6.06.2021

Donald Trump, primul discurs oficial din ultimele trei luni. L-a desfiinţat pe Anthony Fauci şi ar putea candida din nou la preşedinţia SUA, în 2024

 


Fostul preşedinte Donald Trump l-a atacat pe Anthony Fauci pentru felul în care a gestionat situaţia generată de coronavirus, a cerut daune din partea Chinei şi a denunţat o anchetă cu privire la finanţele sale, într-un discurs susţinut în Carolina de Nord.

Donald Trump a vorbit la Greenville, la convenţia din Carolina de Nord a Partidului Republican, şi s-a alăturat numeroşilor republicani care îl critică pe Anthony Fauci pentru că le cere americanilor să poarte măşti pentru a se feri de virus şi care şi-a manifestat uneori scepticismul cu privire la teoria că virusul provine de la un laborator din Wuhan.

Trump l-a caracterizat pe Fauci drept “nu un medic mare, ci un mare promotor” pentru faptul că apare atât de frecvent la televiziuni. “Însă el a greşit aproape în privinţa tuturor problemelor şi a greşit şi în ceea ce priveşte Wuhan şi laboratorul”, a adăugat fostul preşedinte al SUA, citat de The Washington Times.

Originea coronavirusului este în continuare discutată şi cercetată de serviciile SUA. Modul de gestionare a pandemiei de către Trump (aproape 600.000 de decese, însuşi preşedintele infectat) a reprezentat un factor în pierderea alegerilor prezidenţiale în noiembrie 2020, scrutin câştigat de Joe Biden.

Donald Trump a cerut ca China să plătească daune de 10 trilioane de dolari Statelor Unite şi lumii pentru felul în care a gestionat virusul, adăugând şi că ţările ar trebui să îşi anuleze datoriile faţă de Beijing.

Apariţia lui Donald Trump la congres a fost una în stil de campanie electorală. Trump a fost prezentat de preşedintele pe Carolina de Nord al Partidului Republican, Michael Whatley, drept “preşedintele nostru”.

Trump a mai spus că ancheta penală a Parchetului General al New York-ului cu privire la activităţi ale ”Trump Organization” este “expediţia de pescuit supremă”, ultima tentativă a democraţilor de a-l doborî. “Este o vânătoare de vrăjitoare de cinci ani, păcăleală după păcăleală. Nu vor înceta până în noiembrie 2024”, a adăugat el.

Donald Trump a promis că îi va ajuta pe republicani la alegerile pentru Congres din 2022. Donald Trump a părut să insinueze posibilitatea unei eventuale noi candidaturi a sa pentru 2024, spunând că abia aşteaptă acel an. Consilierii spun că Trump a discutat despre posibilitatea unei noi campanii prezidenţiale.

Evenimentul de sâmbătă a fost primul pentru Donald Trump în această vară, în care are programate o serie de discursuri.

Acord fără precedent de impozitare a multinaționalelor. Amazon şi Facebook intră sub incidenţa noilor propuneri

 


Acord fără precedent de impozitare a multinaționalelor, pași importanți către transparența climatică și intensificarea campaniilor de vaccinare anti-COVID-19 - sunt principalele rezultate ale reuniunii miniștrilor de finanțe ai grupului G7, al statelor puternic industrializate.

Întâlnirea de la Londra a pregătit-o pe cea a șefilor de state și de guvern G7 de săptămâna viitoare, la care va participa și președintele american, Joe Biden. Atât Amazon cât şi Facebook vor intra sub incidenţa noilor propuneri de impozitare cu minim 15% din profitul companiilor, valabil la nivel global, a anunţat secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, pe Twitter.

Întrebată dacă cele două companii vor fi vizate de propunere, Yellen a răspuns: „Propunerea va include marile firme profitabile iar acele firme, cred, se vor califica în aproape orice definiţie„. În comunicatul comun al miniştrilor de Finanţe din G7 se arată că propunerea va taxa „cele mai mari şi mai profitabile întreprinderi multinaţionale” în ţările în care realizează profitul, nu doar unde sunt înregistrate.

Amazon are o marjă de profit mai scăzută decât a majorităţii companiilor din domeniul tehnologiei, iar ţările europene sunt îngrijorate că nu va intra sub incidenţa impozitului minim de 15% pe profitul companiilor.

Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a declarat că acordul reprezintă „o veste proastă pentru paradisurile fiscale din întreaga lume„. În schimb, ministrul irlandez de Finanţe, Paschal Donohoe, a cărui ţară va fi potenţial afectată, din cauza ratei impozitului pe profit de 12,5%, a afirmat că orice acord global trebuie să ţină cont şi de statele mai mici.

Janet Yellen le-a cerut statelor din G7 şi altor ţări să menţină sprijinul fiscal pentru redresarea economiilor lor şi să facă investiţii pentru a lupta contra schimbărilor climatice şi a inegalităţilor.

„Economiile din G7 au spaţiu fiscal pentru a-şi accelera redresarea nu doar pentru a ajunge la nivelul de dinaintea pandemiei de coronavirus (Covid-19) ci şi pentru a sprijini revenirea la traiectoria de creştere de dinaintea pandemiei. De aceea continuăm să cerem schimbarea modelului nostru de gândire, de la „să nu retragem prea curând măsurile de sprijin”, la „ce se mai poate face acum„, a declarat secretarul Trezoreriei SUA.

A fost pentru prima dată de la debutul pandemiei când miniştrii de Finanţe din ţările puternic industrializate s-au întâlnit în persoană, această reuniune precedând summitul şefilor de stat din G7 care va avea loc în perioada 11-13 iunie în Cornwall, Marea Britanie.

G7 reprezintă economiile cele mai dezvoltate: SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Canada şi Italia.

Circ la Primăria Sectorului 1. Protestatarii au aruncat saci întregi cu gunoaie pe treptele instituţiei

 

Scandalul gunoaielor neridicate din sectorul 1 ia amploare. Oamenii au ajuns la capătul răbdării, aşa că şi-au luat asacii cu gunoaie şi i-au vărsat pe treptele instituţiei conduse de Clotilde Armand.

Gunoaie la Primăria Sectorului 1. În timp ce acopereau treptele Primăriei cu gunoaiele strânse de zile întregi, protestatarii scandau „Demisia” şi „La puşcărie”, potrivit România TV

În scurt timp, la faţa locului au apărut poliţiştii de la Poliţia Locală, care au urcat pe treptele Primăriei, printre gunoaie, pentru a legitima oamenii. Protestatarii le-au reamintit poliţiştilor că primarul Clotilde Armand a sfătuit locuitorii sectorului 1 ca, în situaţia în care nu li se ridică gunoiul din faţa caselor, să sune la Poliţia Locală.

Poliţiştii au avertizat oamenii că vor aplica amenzi pentru depozitarea gunoaielor în locuri neamenajate, moment în care mai multe persoane au răbufnit, întrebându-i pe oamenii legii ce ar trebui să facă cu gunoaiele ridicate, dacă să le ţină în casă.

„Am trei saci de gunoi. Unde să-i ţin, în casă?„, răbufneşte un bărbat.

Între timp, la Primărie au ajuns şi angajaţi Romprest, trimişi să ridice deşeurile de pe scările instituţiei. A fost un nou moment de revoltă al protestatarilor, nemulţumiţi că gunoaiele de pe străzi nu sunt ridicate, în timp ce pentru strângerea gunoaielor din faţa Primăriei au putut fi mobilizate echipe de oameni.

În perioada ianuarie-mai 2021, Dacia a vândut 5.825 de vehicule pe piaţa britanică

 


În mai, Dacia a vândut 1.414 de vehicule pe piaţa britanică, în creştere semnificativă faţă de perioada similară din 2020, când a înmatriculat doar 269 unităţi.

În topul celor mai bine vândute modele în mai se află Wolkswagen Golf, Vauxhall Corsa, Wolkswagen Polo, Mercedes-Benz A-Class şi Ford Puma.

În mai, cota de piaţă a vehiculelor electrice şi diesel s-a redus la 8,4% şi, respectiv, 9,9% (de la 12% şi, respectiv, 17% în mai 2020), în timp ce cota de piaţă a vehiculelor pe benzină a urcat la 6,8%, de la 3,8%.

„Creşterea încrederii oamenilor de afaceri a condus redresarea vânzărilor auto în mai, iar această tendinţă trebuie menţinută şi reflectată în cererea consumatorilor privaţi, deoarece economia nu va mai beneficia de măsurile de sprijin adoptate în timpul pandemiei”, a afirmat directorul general al SMMT, Mike Hawes.

În primele cinci luni din 2021, vânzările de maşini noi în Regatul Unit au urcat cu 42,5%, la 723.845 vehicule.

În perioada ianuarie-mai 2021, Dacia a vândut 5.825 de vehicule pe piaţa britanică, în creştere cu 9,1% faţă de perioada similară din 2020, când a înmatriculat 5.340 unităţi.

„Pe fondul datelor economice încurajatoare, a atenuării restricţiilor şi a succesului campaniei de vaccinare, SMMT se aşteaptă acum ca în 2021 să fie vândute 1,86 milioane de maşini noi, faţă de un nivel de 1,83 milioane previzionat în februarie. Ar fi o creştere de 13,9% faţă de 2020, dar un declin de aproximativ 20% faţă de media de 2,33 milioane de înmatriculări pe an înregistrată în perioada 2010 – 2019„, a estimat recent Asociaţia Producătorilor şi Comercianţilor de Automobile din Regatul Unit.

Marea Britanie rămâne a doua mare piaţă auto din Europa, în urma Germaniei, dar înaintea Franţei, Italiei şi Spaniei.

Muntenegru își deschide larg granițele. Românii pot merge în vacanță fără test PCR sau certificat de vaccinare

 


Muntenegrul şi-a deschis sâmbătă graniţele pentru cetăţenii ţărilor Uniunii Europene şi ai Israelului, care pot intra în ţara balcanică fără nicio cerinţă legată de COVID-19.

Până acum, doar cetăţenii ţărilor din regiune puteau intra în Muntenegru fără un test de coronavirus sau certificat de vaccinare, transmite agenția de presă HINA.

Autorităţile sanitare muntenegrene afirmă că 30% din populaţia adultă a ţării a primit o doză de vaccin anti-COVID-19 şi 20% au fost imunizaţi complet.

Muntenegrul înregistrează în prezent cea mai scăzută rată de infectare cu noul coronavirus din iulie 2020. Joi, numărul de contaminări noi raportate a fost de 41, cu 4 decese, numărul total al cazurilor de infectare de la debutul pandemiei în micul stat cu puţin peste 620.000 de locuitori fiind de 99.000 şi 1591 decese.

În același timp, mai multe restricții se ridică zilnic la nivelul Europei, ultima ţară care se relaxează după pandemie fiind Olanda. Cinematografele, muzeele, teatrele şi restaurantele s-au redeschis de sâmbătă în această ţară.

Potrivit presei locale, vestea a fost întâmpinată cu entuziasm în toată Olanda. Numeroase restaurante – unde se poate lua din nou masa în interior – aveau sâmbătă toate locurile rezervate, iar în alte locaţii biletele fuseseră epuizate, deşi numărul de clienţi şi de vizitatori este încă limitat.

Unele locaţii – cum ar fi Muzeul Van Gogh din Amsterdam – au organizat ceremonii de redeschidere. „Cultura este cel mai important fundament, iar oraşul a ripostat cu creativitate, inspiraţie şi solidaritate”, a declarat poetul oficial al oraşului Amsterdam, Gershwin Bonevacia, în timpul ceremoniei.

Cinematograful Tuschinski s-a redeschis cu proiecţia filmului „De slag om de Schelde” („The Forgotten Battle”), care a avut premiera în decembrie 2020, cu o zi înainte ca sălile de cinema să fie închise din cauza unui nou lockdown.

Şi centrele sportive şi-au putut primi din nou vizitatorii, iar cei care doresc să bea sau să servească masa în aer liber o pot face de acum până la ora 22.

Romprest reia colectarea gunoiului din Sectorul 1

 


Operatorul de salubritate Romprest a anunţat, sâmbătă seară, că va mobiliza imediat toate resursele alocate serviciului pentru golirea autospecialelor încărcate cu deşeuri în staţiile de sortare aparţinând altor trei companii partenere.

„Având in vedere apelul nostru, transmis către toate autorităţile, în sensul găsirii unei soluţii pentru rezolvarea situaţiei de blocaj create la nivelul Sectorului 1 şi înţelegând importanţa asigurării continuităţii serviciului public de salubritate, partenerii noştri contractuali, 3R Green SRL, Rom Waste Solution SA si Iridex Group SRL, ne-au comunicat astăzi, 5 iunie 2021, la ora 20:00, ca vor permite accesul în staţia de sortare, în limita capacităţilor lor, al autospecialelor încărcate cu deşeurile colectate din sectorul 1, urmând ca diferendul financiar să îşi găsească o rezolvare amiabila, instituţională, în cursul săptămânii viitoare. Romprest va mobiliza imediat toate resursele alocate serviciului pentru ca, pe măsură ce autospecialele se vor descărca la staţia de sortare, să intre în program de colectare a deşeurilor care s-au acumulat în sector începând cu data de 1 iunie 2021, dată la care accesul la staţiile de sortare agreate a fost interzis”, a transmis, sâmbătă seară, operatorul de salubritate, care are contract cu administraţia locală a sectorului 1.

Oficialii Romprest susţin că „prin acordul comun al operatorilor de salubritate autorizaţi, această situaţie de blocaj a fost dezamorsată”, menţionând că aşteaptă ca „autorităţile abilitate să îşi asume responsabilităţile care le revin şi să asigure funcţionarea acestui serviciu public care se prestează în regim de continuitate, prin finanţarea şi asigurarea unui cadru contractual şi legal predictibil”.

Ei fac apel la populaţie şi la Poliţia locală pentru ca acestea să-i sprijine pe angajaţii de la salubritate în demersul de a reintra în regim normal de colectare.

La începutul acestei luni operatorul de salubritate Romprest a anunţat, din nou, că nu mai ridică gunoiul din Sectorul 1, conform primarului.

Romprest acuză că ”în mandatul actualului primar, aplicarea clauzelor contractului şi a prevederilor legale este discreţionară”.

”Refuzul nejustificat la plata facturilor pentru servicii confirmate, în perioada iulie-decembrie 2020, şi plata discreţionara a prestaţiilor, respectiv jumătate din prestaţia lunară a activităţilor de salubrizare stradală, în perioada ianuarie-martie 2021, au dus la acumularea unui debit restant de peste 120 milioane lei, din care 96 milioane datorie istorică aferentă prestaţiilor din anul 2020 şi 24 milioane aferente prestaţiilor din anul 2021. Facturi aferente unora dintre prestaţiile din anul 2020 înregistrează depăşiri ale termenelor de scadenţă de peste 200 de zile”, afirmă compania.

Două femei au reuşit să convingă 19 bărbaţi să le ia de neveste, pe parcursul a doi ani

 


Ingeniozitatea şi puterea de convingere a femeilor sunt, uneori, de neegalat. Două chinezoaice din Mongolia au reuşit să convingă 19 bărbaţi să le ia de neveste, scopul fiind acela de a-i deposeda de bunuri.

Femeile aveau şi trei complici şi planurile lor ar fi mers ca unse dacă, la un moment dat, unul dintre „soţi” nu ar fi descoperit pe internet o filmare de la nunta… „soţiei” lui cu un alt bărbat. Cei 19 bărbaţi au fost înşelaţi cu peste 2 milioane de yuani, adică aproximativ 300.000 de euro.

Autoritățile din Mongolia Interioară, regiune autonomă din China, i-au reţinut pe cei cinci infractori, cele două femei şi cei trei bărbaţi care treceau drept membri de familie. Schema de escrocherie pe care o practicau cei cinci era una elaborată. Aceasta a implicat încheierea a 19 căsătorii, relatează South China Morning Post.

În momentul în care unul dintre cei 19 „soţi” a descoperit pe o reţea de socializarea filmarea de la nunta „soţiei” lui, a mers la poliţie. Ancheta a scos la iveală faptul că „soția” făcea parte dintr-un grup infracţional de cinci persoane care puseseră la cale o escrocherie ingenioasă.

Începând din anul 2019, femeile convinseseră 19 bărbaţi să le ia de neveste. Lucru deloc dificil în condiţiile în care mirii proveneau din zone rurale, unde își găsesc foarte greu partenere de viață întruct numărul bărbaților este mai mare decât cel al femeilor.

Odată ce-i convingeau să le ia de soţii, „miresele” le pretindeau cadouri de logodnă în bani sau obiecte de valoare. Bărbaţii erau convinși să amâne înregistrarea legală a căsătoriei sub diverse pretexte.

Femeile le erau prezentate potenţialilor parteneri de un „pețitor”, complice la schema de escrocherie. La momentul când s-a descoperit toată povestea, una dintre femei era căsătorită de doar două luni cu primul bărbat, dar a stat cu el doar 10 zile, spunând că trebuie să aibă grijă de părinții grav bolnavi.

Anchetatorii au descoperit că cele două femei acționau identic și își găseau partenerii prin intermediul aceluiași pețitor.

Factura la energie electrică va crește cu până la 25% începând cu luna iulie

 


Începând de la 1 iulie, românii vor plăti cu până la 25% mai mult la factura de energie electrică, în cazul în care nu aleg un furnizor de pe piața concurențială.
Doar o lună mai au românii la dispoziție în care furnizorii sunt obligați de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul energiei să aplice reducerea consumatorilor care încă nu și-au schimbat furnizorul și au rămas pe piața universală. Concret, dacă nu ați ales încă un furnizor de pe piața concurențială, veți mai primi reducerea până la finalul lunii iunie. 
Pentru a vă schimba furnizorul însă, ar trebui să verificați tarifele pe site-ul ANRE, unde găsiți un comparator de prețuri pe care îl puteți accesa în funcție de consum, de zona în care locuiți și de valoarea facturii pe care o plătiți acum.  După ce completați toate aceste date, veți putea vedea ce furnizor are oferta cea mai bună și veți putea alege în funcție de tarifele cele mai mici.
Românii vor plăti cu până la 25% mai mult și pentru facturile la gaze, începând de la 1 iulie.
Doi dintre cei mai mari furnizori de gaze anunță că vor crește substanțial tarifele. 1 iulie este data de la care vom plăti cu 25 la sută mai mult și pentru gazul natural. Nu vom simți imediat majorarea, însă efectul acesteia se va simți in prima factura din lunile de iarna.
Doi dintre cei mai mari furnizori de gaze anunță că urmează scumpiri majore de la 1 iulie. Unul dintre furnizori spune că va scumpi gazele de la 1 iulie cu 25%, iar cel de al doilea că va majora prețul în două etape: cu 13% de la 1 iulie și cu încă 5% de la 1 ianuarie. Specialiștii în energie spun ca această scumpire a gazelor se va reflecta direct proporțional în factura noastră de la gaz. Scumpirile vor fi pentru cei care nu au trecut pe piața liberă de energie.
Motivele scumpirii gazelor
În ultima perioadă, costurile de achiziție a gazelor naturale de pe piața angro s-au majorat substanțial, pe de o parte, pe fondul convergenței prețurilor interne cu cele externe, iar pe de altă parte, ca urmare a reducerii sau a insuficienței cantităților de gaze din producția internă necesare pentru satisfacerea cererii.
Costul de achiziție a gazelor naturale de pe piața internă s-a dublat comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, costul cu achiziția gazelor din import s-a majorat cu 60% pentru cantitățile la care prețul este calculat în funcție de evoluția prețului petrolului pe piața internațională și chiar cu 250-300% pentru unele produse în hub-urile europene. Prognozele pentru a doua jumătate a acestui an sunt de continuare a acestei evoluții ascendente.
Trendul crescător al prețului de achiziție a gazelor la nivel european este cauzat de majorarea cererii atât pe segmentul rezidențial, ca urmare a unei primăveri deosebit de reci, cât și pe segmentul industrial datorită revenirii parțiale după scăderea de anul trecut din pandemie. Impactul este resimțit cu atât mai mult cu cât costurile de achiziție din ultima perioadă vin după un minim istoric, aceste costuri reprezentând cea mai mare pondere în factura de gaze naturale, respectiv circa 60%, potrivit Antena3.