9.02.2020

Alimentaţia corectă ne scapă de boli



Noi, oamenii din ziua de astăzi, ne hră­nim cu totul altfel decât străbunicii noş­tri, în urmă cu un secol. Avem în per­manenţă acces la orice şi ne putem satisface toate poftele culinare. Cu toate acestea, alimentaţia noas­tră nu este nici pe departe suficient de diversificată - prea mulţi carbohidraţi, prea mult zahăr, prea multe alimente prelucrate in­dustrial, cu prea mulţi adi­tivi. Medicii se contrazic mereu pe diverse teme, dar în aceas­tă privinţă au căzut de acord: ei afirmă într-un glas că mi­nimum 50% din totalul afec­ţiuni­lor cunoscute în pre­zent sunt provocate de erorile de nutriţie. "Oamenii suferă de diabet, hipertensiu­ne arte­rială sau gută, fiindcă se hră­nesc nesănătos. Can­cerul de co­lon, de pan­creas sau ficat sunt can­cere provenite din ali­men­taţie. Acolo este nece­sar să intervenim cu modi­ficări. Meniul nostru nu mai cores­punde ne­voilor reale ale orga­nismului uman. O ali­mentaţie corect concepută ne poate pro­teja efectiv împo­triva majo­rităţii bolilor cronice sau ne oferă posi­bilitatea de a le combate cu diete spe­cifice".
"Deseori devine posibilă reducerea dozelor sau chiar renunţarea completă la medicamentele care se adresau oricum doar simp­tomelor, nu şi cauzelor lor profunde." Iar marele avantaj comparativ cu tra­­tamentele medicamentoa­se este acela că schim­barea alimentaţiei sub control medical reprezintă un demers terapeutic lipsit de riscuri şi de efecte secundare.


Diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 este pus în legătură cu anumiţi factori de risc, cum sunt un depozit masiv de gră­sime în zona abdominală, alimentaţia dezechili­brată, sedentarismul şi predispoziţia genetică. To­tuşi, diabetologii sunt optimişti: "Există o şansă reală de vindecare, cu condiţia ca pacienţii să-şi asume consecvent efortul de schimbare a ali­men­taţiei şi de reducere a greutăţii lor corporale". Ei trebuie să realizeze două lucruri. În primul rând, eliminarea surplusului de greutate, ceea ce nu este chiar atât de dificil cum pare: "Cei ce se hrănesc corect slăbesc automat, iar aceasta va diminua solicitarea pancreasului." Al doilea obiec­tiv este consumul de alimente care determină doar o creştere neîn­semnată a glice­miei. Printre acestea se numără legu­me­le şi uleiurile, urmate de sursele de proteine, respectiv ouăle, peştele, nu­cile şi semin­ţele, legumi­noasele. Pas­tele, cerealele integrale şi orezul (care conţine amidon) sunt permise numai în porţii mici. Atenţie la alimentele pro­cesate şi la dulciuri - n-ar trebui consumate mai mult de 25 până la 50 grame de zahăr pe zi. Preferaţi fructele cu conţinut redus de zahăr, ca merele, grepfrutul, papaya, fruc­tele de pădure şi renunţaţi, dacă se poate, la pepenii roşii şi galbeni, struguri, banane şi mango.



Migrena

În jur de 13% dintre fe­mei şi 7% dintre bărbaţi suferă de dureri violente de cap, pro­vocate de unele dereglări intervenite în prelu­cra­rea sti­mulilor la nivelul creierului. E vorba de dureri pulsatile, în­soţite de greţuri, vomis­mente şi o sensibilitate acută la lu­mină şi la sunete. Deosebit de supărătoare sunt aşa-numitele "migrene cu aură". Prin "au­ră" se înţelege un anumit inter­val, în care se manifestă diferite simptome ca: tul­bu­rări de vedere (per­soana afec­tată vede pete lu­minoase şi forme transpa­ren­te), ori de auz (îi sună în urechi o melodie sau alte so­no­rităţi, venite de nicăieri), dar şi amorţeli, furni­cături, slăbi­ciune musculară şi dificultăţi de arti­culare a cuvintelor. Cau­zele bolii au rămas până în prezent neprecizate, astfel în­cât cercetătorii dau vina (din nou!) pe moştenirea genetică. Tot ce se cunoaşte este că există anu­miţi factori declanşatori, care pot provoca un atac migrenos.
Din păcate, medicii nu pot recomanda o dietă specială pentru suferinzii de migrenă. To­tuşi, unele măsuri de prevenire a atacurilor şi-au confirmat în practică valabilitatea. De pildă, cu mesele luate regulat şi la ore fixe se poate evita foamea chinui­toare, considerată a fi unul dintre factorii declan­şatori amintiţi mai sus. Iar foamea mai puţin inten­să, apărută ocazional între mese, poate fi uşor alun­gată cu un suc de fructe şi legu­me sau un pumn de seminţe. Întrucât migrena are un pronunţat caracter individual, este nevoie ca pacienţii să se observe atent şi minuţios, cu perseverenţa unui detectiv, pentru a identifica acele elemente, singulare sau acţionând în com­binaţii, şi acele momente ale zilei care favori­zează declanşarea crizelor. Unii pacienţi reac­ţionează la pere, căpşuni, vin roşu, ciocolată, brânzeturi fermentate, glutamat sau la alimentele procesate, cu adaos de conservanţi şi arome. Cei ce îşi descoperă o sensibilitate la alcool, cofeină sau nicotină sunt sfătuiţi să-şi reducă neapărat consu­mul. Foarte importantă este şi hidratarea, care trebuie să fie suficientă şi să acopere întreaga du­rată a zilei. Sunt utile şi preparatele cu mag­neziu. Studiile clinice confirmă că o doză zilnică de 600 miligrame reduce atât numărul, cât şi forţa atacu­rilor migrenoase. La rândul lor, şi suplimen­tele cu acizi graşi Omega-3 aduc o contribuţie pozitivă la profilaxia migrenei.


Hipertensiunea

Supraponderalitatea, lipsa de mişcare, dar şi stresul sau pre­dispoziţia genetică fac să crească presiunea sângelui în interiorul arterelor. Hiperten­siunea ocupă primul loc pe lista cauzelor de deces pe plan mondial: această boală provoacă peste jumătate din cazurile de accidente vasculare cere­brale şi aproape 50% din numărul total de îm­bolnăviri ale vaselor coronariene.

"Pasul decisiv pe calea spre hipertensiune îl reprezintă supraalimentaţia, consumul de calorii dincolo de limita considerată normală. În această situaţie se află aproximativ 50% dintre români, care ingerează zilnic cu 500 calorii mai mult decât ar avea nevoie", avertizează medicii. Când transpor­tăm cu noi un surplus de 10, 20, 30 kilograme sau chiar şi mai mare, este imposibil ca tensiunea să nu crească. Şi de aici, pacientul intră într-o spirală a tratamentelor, care devine treptat dramatică. Me­dicul de familie se grăbeşte să-i tempereze tensiu­nea cu medicamente, iar ele îi accelerează pulsul. Pentru a-l linişti, omul se vede nevoit să ia beta-blocante, iar administrarea acestora pe termen lung îi va îmbolnăvi inima. O întreagă suită de nenoro­ciri, când totul s-ar fi putut rezolva mai bine, mai repede şi mai simplu: slăbind. Prima măsură tera­peutică ar trebui să fie reducerea greutăţii corpo­rale şi a circumferinţei abdomenului. Un minus de numai zece kilograme poate scădea cu 15 mmHg tensiunea sistolică şi cu 8-10 mmHg pe cea dias­tolică.

Merită, de asemenea, să adoptaţi o alimentaţie prietenoasă cu sistemul circulator. Nutriţioniştii recomandă limitarea consumului de sare la 5-6 gra­me pe zi (ceea ce corespunde cu 2-2,4 grame de sodiu). Nu e greu, dacă veţi renunţa la gustările de tip fast-food şi la alimentele procesate. Mezelurile şi pâinea ascund şi ele multă sare. Alimente de top: studiile arată că sfecla roşie, ananasul şi ceaiul de hibiscus (3 căni pe zi) ajută la scăderea tensiunii. Ardeii graşi, morcovul, broccoli şi fructele de pă­dure menţin elasticitatea vaselor de sânge. De mare folos pentru sănătatea vaselor sunt şi acizii graşi Omega-3, pe care îi găsim în peştele gras (somon, hering, ton, sardine, hamsii), ca şi în uleiurile de in, rapiţă, soia şi nucă, iar în cantităţi mai mici, şi în se­minţe: in, dovleac, susan şi mac.

Alcoolul ar trebui evitat, pe cât posibil, deoa­rece se ştie că el determină în general o creştere a tensiunii arteriale.


Colonul iritabil


Sindromul colonului iritabil este foarte răs­pân­dit la nivel mondial, căci perturbă digestia a nu mai puţin de 10-15 % dintre locuitorii planetei. Pacien­ţii suferă de balonări, gaze, al­ternanţe de diaree şi constipaţie, dureri abdo­minale, senzaţia neplăcută că nu reuşesc să elimine în întregime materile fe­cale, greaţă şi oboseală persistentă. Este evidentă şi influenţa factorului psihic, cu tot ce presupune el: stres, emoţii negative, odihnă insuficientă. De aceea, ar trebui practicate consecvent tehnicile de re­laxare. Totodată, e important să faceţi mişcare, fiindcă sedentarismul încurajează lenevirea intes­tinului. Sunt foarte utile, de pildă, exerci­ţiile de stretching. Nu uitaţi să aveţi grijă şi de hidratare, pentru că ea combate eficient consti­paţia.
Însă principalul factor de risc îl constituie hrana zilnică. Alimentele bogate în substanţe care fer­mentează (laptele, dulciurile concentrate, fasolea, varza, conopida, broccoli) au tendinţa de a irita intestinul. Ele ar trebui excluse din meniu pentru o perioadă de timp, împreună cu preparatele de fast-food, prăjelile, produsele alimentare rezul­tate dintr-o procesare laborioasă, alcoolul şi cafeaua. Şi, cu toate că fibrele sunt necesare pentru între­ţi­nerea unui tranzit intestinal satisfăcător, alimentele care le conţin în cantităţi mari (ex. cerealele inte­grale, nucile, merele, perele) ar trebui consu­mate cu măsură, întrucât excesul va provoca diaree.
Un capitol aparte îl reprezintă medicamentele. Şi administrarea sistematică de antiacide sau laxa­tive afectează procesul digestiei, însă cele care dezechi­librează grav flora intestinală sunt antibio­ticele. Desigur, există situaţii când tratamentul cu antibiotice este indispensabil, dar el trebuie însoţit într-o formă sau alta de probiotice: zilnic 200 grame de iaurt cu culturi vii de bac­terii "bune" (lactobacili sau bifidobacterii), ori aceleaşi bacterii şi altele, concentrate în capsu­le.


Guta

Când creşte concentraţia acidului uric în sânge, se formează cristale de uraţi. Acestea se depun mai ales la încheieturi, în tecile sinoviale, dar şi în aparatul excretor, mai exact în rinichi. Cris­talele de uraţi pot provoca atacuri de gută, manifestate prin dureri, roşeaţă şi umflături. În lipsa tratamentului, boala progresează, ajungân­du-se în timp la limi­ta­rea capacităţii de mişcare, deformări ale articu­laţiilor şi dureri cronice.

Potrivit informaţiilor furnizate de OMS, aproa­pe 20% dintre europeni pre­zintă valori ridicate ale acidului uric. Cau­za: excesele alimentare şi con­sumul de alcool. Guta dobândită printr-o ali­men­­taţie abuzivă este vindecabilă în pro­porţie de 100%, dacă bolnavii acceptă să respecte anumite reguli. Cea dintâi se referă la readucerea greutăţii în limi­tele normale, iar a doua, la alcătuirea unui meniu în măsură să micşoreze aportul de purine. Acestea sunt substanţe organice, pe care metabolismul celular le transformă în acid uric. Dintre alimentele care aduc multe purine în organism putem aminti: carnea roşie, organele (ex. ficatul), me­zelurile, unii peşti (păstrăvul, tonul, codul, heringul), scoicile, drojdia sau extractele de drojdie, băuturile al­coolice, dar şi ciupercile, mazărea, spanacul, le­gu­minoasele (fasolea uscată, lintea), pre­cum şi germenii şi tărâţele de grâu. Pa­cienţii diagnosticaţi cu gută n-ar trebui să depăşească 500 miligrame acid uric pe zi şi 3000 miligrame pe săptămână. Pen­tru evaluarea cantităţii de purine preluate din hrana zilnică şi ţinerea ei sub control, vă puteţi servi de o apli­caţie pentru smartphone - un calcu­lator special, pe care îl găsiţi în Magazin Play.

Şi în ceea ce priveşte consu­mul de lichide, tre­buie să ţineţi seama de anumite lucruri. Spe­cialiştii vă recomandă să beţi trei litri pe zi, căci astfel vă veţi spăla bine rinichii. Ideale sunt apa sau ceaiurile neîndulcite. Băuturile îndulcite cu fructoză, ca sucurile din comerţ şi răcoritoarele, creează probleme bolnavilor de gută. Ele îngreunează eliminarea acidului uric, la fel ca alcoolul.


Hrăniţi-vă potrivit nevoilor organismului!

* Legume şi fructe - Mâncaţi-le la fiecare masă, însă nu după regula "cinci porţii pe zi". Două sau trei mese consistente în cursul unei zile re­glea­ză mai bine nivelul glicemiei. Cantităţile reco­mandate zilnic sunt: 400 g legume şi maxi­mum 200 g fructe (preferabil cu un conţinut mai scăzut de fructoză, în special pentru diabetici şi suprapon­derali).
* Grăsimi - N-au voie să vă lipsească din că­mară. Uleiurile vegetale presate la rece (de măs­­line, in sau nucă) sunt perfecte pentru salate şi dressinguri, iar la felurile care necesită pre­parare termică se pot întrebuinţa uleiuri rafinate de rapiţă, măsline şi floarea-soarelui.
* Proteine - Clasamentul arată astfel: pro­teine vegetale (leguminoase), peşte, pasăre, ouă, lac­tate. Se exclud carnea roşie (porc, viţel, vită, miel) şi mezelurile din carne roşie (ex. salam, cârnaţi etc.). Autorii unor studii recente, realizate la Univer­sitatea Harvard, au ajuns la concluzia că persoanele care consumă preponderent pro­teine vegetale au şansa de a-şi prelungi durata vieţii.
* Carbohidraţi - Pâinea, pastele, orezul sau cartofii sunt carbohidraţi cu asimilare rapidă. Renunţaţi, însă, la porţiile gene­roase.
* Îndulcitori - Cei ce pun preţ pe sănă­tatea lor n-ar trebui să-şi permită mai mult de 50 g zahăr pe zi. Atenţie: băuturile dulci sunt doldora de za­hăr - adevărate capcane pentru firile slabe...
* Alcool - Nici o cantitate de alcool, oricât de mică ar fi ea, nu este inofensivă. În condiţiile unui consum regulat, riscul de cancer şi boli car­dio­vasculare creşte pro­gresiv.

10 alegeri inspirate

* Uleiuri vegetale în locul gră­si­mi­lor de origine animală - Uleiurile de măsline, in, nucă sau rapiţă conţin mult mai mulţi acizi graşi nesaturaţi decât un­tura sau untul.
* Orez brun integral în locul celui alb - Orezul natur este mai bogat în minerale, oligoelemente şi fibre. Dacă to­tuşi nu-l agreaţi ca atare, îl puteţi găti amestecat.
* Pasăre în loc de carne roşie - După cum suspectează specialiştii, carnea de vită măreşte riscul de apariţie a can­cerului de colon. O alternativă mai bună este carnea albă de pasăre - şi aceea, mâncată cu moderaţie.
* Ciocolată amăruie în locul celei cu lapte - Cu cât mai multă cacao, cu atât mai bine. Economiseşte zahărul şi conţine teobro­mină, care activează sistemul circulator.
* Iaurt combinat cu fructe în mixerul dvs. în locul produsului din comerţ - Luat de-a gata de pe raft, va fi plin de zahăr şi arome sin­tetice. Iaurtul natur, amestecat cu fructe proas­pete sau congelate, prezintă două avantaje deloc ne­glijabile: vitaminele şi gustul autentic.
* Nuci sau migdale în locul dulciurilor - Grăsimile sănătoase din nucile şi migdalele crude vă ajută să fiţi supli şi plini de energie.
* Plante aromate în loc de sare - Mân­carea gătită cu mai puţină sare contribuie la normalizarea tensiunii arteriale. Pregătiţi-vă un amestec din sare marină şi ierburi.
* Roşii la cutie în locul celor proas­pete - Pentru pastă sau conservare la cutii, pro­ducătorii aleg roşiile foarte coapte. Acestea con­ţin mai mult licopen, un antioxidant care pro­tejează celulele, vasele de sânge şi previne can­cerul.

sursa:http://arhiva.formula-as.ro/2019/1373/nutritie-55/alimentatia-corecta-ne-scapa-de-boli-25399

Anunț pentru profesori de la Ministerul Educației înainte de începerea școlilor

 

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat, miercuri, că a semnat parteneriate cu Google și Microsoft, prin care vor fi puse la dispoziția profesorilor și școlilor platformele educaționale dezvoltate de cele două companii.

„Prin acest memorandum, cadrele didactice și unitățile de învățământ au acces, în mod gratuit, la toate platformele educaționale dezvoltate de cele două companii, inclusiv la programele-suport și la resursele educaționale dezvoltate de acestea. Astfel, platformele G Suite for Education și Microsoft Office 365 A1 pot fi utilizate în procesul de predare, cu interfață în limba română”, a anunțat MEC, printr-un comunicat de presă.

Conform acestuia, cele două licențe se activează în mod gratuit prin intermediul portalului clasaviitorului.ro și pot fi utilizate, tot gratuit, pe durata de funcționare a unității de învățământ.

Aplicațiile le oferă profesorilor posiblitatea de a gestiona fluxul de lucru la clasă cu ajutorul Google Classroom sau Microsoft Teams, de a organiza videoconferințe cu ajutorul Meet sau Teams, de a folosi tabla virtuală cu ajutorul Google Jamboard sau Microsoft Whiteboard și de a avea acces la tot ceea ce este necesar pentru a derula activitatea didactică prin aplicațiile online, a mai transmis ministerul.

Un alt obiectiv al acestui parteneriat este, potrivit MEC, formarea cadrelor didactice pentru utilizarea platformelor digitale de predare. „Totodată, parteneriatul oferă resurse-suport atât elevilor, cât și studenților, pentru ca aceștia să învețe să folosească mai eficient tehnologia digitală”, se mai arată în comunicat.


sursa:https://www.dcnews.ro/anunt-pentru-profesori-de-la-ministerul-educatiei-inainte-de-inceperea-scolilor_768857.html

VACCINAREA OBLIGATORIE ?

 


Președintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri seară, despre un vaccin împotriva noului coronavirus, făcând o precizare extrem de importantă pentru părinți și copii.

După ce o să apară un vaccin anti-COVID-19, dacă părinții vor refuza vaccinarea, copiii vor mai fi primiți la școală? Această întrebare i-a fost adresată, miercuri seară, președintelui Klaus Iohannis în cadrul unei conferințe la Palatul Cotroceni.

„Ar fi excelent să avem un vaccin împotriva acestei boli și, în măsura în care vom dispune de acest vaccin, sigur, se va repune întrebarea dacă vaccinarea trebuie să fie obligatorie sau nu.  Eu sunt de părere că lumea trebuie să se vaccineze. Dar, dacă putem să condiționăm mersul la școală de vaccinare, este o întrebare care va trebui analizată foarte atent”, a spus Klaus Iohannis.

„Cred că este foarte bine să fie vaccinați copiii, dar nu cred că este bine să le fie îngrădit dreptul la învățământ, dacă părinții, din varii motive, nu îi vaccinează”, a mai spus președintele. 


sursa:https://www.dcnews.ro/vaccinarea-obligatorie-iohannis-anuntul-momentului_768860.htm

Kelemen: România e într-o criză politică din 2012 încoace

 


Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat miercuri, la Sfântu Gheorghe, că România se află într-o continuă criză politică din anul 2012, iar actualul Guvern "improvizează", asemenea tuturor celorlalte care s-au succedat în ultimii opt ani.

"Criză politică e în România din 2012, de când a fost înlăturat guvernul Ungureanu, de atunci avem o criză politică. În opt ani de zile am avut vreo 13-14 guverne. Nu poţi să guvernezi dacă există această permanentă schimbare, nu ai programe, nu poţi să pui în aplicare un program dacă permanent se schimbă. Este o improvizaţie totală permanentă şi de şase luni de zile e şi mai şi, fiindcă ăştia nici măcar nu au vrut să guverneze, au vrut doar să organizeze alegeri anticipate şi am spus că în jazz improvizaţia este baza, dar în politică improvizaţia este moartea (...) Asta este problema acestui guvern: nu a vrut să guverneze, a vrut să organizeze alegeri anticipate, nu a avut proiecte, viziune, program de guvernare. Când nu ai viziune, nu ai program de guvernare, nu ai proiecte, ce să pui în aplicare? Nu ai ce să pui în aplicare. Improvizezi. Se vede", a declarat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

În opinia sa, şi preşedintele Klaus Iohannis este responsabil de "haosul" din ultimele luni.

"Haosul creat din martie până azi, în această perioadă a pandemiei, este meritul şi rezultatul extraordinar al preşedintelui Iohannis, cu guvernul său minoritar şi monocolor. Deci, este şi responsabilitatea preşedintelui, el a dorit acest guvern, el vorbeşte în numele Guvernului, el conduce Guvernul. E rezultatul comun al Executivului, cu preşedinte şi cu guvernul PNL", a mai adăugat Kelemen Hunor.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-politic-24264937-kelemen-romania-intr-criza-politica-din-2012-incoace-haosul-din-martie-pana-acum-este-meritul-rezultatul-extraordinar-presedintelui-iohannis.htm

Halep şi-a luat cea mai scumpă maşină electrică din lume

 



Simona Halep şi-a luat cea mai scumpă maşină electrică din lume. Halep a a strâns 10.9 milioane de dolari în perioada 1 iunie 2019 – 1 iunie 2020.

Simona Halep şi-a cumpărat cea mai scumpă maşină electrică din lume.

Bolidul are peste 500 de cai putere şi atinge viteze de peste 250 de km/h.

Românca a dat peste 150.000 euro pe maşină.

S-a clasat pe locul 4 în topul Forbes al celor mai bine plătite sportive din ultimul an. A strâns aproape 11 milioane de euro în această perioadă.

Halep a câştigat turneul de la Praga în august, dar a refuzat să participe la US Open anul acesta de teama coronavirusului. Aici, primul caz de infectare cu COVID de la Flushing Meadows a apărut chiar înainte să înceapă turneul.

sursa:https://www.cotidianul.ro/halep-si-a-luat-cea-mai-scumpa-masina-electrica-din-lume/

Profesorii şi pensionarii, în disputa politică

 


PSD cere guvernului să găsească soluţii pentru a le oferi cadrelor didactice bani în plus la salariu şi, de asemenea, să respecte legea în privinţa creşterii pensiilor.

„PSD nu acceptă ca Guvernul PNL să își bată joc de profesori și pensionari!
De asta propunem acordarea unui bonus salarial pentru profesori și personalul școlar auxiliar, pentru că și ei sunt acum în linia întâi odată cu deschiderea școlilor, dar și respectarea legii în privința creșterii pensiilor.
Orban are majoritate în Parlament împreună cu aliații săi USR, PMP și UDMR. Să își asume respingerea acestor propuneri și să nu mai caute vinovați pentru că nu mai au nicio scuză.
Sau aveți majoritate numai când vreți să rămâneți pe funcții?!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Social-democrații au depus în Parlament proiectul de lege care prevede acordarea unui stimulent de risc pentru întreg personalul din învățământ pentru întreaga perioadă a stării de alertă și urgență, respectiv 2000 de lei lunar pentru cadrele didactice și 1500 de lei pentru personalul auxiliar.

„Azi (miercuri – n.r.) am depus proiectul de lege, acea propunere legislativă pentru acordarea unui stimulent de risc pentru întreg personalul din învățământ pentru întreaga perioadă a stării de alertă și urgență, ca urmare a riscului räspândirii coronavirusului”, anunță liderul deputaților PSD, Afred Simonis.

Cadrele didactice ar urma să primească 2.000 de lei lunar, iar personalul auxiliar și cel nedidactic câte 1.500 de lei/lună.

Simonis mai spune că impactul bugetar pentru acest an ar fi de circa 500 de milioane de lei, iar banii pot proveni din fonduri europene sau din „economii de la guvern”.

Premierul Ludovic Orban le-a cerut parlamentarilor responsabilitate și spune că orice cheltuială suplimentară introdusă în dezbaterea OUG referitoare la rectificarea bugetară se va întoarce împotriva tuturor românilor.

sursa:https://www.cotidianul.ro/disputa-politica-pe-banii-profesorilor-si-pensionarilor-pnl-isi-bate-joc/

Noutate pentru unitățile de învățământ

 


Anul școlar 2020-2021 vine cu noutăți nu doar în ceea ce privește procesul educațional, ci și în alte privințe.


Bogdan Despescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a anunțat că se înființează Poliția Școlară.

Acesta a vorbit despre preocuparea permanentă a conducerii MAI pentru îndeplinirea obiectivelor în ceea ce privește siguranța elevilor și a cadrelor didactice, motiv pentru care ministrul de Interne Marcel Vela a luat decizia înființării unei structuri distincte în cadrul Poliției Române care va consolida parteneriatul MAI – școală – autorități locale în vederea dezvoltării unui proces educațional anti-infracțional și anti-victimal.

 ”Astfel, va exista o prezență mult mai mare și mai activă a polițiștilor în mediul școlar, respectiv în procesul educațional. Ei vor identifica mediile favorabile comiterii de infracțiuni și vor stabili legături permanente cu reprezentanții unităților de învățământ, cu reprezentanții ONG-urilor precum și ai autorităților locale”, a explicat Despescu.

Acesta a subliniat că noua structură formată, “Poliția Siguranță Școlară” va acorda o mai mare importanță activităților și măsurilor preventive.

Se vor identifica din timp factorii generatori și, astfel, se vor putea elimina din timp potențialele riscuri avându-se în vedere, în special, prevenirea consumului de droguri, traficului de persoane și violenței juvenile.


Parteneriatul școală-poliție nu este, însă, o noutate. El există de mulți ani, alături de parteneriatul cu Inspectoratul de Muncă, Protecția Copilului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Această structură va funcționa o dată cu începerea noului an școlar atât la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române, dar și la cel al inspectoratelor județene de poliție și Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.


sursa:https://ro.sputnik.md/education/20200902/31516306/se-infiinteaza-Politia-scolara.html

Premierul Orban profită de înfrângerea moțiunii și vine cu o solicitare

 


Ludovic Orban pare a fi prins aripi după eșecul moțiunii și cere Parlamentului, pe un ton care se vrea fără drept de apel, rectificarea bugetară.

 ”Solicit parlamentarilor să susţină ordonanţa de urgenţă de rectificare a bugetului de stat pentru că ea este construită pe baza analizelor, studiilor de impact şi a resurselor efective de care dispunem”, a sus Orban.

Aceasta implică însă o condiție clară – renunțarea la orice demersuri ale Opoziției privind majorări sau diverse investiții.

 ”Orice cheltuială suplimentară este introdusă în dezbaterea bugetului de stat, a ordonanţei de urgenţă de rectificare a bugetului - se va întoarce împotriva tuturor românilor, va accentua dezechilibrele şi riscă să compromită perspectivele de relansare economică pe care le-am construit, pe termen mediu şi lung”, a declarat Orban.

Evident, Orban a pigmentat solicitarea cu atacuri la PSD, cu textele clasice despre moțiune, despre ignorarea fondurilor bugetare.


"După ce au vrut să lase România fără Guvern, astăzi, PSD vrea să lase România fără buget”, spune Orban. ”PSD, într-un populism inexplicabil, ne-a provocat noi și noi cheltuieli, pe care efectiv bugetul nu le poate suporta”.

 Cui foloșește dacă România va fi retrogradată de agențiile de rating? Cui folosește dacă România se va împrumuta mai scump? – întreabă Orban.

”Vă dau o informație: o singură lună ne-am împrumutat mai scump decât guvernările PSD, luna februarie”, spune Orban, car acuză că pesediștii ”au mers pe ideea: după noi potopul! Cui folosește dacă, Doamne ferește, România nu va mai găsi finanțări? Cui folosește dacă investitorii o să privească cu mai multă reticiență România, din cauza acestei politici demagogice și găunoase”.


Apoi, Orban s-a lăudat – ”am făcut eforturi extrem de mari pentru a găsi resurse pentru a creşte veniturile unor categorii importante, să creştem punctul de pensie, să găsim resurse pentru a susţine creşterea alocaţiilor, să susținem autorităţile locale prin eforturile pe care le fac pentru a putea face față cheltuielilor pe timp de pandemie, am alocat resurse financiare pentru a susţine angajaţii, pentru susţinerea companiilor”.

 ”Ne confruntăm cu o contracție economică de 3,9% pe primul semestru. Sigur, că este o contracție economică mai mică decât media UE, care este de 8,3%. Totuși, vorbim despre o contracție deci bani mai puțini la buget”.

În aceste condiții Orban a reluat impunerea și a subliniat: ”Solicit parlamentarilor să voteze rectificarea bugetară ca o bază solidă pentru reluarea procesului de creştere economică, pentru o revenire rapidă a economiei româneşti care, ulterior, să permită creşterea veniturilor cetăţenilor”.


Deci, așa cum spuneam, o solicitare care seamănă cu o impunere fără drept de apel, pe fondul neputinței demonstrate de PSD, care s-a lăudat că va da jos guvernul, dar nu s-a dovedit în stare.

sursa:https://ro.sputnik.md/politics/20200902/31517128/Orban-pune-piciorul-n-rag-dup-moiune--impune-un-VOT-fr-drept-de-apel-.html

În sud-estul țării CANICULĂ, Ploi și vijelii, începând de joi

 


Meteorologii au emis, pentru miercuri, o avertizare Cod galben de caniculă şi disconfort termic în nouă judeţe din sud-estul ţării şi în Capitală, unde temperaturile vor ajunge până la 36 de grade. De joi de la prânz, în mai multe zone vor fi ploi torenţiale şi vijelii.

Atenţionarea Cod galben de caniculă şi disconfort termic este în vigoare miercuri pentru judeţele Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, parţial Tulcea şi Constanţa şi pentru Capitală.

Potrivit meteorologilor, miercuri după-amiază, în regiunile sud-estice disconfortul termic va fi accentuat şi local va fi caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi, iar temperaturile maxime vor fi de 33-36 de grade. Joi, în regiunile sud-estice, după-amiaza, disconfortul termic va fi ridicat, iar pe arii restrânse indicele temperatură-umezeală (ITU) va mai atinge pragul critic de 80 de unităţi.

De asemenea, meteorologii au transmis o informare valabilă de joi, de la ora 12.00, până vineri, la ora 21.00. Astfel, din a doua parte a zilei de joi (03 septembrie) în sud-vest, centru, nord-est şi la munte, iar în noaptea de joi spre vineri (03/ 04 septembrie) şi pe parcursul zilei de vineri (04 septembrie), în special în jumătatea de est a ţării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi grindină.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24264090-cod-galben-canicula-temperaturi-pana-36-grade-sud-estul-tarii-ploi-vijelii-joi.htm

România poate deveni lider energetic în regiune

 


Țara noastră are toate atuurile ca, prin investițiile făcute în interconectări și crearea unui hub de gaze, să fie un lider energetic în toata regiunea Europei Centrale si de Sud -Est, precizează, într-un interviu acordat Cotidianul.ro, Ion Sterian, director general Transgaz. După ce si BRUA va fi finalizată, Transgaz, în calitate de reprezentant al statului român, va deschide calea pentru energia caspică spre Europa. Despre toate acestea, despre relația cu gigantul Gazprom si noi legaturi cu vecinii, despre pregatirea Sistemului Național de Transport în perspectiva sezonului rece 2020-2021 și măsurile luate în contextul pandemiei COVID-19, puteti citi în rîndurile de mai jos.

-Se vorbește de importanța strategică a regiunii în care ne aflăm – Marea Neagră- în privința transportului gazului către Europa. Discuția e mai intensă cu cât Turcia a anunțat descoperirea unor rezerve mari de gaze, care-i vor asigura independența energetică și o vor și face exportator. Romania are, de asemenea, rezerve considerabile în Marea Neagră, a căror exploatare va începe, în cantități mici, de la 1 octombrie 2021, când Black Sea Oil and Gas va începe exploatarea zacămintelor de gaze naturale Ana și Doina, din perimetrele off shore, unde producția anuală va fi de cca.1 mld.mc. BSOG a semnat zilele trecute contractul de racordare la Sistemul Național de Transport. Ucraina și Bulgaria au explorări în curs. Cum este pregatită Transgaz pentru viitoarele fluxuri de gaze de pe teritoriul României și cum putem deveni un punct nodal în comertul interregional cu această resursă?

-Răspunsul la întrebarea dumneavoastră este unul simplu, cu două componente: BRUA faza 1 și Hub-ul regional de gaze, ambele proiecte pe care Transgaz le-a dezvoltat. Numai după finalizarea BRUA faza 1 și a gazoductului Ungheni-Chișinău ne-am mărit considerabil capacitatea de transport bi-direcțional cu Bulgaria, Ungaria și Republica Moldova. Se adaugă investițiile privind modernizarea Stației de măsurare gaze naturaIe Isaccea 1 și Negru Vodă 1, care va fi finalizată până la sfârșitul acestui an. Toate aceste investiții ne permit să fim deja un punct nodal pentru transportul de gaze naturale. Iar peste aceste dezvoltări de infrastructură vine proiectul Hub-ului de gaze: Romanian Gas Hub Services SA. Înființarea acestei companii a fost aprobată de către AGA Transgaz în luna martie, după ce în urmă cu aproape un an de zile am semnat cu Austrian Central European Gas Hub AG (CEGH), operatorul hub-ului de gaze de la Baumgarten, un acord de cooperare în vederea înfiinţării unei societăți mixte ce va avea ca obiectiv operarea punctului virtual de tranzacţionare a gazelor naturale în România.

Prin acest hub de gaze, Transgaz își afirmă rolul de leader în ceea ce privește asiguraresecurității energetice în România și în regiune. Hubul Ronesc de gaze este o reușită deosebit de importantă, care creează premisele pentru dezvoltarea economi și financiară a României. Transgaz are capacitatea și knowhowul necesare pentru a gestiona proiectul. Central European Gas Hub, în calitate de operator al Punctului Virtual de Tranzacționare austriac, aduce în asociere cunoștințele sale în operarea unui hub gazier de succes, deoarece Baumgarten reprezintă cel mai important punct de comercializare a gazelor naturale din centrul și estul Europei. Cu sprijinul Statului Român, acționar majoritar al Transgaz, al tuturor factorilor decizionali, vom reuși să dezvoltăm sectorul gazier, transformândul întrunul din principalele motoare de dezvoltare ale țării. Funcție de ceea ce hotărăște Statul Român, în această societate pot intra în calitate de acționari, companiientități românești precum: Romgaz, OMV Petrom, alți producători de gaze din România, OPCOM, BRM, BVB, CEC sau Eximbank în calitate de Casă de Clearing, ș.a „.

Obiectivul comun al acestor proiecte, în fapt al tuturor proiectelor cuprinse în Planul de dezvoltare al SNT pe următorii 10 ani, îl reprezintă consolidarea rolului României în sectorul gazier la nivel regional și european. Această consolidare înseamnă și creșterea calității vieții cetățenilor, creșterea atractivității pentru investitori, care vor avea acces la o rețea modernizată de gaze naturale, într-o țară cu resurse bogate și cu opțiuni suficiente pentru aprovizionarea cu gaze naturale.

În ceea ce privește Turcia, cu rezervele descoperite în Marea Neagră și anunțul făcut, ținând cont că Turcia consumă un volum foarte mare de gaze naturale, acel anunț cu 320 miliarde mc, nu are cum să asigure consumul Turciei și să o transforme și într-un exportator de gaze naturale.

La fel îmi exprim scepticismul și în privința perimetrului bulgăresc Han-Asparuh privind rezervele….. și a hub-ului de la Varna…….

-Care sunt acum, capacitățile tehnice de import/export pe fiecare punct de interconexiune pe care SNT îl are cu vecinii. Către ce tindem, pe termen scurt și mediu (avansati, va rog, aceste termene)?

-În prezent importul/exportul de gaze naturale în/din România se realizează prin 7 conducte de interconectare transfrontalieră : cu UCRAINA, pe direcțiile : Orlovka (UA)–Isaccea (RO) – DN 1000, capacitate 8.6 mld.mc/an, Pmax =55 bar; Tekovo (UA)–Medieşu Aurit (RO) – DN 700, capacitate=4.0 mld.mc/an, Pmax =70 bar; Isaccea 1/Orlovka 1, Pmax=49,5 bar pe direcția import și Pmax=45 bar pe direcția export; cu UNGARIA, pe direcția Szeged (HU)–Arad(RO)–Csanadpalota – DN 700, capacitate=1.75 mld.mc/an, Pmax = 63 bar; cu REPUBLICA MOLDOVA, pe direcția Iași (RO) – Ungheni (MO) – DN 500, capacitate=1.5 mld.mc/an, Pmax=50 bar; cu BULGARIA, pe direcțiile: Ruse (BG)–Giurgiu (RO) – DN 500, Capacitate=1.5 mld.mc/an, Pmax=40 bar pe direcția export și Pmax=30 bar pe direcția import Negru Vodă 1/Kardam, Pmax=55 bar pe ambele direcții de transport.

În ceea ce privește conductele de transport internațional T1 și T2, pentru a asigura tranzitul pe Coridorul Trasnsbalcanic suntem în discuții și negocieri avansate pentru semnarea unui nou contract cu Gazprom.

În Planul de dezvoltare al SNT sunt prevăzute încă două proiecte de interconectare a SNT cu sistemele de transport gaze naturale din Serbia (pe direcția Recaș – Mokrin) și Ucraina (pe direcția Gherăești –Dolhasca- Siret) cu termene de finalizare 2021, respectiv 2025. Termenul de finalizare a proiectului cu Ucraina depinde de stabilirea parametrilor pentru punctul de interconectare și de graficul de implementare a proiectului de pe teritoriul Ucrainei.

-De 3 ani, Comisia Europeană evaluează capacitatea Transgaz de a exporta gaze din România către statele vecine. În primăvară, CE acceptase anumite angajamente ale părtii române, în acest sens. Avem rezultatele finale ale acestei evaluări sau măcar niște concluzii? Daca da, care sunt acestea?

-Investigația Comisiei Europene privind acuzația în legătură cu presupusul comportament anti-concurențial și eventuala împiedicare de către Transgaz a exporturilor de gaze naturale din România către state membre s-a finalizat în prima parte a acestui an, în urma evaluării detaliate de către Comisie, prin acceptarea angajamentelor asumate de Transgaz. Aceste angajamente se referă la creșterea capacității de export prin PI Csanádpalota către Ungaria și prin PI Ruse-Giurgiu și PI Negru Vodă 1/Kardam către Bulgaria.  Suntem în grafic privind implementarea acestor angajamente.

-Care este stadiul de realizare pe teritoriul nostru, a gazoductului BRUA, considerat strategic de Romania dar și de UE? Ce va transporta când va fi gata? Întrebarea vine în contextul în care presa a scris ca partenerii din Ungaria, Austria nu au rezervat capacitate…deloc. 

-După cum a declarat domnul Prim-Ministru al României, Ludovic Orban, BRUA faza 1, până la sfârșitul acestui an va fi operațională și pusă în funcțiune. Toate cele 3 stații de comprimare: Jupa, Podișor și Bibești, au fost finalizate și puse în funcțiune. Lucrările la firul linear sunt extrem de avansate, astfel încât vom finaliza și gazoductul și vom putea declara că BRUA faza 1 este gataAm văzut și eu numeroasele interpretări legate de acest proiect și vreau să vă spun că acestea nu au facut altceva decât să ne ambiționeze și mai mult și să continuăm cu și mai multă îndârjire să ducem la bun sfârșit acest proiect strategic pentru România și Europa. BRUA nu este o autostradă fără descărcări. BRUA faza 1 va fi parte integrantă din Sistemul Național de Transport gaze naturale, un factor de securitate energetică și un motor de dezvoltare economică națională. Gazele naturale vor ajunge în Europa prin gazoductul TAP din terminalele de gaz natural lichefiat din nordul Greciei, de la Revithoussa și Alexandropolis și, mai departe, prin coridorul vertical Grecia-Bulgaria-România.

-În acest moment, Gazprom mai transportă, via Ucraina si Romania, gaze către sudul Europei? Din datele de pe site-ul Transgaz, privind fluxurile fizice realizate, acest lucru pare să nu mai fie valabil, de la inceputul acestui an, apărând doar cantităti care se opresc in tara noastra, la clienti finali. Daca e asa, care este impactul asupra companiei si care este viitorul parteneriatului cu partea ruseasca?

-La această întrebare, răspunsul este cel dat la întrebarea nr.2

-Care este viitorul parteneriatului cu Republica Moldova, din punct de vedere al furnizării de gaze prin Iași – Ungheni, gazoductul recent finalizat și la care testele au aratat că este viabil. Cu toate acestea, nimic nu „circula“ pe acolo, iar Moldova e incă aprovizionată 100% de Gazprom. Ce semnale există de la Chișinau? România ar putea prelua, în parte, aprovizionarea Moldovei? –

-Transgaz nu are în obiectul de activitate comercializarea de gaze naturale. Prin construcția infrastructurii, a gazoductului Ungheni -Chișinău, compania a pus la dispoziție capacitate de transport.

-Care este stadiul pregătirii pentru sezonul rece 2020 – 2021? Mai sunt 2 luni până la sfârsitul ciclului de injectie gaze in depozite, ce cantitati avem acum stocate (comparatie cu anul trecut) si care sunt prognozele de consum pentru acest sezon? (la fel, comparatie cu anul trecut). In ceea ce priveste productia locală și importurile, ne asteptăm la oscilații semnificative față de sezonul trecut?

-Până la sfârșitul lunii septembrie, respective 15 octombrie, Transgaz are pregătite toate lucrările necesare funcționării SNT la parametrii optimi și asigurării transportului de gaze naturale în condiții de siguranță și eficiență. În privința prognozelor, informațiile trebuie solicitate la autoritățile cu competente în acest sens, ANRE, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

 -La începutul acestui an, Transgaz a fost vizată de o investigatie a Consiliului Concurentei legat de acordarea unor contracte și se adusese în discutie o amenda de pnă la 4% din cifra de afaceri. Ati „achizitionat“servicii juridice pentru a lupta în instanță impotriva unei atari decizii. Care sunt noutățile în această speță?

-SNTGN Transgaz SA a convocat în luna ianuarie 2020, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA), pentru aprobarea achiziţionării de servicii de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică de specialitate în probleme de dreptul concurenţei, legislaţie şi proceduri europene incidente, care să apere interesele companiei și să minimizeze riscul unei soluţii nefavorabile din Raportul investigației realizate de Consiliul Concurenței. În urma acestei convocări, AGEA a aprobat achiziția de servicii de consultanță juridică, asistență și reprezentare cu o durată de 12 luni. Sunt în derulare demersurile procedurale specifice investigației.

-În contextul pandemiei COVID, exista un plan de actiune imediat în cazul în care persoane-cheie din funcționarea unor „sisteme” s-ar imbolnavi? Detalii, dacă se pot dezvălui!

-Vă pot spune cu toată responsabilitatea că în niciun moment activitatea companiei nu a fost periclitată.  Transgaz a fost prima companie care a elaborat un „Plan de măsuri în situația declarării epidemiei generate de virusul de tip COVID-19, afectării sănătății salariaților societății și activității companiei, cu circa 10 zile înainte de declararea stării de urgență. Am dispus măsuri interne pe 3 linii majore de acțiune și anume: asigurarea continuității serviciului de transport gaze naturale și siguranța SNT, minimalizarea efectelor asupra sănătății și securității angajaților și asigurarea securității obiectivelor.

Activitatea de dispecerizare și echilibrare a funcționat fără sincope, în condiții de maximă siguranță, atât pentru Sistemul Național de Transport gaze naturale, cât și pentru personalul Transgaz, iar activitatea pe șantierele unde se execută lucrările de investiții s-a desfășurat în condiții aproape normale, ținând cont de actele normative pentru limitarea și eliminarea contaminării. Este foarte important de subliniat faptul că nu s-au semnalat situații majore create de COVID 19 pe șantierele Transgaz, iar acolo unde au apărut astfel de situații, constructorii s-au mobilizat exemplar astfel încât activitatea s-a desfășurat în mod continuu.

-Are Transgaz ambitia să se implice și în proiecte externe, dincolo de achizitia din Republica Moldova? Daca da, detalii

-Alinierea strategiei de dezvoltare a companiei la strategia energetică națională și la cea europeană, reprezintă pentru noi, o necesitate și o oportunitate de a participa la proiecte viitoare de investiții în plan national, regional și european. Avem o vastă expertiză profesională în proiectarea, organizarea, implementarea și dezvoltarea de proiecte strategice de investiții în infrastructura de transport gaze naturale, specialiști cu înaltă calificare în domeniu, capabilitate și capacitate managerială, forța, determinarea și curajul necesar să ne asumăm noi provocări privind investiții în acest domeniu și, de ce nu, și în domenii de activitate conexe.

Creșterea importanței companiei, atât ca motor al economiei naționale, cât și ca vector al creșterii economice a țării, prin rolul său în dezvoltarea sectorului energetic și transformarea României într-o putere energetică europeană, sunt obiective strategice pentru a căror îndeplinire, administratorii companiei au lansat unul dintre cele mai mari și mai importante programe de dezvoltare a infrastructurii de transport gaze naturale din România din ultimii 20 de ani, și extindere a SNT în vederea racordării tuturor localităților la rețeaua de gaze naturale, program cuprinzând proiecte de investiții estimate la peste 4 miliarde euro.

sursa:https://www.cotidianul.ro/ion-sterian-transgaz-romania-poate-deveni-lider-energetic-in-regiune