8.26.2020

BREAKING NEWS - Moțiunea de cenzură, la vot pe 31 august

 


Moțiunea de cenzură va fi supusă la vot luni – 31 august! Este anunțul făcut miercuri de liderul PSD Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

Moțiunea de cenzură se va vota luni – 31 august!
Guvernul Orban trebuie să plece!!!„, a scris Ciolacu pe contul său de pe rețeaua socială.

PSD nu mai așteaptă astfel decizia CCR la sesizarea Guvernului pe tema moțiunii de cenzură.

Reacția lui Klaus Iohannis

Întrebat, la scurt timp după anunțul lui Ciolacu despre moțiune, Klaus Iohannis a declarat miercuri: ”Această moţiune de cenzură e prima de la Revoluţie încoace care se depune în sesiune extraordinară, cam în bătaie de joc din partea PSD şi da, e adevărat, eu nu îmi doresc să treacă această moţiune. Suntem în pandemie, în criză economică şi oricum avem alegeri peste câteva săptămâni, probabil la începutul lui decembrie. Deci ce rost are o astfel de moţiune? Nu cred că PSD vrea să preia guvernarea. Eu cred că PSD vrea pur şi simplu să arunce ţara în aer şi asta mi se pare grav. Sper să nu treacă în Parlament această moţiune de cenzură. E total neavenită, izvorâtă din cinismul PSD. Avem de-a face cu o moţiune populist-electoralistă, total neavenită şi pusă într-un moment în care aveam nevoie de orice, numai de instabilitate politică nu”.

Moțiunea depusă de PSD este intitulată „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată”.

„Am depus moțiunea de cenzură împotriva celui mai dezastruos guvern pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani. În loc să vină cu soluții pe care toți românii le așteptau, guvernul Orban a devenit factorul agravant al pandemiei. Rezultatul îl vedem cu toții – au scăpat total de sub control pandemia, au distrus economia și au prăbușit nivelul de trai al românilor”, declara Marcel Ciolacu când a fost depus documentul.

El a spus că negociază pentru susținerea moțiunii cu toate formațiunile parlamentare, mai puțin cu PNL și PMP.

La rândul său, șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a depus, vinerea trecută, la sediul CCR, sesizarea referitoare la conflictul juridic de natură constituțională determinat de moțiunea de cenzură.

sursa:https://www.cotidianul.ro/breaking-news-motiunea-de-cenzura-la-vot-pe-31-august/

Truc pentru clătite perfecte ! E atât de simplu, încât te va surprinde că nu te-ai gândit deja la asta

 



Indiferent că folosești o rețetă simplă de clătite sau una mai complexă, un truc îți va fi extrem de util în bucătărie.

În aluatul pe care îl prepari, după ce ai amestecat toate ingredientele și te pregătești să prăjești clătitele, adaugă 50 g de unt (un cub) la 500 ml de aluat, sau 50 ml de ulei, în situația în care pregătești clătite de post.

Astfel, eviți corvoada uleiului împrăștiat în toată bucătăria, căci sigur știi cum se prelinge uleiul pe marginea sticlei și îți murdărește suprafețele ori de câte ori prăjești o clătită, dar nici clătitele nu riscă să se lipească.

Un alt truc foarte util, dacă îți plac clătitele puțin mai aromate, este să adaugi 1/2 linguriță de esență de vanilie la fiecare 500 ml de aluat.



sursa:https://www.dcnews.ro/truc-pentru-clatite-perfecte-e-atat-de-simplu-incat-te-va-surprinde-ca-nu-te-ai-gandit-deja-la-asta_767183.html

S-a dat vremea peste cap ?! Prognoza ANM pentru o lună. Ce urmează în țară

 


ANM a transmis estimările meteorologice pentru următoarele patru săptămâni.

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale în toată luna septembrie, iar în nordul țării vor fi ploi abundente până pe 7 septembrie, potrivit unei estimări meteorologice, valabilă în următoarele patru săptămâni.

Între 24 și 31 august, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade în regiunile extracarpatice, dar mai ales în cele sud-estice, iar în restul teritoriului temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval.

„Regimul pluviometric va fi excedentar în nord-estul țării și local în centru, iar în rest va fi în general deficitar. Excepție va face sudvestul țării unde cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă”, conform ANM.

În intervalul 31 august - 7 septembrie, temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, în jumătatea estică a țării, dar mai ales în sud-est, dar și ușor mai coborâte în regiunile vestice, iar în rest se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval.

„Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile nordice. Excepție va face sud-estul teritoriului, unde regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă”, arată meteorologii.

Între 7 și 14 septembrie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-estice. În acest interval, cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare, în cea mai mare parte a țării.

În săptămâna 14-21 septembrie, valorile termice se vor situa ușor peste cele specifice acestei perioade, în regiunile extracarpatice, dar mai ales în cele sud-estice, iar în rest temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru aceast interval.

„Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, posibil ușor excedentar în regiunile centrale, vestice și la munte”, adaugă Administrația de Meteorologie.

Vezi cum poți face bani la alegerile locale

 


Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mitulețu-Buică, a lansat un apel către cetățenii români interesați să se implice în alegerile locale din data de 27 septembrie, recomandându-le să se alăture echipei AEP în calitate de președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare sau locțiitori ai acestora, precum și ca operatori de calculator.

„Odată intrați în Corpul experților electorali și în baza de date a operatorilor de calculator, cetățenii au șansa de a participa la tragerile la sorți pentru toate alegerile, având astfel posibilitatea de a contribui nemijlocit la derularea unor procese electorale corecte și transparente”, a afirmat președintele Autorității.

„Menționăm că exercitarea funcției de președinte al biroului electoral al secției de votare, de locțiitor al acestuia, precum și cea de operator de calculator în secția de votare prezintă și avantaje pecuniare. Astfel, în perioada funcționării birourilor electorale ale secțiilor de votare ce se vor constitui pentru alegerea autorităților administrației publice locale din data de 27 septembrie 2020, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare, locțiitorii acestora și operatorii de calculator vor primi pentru fiecare zi de activitate o indemnizație de 250 de lei (pentru maximum 5 zile și, dacă se organizează și un al doilea tur, pentru încă 3 zile).

Persoanele interesate să devină experți electorali sau operatori de calculator pot trimite cereri la adresa de e-mail a biroului județean sau a filialei AEP, în funcție de județul în care își au domiciliul. Menționăm că datele de contact ale filialelor și birourilor județene ale AEP sunt  disponibile pe site-ul www.roaep.ro la adresa https://www.roaep.ro/prezentare/filiale/.”, se mai arată într-un comunicat transmis miercuri.

Mai multe informații privind Corpul experților electorali și operatorii de calculator se regăsesc pe site-ul www.roaep.ro la următoarele linkuri:

http://www.roaep.ro/instruire/corpul-expertilor-electorali/

http://www.roaep.ro/instruire/operatori-de-calculator-sectii-votare/

sursa:https://www.cotidianul.ro/vezi-cum-poti-face-bani-la-alegerile-locale/

„Dăm bani din vorbe, luăm taxe și din ciorbe”

 


Partidul Social Democrat aduce noi acuzații la adresa actualului Executiv și arată că „PNL îngroapă economia și nivelul de trai al românilor, dar cu un cinism maxim îi pune tot pe români să plătească înmormântarea”.

„Într-o singură lună, aproape 1.000 de firme locale au intrat în insolvență așteptând zadarnic miliardele de euro promise de guvern. La fel și la uzina ALRO, unde 20 mii de oameni sunt gata să rămână pe drumuri. PNL-iștii au timp de economie doar dacă le iese și lor ceva din asta”, scrie, pe Facebook, PSD.

Conform sursei citate, alte sute de mii de agricultori „sunt la pământ după ce, de trei luni nu au văzut vreun leu, ci doar tone de promisiuni de la Cabinetul Orban. Liberalii le-au amânat plățile până în septembrie: campania electorală e mai importantă decât cea agricolă!”.

„Fiscul face însă deja planul de execuție pentru firmele ce au amânat plata taxelor din cauza pandemiei, precum HORECA. Asta e viziunea PNL despre ieșirea din criză: dăm bani din vorbe, luăm taxe și din ciorbe”, conchide sursa citată.

sursa:https://www.cotidianul.ro/psd-ii-acuza-pe-liberali-de-cinism-ingroapa-economia-pe-banii-romanilor/

ALDE e fruntea, USR – codașă

 


Biroul electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti a stabilit prin tragere la sorţi ordinea partidelor pe buletinele de vot la alegerile locale din 27 septembrie. Pe prima poziție se află ALDE, urmată de PSD, PMP, PNL, iar Alianţa USR-PLUS este pe locul 11.

Astfel, ordinea pe buletinele de vot a candidaţilor pentru Primăria Capitalei şi pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti este:

1. ALDE

2. PSD

3. PMP

4. PNL

5. UDMR

6. PRM

7. ADER

8. Partidul Puterii Umaniste social-liberal

9. Partidul Alternativa Dreaptă

10. Partidul Naţiunea Română

11. Alianţa USR-PLUS

12. Alianţa pentru Unirea Românilor

13. Partidul Verde

14. Alianţa Naţională Tărănist.

15. Partidul Social Democrat independent

16. Partidul Ecologist Român

17. Partidul Forţa Identităţii Naţionale

18. Partidul Noua Românie

19. Partidul România Europeană

20. Partidul Republican din România

21. Alianţa Pro Bucureşti 2020.

sursa:https://www.cotidianul.ro/alde-e-fruntea-usr-codasa/

Marea iluzie și pariul perdant al Vestului

 


Convenția Naționala Republicană, care îl va nominaliza formal pe Donald Trump drept candidat la presedintia SUA va aduce multe declarații dure la adresa Chinei. De alegerile din SUA depind multe aspecte ale relației China-SUA. Campania agită spiritele în America, în timp ce Beijingul stă în expectativă, fără să reacționeze la amenințările unui Donald Trump pe final de mandat. Dacă Trump va câștiga din nou, atunci vom avea o confruntare între ”art of the deal” a președintelui SUA și ”arta războiului” a lui Sun Tzu.

Trump: Cu Biden, SUA vor deveni proprietatea Chinei

Donald Trump a declarat într-un interviu pentru Fox News: ”Nu vreau să pun lumea pe jar acum”, însă ”China ne-a jefuit cum nu a mai făcut-o o altă țară.Pierdem sute de miliarde de dolari. Nu primim nimic de la China. Da, primim niște bunuri pe care putem să le producem si noi. Tot ce facem este să pierdem bani”. ”Dacă este ales Biden, țara noastră va deveni proprietatea Chinei”, a mai spus Trump. Biden este proprietatea Chinei. Fiul lui a luat un miliard si jumătate de dolari. Nu are nicio experiență, nimic, a luat mii de dolari din Ucraina și acum are afaceri de miliarde în China. E ridicol. Îl au pe Biden la mână. E omul lor și își doresc enorm ca eu să pierd”.

Președintele SUA a spus că este pregătit să întrerupă total legăturile cu China. Presa din China vorbește despre o „opțiune nucleară” a Washingtonului – eliminarea Chinei din sistemul plăților în dolari Swift.

China, o putere benignă cu ambiții regionale?

Declarațiile lui Trump nu au trecut neobservate. South China Morning Post titrează: ”Donald Trump joacă la cacealma cu amenințarea războiului financiar? Oficialii chinezi nu sunt siguri”. ”Pentru că nu a obținut o victorie decisivă în războiul economic cu China, liderul SUA se pregătește pentru războiul financiar – sau cel puțin lasă impresia că face asta. Ar putea fi doar o tactică pentru a speria China, pentru că un asemenea război ar produce daune la fel de mari în SUA”. Publicația amintită citează un expert chinez de la Institutul de Finanțe Internaționale care arată că SUA se așteaptă ca Beijingul să ajungă la importuri din SUA de 350 de miliarde de dolari anual. Or, China trebuie să utilizeze Swift pentru a plăti pentru achizițiile din SUA.

O altă cale de atac a unei posibile a doua administrații Trump ar fi sechestrarea unor active chinezești în SUA, inclusiv o parte din datoria americană cumpărată de China. Ar fi un act de război financiar, considera South China Morning Post, iar China ar trebui să riposteze. Având în vedere că o bună parte din datoria suverană a SUA este deținută chiar de China, America s-ar afla în pericol de a intra în incapacitate de plată, un lucru care ar afecta grav statutul dolarului de valută de rezerva a lumii.

”Nu cred că administrația Trump ar fi atât de proastă încât să recurgă la asemenea acțiuni”, spune Yuqing Xing, fost profesor de economie la Institutul Băncii Asiatice pentru Dezvoltare din Tokyo. Însă, scrie South China Morning Post, ”Trump a fost într-atât de ”prost” încât să riște să provoace daune majore sistemului comercial global și lanțurilor de producție prin atacurile sale și prin acțiunile întârziate de a combate pandemia de covid-19”.

Și Foreign Affairs, și Foreign Policy, au avertizat că SUA nu trebuie să rupă relațiile economice cu China și să intre într-un nou război rece. Unii susțin că China este doar o putere regională care încearcă să reducă influența SUA în Asia și să-și mențină integritatea teritorială și stabilitatea. China nu dorește o altă ordine mondială și nici un război rece, susțin unii analiști. Mai mult, comerțul cu China ar fi reciproc avantajos pentru orice stat, iar rolul important al Chinei în stabiltatea economică este cea mai bună garanție că Beijingul nu-și va dori vreun conflict.

Alți analiști arată totuși că China a avut o politica agresivă, însă că un raspuns dur al Washingtonului nu ar face decât să înrăutățească lucrurile. Aveți răbdare cu China, par a spune unii experți, încercând să asigure lumea că Beijingul nu vrea să-și exporte ideologia.

Apoi, alte voci arată ca SUA ar pierde un război rece cu China, că limitarea exporturilor americane pentru companiile high tech chinezești ar duce la probleme economice serioase pentru SUA.

În fine, sunt voci care avertizează administrația Trump că ar putea avea suprize mari dacă SUA vor forța alte state să aleagă cu cine să aibă cele mai impotante relații comerciale: cu SUA sau cu China?

Marea iluzie

Și dacă toate abordările de mai sus nu sunt decât produsul unei mari iluzii, iluzia că Beijingul, odată cu deschiderea Vestului în perioada președintelui Nixon, o va lua pe drumul capitalismului, politicilor liberale și chiar al democrației? Clyde Prestowitz, fost consilier al secretarului Comerțului în administrația Reagan și acum presedinte al Economyic Strategy Institute, este convins că mulți politicieni, economiști și analiști din întreaga lume sunt prizonierii acestei iluzii.

”Am fost parte la această iluzie ca lider al misiunii comerciale americane în China, în 1982. În urma ei au început investițiile, iar economia Chinei a crescut cu viteza luminii. Apoi a venit deșteptarea: în 1989, Deng a ordonat tancurilor să tragă în protestatarii pro-democrație din Piața Tiananmen. Au murit 700 de oameni. Unii spun că au fost 10.000. S-a lăsat umbra peste relațiile cu China, însă incidentul a fost la rândul lui umbrit de căderea URSS, în 1991, văzută ca finalul Războiului Rece. China nu era încă o mare putere economică, iar URSS era percepută ca principalul inamic. Președintele Bush senior era convins că China era pe calea liberalismului și nu a acordat atenție represiunii. Însă Deng avea o altă viziune, foarte rar menționată în ultimii 30 de ani. În timp ce liderii occidentali predicau evanghelia democratizării prin botezul liberului schimb și al forțelor pieței, Deng își sfătuia astfel tovarășii: ”Aveți răbdare și stați sub obroc”. Și a scris și despre începutul unui ”nou Război Rece”, scrie Prestowitz, pentru The American Conservative.

Ca și George H.W. Bush, președintele Bill Clinton a râs când i s-a prezentat perspectiva ca Beijingul să ajungă să controleze internetul. China a venit cu o altă provocare – a arătat că poate absorbi toate conceptele thnologice și economice ale lumii lobere păstrând însă doctrina autoritară comunistă. Apoi, China a arătat că poate să conteste ”ordinea liberala bazată pe reguli”, criticand ”cuplarea” dintre SUA și China.

Deșteptarea, începutul noului Război Rece

”Liderii politici, economiștii, strategii și formatorii de opinie din Vest sunt vinovați pentru încrederea excesivă în estimările lor. Nu au ținut cont de planurile cincinale de dezvoltare din China stabilite pentru sectoare precum energia solară și telecomunicații. Și mai suprinzător este că China arăta cum își privatiza industria când, de fapt, nu făcea decât să transforme companiile de stat în lideri mondiali de piață. Aceste companii subvenționate de stat au globalizat China. Analiștii lumii libere au judecat aceste companii în termeni pur economici, însă pentru China ele erau strategice”, scrie Prestowitz.

Prea puțină atenția s-a acordat planurilor cincinale ale Chinei, urmate de planuri de un deceniu și planuri de 15 ani, anunțate de actualul președinte Xi Jinping. Marele proiect al Noului Drum al Mătăsii este unul de 40 de ani, conceput în 2013 și cu termen de finalizare în 2049. Iar la fel sunt și proiectele politice și abordările de politică externă ale Chinei, cu cele cinci princii ale coexistenței pașnice stabilite încă din 1949-1955, spre exemplu. Occidentul protestant își dorește culegerea roadelor marilor proiecte în cursul unui mandat-doua sau măcar al unei vieți, pe când planificarea chineză (de la economie, politică și până la spionaj) se face nu în ani, ci în decenii și decenii.

Prea mult timp s-a considerat că China este o putere regională cu ambiții regionale, spune fostul consilier al administrației Reagan. Dacă este așa, atunci de ce proiectul Noului Drum al Mătăsii se întinde în toată lumea, de ce apar ciocniri la frontiera cu India, de ce China cumpără porturi în Europa, trimite nave de foraj în Oceanul Arctic și ajută Venezuela? Dacă China nu ar fi decat o putere cum ambitii regionale, de ce guvernul german este atât de supărat că firma chineza Midea a cumpărat compania germană Kuka, un lider în robotică? De ce Germania adoptă legi care să interzică asemenea achiziții, dacă Beijingul este doar o benignă putere regională fără ambiții mondiale?

The Economist a recunoscut tacit, într-un articol din 2018, că avem de-a face cu un nou război rece. Vestul a pariat greșit în privința Chinei, scria revista britanică, iar concluzia era că SUA pierdeau deja acest nou război rece”, scrie Prestowitz.

Ce pot să facă Vestul, Statele Unite? Să dopte o politică pragmatică, scrie Prestowitz. ”Singura variantă este să recunoaștem că suntem într-un nou război rece. Nu însemană să ne decuplăm total de China, ci să ajungem la un nivel semnificativ de decuplare economică. Apoi, SUA trebuie să se asigure că firmele vestice vor ajunge să fie lideri în industriile vizate de China. Asta înseamnă adoptarea de politici industriale bune, subvenționarea cercetării și investiții. Cu alte cuvinte, trebuie dezvoltate politici ale globalizarii prin cooperare între sectorul afacerilor și guvern, așa cum am făcut-o și în secolul 19, și în cele două războaie mondiale, și în cursa pentru cucerirea spațiului și, mai ales, în Războiul Rece”.

sursa:https://www.cotidianul.ro/marea-iluzie-si-pariul-perdant-al-vestului/

Clinton: Biden nu trebuie să-și recunoască înfrângerea

 


Hillary Clinton a declarat că, în cazul in care primele rezultate la alegerile prezidențiale vor indica o victorie a rivalului Donald Trump, Joe Biden nu ar trebui să accepte înfrângerea. Asta pentru că voturile trimise prin poștă vor întârzia, iar ele ar putea schimba soarta scrutinului din noiembrie.

”Joe Biden nu trebuie sub nicio formă să-și recunoască înfrângerea, pentru că eu cred că se va întârzia și, în cele din urma, cred că va câștiga, dacă nu vom ceda niciun milimetru și dacă suntem la fel de concentrați și activi ca și tabăra cealaltă”, a spus Clinton. ”Cred că republicanii au câteva scenarii. Unul este să jongleze cu voturile prin poștă. Ei cred că asta îi va ajuta să obțină o majoritate la limită în Colegiul Electoral în ziua alegerilor. Deci ne trebuie o operațiune masiva și știu că echipa lui Biden se concentrează pe asta”, a spus Clinton.

”Trebuie să avem propriile noastre echipe care să se opună intimidărilor la care Trump și republicanii vor recurge în afara secțiilor de vot”, a spus Clinton.

Voturile prin poștă sunt acum una dintre marile teme de dispută politică în SUA. Președintele Trump consideră că extinderea acestui sistem de vot, motivată de pandemie, este un plan al democraților. ”Tot ce fac este să foloseasca covid pentru a frauda alegerile”, a spus Donald Trump la Convenția Națională Republicană, care se desfășoară între 24 și 27 august. ”Se folosesc de covid pentru a-i priva pe americani de niște alegeri libere și corecte. Nu putemn face asta. 80 de milioane de buletine de vot prin corespondență sunt trimise la adresele unor oameni care nu le-au solicitat. Nu e corect, nu e drept și nu cred că nu7 este posibil de contabilizat”, a spus președintele SUA.

Mulți analiști cred că nu va fi posibil să fie declarat un învingător în ziua alegerilor, din cauza sistemului de vot prin corespondență.

Poziția lui Hillary Clinton este împărtășită și de lidera Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi. Ea a declarat într-un interviu că Trump încearcă ”să sperie oamenii pentru a nu vota, să-i intimideze spunând că va trimite poliția la secțiile de vot”. ”Nu-l băgați în seamă, pentru că scopul lui este să reducă prezența la vot”, a spus Pelosi.

Pelosi a mers și mai departe și i-a acuzat pe republicani că sunt ”dușmani ai Constituției”. ”Noi depunem un jurământ cum că vom apăra Constituția în fața tuturor dușmanilor, interni și externi. Din păcate, dușmanii interni ai sistemului nostru de vot și ai Constituției sunt chiar la Casa Albă și în Congresul SUA. Însă haideți să ne mobilizăm, să ne organizăm și să nu-l lăsăm pe președinte să ne intimideze pentru a nu merge la vot. Susțineți sistemul poștal, care va fi esențial pentru aceste alegeri”, a spus Pelosi. ”Fac tot ce pot; intimidează și sperie oamenii spunând că la sectii vor fi agenții instituțiilor de forță, reduc rolul poștei. Este rușinos. Sunt dușmanii statului”, a mai spus Pelosi.

sursa:https://www.cotidianul.ro/clinton-biden-nu-trebuie-sa-si-recunoasca-infrangerea/

Gaz pe foc, cu omul lui Putin

 


Evgheni Prigojin, un apropiat controversat al preşedintelui Vladimir Putin, a promis miercuri că îl va ‘ruina’ pe Aleksei Navalnîi, opozantul aflat în comă la Berlin în urma unei presupuse otrăviri, dacă acesta ‘nu îşi va da sufletul’, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Omul de afaceri, supranumit ‘bucătarul-şef al lui Putin’ pentru că firma sa de catering Concord a lucrat pentru Kremlin, este suspectat de legături cu o ‘fermă de troli’ pe care Washingtonul o acuză de ingerinţă electorală, precum şi de implicare în grupul de mercenari Wagner.

Prigojin intenţionează să-i facă pe Navalnîi şi pe aliata sa Liubov Sobol să-i plătească 88 milioane de ruble (aproape un milion de euro) drept prejudicii în urma publicării uneia din anchetele lor, anunţă un comunicat publicat marţi seară de biroul de presă al Concord.

Navalnîi şi echipa sa vizează în anchetele lor corupţia elitelor ruse, adunând milioane de vizualizări pe reţelele sociale.

‘Intenţionez să ruinez acest grup de oameni fără scrupule’, afirmă Prigojin în comunicat, potrivit căruia o firmă de cantine şcolare, care a încheiat un contract cu Concord, ar fi fost prejudiciată în urma unui video al lui Navalnîi care îi incrimina activitatea.

Prigojin susţine că a despăgubit firma respectivă şi acum vrea să recupereze banii de la opozanţi.

‘Dacă Navalnîi îşi dă sufletul lui Dumnezeu, nu am intenţia să-l persecut în această lume (…) Dacă va trăi, va trebui să răspundă cu toată rigoarea legii ruse’, a adăugat el.

În martie, Prigojin a cerut despăgubiri de 50 miliarde Statelor Unite după ce acestea l-au sancţionat pentru rolul său în ingerinţa Moscovei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Omul de afaceri mai este acuzat de legături, pe care le neagă, cu grupul Wagner, ai cărui membri ar lupta în Siria, Libia şi mai multe ţări din Africa.

Opozantul Aleksei Navalnîi se află spitalizat la Berlin, unde medicii spun că au stabilit că prezintă ‘urme de otrăvire’.

Ivan Jdanov, directorul Fundaţiei Anticorupţie (FBK) a lui Navalnîi, a declarat miercuri că ‘este clar că doar Putin personal ar fi putut să autorizeze otrăvirea’ acestuia.

Putin ‘urăşte prea mult ceea ce face FBK, dându-i în vileag pe el şi anturajul lui’, a spus Jdanov, citat de Reuters.

Kremlinul a calificat drept ‘vorbe-n vânt’ şi neadevăruri orice aluzii că Putin ar fi implicat în vreun fel în îmbolnăvirea opozantului.

Potrivit Reuters, Navalnîi însuşi a considerat că moartea sa nu-l va ajuta pe Putin. Cu puţin înainte de a se îmbolnăvi, el le-a spus susţinătorilor că moartea sa l-ar ‘transforma într-un erou’.

sursa:https://www.cotidianul.ro/gaz-pe-foc-cu-omul-lui-putin/

Arafat, nu și nu !

 


Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, vorbind despre epidemia de coronavirus, că nu poate să recomande deschiderea restaurantelor.

„Pandemia nu a trecut și s-ar putea chiar să ne trezim că nici măcar nu am văzut ce e mai rău din această pandemie. Adică poate lucrurile să devină și mai rele. La iarnă să fie mai rău. Apariția și a virozelor înseamnă și dificultăți în diagnosticare. Se poate ca unii să le aibă pe amândouă, de asta recomandăm vaccinarea împotriva gripei sezoniere. (…) Nu avem deocamdată o descreștere evidentă. La orice moment se poate ajunge la mai rău și la o creștere, mai ales dacă nu se respectă regulile. Acum vedem o scădere, dar e posibil ca în timpul toamnei, când revin oamenii la serviciu, școli, vor duce la o creștere.”, a spus Arafat la B1TV.

Raed Arafat susține că autoritățile se pregătesc pentru ca în tomană și iarnă virusul să aibă un efect mai mare decât până acum, motiv pentru care trebuie întărită capacitatea ATI.

„Ne așteptăm ca cel puțin în toamnă și iarnă să avem un efect mai mare decât până acum, de asta ne concentrăm pe creșterea capacității secțiilor ATI, pe partea COVID. Am crescut numărul locurilor, am reușit și cu sprijinul dotărilor care au intrat în stocurile strategice la București, Mureș, Cluj, la Brașov urmează să crească numărul paturilor ATI, la Timișoara, Ploiești, la Argeș au ajuns unităților mobile.”, a spus Arafat.

Acesta a vorbit și despre deschiderea restaurantelor.

„Nu pot să recomand deschiderea restaurantelor. Ce pot să vă spun e că dacă se deschid, ce pot recomanda medicii sunt regulile foarte stricte și în ce condiții se deschid. Dar nu cred că cineva vine să recomande să deschidem restaurantele. Nu poate fi o recomandare. Dacă se dorește deschiderea restaurantelor la un moment dat, putem spune condițiile pentru a reduce riscurile. Risc zero nu există. Apoi e iar la latitudinea populației, că una e să le deschizi și alta e dacă populația va merge acolo și în ce condiții va merge acolo, în spațiile închise vorbim. Încă sunt discuții, urmează să se ia o decizie finală. Recoamndările medicale vor fi modalitatea prin care se poate face asta cu cel mai mic risc posibil. Nu vreau să intru în subiect și să dăm drumul la speculații și, în final, să ne trezim că e așa sau altfel.”, a mai declarat Raed Arafat.

sursa:https://www.cotidianul.ro/arafat-nu-si-nu/

Un colos auto mută producția din Germania în România ! Ce orașe concurează pentru zecile de locuri de muncă

 


Grupul suedezo-american Autoliv, producător de airbaguri și sisteme de siguranță auto cu vânzări anuale de peste 8,5 miliarde de dolari, va reloca mai multe posturi din Germania în România, notează profit.ro

Decizia vine la fabrica Autoliv din landul german Schleswig-Holstein, de unde producătorul va transfera 70 de posturi spre România și alte 200 către Ungaria. În România, Autoliv mai are 10 fabrici și două centre de inginerie, în 7 orașe: Brașov, Timișoara, Lugoj, Sfântu-Gheorghe, Reșița, Onești și Iași, notează sursa citată.

Autoliv este listată la Bursa din New York, acolo unde o acțiune a companiei este cotată în această dimineață la 69 de dolari bucata. Maximum per acțiune s-a atins în 2018, atunci când o acțiune Autoliv a atins și 114 dolari bucata. 

sursa:https://www.gsp.ro/sporturi/noutati-auto/autoliv-muta-productia-din-germania-in-romania-608129.html?utm_source=adevarul.ro&utm_medium=widget&utm_campaign=Adevarul-Widget

Pălăria, o s-o duc înapoi în stradă. Aștept să treacă mașina cu pesediștii care strigă în megafoane că ce de mai autostrăzi au construit ei. Cine să-i creadă ? Uite, vine și mașina cu peneliști. Mă uit la toți golanii ăia și-mi vine o idee nebună...

 



Nu știu care a găsit pălăria într-un pod. Pur și simplu a găsit-o, așa, printre vechituri. A venit cu ea în stradă, s-a dat mare. Nu e nimic rău în asta. Zilele trecute alergase prin oraș să lipească afișe electorale primite de la liberali. Liberalii i-au dat niște bere, i-au promis niște bani. L-au păcălit, se înțelege. Și pesediștii l-au păcălit.

Acum a venit în stradă cu pălăria. Ne-a zis că, dacă și-o pune pe cap, o să dispară pe loc. Și o să-l găsim tocmai în America. îi plăcea America, voia s-o șteargă acolo. Zis și făcut, și-a pus pălăria pe cap și dus a fost. Nu știu care a luat pălăria la el acasă și ne-am certat zdravăn din pricina asta. Nu era corect dar ce mai e corect astăzi?

Mai nimic. A venit o mașină cu useriști să ne plătească, chipurile, dacă le lipim afișele electorale pe toate gardurile. Nici unul dintre noi nu s-a mișcat. Au venit din nou liberalii. Au venit și pesediștii, toți în păr. Nu ne-am mai dus. Nu știu care și-a pus pălăria pe cap și-a dispărut în Africa, zău că nu mint.

Au venit apoi mai mulți, sătui de politica din țara noastră dragă. Au plecat care-ncotro. Duși au fost. Nu i-a mai găsit nimeni, niciodată. Eu am găsit pălăria pe trotuar alaltăieri. De atunci mă perpelesc. Nu știu ce să fac. Parcă am știut vreodată. Mă învârt în jurul pălăriei. Nu am stare. Mă întreb plin de înfrigurare. Îmi pun o mulțime de întrebări. N-am vreun răspuns. Cred că nici nu-m doresc vreun răspuns.

Era ușor așa să chibițez. Stăteam pe margine, ușor înfiorat, ușor exaltat. Omul răsucea pălăria între degete. Se uita la noi. Zâmbea strâmb. Unii râdeau în hohote de nebuni. Râdeau așa. Râdeam și noi ca niște proști. Pentru că nu ni se întâmpla nouă. Acum mi se întâmplă mie. Sigur că pot să mă duc în stradă și să arunc pălăria pe trotuar în calea altcuiva. O arunc pur și simplu, n-am nevoie de ea. Îmi cumpăr bilet la avion și zbor unde vreau. Dacă îmi pun pălăria pe cap, nu mă mai găsește nimeni niciodată. Dus am fost. Mă uită repede cu toții. Nu mă mai ține minte nimeni. Nu-și mai aduce aminte nimeni de mine. Las în urmă totul. Rămân toate în urmă, se duc la vale. Le ia apa. Le spulberă vântul.

Le acoperă uitarea. Pălăria parcă s-ar mișca, nu se mișcă. Zic eu așa, că s-ar mișca. Aș vrea eu. Nu e vie. Nu e o ființă. E o pălărie. Dacă stau bine și mă uit la ea, e cam ponosită, e cam roasă de vreme. Mare lucru, o pălărie acolo. Ia uită-te la ea! Ce mai pălărie! O iau și o întorc pe toate părțile. Nu are nimic neobișnuit. Din calota ei nu se aude nici un sunet ciudat. Nici miros n-are pălăria asta. Nu miroase a nimic. O pălărie adevărată trebuie să miroase a lavandă, a sudoare, a tutun. Pălăria asta nu miroase a nimic, e de-a dreptul suspect că nu miroase a nimic.

O s-o duc înapoi în stradă. Chiar mă hotărăsc să o duc în stradă. Aștept să treacă mașina cu pesediștii care strigă în megafoane că ce de mai autostrăzi au construit ei. Cine să-i creadă? Uite, vine și mașina cu peneliști. Mă uit la toți golanii ăia și-mi vine o idee nebună, ceva de speriat. Asta era! Trebuia să-mi dau seama de la bun început ce am de făcut. N-o să fie greu să-i conving să încerce pălăria, așa, pe rând, am eu o stratagemă imbatabilă. Zis și făcut.

sursa:https://www.cotidianul.ro/palaria/

PSD, partid de cîrpe ciolace. Duetul Ciolacu-Dîncu, acești Sulla și Pendulla ai democrației noastre de gintă latină, abia așteaptă să ducă patria apriorică spre noi culmi ale bunăstării și progresului.

 


Numai proștii sau naivii nu văd concluzia reală a recentului congres al PSD : serviciile de informații romîneze ( SRI,  mai ales ) au colonizat, cvasi-total, și ultimul partid important care se mai opunea, cumva, acestei maladii endemice și subterane care a acaparat, mai ales în ultimul deceniu, societatea, statul și mințile majorității.


Contează mai puțin că PSD era în continuare un partid anchilozat, retrograd, populist, condus de o gașcă de profitori penali, cu ambalaj social-democrat. Principalul era un lucru destul de paradoxal : această șandrama din prima ligă politică rămăsese singurul bastion, vai de capul lui, în calea transformării totale a Romîniei într-o semi-colonie, guvernată de facto prin intermediul serviciilor de securitate.

După acest congres al marionetelor, peisajul previzibil e clar ca lumina din beci, în toată splendoarea lui de gunoiște cu ramă aurie. Președinte a fost înșurubat micul reptil interimar Marcel Ciolacu – un nimeni de mîna a șaptea, legat ombilical de SRI, fost tovarăș al teroristului condamnat Omar Haysam. La dreapta lui a revenit, în capul mesei, jegul inteligent Vasile Dîncu – eminența maronie și civilă a SRI, marele sociolog cu care ” grupul de la Cluj ” n-a cîștigat decît campionatul de fotbal, nu alegerile politice, pe care le-a tot pierdut lamentabil, ani la rînd.

Restul sînt detalii și un lung tunel. Nu doar al presupusei social-democrații romîneze, ci al întregii societăți.N-am fost niciodată fan al lui Iliescu, al lui Năstase, al lui Geoană sau al lui Dragnea, și tocmai de asta n-am nici o reținere s-o spun clar : dincolo de toate păcatele lor, mai mari sau mai mici, PSD era pe atunci, în general, un partid mai util pentru democrație decît e acum. Cînd s-a transformat cvasi-total într-un apendice flasc al serviciilor secrete și al intereselor străine de cele ale Romîniei.

Propagandiștii și spălații pe creier pot lătra cît vor și pot arunca cu bale ca și pînă acum, dar realitatea e una sumbră, previzibilă demult : odată cu ultimul congres al PSD și colonizarea oficială a partidului de către serviciile de informații, putinizarea soft a Romîniei , în variantă occidentală, intră într-o nouă etapă. E o altă formă de fanariotizare, mai puțin evidentâ, mai puțin agresivă, dar cu efecte la fel de toxice.

Despre vreun neo-vladimiresc ori despre niște neo-pașoptiști, slabă nădejde. Mai degrabă am putea avea parte, dinspre Crimeea și Transnistria, de un nou Kiselef, doar că nu prea progresist, ca acela din secolul al 19-lea.

Să nu fim prea pesimiști însă. Duetul Ciolacu-Dîncu, acești Sulla și Pendulla ai democrației noastre de gintă latină, abia așteaptă să ducă patria apriorică spre noi culmi ale bunăstării și progresului. Bunăstarea și progresul altora, desigur, nu ale  fraierilor votanți. Asta doar dacă nu cumva credeți în povești de adormit adulții …

Lucian Postu

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii . Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

sursa:https://www.cotidianul.ro/psd-partid-de-cirpe-ciolace/

Bilanţ după 6 luni de criză

 


Impactul economic negativ adus de criza Covid-19 este uriaş. Industria ospitalităţii a pierdut 70% din încasările înregistrate în august 2019, iar pe întregul an, turismul ar putea pierde între 910 miliarde şi 1.200 miliarde dolari.

După şase luni de criză, specialiştii spun că şi anul şcolar este unul ratat. Iar bursele la nivel mondial sunt în cădere liberă.

Peste 875.000 locuri de muncă au fost şterse din economie în perioada 16 martie – 15 iulie, iar 1,5 milioane de români au intrat în şomaj tehnic.

Peste 300.000 de firme din România riscă să intre în insolvenţă. Peste 23% dintre companii şi-au închis operaţiunile din cauza crizei, iar 37% au redus-o.

În starea de urgenţă, economia a pierdut 30% mld. euro din cifra de afaceri a companiilor.

Analiştii estimează un deficit bugetar de 10% din PIB pentru finalul anului

Producţia auto pierdută în România din cauza crizei, până în martie, este de circa 69.000 de automobile.

sursa:https://www.cotidianul.ro/bilant-dupa-6-luni-de-criza/

Ieși mai devreme la pensie dacă îndeplinești această condiție

 


Cei care au locuit 30 de ani în zone poluate ies mai devreme la pensie cu 2 ani. 

Camera Deputaților a adoptat marţi, în calitate de for decizional, o propunere legislativă vizând extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, dacă au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora.

Conform proiectului, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.

Localităţile cu astfel de condiţii sunt: Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu-Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi localităţile Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, localităţile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba, localităţile Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov, localitatea Galaţi din judeţul Galaţi, localităţile Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, localităţile Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, localităţile Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, localităţile Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, localităţile Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea. Beneficiază de prevederile proiectului şi persoanele care locuiesc pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi.

sursa:https://www.cotidianul.ro/iesi-mai-devreme-la-pensie-daca-indeplinesti-aceasta-conditie/