9.15.2020

Textele chinezești Mawangdui sunt primul atlas anatomic din lume

 


Cercetătorii care studiază textele chinezești antice au descoperit că sunt lucrări anatomice . Aceste texte de anatomie chineză sunt, probabil, unul dintre primele atlasuri anatomice ale corpului uman. Investigațiile cercetătorilor asupra acestor texte de anatomie chinezești extrem de vechi indică faptul că China a fost prima care a dezvoltat anatomia, cu multe secole înainte de antici grecii antici .

O echipă de cercetători de la Universitatea Bangor din Regatul Unit și alte universități au reexaminat manuscrisele medicale Mawangdui găsite într-un mormânt chinezesc în anii 1970. Aceste texte au fost găsite într-un cimitir Mawangdui din Changsha , în sudul Chinei centrale, care adăpostea trei morminte de elită. Textele au fost scrise în secolele III și II î.Hr., în urmă cu aproximativ 2.200 de ani.



Parte a unui manuscris taoist, cerneală pe mătase, secolul al II-lea î.Hr., dinastia Han, dezgropată din mormântul lui Mawangdui III, Chansha, provincia Hunan, China. (Muzeul provinciei Hunan / Domeniul public )


Acupunctura antică și interzicerea disecției confucianiste


Înregistrarea anatomica afirmă că „Textele descriu organizarea corpului uman sub formă de diviziuni sau căi, fiecare dintre ele asociate modelelor de boala. “Aceste căi sunt similare cu descrierile căilor de acupunctură care au fost înregistrate în lucrările clasice chinezești. Prin aceste căi, Qi ( energia vieții) circulă și acest concept rămâne deosebit de important în acupunctura modernă. Se pare că porțiuni din textele Mawangdui au fost incluse în compendii medicale mai mari, cum ar fi Neijing , care a avut o mare influență asupra medicinei din Asia de Est.

Cercetătorii au scris în Anatomical Record că „în China antică, se consideră în general că dezvoltarea anatomiei nu a presupus disecția ”. Aceasta deoarece ideile confucianiste despre evlavia filială, care au fost foarte influente în perioada Han și nu numai, au interzis efectiv disecția. Prin urmare, se credea că orice descriere a corpului uman în lucrările medicale chineze nu se bazează pe o examinare fizică internă a corpului uman.


Istoria stabilită a disecției

Deoarece disecția a fost interzisă în China, s-a presupus că grecii antici au produs primele atlasuri anatomice adevărate din lume. Se credea că grecii Herophilus (335-280 î.Hr.) și Erasistratus (304-c.250 î.Hr.) au fost primii care au disecat corpul uman, deși lucrările lor s-au pierdut. Cu toate acestea, cercetările echipei au respins acest lucru, iar reinterpretarea textelor arată că China a produs posibil cel mai vechi atlas anatomic.

În schimb, cercetătorii au adoptat o nouă abordare a textelor. Vivien Shaw, care predă anatomia și a fost implicată în studiu, a afirmat că „Trebuie să abordăm aceste texte dintr-o perspectivă diferită de cea a viziunii noastre medicale occidentale actuale asupra arterelor, venei și sistemelor nervoase separate ale corpului”, potrivit Phys.Org . Echipa a reinterpretat textele din perspectiva Yin și Yang , principiul echilibrării contrariilor.


Grafic chinezesc antic Daoyin tu, pentru exerciții fizice pentru îmbunătățirea sănătății și pentru tratamentul durerii. Bazat pe o reconstrucție a „Ghidului și a diagramei de tracțiune” excavat din mormântul 3 Mawangdui din vechiul regat Changsha. (Galerie Welcome Collection / CC BY 4.0 )



Stabilirea legăturilor între primele texte Han și anatomie


Conversația raportează că cercetătorii „au petrecut mult timp verificând și confirmând traducerile descrierilor meridianelor”. Apoi au produs noi traduceri ale textelor, pe care le-au numit „descrieri de testare”, care le-au permis să clarifice sensul lucrărilor.

Echipa a scris în Registrul anatomic că apoi a numit „structurile fizice pe care le-am identificat prin disecție și examinarea anatomică drept cele mai probabile structuri descrise în Mawangdui”.

Cercetătorii au făcut legături între descrierile meridianelor din textele din era Han și trăsăturile anatomice, în special în brațe și picioare. Izzy Winder, unul dintre cercetătorii principali ai studiului, a declarat pentru Universitatea Bangor că „am putut arăta paralele semnificative între descrierile din text și structurile anatomice și, astfel, redescoperim interesul îndelungat pentru studiul științific al formei umane”. Interesant este că unele dintre aceste structuri sunt vizibile doar în timpul disecției și se crede că aceasta este o dovadă că chinezii au disecat, de fapt, corpuri.


Au fost disecțiile penale chinezești excepția de la regulă?



Acest studiu a relevat că conținutul documentelor Mawangdui nu este ezoteric, ci se bazează pe cercetări empirice. Autorii studiului cred că documentele medicale antice Han se bazau pe disecții ale corpului uman. În timp ce directorii confuciani au interzis disecția, dovezile istorice indică în mod clar că disecțiile au fost efectuate în China antică. Cercetătorii au scris în Anatomical Record că „Han Shu (Cartea lui Han) înregistrează disecția criminalului Wang Sun-Qing”. Prin urmare, anchetatorii au susținut că disecțiile ar fi putut fi permise în corpurile criminalilor executați.

Reinterpretarea textelor arată că disecția a fost implicată în producerea textelor. Prin urmare, cercetătorii susțin că textele Mawangdui sunt primul atlas anatomic din lume. Această concluzie contestă viziunea eurocentrică asupra dezvoltării anatomiei ca știință care își are originea în Grecia antică. Mai mult, descoperirile arată cât de avansată era China antică în ceea ce privește știința și medicina. Vivien Shaw a declarat pentru Universitatea Bangor că „epoca Han contemporană a fost o perioadă de mare învățare și inovație în arte și științe, așa că acest tip de știință anatomică clasică se potrivește cu cultura dominantă a vremii”.



Principalele linii ale meridianelor de acupunctură din spatele corpului uman (Birgit Reitz-Hofmann / Adobe Stock )


Texte antice de anatomie chineză și originile acupuncturii


Descoperirile echipei îi ajută, de asemenea, să înțeleagă mai bine originile acupuncturii. Shaw este citat de Universitatea Bangor spunând: „credem că interpretarea noastră a textului contestă credința larg răspândită că nu există o bază științifică pentru anatomia acupuncturii”. Acest lucru respinge ideea că acupunctura se bazează exclusiv pe idei ezoterice și arată că a apărut din activitatea primilor anatomiști care încearcă să înțeleagă structura corpului. Acest lucru poate explica de ce acupunctura este considerată eficientă în întreaga lume, în special în tratarea durerii cronice.


sursa:https://www.ancient-origins.es/noticias-ciencia-espacio/texto-anatomia-china-00642

Firea, răspuns ironic referitor la o dezbatere faţă-n faţă cu Nicuşor Dan: „Candidatul Dreptei vine cu Câine, interlopul din parc ! Eu vin cu Billy”

 


Gabriela Firea, candidat al PSD pentru Primăria Capitalei, dă de înţeles că va accepta dezbaterea cu Nicuşor Dan, însă aceasta a avut un mesaj ironic faţă de contracandidatul de la PNL şi USR-PLUS, despre care susţine că ar putea veni cu prietenul lui „interlop”.

„Abia astept dezbaterile de saptamana viitoare! In patru, trei, doi, cat si cum vor dori! Nu uitati, televiziunea e prima mea dragoste profesionala! De obicei, sunt invitati sustinatori. Sa vina fiecare cu cine vrea, cu apropiati. Sigur candidatul Dreptei Aproape Unite  vine cu fratele lui - Caine ! Interlopul din parc ! Vin si eu cu Billy ! Ras, tuns, frezat ! Ca doar iese in lume !”, a scris pe Facebook Gabriela Firea.    

Între Nicuşor Dan şi Gabriela Firea au fost mai multe schimburi de replici, mai ales după apariţia unei înregistrări despre care candidata PSD susţine că ar putea fi un trafic de influenţă al lui Nicuşor Dan în favoarea unui interlop.   Candidatul susţinut de PNL şi USR-PLUS pentru Primăria Capitalei Nicuşor Dan a anunţat că a accepta invitaţia de a participa la o dezbatere electorală faţă în faţă cu Gabriela Firea, la Realitatea Plus pe 23 septembrie. El a adăugat că speră ca primarul general să accepte invitaţia, în contextul în care aceasta a refuzat mereu să ia parte la o astfel de dezbatere.

sursa:https://adevarul.ro/news/politica/firea-raspuns-ironic-referitor-dezbatere-fata-n-fata-nicusor-dan-candidatul-dreptei-vine-caine-interlopul-parc-vin-billy-1_5f60ba995163ec4271036110/index.html

Coldea și americanii implicați în crearea partidelor USR și PLUS

 


Despre implicarea serviciilor secrete în apariția USR s-a scris mult, dar un fapt nu era clar – de ce serviciile române, încă militarizate, ar susține o grupare neo-stângistă, de tip troțkist și sorosist, apropiată mai curând de zona anarhistă decât de un sistem ordonat, specific militarilor?

Răspunsul ar putea fi unul singur: nu a fost o acțiune a serviciilor române, ci a unor străine – de exemplu a celor americane, care vedem bine ce au făcut în Orient, anarhia de acolo creând fenomene antisociale și în Occident. Dar, cel mai clar este exemplul anarhiei actuale create chiar în SUA, contra președintelui Trump, de mișcările BLM și ale celor care susțin revendicări și pretenții excesive pentru unele minorități.

Ori, dezvăluirea ”nucleară” este chiar confirmarea implicării americane în crearea USR – și a fost făcută de un celebru demnitar, fost ”maestru” al combinațiilor politice: Miron Mitrea.

Fostul ministru și parlamentar a declarat la Antena 3 că USR și PLUS sunt ”partide create pe algoritmi, nu prin metodele clasice de politică la firul ierbii”.
În cazul PLUS-ului lui Cioloș, Mitrea spune că s-a utilizat un ”sistem franțuzesc folosit de Macron”, adică mișcarea politică ”En Marche”.

Dar, atenție acum: de ce nu a avut atâta succes, precum USR?

”Nu s-a comparat cu sistemul american adus de Coldea pentru USR”, a explicat Mitrea, subliniind că ”algoritmul e foarte bun la softul USR”.

Deci, deocamdată pe scurt, Miron Mitrea a explicat că această grupare, care a mers paralel cu manifestațiile de tip Soros, are la bază un ”algoritm” (citește – susținere logistică diversă și complexă) trimis din SUA, pe linia unui om puternic din servicii.

Așteptăm ca Miron Mitrea să dea alte detalii. Până atunci, să spunem că și lucrarea contra lui Victor Ponta dintr-un celebru dosar are legătură o zonă americană legată de Soros.

Întâmplător, Miron Mitrea colaborează acum cu televiziunea la care ”Portocală” a început să vorbească despre cazul respectiv.

(notă: declarația lui Miron Mitrea a fost consemnată de ”Știri pe surse”). 

sursa:https://ro.sputnik.md/analytics/20200913/31653214/Coldea-si-americanii-implicati-in-crearea-unui-partid.html

Liviu Pleșoianu, mesaj surpriză pentru PSD și susținătorii săi

 


În ciuda presupunerilor multor analiști, de pare că Liviu Pleșoianu  nu părăsește PSD! În schimb, se opune noii ”orientări” anunțate de Vasile Dîncu. ”Social-democrația mea NU este social-democrația domnului Vasile Dîncu!”, scrie Liviu Pleșoianu.


Deputatul se referă la o declarație recentă a lui Vasile Dîncu -  “Nu înţeleg de ce trebuie sa ne fie ruşine să recunoaştem că pe noi ne votează săracii, oamenii fără studii. Ne votează pentru că ei au cea mai mare nevoie de noi, iar ceilalţi se descurcă singuri.”

”Domnul Dîncu exprimă noul crez al unui PSD care începe să aibă mize tot mai mici”, constată Liviu Pleșoianu. ”În 2012 și în 2016, PSD a fost votat și pentru măsurile economice, dar și pentru că foarte mulți oameni, din toate categoriile sociale, au crezut în “dreptate până la capăt” (în 2012), apoi în identitate, libertate, independență și autodeterminare națională (în 2016)”.


Pleșoianu e de acord ține de esența social-democrației să implementeze ”măsuri și programe care să îi ajute pe cei săraci”. Dar, ”dacă social-democrația ajunge să vadă în omul sărac doar un stomac, atunci social-democrația eșuează în sub-politic și devine un element toxic!”, scrie Pleșoianu.

În aceste condiții, Liviu Pleșoianu reia un mic fragment din apreciatul său discurs din timpul Congresului PSD din 29 iunie 2019:

“Să ținem cont, să nu uităm niciodată că oamenii care ne votează nu vor doar pâine, ei nu sunt doar un mare stomac... Sunt oameni demni, cu coloană vertebrală, care vor pâine, cum vrem cu toții, dar care nu sunt dispuși să se târască pentru a primi acea pâine!”, spunea atunci Pleșoianu.
Deputatul cerea atunci ca PSD să voteze ”astfel încât să triumfe adevărul, nu ipocrizia! Să triumfe curajul, nu frica! Să triumfe vorba liberă a omului liber, nu tăcerea vinovată!”

”Să triumfe dreptatea, nu injustiția și, mai mult decât orice, să triumfe România, nu „Românica”!  Votați pentru România, oameni liberi!”.

De atunci însă se pare că toate aceste idei au fost uitate, iar noua orientare transmisă de la centru este în paradigma anunțată de Vasile Dîncu.

Interesant este ce va face Pleșoianu mai departe. Pentru că nu pare nici a pactiza cu noua conducere, dar nici nu intenționează să plece, așa cum îi cer mulți susținători. Mesajul de azi este chiar o surpriză pentru că, după cum se exprimă deputatul, pare decis să rămână în PSD – chiar dacă social-democrația riscă să ”eșueze în sub-politic” și  să devină ”un element toxic”.

sursa:https://ro.sputnik.md/politics/20200915/31673514/Liviu-Pleoianu-mesaj-surpriz-pentru-PSD-i-susintorii-si.html

”Plicușor” Dan nu e doar o poreclă”

 


Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, susține că Orban vrea să îngroape ”corupția și traficul de influență practicate de Nicușor Dan”.

”Orban și PNL vin cu explicații aberante în încercarea jalnică de a îngropa corupția și traficul de influență practicate de Nicușor Dan.
Cât tupeu să aveți?! Oare își mai amintește domnul Orban cum a procedat atunci când el însuși a fost înregistrat în timp ce discuta despre bani de campanie?!

Cum e posibil ca Orban să apere un personaj care și-a clădit cariera pe apărarea parcurilor, a spațiilor verzi sau pe condamnarea abuzurilor urbanistice și care acum se dovedește că este un penal fără scrupule?! Nicușor Dan a făcut trafic de influență pentru ca un restaurant și o casă construite ilegal tocmai în mijlocul unui parc să nu fie demolate!

Cum e posibil ca acest individ să apere practicile abuzive ale unui interlop suspect în mai multe dosare?!
Nu mai aveți niciun pic de jenă?
Se dovedește încă o dată că ”Plicușor” Dan nu e doar o poreclă.....”, a scris Alfred Simonis, marți, pe pagina sa de Facebook.

sursa:https://www.antena3.ro/politica/lider-psd-plicusor-dan-nu-e-doar-o-porecla-581985.html

Victorie pentru Liviu Dragnea în instanță

 


Liviu Dragnea obține din nou dreptul să muncească după gratii. Instanța a constatat că i s-au încălcat drepturile atunci când i s-a interzis acest lucru în urma interviului pe care l-a dat fostei sale colaboratoare.

Constată că persoanei condamnate i-a fost îngrădit dreptul la muncă reglementat de dispoziţiile art. 78 din Legea 254/2013, în perioada 02.07.2020 - 15.09.2020”, se arată în decizia instanţei de la Judecătoria Sectorului 5.

Vă amintim că Liviu Dragnea a rămas fără drept de muncă la Penitenciarul Rahova, la sfârşitul lunii iunii, după ce a acordat un interviu prin Skype fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, interviu difuzat de o televiziune.

Judecătorii au ajuns la concluzia că Dragnea a încălcat regulamentul când a dat acel interviu.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/victorie-pentru-liviu-dragnea-in-instanta-581988.html

Doi români, favoriţii Italiei. Au impresionat la un show de talente

 


Cei doi tineri români au prezentat un număr de acrobație care a uimit nu doar juriul și publicul din platou, ci și pe cel de acasă, din fața televizoarelor. Pe pagina Facebook a concursului TV Tú Sí Que Vales postarea cu cei doi acrobați români a adunat sute de reacţii. 

Programul include mai multe ediții în care concurenții se prezintă în fața juriului (compus din Rudy Zerbi, Maria De Filippi, Gerry Scotti și Teo Mammucari) pentru a-și demonstra abilitățile și talentul în diferite discipline. A șaptea ediție este difuzată în perioada 12 septembrie – 28 noiembrie 2020, pentru douăsprezece ediții consecutive, care se vor difuza în serile de sâmbătă.

Artiști de toate naționalitățile se vor prezenta în fața publicului și al juriului. Acrobați, artiști de stradă, jongleri, cântăreți, dansatori, magi, imitatori, iluzioniști, comedianți, actori, poeți, campioni sportivi, vor urca pe scenă cu un singur scop: să cucerească juriul și publicul de acasă.

Câștigătorul concursului va intra în posesia unui premiu în bani în valoare de 100.000 de euro, scrie rotalianul.com.

sursa:https://www.dcnews.ro/doi-romani-favoritii-italiei-au-impresionat-la-un-show-de-talente_771197.html

UE propune oprirea schimbării sezoniere a orei

 


Comitetul de Turism şi Transporturi al UE propune oprirea schimbării sezoniere a orei, ceea ce nu ar modifica dreptul ţărilor UE de a decide cu privire la ora lor standard, conform News European Parliament.

Pentru ţările care decid să își păstreze definitiv ora de vară, ultima schimbare a ceasului va fi duminică din martie 2021.

Statele membre care preferă să îşi păstreze ora standard, cunoscută şi sub numele de „ora de iarnă”, schimbă ceasurile pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021.

Pentru a proteja piaţa unică, Comisia Europeană va analiza propunerile de fus orar ale statelor. Astfel, țările UE vot trebui să stabilească şi să comunice între ele toate modificările pe care le fac și să se asigure că aplicarea orei de vară în unele ţări şi a orei de iarnă în altele nu perturbă funcţionarea pieţei interne.

CE a organizat o consultare publică în vara anului 2018, care a primit 4,6 milioane de răspunsuri, din care 84% erau în favoarea întreruperii modificărilor semestriale ale ceasului, în timp ce 16% doreau să le păstreze.

UE a unificat pentru prima dată aranjamentele referitoare la ora de vară în 1980, pentru a asigura o abordare armonizată a schimbării orei pe piaţa unică, deoarece până atunci, practicile şi programele naţionale de oră de vară erau divergente.

Directiva actuală privind orele de vară impune ca ţările UE să treacă la ora de vară în ultima duminică din martie şi să revină la ora standard în ultima duminică din octombrie.

sursa:https://www.cotidianul.ro/ue-propune-oprirea-schimbarii-sezoniere-a-orei/

Miting anunțat la Guvern sâmbătă: Ce vor protestatarii

 


George Simion de la Alianța pentru Unirea Românilor organizează un miting  în fața Guvernului sâmbătă, 19 septembrie, ora 17:00, „cu respectarea prevederilor legale privind pandemia Sars-CoV-2, cu 100 de participanți și 500 de mașini”.

Protestarii vor să ceară, între altele, demiterea ministrului Transporturilor, Lucian Bode și anchetarea achizițiilor publice făcute în pandemia de SARS-CoV-2.

Lista revendicărilor, integral

  • Desfășurarea procesului de învățământ în școli, nu în sistem online, cu asigurarea condițiilor de igienă impuse de pandemie. Toaletele și apa curentă nu trebuie să lipsească din nicio școală.
  • Demiterea ministrului Transporturilor, Lucian Bode, în contextul accidentului de circulație provocat în data de 30 august, pentru încălcarea flagrantă a regulilor de conduită pe drumurile publice, sfidarea participanților la trafic și aruncarea întregii responsabilități pe umerii unui militar care are constrângeri în a reacționa public
  • Anchetarea achizițiilor publice făcute în pandemia de SARS-CoV-2 și, după caz, recuperarea prejudiciilor acolo unde acestea s-au realizat cu încălcarea legii (obținerea de foloase necuvenite, achiziția de mărfuri neconforme, infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, mită, trafic de influență etc.).
  • Renunțarea la măsurile derogatorii de la obligațiile prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului și restabilirea dreptului la libertatea întrunirilor și adunărilor publice, fără îngrădire.
  • Asigurarea accesului imediat la medicamente vitale pentru populație (precum Euthyrox sau tratamentele necesare bolnavilor de cancer și de alte boli grave) prin punerea sub control militar a achizițiilor necesare și a modului de distribuire.
  • Asigurarea asistenței medicale în spitale pentru bolnavii cu afecțiuni cronice.
  • Anchetă extinsă a Consiliul Concurenței referitoare la poziția de monopol a companiilor austriece care desfășoară activități în sectorul forestier.
  • Anchetarea cu celeritate de către Procuratura Generală a marilor privatizări făcute după căderea comunismului.
  • Sistarea procedurilor de vânzare a pachetelor majoritare deținute de statul român la companii precum CEC Bank, Eximbank, Hidroelectrica, TAROM ș.a.
  • Clasificarea hidrocentralelor de pe râul Jiu în rândul obiectivelor de interes national și finalizarea lucrărilor ajunse în stadii avansate.

sursa:https://www.cotidianul.ro/miting-anuntat-la-guvern-sambata-ce-vor-protestatarii/

Zvon crunt printre profesori și părinți

 

Un zvon dă frisoane profesorilor și părinților. Nici nu a început bine școala, cu bune și, mai ales, cu rele, că au reînceput grijile adulților. Și, de data aceasta, fără legătură cu teama de îmbolnăvire. Subiectul aflat pe buzele a tot mai mulți părinți are legătură cu reînchiderea unităților de învățământ care, spun aceștia, se va întâmpla după alegerile locale.

Zvonul bântuie prin tot mai multe cancelarii dar și printre părinți. Astfel, se pare că, după alegerile din 27 septembrie, multe dintre școli se vor închide iar orele se vor face tot online. Cel puțin așa ar prevede o circulară despre care vorbesc, pe la colțuri, cadrele didactice. Se pare că acesta ar fi și motivul pentru care, în unele școli, nici măcar nu s-a pus la punct orarul sau modalitatea de predare.

Subiectul începerii școlii este abordat și de Călin Popescu Tăriceanu. Liderul ALDE scrie și el că școala a început „Într-un haos cum nu a mai fost vreodată“, și spune că are și soluții pentru rezolvarea problemelor.

„Deși copiii nu au mai fost la școală de vreo 8 luni, cele mai multe școli au rămas la fel de triste, fără toalete, iar acolo unde ele există nu au apă și săpun, dar în schimb cu “pepsiglasuri” pe bănci! Oare cât vor rezista cuștile astea pentru copii? Probabil până după alegerile locale, pentru că tot ce a improvizat guvernul Iohannis-Orban este făcut să reziste doar până atunci! Fiți siguri că după ce iau votul românilor o să oprească și școlile și o să crească și numărul de infectați. Până atunci mașinăria de propagandă plătită din banii noștri își face treaba și ține batista pe țambal! DSP-urile sunt cu ochii pe profesori ca nu cumva să reclame ceva și îi amenință cu amenzi zdravene dacă suflă în front!

Am văzut orarele de la unele clase! Copiii au minimum 5-6 ore pe zi, deci se presupune că în tot acest timp vor sta cu masca pe față, fără să iasă în pauze, fără să se ridice de pe scaune! Este vreun adult care poate rezista la acest program? S-a transformat școala într-o instituție de tortură?

Revin și arăt: soluția este reducerea programei, maximum 3 ore pe zi în clase în serii de 15 copii. Haideți să oprim închisoarea asta pentru copii și să ne organizăm pentru redeschiderea școlilor după alegerile locale!“

sursa:https://www.cotidianul.ro/zvon-crunt-printre-profesori-si-parinti/

Decizie importantă luată de PSD pentru parlamentare

 


PSD va merge singur în alegerile parlamentare care se vor desfășura în data de 6 decembrie, a anunțat, marți, președintele partidului, Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, decizia a fost luată ținând cont că nu au fost anunțate alianțe nici pentru alegerile locale.

„Am luat decizia ca PSD să meargă singur în aceste alegeri parlamentare. Foarte mult a înclinat faptul că nu am avut nicio alianță electorală pentru alegerile locale”, a spus Marcel Ciolacu, după ședința Consiliului Politic Național.

Potrivit acestuia, din CPN fac parte, pe lângă președinții de organizații, și primarii de mari municipii și președinții de consilii județene, care, în prezent, sunt în bătălii locale cu celelalte formațiuni politice, iar aceștia nu au dorit alianțe pentru viitoarele alegeri.

Întrebat dacă a discutat cu parlamentari de la alte formațiuni politice să candideze la alegerile parlmentare din partea PSD, Ciolacu a spus că preferă să discute instituțional cu președintele partidului, nu cu parlamentari „la bucată”.

„Prefer să discut instituțional cu președintele partidului și nu cu parlamentari la bucată”, a spus Marcel Ciolacu, referindu-se la ALDE.

Apoi a admis că i-a propus lui Călin Popescu Tăriceanu să candideze din partea PSD.

„Am avut o discuție cu domnul președinte Călin Popescu Tăriceanu. I-am făcut propunerea de a veni pe listele PSD. Dânsul s-a exprimat că este incorect politic să facă acest lucru și respect total decizia domniei sale”, a mai spus Ciolacu.

sursa:https://www.cotidianul.ro/decizie-importanta-luata-de-psd-pentru-parlamentare/

Când vor scădea cazurile de COVID în România ? Anunţul făcut de ministrul Nelu Tătaru

 


România nu a trecut de primul val al epidemiei de coronavirus şi s-ar putea ca numărul de cazuri să scadă, dacă se respectă regulile, abia în noiembrie.

Ministrul Sănătăţii a făcut declaraţia luni seara, atunci când a fost întrebat când va veni valul doi al epidemiei în România.

"Stați să terminăm valul unu. Noi avem cea de-a doua fază a primului val sau a doua cocoașă, suntem în acel platou pe care intenționăm să-l menținem pe aceste două săptămâni în care vedem efectul de la începutul școlii, efect pe care trebuie să-l observăm în rândul copiilor, dar și în rândul profesorilor, sunt cei care intră în contact cu acești copii", a spus Tătaru, potrivit digi24.ro.

Tătaru: Numărul de cazuri COVID ar putea să scadă după a doua jumătate a lui octombrie-noiembrie


Şeful de la Sănătate a spus că numărul de cazuri de COVID ar putea să scadă după a doua jumătate a lunii octombrie, dacă sunt respectate restricțiile impuse.

"Respectarea regulilor ar trebui să ne lase în același platou, cu o creștere relativ mică a numărului de cazuri de la o zi la alta. În condițiile în care ne ducem spre începutul lui octombrie și vedem că gestionăm bine începutul acestei școli, ne va putea face ca spre jumătatea a doua a lui octombrie-noiembrie să avem și o scădere a numărului de cazuri, să nu uităm că va veni un sezon gripal, să nu uităm că există un sezon rece, că există patologie și comorbidități", a mai spus ministrul Sănătății.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/cand-vor-scadea-cazurile-de-covid-in-romania-anuntul-facut-de-ministrul-nelu-tataru-581950.html

Platforma de înscriere la ajutoarele de 1 miliard Euro este operațională. Ghid de preînregistrare

 






Citește mai departe și comentează pe StartupCafe.ro....


sursa:https://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-24285875-platforma-inscriere-ajutoarele-1-miliard-euro-este-operationala-ghid-preinregistrare.htm

Actele pe care trebuie să le ai în maşină, ca să nu iei amendă

 


Atenţie, şoferi. Trebuie să aveţi aceste acte asupra dumneavoastră în maşină, ca să nu luaţi amendă. 

În categoria documentelor pe care orice șofer trebuie să lei aibă la el atunci când circulă cu mașina amintim actul de identitate, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare al mașinii. Acesta, la rândul său, trebuie să menționeze Inspecția Tehnică Periodică aflată în perioada de valabilitate. Un alt document, devenit obligatoriu din 2014, este certificatul de inspecție tehnică periodică, care este primit odată cu efectuarea ITP-ului, scrie promotor.ro

Ce amenzi riscă şoferii

Atunci când nu respectă obligația de a avea asupra lui documentele de mai sus, șoferii riscă amenzi prevăzute în clasa a III-a de sancțiuni, adică de la șase la opt puncte-amendă. Ținând cont de faptul că punctul-amendă are acum valoarea de 145 de lei, vorbim aici despre amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

Pentru refuzul „înmânării actului de identitate, permisului de conducere, certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea polițistului rutier, precum și refuzul de a permite verificarea vehiculului”, șoferii riscă patru puncte de penalizare.

În cazul în care călătorești cu mașina în afara țării, la toate acestea se adaugă Cartea Verde, care este primită odată cu asigurarea RCA. Trebuie spus că prezența fizică a asigurării RCA nu mai este obligatorie în România, dar absența Cărții Verzi în original se poate lăsa cu o amendă usturătoare când circuli în afara granițelor.

sursa:https://www.dcnews.ro/actele-pe-care-trebuie-sa-le-ai-in-masina-ca-sa-nu-iei-amenda_771171.html

Da’ eu cum votez ? Raed Arafat face lumină !

 

Secretarul de stat Raed Arafat a venit, luni seară, cu noi precizări despre portul măştii de protecţie în secţiile de vot, după ce a fost acuzat că nu lasă oamenii să voteze. Arafat explică că ”nimeni nu va fi împiedicat să voteze”, dar pe de altă parte, șeful DSU subliniază tranșant: „Președintele comisiei va trebui să respecte legislația și să nu permită celor fără mască să intre în sectia de vot, iar la intrare trebuie să existe o rezervă de măști”.

„Vazand ca la Romania TV, de cateva ore, se posteaza si se vorbeste despre “ordinul lui Arafat” care incalca constitutia si care impiedica oamenii sa voteze, am considerat oportun sa clarific urmatoarele aspecte:

Astazi (luni – nr. ) a fost emisa Hotararea 45 a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) care include si regulile de igiena si protectie pentru ziua de vot.

Tot astazi in cadrul sedintei de guvern s-a adoptat, in baza hotararii CNSU, hotararea de guvern care adopta regulile respective urmand sa fie emis un ordin de aplicare comun al Min. Sanatatii si Min. Afacerilor Interne.

Regulile stabilite includ purtarea mastii in sectia de vot pentru toti care se afla in interiorul sectiei, inclusiv votantii. Astfel purtarea mastii devine obligatorie prin efectul prevederilor legale aprobate de guvern.

In cadrul conferintei de presa dupa sedinta de guvern, Unul dintre jurnalistii prezenti mi-a adresat intrebarea ipotetica daca o persoana care nu vrea sa poarta masca in sectia de vot poate intra sa voteze. Iar raspunsul meu a fost ca nu, din momentul din care a fost emis un act normativ cateva minute mai devreme care prevede clar regulile. Mai ales ca la sectiile de vot, conform Legii 135/2020, vor exista rezerve de masti pentru cei care vin la sectia de vot fara masca.

Deci ca sa concluzionam:
1. Nu este vorba despre un ordin al lui Arafat!
2. Este vorba despre un act normativ emis la nivelul guvernului avand la baza si hotararea CNSU si recomandarile specialistilor in sanatate publica.
3. Nimeni nu va fi impiedicat sa voteze, insa purtarea mastii in interiorul sectiei de vot este una din masurile minime necesare pentru a proteja comisia care va sta in interiorul sectiei ore in sir precum si alegatorii care vor fi in interiorul sectiei asteptand sa ajunga la urne.
4. Daca cineva nu vrea sa poarta masca de protectie in interiorul sectiei inseamna ca acesta va risca viata celor din jur, inclusiv a membrilor comisiei de vot. In acest caz presedintele comisiei va trebui sa respecte legislatia si sa nu permita celor fara masca sa intre in sectia de vot, iar la intrare trebuie sa existe o rezerva de masti in cazul in care cineva dintr-un motiv sau altul nu are masca, asa cum prevede Legea 135 / 2020.

Incercarea de a crea un fals scandal prin acuzatii si afirmatii nefondate la adresa mea si insistenta de a ma prezenta in postura falsa a unei persoane care inclaca Constitutia si Legea, si care impiedica cetatenii sa voteze, este departe de fi un demers jurnalistic de orice nivel fiind vorba doar despre o manipulare si denaturare a adevarului”, a scris Arafat luni noapte pe pagina sa de Facebook.

sursa:https://www.cotidianul.ro/da-eu-cum-votez-raed-arafat-face-lumina/