2.12.2021

În premieră, ”rufele” din Justiție se spală în public ! DNA, reacție dură după scandalul SIIJ

 


Direcția Națională Anticorupție reacționează puternic în urma unor afirmații și aprecieri făcute de membrii Consiliului Superior al Magistraturii

În premieră, ”rufele” din Justiție se spală în public ! Asta rezultă după ce DNA a reacționat în urma dezbaterilor din CSM despre desființarea SIIJ – și mai ales după ce ecourile discuțiilor din ședința magistraților s-au transformat într-un adevărat scandal.

DNA ”constată cu îngrijorare” că, în contextul dezbaterilor privind desființarea SIIJ care au avut loc în cadrul ședinței de plen a CSM de ieri, ”au fost făcute afirmații nejustificate, denigratoare la adresa activității Direcției Naționale Anticorupție și a procurorilor din cadrul acesteia”.

Ca atare, Direcția Națională Anticorupție a transmis un Comunicat în care a făcut câteva precizări, folosind termeni duri, care vizează magistrații CSM.

”În ciuda atacurilor injuste, D.N.A. nu se va lăsa intimidată și va continua să își îndeplinească misiunea, să combată faptele de corupție care îi sunt atribuite în competență conform legii, cu respectarea garanțiilor procedurale prevăzute de lege și de normele internaționale pentru apărarea drepturilor omului”, se arată în Comunicat.

Deci, DNA vorbește de ”atacuri injuste” și de tentative de intimidare! Mai mult, deși consideră că ”dezbaterile de idei sunt întotdeauna binevenite”, DNA spune că este de neînțeles ”înverșunarea cu care numele și activitatea instituției noastre sunt folosite în mod defăimător ca „muniție de război” în dispute care vizează modificări legislative sau exprimarea unor puncte de vedere divergente cu privire la sistemul judiciar”.

”Totodată, am remarcat că în Plenul CSM se folosesc ca argumente concluziile unei hotărâri care nu are caracter definitiv, respectiv Hotărârea Plenului CSM nr. 225 din data de 15 octombrie 2019”, scrie DNA, care atrage atenția că ”Împotriva acesteia, D.N.A. a formulat acțiune în anulare, cauza fiind în prezent pe rolul Curții de Apel București, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal”.

Or, DNA  acuză că inducerea în opinia publică a ideii că acele concluzii reprezintă adevărul, ”poate constitui o presiune la adresa judecătorilor care în prezent judecă acțiunea”.

”Direcția Națională Anticorupție este o instituție care îndeplinește o misiune importantă de combatere a corupției la nivel înalt și mediu, fenomen care pune în pericol valorile democrației și dezvoltarea economică a societății”, se arată în Comunicat, subliniind în final că, fiind unitate de parchet, DNA ”își îndeplinește acest rol conform legii și în slujba cetățenilor”.

Ieri, Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ proiectului Ministerului Justiției de desființare a SIIJ. În timpul ședinței s-au făcut afirmații dure, atât la adresa ministrului Stelian Ion, cât și a activității DNA în cazul magistraților, dar și al cetățenilor.

Conform presei, magistrații CSM au vorbit de abuzurile DNA, iar cunoscuta judecătoare Gabriela Baltag i-a spus în față ministrului că vorbește de SIIJ  ”ca și cum ar fi suma tuturor problemelor din justiție”  în schimb nimic despre DNA !  ”Nu am auzit niciun cuvânt despre atrocitățile DNA asupra cetățenilor !”, i-ar fi spus Gabriela Baltag ministrului Justiției, Stelian Ion.

sursa:https://ro.sputnik.md/justice/20210212/33609364/Premiera-DNA-reactie-dura-dupa-scandalul-SIIJ-Afirmatii-nejustificate-denigratoare.html

Un supermarket din Brașov vindea produse expirate. A fost amendat, dar ar putea fi ÎNCHIS

 


Inspectorii OPC din Brașov, sesizați pentru o ciocolată expirată într-un supermarket, au descoperit un val de nereguli. 

Inspectorii ANPC Brașov au amendat astăzi un supermarket din Predeal după ce mai multe alimente expirate se aflau la vânzare, scrie bizbrasov.ro. 

„Este un agent economic care a mai fost verificat de noi în ultimele luni și au fost descoperite anumite probleme. Din păcate, astăzi am găsit o cutie cu un număr important de ciocolate expirate, foarte multe prăjituri depozitate la o temperatură de 15 grade, mult peste cea data de producător și un cărucior întreg de produse lactate care sunt depozitate la o temperature ambientală, mult peste cea admisă”, a declarat comisarul șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului, Sorin Susanu, citat de brasovtv.com.

Reprezentanții supermarketului au fost amendați cu suma de 4.000 de lei, iar produsele neconforme au fost confiscate.

sursa:https://www.dcnews.ro/un-supermarket-din-brasov-vindea-produse-expirate-a-fost-amendat-dar-ar-putea-fi-inchis_801548.html

Directorul Apele Române Cluj vindea sucuri înainte de a fi pus șef. Legături cu PNL și Emil Boc

 


Directorul Administrației Bazinale Someș-Tisa Cluj, Ovidiu Vișan, vindea sucuri până în anul 2020, când a fost pus director la compania de stat, scrie stiridecluj.ro, care adaugă că acesta este omul lui Daniel Buda, liderul PNL Cluj și apropiat de Emil Boc.

Între 2018 și 2020, Ovidiu Vișan a vândut suc printr-o societate unde era administrator, afacere care i-a adus venituri mari, având noroc și cu dezvoltarea industriei de festivaluri din Cluj. 

Ovidiu Vișan a fost numit șef al Administrației Bazinale Someș-Tisa Cluj, având adjuncți oameni care au lucrat toți în compania ce administrează apele din domeniul public al statului şi infrastructura Sistemului Naţional de Gospodărire a Apelor, deci un domeniu extrem de important și de securitate națională, mai arată sursa citată. 

sursa:https://www.dcnews.ro/directorul-apele-romane-cluj-vindea-sucuri-inainte-de-a-fi-pus-sef-presa-locala-scrie-despre-legaturile-cu-pnl-si-apropierea-de-emil-boc_801540.html

Ochi pentru ochi : BBC, interzisă în China

 


În urmă cu o săptămână, Ofcom, instituția din Marea Britanie omoloagă Consiliului Național al Audiovizualului, a revocat licența de difuzare a televiziunii de stat chineze, CGTN (China Global Television Network). Reacția Beijingului a venit repede: pe 11 februarie a fost întreruptă difuzarea în China a BBC World News.

Administrația chineză a audiovizualului a precizat că reportajele BBC ”violează grav” reglementările din China, care obligă la prezentarea unor informații ”adevărate și echitabile”. Comunicatul arată că BBC a a adus atingere intereselor naționale ale Chinei și unității naționale.

Potrivit The Wall Street Journal, decizia Beijingului este înainte de toate una simbolică, pentru că posturile internaționale aveau oricum o acoperire limitată în China. Programele acestor televiziuni nu pot fi urmărite decât în hoteluri și în complexurile rezidențiale în care locuiesc străini. Chiar și acolo, ecranele se îngeresc când sunt difuzate emisiuni care vizează China.

Decizia Chinei este ”un nous semn al degradării relațiilor” bilaterale între Marea Britanie și ”unul dintre principalii parteneri comerciali”, scrie The Guardian. ”Legăturile erau deja slăbite din cauza impunerii unor noi legi chineze privind securitatea în Hong Kong, fostă colonie britanică, și din cauza represiunii împotriva majorității disidenților”, mai scrie The Guardian. Marea Britanie și China sunt la cuțite și în ce privește accesul companiei Huawei la construcția rețelei 5G în Marea Britanie. Guvernul Boris Johnson a decis, în 2020, să interzică participarea Huawei, din rațiuni de securitate.

Administrația chineză nu a precizat care sunt reportajele BBC care ar fi încălcat regulile din China. ”Au trecut însă luni de zile de când responsabilii și presa chineză se plâng de reportajele BBC despre Xinjiang, regiunea vestică a Chinei unde minoritatea musulmană este supusa represiunii și controalelor draconice”, scrie The New York Times.

Noile tensiuni ar putea complica viața jurnaliștilor britanici din China, mai scrie cotidianul american. Va fi mult mai greu de reînnoit viza chineză sau de obținut viză pentru a lucra acolo, o procedură care era deja foarte dificilă pentru mulți dintre ei, scrie The New York Times.

Decizia privind interzicerea BBC a venit la o săptămână după ce Marea Britanie a interzis difuzarea emisiunilor CGTN. S-a întâmplat după o serie de investigații care urmare a unor plângeri. Este vorba despre un fost angajat al consulatului britanic din Hong Kong care spune că a fost reținut și torturat de poliția chineză pentru a da informații despre protestatari. Un alt cetățean britanic spune că a fost reținut și forțat să facă mărturii false de către poliția chineză. Aceste mărturii obținute cu forța au fost difuzate de CGTN. De aici a început ancheta autorității audiovizuale din Marea Britanie. Concluzia a fost că Star China Ltd., compania care deține licența britanică pentru CGTN, nu are cu adevărat control asupra acestei televiziuni, care este, de fapt, controlată de Partidul Comunist Chinez. Această concluzie a investigației a dus la suspendarea licenței.

sursa:https://www.cotidianul.ro/ochi-pentru-ochi-bbc-interzisa-in-china/

Trai, nineacă, cu sporurile la Senat !

 


Președintele Senatului, Anca Dragu, a declarat că la Senat sunt acordate 4 sporuri, printre care și cel de antenă, pe care îl primesc toți cei aproximativ 700 de angajați.  Dragu spune că sporurile primite de cei de la Senat reprezintă „8-9% din totalul anvelopei salariale”.

„Senatorii primesc o indemnizație care nu ține de aceste sporuri. Funcționarii de la Senat primesc spor de antenă, pentru că se încadrează în această categorie. Cred că fiecare dintre noi ne desfășurăm astăzi activitatea în apropierea unor antene. Personal, nu sunt adepta sporurilor. Salariul trebuie să reflecte gradul de încărcare a muncii și, într-adevăr, condițiile dificile, dar această modalitate de a da sporuri a fost dezvoltată în anul 2000 și a fost pentru a eluda rigorile care se puneau pe anvelopa salarială, erau duse în alte cheltuieli, de bunuri și servicii”, a afirmat Dragu la Digi 24.

„Am mai identificat vreo 17 persoane care au sporuri de doctorat. E un spor destul de bizar. De fapt, o anume muncă ar trebui să necesite sau nu să ai doctorat și atâta tot. În instituțiile în care am lucrat se spunea clar, pentru anumite funcții era nevoie de doctorat, pentru altele era de preferat, dar asta nu însemna că aveai ceva în plus la salariu”, a adăugat Dragu.

„Aceste sporuri sunt date prin legile actuale. Trebuie analizate aceste legi, trebuie să discutăm împreună și să luăm o decizie. Cred că putem să ne auzim într-o lună de zile, să vedem care e situația sporurilor. Oamenii se sperie când aud aceste discuții, se sperie că li se vor reduce veniturile și nu trebuie să creăm această panică, trebuie să explicăm că sistemul public de salarizare e unul echitabil și trebuie să fie corelat cu sistemul de salarizare din sectorul privat, trebuie să funcționeze la fel”, a mai spus ea.

sursa:https://www.cotidianul.ro/trai-nineaca-cu-sporurile-la-senat/

Punguța cu bani : Câți la Cîțu și câți la PSD

 


Liderul PSD Marcel Ciolacu critică proiectul de buget, susținând că social-democrații, cu aceeași bani din bugetul pe 2021, au demonstrat că se pot crește veniturile românilor, alocațiile, dar să se asigure și investiții în Educație și Sănătate. Ciolacu prezintă în acest sens alocările paralele.

„Aceiași bani, viziuni diferite ! Guvernul Cîțu a venit cu un buget al rușinii, al austerității și subdezvoltării. Cu un buget negociat nu în funcție de #prioritățile României, ci în funcție de cine a fost mai colțos în Coaliție.

Au făcut întocmai cum spunea Cîțu anul trecut: Sănătatea și Educația nu sunt o prioritate, nu contează. Vedem acum că nici producătorii români nu contează. Nici firmele românești. Nici veniturile celor care muncesc sau care sunt acum la pensie! Tot ce contează a fost cine a băgat mai repede mâna în vistierie ca să își ia partea pentru a-și hrăni clientela.

#PSD a propus un proiect de buget, în care – cu aceiași bani ! – am demonstrat că se pot crește veniturile oamenilor, mări alocațiile copiilor, crește bugetul Sănătății pentru a combate cât mai rapid pandemia, investi în Educația copiilor noștri și se poate sprijini mediul de afaceri! Pe scurt, exact cu aceiași bani, se poate proteja #putereadecumpărare a românilor, sprijini #mediuldeafaceri românesc și se pot face investiții în mari proiecte de #infrastructură, pentru a reporni economia.

Aceasta este diferența! Ei nu sunt în stare să ofere dezvoltare decât clientelei lor. Pentru restul, adică pentru marea majoritate a românilor, doar #austeritate!

P.S. Luați proiectul de buget elaborat de PSD! Veniți cu el în Parlament! Încă puteți opri dezastrul în care veți afunda România!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Potrivit proiectului de buget al PSD, Sănătatea ar urma să primească 30%, în loc de 11%, iar Educația 18%. Sume mai mari sunt alocate și pentru punctul de pensie și alocațiile copiilor.

Demonstrația lui Ciolacu



sursa:https://www.cotidianul.ro/punguta-cu-bani-cati-la-citu-si-cati-la-psd/

”Eu sunt amuzat de arheologia în spațiul public pe care o practică domnul Pleșoianu, multe lucruri interesante găsește domnia sa prin scormonire”

 


Mircea Badea a reacționat după postarea lui Liviu Pleșoianu privind „lista neagră” făcută de Șoșoacă. 

Joi seară, Mircea Badea a declarat la „În gura presei” de la Antena3 că „știți că eu o plac pe doamna Șoșoacă și sunt fan. Domnul Liviu Pleșoianu pare un pic încrâncenat. Eu sunt amuzat de arheologia în spațiul public pe care o practică domnul Pleșoianu, multe lucruri interesante găsește domnia sa prin scormonire. Mi se pare așa, prea îndârjit, în legătură cu doamna Șoșoacă.”

Realizatorul TV a citit apoi ce a scris Liviu Pleșoianu pe Facebook, respectiv: „Când îi înfruntam în Parlament pe useriști și peneliști, când votam înființarea Secției Speciale cu haștagii în fața Casei Poporului aruncându-se pe mașinile deputaților PSD, #ȘOȘO mă punea pe liste negre... Altfel, acum, e o mare luptătoare împotriva desființării SIIJ, iar eu sunt un "userist" care nu înțelege anvergura metafizic-planetară a duduii... ...Mai sunt încă pe aici fani #ȘOȘO? Înjurați, înjurați, înjurați... Abia aștept! Această pagină avea mare nevoie de un triaj...”

Pleșoianu a pus și o captură a listei „rușinii și trădării de țară și de neam” a avocatei Dianei Șoșoacă, în care se regăsea și el. 

Mircea Badea: Se mai răzgândesc oamenii 

„Da, se-ntâmplă ! Se mai răzgândesc oamenii fundamental. Poți să fii împotriva înființării Secției Speciale, dar dacă tot s-a înființat, să fii acum împotriva desființării ei. Care e problema ? Important este să fii simpatic, ceea ce doamna Șoșoacă este, fără doar și poate. De aia o și susțin !”, a spus Mircea Badea la „În gura presei”.

Iată și postarea lui Pleșoianu cu „lista neagră” a lui Șoșoacă 



sursa:https://www.dcnews.ro/plesoianu-si-schimbarea-radicala-a-dianei-sosoaca-mircea-badea-care-e-problema-important-este-sa-fii-simpatic_801402.html

Cum arată bugetul pe 2021

 

Bugetul de stat se stabilește la venituri în sumă de 174.102,0 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 318.456,6 milioane lei credite de angajament și în sumă de 261.451,7 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 87.349,7 milioane lei, conform proiectului publicat de Ministerul Finanțelor.

Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creștere economică de 4,3 % prevăzută pentru anul 2021, cu un vârf în anul 2023 de 5% și un ritm mediu anual de 4,9% pe întreg orizontul 2022-2024, mai mare comparativ cu cea estimată a fi înregistrată la nivelul țărilor UE (4,2% la nivelul zonei euro și 4,1% pe total UE, estimată pentru anul 2021, conform prognozei de toamnă a UE).

Proiectul prevede o serie de măsuri, printre care:

-menținerea în anul 2021 a cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie /indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, precum și a indemnizațiilor aferente funcțiilor de demnitate publică și funcțiilor asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020;

-menținerea în anul 2021 a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții;

-menținerea în anul 2021 a cuantumului indemnizației de hrană la nivelul stabilit pentru anul 2020;

-neacordarea de premii și a indemnizaţiei de vacanţă prevăzută de Legea-cadru nr. 153/2017;

-compensarea orelor suplimentare pentru personalul bugetar numai cu timp liber corespunzător; pentru polițiști și cadre militare se mențin reglementările din anii anteriori care vizează acordarea drepturilor salariale pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale;

-prelungirea folosirii voucherelor de vacanță emise în anul 2019 și anul 2021 până la sfârșitul anului 2021 și suspendarea emiterii de vouchere de vacanță pentru anul 2021 de către autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, precum și serviciile publice autonome de interes naţional, cu personalitate juridică, reglementate prin Legea nr.41/1994;

-studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri și naval. Studenții orfani sau proveniți din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport.

Sumele prevăzute a fi acordate ministerelor în proiectul de buget pentru 2021:

Ministerul Afacerilor Externe – 1,09 miliarde lei, cu 0,8% mai puțin decât execuția preliminată a anului 2020

Ministerul Afacerilor Interne – 21,5 miliarde lei, cu 3,8% mai mult față de execuția 2020

Ministerul Agriculturii – 26 mld lei, cu 10% mai mult față de execuția 2020

Ministerul Apărării Naționale – 22,7 mld lei, cu 3% mai mult față de 2020

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – 1,9 miliarde lei, cu 24% mai mult față de 2020

Ministerul Culturii – 935 milioane lei, cu 11% mai mult decât în 2020

Ministerul Dezvoltării – 7,9 miliarde lei, cu 14% mai puțin decît în 2020

Ministerul Economiei – 6,5 miliarde lei, creștere cu 186%

Ministerul Educației – 28,5 mld lei, cu 0,81% în plus față de 2020

Ministerul Energiei – 1,1 miliarde lei, cu 85% mai mult

Ministerul Finanțelor – 5,4 miliarde lei, scădere de 2,5%

Ministerul Investițiilor – 2 miliarde lei, cu 11% mai mult

Ministerul Justiției – 4,7 miliarde lei, scădere de 1,5%

Ministerul Mediului – 1,4 miliarde lei, creștere cu 24%

Ministerul Muncii – 53,7 miliarde lei, creștere cu 10%

Ministerul Public – 1,5 miliarde lei, creștere cu 2%

Ministerul Sănătății – 17,5 miliarde lei, scădere cu 11%

Ministerul Tineretului și Sportului – 543 milioane lei, creștere de 3%

Ministerul Transporturilor – 14,1 miliarde lei, cu 9% mai mult decât în 2020

Ce sume primesc instituțiile statului de la buget:

Administrația Prezidențială – 58 milioane lei, la fel ca anul trecut

Camera Deputaților – 499 milioane lei, creștere cu 18% faață de execuția preliminată din 2020

Senatul – 250 milioane lei, creștere cu 24%

Secretariatul General al Guvernului – 2,5 miliarde lei, creștere de 27%

Serviciul de Informații Externe – 394 miliarde lei, scădere cu 0,23%

Serviciul de Protectie si Paza – 401 milioane lei, cu 50% mai mult decît în 2020

Serviciul de Telecomunicatii Speciale – 622 milioane lei, cu 9% mai puțin decât în 2020

Serviciul Roman de Informatii – 2,7 miliarde lei, cu 0,4% mai puțin

Societatea Romana de Radiodifuziune – 342 milioane lei, scădere cu 9%

Societatea Romană de Televiziune – 360 milioane lei, creștere cu 4%

sursa:https://www.cotidianul.ro/cum-arata-bugetul-pe-2021/

Ciolacu, către Barna : ”Ia labele de pe Justiție !”

 


Președintele PSD Marcel Ciolacu i-a transmis vicepremierului Dan Barna să „ia labele de pe Justiție” și să lase magistrații să își vadă de treaba lor. Declarația a fost făcută după ce Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ proiectului de desființare a SIIJ.

„Nu sunt de acord cu desființarea Secției Speciale. Eu nu am pus mâna pe telefon să-mi sun președinții de organizații să-i întreb ce părere au ei despre această secție, am avut întâlniri cu cel puțin 20 de magistrați, și judecători, și procurori, și am înțeles rostul acestei secții. Mi-aș dori să înțeleagă foarte bine românii: această secție nu apără oamenii politici, anchetează eventualele abuzuri săvărșite de magistrați”, a spus Marcel Ciolacu joi seara la Antena 3.

Întrebat dacă proiectul de desființare a Secției speciale va merge mai departe, ignorând decizia CSM, Marcel Ciolacu l-a criticat pe vicepremierul Dan Barna.

„Cine îți dă ție dreptul, om politic, să vii altfel decât au spus magistrații. Cine ești tu? Mă uitam la vicepremierul României, domnul Barna, decizia Secției Speciale de renumărare a voturilor este o gargară politică. Cine ești tu să comentezi o decizie a unui procuror? (…) Aste este reforma USR, când era PSD la guvernare și spunea luați labele de pe justiție. Îi spun eu acum lui Barna foarte clar: ia labele de pe justiție, ia-l pe Stelian al tău și lăsați magistrații să își vadă de treaba lor”, a mai spus Ciolacu.

Consiliul Superior al Magistraturii a dat joi aviz negativ proiectului care prevede desființarea Secției pentru Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ).

sursa:https://www.cotidianul.ro/ciolacu-in-apararea-siij-barna-ia-labele-de-pe-justitie/

Pentru ROMÂNIA, 11 februarie 1866 este o zi a infamiei și a trădării

 


Pe 11 februarie 1866, ora 5 dimineața, un grup de ofițeri cu pistoalele în mâini pătrunde în palatul domnesc al lui Al. I Cuza, îl scoală din somn și îl obligă să semneze actul de abdicare de pe tronul României. Faptul era de o gravitate fără precedent, căci ofițerii respectivi juraseră credință Domnului țării, parte din ei fiind chiar din garda palatului.

Așadar, 11 februarie 1866 este o zi a infamiei și a trădării. Dau spre știință și rușine veșnică numele celor ce l-au trădat pe Cuza Vodă: col. N. Haralambie, col. I. Călinescu, col. D. Crețulescu fratele primului ministru în funcție, mr. D. Lecca, cpt. C. Pilat, cpt. A. Berindei, cpt. Al. Candiano-Popescu, cpt. A. Costescu și care, cu toții, vor face carieră de generali sub domnia lui Carol I.

141 de ofițeri ai armatei române de la sublocotenenți la colonei au scris lui Carol I, tot în 1866, un memoriu cerând ca trădătorii să fie pedepsiți. Cu o aroganță câinească specifică unui prusac primitiv și incult, Carol I ignoră memoriul, pe Al. Candiano-Popescu și-l face aghiotant regal, pe ceilalți generali, iar pe Cuza Vodă îl va urmări cu o ură neagră până la moarte.

Nu faptul că Al. I Cuza a fost detronat e de condamnat, căci însuși Cuza Vodă declarase în decembrie 1865 că e gata să părăsească tronul, ci modul cum s-a înfăptuit și de către cine. După abdicare, Cuza e ținut prizonier 48 de ore în locuința unui dușman personal, C. Ciocârlan iar pe 13 februarie 1866 e urcat într-o caleașcă și escortat la Brașov, în Austria.

Înainte de a părăsi țara declară: ”Să de Dumnezeu să meargă țării mai bine fără mine decât cu mine ! Trăiască România !”

Se stabilește la Viena și Florența unde își cumpără două mici proprietăți. În 1867 scrie o scrisoare lui Carol I, prin care îl roagă să-i dea voie să vină în țară ca să trăiască la Ruginoasa. Carol I l-a refuzat.

La doar 53 de ani, pe 15 mai 1873, Cuza Vodă moare în Germania, la Heildelberg.

Regele Italiei, Victor Emanuel, își exprimă durere și tristețea pentru moartea marelui Domn pe când Carol I n-a trimis niciun mesaj. Trupul este adus în țară și înmormântat la Ruginoasa, sute de mii de țărani plângându-i moartea cu lacrimi amare și durere adevărată.

Al. I Cuza a iubit din toată ființa sa România pe care a slujit-o cu credință, devotament și loialitate toată viața, fiind pentru poporul român o adevărată icoană morală, cât și pildă de urmat întru slujirea Patriei.

sursa:https://www.cotidianul.ro/o-zi-din-istoria-romaniei-11-februarie/

O ZI BUNĂ SĂ AVEȚI !


Accesați, vă rog, link-ul