8.04.2020

Testări pe populație ?” Ce NU se spune despre ”Medicamentul minune” primit de România de la Bruxelles...



Agenția Europeană a Medicamentelor precizează clar: rapoartele finale ale studiilor efectuate pe medicament trebuie trimise până în decembrie 2020. Deci până atunci, e de un fel de testare pe români ?

Știrea zilei este că România va primi 25.157 de flacoane de ”Veklury” în trei tranşe, pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 eligibili, în cadrul contractului finanţat şi semnat de Comisia Europeană cu compania farmaceutică producătoare – după cum a anunțat Ministerul Sănătăţii.

Acest Veklury conține celebrul ”Remdesivir”, un antiviral conceput inițial pentru tratamentul Ebola de către americanii de la gigantul farmaceutic ”Gilead”

Conform datelor oficiale, România va primi săptămâna asta, pe 7 august, 6.026 de flacoane de Remdesivir ”pentru asigurarea tratamentului pentru aproximativ 1.200 pacienţi eligibili (5 flacoane/pacient)”.

În aceste condiții rezultă că România a primit a doua cea mai mare cantitate de medicament după Spania. Pe 11 septembrie România va primi alte 10.336 flacoane pentru aproximativ 2.067 pacienţi eligibili, iar pe 9 octombrie - 8.795 flacoane pentru încă aproximativ 1.759 pacienţi eligibili.

Livrarea acestor flacoane se va face în depozitele controversatei CN Unifarm SA, de unde vor fi distribuite către ”unităţile sanitare desemnate în cadrul Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 555/2020, în funcţie de numărul de cazuri medii şi severe eligibile”.

De reținut că.pe 28 iulie, Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19, iar cantitatea cumpărată de Comisia Europeană, în valoare totală de 63 de milioane euro, ”asigură tratamentul a aproximativ 30.000 de pacienţi din spaţiul european care prezintă simptome severe de COVID-19”, transmite Agerpres

Totul bine și frumos dar… apar câteva întrebări după ce citești informațiile despre produs prezentate pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului.

”Mai există dovezi  despre medicament pe care compania trebuie să le furnizeze”


Prima întrebare pusă chiar de Agenție: ”De ce este autorizat Veklury în UE?” Am subliniat afirmații care ridică semne de întrebare. Veți vedea la final de ce.

”Veklury a arătat un efect semnificativ clinic asupra timpului de recuperare la pacienții cu COVID-19 cu pneumonie care necesită oxigen suplimentar, fiind în același timp tolerat cu efecte secundare ușoare. Prin urmare, Agenția Europeană a Medicamentului a decis că beneficiile Veklury sunt mai mari decât riscurile sale și că poate fi autorizată pentru utilizare în UE”.

”În contextul situațiilor de urgență pentru sănătatea publică și nevoia urgentă de tratamente eficiente pentru COVID-19, Veklury a primit o autorizație condiționată de introducere pe piață. Aceasta înseamnă că mai există dovezi/evidențe despre medicament pe care compania trebuie să le furnizeze. Agenția va examina orice informații noi care devin disponibile și această imagine de ansamblu va fi actualizată după caz”.

Atenție acum: ”Ce informații sunt încă așteptate pentru Veklury?”

”Deoarece Veklury a primit autorizație condiționată, compania care comercializează medicamentul va furniza agenției date suplimentare privind calitatea, eficacitatea și siguranța medicamentului până în august 2020 și rapoartele finale ale studiilor efectuate cu Veklury până în decembrie 2020”.

De înseamnă concret toate astea, mai ales ultima precizare, cu ”rapoartele finale în decembrie”? Că e un medicament aflat încă în stadiul de testare în cazul Covid-19!

Ce măsuri se iau pentru a asigura utilizarea sigură și eficientă a Veklury?

(…) ”La fel ca pentru toate tratamentele, ”datele privind utilizarea Veklury sunt monitorizate în mod continuu. Efectele secundare raportate cu Veklury sunt evaluate cu atenție și se iau toate măsurile necesare pentru protejarea pacienților”.

Această prezentare tip chestionar o găsiți pe site-ul oficial al  Agenției Europene a Medicamentelor

Există și opinii contrare, bazate pe teste


Acum, mai e o problemă. Există și opinii contrare, bazate pe teste, care spun că medicamentul minune nu are efect.

Astfel, pe 29 aprilie, jurnalul medical ”The Lancet”  afirma că medicamentul Remdesivir nu are ”niciun beneficiu clinic semnificativ” – la baza afirmației fiind un studiu realizat în China. ”Tratamentul cu Remdesivir nu grăbește vindecarea și nici nu reduce mortalitatea în cazurile de COVID -19 în comparație cu placebo”, rezulta din acest studiu.

După contestații, textul a fost corectat, concluzia fiind mai blândă: ”În rezumat, am constatat că acest regim de doză de remdesivir intravenos a fost tolerat în mod adecvat, dar nu a furnizat efecte clinice sau antivirale semnificative la pacienții bolnavi grav cu COVID-19. Cu toate acestea, nu am putut exclude diferențele semnificative din punct de vedere clinic și am văzut reduceri numerice ale unor parametri clinici”.

Precizăm că publicația britanică ”The Lancet” este una dintre cele mai vechi reviste de specialitate din domeniul medicinei, fondată în 1823 de chirurgul englez Thomas Wakley – și a fost, până în 1991, organul de presă al Colegiului Medicilor din Marea Britanie. Adică… nu e vreo revistă de senzațional sau ”negaționistă”.


De menționat că studiul în cauză a fost publicat și de OMS – iar Gilead a reacționat imediat. ”OMS a postat prematur un rezumat al unui studiu chinezesc efectuat pe pacienții cu coronavirus care utilizează medicamentul Remdesivir”.

Din documentul postat de OMS rezulta aceeași concluzie: ”Remdesivir nu a îmbunătățit condițiile pacienților cu coronavirus și nici nu a redus prezența virusului în sânge”.

Aici puteți găsi o interesantă punere față în față a pozițiilor OMS și Gilead, publicată de „Teh Daily Mail”. 

Epilog: Capitalism și testări pe populație

Desigur, și în privința companiei producătoare, Gilead, sunt controverse. De exemplu, „The New York Times”, publicație care face o agresivă campanie contra președintelui Trump, consemna, în noiembrie 2019, că ”Administrația Trump acționează în judecată Gilead, producătorul de medicamente preventive H.I.V.”. Compania farmaceutică era acuzată că ”a profitat miliarde de dolari din cercetarea contribuabililor fără a plăti redevențele”.


Sigur, asta nu e problemă… ci capitalism de nivel înalt! Dar, la fel se poate pune problem – nu cumva se profită de pârghii extra-medicale pentru a impune un medicament și NU altul? Pentru că avem de-a face cu o adevărată cursă între marile puteri medicale pentru medicamente și vaccinuri anti-Covid.

Iar o bătălie la fel de mare se duce pentru testări pe populație. Ori, China are la dispoziție anumite mijloace, Rusia le are pe ale ei… iar marile companii SUA și UE… le au pe ale lor,

Și ne au și pe noi, românii! Pentru că, evident, reacțiile și efectele secundare după tratarea românilor în august, septembrie, octombrie cu ”Veklury”  – vor apărarea în datele pe care Gilead e obligată să le furnizeze până în decembrie Comisiei Europene. Adică românii vor fi și pacienți, dar și un fel de testări.

Vom reveni. Și așteptăm și opiniile Institutului Cantacuzino – dar nemilitarizate și nepolitizate, dacă se poate. 


sursa:https://ro.sputnik.md/analytics/20200803/31156379/Ce-NU-se-spune-despre-Medicamentul-minune-primit-de-Romania-de-la-Bruxelles.html

Principalul producător al vaccinului COVID – investigat pentru ucidere prin imprudență !



O instanță franceză a găsit responsabili în acest caz statul, compania și medicii care au prescris medicamentul - magistrații au decis ca statul să plătească mii de euro compensații familiilor

Principalul producător al posibilului vaccin anti-Covid-19, Sanofi, companie franceză, este cercetat pentru ucidere din culpă pe fondul unui scandal cu privire la medicamentul său pentru epilepsie, Depakine.

De remarcat că Sanofi dezvoltă vaccinul anti-Covid împreună cu grupul GlaxoSmithKline  - au primit un contract federal (SUA) de 2.1 miliarde de dolari pentru 100 milioane de doze de vaccin, cu opțiunea ca guvernul SUA să mai cumpere alte 500 milioane de doze, ceea ce ar însemna alte 10 miliarde de dolari. Din acest punct de vedere, sunt în topul investițiilor americane în dezvoltarea unui vaccin anti-Covid-19.

Și UE a reacționat favorabil, iar recent, Comisia Europeană a anunţat că a rezervat în numele celor 27 state membre 300 de milioane de doze din vaccinul împotriva COVID-19, aflat în pregătire la laboratorul francez Sanofi.

Imediat după ce a fost difuzată această știre, jurnalistul Radu Tudor, unul dintre cei mai preocupați ca România să comande/achiziționeze vaccinul, a reacționat: ”Suntem 500 de milioane de locuitori în UE. S-au securizat 300 milioane de vaccinuri de la Sanofi. Oare ce tara UE nu a comandat vaccinuri pentru propria populație? România, cumva?”.

***

Revenind la investigația din Franța, iată un detaliu care necesită atenție - firma este acuzată că întârzie să dezvăluie riscul pe care medicația îl prezintă femeilor însărcinate, transmite Euronews


Medicamentul, compus în principal din valproat de sodiu, este utilizat pentru a trata convulsii, dar a fost utilizat pe scară largă ca stabilizator de dispoziție pentru a ajuta persoanele cu tulburări bipolare.

Autoritățile din domeniul Sănătății acuză că în urma consumului medicamentului, a crescut unor probleme congenitale - defecte la naștere, autism și dificultăți de învățare etc.

Conform sursei citate, Agenția franceză a Medicamentului(ANSM) estimează că Depakine ar putea fi cauza defectelor la naștere a 2.150 până la 4.100 de copii și a dezvoltării neurologice lente în cazul a 16.600 până la 30.400 de copii, începând cu 1967.

Ancheta a fost inițiată de organizația APESAC – „Asociația pentru Ajutorul părinții copiilor care suferă de sindrom anti-convulsivant”, care reprezintă presupuse victime ale scandalului.


Marine Martin, președinte și fondator al APESAC, a numit deschiderea investigației ”o mare victorie pentru familiile victimelor Depakine”.

De cealaltă parte, Sanofi își susține nevinovăție, insistând că și-a îndeplinit obligațiile în ceea ce privește informarea oamenilor despre efectele secundare ale Depakine.

Dar, atenție, Euronews avertizează că Sanofi a fost deja inculpată pentru fraudă agravată și provocare de vătămare din culpă din cauza consumului de medicamente. Potrivit cotidianului ”Le Monde”, obiectivul anchetei este să stabilească dacă marea companie farmaceutică poate fi trasă la răspundere pentru moartea a patru bebeluși (în 1990, 1996, 2011 și 2014), ale căror mame au luat Depakine în timpul sarcinii . ”Omor prin imprudență” este sintagma folosită de francezi.


”Luna trecută, o instanță franceză a găsit responsabili în acest caz statul, Sanofi și medicii care au prescris medicamentul”, scrie Euronews, menționând că ”Instanța a decis ca statul să plătească mii de euro compensații familiilor, spunând că oficialii nu au luat măsurile necesare pentru a se asigura că medicamentul nu a fost luat de femei gravide”.

Desigur, aspectele descrise nu înseamnă că neagă cineva valoarea prestigioasei companii franceze. Dar… sunt fapte!

Pe de altă parte, să amintim de gestul frumos al Sanofi, care a făcut României o donație de 18.000 de cutii de hidroxiclorochină – Ministerul Sănătății declarând: ”Cele 1.080.000 de doze vor ajunge la peste 45.000 de pacienţi din România”.

Desigur, și în privința hidroxiclorochinei sunt discuții – inclusiv un studiu (retras, la un moment dat) publicat de celebra revistă ”The Lancet”, cea mai prestigioasă revistă medicală britanică.

sursa:https://ro.sputnik.md/health/20200804/31164436/Principalul-producator-vaccinului-COVID-investigat-pentru-ucidere-prin-imprudenta.html

Pentru Guvernul PNL, corporațiile sunt mai importante decât alocațiile !


"Pentru Guvernul PNL, corporațiile sunt mai importante decât alocațiile!
Sub guvernarea PNL, România este țara unde nu sunt bani pentru dublarea alocațiilor pentru copii, dar se găsesc peste 100 de milioane de euro - prin ordonanță de urgență - pentru a garanta afacerile unor firme private. Trei corporații apropiate de Orban care asigură credite comerciale au acum viitorul asigurat. În schimb viitorul copiilor țării poate să mai aștepte!

Liberalii mint că n-au bani de pensii și salarii ca să-și poate hrăni doar clientela de partid. Guvernarea liberală a devenit un fel de haiducie pe dos: iau de la gura săracilor ca să umfle conturile bogaților!", transmite PSD.


DEZBATERE PUBLICĂ - Pe Calea Șerban Vodă, la numărul 33, la câțiva pași de biserica Sfântul Spiridon Nou, se află una dintre cele mai vechi case din București. Este o ”casă de târgoveț”, construită la sfârșitul secolului XVII, după cum arată plăcuța care indică faptul că este monument istoric, cu un pridvor generos și foarte bine păstrată.


În curtea monumentului istoric ar putea apărea însă un bloc de 6 etaje care va adăposti un hotel, inițiativă privată, iar lângă, un imobil de 3 etaje. Proiectul din urmă aparține Parohiei Sfântul Spiridon Nou care dorește să construiască aici Casa Sărbătoarea - hotel. Ambele proiecte sunt în curs de aprobare la Primăria Sector 4 condusă de Daniel Băluță.

Potrivit panoului care informează vecinii ce urmează să se construiască, imobilul din spatele casei de târgoveț va fi demolat, iar în locul său va fi construit un bloc cu parter și șase etaje care va adăposti un apart-hotel. Este vorba despre un Plan Urbanistic de Detaliu, aflat în curs de aprobare la Primăria Sectorului 4. Proiectul este în dezbatere publică, iar persoanele interesate pot transmite un punct de vedere administrației locale până pe 23 august. După această perioadă, teoretic, Primăria Sectorului 4 dă avizul de urbanism, apoi planul urbanistic este supus aprobării Consiliului Local Sector 4. După aprobare, Primăria Sectorului 4 poate emite autorizația de construire.

Casa de târgoveț aparține Institutului Național al Patrimoniului, însă bucata de teren din spate, cu casa parter, etaj și mansardă, construită în urmă cu circa 100 de ani și care va fi demolată, au fost retrocedate, iar proprietarul dorește să facă proiectul imobiliar descris mai sus.






Lângă casa târgovețului, ar putea să mai apară și un bloc cu parter și 3 etaje. Acesta are aceeași înălțime cu imobilul vechi de lângă, care adăpostește Cancelaria Sfântului Sinod. Proiectul aparține Parohiei Sfântul Spiridon Nou care dorește să construiască aici Casa Sărbătoarea - hotel. Și acesta este în faza de dezbatere publică, iar persoanele interesate pot transmite un punct de vedere Primăriei Sector 4 până pe 23 august. Acum pe teren este o parcare.

Pe site-ul Primăriei Sectorului 4 proiectele nu sunt afișate, ultimele fiind din 2016. De obicei acestea se afișează înainte de dezbaterea în Consiliul Local, atunci când este prea târziu pentru a mai schimba ceva.

În ceea ce privește primul proiect, blocul cu 6 etaje din spatele casei de târgoveț, Institutul Național al Patrimoniului a postat pe pagina de Facebook că va vorbi cu reprezentanții Primăriei Sectorului 4, dar și cu investitorii.





”Azi am cerut explicații Primăriei Sector 4 în legătură cu PUD-ul semnalat de mulți dintre voi, iar mâine ne vedem cu reprezentanții proprietarului. Cu așa sprijin din partea voastră și după reacțiile primite în ultimele zile, suntem încrezători că vom găsi răspunsul corect pentru acest monument important și aria sa de protecție. Revenim cu vești! Mulțumim că ați scris despre Casa de Târgoveț, mai ales dacă ați făcut-o și către autoritățile locale. Niciun cetățean nu e prea mic”, este mesajul postat în urmă cu două zile pe pagina de Facebook a INP.

Edmond Niculușcă, președintele ARCEN, ONG care militează pentru conservarea patrimoniului construit din București, este de părere că proiectul de la numărul 33 ignoră total protejarea monumentului și a peisajului cultural, iar ceea ce se întâmplă este o crasă lipsă de cultură și o ticăloșie fără margini.




”Casa de târgoveț din Calea Șerban Vodă nr. 33 a fost ridicată în jurul anului 1790. E printre puținele case de secol XVIII care mai exista în București, și, foarte important, casa e clasată ca monument istoric de valoare națională. Or știm, că legal, orice monument istoric are o rază de protecție de 100 metri. Asta înseamnă că nu se poate construi orice și oricum în această “zonă de protecție a monumentului”. Proiectul pus în dezbatere publică de Primăria Sectorului 4 presupune construcția unui hotel de P+6, chiar in spatele casei monument istoric. Dincolo de faptul că consultarea publica asupra acelui PUD nu poate avea loc, pentru ca Primăria nu a pus documentația proiectului nicăieri, în ciuda cererilor noastre și ale altor ONG-uri și cetățeni, proiectul în sine e o idee care ignoră total protejarea monumentului și a peisajului cultural. Hotelul ar avea acces prin drumul de servitute al monumentului istoric, iar pe de altă parte, funcțional și vizual, casa de târgoveț și peisajul in ansamblu ar avea de suferit”, a declarat Edmond Niculușcă pentru HotNews.ro.




”Calitatea vieții într-un oraș depinde și de felul in care arată peisajul urban în acel oraș. Mutilarea Bucureștiului în ultimii 40 de ani, capătă proporții îngrijorătoare, iar calitatea vieții scade vizibil. Ceea ce se întâmpla e și o neînțelegere a potențialului economic și cultural pe care patrimoniului Bucureștiului îl are. Și, fără discuție, e o crasă lipsă de cultură și o ticăloșie fără margini.”, a explicat Edmond Niculușcă.


"Atâta incompetență la oameni care au salariul minim 130 de milioane de lei vechi ! Mi-a spus un prieten medic că atâta au (angajații DSP - n.red.)", își începe povestea Paul Gîrbovean, un tânăr de 33 de ani din Timișoara.

Paul Gîrbovean

Paul s-a simțit rău săptămâna trecută, făcea febră peste 38 de grade. Cum suferă de astm și a avut, în trecut, și pneumonie, ideea că ar putea fi infectat cu coronavirus îl sperie. Joia trecută a chemat ambulanța, dar nu a fost testat, doar i s-a recomandat un tratament cu Paracetamol. Cum simptomele nu au trecut, sâmbătă i s-au recoltat și probe pentru testul COVID.

DSP Timiș l-a înregistrat din greșeală cu nume de femeie, când a fost testat


În mod inexplicabil, echipa care a venit acasă să îl testeze, trimisă de DSP Timiș, avea trecut numele lui în hârtii ca "Gîrbovean Elena", în loc de Gîrbovean Paul, povestește el, pentru HotNews.ro. Le-a explicat că locuiește singur și că nu are pe nimeni pe nume Gîrbovean Elena în familie, iar cei care i-au luat probe pentru test i-au promis că vor corecta numele în toate documentele. Lucru care nu s-a întâmplat, însă.

Teoretic, din acest punct încolo, Paul Gîrbovean trebuia să stea izolat la domiciliu, să își ia tratamentul și să aștepte ca DSP Timiș să îl anunțe care este rezultatul testului, imediat ce acesta va fi gata.

Paul Gîrbovean a ținut și un jurnal video al acestor zile. Spune că vrea să își împărtășească experiența, pentru a trage un semnal de alarmă:


Când a văzut însă că rezultatul testului nu mai vine, tânărul a început să sune el la DSP Timiș. Într-o primă fază, nu i-a răspuns nimeni. Când în sfârșit i s-a răspuns la telefon, a aflat cu stupoare că DSP Timiș nu are în evidențe niciun test COVID pe numele Paul Gîrbovean. Figura un test pe numele Gîrbovean Elena, dar i s-a spus că nu îi poate fi comunicat, deoarece ar fi vorba despre o altă persoană, așa că nu i se poate comunica rezultatul testului.


Toți colegii lui și-au întrerupt activitatea, în așteptarea rezultatului testului


În tot acest timp, Paul Gîrbovean continua să aibă febră peste 38 de grade și să se simtă rău. Nici măcar medicul de familie nu îl primea. În plus, toți angajații firmei la care lucrează, firmă din domeniul construcțiilor, și-au întrerupt activitatea timp de câteva zile, în așteptarea rezultatului testului lui Paul.

În cele din urmă, Paul Gîrbovean a început să își contacteze telefonic prietenii și să le povetească ce a pățit. S-a interesat și a contactat și câțiva jurnaliști, disperat că aștepta de zile întregi în casă, nimeni nu îi comunica rezultatul testului COVID și, în cazul în care cauza simptomelor lui era alta, nu era tratat nici pentru altă afecțiune.

Marți după-amiază, HotNews.ro a încercat, fără succes, să contacteze DSP Timiș pentru precizări în acest caz. Cum nimeni nu a răspuns la telefon, ne-am adresat în cele din urmă Ministerului Sănătății.

Contactați de reprezentanții Ministerului Sănătății, reprezentanții DSP Timiș l-au sunat, în cele din urmă, pe Paul Gîrbovean și i-au spus, într-o primă fază, că trebuie să vadă ce s-a întâmplat cu testul lui, pentru că nu știu exact. Ulterior, tânărul a fost anunțat că rezultatul testului său COVID este negativ.

Paul Gîrbovean așteaptă acum să primească pe mail, de la DSP Timiș, hârtia care dovedește că testul său COVID este negativ. Apoi, se poate adresa medicului de familie sau ambulanței, pentru a face investigații medicale care să arate care este cauza simptomelor pe care le are de cel puțin 5 zile și să își trateze afecțiunea de care suferă.


Sporuri de 40% pentru directorii DSP-urilor și de 30% pentru funcționari, în timpul stării de alertă


Guvernul intenționează să aloce, pe perioada stării de alertă, sporuri în valoare de 40% din salariul de bază directorilor executivi și directorilor executivi adjuncți ai direcțiilor de sănătate publică, precum și sporuri de 30% din salariul de bază funcționarilor publici încadrați în serviciul de control în sănătate publică, prevede un proiect de Ordonanță de Urgență elaborat de Executiv, document obținut de HotNews.ro.

Guvernul își motivează decizia de a acorda aceste sporuri, în nota de fundamentare a proiectului de OUG, prin faptul că în perioada stării de alertă "se dispun noi activități pe care trebuie să le desfășoare direcțiile de sănătate publică în situații de risc epidemiologic și biologic, sens în care personalul direcțiilor de sănătate publică are instituite și alte obligații, printre care enumerăm asigurarea triajului epidemiologic din punctele de trecere a frontierei, monitorizarea persoanelor aflate în auto-izolare la domiciliu, a persoanelor aflate în carantină, recoltarea probelor în teren de la persoanele care corespund definiției de caz pentru testare COVID-19, activități în care sunt implicați inclusiv funcționari publici".

Decizia Guvernului de a aloca sporuri de 40% conducerilor DSP-urilor și de 30% funcționarilor vine într-un moment în care scandalurile legate de ineficiența direcțiilor de sănătate publică în timpul epidemiei de COVID-19 se țin lanț.

HotNews.ro a scris recent despre anchete epidemiologice ratate de DSP București (aici și aici) și despre un pacient cu COVID-19 pe care nu l-a căutat nimeni săptămâni întregi să îl interneze sau să se intereseze de starea lui, cu toate că DSP București știa că este pozitiv, iar el a sunat de nenumărate ori la Direcția de Sănătate Publică București.

Pe 31 iulie, Digi 24 a arătat în cadrul unui experiment live, cu Raed Arafat invitat în studio, cum la numerele de telefon de la DSP București nu răspune nimeni zeci de minute în șir, în plină pandemie.

De cealaltă parte, DSP-urile se plâng de faptul că anchetele epidemiologice ar presupune un "volum mare de muncă" și de faptul că personalul ar fi insuficient. De precizat că direcțiile de sănătate publică nu efectuează singure anchete epidemiologice, ci efectuează, în special telefonic, triajul pacienților care se încadrează în definiția de caz și trebuie testați. Mai departe, pentru testarea pacienților, DSP beneficiază de sprijinul Serviciului de ambulanță, iar prelucrarea testelor se face de către laboratoare specializate.


Medicamentele anti colesterol, hepatotoxice ?


De-a lungul timpului s-a studiat atent corelația dintre medicamentele contra colesterolului și impactul acestora asupra funcțiilor hepatice. Cele mai utilizate medicamente anticolesterolemiante la momentul actual sunt statinele: atorvastatin, simvastatin, rosuvastatin, lovastatin, pravastatin.

Statinele sunt substanțe produse de anumite ciuperci, în mod natural, dar în zilele noastre se utilizează analogii acestora de sinteză, care au ca acțiune principală scăderea sintezei de colesterol prin inhibarea acțiunii enzimei HMG-CoA reductaza. Ca urmare a acestei acțiuni, este redusă sinteza hepatică de colesterol și crescută dezintegrarea colesterolului “rău”, LDL

De ce e necesară scăderea nivelului de colesterol


Scăderea nivelelor ridicate de colesterol este necesară pentru diminuarea riscului de infarct miocardic și a riscului de moarte subită de cauză cardiacă. În plus, se evidențiază efecte favorabile în procesele de trombogeneză și de stabilizare a plăcii de aterom. Plăcile de aterom sunt depuneri de grăsime pe pereții vaselor de sânge care duc la îngustarea acestora. Astfel, aportul de sânge ce ajunge la țesuturi este micșorat și se produc afecțiuni de tip ischemic. Plăcile de aterom apar în general la nivelul arterelor inimii, dar pot să se depună și la nivelul altor artere din corp (artere periferice, carotidă).

Ce sunt statinele

Statinele sunt medicamente ce se administrează pe cale orală, o dată pe zi, seara, deoarece biosinteza colesterolului atinge nivelul maxim în timpul nopții.
Toate statinele sunt metabolizate la nivel hepatic, acest proces fiind esențial pentru producerea de metaboliți activi ce duc la efectul de scădere al colesterolului.
Hepatotoxicitatea cu creșterea moderată a unor enzime specifice ale ficatului (transaminaze) reprezintă unul din cele mai cunoscute efecte adverse ale statinelor și este, în general, reversibilă la întreruperea tratamentului.

Sunt statinele toxice pentru ficat ?


Deși toxicitatea hepatică a reprezentat o preocupare încă de la introducerea statinelor în practica terapeutică, mai multe studii clinice au arătat că acestea pot fi considerate sigure și se pot administra pentru prevenirea bolilor coronariene. Leziuni ireversibile ale ficatului care duc la moarte sau la necesitatea unui transplant de ficat par a fi efecte adverse extrem de rare la administrarea de statine. 30 de cazuri de insuficiență hepatică asociate cu administrarea acestui tip de tratament au fost raportate la FDA între 1987 și 2000, la un număr de 10 milioane de rețete eliberate.

În cadrul mai multor studii clinice, incidența creșterilor enzimelor hepatice la populația tratată cu statine nu a fost constant diferită comparativ cu creșterile enzimelor hepatice ale paciențiilor tratați cu placebo. Hepatotoxicitatea semnificativă din punct de vedere clinic cauzată de statine rămâne extrem de rară, deși, la nivel de clasă medicamentoasă, creșteri asimptomatice ale transaminazelor sunt des întâlnite.

Este nevoie de protecție hepatică ?

Recomandarea actuală de a monitoriza testele de funcție hepatică înainte și în timpul terapiei cu statine este controversată din cauza lipsei dovezilor de susținere ale acestor practici și considerentului că afectarea hepatică semnificativă clinic este relativ scăzută.
În ciuda dificultăților de identificare și diagnosticare a toxicității statinelor, este important ca fiecare pacient în parte să discute cu medicul sau farmacistul pentru a determina dacă este nevoie de medicație specifică pentru protecția hepatică.

Pe cine a ajutat totuși pandemia



În primele 7 luni ale anului au fost comandate cu 27% mai multe cărți față de perioada similară din 2019. Comanda medie a crescut și ea cu 15% în această perioadă, ajungând aproape de 100 lei, anunță librăria online Libris.ro.

Cărțile însoțite de recenzii și review-uri se numără printre bestseller-urile verii pe Libris.ro. În topul aprecierilor cititorilor se află autori străini contemporani consacrați, dar și povești inspiraționale locale, precum volumul „27 de pași”, semnat de Tibi Ușeriu.

Cele mai multe cărți au fost comandate din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Brașov. În topul vânzărilor se află într-o proporție semnificativă volumele care au primit aprecieri pe site. Astfel, Iartă-mă că te-am iubit, Băiatul cu pijamale în dungi, Pacienta tăcută sau Acolo unde cântă racii – sunt câteva dintre titlurile care se regăsesc atât în topurile cărților cu cele mai multe recenzii din partea cititorilor, cât și cel al celor mai vândute titluri.

Cel mai votat titlu de pe Libris.ro a fost anul acesta volumul Pacienta Tăcută –Alex Michaelides. În topul vânzărilor din lunile de vară (mai – iulie) s-a situat romanul Iartă-mă că te-am iubit –Ela E.H., titlu care conduce și top 10 al celor mai bine vândute titluri de beletristică în 2020.

Avocatul GGheorghe Piperea spune că decidenții au început să vorbească si de purtarea obligatorie a măștii în mașina personală sau în casa proprie, lucru pe care îl critică vehement.



„Dupa aberatia purtarii obligatorii a mastii in aer liber, in locurile publice asa-zis aglomerate*, „ielita” tehnocrata a p(l)andemiei romanesti a inceput sa vorbeasca si de purtarea obligatorie a mastii in masina personala sau in casa proprie.

A purta masca pe figura in masina proprie, mai ales cand esti la volan, este un minunat prilej de a te transforma intr-un adevarat pericol public pentru siguranta circulatiei pe drumurile publice. Poti face hypoxie, poti stranuta (involuntar, poti actiona haotic volanul din aceste motive), poti fi distras de toate mancarimile din lume cauzate de fierberea la care ti-este supusa pielea in conditii indice de confort termic scazut (temperatura + umezeala ridicate) si, deci, poti provoca accidente si face rau nevinovatilor care se intampla sa imparta soseaua cu tine in acele momente. In plus, masina proprie este plina de toate micro si nano-organismele posibile, care s-au „obisnuit” cu mediul din masina si, culmea, s-au „obisnuit” cu nano-vietatile care te insotesc pe tine peste tot (300 de trilioane in tine, 300 de trilioane in metrul cub din jurul tau), intrand intr-un echilibru homeostatic care iti asigura un fel de imunitate naturala la tot felul de boli. Daca porti masca in masina proprie vreo 6 luni, anulezi toata aceasta homeostazie, ceea ce te va imbolnavi ulterior de toate racelile, gripele si bolesnitele din lume si iti va da alergii. Cine nu crede, sa isi aminteasca faptul ca, dupa o pauza de masina de 3-4 luni, reluarea sofatului aduce o gramada de raceli, alergii, pleoape uscate, gat uscat etc. Sunt chestii empirice, pe care le puteti observa toti – nu e cazul sa ma acuzati ca ma dau priceput la imunologie.

A purta masca si acasa este, iarasi, o prostie cat … casa, tot din motive de stricare a homeostaziei generate de „comunitatea” vietatilor casei si ale membrilor familiei. In plus, daca este „necesara” purtarea mastii in propria casa, ce s-a intamplat cu distantarea sociala si cu izolarea? Nu mai sunt eficiente? Daca divinitatea asta infinitezimela (la care au ajuns sa se roage tehnocratii sa nu dispara nicioadata, pentru a se eterniza ei la putere si pentru a ne aplatiza pe toti, pana ne vor fi aduns la stadiul de oaie neganditoare) nu e invinsa nici de purtarea mastii in casa, la ce sa ne asteptam peste 2-3 zile? La criogenare?

PS Adevarul e ca unii ar merita criogenati pentru vreo 200 de ani. Sa vada, ulterior, din istorie si studii antropologice, cat de idioti pot fi unii oameni pusi sa conduca o natiune in timpuri de criza regizata. Cat de slabi actori pot fi.

PPS Ca sa ma exprim in cliseele „triumvirilor” : nu vreau sa sperii lumea, dar nu credeti ca ar trebui ca cineva sa isi puna probleme serioase asupra efectelor psihologice ale acestor intruziuni in viata intima a omului? Cate psihoze, cate sociopatii, cate boli psihice (adevarate, nu regizate), cate sinucideri or sa apara? Ati vazut filmuletul de pe iutiub cu individul gol pusca aruncandu-se de la balcon direct pe o masina? Cu jandarmii care, in loc sa il ajute sa ajunga in ambulanta (omul supravietuise), au incercat minute intregi sa il incatuseze pentru a putea fi „tratat” de covid? Omul refuzase internarea obligatorie in spital … Asa ceva se va repeta, fara indoiala. Va lua cineva masuri de preventie a acestor nenorociri?

*pentru cei interesati de legalitate (cati or mai fi, ca musiu Orban ne-a indemnat pe toti sa nu mai respectam deciziile CCR si legile care nu ii convin tovarasiei sale): in Legea nr.55/2020 este inserata posibilitatea ca, prin acte administrative cu caracter normativ, sa se impuna purtarea mastii in spatii inchise; recent, in baza directivelor „stiintifice” ale „comandantului actiunii”, care cumuleaza functia de sef al nu stiu carui comitet stiintifico-fantastic (fara a avea vreo diploma macar in materie de imunologie sau virusologie), al grupului de „comunicare” strategica (in fapt, propaganda demna de securitatea anilor ’50 ai secolului trecut), plus alte n-shpe mii de pozitii de sef, musiu Orban a recomandat purtarea mastii in aer liber; optiunea de a transforma „recomandarea” in obligatie a cazut in sarcina prefectilor; peste tot, ca ciupercile dupa ploaie, au aparut ordine de prefecti care impun purtarea mastii in aer liber; dar prin acte ale guvernului si, cu atat mai putin, prin ordine ale prefectilor, nu se poate contrazice sau completa legea; este un principiu fundamental in Constitutie, care se numeste ierarhia actelor normative, care face ilegal/inexistent un act administrativ emis cu incalcarea legii sau pentru completarea legii; este o deturnare de putere si o incalcare a separatiei puterilor in stat; but, WHO cares?”, a scris Piperea pe pagina sa de Facebook.

Pedofilii lui Orban și Iohannis


Presupun că un om cu minte și caracter a suflat celor de la site-ul ”Dela0.ro o situație neobișnuită.” Dreptate strâmbă: 3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanțele românești ca fapte consimțite”.

Subiectul nu a făcut mare vîlvă în ultramoralizatoarea presă romană. Ea are ochi și voce numai pentru corupție, ea fiind, în egală măsură, expresia acestui fenomen. Dar acum scriem despre copii. Cum spuneam. Cineva, sătul peste măsură de dosarele de pedofilie îngropate pe rațiuni juridice închipuite, a dat o mînă de ajutor la punerea pe tapet a subiectului. Și a apărut materialul din Dela0.ro care a devenit subiect de inspecție pentru CSM. Nu știu dacă există o legătură între autosesizarea CSM și legea votată în parlament. Diferențele din calendar nu exclud categoric o asemenea posibilitate. Oricum, legea a fost votată de Parlament și era cît pe aci să devină un pericol uriaș pentru toți cei vinovați de pedofilie.


Pe neașteptate, guvernul Orban contesta legea la Curtea Constituțională. Nu președintele Klaus Iohannis, mare artist în contestări inutile, nu ONG-urile conectate la finanțele democraților americani și la lecțiile de democrație predate pe benii lui Georges Soros. Legea pedepselor nemiloase pentru pedofili a fost contestată de guvernul Orban. Crede cineva că guvernul Orban are vreo legătură cu pedofilia? Eu unul nu aș încerca o asemenea presupunere. Că este plin de miniștri care dau în gropi, asta da! Semnez imediat o asemenea afirmație. Că guvernul Orban nu face nimic fără aprobarea președintelui Klaus Iohannis iarăși sunt de acord. Semnez oriunde o asemenea acuzație. La nevoie, depun și mărturie. Ca atare, sunt gata să cred că guvernul Orban a contestat la CCR prevederea legală aprobată de parlament cu știința președintelui Klaus Iohannis.

Președintelui nu i-a convenit (nu știm de ce!), dar a ales să-l trimită la înaintare pe slugarnicul Ludovic Orban. Aș zice, chiar cu aprobarea acestuia, premierul a sărit la atac. Are președintele României simpatii pentru pedofili? Nu cred! În biografia sa apar doar secvențe dintr-un dosar neclarificat. Este vorba despre adopțiile din perioada imediată anilor 1990, adopții la care, după spusele sale, n-a fost decît traducător și șofer. Și, totuși, care să fie explicația acestei contestații la CCR? Iată ce susține PSD-ul, prin Alfred Simonis, una dintre vocile sale pe acest subiect:

Guvernul Orban este apărătorul pedofililor, violatorilor şi prădătorilor sexuali! Guvernul Orban moare de grija tuturor acestor nenorociţi! Pe care îi consideră discriminaţi! De asta a contestat la CCR legea votată de Parlament prin care aceste bestii ar fi putrezit în închisoare! Abominabil! Alocaţiile copiilor nu le-a dublat, dar îi apără cu înverşunare pe cei care distrug vieţi de copii. Pentru Orban şi gaşca sa din Guvern nu contează viitorul României. Contează doar ca pedofilii să nu fie discriminaţi!”, a scris Alfred Simonis luni pe Facebook.

Liderul deputaţilor PSD a mai adăugat că guvernul Orban consideră şi că hoţii nu trebuie discriminaţi.

„La fel cum, în viziunea Guvernului PNL, hoţii nu trebuie discriminaţi! Cei care fură cu zece mâini din banul public cu achiziţii, cei care violează, toţi şi-au găsit un zid de protecţie în guvernarea PNL!”, a scris Alfered Simonis Simonis.

În contestația sa, Guvernul a construit o argumentație vizibil trasă de păr. Cică reglementarea încalcă preverile Constituției deoarece „instituie un tratament discriminatoriu între persoanele care au comis infracţiuni de o gravitate similară, în sensul în care nu pot fi identificate raţiuni obiective pentru alegerea acelor infracţiuni care urmează a fi imprescriptibile”.

Care să fie explicația acestei simpatii infracționale? Nici portdrapelul partenerului nostru strategic, adică președintele Donald Trump, nu se dă în petec după concesiile făcute pedofililor. Dimpotrivă, Donald Trump, după scandalul Epstein, încearcă să împingă lucrurile spre sancțiuni maximale. Dacă tot suntem un amplificator al gîndirii partenerului strategic, de ce guvernul și președintele României încearcă o atitudine mai blîndă, în vreme ce preșdintele SUA este partizanul stricteții maxime? Se dezice România de Donald Trump? Sau este de acord cu Donald Trump, cînd este vorba de achziții de tehnică militară, și schimbă macazul pe lina democraților și a lui George Soros, cînd este vorba de pedofili, de minorități, de alegeri?

Greu de răspuns! Ne mai rămîne ca, în zilele următoare, să încercăm un inventor de similitudini în materie de politică între SUA și România, la noi ajungînd doar ecoul caraghios și chinuit al unei bătălii politice pe viață și pe moarte dusă cu prilejul alegerilor prezidențiale din SUA.


Omor între interlopi pe străzile Capitalei



Un bărbat în vârstă de 39 de ani a murit, marți, în urma unui conflict între mai multe persoane produs în sectorul 6 al Capitalei.

Conflictul a fost sesizat la 112 în jurul orei 3.00 și s-a produs între mai multe persoane, în sectorul 6.

Conform Poliției Capitalei, la fața locului au mers polițiști din cadrul Secției 20 Poliție, fiind identificate mai multe persoane.

Doi bărbați au fost transportați la spital, unul dintre ei, în vârstă de 39 de ani, murind.

Decedatul este un lider al clanului Duduianu din Capitală.

Bărbatul de 39 de ani, zis „Pian”, era considerat unul dintre cei mai influenţi interlopi din România.

Cearta ar fi pornit de la o partidă de barbut, iar cel care l-ar fi înjunghiat pe Pian ar fi un bărbat pe nume Napi și el lider al unei grupări interlope, dar din zona Chitila. Alte surse spun că ucigașul ar fi de fapt fiul lui Napi.

Tatăl lui Emi Pian, Nicolae Duduianu, a suferit un șoc când a aflat de moartea fiului său. Nicolae Duduianu ar fi avut imediat probleme cu inima, dar nu ar fi suferit un infarct, care ar fi dus la deces, așa cum s-a vehiculat anterior.

Membrii clanului Duduianu au revenit recent în atenţia publică după ce ar fi şantajat mai mulţi manelişti să cânte gratis la petreceri.

Cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei.

sursa:https://www.cotidianul.ro/omor-pe-strazile-capitalei

Cu oamenii de partid acuzați de blaturi cu social-democrații, liderul PMP, Eugen Tomac, răspunde USR susținând că unii consilieri locali ai Uniunii au plecat la PSD, iar în Parlament aleșii formațiunii au votat pentru persoanele propuse de PSD la Curtea de Conturi și CNCD.

In urmă cu câteva luni, la o întâlnire solicitată de el, Claudiu Năsui susținea că o eventuală susținere din partea USR pentru Nicușor Dan ar reprezenta o adevarată problemă, întrucât partidul își dorea să-l susțină mai mult pe Vlad Voiculescu pentru această poziție. Acum Năsui, in mod absolut cinic, intervine public în sens contrar, invocând că ei nu și-au dorit ca PMP să fie implicat într-un proiect comun deoarece unii colegi din partidul nostru nu au votat întotdeauna împotriva la București. Două lucruri uită să spună, însă, distinsul domn Năsui. 1. Unii consilieri locali USR chiar au plecat la PSD - da, la PSD Bucuresti, “ciuma roșie” - ceea ce la noi nu s-a întâmplat. 2. De ce domnul Năsui și colegii săi parlamentari au votat pentru candidații propuși de PSD în fruntea Curții de Conturi și a CNCD? Oare acesta este un compromis acceptabil?”, a scris Eugen Tomac, pe Facebook.

El adaugă că PMP a fost singurul partid care a votat împotriva tuturor candidaților propuși de PSD.

PMP a fost exclus din alianța dreptei pentru București, USR susținând că nu se pot face înțelegeri atâta vreme cât consilierii PMP au votat mereu cu PSD.