5.26.2020

Personajul central din romanul ”Shogun”, scris de James Clavell, a existat cu adevărat.



Cine a citit romanul „Shōgun”, scris de James Clavell , sau a urmărit filmul cu același nume, își amintește de personajul central al cărții, marinarul englez William Adams.

Scriitorul James Clavell, atunci când a scris romanul Shogun, s-a inspirat dintr-un manual al fiicei sale, unde scria următoarele: în anul 1600, d.H., un englez care a navigat spre Lumea Nouă, a ajuns în japonia, unde a devenit samurai.

Chiar dacă povestea de viață a lui Adams, este bine documentată, locul său de odihnă final, a rămas un mister arheologic sigilat, mai bine de patru sute de ani.

În anul 2019, o echipă de arheologi, au săpat într-un cimitir de pe insula Hirado, din Prefectura Nagasaki, din Japonia, și au identificat pozitiv, rămășițele marinarului englez.



William Adams


William Adams, s-a născut în anul 1564, d.H, iar în anul 1598, s-a alăturat unei călătorii, organizată de cinci nave olandeze la Rotterdam, în căutarea bogățiilor din Lumea Nouă.

Adams făcea parte din echipajul singurei nave supraviețuitoare, care a fost târâtă la mal, iar Tokugawa Ieyasu, șhogunul sau șeful castei de samurai, care stăpânea Japonia la vremea respectivă, l-au reținut la Castelul Osaka. 



Shogunul Tokugawa Ieyasu

După ce s-a împrietenit cu legendarul conducător japonez, Adams a devenit atât de valoros pentru conducător, încât i s-a interzis să părăsească insula, unde era cunoscut drept samuraiul cu ochii albaștri.

Adams a impresionat atât de mult șhogunul, încât, în ciuda faptului că avea o soție și copii în Anglia, s-a logodit cu o femeie japoneză, pe nume Yuki și au avut doi copii, pe Joseph și pe Susanna, și este consemnat, de asemenea, că marinarului englez i s-a recunoscut statutul de samurai și, a primit în dar, 90 de sclavi.


Când shogunul a permis, în cele din urmă, războinicului marinar să se întoarcă la familia și viața sa în Anglia, Adams a respins oferta și a decis să trăiască restul vieții sale în Japonia.

Oasele vechilor navigatori, din care 5 la sută au fost recuperate, au fost descoperite în interiorul unei urne funerare, care fusese inițial săpată în Cimitirul Hirado în anul 1931. 



Scheletul a fost găsit în ceea ce arheologii, au numit mormânt în stil occidental, ceea ce a dus la zvonul că, acesta era într-adevăr locul de odihnă final, al lui Adams.

Ulterior, a fost descoperită o piatră funerară în apropiere, cu numele japonez, adoptat de marinar, și anume Miura Anjin. 



Acum, arheologii de la Universitatea din Tokyo, folosind instrumente moderne de analiză, au confirmat că bărbatul misterios, a murit undeva între anii 1590 și 1620 d.H., ceea ce reprezintă tocmai perioada în care Adams a murit.

Entuziasmul oamenilor de știință, a crescut atunci când, analiza lor principală, a sugerat că ADN-ul scheletului, a fost cel al unui bărbat din Europa de Nord, care a murit între 40 și 59 de ani.

Acum, după 400 de ani, de la moartea marinarului, anchetatorii medico legali din Japonia și Marea Britanie, au anunțat că este vorba despre William Adams.




Profesorul Richard Irving, membru al clubului William Adams din Tokyo, a declarat că descoperirea, este în concordanță cu caracteristicile cunoscute ale lui Adams, în ceea ce privește sexul, țara de origine ancestrală, vârsta morții și anul morții.



Sursa: https://www.ancient-origins.es/noticias-historia-arqueologia/samurai-ingles-006115