8.14.2020

România a primit noi avioane de LUPTĂ F-16 modernizate

 

Primele două aeronave F-16 Fighting Falcon din noul lot de cinci care vor intra în dotarea Forțelor Aeriene Române au sosit azi în țara noastră, din Portugalia, informează DefenseRomania

Anunțul e confirmat de MApN.

România dispunea până la această livrare de 12 aeronave americane F-16, modernizate la cele mai înalte standarde. Urmează să mai ajungă încă trei avioane în țara noastră.

CITEȘTE CONTINUAREA ARTICOLULUI PE DEFENSE ROMANIA ȘI VEZI CÂND VOR AJUNGE ÎN ȚARA NOASTRĂ ȘI CELELALTE AVIOANE F-16 MODERNIZATE CARE VOR APĂRA ROMÂNIA

sursa:https://www.dcnews.ro/veste-uriasa-romania-a-primit-noi-avioane-de-lupta-f-16-modernizate-anunt-de-ultima-ora_765314.html

În această seară mii de pelerini iau parte la praznicul Adormirii Maicii Domnului, de la Mănăstirea Putna.

 


Mii de oameni participă în această seară la Slujba privegherii de la Mănăstirea Putna, la praznicul Adormirii Maicii Domnului. Conform unei postări pe pagina oficială de Facebook, ”Slujește PS Damschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților”.

În fiecare an, pe data de 15 august, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește Adormirea Maicii Domnului. 

Sute de polițiști, jandarmi și pompieri asigură ordinea și liniștea publică la eveniment. De asemenea, autoritățile se asigură că pelerinii respectă măsurile de distanțare fizică. 



sursa:https://www.dcnews.ro/mii-de-persoane-iau-parte-la-slujba-privegherii-live-de-la-manastirea-putna_765320.html

Clienții DIGI, ținta escrocheriei "Oferta". Rămâi fără banii de pe card

 

Tot mai mulți clienți ai operatorului de telecomunicații Digi reclamă faptul că sunt asaltați cu "oferte speciale" de către escroci. Presa din această țară scrie despre Escrocheria Oferta și trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că oamenii rămân fără bani pe card.

În ultimele săptămâni, unii clienți Digi au avut de a face cu apeluri false din partea escrocilor care folosesc numele operatorului. Compania avertizează clienții să nu dea curs cererilor și explică în ce constă această escrocherie.

Citește mai departe pe ȘTIRIDIASPORA.RO

sursa:https://www.dcnews.ro/clientii-digi-tinta-escrocheriei-oferta-ramai-fara-banii-de-pe-card_7

Ediţia din anul 2020 a Zilei Marinei Române este consacrată aniversării a 160 de ani de la înfiinţarea Marinei Militare moderne

 

Anul acesta, tradiţia sărbătoririi Zilei Marinei Române merge mai departe într-un context atipic, adaptat condiţiilor impuse de pandemia provocată de noul coronavirus SARS-CoV-2.

Ediţia din anul 2020 a Zilei Marinei Române este consacrată aniversării a 160 de ani de la înfiinţarea Marinei Militare moderne. Spre deosebire de alţi ani, când Forţele Navale Române organizau cel mai mare spectacol naval din ţara noastră, atât pe mare la Mangalia şi Constanţa, pe Dunăre la Brăila şi Tulcea, precum şi în alte oraşe porturi, anul acesta evenimentul este prezentat la o scară mai restrânsă, care păstrează, totuşi, câteva elemente tradiţionale.


Klaus Iohannis, prezent la Constanța 


”La Constanţa, va fi organizată sâmbătă, 15 august, o ceremonie militară şi religioasă, în interiorul portului militar, care va începe la ora 9.55, cu întâmpinarea Preşedintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, iar după trecerea în revistă a gărzii de onoare, la ora 10.00, este programat ceremonialul ridicării Pavilionului, Geacului şi a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, odată cu intonarea imnului de stat şi cu executarea a 21 de salve de tun. În continuare, va fi oficiat serviciul religios, care va fi urmat de alocuţiunea preşedintelui ţării.

După ceremonia din portul militar, marinarii vor prezenta Exerciţiul naval întrunit "Forţele Navale Române 2020" (FNR-20), care se va desfăşura în acvatoriul portului Constanţa şi în rada exterioară a acestuia. Exerciţiul va debuta cu secvenţele de combatere a migraţiei transfrontaliere realizate de Garda de Coastă, urmate de acţiunile scafandrilor de luptă de distrugere a dispozitivelor de cercetare submarină. În larg, navele aflate în dispozitivul fix vor respinge atacul aviaţiei inamice cu sistemele de artilerie de la bord. Protagoniştii acestei secvenţe sunt fregata "Regina Maria", fregata "Mărăşeşti", nava purtătoare de rachete "Lăstunul", puitorul de mine şi plase "Viceamiral Constantin Bălescu", corveta "Contraamiral Eustaţiu Sebastian" şi dragorul maritim "Locotenent Lupu Dinescu", iar rolul inamicului va fi jucat de aparatele de zbor ale forţelor navale şi aeriene române. Pentru această secvenţă demonstrativă, vor fi folosite aproximativ 1.200 de unităţi de muniţie.


Exerciții militare și defilarea navelor 


FNR-20 continuă cu un exerciţiu demonstrativ de căutare şi atac asupra unui submarin inamic. Conform scenariului, un avion militar de patrulare şi cercetare francez (MPA Atlantique) va intercepta un submarin inamic în proximitatea portului Constanţa şi va transmite coordonatele acestuia unui elicopter Puma Naval, care va lansa o geamandură radio-hidro-acustică şi o torpilă antisubmarin.

Demonstraţiile de pe mare se încheie cu defilarea navelor militare. Echipajele navelor participante vor prezenta onorul oficialităţilor ambarcate la bordul fregatei "Regina Maria" şi al navei purtătoare de rachete "Lăstunul", după care vor defila, în apropierea ţărmului, de la Constanţa până la Midia, oferind salutul lor publicului care se va afla pe faleza din Constanţa sau pe plajele din Constanţa, Mamaia şi Năvodari. Defilarea navelor va începe la ora 11.30, de la sud la nord, după care navele vor rămâne ancorate în raionul maritim din zona Cazinoului din Constanţa”, se arată într-un comunicat de presă. 


Evenimente și la Mangalia, Brăila și la Tulcea 


La Brăila şi Tulcea, sunt planificate sâmbătă, 15 august, de la ora 10.00, scurte ceremonii de ridicare a Pavilionului, Geacului şi a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, după care acestea vor defila în formaţie, pe Dunăre, până la ora 11.00.

La Mangalia, ceremonia va fi organizată în interiorul portului militar, unde, după ridicarea Pavilionului, Geacului şi a Marelui Pavoaz, va fi citit ordinul comun al miniştrilor de resort şi va oficiat un serviciu religios.


La București 


 La Bucureşti, este planificată o ceremonie restrânsă în Parcul "Regele Mihai I", unde va fi ridicat Pavilionul, iar după oficierea unui serviciu religios va fi citit Ordinul comun al miniştrilor apărării naţionale, afacerilor interne şi transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor, privind sărbătorirea Zilei Marinei Române, şi se vor depune coroane de flori.

sursa:https://www.dcnews.ro/ziua-marinei-romane--sub-masuri-anti-covid-19--iohannis--prezent-la-evenimente_765297.html

Cum arată casa "invizibilă" din Gstaad: Doar umbra o poate da de gol

 


Pe lângă aerul curat și multitudinea peisajelor de basm, orașul Gstaad găzduiește și o casă care a devenit între timp obiectiv turistic. Aceasta își poate schimba înfățișarea în funcție de fiecare anotimp în parte.

Cum e posibil așa ceva? Simplu, este îmbrăcată în totalitate din oglinzi, devenind în funcție de necesități chiar și "invizibilă".


Rusia amenință țările NATO din flancul estic care „invită pe teritoriul lor soldaţi americani”: Le sfătuim să cântărească minuţios toate riscurile şi să se gândească serios la consecinţe

 

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a criticat în briefingul de presă de joi planurile SUA privind desfăşurarea în România a unei părţi din unităţile militare americane retrase din Germania - aşa cum au declarat recent reprezentanţi de rang înalt ai armatei Statelor Unite - şi a acuzat că aceste planuri, la fel ca decizia Pentagonului de a-şi spori prezenţa militară în Polonia şi în ţările baltice, se înscriu în strategia NATO de creare a unui ''arc de tensiune'' la graniţele de vest ale Federaţiei Ruse, potrivit unei sinteze a briefingului postat pe site-ul MAE rus, citată de Agerpres.

''Washingtonul nu ascunde că aceste măsuri fac parte din eforturile de consolidare a aşa-numitei 'axe nord-sud' de la Marea Baltică până la Marea Neagră, destinată să devină linie de 'descurajare' a Rusiei.
România este considerată în cadrul acestui plan drept cap de pod cheie pentru proiectarea forţei în regiunea Mării Negre'', a menţionat Zaharova.

''Se vede clar tendinţa de sporire sistematică a grupării de forţe SUA-NATO în aşa-numita zonă 'de lângă frontieră', ceea ce în terminologia Alianţei înseamnă graniţele vestice ale Rusiei'', a spus ea în continuare, adăugând că ''în momentul de faţă este vorba de apariţia în regim aproape permanent a unor contingente semnificative ale SUA şi ale aliaţilor lor în Europa de Est, adică acolo unde nu au mai fost niciodată înainte''. ''Faptul că o astfel de prezenţă este numită cazuistic rotaţie continuă nu schimbă esenţa problemei'', consideră reprezentanta MAE rus.

''Aceşti paşi, dacă vor fi făcuţi, pun în pericol prevederea stabilită în Actul fondator NATO-Rusia privind angajamentul (Alianţei) de a nu desfăşura forţe combatante semnificative în noile ţări membre ale Organizaţiei'', a afirmat ea. ''Toate acestea mărturisesc intenţia Statelor Unite şi a aliaţilor lor din NATO de a continua să formeze un fel de arc de tensiune de-a lungul liniei de contact cu Rusia în detrimentul securităţii europene'', susţine Zaharova.

''Este clar că astfel de tentative provocatoare nu vor rămâne fără un răspuns adecvat din partea Rusiei. Acest fapt ar trebui luat în considerare şi în capitalele acelor ţări din Europa de Est, care zi şi noapte se gândesc ce ar mai putea să inventeze în materie de rusofobie, invitând pe teritoriul lor soldaţi americani. Le sfătuim să cântărească minuţios toate riscurile şi să se gândească serios la consecinţe'', a avertizat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Recent, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Aleksandr Gruşko, a declarat că aspiraţia ţărilor din Europa de Est de a găzdui trupe americane nu va contribui la consolidarea securităţii acestor state.

Reacţia MAE al Rusiei intervine după ce şeful Forţelor Terestre ale Armatei SUA, generalul James C. McConville, şi şeful Forţelor Terestre ale Armatei SUA dislocate în Europa, general-locotenent Christopher G. Cavoli, au efectuat săptămâna trecută (în perioada 7-9 august) o vizită în România în cadrul căreia au abordat cu responsabili de la Bucureşti problema ''rotaţiei mai multor forţe în regiunea Mării Negre, în particular în România'', conform unui comunicat al Ministerului Apărării României transmis vinerea trecută.

Discuţiile cu oficialii români au vizat numărul de soldaţi americani ce urmează să fie dislocaţi suplimentar în România şi locurile în care aceştia se vor afla, a afirmat generalul James C. McConville, subliniind creşterea cooperării militare cu România, după întâlnirea de la MApN, cu ministrul apărării, Nicolae Ciucă, şi cu şeful Statului Major, general-locotenent Daniel Petrescu, conform aceluiaşi comunicat.

Anterior, şeful Pentagonului, Mark Esper, anunţase că 5.000 dintre cei 11.900 de soldaţi care vor fi retraşi din Germania vor fi relocaţi în alte baze militare din Europa, unde vor avea misiuni prin rotaţie.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-defense-24230627-rusia-ameninta-tarile-nato-din-flancul-estic-care-invita-teritoriul-lor-soldati-americani-sfatuim-cantareasca-minutios-toate-riscurile-gandeasca-serios-consecinte.htm

Cu 400 de kilograme în braţe, genunchii i-au pocnit ca nişte vreascuri

 

Sportul are parte şi de momente neplăcute. Aşa s-a întâmplat şi cu halterofilul rus Alexander Sedykh, care şi-a rupt ambii genunchi în tentativa de a face o genuflexiune cu haltera de 400 de kg la piept.

Imaginile şi mai ales sunetul produs în momentul în care sportivului i-au cedat ambii genunchi este de-a dreptul impresionant.

Alexander Sedykh a stat şase ore în operaţie pentru a-i fi reconstruiţi genunchii

Chiar dacă la acest sport, Powerlifting, există asistenţi care să poată prelua imediat greutatea pentru a-i proteja pe sportivi, aceştia nu au avut cum să intervină în acest caz, iar rusul a fost dus direct la spital.

Sedykh, campion european, a fost urcat imediat pe masa de operaţii, iar intervenţia chirugicală a durat nu mai puţin de şase ore. Din fericire acţiunile doctorilor s-au încheiat cu succes.

"Doctorul mi-a spus că genunchii au fost puşi la loc, iar la cvadriceps a făcut o cusătură dublă. Soţia mea a spus că meniscul a fost rupt şi tendoanele au sărit de la locul lor. Dar deja mi le-au cusut la loc", a declarat Sedykh pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti, preluată de Marca.

Ce este Powerlifting

Conform wikipedia, Powerliftingul este un sport în care se încearcă ridicarea unei greutăți maxime în trei stiluri diferite, respectiv genuflexiuni, împins din culcat și îndreptări. Sportivii beneficiază de trei încercări la fiecare stil de ridicare.

Competiția se desfășoară în general pe categorii de vârstă și greutate și este câștigată de sportivul care obține cumulat cel mai mare total, în calcularea totalului fiind luată în considerare doar repetarea maximală pentru fiecare tip de ridicare, similar cu sportul haltere.

sursa:https://www.digisport.ro/special/cu-400-de-kilograme-in-brate-genunchii-i-au-pocnit-ca-niste-vreascuri-atentie-imagini-impresionante-889162

Avocatul Poporului, solicitare către Nelu Tătaru: Așteptăm răspunsuri în regim de urgență

 

Avocatul Poporului solicită, vineri, printr-un comunicat de presă, ministrului Sănătății organizarea cu celeritate a examenului de specialitate pentru medicii care și-au finalizat rezidențiatul și așteaptă de mai mult de cinci luni participarea la acest examen pentru a dobândi drept de practică.

„În contextul creșterii numărului persoanelor infectate cu noul coronavirus, presa a difuzat reportaje privind situația îngrijorătoare care se înregistrează la nivelul anumitor spitale, cum ar fi Spitalul Județean de Urgență Ploiești, dar și în alte spitale din țară, pe fondul lipsei personalului medical de specialitate („Situație tensionată la Secția de Terapie Intensivă de la Județean. Demersuri pentru menținerea celei de-a doua linii de gardă”, „Camionul ATI de la SJU Ploiești este deocamdată decorativ. Întrebări la care așteptăm răspunsuri în regim de urgență”)”, potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, transmite Mediafax.

 

Avocatul Poporului  s-a sesizat din oficiu

 

Avocatul Poporului arată că s-a sesizat din oficiu, fiind efectuate demersuri la Direcția de Sănătate Publică Prahova, dar și la Spitalul Județean de Urgență Ploiești.

„Atât conducerea Direcției de Sănătate Publică Prahova, cât și cea a Spitalului Județean de Urgență Ploiești au avut un punct de vedere similar, din care reiese că printre dificultățile întâmpinate în asigurarea necesarului de cadre medicale, se regăsește suspendarea concursurilor organizate pentru ocuparea posturilor vacante de medici, începând cu instituirea stării de urgență pe teritoriul României”, menționează sursa citată.

Având în vedere lipsa de medici specialiști cu care se confruntă spitalele din România, pe fondul actualei pandemii, Avocatul Poporului cere organizarea cu celeritate a examenului de specialitate pentru medicii care și-au finalizat rezidențiatul.

sursa:https://www.dcnews.ro/avocatul-poporului--solicitare-catre-nelu-tataru--asteptam-raspunsuri-in-regim-de-urgenta_765240.html

Guvernul, DAT în judecată din cauza măririi pensiilor cu doar 14%

 

Guvernul Orban, dat în judecată din cauză că pensiile se măresc cu doar 14%, a anunțat președintele FNSPR, Viorel Copil.

Președintele Federaţia Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România (FNSPR), Viorel Copil, a declarat vineri, la Antena 3 că există o pârghie legală pentru a ataca decizia Guvernului. 

„Pârghia legală este acționarea în judecată a Guvernului pentru faptul că nu respectă legea”, a spus Viorel Copil.

Întrebat dacă se se va acționa în instanță, președintele FNSPR a mărturisit că „s-a luat hotărârea să facem acest lucru. Toate organizațiile centrale ale pensionarilor vor face demersul”.  

Pe 15 august, de Sfânta Maria, nu ar trebui să spuneți ”La mulți ani”.

 

În ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului este celebrată şi Ziua Marinei, pentru că Maica Domnului este protectoarea marinarilor .

În tradiţia populară, Maica Domnului este ocrotitoarea familiei, şi a naşterii pruncilor sănătoşi. În ziua marelui praznic, icoana Maicii Domnului, prezentă în casele românilor, se împodobeşte cu flori pentru ca norocul să nu părăsească acea familie.

În familiile care au fete de măritat, icoana Fecioarei Maria este împodobită cu flori de busuioc pentru ca tinerele să aibă noroc în dragoste.

În această zi, se culege năvalnicul, o plantă care creşte în păduri, în locuri ascunse, cunoscute doar de femeile vârstnice.

În ziua praznicului, planta aceasta este dăruită fetelor pentru a avea noroc să se căsătorească cu un băiat gospodar şi iubitor.

De asemenea, acum se adună ultimele flori care sunt renumite ca leacuri pentru bolile grave.

În cazul în care se întâmplă ca în apropierea acestei sărbători să înflorească trandafirii – acest lucru este interpretat în tradiția populară drept semn că ne așteaptă o toamnă lungă și frumoasă.

SFANTA MARIA MARE, ADORMIREA MAICII DOMNULUI. În această zi nu se spune La mulți ani!

Este o zi în care Preasfinta Născătoare de Dumnezeu s-a ridicat cu trupul la ceruri. De Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții. În Muntenia și Oltenia s-a încetățenit obiceiul de a se sărbători și onomastica, fapt ce nu este agreat de Biserică. Pentru cei mai mulți, onomastica se sărbătorește pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

În calendarul popular, ziua marchează trecere de la vară spre toamnă. Tot de Sfânta Maria,  bărbații trebuie să schimbe pălăria cu căciula, care trebuie purtată până pe 23 aprilie, de Sângeorz, iar cei care mai erau văzuți cu pălarie după sărbătoarea din 15 august sunt ironizați. De asemenea, de Sfânta Maria se interzice scăldatul în apa râurilor, din cauză că a fost spurcată   de cerb, de acum fiind interzis și dormitul pe prispă.

În dimineaţa praznicului, gospodina casei duce la biserică fructe: struguri şi prune, pentru a fi slujite de preot. După slujba închinată praznicului, ofrandele acestea se dau de pomană pentru sufletul rudelor plecate în eternitate.

Pentru sporul casei

La sate, femeile care descântă, vor „lega" ciocul păsărilor ca acestea să nu distrugă recolta.

Tot acum, în Sudul ţării se mai tocmesc şi acum pândarii, paznicii care păzesc viile, pentru ca recolta de struguri să nu fie prădată de hoţi şi gospodarii să se bucure de recoltă.

Începe sezonul nunţilor

 

În ziua de 16 august se deschise sezonul nunţilor, care se încheie la 14 noiembrie. În acest interval, se desfăşoară târguri şi iarmaroace de toamnă şi praznice de pomenire a celor trecuţi la viaţa veşnică.

În această zi, creştinii se roagă intens pentru împlinirea unei dorinţe, ştiut fiind că Fiul Maicii Domnului împlineşte, mai ales în această zi, orice dorinţă celui care se roagă.

În tradiţia populară, în intervalul 14-16 august, femeile însărcinate respectă o datină numită „cercurile Maicii Domnului". În aceste zile, pentru ca Maica Domnului să le ajute şi să le protejeze să nască fără probleme prunci sănătoşi, viitoarele mame nu lucrează.

Prin tradiţie, datina este respectată cu sfinţenie în Moldova, unde s-a constatat că în această zonă geografică se nasc mulţi copii.

În credinţa populară, Maica Domnului protejează întrega familie şi menţine armonia şi sporul casei.

De ce să-ți freci pantofii cu o coajă de banană

 

Coaja de banană poate face minuni pentru pantofii tăi. Vei obține un rezultat uimitor.

Cojile de banană pot fi de un real ajutor în cazul unor înţepături de insecte. Aplică partea interioară a unei coji de banana peste ciupitură li vei scăpa de mâncărime.

De asemenea, îţi pot hidrata pielea, însă la fel de bine și obiectele de marochinărie (genţi, pantofi, curele, etc). Freacă partea interioară a unei banane de perechea ta de pantofi și le vei reda strălucirea.

sursa:https://www.dcnews.ro/de-ce-sa-ti-freci-pantofii-cu-o-coaja-de-banana-rezultat-uimitor_765117.html