la Complexul Multifuncţional Caraiman, după ce mai mulţi pacienţi au primit un SMS fals în care erau anunţaţi că sunt pozitivi la testul pentru COVID-19. În realitate, pacienţii aveau test negativ sau nici măcar nu au făcut testul pentru COVID-19.

Mirela s-a testat la Complexul Multifuncţional Caraiman și povesteşte ce a simţit în clipa în care a primit un SMS în care era anunţată că testul ei pentru COVID-19 este pozitiv, deşi aflase recent că nu are COVID-19, potrivit Mediafax.

„Am avut buletinul de analize cu rezultatul negativ, iar la două zile de când am primit rezultatul am primit acest SMS de la un număr format din 4 cifre, iniţial m-am gândit că este un robot ceva, de-al spitalului, un număr care nu putea fi apelat sau răspuns la mesaj, în care îmi spunea data exactă, ziua, ora la care am făcut, şi faptul că sunt pozitivă. Panică, asta am simţit, m-am gândit că mi-au greşit rezultatul, în secunda doi am pus mâna pe telefon şi am sunat la clinică, doamnele erau nedumerite, pentru că nu era numărul lor şi nu era normal să se întâmple aşa ceva. Şi aşa trăim în contextul actual nişte vremuri foarte grele, era tot ce ne mai lipsea”, povesteşte Mirela.

„Rezultatul analizelor laboratorului B al Complexului Multifuncţional Caraiman din data de 22 septembrie este Pozitiv” - asta a aflat, joi, cu stupoare printr-un SMS un alt pacient care s-a testat la Caraiman, un complex medical multifuncţional de stat destinat persoanelor cu venituri reduse.

Testul pacientului este însă negativ, nu pozitiv, cum scria în mesaj. Alţi pacienţi care s-au tratat aici au primit acelaşi mesaj, că sunt bolnavi de COVID-19, deşi nici măcar nu au făcut testul, ci doar au făcut aici diferite tipuri de investigaţii medicale.

Managerul Centrului spune că deja a intervenit Poliţia, pentru a afla cine şi de ce ar face un asemenea gest.

„O parte din acei pacienţi au efectuat testarea de COVID-19 la Caraiman, dar o parte au beneficiat doar de servicii medicale care nu aveau treabă cu testarea, cum ar fi fizioterapie, kinetoterapie, un consult la cardiologie, un consult la ORL. Noi acum suntem în verificări cu această situaţie care s-a creat în jurul orei 11.30, când primii pacienţi s-au panicat şi ne-au sunat”, spune Livia Gomes, directorul Centrului Medical Caraiman.

Deocamdată nu se ştie concret câţi oameni au primit acest SMS fals, în care sunt anunţaţi că sunt pozitivi pentru COVID-19. Cert este că numărul celor care se tratează aici este foarte mare.

„Noi avem până la momentul ăsta numai pe o lună de zile un număr de 4.000 de pacienţi”, a precizat Livia Gomes.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/mai-multi-pacienti-ai-unui-centru-medical-au-fost-anuntati-ca-au-covid-19-desi-nici-nu-se-testasera-582627.html

Votarea - reguli de protecţie sanitară impuse de autorităţi în contextul pandemiei - purtarea măştii, dezinfectarea, păstrarea distanţei fizice de minimum un metru între participanţii la procesul electoral.

 


Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege primarii, preşedinţii de consilii judeţene, dar şi pe cei care vor face parte, timp de patru ani, din consiliile locale şi judeţene. Cetăţenii îşi pot exercita dreptul de a alege în 18.794 de secţii de votare organizate la nivel naţional, dintre care peste 1.200 în Capitală, cele mai multe în sectoarele 3 şi 6. Pandemia de COVID-19 a determinat noi reguli de desfăşurare a votului de duminică, pentru prima dată românii fiind nevoiţi să respecte anumite măsuri de protecţie sanitară, pentru a evita răspândirea noului coronavirus.

Tot ca urmare a pandemiei, alegerile, care trebuiau să aibă loc în iunie, au fost amânate, mandatul actualilor aleşi locali fiind prelungit.

  • Consiliile locale, judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. În Bucureşti, alegătorii votează pentru desemnarea consiliului local şi primarului sectorului, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi primarului general. Consiliile locale şi judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, primarul general şi preşedintele consiliului judeţean se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.
  • Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 iulie era de 18.983.585, potrivit ultimei informări a Autorităţii Electorale Permanente. Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.251.611 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 731.974 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.
  • Cine votează şi ce documente sunt necesare Au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor; cetăţenii români care nu au fost puşi sub interdicţie sau cărora nu le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă; cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România. La alegerile locale, dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz. Alegătorii votează numai la secţia la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţa şi unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă (alegătorii cetăţeni români) sau în copia de pe lista electorală complementară (alegătorii cetăţeni ai Uniunii Europene).
  • Potrivit BEC, alegătorul care, până cel târziu în data de 4 septembrie, şi-a stabilit reşedinţa la o altă adresă decât cea de domiciliu şi a solicitat înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă votează numai la secţia de votare unde este arondată strada la care îşi are reşedinţa menţionată în actul de identitate, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară, dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorale permanente cu adresa de reşedinţă şi se prezintă la vot la secţia de votare la care este arondată adresa de reşedinţă.


La scrutinul de duminică, cetăţenii români îşi exercită dreptul de vot pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din şcolile militare - carnetul de serviciu militar. Actele trebuie să fie valabile în ziua votării. Alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie - 27 septembrie îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestuia, a stabilit Biroul Electoral Central.

Totodată, cetăţenii Uniunii Europene înscrişi în lista electorală complementară îşi pot exercita dreptul de vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea. Alegătorul european care nu este înscris în lista electorală complementară poate vota în baza documentului ce îi atestă identitatea emis de statul membru al Uniunii Europene al cărui cetăţean este, însoţit de documentul privind adresa în România sau în baza certificatului de înregistrare sau a cărţii de rezidenţă permanentă, fiind înscris în lista electorală suplimentară, precizează BEC.

Centrele de eliberare a actelor de identitate - deschise Centrele de eliberare a actelor de identitate ca urmare a expirării, pierderii, furtului sau deteriorării acestora funcţionează după un program prelungit. Mai exact, vor lucra sâmbătă, în intervalul orar 8,00 - 16,00, iar duminică - între orele 7,00 şi 21,00. Cartea de identitate se eliberează pe baza cererii scrise a solicitantului şi a documentelor cu care, potrivit legii, se face dovada numelui, stării civile, cetăţeniei române şi a domiciliului.

Contravaloarea producerii şi eliberării cărţii de identitate este de 7 lei şi se achită astfel:

- Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor - Municipiul Bucureşti - la ghişeul biroului de evidenţă a persoanelor sau la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP)

În situaţia în care nu pot fi prezentate anumite documente (certificate de stare civilă, dovezi cu privire la domiciliu, etc.) se va elibera carte de identitate provizorie (CIP), caz în care se vor depune şi trei fotografii 3/4 cm şi taxa de 1 leu, achitată în acelaşi mod ca în cazul cărţilor de identitate, potrivit PMB.

Şi Inspectoratul General pentru Imigrări a prelungit programul de lucru cu publicul, în preziua şi ziua alegerilor, venind în sprijinul cetăţenilor Uniunii Europene care doresc eliberarea certificatelor de înregistrare a rezidenţei în vederea participării la vot.

Astfel, programul de lucru al structurilor pentru imigrări, din întreaga ţară, este prelungit, sâmbătă, între orele 8,00 şi 16,00, şi duminică, între orele 7,00 şi 21,00, pentru a răspunde cererilor de înregistrare a rezidenţei formulate de către cetăţenii UE.

Cetăţenii Uniunii Europene care doresc eliberarea certificatelor de înregistrare a rezidenţei trebuie să prezinte o cerere scrisă, însoţită de documentele justificative în funcţie de scopul şederii pe teritoriul României. Certificatul de înregistrare se emite în aceeaşi zi şi este valabil pentru o perioadă de până la 5 ani, dar nu mai puţin de un an. De asemenea, europenii pot vota şi în baza cărţii de rezidenţă permanentă, document care atestă rezidenţa de lungă durată", precizează IGI.

Cum se desfășoară votarea de duminică

Secţiile de votare se vor deschide duminică, la ora 7,00, şi se închid la ora 21,00. Alegătorii care, la ora 21,00, se află în localul secţiei de votare pot să îşi exercite dreptul de vot.

Votarea se desfăşoară după anumite reguli de protecţie sanitară impuse de autorităţi în contextul pandemiei, care presupun purtarea măştii, dezinfectarea, dar şi păstrarea distanţei fizice de minimum un metru între participanţii la procesul electoral.

În ceea ce priveşte imobilul în care se află secţia de votare, trebuie avute în vedere o serie de reguli, prevăzute în Ordinul 1.594/2020:

- afişarea în locuri vizibile a regulilor de protecţie individuală, de distanţare fizică, de igienă şi de acces în sediul secţiei de votare şi în localul de vot;

- stabilirea, pe cât posibil, a unor circuite separate de intrare şi de ieşire în sediul secţiei, precum şi marcarea corespunzătoare a acestora cu indicatoare;

- marcarea locurilor de staţionare în sediul secţiei de votare şi în afara acestuia, astfel încât să se asigure menţinerea distanţei fizice de minimum un metru între participanţii la procesul electoral;

- amplasarea, în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, a flacoanelor cu dezinfectant pe bază de alcool, pentru mâini, precum şi a recipientelor cu saci menajeri (ce vor fi schimbaţi periodic) în care se vor arunca măştile şi mănuşile folosite;

- asigurarea personalului tehnic care va măsura temperatura participanţilor la procesul electoral, la intrarea în sediul secţiei de votare, şi care va îndruma alegătorii către localul de vot, respectiv către ieşirea din sediul secţiei, astfel încât aceştia să petreacă un timp cât mai scurt în interiorul acestuia;

- locurile membrilor biroului electoral al secţiei de votare şi al operatorului de calculator în localul de vot vor rămâne fixe pe toată durata votării, aceştia trebuind să evite, pe cât posibil, să schimbe locurile între ei;

- la intrarea în localul de vot va fi organizat un spaţiu dedicat pentru dezinfecţia mâinilor alegătorilor, dotat cu flacoane cu dezinfectant pe bază de alcool şi şerveţele de hârtie;

- pe toată durata votării şi a desfăşurării activităţii biroului electoral al secţiei de votare se va asigura aerisirea localului de vot, prin menţinerea deschisă a ferestrei/ ferestrelor; în cazul în care aerisirea permanentă a localului de vot nu este posibilă, acesta va fi aerisit prin deschiderea ferestrei/ ferestrelor cel puţin 10 minute la fiecare două ore; dacă imobilul unde este amenajat localul de vot nu permite deschiderea ferestrelor şi este prevăzut cu instalaţie centralizată de ventilaţie, se vor lua măsuri ca instalaţia să nu fie setată pe recircularea aerului.

Măsuri extraordinare pentru membrii secțiilor de votare


Şi pentru membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidaţii, delegaţii acreditaţi, personalul de pază, personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare, informaticieni, personalul centrelor operative de intervenţie pentru remedierea disfuncţionalităţilor Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal - SIMPV, membrii biroului electoral de circumscripţie ierarhic superior au fost instituite anumite măsuri:

- se supun unui triaj observaţional şi termometrizării, cu termometru noncontact, atât în preziua votării (unde este cazul), cât şi la începerea activităţii; persoanele febrile (cu temperatura de peste 37,3°C) sau cu simptome respiratorii evidente (tuse, rinoree, dificultăţi în respiraţie) nu vor avea acces în sediul secţiei de votare şi vor fi înlocuite de către autorităţile şi/ sau organismele competente;

- trebuie să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot;

- trebuie să menţină o distanţă fizică de minimum un metru faţă de celelalte persoane care participă la procesul electoral;

- trebuie să îşi spele şi/ sau dezinfecteze frecvent mâinile sau să poarte mănuşi; în cazul în care poartă mănuşi, acestea vor fi schimbate frecvent, evitându-se atingerea feţei;

- trebuie să evite, pe cât posibil, contactul direct cu alte persoane, să îşi dezinfecteze mâinile după fiecare contact direct cu alte persoane care participă la procesul electoral şi să îşi schimbe masca la fiecare patru ore sau ori de câte ori este nevoie;

- îşi vor putea da masca jos pentru a consuma, cu precauţie, băuturi sau alimente, asigurându-se că menţin o distanţă de minimum 1,5 metri faţă de alte persoane;

- în cazul în care, în timpul desfăşurării activităţii în sediul secţiei de votare, dezvoltă febră şi/ sau simptomatologie de tip respirator (de exemplu tuse, rinoree, dificultăţi în respiraţie) sau alte simptome de boală infecţioasă (vărsături, diaree, mialgii, stare generală modificată), vor anunţa preşedintele biroului electoral al secţiei de votare; persoana simptomatică va fi izolată într-o sală separată, evitând contactul cu alegătorii sau cu alte persoane, şi va fi supravegheată, de la distanţă, până când va fi preluată de personalul medical; locul şi obiectele atinse de persoanele simptomatice vor fi dezinfectate imediat, prin pulverizare cu un dezinfectant pe bază de alcool şi prin ştergere cu o lavetă curată ce va fi aruncată după folosire, iar preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau locţiitorul acestuia, după caz, va contacta serviciul 112 în vederea trimiterii ambulanţei, iar apoi biroul electoral de circumscripţie, pentru a solicita, dacă este cazul, înlocuirea persoanei simptomatice;

- preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau locţiitorul acestuia, după caz, se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15. (Sursa: Agerpres)

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-politic-24306946-alegeri-locale-vremea-pandemiei-peste-18-milioane-alegatori-sunt-asteptati-urne-tot-trebuie-stii-despre-masurile-exceptionale-votare.htm