9.07.2020

PSD, lovitură majoră - Orban, dat peste cap ! Majorarea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020 !

 


Acum puțin timp, Comisiile reunite de muncă din Parlament au votat două amendamente care dau peste cap propunerile Guvernului Orban cu privire la pensii și care vizează salariile profesorilor.

Astfel, potrivit unui amendament propus de PSD şi adoptate în Comisiile de muncă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, se abrogă prevederea potrivit căreia punctul de pensie creşte cu 14%.


Actul normativ va păstra forma iniţială din legea pensiilor, deci majorarea punctului de pensie  cu 40% de la 1 septembrie 2020 ! Ceea ce dă complet peste cap planul lui Orban.

Un alt amendament vizează abrogarea articolului privind plafonarea salariilor profesorilor şi personalului auxiliar din învăţământ până în 2021, anunță Agerpres


Cu aceste amendamente, legea de aprobare a OUG 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 va intra, pentru raport, în dezbaterea Comisiile reunite pentru buget şi apoi în dezbaterea plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor. 

sursa:https://ro.sputnik.md/politics/20200907/31582322/PSD-lovitur-major---Orban-dat-peste-cap-Pensionarii-i-profesorii-vizai.html

O supă pe zi, gratuit, pentru persoanele din grupurile vulnerabile - vedeți detaliile ! ❤️

 


Primăria Capitalei va da gratuit câte o supă/ciorbă pe zi și pâine persoanelor din grupurile vulnerabile, potrivit unui proiect inițiat de primarul Gabriela Firea, cu mai puțin de o lună înainte de alegeri, și aprobat luni de Consiliul General al Municipiului București. Programul "Supa Comunitară" va fi derulat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, iar alocaţia minimă de hrană pentru o persoană va avea valoarea de 6 lei. Împărțirea hranei se va face în trei locații din zonele Obor, Viilor şi Gara de Nord.


Vor fi preparate zilnic două feluri de supă/ciorbă, una cu carne şi cealaltă cu legume. Programul se adresează grupurilor vulnerabile, fără a fi obligatorie deţinerea unui document de identitate şi poate fi accesat în baza unei cereri-declaraţie.

Grupurile vulnerabile care pot beneficia de program sunt:


- persoanele sărace angajate, mai ales muncitori subcalificaţi;
- şomeri şi persoane care nu sunt angajate;
- persoane cu vârsta între 50-64 de ani care nu sunt încadrate profesional şi care sunt excluse din programele de asistenţă socială;
- persoane vârstnice, mai ales cele care locuiesc cu membri ai familiei aflaţi în întreţinere, şi persoane vârstnice singure;
- tineri care părăsesc sistemul de protecţie a copilului;
- persoane adulte fără domiciliu;
- mame adolescente;
- adulţi cu dizabilităţi;
- persoane aflate sub control judiciar;
- persoane adulte aflate în evidenţa serviciilor de probaţiune faţă de care au fost dispuse măsuri sau sancţiuni neprivative de libertate;
- victime ale violenţei domestice;
- victime ale traficului de fiinţe umane;
- refugiaţi şi imigranţi;
- familii monoparentale;
- familii expuse riscului de excluziune socială.

"Programul îşi propune să răspundă nevoilor persoanelor şi familiilor expuse riscului de excluziune socială ce nu îşi pot asigura din surse proprii hrană adecvată, cu scopul susţinerii nivelului imunitar. Totodată, acesta reprezintă o continuare a proiectului-pilot pentru asigurarea unei mese zilnice pentru categoriile defavorizate expuse riscului de infectare cu SARS-CoV-2, proiect aprobat şi implementat în perioada stării de urgenţă, conform Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 98/23.03.2020", conform referatului de aprobare. Pe perioada stării de urgență, DGASMB a distribuit 136.000 de porţii cu mâncare în cadrul programului mai sus menționat.

În proiectul de hotărâre se mai arată că un alt motiv pentru iniţierea programului îl reprezintă faptul că de la începutul anului 2020, ca urmare a obligativităţii reevaluării situaţiei socio-economice a beneficiarilor, numărul celor care veneau acolo a scăzut cu aproximativ 10%.

"În baza interviurilor realizate de către asistenţii sociali, reiese faptul că aceştia nu au mai putut să beneficieze de cantina socială întrucât Legea cantinelor sociale, document elaborat şi aprobat în anul 1997, nu este adaptată nevoilor beneficiarilor şi situaţiei actuale din punct de vedere demografic şi socio-economic", se mai arată în proiectul adoptat.
Un alt motiv care a stat la baza inițierii programului este că la nivelul Capitalei au migrat persoane aflate într-o situaţie dificilă din punct de vedere medical şi socio-economic, care nu pot beneficia de serviciile unei cantine sociale pentru că nu pot face dovada domiciliului stabil pe raza Capitalei sau nu deţin documente de identitate.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-24273516-primaria-capitalei-gratuit-cate-supa-ciorba-persoanelor-din-grupurile-vulnerabile.htm

”Bode minte cu nerușinare...”

 


Reacție dură a sindicatului polițiștilor Europol, după ce ministrul Transporturilor a dat vina pe șoferul SPP pentru accidentul în care a fost implicată mașina care-l aducea la București.

„Ministrul Bode minte cu nerușinare atunci când spune că nu știa ca Touaregul cu care se deplasa avea in funcțiune semnalele acustice și luminoase sau când afirmă că nu el l-a pus pe șoferul SPP să circule cu viteză și să încalce regulile de circulație care au dus la accidentul cu victimă de pe raza jud. Argeș. Vă spunem noi că șoferul SPP cere acordul demnitarului pentru orice acțiune, inclusiv pentru traseul pe care urmează să se deplaseze. Spp-istul este o victimă și va răspunde personal pentru aroganța lui Bode și pentru faptul că a acceptat să încalce legea la solicitarea lui”, se arată într-o postare pe Facebook a Sindicatului.

Potrivit sursei citate, cazul Bode are același tipar precum al lui Gabriel Oprea, când polițistul Bogdan Gigină și-a pierdut viața, dechizând coloana fostului vicepremier și ministru de Interne.

„ În aceleași condiții a murit și Bogdan Gigină, care a gonit cu viteză pentru a elibera calea ministrului Oprea, nu pentru că i s-a cerut, ci pentru că se plictisea în vreo intersecție. Să fim serioși! Vedem același tipar. Tăcere, tentativă de mușamalizare și la câteva zile, la presiunea opiniei publice, o poveste cusută cu ață albă. Totul pentru a salva aparența unui Guvern "integru" care fumează în Palatul Victoriei, își trimite subordonații să se întâlnească noaptea cu interlopii pentru a negocia legea sau se folosesc de funcție pentru a fi deasupra proștilor care respectă regulile de circulație. Totuși, dl Bode, după ce ne-ați spus că nu ați auzit sirenele Touareg-ului și nici nu ați văzut manevrele de depășire în mare viteză, nu ne spuneți și nouă ce fumați sau ce culoare au pastilele care vă aduc în starea aceasta de Nirvana?”, se mai arată în postare.

La aproape o săptămână după ce mașina oficială i-a fost implicată într-un accident rutier, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a dat vineri primele explicații publice, susținând că „șoferul SPP este singurul responsabil de traseu și aducerea la destinație a demnitarului”. „Demnitarul nu are dreptul să-i spună șoferului să meargă mai tare sau mai încet, să folosească sau nu semnalele acustice și luminoase”, a spus Bode, precizând că în momentul accidentului „se odihnea” pe bancheta din spate.

Cum s-a produs accidentul în care a fost implicat Bode

Accidentul a avut loc duminică în localitatea Drăganu din județul Argeș.
  • "Din verificările făcute de polițiștii Serviciului Rutier Argeș s-a stabilit că un autoturism Volkswagen Touareg care circula dinspre Vâlcea spre Pitesti, pe contrasens, a intrat în coliziune cu un autoturism care se deplasa regulamentar din sens opus, în condițiile efectuării unei depășiri neregulamentare. În urma evenimentului rutier au fost răniți șoferul primei mașini și o pasageră din al doilea autovehicul - o femeie de cetățenie poloneză. Și șoferul acestei mașini este tot de cetățenie poloneză.
  • Ambele persoane care au suferit leziuni au primit îngrijiri medicale la fața locului, fără a fi necesară transportarea acestora la spital", a explicat purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Argeș.
Autoturismul Volkswagen Touareg implicat în accident și în care se afla ministrul Transporturilor, Lucian Bode, era condus de un angajat al SPP, iar mașina aparține Serviciului de Protecție și Pază.


Un motociclist aflat în trafic a filmat mașina oficialului în timp ce depășea o coloană de mașini aflate în trafic, pe linie continuă și a făcut publice imaginile. El a surprins și momentul în care este depășit de mașina oficială, auzindu-se zgomot de sirenă. Autoturismul a depășit mașină după mașină, pe linie continuă, pe un pod, cel mai probabil în localitate. Mașina în care se afla Bode a mers și pe contrasens, tot pe pod și tot pe linie continuă. Filmarea postată pe Youtube este întreruptă la un moment dat, dar filmulețul continuă cu imagini de la locul accidentului.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24271915-sindicatului-politistilor-europol-bode-minte-nerusinare-soferul-spp-cere-acordul-demnitarului-pentru-orice-actiune-dupa-ati-spus-nu-ati-auzit-sirenele-nu-ati-vazut-manevrele-depasire-spuneti-noua-fuma.htm

Vreme de vară și în următoarele două săptămâni din septembrie 2020

 


Vremea va fi călduroasă și în următoarele două săptămâni, cu temperaturi care vor ajunge la 31 de grade, potrivit meteorologilor.


Prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie pentru perioada 7 - 20 septembrie:


Banat

Vremea va fi călduroasă în prima zi a intervalului, când în medie temperaturile maxime se vor situa în jurul a 31 de grade, apoi se va răci, urmând ca în data de 8 septembrie să se înregistreze în medie 25 - 26 de grade. Ulterior acestei date, temperatura aerului va creşte uşor, spre maxime de 30 de grade, în medie regională, în data de 13 septembrie. Va urma o răcorire treptată a vremii, astfel încât în ultimele zile de prognoză media temperaturilor maxime nu va mai depăşi 26 de grade.


În primele două nopţi media minimelor termice se va situa în jurul valorii de 15 grade, apoi temperatura aerului va scădea, urmând astfel ca, în data de 9 septembrie în medie să se înregistreze în jur de 12 grade, apoi va creşte uşor spre 15 grade, în data de 13 septembrie. După această dată, o nouă răcorire a vremii va conduce la scăderea minimelor spre valori în jurul a 12 grade, în medie, la sfârşitul intervalului.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi destul de redusă pe tot parcursul intervalului de prognoză.


Crişana

Vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru această dată în prima zi a intervalului, când în medie temperaturile maxime se vor situa în jurul a 29 de grade, apoi se va răci, urmând ca în data de 8 septembrie să se înregistreze în medie 24 de grade. Ulterior acestei date, vremea se va încălzi uşor de la o zi la alta, astfel că în data de 13 septembrie, media temperaturilor maxime se va situa în jurul a 29 de grade, apoi va urma un proces de răcorire a vremii astfel că în ultimele zile de prognoză media temperaturilor maxime nu va mai depăşi 25-26 de grade.


Media temperaturilor minime va fi în scădere, de la 14-15 grade în primele două nopţi, spre 11 grade în data de 9 septembrie. După această dată, temperatura aerului va marca o creştere, spre minime de 14 - 15 grade în data de 13 septembrie, apoi va scădea din nou, urmând ca până la sfârşitul intervalului să nu mai depăşească 11-12 grade, în medie regională.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în prima zi a intervalului.


Transilvania

În prima zi a intervalului, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit pentru această perioadă, cu o medie a temperaturilor maxime de 29 de grade, dar se va răcori pe parcursul zilelor de 8 şi 9 septembrie, când media va fi de 24-25 de grade. Ulterior, temperatura aerului va creşte uşor, astfel încât se vor înregistra în medie maxime de până la 28 de grade în data de 13 septembrie, apoi va scădea spre valori de 23-24 de grade. Media minimelor termice va fi de 13-14 grade în 7 şi 8 septembrie, apoi va avea o tendinţă de scădere uşoară şi treptată, spre valori de 10-11 grade până în data de 14 septembrie.


După această dată temperatura aerului va mai scădea, astfel că până la sfârşitul intervalului de prognoză, media valorilor termice nocturne se va situa în jurul a 8 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în primele două zile ale intervalului de prognoză.


Maramureş

Vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru această dată în prima zi a intervalului, media temperaturilor maxime fiind de 28 de grade, apoi se va răci, urmând ca în data de 8 septembrie media temperaturilor diurne să nu mai depăşească 24 de grade, valori totuşi mai ridicate decât mediile multianuale. Ulterior, vremea se va încălzi uşor de la o zi la alta, până în data de 13 septembrie, când în medie se vor înregistra 28 de grade, apoi se va răci din nou, până spre 23-25 de grade în ultimele zile de prognoză.


Minimele vor fi în scădere, spre 9-10 grade, în medie, în data de 9 septembrie, pornind de la valori de 13 grade, în primele zile ale intervalului, urmând ca temperatura aerului să crească uşor şi treptat până spre 13 grade în data de 14 septembrie, apoi o nouă răcorire a vremii va face ca spre sfârşitul intervalului să nu se mai depăşească, în medie, valori în jurul a 10 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în prima zi a intervalului.


Moldova

Vremea va fi călduroasă, cu o medie a temperaturilor maxime ce se va situa în jurul a 30 de grade, apoi se va răcori în data de 8 septembrie, spre o medie de 23 de grade, urmând o nouă încălzire a vremii, spre maxime de 29 de grade, în data de 10 septembrie. Ulterior acestei date, temperatura aerului va scădea, spre medii ale maximelor de 25 de grade în data de 11 septembrie, apoi va creşte spre valori în jurul a 28 de grade în data de 13 septembrie, iar până la sfârşitul intervalului de prognoză valorile termice diurne nu vor mai depăşi 22-24 de grade, mediat regional.


Media minimelor termice va fi de 15 grade în primele două nopţi, apoi temperatura aerului va scădea spre medii ale minimelor de 11 grade, în data de 9 septembrie, apoi va creşte uşor spre 14-15 grade, în intervalul 11-15 septembrie. Până la sfârşitul intervalului de prognoză, tendinţa valorilor termice nocturne va fi de scădere uşoară, astfel încât cele mai coborâte minime se estimează a se înregistra în ultimele zile, când media minimelor se va situa în jurul a 11 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în prima zi a intervalului de prognoză.


Dobrogea

În prima zi, vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru această dată în prima zi a intervalului, cu o medie a temperaturilor maxime ce se va situa în jurul a 28 de grade. După data de 8 septembrie, deşi valorile termice diurne vor avea uşoare variaţii de la o zi la alta, până la sfârşitul intervalului de prognoză, temperatura aerului va fi în scădere, astfel că în ultimele zile media maximelor nu va mai depăşi 23-24 de grade. Media minimelor termice se va situa în general între 14 şi 16 grade, exceptând primele două nopţi, când va fi mai cald, cu valori nocturne în medie de 18-19 grade.


Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi destul de redusă pe tot parcursul intervalului de prognoză.


Muntenia

Vremea va fi călduroasă în prima zi, cu o medie a temperaturilor maxime de 31 de grade, după care în zilele de 8 şi 9 septembrie se va răcori uşor, iar media va scădea spre 28 de grade. În intervalul 10-14 septembrie, temperatura aerului va creşte uşor, spre 29 de grade, iar până la sfârşitul intervalului de prognoză, va marca o scădere treptată, spre medii de 24-25 de grade, când vor caracteriza un regim apropiat de cel normal.


Media minimelor termice se va situa în general între 12 şi 14 grade, exceptând primele două nopţi, când va fi mai cald, cu valori nocturne în medie de 15-16 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi destul de redusă pe tot parcursul intervalului de prognoză.


Oltenia

Vremea va fi călduroasă în primele două zile, cu o medie a temperaturilor maxime de 30-31 de grade, după care în intervalul 9-14 septembrie se va răcori uşor, iar media va scădea spre 29 de grade. În intervalul 15-20 septembrie, temperatura aerului va scădea uşor, spre medii ale maximelor de 25-26 de grade, când vor caracteriza un regim apropiat de cel normal.


În intervalul 7-15 septembrie, media minimelor termice va fi de 15 grade, exceptând noaptea de 7 spre 8 septembrie, când va fi mai cald, cu valori nocturne în medie de 16 grade. Până la sfârşitul intervalului de prognoză, tendinţa valorilor termice nocturne va fi de scădere uşoară, astfel încât media minimelor va fi de 12-13 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi destul de redusă pe tot parcursul intervalului de prognoză.


La munte

Regimul termic va marca o scădere uşoară şi treptată de-a lungul celor două săptămâni. Prin urmare, media temperaturilor maxime va coborî de la 20 de grade, în prima zi, spre 14 grade la sfârşitul intervalului, iar temperaturile minime vor ajunge de la valori în medie de 10 grade în primele 2 nopţi, până la 6 grade în ultima noapte.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în zilele de 7 şi 8 septembrie şi din nou în intervalele 14-16 septembrie, respectiv 18-20 septembrie.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24273523-vreme-vara-urmatoarele-doua-saptamani-din-septembrie-temperaturi-pana-31-grade.htm

Apple, Google și Dropbox, investigate pentru practici anticoncurențiale

 


Autoritatea pentru Piață și Concurență din Italia a anunțat că va declanșa șase anchete privind Google Drive, iCloud-ul Apple și Dropbox, aceasta urmând să investigheze dacă giganții tech au informat corect utilizatorii asupra modului în care datele acestora vor fi folosite în scopuri comerciale, potrivit unui comunicat de presă emis de instituție.


Agenția urmează să clarifice și dacă Dropbox a furnizat instrucțiuni clare și accesibile privind modalitatea prin care utilizatorii pot renunța la contracte sau rezolva disputele cu compania în afara instanței.

Investigația vine pe fondul unor eforturi mai largi la nivelul Uniunii Europene de a obliga companiile tech să își clarifice termenii și condițiile și să ofere o mai mare protecție pentru datele consumatorilor, Facebook fiind de acord anul trecut să își modifice regulile la presiunea oficialilor europeni.

În luna iunie a acestui an autoritățile italiene au efectuat razii la birourile Apple și Amazon ca parte a unei investigații separate privind practicile concurențiale, anchetatorii anchetând dacă Apple și Amazon au cooperat în mod anticoncurențial pentru a vinde produsele Apple.

sursa:https://economie.hotnews.ro/stiri-companii-24273689-serviciile-stocare-cloud-investigate-italia.htm

250.000 de elevi și profesorii din București se pot testa de COVID-19 cu bani de la Primăria Capitalei

 


Consiliul General al Municipiului București a aprobat proiectele propuse de primarul Gabriela Firea prin care 250.000 de elevi, dar și profesori se pot testa gratuit de Covid-19. Persoanele care se înscriu pentru testare vor primi un sprijin financiar în valoare de 200 de lei/beneficiar ce va fi decontat unităţilor de specialitate în testare RTC-PCR afiliate proiectului, practic se vor testa gratuit. Impactul bugetar este de 55 milioane lei pentru cele două proiecte.

Proiectul care vizează testarea a până la 250.000 de elevi se numește "Şcoli sănătoase în Bucureşti" a fost adoptat de Consiliul General cu 38 de voturi ''pentru'' şi cinci abţineri, iar impactul bugetar este de 50 de milioane de lei.

Potrivit notei de fundamentare, beneficiarii vor fi elevii înscrişi în anul şcolar 2020 - 2021 în unităţile de învăţământ de pe raza municipiului Bucureşti care manifestă simptome de îmbolnăvire precum febră, tuse, strănuturi repetate, roşu în gât, la triajul epidemiologic realizat de către personalul medical al instituţiei de învăţământ.

În ceea ce privește testarea profesorilor, acesta a fost adoptat cu 40 de voturi ''pentru'' şi 6 abţineri şi vizează modificarea programului "Testăm pentru a salva economia şi locurile de muncă", prin suplimentarea numărului de beneficiari de la 3.000 la 27.000. La ședința de luni, faţă de categoriile prevăzute anterior, a fost introdus şi personalul din învăţământ.

Astfel, vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de 200 lei: angajaţii farmaciilor, angajaţii din domeniul alimentaţiei publice, reprezentanţii mass-media, angajaţii firmelor de curierat, personalul didactic şi personalul auxiliar ce îşi desfăşoară activitatea în unităţile de învăţământ din ciclul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal din municipiul Bucureşti, care vor solicita participarea, în mod voluntar, la efectuarea testării PCR, în vederea depistării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Impactul bugetar este de 5.442.000 lei.

Tot la propunerea primarului general Gabriela Firea a fost aprobată de CGMB cu 32 de voturi pentru (majoritatea PSD-ALDE) proiectul "Testare pentru depistarea anticorpilor COVID-19"

Acesta vizează testarea unui număr de 60.600 de beneficiari formaţi din personalul medical şi auxiliar, cadre didactice şi personal auxiliar, lucrători din transportul public, ce-şi desfăşoară activitatea pe raza municipiului Bucureşti, iar în urma testului vor afla dacă au avut boala și au căpătat imunitate.

Bugetul proiectului este de 1.333.200 lei.

"Testele serologice, care detectează răspunsul imun al organismului uman la infecţia cu noul coronavirus, pot confirma sau infirma prezenţa anterioară a infecţiei. (...) Deşi informaţii complete despre imunitatea după această infecţie nu sunt încă disponibile, datele serologice ar putea identifica subiecţii care nu mai sunt susceptibili la infecţie. Totodată, ar putea fi utile pentru identificarea potenţialilor donatori de plasmă, care ar putea fi folosită în tratamentul formelor severe", prevede raportul de specialitate.
Potrivit Agerpres, consilierul general USR Ana-Maria Ciceală a declarat că USR nu va vota proiectul "Testare pentru depistarea anticorpilor COVID-19", fiindcă această testare nu are relevanţă statistică şi medicală.

"Nu se face eşantionare, se face pe bază de voluntariat, deci nu vom avea nişte rezultate concrete. Medical vorbind, testarea de anticorpi nu detectează virusul", a explicat Ciceală.

Ea a afirmat că USR propune ca tot bugetul de la acest proiect să se ducă la acela privind modificarea programului "Testăm pentru a salva economia şi locurile de muncă", astfel încât numărul beneficiarilor acestuia să crească. De asemenea, amendamentul prevedea ca în rândul beneficiarilor să figureze şi personal medical şi auxiliar şi lucrători din transportul public. Amendamentul a fost respins în CGMB.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-24273558-consiliul-general-municipiului-bucuresti-aprobat-proiectele-prin-care-250-000-elevi-profesori-din-bucuresti-pot-testa-covid-19-bani-primaria-capitalei.htm

Toți candidații PSD sunt pregătiți și determinați să pună stop jafului penelist pe 27 septembrie !

 

Marcel Ciolacu a afirmat că PSD îi va da o lecţie pe care să o ţină minte lui Ludovic Orban la alegerile locale. Liderul social-democraţilor a adăugat că „incompetenţii din Guvern” trebuie să iasă din logica de campanie electorală în care au fost în ultimele 10 luni şi să ia măsuri pentru ca scrutinul din 27 septembrie să se desfăşoare în condiţii de siguranţă, în contextul pandemiei de COVID-19.

„PSD îi va da o lecție lui Orban pe care s-o țină minte în aceste alegeri!
Toți candidații PSD sunt pregătiți și determinați să pună stop jafului penelist pe 27 septembrie!

Mă așteptam însă ca premierul Orban să spună că aceste alegeri sunt dificile din cauza condițiilor speciale în care se desfășoară. Pentru că, înainte de toate, sunt necesare o serie de măsuri coerente pentru ca populația să vină în siguranță la vot. Nu că sunt dificile pentru că îi este frică de forța PSD!
Guvernul PNL a dat-o deja în bară cu deschiderea școlilor. Toate datele arată că va fi un mare fiasco!

Incompetenții din Guvern trebuie să iasă din logica de campanie în care au fost timp de 10 luni de zile și să ia măsuri clare atât pentru desfășurarea activităților școlare, cât și pentru organizarea corectă și în siguranță a alegerilor!”, a scris Ciolacu luni pe pagina sa de Facebook.

sursa:https://www.cotidianul.ro/ciolacu-sigur-de-victorie-psd-ii-va-da-o-lectie-lui-orban-la-alegeri/

„Guvernul meu”, vai de rolul lui: A bulversat și teatrele !

 


Miniștrii PNL, aproape nicio zi  fără bâlbe scoase la suprafață. Managerul Teatrului Nottara, Marinela Ţepuş, a explicat luni că în ordinul emis de ministrul Culturii şi cel al Sănătăţii privind măsurile ce trebuie respectate pentru reluarea spectacolelor în interior sunt articole care ”se bat cap în cap”.

Teatrul Nottara reia din 18 septembrie spectacolele în sălile de la sediul său din bd. Magheru.

„Măsurile luate pentru spectacolele care vor fi prezentate la interior sunt cele cuprinse în ordinul ministrului Culturii şi al ministrului Sănătăţii. Din păcate, sunt articole în acel ordin care se bat cap în cap şi sperăm ca până atunci să se clarifice. E vorba mai ales de acel articol cu vânzarea locurilor în care într-un loc ni se spune că trebuie să fie 1,5 metri între oricare doi spectatori, iar în alt loc se spune că vom vinde locuri unul da, unul ba, şi asta la ruletă înseamnă că de fapt dacă ţinem cont de 1,5 metri între doi spectatori înseamnă că este un loc care se vinde, două care nu se vând, după care iar un loc care se vinde. Mai mult decât atât, un rând se vinde, unul nu”, a declarat pentru Agerpres managerul Teatrului Nottara.

Ea a arătat că în articolele respective se precizează că spectatorii trebuie să stea la o distanţă de 1,5 metri unul de celălalt, singura excepţie fiind că un matur poate să se aşeze lângă cel mult doi minori.

„În aer liber şi la restaurante şi cam peste tot cuplurile sau familiile se aşază alături. Aşa cum este în ordinul ministrului Culturii şi al ministrului Sănătăţii în acest moment pentru instituţiile de spectacol ar trebui să fie despărţiţi, singura excepţie fiind aceea că un matur poate să se aşeze lângă cel mult doi minori. Aş atrage atenţia că la teatru în general se vine în cuplu, că în general copiii au doi părinţi şi că în general şi iubiţii şi părinţii sunt majori. Poate că se reglementează şi acest lucru până când începem efectiv. Dacă nu, vom face exact aşa cum scrie la ordin, în sensul cel mai rău al cuvântului şi spun asta pentru că la Sala Mare, de pildă, din 304 locuri, respectând cei 1,5 metri şi un loc da, unul ba, ajungem la 72 – 74 de locuri, iar la Sala Mică, fiind mai bine configurată fiindcă este modulară, din 100 de locuri ajungem pe la 35”, a precizat Marinela Ţepuş.

Managerul Teatrului Nottara a mai amintit şi de articolul în care angajaţii trebuie să poarte măşti, menţionând că acest lucru nu ar fi posibil pentru actori, deoarece spectatorii nu ar mai înţelege ce spun aceştia pe scenă.

„Mai este un articol păcătos, acela în care reiese faptul că angajaţii trebuie să poate măşti. E hilar pentru că aşa cum sună acest articol înseamnă că actorii colaboratori pot să joace fără măşti, pentru că nu sunt cuprinşi în acel articol. Sigur că a fost un copy-paste nenorocit şi sper că se va reglementa şi această situaţie. Ea, cumva, e reglementată printr-un alt articol unde spune că medicii de medicina muncii pot să dea recomandări în funcţie de specificul fiecărei profesii. Pe asta ne-am şi bazat când am jucat afară fără măşti, dar atrag atenţia politicos că s-ar putea ca în interior medicii să nu-şi asume, iar faptul că actorii stau o oră şi jumătate cu mască, vorbind, s-ar putea să fie mai nociv decât dacă nu ar purta mască, ca să nu mai spun că nu ştiu ce ar înţelege din vorbele lor spectatorii şi mai ales ce ar vedea, pentru că teatrul este şi expresia feţei”, a mai spus managerul.

Potrivit acesteia, în teatru măsurile de protecţie sanitară vor fi respectate, începând de la asigurarea de dezinfectanţi şi măşti pentru angajaţi până la nebulizarea sălilor de spectacol.

sursa:https://www.cotidianul.ro/guvernul-meu-vai-de-rolul-lui-a-bulversat-si-teatrele/

BREAKING NEWS Elevii dau Guvernul pe mâna CCR

 


Mai multe asociaţii ale elevilor cer preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului să sesizeze Curtea Constituţională referitor la hotărârea Guvernului de a descentraliza decizia de începere a şcolii, pe care o consideră neconstituţională.

„Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) cer Preşedinţilor Camerei Deputaţilor, respectiv Senatului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, urmare a deciziei Guvernului de a reglementa prin acte administrative în domeniul sănătăţii publice şi a descentraliza decizia de începere a şcolii”, se afirmă în comunicatul de presă transmis, luni, de AEC.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii elevilor spun că domeniul sănătăţii publice, cât şi restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale pentru cauză de sănătate publică fac obiectul de reglementare prin lege adoptată de Parlament, nu prin acte administrative ale Guvernului.

„Guvernul şi-a atribuit competenţa de reglementare într-un domeniu care revine Parlamentului, subjugând rolul constituţional al Parlamentului de unică autoritate legiuitoare a ţării. Măsura privind descentralizarea deciziei cu privire la asigurarea normelor de igienă în anul şcolar 2020-2021 nu se află în conformitate cu Constituţia României şi relevă lipsa de asumare din partea Guvernului şi din partea Parlamentului pentru faptul că a trecut cu vederea acest lucru”, au subliniat reprezentanţii elevilor.

Potrivit acestora, descentralizarea deciziei privind începerea şcolilor şi universităţilor este neconstituţională, întrucât Constituţia României „spune clar în diverse articole că domeniul sănătăţii publice este prerogativa statului”.

„Un prim exemplu este articolul 34, alineatul (2) care spune că statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătăţii publice. Astfel, prin ‘stat’ se înţelege clar că articolul în cauză vorbeşte despre Guvern şi Parlament. Se menţionează în alineatul imediat următor că cel din urmă (Parlamentul) legiferează în domeniul sănătăţii şi igienei publice (…). Tot Parlamentul, prin articolul, 53 alineatul (1) are atribuţia de a restrânge exerciţiul unor drepturi şi libertăţi în favoarea sănătăţii publice”, se spune în comunicat.

Asociaţiile elevilor susţin că sănătatea publică nu este o decizie a autorităţilor publice locale, sau a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar.

„Prin decizia luată, Guvernul şi-a delegat atribuţiile constituţionale către autorităţi locale şi instituţii care nu au, prin lege, o astfel de putere de decizie. Aşadar, Guvernul nu-şi mai exercită atribuţiile, iar astfel, decizia de descentralizare este fără doar şi poate una neconstituţională. Deci, (…), dacă decizia nu este revizuită în timp util, se menţine acest conflict juridic de natură constituţională. În acest sens, solicităm sesizarea Curţii Constituţionale de către preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, anume, Marcel Ciolacu, Preşedinte al Camerei Deputaţilor şi Preşedintelui interimar al Senatului, Robert Cazanciuc”, au mai menţionat reprezentanţii elevilor.

sursa:https://www.cotidianul.ro/breaking-news-elevii-dau-guvernul-pe-mana-ccr/

Răsturnare de situație ! Pensiile cresc cu 40%

 


PSD a eliminat în Parlament, printr-un amendament la proiectul de lege care aprobă ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară în 2020, formularea care indica o creştere a pensiilor cu 14%, cum a propus Executivul. Astfel majorarea va fi de 40%, cum arată Legea pensiilor. Un alt amendament al PSD prevede o creştere a salariilor profesorilor în acest an, nu din 2021, cum a dorit Guvernul.

Comisiile reunite pentru muncă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat un aviz favorabil comun la proiectul de lege care aprobă Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare.

Astfel, a fost abrogat articolul, printr-un amendament al grupului parlamentar al PSD, care prevede majorarea pensiilor cu 14%, aşa cum era în varianta OUG.

„Menţinerea valorii punctului de pensie, aşa cum este prevăzut în lege, la valoarea de 1775 lei, în scopul păstrării calendarului privind majorarea
punctului de pensie până la intrarea în vigoare, în integralitate, a Legii privind sistemul public de pensii. ”, explică PSD amendamentul.

sursa:https://www.cotidianul.ro/rasturnare-de-situatie-pensiile-cresc-cu-40-la-suta/

”Oricum ar fi, guvernarea lui Orban se va sfârși extrem de prost”

 


Unul dintre cei mai buni analiști politici, fostul consilier al lui Ion Iliescu și Adrian Năstase, Constantin Gheorghe, face o analiză ironică și, totodată, serioasă a situației actuale, dominată de contradicții și absurdități de ultimă oră.

”Vă reamintesc: sunt prost! Plecăm de la asta”, începe în stilul său Constantin Gheorghe. ”Așadar, peste o săptămână începe școala, fizic, cică, nu în spațiul virtual. Și, ce să vezi: brusc, în București e catastrofă sanitară!”.

În acest sens, Constantin Gheorghe exemplifică prin declarațiile de aseară ale dr. Beatrice Mahler: ”Iese o tanti, manager la ”Victor Nasta”, și ne spune că de mâine e Iadul, că spitalele vor fi inundate cu d-ăia întorși din concedii cu un picior în groapă”.

De cealaltă parte, în același timp, ”Orban ne asigură că totul e ca în Rai, sub înțeleapta lui guvernare”.

Întrebare logică: ”De întors din concediu pomeniții muribunzi se întorc doar la București? La Cluj nu? În alte orașe, cu primari liberali, gen Timișoara, nu?”.

”Ce vor să facă?”, întreabă analistul – ”să amâne începerea fizică a școlii doar în București, dând vina pe Firea, care n-a făcut și n-a dres? Ce trebuia să facă ea? Să le interzică bucureștenilor să plece în vacanță?”.

Sau, se plătesc polițe, se gândește analistul, ”după ce Firea a dezvăluit câte infectări cu Covid 19 au fost după ultima serie de teste?”

.

Concluzia este clară: ”Oricum ar fi, guvernarea lui Orban se va sfârși extrem de prost”, scrie Constantin Gheorghe, precizând: ”Pentru noi, dar și pentru liberali - iar noi suntem oricum mai mulți ca ei...”.

sursa:https://ro.sputnik.md/analytics/20200907/31573671/Analist-de-top-Oricum-ar-fi-guvernarea-lui-Orban-se-va-sfri-extrem-de-prost.html

O asociație a procurorilor cere verificări la CNSAS

 


Asociația "Inițiativa pentru Justiție" cere Parlamentului declanșarea unei proceduri de control la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) privind întreaga procedură de eliberare a adeverinței de necolaborare cu Securitatea și de efectuare a verificărilor ulterioare emiterii acesteia în cazul procurorului general Gabriela Scutea, semnalând inadvertențe în datele personale ale acesteia.


Conform asociației de procurori, prin comunicatele din 18.12.2019 și respectiv 25.02.2020 ale Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, postate pe site-ul CNSAS, s-a transmis, printre altele, că în ședințele din datele respective Colegiul C.N.S.A.S. a constatat că nu au fost identificate documente noi sau neprocesate față de cele reținute în adeverința nr. 2965/2010 eliberată anterior Gabrielei Scutea, născută la 31.07.1973, şi a dispus menținerea adeverinței.

Asociația semnalează că datele personale ale actualului procuror general sunt diferite în cele două comunicate. Astfel, în comunicatul din 18.12.2019 Gabriela Scutea apare ca fiind născută la Sibiu, din mama Paraschiva, fără tată, iar în comunicatul din 25.02.2020, ca fiind născută la Sighișoara, jud. Mureș, din părinții Ioan și Maria. Datele personale care apar pe adeverința nr. 2965/2010, publicată pe site-ul C.N.S.A.S., sunt cele care se regăsesc în comunicatul din 18.12.2019, precizează asociația.

  • "(...)Semnalăm riscul serios ca verificările care se fac în cadrul C.N.S.A.S. cu privire la colaborarea cu fosta Securitate a anumitor persoane care candidează și ulterior ocupă anumite funcții publice de mare importanță să se facă prin utilizarea, cel puțin parțială, a unor date personale care se referă la alte persoane, iar inadvertențele care apar pe site-ul C.N.S.A.S. în privința procurorului general Scutea Gabriela să nu fie simple erori, ci consecințele unui sau mai multor <<acte ratate>>", arată Asociația „Inițiativa pentru Justiție.
Reprezentanții asociației cer CNSAS explicații publice cu privire la documentele avute în vedere și modalitatea de lucru prin care s-a ajuns ca pe site-ul său să apară contradicții cu privire la datele personale utilizate pentru verificarea calității de colaborator al fostei Securități în cazul procurorului general, precum și refacerea, dacă este cazul a verificărilor cu privire la aceasta.

De asemenea, asociația solicită Parlamentului declanașarea unei proceduri de control la CNSAS. în ceea ce privește întreaga procedură de eliberare a adeverinței nr. 2965/2010 și de efectuare a verificărilor ulterioare emiterii acesteia.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24272611-asociatie-procurorilor-cere-verificari-cnsas-privind-procedura-eliberare-adeverintei-cazul-gabrielei-scutea.htm

Ar putea exista viață pe alte planete

 


Un experiment în premieră a fost realizat de către astronauții aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Un experiment a fost realizat de către specialiștii japonezi aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Oamenii de știință au aplicat o tulpină de bacterii pe exteriorul stației spațiale. Rezultatele au fost că bacteria Deinococcus radiodurans, cunoscută și sub numele de Conan Bacterium poate trăi până la 3 ani în afara satelitului artificial.

Este un studiu încrezător care poate demonstra existența vieții pe alte planete

Specialiștii spun că studiul ne poate ajuta să înțelegem dacă viața ar putea exista pe alte planete și reprezintă un pas important în studiul modului în care microorganismele se comportă în spațiu, conform BBC.

sursa:https://www.dcnews.ro/experiment-pe-statia-spatiala-internationala-ar-putea-exista-viata-pe-alte-planete_769648.html

Au fost duse la testare roșii din România și roșii din import.

 


Roșiile din Teleorman și Polonia, fără pesticide !


Roșii din serele din județul Giurgiu, roșii cultivate în câmp în județul Teleorman, roșii din Polonia și roșii din Turcia au fost duse la testare de Antena 3. Rezultatele au ieșit în 48 de ore. 


Roșiile din Turcia, nouă pesticide

 

În roșiile turcești cherry duse la testare în laborator au fost găsite 9 pesticide. Alexandru Cîrîc, director general ICA R&D, a spus că ”au fost identificare nouă pesticide, majoritatea fiind cu fungicide, nouă este destul de mult, dar nu depășesc limitele legale. Însă, să identificăm nouă substanțe într-un singur produs e mai neobișnuit. Turcia probabil că nu are condițiile noastre de cultură și trebuie să trateze intensiv cu toate aceste pesticide pentru a obține rezultate bune”. 


Roșiile din Giurgiu, posibilă contaminare

 

În cazul roșiilor din Giurgiu, a fost găsit un fungicid nu foarte utilizat pentru roșii. Alexandru Cîrîc a ridicat ipoteza unei contaminări: ”Ne gândim că limita legală este de 1 ml/kg, iar noi am depistat 0,005 ml/kg. Acest lucru poate veni dintr-o contaminare a solului, livadă apropiată sau viță de vie apropiată”. 


Roșiile din Teleorman și Polonia, fără pesticide

 

În roșiile din Polonia și din Teleorman, nu a fost găsit vreun pesticid. 

”Sunt foarte multe studii care că expunerea la pesticide, chiar de joasă intensitate, este corelată cu o serie de boli cronice, unele dintre ele neurologice, cum ar fi Parkinson, depresie, anxietate, deficit de memorie sau atenție, ADHD, unele forme de cancer, unele forme de limfom. De asemenea, pesticidele afectează sistemul endocrin, pentru că au un anumit mimetism, mimează anumite substanțe din organism și activează anumiți receptori endocrini”, a atenţionat medicul toxicolog Radu Ţincu.

sursa:https://www.dcnews.ro/adevarul-despre-rosii-rezultate-in-urma-testarii-medic-toxicolog-avertisment-ce-boli-activeaza_769390.html

”Sultanul” Erdogan sare la gâtul liderilor UE după ce a amenințat Grecia

 


Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat Uniunea Europeană să rămână 'imparţială' în criza dintre Turcia şi Grecia în problema zăcămintelor de hidrocarburi în Mediterana orientală, potrivit preşedinţiei turce, citată de France Presse. 

În schimb, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat importanţa unei detensionări a situaţiei între cele două ţări şi a lansat un apel către Turcia să pună capăt activităţilor care ar putea alimenta tensiunile cu Grecia, într-o convorbire telefonică avută în aceeaşi zi cu Erdogan. Problema exploatării zăcămintelor de hidrocarburi din estul Mediteranei, într-o zonă pe care Atena o consideră că s-ar afla sub jurisdicţia sa, a acutizat în ultimul timp relaţiile dintre Turcia şi Grecia, ambele state membre NATO. Criza, care a poziţionat Ankara împotriva blocului comunitar, potrivit AFP, va face obiectul unei discuţii la summitul UE programat pentru 24- 25 septembrie.

Unele ţări membre ale UE au cerut instituirea de sancţiuni împotriva Turciei

În convorbirea telefonică avută cu Michel, liderul turc a 'invitat instituţiile şi statele membre ale Uniunii Europene să rămână echidistante, imparţiale şi obiective şi să acţioneze într-un mod responsabil cu privire la problematica regională, în speţă în privinţa Mediteranei orientale', potrivit preşedinţiei turce.

'Ei vor înţelege, fie prin limbaj politic şi diplomatic, fie pe teren, prin experienţe amare'

 

La 10 august, Turcia a trimis o navă de prospecţiune seismică, sub escorta unei flotile de vase război în zona apelor dintre Grecia şi Cipru, ceea ce a determinat Atena să lanseze manevre navale pentru a-şi apăra teritoriul maritim. Preşedintele Erdogan a ameninţat sâmbătă Grecia într-o alocuţiune televizată: 'Ei vor înţelege, fie prin limbaj politic şi diplomatic, fie pe teren, prin experienţe amare'.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a evocat sancţiuni împotriva Turciei, la fel şi Franţa - care a desfăşurat nave de război şi avioane de luptă în regiune în sprijinul Greciei, însă aceasta din urmă nu a reuşit deocamdată să ralieze poziţiei sale alte ţări ale blocului comunitar. Charles Michel i-a transmis lui Erdogan că 'toate măsurile - după metoda morcovului şi băţului (recompense şi pedepse) - vor fi luate în considerare' în cadrul summitului de la sfârşitul lunii septembrie, potrivit diplomaţiei europene.

'Un test de sinceritate'

 

Abordarea UE faţă de această criză, a apreciat la rândul său preşedintele Erdogan, va constitui 'un test de sinceritate' pentru legislaţia internaţională şi pacea regională, adăugând că poziţiile provocatoare adoptate de unii lideri europeni nu favorizează diminuarea tensiunilor, mai precizează preşedinţia turcă. Pe fundalul acestei situaţii încărcate de tensiune, armata turcă a început duminică manevre anuale, denumite 'Mediterranean storm', în Republica turcă a Ciprului de Nord (RTCN), entitate recunoscută doar de Ankara.

'Imperativele de securitate ale ţării noastre şi RTCN sunt esenţiale', a apreciat vicepreşedintele turc Fuat Oktay într-o postare pe Twitter. Exerciţiile sunt programate să dureze până joi. Insula Cipru este împărţită în două: în sud, Republica Cipru, stat membru al UE, şi RTCN în nord.

Turcia a instalat în nordul insulei zeci de mii de soldaţi de la invazia sa în 1974, care a urmat unei lovituri de stat condusă de junta militară greacă care se afla la putere la Atena la acea vreme, aminteşte AFP, notează Agerpres.

sursa:https://www.dcnews.ro/sultanul-erdogan-sare-la-gatul-liderilor-ue-dupa-ce-a-amenintat-grecia_769640.html

SFÂNTA MARIA MICĂ, tradiții 8 septembrie

 


Pe 8 septembrie, creştinii sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului, cunoscută în popor drept Sfânta Maria Mică.

Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sărbători creştine închinate Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu.

În credinţa populară, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vara şi toamnă, momentul în care se dă startul lucrurilor agricole de toamnă şi momentul în care noul anotimp începe să îşi intre în drepturi.

Se spune că rugăciunile adresate Maicii Domnului în această sfântă zi de sărbătoare de către cele care îşi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând.

Se aprinde candela în dreptul icoanei Maicii Domnului şi se lasă să ardă pe tot parcursul sărbătorii.

sursa:https://www.dcnews.ro/sfanta-maria-mica-traditii-8-septembrie-rugaciunile-femeilor-care-isi-doresc-un-copil-sunt-mai-ascultate-ca-oricand_769639.html

Se mai țin Jocurile Olimpice ?

 


John Coates, vicepreședinte al Comitetului Olimpic Internațional, a făcut un anunț în ceea ce privește desfășurarea Jocurilor Olimpice din anul viitor. Acesta a declara că jocurile se vor organiza în 2021 „cu sau fără Covid”.

Jocurile Olimpice trebuiau să fie organizate anul acesta, în luna iulie, însă au fost amânate din cauza pandemiei de Covid-19. 

Toshiro Moto, fostul guvernator al Băncii Japoniei, a anunțat că este posibil ca Jocurile Olimpice să fie organizate cu un public limitat, conform Daily Mail.

sursa:https://www.dcnews.ro/se-mai-tin-jocurile-olimpice-anunt-imbucurator_769619.html